- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83598 üzenetére
Ahh, kezdem érteni, szuper, köszönöm a segítséget
-
Keem1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83595 üzenetére
Basszus, kifutottam a szerkesztési időből...
Itt ennél a töltőáramkörnél, ahogy látom, (a képen) balról egy vagy két napelem jön be, jobrra fenn a pufferakku (ez egy darab 18650 3,7 V, vagy lehet dupla is?) és jobbra lenn pedig ki tudom venni a pufferelt áramot, ugye, azaz itt kapcsolom rá a fogyasztót?
Köszönöm a segítséged, így az indulás nehézkes, döcögős, de kezdem kapisgálni a segítségeddel.
-
Keem1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #83595 üzenetére
Tehát, ha jól értelmeztem, akkor ehhez a "projekthez" kell egy vagy több napelem panel, kell ez a fentebb említett töltő, plusz a pufferakksi és kb ennyi?
[Napelem(ek)] -> [Töltőáramkör] -> [Pufferakksi] -> [Fogyasztó]
Kb így festene az elvi diagram?
-
Keem1
veterán
Srácok, nem vagyok nagyon otthon elektronikában (egyszer tanították, de ... 🤷♂️), nem is biztos, hogy ezzel kéne újra elkezdenem, de azért kísérleteznék esős délutánokon.
Van mondjuk egy random napelem modul, legyen mondjuk ez itt. Mire volna még szükségem hozzá, hogy feszültséget vehessek le róla, pl 5 V DC?
És picit tovább menve, mondjuk van 4 db napelemem (az árát tekintve úgyse lesz
), mi kell még hozzá, hogy ugyanúgy 5 V DC-t kapjak, de 150 mA helyett 600 mA-t?
És még egy picit tovább gondolva, miután esetleg már nem csak a breadboardon kísérletezek, mondjuk ez a panel, vagy panelek (függően hogy mennyi kell) egyrészt töltsön pl. 18650 akkukat, másrészt amikor fel van töltve, fogyasztót tudjon ellátni?
Az utolsó kérdésemre inkább csak elvi választ kérek, valójában a három kérdés egyfajta evolúciós gondolatmenet onnan, hogy elindulok a semmiből (nagyon alap fizikai és elektronikai ismerettel) és mondjuk eljutok egyszer a harmadik kérdésben felvázolt probléma megoldásáig. Tehát konkrétan kifejtve jelenleg inkább az első kérdés érdekes, de ha valaki érzi magában az erőt, hogy esetleg a másik kettőt akár csak draft módon is, de megválaszolja, azért külön hálás lennék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes konzol + 6db játék garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest