Hirdetés
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- CES 2026: Alig nagyobb egy AirPods Pro tokjánál a Baseus 45 wattos power bankja
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Csütörtökön mutatkozik be a OnePlus új szériája
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
Sajnos nem tudom. Egy asztali DVD játékosból szerzett darab, gyanítom hogy valami linux által használt fájlrendszer van rajta, de ezért Linuxxal vacakolni nincs kedvem.
Ha ismersz nem univerzálisakat, jöhetnek azok is, párat kipróbálok. Ha egyik sem látja, akkor hagyom a Windows-t inicializálni.
-
Dragon27
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére
[USB Station 2] ez direkt külső HDD-ra vannak + ..
-
-
nebulo
tag
válasz
liksoft
üzenetére
A merevlemez eredetileg egy laptopban volt amikor megadta magát, melynek helyére már egy teljesen új merevlemez került. Ennek a "hibás"-nak pedig vettem egy filléres külső házat ami USB-vel kapcsolható a géphez. Csak a vizsgálat hosszát magyarázom az USB kapcsolattal, mivel gépbe helyezve gondolom a SATA kábelen gyorsabban lefutott volna, de nincs kéznél asztali.
-
Zolee11
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére
Világos, én mindössze a nevéből következtettem mi célt szolgálhat. Miután a Sentinel ismeretlen hibát jelzett, utána a wd saját programját használtam, ami szintén ismeretlen hibát jelzett, a Wd saját programja, ismeretlen hibát jelez... na itt letettem az egeret. Egy öntesztben, mi lehet ismeretlen? Minden tesztet amit csinál, ismer, ha ebben hiba van, akkor azt is ismeri, akkor mit nem ismer?
Na itt vesztettem el a fonalat, akkor mi ez az önteszt nevezetű akármi.Én nem így oldanám meg ezt az ellenőrzési metódust, és nem is erre számítottam. Állítólag a merevlemezek folyamatosan ellenőriznek, kalibrálnak idle állapotban, ha igen, akkor ezt felhasználva bármikor lehetne a folyamat során egy olyan ellenőrzési bitet beállítani, ami 0-ás értékkel minden rendben, 1-es értékkel baj van jelentéssel bírna, azonnal értelmezhető lenne a szerver programok számára, nincs szükség 1 perces futásokra, mialatt a szerver sem tudja használni rendesen a drive-ot. De lehet ez totál megoldhatatlan.

Van értelme olyan felületi rész a továbbiakban használni, amit csak több nekifutásra lehet orvosolni? Ilyen esetben az ilyen rész majdnem teljes mértékben újra aktivizálható? Lehetséges, csak érdekesnek találom.
(#32148) ggg666:
Akkor terránként 8-9 órával lehet kb. számolni.
-
Zolee11
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére

Értem, nincs ezzel semmi gond. Azért megjegyezném, hogy azt én is látom a smart érték alapján van-e valami hiba vagy sem. Ezt %-ban jelzi is a HD Sentinel. Ergo ennek a tesztnek szinte semmi értelme!?
Én úgy gondoltam, ez az önteszt az induláskori tesztet ismétli meg, és csak ez alapján jelez vissza... de akkor nem csak ez alapján.
Az újrainicializálás egy terrás drive esetén kb. 8-10 óra, gyenge szektorokon szokott segíteni, ez eleve minden adatot töröl, tehát előtte menteni kell. Nekem egy ilyen után nem jelzett tovább hibát a rövid önteszt sem. Most már értem miért.
Köszönöm szépen a segítséget és a türelmet!

-
Zolee11
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére
Én meg erre írtam, hogy nem értem a rövid önteszt pontos működését, pl. miért dob hibát egy gyenge szektor miatt? Én ilyennel is találkoztam: Ismeretlen hiba.
Ennek az öntesztnek nem az lenne a célja, hogy a működésbeli hibákat detektálja? Ha igen, akkor miért jelez hibát akkor is, ha pl. tápellátási gondok miatt keletkezik gyenge vagy hibás szektor? Elvileg ilyenkor nincs a vezérlésben, működésben zavar.Jelen esetben olvasóegység hibát jelez, magyarul az olvasófej, erősítő, akármi épp működésképtelen... de ha működésképtelen, akkor a felületteszt sem fog működni sehol, vagy csak egy adott olvasófej esetén az adott tányér oldalán meg fog állni a teszt hibával. Egyáltalán ilyen lehetséges? Ilyen mértékű hiba esetén is használható a merevlemez, azaz le tudom menteni az adatokat onnan, amit még el tudok érni, vagy ilyen esetben még az alaplap sem látja/látná a merevlemezt?
Köszi! -
Zolee11
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére
Mit értesz rövid teszt alatt? Rövid felületteszt?
Mivel ő továbbra is szeretné használni kevésbé fontos adatok tárolására, ezért én ezt javasoltam. Miért? Mert ha a rövid teszt, egy rakás új rossz, vagy gyenge szektort talál, akkor ahhoz, hogy normálisan használni lehessen az újrainicializálás elkerülhetetlen, ergo elvesztegeti a rövid teszttel az idejét. A háttérben szépen elfut jó pár órát, és kiderül, hogy használható-e még vagy inkább kuka. Persze az ő döntése, mivel kezdi.
-
-
-
válasz
liksoft
üzenetére
Találtam pár Info-t.
Adaptec AIC-7890AB (integrál alaplapi - nem PCI -os)
Seagate ST 318417N - ST318417N 18GB 7.2K 50pin SE Ultra SCSI Hard Drive
Capacity: 18GB
Spindle Speed: 7,200RPM
Interface Type: SCSI 50pin
Disk Size: 3.5"x1.0" (Low Profile Hard Drive)
Sustained Throughput (MBps):
Average Seek Time (read/write ms): 8.5
Electrical Interface Speed: SCSI Ultra - 20MBps 8-bit
On-Board Cache: 2MBCompaq BD0366349C
Technical Specifications:
Hard Drive Capacity: 36.4GB
Generation: Ultra3 (Ultra160)
Data Transfer Rate: 160 MB/sec
Rotational Speed: 10,000 rpm
Form Factor (Drive): 3.5-inch low profile
Interface: Wide Ultra 3 SCSI; LVD
Data Storage Device Type: SAS (Server Attached Storage) device
Hard Drive Device Type: Hard drive for server/storage unit (Hot-plug)
Height: 1 inch
Pin Configuration: 80 pin Hot Swappable/ Pluggable
Hotswap Tray: Included (Attached)
Same as: 176493-003, 176496-B21, 176496-B22, 177986-001, 180726-003, 180732-003, 207533-003, 232431-002, 232574-002, 233806-003, 260755-001, 286712-001, 3R-A0859-AA, 3R-A0932-AA, 3R-A3056-AA, 3R-A3059-AA, 3R-A3136-AA, BD036635C5, BD03663622, BD03663992, BD03664545, BD03664553, BD0366459B, BD0366536B, BD036659CCTovábbá az Intel 440BX chipset.
Asus P2B-DS manual szerint
Special Features:
Adaptec 7890 SCSI Chipset
Adaptec 3860 SCSI Transceiver"Adaptec SCSI Chipset: Features Adaptec AIC-7890 Ultra2 SCSI chipset (optional) that supports a combination of 8-bit and 16-bit Ultra2, Ultra, and single-ended or standard SCSI devices and the AIC-3860 transceiver chipset (optional) that bridges the compatibility gap between these mixed environments without affecting system performance by taking advantage of the benefits of low-voltage differential (LVD) technology."
=
Magyarul sokat is tud ez a vezérlő, de mégis problémás nálam valami...

Van a Lapon :
1db 68pin Wide SCSI connector
1db 50pin Narrow SCSI connector
1db 68pin Ultra2 SCSI cinnectorWide-ra nem kötöttem semmit.
Narrow -ra volt kötve az összes 50pin -es HDD
Ultra2 -n a 80pin -es (68 to 80pin átalakitóval használva!) 36.4GB 10k-s "Wide Ultra3 SCSI" HDD - Ez itt gond lehet nem ? - azért utasította el a check-nél az azonosítást a rendszer és az OP-System csak a vezérlő részt látja ! (szerintem) - magyarul, ha a Wide csatis 68pin connector-ra kötném több esélyem lenne, vagy felejtős, mert a HDD Wide Ultra3 -as (lap ugye támogatja a Wide -t és Ultra2 -t , a HDD meg Wide & Ultra3-as) - nem egyszerű...
Manual 33.-ik oldalán található a SCSI csatik.

Valami ötlet ?

L
-
-
válasz
liksoft
üzenetére
Szia,
Köszönöm válaszod !
Igen azzal tisztába vagyok, a HDD -k egyesével lettek rákötve (erre szolgáló Jumper "default" -on van - tehát nincs jumper csak a gumiboritás ami védi a sérüléstől, anno ezt a gyártás során rakták rá szállitásra előkészítve)Szerintem a fő probléma az lehet, hogy a lap nem kezeli (nem látja) ezeket a meghajtókat (méretre gondolok) , van pl. 4-5 GB SCSI 50 és 68pin-es amit megfelelően lát / kezel a lap , de a 18.4GB -os SCSI HDD-t már csak 4-4.2GB -nak látja... (érdekes, de ez a technika és egy 1998-as lap esetén ez lehet, hogy nem kérdés) ezért fordultam hozzátok (2002-es BIOS-al)
L
-
sanzi89
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
Akkor hagyom is, egyébként semmilyen teszt nem talált hibát a lemezen. A HD Sentinel 22%-osra írja a kondíciót és 30 napos élettartamot jósol. Majd kiderül. Egyébként nem is tudom, hogy hol olvastam, hogy a Low Level Format kinyitja az ilyen szektor zárolásokat, de majd visszakeresem. A Hiren's-en található HDD Low Level Format Tool 2.36 nem csinált semmit, a Maxtor Low Level Formatter 1.1 pedig nemes egyszerűséggel nem is látta a HDD-t.
-
alienpapa
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére
Úgy néz ki, hogy nagy baj van sajnos...

Letöltöttem a testdisk nevű programot, hogy visszaállítssam a partíciót, de nem járt sikerrel.
Majd a get data back-et is ráereszetttem, de sajnos nem látja azta a partíciót ahol a cuccaim voltak.
Az a furcsa, hogy a régi rendszerpartíciót látja.
Segítségre lenne szükségem. Ha kell pénzért, mert ez nekem majdnem egyenlő a katasztrófával. -
-
z123456789
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
(#31467) liksoft
Az már lejárt, 2010-es gyártás volt.Mondták a boltban.
(#31468) djculture
Igazából meg szeretnék szabadulni tőle, mert már tavaly volt itt a topicban egy kálváriám ezzel a meghajtóval.
Liksoft és Cozmo kolléga próbált segíteni, aztán végül akkor is beindult a dolog, és fukarságom lévén megtartottam a winchestert, mondván letöltésre jó lesz.És anno ugyan ilyen hiba jelentkezett, hogy egyszer csak elszállt minden róla, vettem egy rack-et, beletettem, leformáztam, és megint ment egy évet.Aztán most ismét elszállt az összes játékom, és letöltésem.Szóval mennie kell a háztól, nem kockáztatok.Sajna nincs időm arra hogy nekiálljak mókolni vele ilyen olyan teszteket lefuttatni stb... -
spiritex
veterán
válasz
liksoft
üzenetére
Azt szeretném tőled kérdezni, hogy ugye annak idején mondtad, hogy minden vinyó sérültnek számít, ami esik valamennyit, annak idején konkrétan 40 cm-t, ha jól emlékszem.
A kérdésem tehát az, hogy akkor minden vinyó sérültnek minősül? Mert amíg Kínából ideér, konkrétan az ajtómig, vagy a kisker ajtajáig rengeteget zötykölődik, rosszabb esetben, egy-egy kátyúnál ugorhat is jó nagyot. Gondolom először repülőn utazva jut el a célországokba, de utána már teherautókon, esetleg vonatokon zötykölődik akár több száz km-t is, míg én át tudom venni.. Akkor hogy van ez? -
spiritex
veterán
-
-
anonymus89
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
No akkor most már van rá időm szóval visszadugtam az usb-s alaplapot rá, most Seagate portable usb device a neve nem lát partíciót sőt már a mérete sem helyes 2TB-nak írja. Viszont annyi, hogy eltűnt az 1TB-os winyóm.
Satan a teljes típus ott volt valamint a névleges mérete is.
És ezt kérdezi:

-
anonymus89
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
Megkapom, rádugom usb-vel és felismerte, hogy valami külső tároló de nem tudta feltelepíteni szóval már odáig sem jutott el, hogy lemezkezelőben megjelenjen.
Kivettem a házából rádugtam sata-n felismerte csak partíciókat nem láttam. Lemezkezelőben benne van viszont inicializálni szerette volna.Az volna a kérdésem, hogy tudnám láthatóvá fenni a partíciót?
-
-
FerNandor
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
1 szóval sem említettem javítást.
a biztonsági mentés az azért nem ugyanaz, mint a ctrl+c - ctrl+v. de épp ezért kérdezem, mert windowsról csináltam már, meg a másik külsö hdd ház is olyan, hogy beépített biztonsági mentés vezérlöje van vagy mi, de nem ismerem és nem tudom, hogy müködik, mekkora helyet foglal a biztonsági mentés. ugyanakkora, mint az adatok mérete?
-
aradibalazs
csendes tag
válasz
liksoft
üzenetére
szia!
tudnál segíteni, ha időd engedi?
nekem is azt írja a windows, hogy merevlemez-problémát észlelt.
hdsentinel szerint 100%, hdtune végig zöld, már lefutattam a chkdsk-et, és csak csinálja.
a teszt alatt a torrentet direkt kikapcsoltam, de így is leesett.
nagyon köszönöm, előre is!
képek -
Bdanyy
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
Szia!
XP volt az eredetin, illetve a másik HDD-n is, amire a fontos fajlokat atmentettem. Nem hiszem, hogy titkosítottam volna. Az az érdekes, hogy a méretet tök jól megjeleniti a photorec, testdisk stb is, de particiot egyiken sem találnak, csak különböző error minden szektorra
Anno testdiskkel párszor már meg kellett piszkálni 5-6 éve is, mert a particiokat eldobalta, de mar nemtom hogy fat vagy ntfs, így nem mertem átírni. -
katt777
félisten
válasz
liksoft
üzenetére
Ja, egy rendes kereskedőnél tudnák, hogy a zaj problémát jelent (főleg, hogy nem találkoztak még ilyennel, ergo nem rendeltetésszerű a dolog), és cserélnék, ahogy, mint írtam, jobb kereskedők az amúgy OK VGA-kat is cserélték, ha túl hangosan zizegtek.
Az én vinyóm USB-n és a gépben is ugyanazt a sector-játékot játssza, akkor is, ha másik vinyó helyére teszem, azaz nem növekszik a fogyasztás.
-
MZperX75
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
THX ok! tehát elöl be hátul ki légáramlat a fedél kell rá,kipróbálom egy kis mérés máris kiderül,hogy beborul.

Elöl a HDD vonalon menjen be a levegő, és hátul távozzon.
Pont fordítva van mínusz az oldallap. A venti fordulatszmot 45%-ra húztam fix 37fokon van 1T WD....már elfogadhatóbb csak zajosabb
-
katt777
félisten
válasz
liksoft
üzenetére
A telefonomat több mint 7 éve használom (Sony E. K300i még eredeti táppal), autónk 13 évig volt meg, ebből következően az sem valami mai szemét.
(Meg lehet nézni a mai telefonok és autók élettartamát.) Nyilván nem véletlenül tartósabbak a régebbi hardverek is.StSanya: Hiába a HDD Sentinel info, nem gariztathatom a vinyót.

A_ScHuLcZ: Alapból, mert az a gyors, de a Sentinelnek is van mélyelemző funkciója.
-
katt777
félisten
válasz
liksoft
üzenetére
DVD-re is mentettem (régi videokazetták), de szakmabeliként tudom, hogy ami csak egy (vagy 2) helyen van mentve, az nincs mentve (ráadásul némelyik lemezről alig tudtam felszenvedni az adatokat anno a vinyóra). Találtam egy HDD regenerator progit, lehet, hogy azt megpróbálom, elméletileg az a rajta lévő adatokkal is kíméletesen bánik (Sentinel a nevével ellentétben nem), de azért ott is ott a figyelmeztetés, hogy a biztonság kedvéért mentsük az adatokat.

-
Hawnin
tag
válasz
liksoft
üzenetére
Helló köszi a gyors választ!
Gyorsan utánna keresgéltem nem találtam pontos leírást rá a kis kézikönyvébe se a neten hogy lenne korlátja
de viszont ezt találtam az egyik honlapon: "hard disk (up to 2.0 TB hard disks have been tested)."
Szóval lehetséges hogy ez a gond! Ennél viszont az picit viccesebb hogy direkt rákérdeztem az eladótol hogy bírja e a 3 TB osat :-/ -
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
liksoft
üzenetére
Kedves szakértő!

Tudnál érdemben reagálni erre a pár hozzászólásra?
Az egész abból indult ki, hogy a gép tesztjében HDtune szinte lineáris olvasási sebességet mért a merevlemezen a szokott lefelé ívelő grafikon helyett.

-
Gigaman55
csendes tag
válasz
liksoft
üzenetére
Másik gépen nem tudok adatokat menteni, épp ezért keletkezett a hiba, mert máshol akartam használni a winchestert.
Nem tudom, hogy lehetne jogosultság hiány, friss Windows 7, csak én használom, rejtett mappák megjelenítése bekapcsolva, de egyszerűen nem látja semmi azt a helyet. Ha megnézem, hogy mennyi helyet foglalnak az adatok, akkor 140 GB szabad helynek kellene lennie, de nincsen csak 10. Lemezkarbantartó sem mutat semmit, amit törölhetnék, nem értem hogy lehet ez.
Szerk.: ez a probléma megoldva, volt egy 200MB-os mappa, azt töröltem, és 120GB-ot felszabadított, az R-Studiot se használom többet.
Köszönöm a segítséget. -
Gigaman55
csendes tag
válasz
liksoft
üzenetére
Mindenféle adatmentő programokkal próbálkozom, aminek megvan az eredménye is (olyan fájlok, amiket a GDB nem talált meg), közben természetesen arra a 130GB helyre szükségem lenne, ami eltűnt, ez más probléma, új.
(Egyébként közben a videókártyám és az egyik monitorom se jó, szóval...
) -
Mexildos
aktív tag
válasz
liksoft
üzenetére
Szia! Köszi a gyors választ. Itthon meg lehet nézni a gyári tesztprogrammal esetleg ezt, vagy ahhoz mindenképpen vissza kell vinnem az üzletbe?
Update: Még tart a a vizsgálat de megjegyezném hogy reggel még 88% volt a kondíció! Most a vizsgálati idő alatt lement 60%-ra a kondíció. Még mindig nem lehetséges elvileg a csere.
"A lemez felületén található 66 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek)."
Hmm azért a 2 rossz szektor önmagában sem jó. Nem tudom mit írhat ki a gyári teszt program de ha az adatot nem lehet kiolvasni akkor az szar. Ezen nem lehet mit ragozni!
-
-
válasz
liksoft
üzenetére
Ja csak már unom leirni töviröl hegyire...Héten is leirtam én is vagy ötször a hd sentineles vagy hd tune irási tesztet te tízszer... Csinálni kellene egy leírást alapvető problémák és megoldásaik cimmel és azt ilyenkor belinkelni és szevasz.
Partition magic téma ugyanaz, elavult program alkalmatlan a mai vinyókhoz oprendszerekhez, ez is heti téma. -
pszichiater
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27UP850K-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3841, 100% Akkumulátor
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

és amikor netröl rendel valaki ilyet webshopról?

(Meg lehet nézni a mai telefonok és autók élettartamát.) Nyilván nem véletlenül tartósabbak a régebbi hardverek is.