- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Fotók, videók mobillal
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Yettel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
Hirdetés
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
alphamooncam #146241 üzenetére
És ezek az aktív dobozok sztereóban is jól szólnak?
Hang minősége milyen? Még nem halottam ilyen rendszert.
Meglepodtem hogy milla alatt összeáll aktív dobozokbol a mozi... -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #146145 üzenetére
Igazából sehol, mérésnél és teremépítésnél sosem prioritás. 2/3 az ideális, mert oda átlagolódnak általában a nézők. Kis termekben nyilván nincs olyan hatalmas különbség, mint amikor a tölcsér két méterrel messzebb van tőled, mint a mélyek, de azért érezhető. Van azonban IMAX, az mindenhol oké, még oldalt is a magas surroundok miatt, csak annál durvábban sehol nem zeng a terem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #146141 üzenetére
A Spielberg a 9-13. sor közé van kalibrálva, a 3. sorban eleve már a tölcsérek dőlése és a surroundok helyzete is megalapozza a rossz élményt. Ez nem az ő hibájuk, csak 2012 óta gyártanak egyáltalán olyan hangszórókat, amik vállalható hangot adnak elöl is. A terem közepe elé sose ülj.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #145793 üzenetére
A mikrofont keverd maxra.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #145791 üzenetére
Így a balnak jobbról kellene szólnia, míg a jobbnak sehonnan. Ha nincs így, akkor valami kamu térhangzás be lesz kapcsolva, pl. DPL vagy a Windows gyári a Javítások fül alatt.
-
rudi77
tag
válasz
alphamooncam #145777 üzenetére
Meglett a megoldás!
Hdmi csatlakozás után vezérlőpult hang beállításokba nálam Denon-avrhd jobb klikk és 7.1 hangszóró engedélyezése. -
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #145676 üzenetére
Bárki tudhatta, hány éves, csak a blogbejegyzéseit kellett (volna) elolvasni.
(#145673) VoidXs
Nem az én kedvenc beállításom a 80 Hz, hanem olyan házimozis szakemberek ajánlása, akik 15-20 éve építenek megrendelésre 20-100 milliós rendszereket, dedikált szobákat. Tőlük is tanulok, nem elméleti okoskodóktól. -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
alphamooncam #145669 üzenetére
Jól érted, a kolléga ott szereti vágni a hangot, 80 alatt, ő oszlopos tagja annak hogy a THX 'mellébeszél' ...
Bocsi, VoidXs
BBéci: köszönöm
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #145638 üzenetére
Hangszórónként kell nézni, nem a szoba szintjén. Lehet, hogy a frontjaid szépen bőgnek 80-on, míg a sub hallgatói pozícióban annyira pont nem, ilyenkor például 80+ vágás kell.
-
törölt tag
válasz
alphamooncam #145546 üzenetére
Denon2100-on használtam. Igazából egyik sem győzött meg... mèg a szobaakusztika EQ sem...
Számomra sokkal èlethűbb, különlegesebb a hang nèlküle...
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #145524 üzenetére
Írja is, rossz helyen vannak. Tedd őket a gyári konfigok mellé. A teteje nagyon sok lesz, húzd le minimum 6 dB-el, vagy az Overall Max Boost-ot vedd vissza.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #145324 üzenetére
Nincs semmi baj a DirectShow-val, csak akkor, ha a hangkártya hülyeségeit bekapcsolva hagyod.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #145321 üzenetére
Egyáltalán nem kell rábízni célhardverre, ha nem muszáj, pontosan ugyanazt a szűrőt alkalmazza az Equalizer APO. Mivel digitális jelről beszélünk, a végeredmény változatlan marad. Nem része a képletnek hangkártya, szoftveresen számol, és az átalakítás is szoftveres. PC-vel semmilyen profi AVR nem veheti fel a versenyt, a kalibrálóik is keményen korlátozottak, és soha nem rendelkeznek a legfrissebb dekóderekkel, ezért is ajánlott PC-ből mindig PCM-et kiadni.
-
Ear001
addikt
válasz
alphamooncam #144934 üzenetére
Tényleg? EQ-val, vagy valamivel fel lehet javítani egy doboz impulzusválaszát? Megoldod, hogy egy dóm ugyan úgy terítse a hangokat mint egy tölcsér? A 17 kHz-en már vergődő kínaidzsunka magasba belehúzod a 20 kHz-es átvitelt?
Amúgy elhiszem neked. Van itt nálam egy ügyes kis dobozka, egy TMP Kolibri, kérlek csinálj már belőle nekem egy Avantgarde Duót meg egy Quad ESL-t, mert ezeket eléggé kedvelem. Ja, meg egy JBL K9900-et is. Kösz.
-
python1
veterán
válasz
alphamooncam #144429 üzenetére
Igen,olvastam erről is,van valami pozitív hatása nálad?
-
MasterMark
titán
válasz
alphamooncam #144121 üzenetére
Ez nem vélemény kérdése, mert nem kerül rá.
Nem a szub kimeneti csatornáját vágod meg, hanem a bejövő LFE csatornát.
Az LPF pedig nem crossover mint a többi csatornán, hanem mint a neve is mutatja egy Low Pass Filter, vagyis ami felette van elveszik.
Ez az LPF for LFE is azért létezik, mert HD hangoknál már nincs limitje az LFE csatornának, ezért bármilyen magas hang is mehet rá, amit jobb ha kiszűrünk.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #144121 üzenetére
Igen ugyanezt írtam, részben más szavakkal.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #143947 üzenetére
Fő (main) sub: ami az LFE jelet kapja. Crossover sub: amire vágsz. Profi rendszerekben a kettő nem ugyanaz.
-
python1
veterán
válasz
alphamooncam #143947 üzenetére
A frontoldal megkapja az egész tartományt,nincs .1 ha jól tudm,és a surround hangsugárzók késleltetése,csatornakiosztása,effektek keverése is más mint otthon.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #143765 üzenetére
Jól néznénk ki, ha egy fórumtopikban minden véleményhez hiteles forrást kellene linkelni.
Inkább semmi, mint egy APC vagy bármilyen szünetmentes. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #143763 üzenetére
Az EQ független a késleltetéstől, nyugodtan mehet csak a PC-re. Viszont akkor a hangerőt és távolságokat előtte állítsd be az erősítőn.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #143750 üzenetére
Abban a hozzászólásomban, amire válaszoltál, már APC-t írtam, a megelőzőben tévesztettem el, amit későn vettem észre.
Olyan ismerőseim próbáltak ki APC-ket, akik az általam linkelteket is, és vakon adok a véleményükre. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #143758 üzenetére
Pont hogy csak a késleltetéssel lehet minden hangszóró helyes fázisban (mert egyszerre ér oda hozzád a hangjuk), bármi más megoldást használsz, az nem lesz tökéletes. Elég az EQ APO-ban beállítani, ne használd az erősítő megoldását, közel nem olyan pontos.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #143746 üzenetére
A késleltetés egyszerű, megméred a távolságot mm-ben, elosztod 344-el (ez egy egészséges 21 fokos szobát feltételez), és annyi ms minden csatorna, majd a végén a legkisebb értéket mindegyikből kivonod, hogy feleslegesen ne késleltess.
A REW kalibrálás először is EQ APO-ban kezdődik, amikor a bal csatorna jelét arra kötöd, amit kalibrálnál, és a balt kinullázod, például így mérsz centert:
Ez az egyetlen sor legyen az egész konfigfájlban, semmi más. Azért van rá szükség, mert a REW csak bal és jobb csatornát tud. Ha megnyitod, nyomj egy Measure-t, az Umik-ot kalibráld a mellékelt instrukciók szerint, majd végezz el egy mérést. Az tök mindegy, hogy mit mér, dobd el az eredményt, azért csináld, mert a REW csak a második méréstől enged csatornát váltani. Az már így legyen beállítva:
Esetleg a mérések számával és hosszával játszhatsz, ha még jobb eredményt akarsz, de egy mikrofonnal és egy ponton normális hangerővel igazából tök mindegy. Mielőtt mérsz, a Check Levels-t nyomd meg, és úgy állítsd be a hangerőt, hogy a Level OK szöveget lásd. Utána mehet a mérés. Minden csatornára végezd el, nevezd át őket, hogy meg is jegyezd, melyik melyik. Ezután csatornánként nyisd meg az EQ ablakot, ahol ezeket állítsd be:
A beállítások:
1. Ezt nyisd meg.
2. 1/48 oktávos simítást állíts be, így a kioltott és ki nem adott tartományok eltűnnek. Ez az érték a legkomolyabb önkalibrálónál négyszer részletesebb, szóval bőven elég.
3. Állítsd az EQ típusát FBQ2496-ra, mert az EQ APO csak ezt ismeri.
4. Ne állíts be hangszórótípust, mélynyomónál se, mert csak így engedi az X-görbét.
5. A mélyek emelkedését nullázd ki, a magasak pedik 2 kHz fölött essenek 3 dB-t oktávonként. Ez a mozis szabvány, ha ez nem tetszik, akkor az igazi mozis hang nem tetszik, de ezzel semmi gond, csak csökkentsd az értéket, mondjuk a gyári 1.8 sokaknak jobban tetszik.
6. Végső relatív hangerőszint, egyezzen meg minden csatornánál, csak a surroundok (7.1-nél a hátsók is) legyenek 3-al alatta, a mélynyomó pedig 10-el fölötte, így a csatornahangerőt is megoldottad EQ-ból. Ha hülyén kalibrál, pl simítás után is ott egy hatalmas tüske, az azért van, mert itt rossz az érték.
7. A középső két érték maximum, az utolsó minimum legyen, ez hozza a legsimább eredményt. Az első a kalibrálandó tartomány, én általában 4 részben szoktam (10-80, 80-250, 250-2000, 2000-20000), mivel a mélyekkel gyakoribb a probléma, és lekapcsolhatom egyik-másik csoportot hibakeresésre. Az is járható út egyébként, hogy ha nem elég sima, akkor újra rámérsz a már meglévő kalibrálásodra teljes tartományon.
8. Klikk ide, pár másodperc múlva meg is van az eredményed. 1/12-es simítással már közel tökéletes a kezdeti eredmény, de ez nem elég, minimum egy átfutás még kelleni fog:Zárd be az EQ-t, a főablakban csináld ezt:
Az így keletkezett fájlt egy Include-dal kapcsold az EQ APO konfighoz, majd állítsd be rajt a késleltetést (a további, pontosító kalibrálásoknál már nehogy késleltess), és kösd csatornához:
-
python1
veterán
válasz
alphamooncam #143751 üzenetére
Egyébként ennek a tápkondicionálónak amit audió célra gyártottak,teljesen megegyeznek a paraméterei az egyik szünetmentesemmel.Hogy az audió célra gyártott típusba mit építhettek bele arra kíváncsi lennék. Nálam biztosan maradnak a rendszerben.
-
python1
veterán
válasz
alphamooncam #143751 üzenetére
Természetesen megosztok minden próbálkozásomat.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #143747 üzenetére
Akkor lenne igazad, ha Python kipróbált volna akár egyetlen egyet azok közül, miket én linkeltem.
Az APC nem hangra van kihegyezve, ennek ellenére nyilván van hatása arra is, de nem garantált, hogy pozitív és nem akkora, amekkora kellene. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #143740 üzenetére
Fáziskorrekciót ne használj, azt késleltetéssel kell megoldani, minden más csak kompromisszum. A REW + EQ APO is bőven elég.
-
python1
veterán
válasz
alphamooncam #143739 üzenetére
Szia!
A méretezés elég így is egy arcam processzor,és egy DAC kiszolgálására,maximum 35%-kapacitást mér a saját mérője.A végfokokhoz van combosabb,oda 2200W ill 3000w-os változatát tervezem,végfoknál érdemes valamivel túlméretezni.Igen online tisztítja az áramot,és a felső ill alsó ingadozásokat akksi bekapcsolása nélkül végzi,lehetőség van arra is,hogy amilyen érzékeny az elektronika az áramingadozásokra,úgy állítod be,hogy szűrjön,ez 3 fokozatban teheted.
Eléggé körbejártam annak idején,és speciálisan választottam ki a modelleket,de iszonyat nehezek a nagyobbak 45kg akksi nélkül,és hely is kell neki. -
mettek
addikt
válasz
alphamooncam #143284 üzenetére
Nagyjából leírtam. A stúdió monitor hangfalakat nagyon precízen kell elhelyezni az asztalon hogy pont a hallgató fülére nézzen, szóljon. Ha nem a fejre vannak irányítva akkor már teljesen máshogy szól. Emellett ahogy írtam ezek dirwkt analitikus, sterik hangot adnak vissza hogy pontos és precíz legyen a masterelés. Nem színeznek. De ennek ellenére meghallgatnék egy ilyet. Most emlékezetből már nem tudom hogy szólt a yamaha monitor hangfalam de az tuti hogy zenehallgatásra nem használtam csak masterelésre, zeneszerkesztésre.
-
mettek
addikt
válasz
alphamooncam #143281 üzenetére
Engem is érdejelne amugy milyen mozit csinál egy aktív studió hamgfalszett. Én amatőr szinten zenéltem, mastereltem. Ehhez volt egy yamaha hs50 hangfalpárom, iszonyat jó hangfal ebben a szegmensben de ezek közeltéri hangfalak amik csak egy sávba, a fülre irányítva lineárisak és nagyon analitikus, steril hangjuk van pont azért hogy minden hangot be lehessen lőni a felvételen de nem igazán ad élvezeti értéket a hanganyaghoz.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #143281 üzenetére
Jók a kérdéseid, de erre még mindig csak annyit tudok válaszolni, mint korábban is .... a "bűvös" studio vagy pro audio jelzők azonos vagy alacsonyabb ár mellett sokaknak többet tudnak jelenteni, mint a valós minőség .... pedig "ingyenebéd" nincs it se .... de tényleg nem szeretnék erről hosszabban értekezni, korábban is csak mint "megjegyzést" füztem egy hsz.-hoz ....
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #143278 üzenetére
Nem ismerem a szóban forgó szubládát, ezért fogalmam sincs, melyek lehetnek a vetélytársai.
A stúdiós cuccokra vonatkozó megjegyzésem mellékes volt, igazából semmi jelentősége.
Ismétlem, ha elégedett vagy a mostani hangzással, csak az számít, ne foglalkozz mások véleményével.
Nagy hibát követsz el, ha komolyan gondolod, nincs más különbség, csak a lakkozás és hasonlók! -
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #143254 üzenetére
Elsődleges különbség a stúdió monitorok optimális hallgatási távolsága, ami sokkal kisebb, mint az általános felhasználásra készült hangdobozoké. Pár éve olvastam erről egy cikket egy hangstúdió tulajdonos, hangmérnök tollából.
De igazából nincs jelentősége, ha Neked megfelel, akkor minden rendben van. -
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #143251 üzenetére
Funkcionális különbségek vannak.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #143240 üzenetére
Ha neked megfelel, tetszik, akkor vegyél belőle még egyet.
Határozott véleményem, hogy a stúdió célra tervezett eszközök nem valók otthoni használatra. Nem véletlenül létezik két külön kategória. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #141701 üzenetére
Hogy a kompresszor grafikonja függőlegesen, kimeneti szint szerint szűkül, az expander pedig vízszintesen, bemeneti szint szerint. Bár technikailag ez a leírás hibás, rengeteg implementáció egy alsó kompresszort is tartalmaz a mezei expander mellé, így kiszintezve az értékkészlet azonos a bemenetével.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #141698 üzenetére
Az input-output gain diagramról beszéltem.
-
Norbi 72
veterán
válasz
alphamooncam #141281 üzenetére
Jaja,ő is jó!
Rendesen dolgozott a sub.
-
nadtom
tag
válasz
alphamooncam #140899 üzenetére
Pü ment.
-
nadtom
tag
válasz
alphamooncam #140895 üzenetére
Ez világos, inkább az érdekelne, mit tudsz tenni pl. a 32.88Hz-es vagy az 50.29Hz-es alapmódus "kilövésének" érdekében?
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140883 üzenetére
Egy normális mikrofon, amivel érdemes nekiállni a mérésnek, több tízezer forint, inkább a 100000-hez van közelebb. Kell szoftver, annak a használata tanulást igényel.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140881 üzenetére
Inkább olyan szakemberre bízom az akusztikai mérést, aki évtizedes gyakorlattal rendelkezik.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140875 üzenetére
A Synthesis beállító rendszere egyszerre, egy időben mér 7 mikrofonnal.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140875 üzenetére
Ja, nem úgy gondoltam, csak hülyén írtam le. Több pozíció, na, csak moziban azért valóban több mikrofon, mert semmi kedved nincs a terem és gépház között két percet sétálni mérések közt.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140870 üzenetére
A több mikrofon azért kell, mert eleve nem ugyanakkora minden ponton minden erősítés/kioltás, moziban ezért használunk minimum ötöt, és nálad ezeket az eltéréseket a kis szőnyeg csak növeli.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140868 üzenetére
Arra, hogy egy ilyen kis szőnyeg csak a szoba egy még kisebb részén ér el nagyobb eredményt, akár az is lehet, hogy fél méterrel odébb a zengés marad a régi.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140861 üzenetére
Az nem lesz elég, és ha csak egy mikrofonnal mérsz, hamis eredmény felé vezethet.
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #140861 üzenetére
Ha a kőburkolaton csak akkora a szőnyeg, ott igazán jó hang sosem lesz, hiába pakolod tele a plafont és a falakat a legjobb csillapító panelekkel.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140857 üzenetére
Én első körben egy sima szőnyegre gondoltam, nem tudom, van-e, a képeken csak csempét látok.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140855 üzenetére
Azzal a hatvanpár Hz-es rezonanciával kezdened kellene valamit, nem is kicsi, és nagyon rossz helyen van.
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #140837 üzenetére
Na az a 10 dB összezsugorodott 3dB-re.
Na, hát öregszem...
Nem minden frekvencián történő csökkentés volt a cél, hanem a szoba hosszúságából adódó egyik módust volt hivatott csökkenteni ( Ajtó sub ) , ami nálam 34 Hz.
Deszkamodell, és még lesz egy kis munkám vele...
Na lássuk a diagrammokat:
300ms-os időskálán
Üvegajtónál 66,1dB-ről 56,2 dB-re
Feszített gumipanelnél 67,21dB-ről 52,9 dB-re csökkent a hangnyomás.RT60 Gumipanel-ajtó
Annak ellenére, hogy még nagyon az elején vagyok, mégsem hagyhattam szó nélkül...
"Szub tartományban pedig a szobaakusztika nem igazán befolyásolható."
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #140837 üzenetére
.... 20 és 200hz között mindenhol esett 10dB-t.... tehetnél fel egy képet a szubcsapdáról is a diagramm mellé .... szerintem sokakat érdekelne ....
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
alphamooncam #140092 üzenetére
Kérlek nekem bejön a stílusa az úriemberek, a szakmai felkészültsége, ahogy mondod is, példás
A beszolasai Nemir Ombe úrnak, nálam aláírás értékű -
claire78
senior tag
válasz
alphamooncam #140092 üzenetére
Ne haragudj, nem figyeltem, kiről beszélsz? BBéci??
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #140036 üzenetére
Nem "illik" visszadobni a labdát, ha nem tudunk vele mit kezdeni .... tessék utánajárni ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #140034 üzenetére
"Felteszem elérhető számodra egy hm. centersugárzó, amiben van általában két egyforma hangsugárzó, és egy magassugárzó.
Nem kell mást tenned, mint kikötni az egyiket a két egyforma hsz közül, és figyelni, hogy ezt követően a jól ismert hangszín hogy vékonyodik el"Tényleg nem akarok semmit hozzáfűzni "tetemes" írásodhoz, de azt azért megkérdezném, hogy szerinted egy (normálisabb) centerben (vagy akár egy pl. 3 hsz-s, 2.5 utas dobozban is) csak azért mert 2 db (ránézésre) tök egyforma mély/közép van, azok tök egyforma frekvencián dolgoznak .... ??
Ha ezt sikerült "megfejtened" utána rátérhetünk a többire ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #140025 üzenetére
Akkor sorban:
1, mert eddig feltehetőleg csak "gagyi" polcsugárzókat/dobozokat hallottál .... (mellesleg nem igazán értem mi köze ennek az Elac sub-hoz)....
2, a #140013-ad hsz-ből valahogy ez jött át, de én kérek elnézést, hogy nem tudtam kitalálni "mire is gondolt a szerző" ....
.... mellesleg tudsz még pár ilyen "szakkifejezést" ...??
....mert pl. ez (is) nagyon tetszett;"amely jelenséget úgy nevezzük, hogy megvastagszik a hang" ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #140013 üzenetére
Akkor gondold végig mégegyszer .... de segítek egy kicsit .... 1 vs 2 sub esetén sem akkor fogsz különbséget hallani, ha a 2-őt egymásra (vagy közvetlen egymás mellé) teszed, hanem ha egymástól megfelelő távra .... ettől a pontól kellene újra nekifutnod ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #139998 üzenetére
Van ami "csak" eq-val (és a többivel) nem tüntethető el, de javítható .... ellenben mégis érdemes(ebb) itt kezdeni, mint ész nékül paneleket vásárolni .... tudod pl. mekkora egy 50-60hz en (valóban) hasznos "basszuscsapda" .... ?? .... mert a legtöbb esetben a mély(ebb) részeknél van probléma, a közép/magasakkal ritkában és azokat könnyebb is "orvosolni" ....
-
nadtom
tag
válasz
alphamooncam #139986 üzenetére
Az akusztikai problémák kezelésére a legjobb módszer ezek megszüntetése vagy javítása, az EQ csak tüneti kezelés.
Nekem is Elac 2070-em van. Egy eszközre letöltöd az app-ot, majd mérsz közvetlenül a szub mellett egyet, majd egyet a hallgatási pozícióban. A két mérés közti különbségből létrehoz a program automatikusen egy filtert, ezzel próbálja elérni, hogy a hallgatási pozícióban is ua. halld mint a szub mellett.
A görbét persze manuálisan is módosíthatod. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #139986 üzenetére
Töltsd le az Elac sub app-ját vagy az LX-ekét és nézz körül bennük, van "demo mód" is ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #139962 üzenetére
Azért "szoftveresen" nagyon sok mindent rendbe lehet tenni az akusztikával kapcsolatban .... pl. a korábban említett Elac 2090 saját bemérőrendszere 16 frekin mér 20-200hz között, állóhullámot kezel, fázist állít, stb. de ez egy nem olcsó sub .... de pl. az LX-es Pio AVR-ek is hasonlóan kezelik a mélyeket (bár nem annyira részletesen, mint az Elac), ezért egyszerű(bb)en lehet "puritistább" sub-ot is társítani hozzá rossz akusztika esetén is, de ez sem egy olcsó AVR .... sok esetben ezekkel/hasonlókkal egy csomó felesleges akusztikai panel megvásárlása viszont megsporolható, igy végeredményben nem szükséges többet költeni csak "más formában" kell .... 2 (vagy 4) sub-bal "egységesebb" mély/tér érhető el, de ha nem tudod azokat rendesen "összelőni", mert a hiányzik a megfelelő "technikai támogatás", akkor felesleges kinlódni velük .... az akusztikával is sokan ott futnak zátonyra, hogy hiába mérik/méretik be a helységet, a technika beállítási lehetőségei és/vagy a szükséges panelek/csillapítók mérete/elhelyezése nem megoldható, igy sokszor "félmegoldások" születnek, de egy csomó pénz meg elmegy "hardveres" kiegészítőkre, pedig "okos vásárlással" mindezek nagy része "szoftveresen" is megoldható lenne ....
Pl. egy konkrét példa: egy Pio LX79 mellett használtam egy Canton 1200-as sub-ot, teljesen jól be lehetett állítani a mélyeket minden egyéb "kiegészítő" nélkül, lecseréltem az AVR-t egy CA CXR200, ami nemhogy kevesebb, hanem szinte semmi akusztikai beállítást/korrekciót nem kínál és bármit is próbáltam, nem igazán lettek olyanok a mélyek, mint korábban (de körbepanelezni meg nem akartam a nappalit) .... igaz mostanában leginkább zenét hallgatok és arra jobb/jobban tetszik a CA hangja, de azért néha mozi is megy, ezért a Canton ment és jött helyette egy Elac 2070 amivel egyből megoldódtak a korábbi problémák .... a "hájend" dobozok és sub-ok meg nem arra jók, hogy sz@r körülmények között (is) jobban szóljanak (bár nem kizárt), hanem ha a fenti lehetőségek/technika adott, akkor akár minden "egyéb" nélkül is kihasználható az a "plusz" amivel többet tudnak .... ezért is van az, hogy 2-4 gyengébb sub-bal a "mennyisség" potolható, de egy komolyabb minőségét soha nem fogják elérni .... és ha reálisak akarunk lenni, akkor látható, hogy magyarországon újonnan cca. 200e Ft környékén "átlagos" sub-ok kaphatók és nem "kiemelkedők" ....
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #139920 üzenetére
Csak magamat tudom ismételni
(#139915) Dorian -
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #139920 üzenetére
Az "akusztika" nem a sub-ok mennyiségén múlik/-tól függ ....
(de ha jól olvastam nemrég "beleástad" magad az "akusztika rejtelmeibe" .... akkor tudnod kellene, hogy ez egy elég "sokösszetevős" dolog ....
)
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #139635 üzenetére
Fülre úgy lehet, hogy sweepet tolsz rajt zaj helyett, és hogy hova kell tenni, attól függ, hogy mivel kalibrálsz. Ha azzal, ami az AVR-edbe van építve, akkor oda, ahol a legegyenletesebb (mert nem fogja elég részletesen javítani), ha profi cuccal (pl. PC, MiniDSP, stb.), akkor oda, ahol a legkevesebb a kioltás (mert ezt a nehezebb korrigálni).
-
BBéci
legenda
válasz
alphamooncam #139635 üzenetére
"Arra gondolsz hogy nem is ide kéne helyezni, hanem oda, ahol a legegyenletesebb minden az egész spektrumban?"
Igen, részben arra. Másrészt szubjektív megítélés alapján, ahol szerintem, vagy nekem legjobban tetszik, amit hallok. -
python1
veterán
válasz
alphamooncam #139636 üzenetére
Minden irányban lehet korrigálni + - db érték között állíthatod a csúszkát,természetesen nem a végletekig,mert a szoba hibáit panelekkel kell korrigálni. Equalizer APO csak finomhangolásra ajánlott,de maga a mérés mutatja meg a helyes elrendezést,és a rendszered ordas hibáit. Másik fórumon AVX-en most megy róla igen tanulságos beszélgetés,érdemes beleolvasni.
-
hétalvó
addikt
válasz
alphamooncam #139353 üzenetére
kemény az erősített sub kimenet.
-
hétalvó
addikt
válasz
alphamooncam #139206 üzenetére
ha megjön és nincs leragasztva esetleg egy belső képet dobnál fel?
érdekelne mi van belül... -
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #139172 üzenetére
Végülis döntöttem.
Ma megrendeltem a Denon DN700AV-t.
Kiváncsi leszek mit kapok a pénzemért. ( Meg arra is, hogy mit csinálok az erősítő részével, talán második, harmadik zóna, nem tudom )
-
jeni
félisten
válasz
-
arcitec
addikt
válasz
google?
[link] -
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #138027 üzenetére
Szerintem nem lesz nagy tolongás a "ki próbálta" sorban ....
.... de keresd meg BBéci-t talán tud róla bővebb infót ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam #138025 üzenetére
Már a 2. oldal 2. hasábjának közepén lehet "érezni" hogy ez egy a számokra és a (részben) mérhetetlen paraméterekre "végletekig kihegyezett" marketing írás .... persze ettől még lehet hatással a hangra .... el kellene egyet hoznod letét ellenében a kácsától próbára, az a biztos ....
-
claire78
senior tag
válasz
alphamooncam #137282 üzenetére
DHCP egy protokoll, ő osztja a címeket, ha fix, ha dinamikus. Én csak erre szerettem volna rávilágítani. A rendszergazda állítja be a foglalását MAC alapján, de a címet akkor is a DHCP osztja ki, ennek megfelelően. Most az, h tartományon belül vagy kívül..ez sztem nem is volt itt kérdés..
De én kérek elnézést, legközelebb majd magamban tartom. -
Heffi
őstag
válasz
alphamooncam #137270 üzenetére
Nálam is fix ip-k vannak minden eszköznek a hálózaton.
-
claire78
senior tag
válasz
Fix IP-t is a DHCP osztja.
Amire Te gondolsz az a dinamikus címkiosztás.
Routeren fix IPt a lejátszónak, majd NFS szerverben pedig megadni a lejátszó IP címét. Elméletben ennyi az egész. -
hétalvó
addikt
válasz
eleg csak a routerben beallitani a dhcp servert.
aztan vegulis a keszulekben is be lehet.
ezutan kikapcsol ujraindit. -
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #137086 üzenetére
James D. Johnston arról beszél, hogy ha hallgatózás közben másra figyelsz, akkor másra fogsz emlékezni, más részletek maradnak meg. Ebből következően ha úgy tudod, hogy tesztelés során változik a rendszer, akkor különbséget fogsz hallani. Ennek ellenkezője is igaz, ha változik a rendszer, de úgy tudod, hogy minden marad állandó, akkor kevésbé vagy semennyire nem fognak feltűnni a részletek, mert a prekoncepció megvezeti az érzékelést.
Elmesélt egy vicces kísérletet, hogy főiskolás évei alatt csinált egy dobozt rajta egy kapcsolóval, elé kötött egy tube és egy tranzisztoros erősítőt majd meghívott egy csomó embert tesztelni. Amit a tesztelők nem tudtak, hogy a tube amp nem működött és a kapcsoló sem csinált semmit, csak jó hangosan kattant, azaz végig ugyanazt az erősítőt hallgatták. A teszt eredménye, hogy az összes audofil a tube amp-t hallotta jobbnak, a kételkedők pedig a tranzisztorost. Egyetlen kételkedő volt, aki odament a hangfalakhoz, közelről hallgatta őket, kapcsolgatott párat, majd csak annyit mondott: "smart ass"...
Poppy Crum azt mutatta be, hogy ha egy ismert zeneszámot lejátszunk visszafelé, akkor értelmetlen zagyvaságot kapunk. De támogassuk csak meg az agyunkat egy dalszöveggel, és máris világosan érthető amint a sátánról énekelnek.
A harmadik példa 10 perc környékén pedig egy szimulált rablást mutat be, ahol egy beépített ember "ellop" egy táskát. Utána tesztelik a diákokat, hogy ki mire emlékszik, tudnak-e személyleírást adni vagy azonosítani a tettest. Az eredmény, hogy a diákok kis csoportja a végén mind azonosította tettest, csak épp a képe nem szerepelt a választhatók listáján. Azaz mindenki egy ártalmatlan embert küldött volna börtönbe.
-
Tuco78
aktív tag
válasz
alphamooncam #137083 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Akkor marad a Dali
A Dali mélylédáról mi a véleményed? -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
alphamooncam #137083 üzenetére
Hogy ne billegjen az ágy?
Bocsi, nem bírtam kihagyni.
Korábban én magam is hallgattam 'vödörfedeleket', szamomra olyan 'kiabálos' a hangjuk, pedig több féle erősítővel is próbáltuk. -
rottenbull
őstag
válasz
alphamooncam #136794 üzenetére
XLR, de csak akkor, ha full balanszolt. Nekem az es egyertelmu is volt, hogy XLR-t hasznaljak a proci es az erosito kozott.
-
hétalvó
addikt
válasz
alphamooncam #136808 üzenetére
nem lesz full balanced, de ne törődj vele. az a lényeg hajtsa meg a kábeleket és a hangfalaidon ott a a bejárat hozzá.
-
hétalvó
addikt
válasz
xlr-t használj, mert komoly távolságaid lesznek. nagyobb a jelszint is.
tonyka: nem véletlen, hogy csak a halo-kon van xlr, majd lesz egy komoly kis lépésed dinamikában is, ha cserélsz . az pedig, hogy a procik ilyenek... még a para c1-c2 is csak unbalanced belül. csak a legnagyobb denon valós belső balanced design és xmc-1 talán. tippelnék még a datasatra is.
csináltam 2-2 rca és xlr kábelt ugyanabból a kábelből. nem volt kérdés az xlr, de ugye itt a hangerővel is játszani kell, mert az xlr hangosabban szól. a marantz procik meg is kérdezik nem véletlenül milyen kábelt használsz melyik hangszóródhoz, lehet viszont keverni ez pozitív.
a para végfokban nem csoda, ha jobb az xlr. buta elektronika kapcsolja át az rca jelet xlr-é átmegy pár "minőségi" kábelen és csatlakozón közben.callisto: azt az 51-est szólj, ha eladod
bár a21 a nagy szerelmem. jó látni ilyen rendszert is. az ic-ken lehetne még erősíteni sztem...
-
válasz
Nálam túlzással, de ég és föld a különbség az XLR javára.
-
Tonyka 2
tag
válasz
Az XLR eredendően hosszú távolságok áthidalására használatos, vagy lett tervezve, ha nem majd kijavítanak. Rövid távra megoszlanak a vélemények, van aki azt mondja feltétlen jobb, van aki azt, h szükségtelen. Erre jön még rá, h nagyon kevés készülék valós XLR, a többségben szimmetrizálót használnak. Vagy csak két csatorna ami valós XLR.
-
Tonyka 2
tag
válasz
alphamooncam #136777 üzenetére
Nagyon szívesen meglátogatlak egy járható időpontban ha úgy alakul. Én is szívesen látlak. Köszönöm, h megértetted azt amiről írtam. Sosem nézek le senkit, ahogy mondottam igen mélyről indultam. Álltam én is a Technics bolt kirakatát bámulva. Az árakat látva meg azt mondogattam, h nekem sosem lesznek ilyen cuccaim. Az első sztereó videóm is hitelre volt a körúti Keravill-ból. Úgy vittem a honom alatt a villamoson, mint aki minimum az ötöst nyerte meg.A mosolygást meg nem tudtam abbahagyni. Szóval sosem néznék le egy belépő rendszert. Csak aki még ott tart, az nem teljesen látja át, h akik feljebb vannak miről is beszélnek pontosan. Így akaratlanul hibás információkat adnak. Mégpedig, h ez nem is jó, vagy éppen felesleges, mert az enyém tök jó. Ebből meg kevésbé hozzáértő informálódni vágyó azt szűri le, h felesleges ez meg az, mert x-y tök jó az. Közbe meg nem tudni, h a háttérbe milyen szinten is van az illető, csak a tények vannak amiket leír, és ez gyakran félrevezető.
-
hétalvó
addikt
válasz
alphamooncam #136779 üzenetére
király vagy! végre proaudio-s cuccok. dn500av-ről sokat álmodoztam.
aktív hangszórós rendszered leszszólj ha kész megyek érdekel.
azt az akasztófát kersztbe átvinném szimmentrikusba, talán jobban nézne ki. -
hétalvó
addikt
válasz
alphamooncam #136749 üzenetére
jó helyen vagy csak el leszel rontva
szerintem itt legtöbben apránként építkeztek
te az út elején vagy és máris olyat gyártottál amit más senki.
jó lesz, de hol van pl az erősítőd?dorian: a szem az érdekesen működik és a kép amit kapsz az jobb, de a szemed a másikat is jónak ítéli.
az igazi teszt két egyforma tv egymás mellett lenne. mert pl nálam ameddig a kivetítőm vált eltelik 5sec minimum ami nagy sötétséget jelent, majd berobban a kép. a szemed már kb 3x fókuszált. nehéz a képre kábelt tesztelni. de szerintem érdemesebb lenne a hang teszttel elindulni és legalább elfogadni, hogy van különbség két hdmi között. aztán hogy kinek mi éri meg azt már mindenki maga döntse el. -
devil-k
nagyúr
válasz
Kinek, mi.
-
Tonyka 2
tag
válasz
alphamooncam #136761 üzenetére
Egész egyszerűen az út másik szakaszán jársz, így nem rendelkezel tapasztalattal az út további elkövetkező szakaszához. Nemrég még én is használt Orister erőlködővel, meg két Akai dobozzal nyomtam. Amit a karácsonyi prémiumból vásároltam. Aztán amikor összejött a Technics SC-EH750 azt hittem felértem a csúcsra, és jobb nem is létezik. Szóval lényeg a lényeg, tegyük fel beraksz egy Primare BD-t egy belépő rendszerbe. Szemöldök felvonva kérdezed meg, h mi kerül ebbe ennyibe, mert bizony a 40e.-es médialejátszó nem is igazán rosszabb, sőt az áráért fantasztikus. Viszont ha megcseréled a körítést, akkor rögtön kiderül, h a 40e.-es cucc bizony gyengébb jóval. Pedig előtte eskü alatt vallottad volna a részigazságot, h bizony nálad egy fabatkát sem ér a drágább motyó. Ami igaz is, tehát nem hazugság. Jelen pillanatban egy komoly vetítő nálad pl. sokkal gyengébb produkciót nyújtana, mint ami a valódi tudása. Így közelebb kerül egymáshoz, az olcsó, és a drága. Erre mondtam, h sokszor jó volna látni, mi van a billentyűzet mögött valójában. Rengeteg embernél jártam már, sokféle rendszert megismertem meghallgattam. Pár esetben előfordult, h az írások alapján vérprofinak gondoltam a hobbitársat. Aztán kiderült, h alapvető hibák voltak nála, elhelyezésileg, beállításilag, a szokásai, elvárasai is teljesen mások voltak, mint mondjuk nekem. Így aztán jól elbeszéltünk egymás mellett, tudtunkon kívül.
-
Tonyka 2
tag
válasz
alphamooncam #136756 üzenetére
Szo sincs ilyenrol, csak nem tud az ember helyesen megitelni dolgokat. Ha mas ligaban jatszik. Ez nem rongyrazas, tavol all tolem. Plane, h igen messze jarok a nagybetus minosegtol.
-
adamsfamily
tag
válasz
alphamooncam #136756 üzenetére
Hát lehet kicsit erősnek tűnt a hsz,de nem mindegy hogy mennyiből építkezel,az biztos.
Aki tud és akar is rászánni sok pénzt,biztos más eredményt ér el,mint aki megelégszik kisebb költségből épített rendszerrel,és kompromisszumokkal.
És a sok pénzből épített rendszerek sokszor magas lovak is.
Élvezd a sajátodat,ez a lényeg. -
Tonyka 2
tag
válasz
A képek alapján azért látom másként ítéljük meg a mozizást, és ezzel együtt minőségét. Nem mintha örült magasságokra gondolnék. A képed minőségéből vastagon levesz a fehér plafon, és a környezet. Ebből is látszik, h nagyon sokan másként kezeljük ítéljük meg a mozizás fogalmát. Rengeteg lépcső van, de a billentyűzet mögül nehéz megítélni, ki melyik lépcsőn jár éppen. Van aki egybe dobozos rendszert, és egy 42" tévét már mozinak titulál. Van aki egy ugyanezt teszi egy olcsó LED-es LG mini projival fűszerezve, vagy egy olcsó prezis, esetleg belépő DLP-vel. Aztán mivel ehhez remekül működik egy PC lejátszás akár laptopról, vagy akár egy mini tenyérben elférő médialejátszóról. Nem igazán érti, h miről is szól ez az egész, illetve mi kerül annyiba egy - egy drágább komponensbe, hisz ő elégedett a meglévővel. Ezzel nincs gond, de néha félrevezető ha nem tudja az ember, h ki nyilatkozik, mi van neki, és miről. Ez semmiképp nem bántás, csak tényleg rossz ha nem látunk a színfalak mögé, csak az írásokat nézzük.
-
lemmy9
őstag
válasz
Ez az akasztófa miért ilyen gigantomán?
-
Tonyka 2
tag
válasz
alphamooncam #136744 üzenetére
A passzív hűtés nálam is alap, ezért is van a legegyszerűbb NAS-om. Illetve azért mert mint említettem nem az illegális tartalomra épül a mozizás gerince nálam. Így nincs szükségem millió terrabájtra, elég torrentre egy 500GB-os HDD. Évek óta nem vettem már filmtárolásra HDD-t. Viszont a lemez olvasási képesség nálam alap, ahogy a menü kezelés is. Ezekhez az igényekhez tökéletes társ minőségben, és egyebekben a normál hifi méretű kellemes kinézetű Oppo. Van 2 HDMI kimenetem, az 1-es megy a projiba direktbe, a 2-es a prociba, onnan tovább a tévébe. A szaksajtó a tesztek sokaságával bizonyítja, h szódával elmegy a minősége, így nekem is megfelel. Teszi a dolgát jó ideje megbízhatóan, van egy - két fogyatékossága amit megtanultam kezelni. Bizonyos tulajdonságokra többet tud, mint egy HTPC. Természetesen ugyanez fordítva is igaz, van amiben a HTPC tud többet. Erre mondtam, kinek mi a fontosabb, annak alapján dől el, ki melyik utat választja.
-
Tonyka 2
tag
válasz
alphamooncam #136736 üzenetére
Lattam mar azert parat. Egeszen a Cinemaster-ig. En egyszerusegre hajazok. Nekem nem kell borito parade feleslegesen futo ismetlodo informacio savval. Tehessem be a kedvenc lemezeimet ha akarom eppen. Erjem el a puritan NAS-om. Tudjam padrol, vagy telcsirol menedzselni aztan csok. A PC-hez nem ertek, es nem is vagyok joba vele. Szoval nyomjam le a lejatszas gombot, aztan menjen az altalam elvart minosegbe. Ezt megteszi az asztalim. Egyszeru, ha gatya van, majd tori rajta a szupport a fejet helyettem.
-
Tonyka 2
tag
válasz
alphamooncam #136699 üzenetére
Sztem te is félre értesz.Igazából ami az én üzenetem, csak ez sem megy át, h egyik sincs a másik forrás felett. Felhasználó függő, h ki melyik mellett teszi le a voksát. Illetve mennyije van rá. Aztán ebből a kettőből születik egy végeredmény. Komolyabb HTPC-ből simán lehet jobb képet kihozni, mint pl. egy Oppo-ból, pláne ha szétfilterezi még + az ember. Hangot is simán lehet jót kihozni belőle, de, h minden tulajdonságból jót, vagy akár jobbat hozzunk ki, rögtön ott vagyunk a hasonló árnál. Vagy akár többnél is. Erre jönnek rá azok akik összeraknak egy gépet, mondjuk feléből, nagyon elégedettek, aztán akarva akaratlan felemelik, vagy feleslegesnek ítélik meg a drágábbat. Egyetértünk abban, h ebben a hobbiban a feljebb lépés, semmiféle arányosságban nincs a ráköltendő pénzmag mennyiségével. Ez amúgy igaz szinte minden komponensre. Ha elér az ember egy jóféle közepes szintet, óriási összegeket kell rálocsolni a fejlődésre. Ha nem vagy a világvégén, és úgy hozza időm, nagyon szívesen meghallgatom.
-
Tonyka 2
tag
válasz
alphamooncam #136696 üzenetére
Igazad van, bár ez az úgy nevezett " jó " minőség attól függ ki mivel elégszik meg, és ki mit ért alatta. Erről meg tudjuk, h mindenki mást. Egy Popcorn, vagy egy Dune is " jó " minőségű, egészen kis pénzért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Gyúrósok ide!
- Apple asztali gépek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- Új, belépő szintű Radeont kapnak az OEM-ek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Mesterséges intelligencia topik
- Milyen routert?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Update 08.11. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest