- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
G@ben
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83926 üzenetére
Ezt jó tudni, egyelőre nem vettem még csiszolót pont a sebesség miatt, de nem hinném, hogy a leírásban szerepel, hogy milyen motorral szerelik.
-
moha21
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83908 üzenetére
Még nem gondoltam sehogy egyelőre a működésükkel ismerkedem a dolgoknak.
Ezért is érdeklődök, hogy esetleg túl nagy falat -e ez a számomra.
Köszönöm a figyelemfelhívást a nagyfeszültségű részre, dolgozom alállomásokon ( van is képesítésem MU kezelő, villamos rendszerek mérnök ) tehát a tisztelet megvan az ilyen dolgok által rejtett veszélyek felé. pontosan ezért is hagynám egyben a monitort egyrészt másrészt így ott is látnám egyfajta klónként a képet. -
moha21
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83908 üzenetére
Lehet csak vektorokat rajzolnak ki. A textúrák nem érdekelnének.
-
moha21
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83906 üzenetére
Szia! Köszönöm szépen a részletes leírást. Maradhat a sokimeno csak akkor óvatosabban kell dolgozni vele.
sőt akkor egybe hagynám a keocsovet is. Kérdés hogy egyáltalán le lehet e lopni így a jelet és még lehet e jeleníteni vagy halott ötlet?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83830 üzenetére
-
tlac
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #83874 üzenetére
tudnék rendelni, de a hétvégén forrasztani akartam, nem 1,5 hónap múlva
plusz nem tudom, hogy ha így már EU-s rendelet van rá, akkor lehet a vámon is felakadhat
A hivatkozott EU-rendelet 3. része egyebek mellett a belégzési veszélyekkel foglalkozik. Talán az a gond, hogy a hobbifelhasználónál az ólomgőz belégzésének elkerülése nem biztosított megfelelően.
tudtommal az elfüstölt flux is mérgező, ennyire erővel azt is betilthatnák
-
[w]
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83860 üzenetére
mit is mondtál, az hol is van?
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83851 üzenetére
Igen, tudom hogy ezek ilyenek, mármint szigetelés ügyben.
Ez most csak egy amolyan utolsó kísérlet volt, mielőtt kidobom a lámpatestet, mert nincs kedvem tovább kerülgetni. Bár lehet inkább csak félrerakom valahová, aztán majd lesz belőle valami, ha más nem akkor virágcserépA LED-et meg még 6 éve vettem kb.
Vagy még esetleg teszek majd egy próbát egy 30W-os példánnyal. De akkor egy nagy behemót, nem tudom
-
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #83834 üzenetére
Fázisjavítóról nem is esett szó eddig, oda milyen értékű/típusú kondi kell? Illetve a már említett csúszógyűrű zavarait e lámpa esetében érdemes egy kondival csillapítani? Ha igen, milyen értékűvel?
-
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #83829 üzenetére
Gyújtóból több féle is van: leállós és nem leállós. Ha ez csak "zöld" szempontból fontos, hogy feleslegesen ne fogyasszon, ha már begyújtott, akkor talán mindegy.
Melyik lenne a célszerű? A leállós sokszorosa árban.Illetve lehet hülye kérdés, de alapjában véve 150W-os izzókkal tervezem működtetni a szerkezeteket, ám az említett égőtípushoz (2db 70W) szinte félár alatt jutnék hozzá (újonnan). Azokat az egyik lámpába párhuzamosan kötve az előtétre kb watt számra stimmelne (-10W) és a gyújtó is 400W-ig dolgozik, tehát az is bírna talán 2-vel. Megoldható ez a dupla égős 1 előtétes, 1 gyújtós megoldás, vagy inkább felejtsem el a spórolást ebben a tekintetben és mindenből 150-eset vegyek?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #83830 üzenetére
igen sztem ez annak a modulnak a kistesoja amit en linkeltem, van 1 soros meg 2 soros verzio.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83822 üzenetére
Szuper, köszi.
Mit lehet ezzel kezdeni? A villanyos mielőtt lelépett annyit mondott ‘kell rá egy kondenzátor’, majd elhajtott és azóta se láttuk. -
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #83819 üzenetére
A halogénre került lágyindító, így remélve a hosszabb életet.
A lassú indulás és a kapcsolgatás nem téma, mert egész estés használatra kell "blackout" nélkül, így 4-8 órát menne folyamatosan.
A gyújtó tudtommal ezekben az izzókban már benne van, mert akár sima 150W-os, akár UV 125W fémhalogén lámpáimat nézem, csak egy trafó van a házban a foglalaton kívül, gyújtó sehol.
A csúszógyűrű, mint minden forgórész gondolom szikrázik még a legfényesebbre csiszolva is, így az egyenetlen áramellátás mennyiben zavarná a fémhalogént? (sebessége durván 0,5 fordulat/sec, tehát nem nagyon ívhúzós tempó)
Miben látszana, hogy árt a lámpának?Ehhez hasonló lámpa meghajtására [link] vagy konkrétan erre: Osram Powerstar HCI-T 70W/WDL szükséges gyújtó is, vagy tartalmazza a lámpa? (Adatai közt csak a trafót írják, gyújtót nem: Requires Ballast: Yes)
Ez az előtét megfelelne hozzá? [link]
Illetve a nagyobb előtét (egy esetleges későbbi erősebb lámpára cserélés miatt) okozhat-e problémát a 70W-osnak? (Mert pl. ez is 70-400W-ig van írva, míg ez [link] kifejezetten 70W-os.) -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83819 üzenetére
"Gázkisülő lámpa a higanygőzlámpa is, ami a hozzávaló előtétet igényli. Nem "folytótrafó". Meg nem is izzó, értelemszerűen." Tavalyelőtt találtam egyet,kipróbáltam hogy jó-e? Jó volt!
Mondom volt...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83810 üzenetére
azért az kemény hogy ez a körömnyi bizbasz lényegében egy 50W-os inverter...
-
válasz
Dr. Szilikát #83801 üzenetére
Ez nekem új, de nagyon hasznos technológia.
Tehát a 0,4-0,5V veszteségű schottky helyett vezérelt kis rds-on fetet használnak, pontos szinkronnal vezérelve.
Van még úgylátszik tanulnivalóm
Köszi a rajzot. -
válasz
Dr. Szilikát #83778 üzenetére
Akkor az nem tranzisztor, hanem TL431? SMD és akkora mint a bolha f@sza, semmit nem lehet róla leolvasni.
Az opto led ha minél jobban meg van hajtva, annál jobban leszabályoz a pirmer rész, jól okoskodok? Ha igen akkor egy sönt meg egy áramfigyelő tranzisztorral meg is lehetne oldani az áramfigyelést. -
válasz
Dr. Szilikát #83776 üzenetére
Az lesz mert nagyon durván keveset, 0,2 wattot eszik terheletlenül.
Visszafejtettem, remélem jól, ennyi az egész szekinder szabályzás,
A C az gondolom a lassító kapacitás ne gerjedjen be, smd kondi, az R1 változtatásával lehet 10-16V között szabályozni a kimenőfeszt.A beírt 9,1kohm az 13,8-13,9V közötti kimenőt állít be.A tranzisztor szerintem NPN de a fene tudja....
Az 101% hogy a túláram és zárlatvédelem a primer körbe van megoldva.
Megpróbálom valahogy áramgenerátorosítani, 4A körül.
Lëvï, megpróbálom a diódát holnap, most már melóba vagyok. -
tlac
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #83769 üzenetére
Barret001, Dr. Szilikát:
köszi
Ilyen a vízmentes, amit még potméterbe, kapcsolókba stb. is lehet fecskendezni az érdekesség kedvért és nagyon jól rendbe tesz kontakthibákat is
ahha, a fecskendős módszer jó ötlet
-
tlac
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #83766 üzenetére
szóval akkor ha jól értem, ez a legolcsóbb is megfelel a célnak?
igen, ezt a sárkányos denaturált szeszt már más is ajánlotta nekem, hogy ebben nincs színezék sem
viszont nem macerásabb így használni?
pl. ha chip alatt marad a flux maradvány, azt csak áztatással tudnám kitakarítani szerintemForrasztó paszta és ónpaszta, ha megnézzük, így is látszik a különbség (ha akadnak is keveredések):
https://www.google.com/images?q=solder+paste
https://www.google.com/images?q=soldering+pasteajj de jó, hogy csak egy ing-es alakban különbözik
-
batyuska100
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #83714 üzenetére
Visszaforrasztottam őket és megy TV. Köszönöm a segítséget, megpróbálok ugyan ilyen diódát venni.
-
válasz
Dr. Szilikát #83712 üzenetére
És nem csak Vestel belsejűben van ilyen
-
batyuska100
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #83712 üzenetére
Pont Vestel nyákról van szó.
Ez a háttérvilágítás csatlakozója mellett van, gondolom oda viszi az áramot:
D9-nél volt az UF5402
D8-nál semmi (gondolom akkor itt lenne egy másik ugyan ilyen dióda, hátlapon megnézve tényleg ugyan oda vezetnek az áramkörök)Középen keresztbe van a D25, ott volt az SB5B0 de ennek a padjei a D10, 11 és 12-höz vezetnek.
D12: a rossz SR5010
D11: semmi, gondolom hasonló a D8 esetéhez
D10: a másik SR5010Tehát ha D12 kivételével mindent visszaforrasztok a helyére akkor működnie kell?
-
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #83705 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
Szétkaptam és valóban 2db 1.5V-os AAA elem van benne.
Amin igazán meglepődtem. Inkább akkumulátort tudtam volna elképzelni benne.
Kicseréltem őket és újra a régi mivoltában fénylik. -
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83698 üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83692 üzenetére
Megfelel, persze. Köszi! Aliról nem rendeltem még, de megnézem ugyanezt az ebay-en, hátha van.
Ekkold: köszi neked is! Nem láttam az aprón jelenleg. Nem sürgős mondjuk.
Ja, még egy kérdés: ha egy autóban forrasztok ezekkel, lehet baja a vezérlőegységeknek?
-
mexel
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83682 üzenetére
Köszönöm! Nem tudom az mennyire lenne gond ha a többi az a fentebb írt típus ami bennevan és csak kettő lenne más fajta. Gondolom jobb lenne típusazonost berakni. Ebay-en van, csak az lassú. Körülnézek az ajánlott linkeken.
Szerk: TTA0001 helyett TTA0002(q) -t találtam elsőre, megnézem mi a különbség
Így elsőre minden adata megegyezik, a külseje más talán kicsit
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83670 üzenetére
Amit tegnap küldtél OS13 link, biztos hogy jó ? [link]
Csak mert a leírásba a dióda van, a dobozon meg tranzisztor jel.
Foto-tarnzisztor foto-dióda ugyanaz lenne ?
Ha kiveszem hogy tudom ezt bevizsgálni, cserélhető külön az izzó része ? -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83659 üzenetére
Jól értem, ha nem megy az izzó nem működik a védelem ?
A teljesítmény tranzisztorból egyet nem is tudok cserélni ,
csak ha ugyanolyan típusra cserélem ASZ1018 ? -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83654 üzenetére
Ez már nekem mélyvíz, de szerintem nincs jelentősége,
javíts ki ha tévedek. Lényeg hogy olcsó legyen.
Egy ilyen régi tápba menne. [link]Lehet szükségem lesz még egy fototranzisztorra,
csak annyit tudok róla , hogy OS13 ilyet hol találok ? -
válasz
Dr. Szilikát #83644 üzenetére
Igen
Azért akarok majd BMS-el is egy próbát (ha ideér), mert azon kevesebb a veszteség, tényleg csak annyi van, hogy ha 4,2 fölé menne (kb. soha
) akkor lekapcsol. De alapvetően ennyi napelem fog kelleni alapból egy minimális töltésez.
-
válasz
Dr. Szilikát #83630 üzenetére
6, azaz hat darab 2,5cm-es, szedett-vedett napelem
3s2p konfigban, TP4056 modullal.
Kint a napon 7-8mA, ablak mögött sajnos nincs árnyékmentes fényfolt, de 2mA ott is megvan az akku feléÉs legalább tölti.
Ebből már el lehet indulni, mert a fogyasztó csak másodpercenként impulzusjelleggel fog felvenni 300uA körül (vegyük 1mA-nak).A BMS remélem hatékonyabb lesz...
-
válasz
Dr. Szilikát #83630 üzenetére
Ezt a túl gyors töltést nem tudtam, de ilyen kis napelemekkel asszem nem fog ilyesmi előfordulni
Viszont 4V körül ilyen 50mA-t asszem addig adok neki, amíg akarok. -
válasz
Dr. Szilikát #83627 üzenetére
Köszi!
Ez jól hangzik, viszont a jelenlegi cuccohoz (kínai óraszerkezet) nincs is szükség nagy áramra (300uA asszem), szóval az nem tétel.@tordaitibi : Erre gondoltam, köszi
Mondjuk hogy konkrétan fűt, az új volt
Szerintem nekem elég lenne akár egy dióda is, de ha biztosra akarok menni, akkor inkább a BMS, vagy ha azon át nem tölt (miért ne tenné) akkor sönt. Köszi! -
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83605 üzenetére
Sok hozzászólás volt lemaradtam. Kösz a kommenteket.
Igen, ha megnézed a képem rá is rajzoltam a kapcsoló lábait. A jobb szélső a sárga láb az összesen (3assal jelölve). Színeket sosem tudom melyik a 0 vagy fázis, a schuko dugalj amugy sem poláris, a barnát választottam megszakítani.De akkor azon az úton indulok holnap, hogy megpróbálom csak az izzók világítsonak először utána csinálok zárlatot a maradékkal
-
válasz
Dr. Szilikát #83611 üzenetére
Az enyémek ilyen, kicsit dizájnosabb kivitelűek, ezekre azt írják, hogy LED van bennük. Kaphatóak 12 V-os és 230 V-os feszültségre is.
-
válasz
Dr. Szilikát #83605 üzenetére
Na, ezt se tudtam, hogy szabályosan így kell bekötni
Nálam úgy vannak a kapcsolók bekötve, hogy kikapcsolt állapotban világítson rajtuk a LED.
Így vannak bekötve:
Így a kapcsoló kikapcsolt állapotában a fogyasztón keresztül a kapcsolóra kerülő nulla miatt világít a LED, a kapcsoló bekapcsolt állapotában pedig a LED át van kötve, nem világít.
Ennek a bekötésnek az az értelme, hogy a konyhában a sötétben is meg lehessen találni a kapcsolót.
-
Keem1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83598 üzenetére
Ahh, kezdem érteni, szuper, köszönöm a segítséget
-
Keem1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83595 üzenetére
Basszus, kifutottam a szerkesztési időből...
Itt ennél a töltőáramkörnél, ahogy látom, (a képen) balról egy vagy két napelem jön be, jobrra fenn a pufferakku (ez egy darab 18650 3,7 V, vagy lehet dupla is?) és jobbra lenn pedig ki tudom venni a pufferelt áramot, ugye, azaz itt kapcsolom rá a fogyasztót?
Köszönöm a segítséged, így az indulás nehézkes, döcögős, de kezdem kapisgálni a segítségeddel.
-
Keem1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83595 üzenetére
Tehát, ha jól értelmeztem, akkor ehhez a "projekthez" kell egy vagy több napelem panel, kell ez a fentebb említett töltő, plusz a pufferakksi és kb ennyi?
[Napelem(ek)] -> [Töltőáramkör] -> [Pufferakksi] -> [Fogyasztó]
Kb így festene az elvi diagram?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83564 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83561 üzenetére
Mi ez a bődületes pazarlás?? Ennyi vasból ma egy autót legyártanak!
-
válasz
Dr. Szilikát #83548 üzenetére
Igen, az általad linkelt adatlapon névleges terhelőimpedanciának írják, így már teljesen korrekt, hiszen ez az a terhelés, amin a maximális teljesítményt le tudja adni az erősítő.
-
válasz
Dr. Szilikát #83542 üzenetére
400 W / 25 Ω / 4 A
600 W / 16 Ω/ 6 A
1000 W / 10 Ω / 10 AEz a specifikáció kicsit gyanús. Ez olyan, mintha tiszta ohmos terhelésre számítánák ki a 100 V kimenőfeszültség által keltett áramot.
400 W / 100 V = 4 A (25 ohm terhelés)
600 W/ 100 V = 6 A (16 ohm terhelés)
1000 W / 100 V = 10 A (10 ohm terhelés).
Nem vagyok járatos a 100 V-os erősítők lelkivilágában, de gyanús hogy az itt megadott ohm értékek nem az erősítő kimeneti impedanciáját adják meg, hanem ez valami származtatott érték...
-
válasz
Dr. Szilikát #83530 üzenetére
De mai erősítőkben már nem is trafóval nyomják fel 100 V-ra, hanem a végfok működik eleve nagyobb feszültségről, a mostani félvezetőkkel ez már megoldható.
Igen, a kérdéses erősítőben ilyen végfok van, a végfok +/- 80 V-ról üzemel, nem trafós.
-
válasz
Dr. Szilikát #83506 üzenetére
Azon gondolkodok, hogy egy ilyen eszközben, amit feltesznek a plafonra, aztán 5 évig le sem veszik, mi értelme van akkut használni?
Hogyan töltődik fel időszakosan az akku?
Vajon van írva valami a készülék használati utasításában arról, hogy évente fel kell tölteni az akkut?
-
Louro
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83500 üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát #83477 üzenetére
Mi megtanultuk annak idején, hogy egy egyfázisú rendszerhez két vezeték kell, az egyiken jön a nulla, a másikon a fázis.
Egy háromfázisú rendszerhez meg három vezeték kell, az egyiken jön a nulla, a másikon a fázis, a harmadikon meg a koszinusz fí
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #83477 üzenetére
off: par hete megrokonyodve olvastam, hogy jovo evtol a kozepsulis tananyagnak mar nem resze a szogfuggvenyek...
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83430 üzenetére
Értem. Akkor lehet elengedem a dolgot, picikét megpótolva már 2 év garis ekkora refit veszek. Ez meg majd ellomol itt nekem, és majd lesz vele valami.
Illetve van egy refinek való panelem, ha jól emlékszem 50w-os, de ennek meg olyan hűtés kell, kevés lenne ez a nagy refi ház is neki szerintem. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83458 üzenetére
Ettől függetlenül érthető volt
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83426 üzenetére
32V 500mA táppal tudtam tesztelni, valami HP nyomtató tápja volt, világított vele. Innen gondolom, hogy a LED az jó.
-
Batman2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83388 üzenetére
Betettem egy 2,2mikrós kondit közvetlen az akku kapcsaira.
A korábbi, problémás konektorból most is nulláz.
Ebbe az elosztóba egy akváriumi vízmelegítő van bedugva és valszeg szikrázik egy sort a bimetál kapcsolója, mert az ebben a szobában működő rádió is megsercen, és abban a pillantban nulláz az óra is.
Messzebb innen egy másik konektorból táplálva egész éjszaka hibátlanul ment, 18 órát futott nullázás nélkül.
Ez eddig rendben is lenne, de bárhol, ahol használni szeretném a kapcsolóórát, előfordulhat, hogy jön egy-egy zavar impulzus, így nem biztonságos használni.
Lehet valamit tenni ilyen, pergésből adodó zavarjel ellen ?
Az akváriumi fűtőbe betenni egy szűrő kondit kézenfekvő lenne, de nem tudom, van e benne elég hely, másrészt nem szeretném szétszedni, mivel be van ragasztva a vízhatlanság miatt.
Ha a kapcsolóórába teszek egy szűrő kondit a hálózati csatlakozással párhuzamosan, az vajon kiszűrheti a zavarokat ?Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83388 üzenetére
Frissen kihúzva az eszközt a konektorból, az akku cellán 1,40V mérhető, asszem töltés alatt nem mértem, ez inkább NiMH-nak tűnik. 15-20 perc után volt 1,38V a feszültsége. Mondom, az óra akkuról egy napnál tovább is pontosan jár, a kijelzés kontrasztja is erős marad, tehát nagyon biztosan nem ejti a feszültségét, inkább az lehet, hogy kevesebbet vesz fel, nem pufferel már eléggé.
Kondival kipróbálom majd. -
Batman2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83385 üzenetére
Nem emlékszem, hogy hány éves a ketyere, jó darabig ült a polcon üzemen kívül.
Most szedtem elő frissen, mert kellett a lámpa kapcsolgatásához.
Rendben bekapcsolt, és tartja az órát akkuról hosszan. Jó, tudom, az óra nem fogyaszt sokat, de minden esetre nem esik le a feszültsége.
Biztos nem olyan már az akku mint új korában, biztosan nagyobb már a belső elenállása, mint volt.
Az akku vajon pufferként, szűrőként is működne, a hálózati zavarok ellen ?
Akkor tényleg jól jöhet rá egy kis kondi, mondjuk egy 1 mikrós.
Az akkuról közvetlen megy az óra, ahogyan a kapcsolási rajzon is van.Üdv.: Pali
-
válasz
Dr. Szilikát #83371 üzenetére
Ez így szerintem életveszély a pc-re.
Nem tudomm i van az usb 5voltos ágba a pc-be de így visszamegy a táp.
Közbe guglizgattam, angolul keresve több találat is van.
Számomra a legszimpibb az amikor a pc-ből jövő 5V egy schottkyn megy a hubba, kisebb fogyasztókhoz gondolom elég.
A DC csatiról meg közvetlenül megy a dióda utáni észre.
Vagy a másik amikor a pc csati 5 voltjával csak kapcsol, és ekkor engedi a DC 5 voltot a hubra.
Tán ez a legkorrektebb mert ez elveszi a tápot ha kikapcsol a gép, viszont a külső táp nélkül nem működik a hub. -
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83362 üzenetére
Értem. akkor elrakom egy jövőbeli különösen veszélyes projekthez
Most csak léptető motoroktól kell az áramot elvenni, majd kérek helyette valamit a drótos boltban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83362 üzenetére
Addig szerkesztettem, hogy valamit nem töröltem, noha semmit nem akartam ezzel jelezni:ó.
-
fluttershy
tag
válasz
Dr. Szilikát #83285 üzenetére
#83285Dr. Szilikát , #83286Barret001 nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat.
Még egy kérdés maradt. Ha átvezet egy cella az multiméterrel tesztelhető valahogy? Vagy egyedül csak onnan ismerhető fel hogy merül magától használat nélkül is? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83300 üzenetére
Illetve a relé lehetne éppen kétáramkörös is, ezt nem tudhatjuk, de a gyártók szeretnek spórolni, olcsóbb egy szimpla érintkezős relé.
-
válasz
Dr. Szilikát #83268 üzenetére
Jogos, kevertem a - 5volttal.
Akkor meg beszerez a kolléga egy 450 forintos step-up modult, beállítja 12 voltra és megoldva az összes táp probléma, minden maradhat, működni fog a gyári power gomb is a pc-n. -
(jan)
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83224 üzenetére
Bingó! Köszi
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83199 üzenetére
köszönöm
-
bul07
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #83199 üzenetére
Oké akkor jó lesz a ESKA
Későbbiekre ha állandóan elszállna ez hőbiztosíték
Szerintetek egy egyszerű tömör ráz 1.5 huzal darabbal ha áthidalom
Tehát kiiktatom ezt a védelmet mennyire lesz ez üzemveszélyes?csereszabatos
Ha a Firefox nem pirosítja akkor nem nézek rá jobban, és a csereszavatossal se volt baja[kép]
És mindkettőt szokták használni -
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83196 üzenetére
Qubino z-wave dimmelős okosrelé amit villanykapcsolók mögé raknak. Technikai paraméterek között vannak általános dolgok pl tápfesz, pontosság stb. És van egy max sinking control voltage +/- 20V illetve egy max sourcing control voltage ami 0-11 VDC. Utóbbit forrásjel feszültségként értelmezem de a sinking control voltage az nemtom mi először látom. Dimmeléshez lenne köze?
-
válasz
Dr. Szilikát #83180 üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát #83175 üzenetére
Eddig csak annyit mértem, hogy primer feszültség van, szekunder nincs.
Egyébként a szekunder is AC szeretne lenni, a ~ jelölés szerintem legalábbis erre utal.
Köszönettel: MaCS
-
bazccka
tag
válasz
Dr. Szilikát #83156 üzenetére
Meg tudnád nekem ezt nézni/végigmérni személyesen (nyilván fényképről ezt nem lehet).
-
bazccka
tag
válasz
Dr. Szilikát #83153 üzenetére
Köszi. Az lesz az
#razorbenke92 - Melf resistor. Neked is köszi. -
(jan)
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83139 üzenetére
Ertem. Kozben agyaltam. Siman egy cc cv step down modulba nem lehetne bekuldeni a napelemet majd azt az akksira?
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83143 üzenetére
Ok köszi.
Így már értem. -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83141 üzenetére
Igen de ha én félgázon szeretném akkor
5V / 0,25A nem? -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83139 üzenetére
Hogy jött ki ez a 10 ohm?
Csak mert nekem 20 jött ki. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #83129 üzenetére
Noha ez nem zárja ki, hogy három cellát külön-külön 1S védelemmel látsz el és úgy kötöd párhuzamosan. Így egy cellához kisebb áramú védelem elegendő.
-
válasz
Dr. Szilikát #83108 üzenetére
Akkor passz
-
T J
tag
válasz
Dr. Szilikát #83085 üzenetére
Sikerült, köszönöm a segítséget.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #83085 üzenetére
Szia! Szívesen fogadom az építő jellegű javaslatokat,tanácsokat. Sokszor csak olvasom a fórumot napokig,aztán egyszer csak nálam is adódik probléma. A porszívóra visszatérve,sajnos nincs benne hely 4 cella számára.Most az LG cellák vannak benne,aztán ha lényegesen csökken az üzemidő,kipróbálom a Liitokala aksikat.
-
T J
tag
válasz
Dr. Szilikát #83035 üzenetére
Sajnos laikus vagyok, ebből annyit értek, hogy
fotocella barna --> táp "+V" ág (24V-os fázis)És a többit hogy?
Kéket rákössem a táp "-V" kimenetre?
Fehér, szürke és fekete az a ventilátor felé menő 230V-os fázis kimenet?
Mindegy hogy fehér vagy szürke? Akkor a kettő közül csak az egyiket kell gondolom.
Vagy a másik állásban a feketét.
Ventilátor a nullát és földet a hálózatról kapja, és csak a fázist a fotocellától? -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83056 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #83033 üzenetére
1 hetet szántam rá.a létező összes megoldást kipróbáltam.Ha lemerítem 9Valá,kikapcsol a BMS. Puff leáll a gép.Rádugom a töltőt,tölti fél órát,és kiírja hogy 100% töltöttség! akkuban 10V... Az van,amit az elektronika diktál. aktív,folyamatosan csökkenő időkorlát,töltésre,és kisütésre egyaránt. szerinte 30%-os az akku,eszerint használja. Talán pont Te ajánlottad ezt pár hete,ezt is kipróbáltam. Nem hülye ez,hanem processzor
Az sem érdekli,hogy 100+ AH pack van rákötve. akkor is 14,4 Wattóra! Ennyivel dolgozik.
-
Sokimm
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #82996 üzenetére
Köszi!
Barret001: Nincs mély okfejtésem, csupán esélycsökkentő vágyam, hogy minél kevesebb soros cella legyen (egy kaszniba öntve) annál modulárisabban "cserekompatibilis". Ha 2db 24-es akksit veszek és az egyik lehal 50%-át dobhatom a pack-nak kukába. Ha 4db 12V-osból 1db lehal, 25%-a kuka az akksiknak.
Utána meg ha veszek 1db-ot, már nem azonos a többinek az "életével" (más márka, más ciklusszám, más belső ellenállás, más más más), így kb semmi értelme a fenti okfejtésemnek.
Van önkritikám is, ne izgulj, tényleg a "legjobbat" szeretném, ezért kérdezek tőletek.
48VDC rendszert házilag "hasznosítani" még mindig nyitott topic, ha van valakinek ötlete majd később, örömmel veszem a kommenteket.
Az eddigi válaszokat nagyon köszönöm!!! -
Sokimm
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #82989 üzenetére
Sorba kötve az akksikat, ha elpukkan 1db, akkor a másikra rámehet a 48V, és azt is kinyírja. Mivel szokták a védelmet megoldani? Feszültség figyelő minden aksi köré? Hogy "illik" tölteni munkaakukat sorba kötve (2db 24V)?
Veszteségesség 80% hatásfokig belefér, mert csak hőt csinál, azt meg fűtésnek nevezhetjük télen*.
Razorbenke92:
A stepdown mindegyik akksi elé jó ötlet, mert ott tölteni úgyse szabadna 2-10A felett, tehát ha akksinként hasraütve betolok(töltöm) 2A-t, akkor 48W/akksival számolva, napelemenként (kb 100W-osak attól függ milyet vesz az ember) 2 akksi kellene.
Ez túl sok darabszámú akksit jelent, újra kell számolnom.
Ha maximalizálni akarom a kihasználtságát, akkor elé rakok sok napelemet a kívánt bemenetéhez illesztve, és a töltő oldalon mondjuk a munka akksikat lehet 5A-el tölteni (például), akkor step down konverterrel 24Vx5A=120W / akksi. Ez esetben kellene 15db stepdown és akksi. Ez is drága megoldás.
Ha 10A-el tölthető /akksi, akkor 7db kellene csak.
A fix dolog a képletben a 48V-os 38A-es "töltő", meg a kiszolgáló napelempark. Ezt szeretném valahogy hasznosítani (állandó jelleggel) akár invertereken keresztül (24V), akár szivattyúkon keresztül (itt talán már találok 48VDC-s verziót). Az inverter elé meg jó lenne a puffer "akksi", hogy ne a nap fényétől függjön a "ki-be kapcsolása". (meg éjszaka is lehessen teljes értékűen használni a 230AC részt)
Tákolós kérdés:
Ha sorba kötök 2db 24V os bemenetű invertert? Teljesen maradhatnék 48V-os rendszerű. -
válasz
Dr. Szilikát #82967 üzenetére
És Barret001,
közbe megszültem a szinte hihetetlenül bonyolult hightech megoldást ami nem nélkülöz űrtechnikai eszközöket sem.
Eszembe jutott nekem is a zener, 9 voltos van itthon, ezzel már majdnem, miután sorbakötöttem vele egy sárga ledet és egy 16kohm előtétellenállást, a végeredmény tökéletes.
11 voltnál nullát mutat, hajszállal van csak a nulla felett, 13,8voltnál végkitérés.
Hőfokfüggése biztosan van a led miatt de pár 10mV nem érdekes. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #82952 üzenetére
Köszi, tovább nem offolok.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #82950 üzenetére
Ezt mind értem és kalkulátor nélkül is ki tudom számolni.
Most akkor melyik számítás a valós? 1250Wh vagy 1950Wh / nap?
Ugyanarról a fogyasztóról beszélünk mindkét esetben. Egyáltalán ennyi információ alapján lehet számszerűsíteni? Ha érdekel leírom privátban miért is fontos ez. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #82948 üzenetére
Tisztában vagyok vele, tegyük fel konstans a két áramerősség.
Akkor jól gondolom, hogy a fenti adatok ismeretében baromság, ha átlag 0,5A-el számolva (125W-os teljesítménnyel) napi 10 órában 1,25kWh/nap jön ki?Általad számolva ez majdnem 2kWh/nap.
Ami miatt fontos a különbség, hogy kb fél éves fogyasztását kell néznem.
-
Batman2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #82906 üzenetére
Igen, a földhurok kérdése nekem is eszembe jutott, mint utolsó lehetőség.
3db panelon van az egész, a két panel külön tápvezetékkel kapcsolódik táp panelhoz, a GND egy közös, vastag rézcsík, oda csatlakozik a két panel földje és a két panel között nincs más földponti összeköttetés. Az árnyékolt vezetékek árnyékolása sem köti össze, a táptól külön vezetéken vannak a földre kötve.
Az előfokozat fólia rajzában lehet akkor hiba, esetleges belső földhurok, majd átnézem.Üdv.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #82871 üzenetére
sütőpapír? Arról is könnyen leválik,az biztos!
-
válasz
Dr. Szilikát #82857 üzenetére
Ezek elméleti görbék, mert azért 72 amper rohadtul nagy áram. Nem is tudok mondani a hétköznapi életben olyan akkumulátorról működő fogyasztót, ami 7-8 percig 72 amper ampert igényelne.
12 V mellett 72 amper az egy 850 wattos fogyasztónak felel meg.
Arról nem is beszélve, hogy mennyire életszerű az, hogy valaki 10 órán keresztül tölt egy akkumulátort, hogy aztán 7-8 perc alatt lemerítse...
-
Sokimm
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #82850 üzenetére
Áh szuper, logikus, a 3C-s 72A-es adatlapi maximum, viszont hogy jött ki a 8 perc? Az még nem világos, sry a hülye kérdésért.
[link] Például egy ilyen adatlap nélküli aksinál hogy tippelnéd meg a max áramot?
még olyan is van az aksin, hogy C20 de ez lehet nem az a C...? -
Sokimm
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #82848 üzenetére
Köszi a válaszod, már csak azt nem értem, hogy 0-24h (állandó, nem peak) használatot feltételezve, mennyi a maximum current?
360A nél kisebb, de minden esetben hőmérsékletből lehet csak ilyen "következtetni"?
Adatlapilag nem számítható (látható) érték ez?
Munkaaksinál ugye a marketing pont az, hogy szünetmentesbe állandó "nagy" áramkivéthez van tervezve, és ott gyakran megadják a max áramot, üzemszerűen, de itt nem értem a dolgot.
Ha egy kis fogyasztót tennék rá, akkor az órákat számolgatnám meddig bírja, de most a maximum terhelhetőségéhez jó lenne látni egy grafikont, hogy mire van "tervezve" az aksi. Mert oké, hogy a kapacitása csökken megnövekvő áram felvét esetén, de mennyire?Extra kérdés: Mit jelent az első adatsorból a 1.20A to 10.50V? Mármint a V-ot nem értem, tehát ennyire merítődik le az adott áram felvét mellett 20 óra alatt? 10.50V-ra?
Ez butaság lenne, mert akkor 3C-s sorban 9.6V? Az már az akksi halála lenne nem?
Ezt is megköszönöm ha elmagyarázzátok. -
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #82842 üzenetére
Trükkös!
-
válasz
Dr. Szilikát #82842 üzenetére
Igen ismerem ezt a megoldast, a kikapcsolasnal meg forditott sorrend, a rele elenged majd nehany periodus mukva a triak kikapcsol.
Sajnalatos hogy ekkora a disszipacio, ez a mukodesi elvbol kovetkezik. Nem neztem meg utana de bizonyara van mar nagyfeszultsegu fetes megoldas, ott a D-S ellenallas egeszen kicsi is lehet es ezert a disszipacio is keves, szinte nulla.
Ezzel kapcsolatos tapasztalatod, esetleg link ha lenne es megosztanad azt megkoszonnem. Erdekel a tema. -
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát #82830 üzenetére
Wow, köszi!
-
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát #82823 üzenetére
Mi ez az AM rádiós teszt?
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #82823 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #82820 üzenetére
Én a video alapján voksoltam a TC1-re. Állítólag az aksija hamar romlik, szóval lehet azt majd hamar érdemes cserélni.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #82817 üzenetére
Köszi az infót. Én a TC1-el szemezek jelenleg. Igazából nem tudom mi a különbség a TC1 és T7 között. A T4 tegnap érkezett a hestore kínálatába meg újra. de ha plexi házat is veszek hozzá akkor szinte ugyanott vagyok, mint egy TC1 ára.
Viszont olyanokat olvasok, hogy elég pontatlanok ezek. Ugyanarra az alkatrészre tesztelve más-más eredményt ad.
Szóval nem tudom mennyira használhatóak a valóságban ezek az olcsó verziók?
Esetleg folyamatos firmware frissítéssel javul a pontosságuk? -
nbg
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #82793 üzenetére
Ertem, koszonom a gyors valaszokat!
-
válasz
Dr. Szilikát #82780 üzenetére
Ilyen precíziós dolgokat én úgysem mókolok.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3043, 94% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest