- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rappit4
őstag
válasz
VoidXs #141210 üzenetére
Igen, ott voltam. Kb nálunk is 5.5-ön volt és én is erre lőném be, de azért megnéztem volna 7-esen. (házimozis -5dB alatt mit értesz? nekem az otthoni rendszer úgy van bemérve, hogy -22dB az erősítőn feleljen meg Dolby 7-nek)
CinemaCity-ben kb 4-esen tolták és a subwoofer már így is szarrá clipelte magát, vissza is kértem a jegy árát.Nekem is általában fontosabb, hogy a hangzás legyen jó, de eléggé idegesítő volt néha, remélem megcsinálják a többi teremben is.
-
rappit4
őstag
válasz
VoidXs #141207 üzenetére
Áh, akkor már értem. Az új Blade Runnert azért mégsem 7-esről vetítették, bár ennek már nyilván kevéssé van köze a Dolby ellenőrhöz
. Az mondjuk érdekes, hogy a szabványnak megfelel az, hogy konkrétan a jobboldali közvetlen a vászon melletti side surroundokra rá van vetítve a kép.
-
Dagidög
senior tag
-
Pazolini
senior tag
válasz
VoidXs #140909 üzenetére
Ahogy Callisto is írja, vannak kivételek, épp ezért kérdeztem, hogy Marantzéknál ez hogyan is van.
A lényeg nálam a belenyúlásmentesség lenne. Vagyis egy, már analogizált digitális forrás DAC-on és esetenkánt DSP-n átment jele ne szenvedjen el újabb számolást, digitális processzust, ha nem muszáj. Az, h minél kevesebb áramkörön menjen át, az is fontos persze, de az előerősítés érdekében ez amúgy is elkerülhetetlen (még akkor is, ha a kimenő jel fixre lenne állítva). -
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #140869 üzenetére
"Az nem lesz elég, és ha csak egy mikrofonnal mérsz, hamis eredmény felé vezethet."
Én csak arra kérdeztem rá, hogy miért lenne szükség több mikrofonra.
A padlószőnyegezéshez pedig már megadtam a választ.
Ezzel kapcsolatban annyit még, ha sikerül a módusokat kordába tartani, akkor, a felsőbb frekvenciák problematikája is nagyrész megoldódik, mert ott pont a módusok felharmónikusai okozzák a problémát.
Szerintem.
-
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #140856 üzenetére
Igen, tudom!
Egészen pontosan 63Hz-ad a plafon és a padló távolsága. Plafonra, többször ekkora területű "panelt" tervezek, olyan 2,6x1,5 méteres darabot, azt is kb 3-8 fokban döntve.
Annak ellenére, hogy ezt a deszkamodellt kifejezetten a hosszúsági módusra terveztem, azért a magasságira is van hatása, egészen pontosan 1,9dB-el csökkent a hangnyomás 63Hz-en 300ms-nál.
Nagyon lassan megy a munka, és először ezt kellene befejeznem...
-
kabar
senior tag
válasz
VoidXs #140660 üzenetére
Hagyd el! Ha ebben a technikainak indult ultiban elfogynak az érvek, akkor még mindig ott van a szem és a fül Fedák Sáriként. Ergo, nem nyerhetsz. Ami egy igazi vitában nem is a cél, hanem az igazság megtalálása. Ez nem a többiek elleni támadás, hanem neked egy jelzés, hogy van aki érti, amit mondasz. Uff
-
bajnokpityu
félisten
válasz
VoidXs #140657 üzenetére
és az erősítődben mi van? kábelek, alias nyákok, meg aktiv alkatrészek. ha egy jóféle árnyékolt kábelen látható, mérhető a jeltorzulás, akkor nyákon, rézfólián, árnyék nélkül biztosan javulni fog. félvezetők is arról hiresek, hogy kiegyenesítik a felfutó él vasalóját..
jaj, most látom, te miattad megy a vita?
-
-
Patice
nagyúr
válasz
VoidXs #140536 üzenetére
A gyakorlatban tényleg elég jól meg vannak oldva a dolgok, a helyes működés évek óta garantált.
Minket és a fülünket az az "elhanyagolható" rész érdekel, amit most már femtomásodperces órákkal igyekszenek a nullához közelíteni.
Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez: az optikai vagy a koax a jobb? Melyik visz több jittert a rendszerbe?
Most tekintsünk el a többi lehetséges zavaró tényezőtől, nem csak a jitter befolyásolja a hangminőséget, de meglátásom szerint a legfőbb bűnös mégis csak ez.
-
Patice
nagyúr
válasz
VoidXs #140522 üzenetére
OK, siettem a megfogalmazással, tényleg nincsenek csomagok, hanem blokkok. Van a digitális adatfolyam (SPDIF) és jönnek azok a bizonyos egyesek és nullák. SPDIF átvitelnél egy adatfolyamban van jelen az adat és az órajel. A vevő chip figyeli az adatfolyamot és ebből nyeri ki az órajelet, amivel utána tudja értelmezni a bejövő adatot.
A legtöbb implmentációban (ismétlem SPDIF-ről beszélünk) a forrás órajelétől nem tud független lenni a vevő oldal, tehát amilyen (pontos) a forrás órajele olyan lesz a végeredmény is a DAC-nál. Vannak próbálkozások a forrás órajelétől független átvitel elérésére, de 100%-os módszerről én még nem hallottam.
És most ne keverd ide légyszi a HDMI-t, meg más átviteli módszereket, protokollokat.
(#140524) VoidXs:
"A jitter lényegében eliminálva van, évek óta nem faktor. Aki ezt vitatja, az nem rendelkezik megfelelő szakmai ismeretekkel."
Már elnézést, de ekkora baromságot...
SPDIF átvitelben MÉG nincs eliminálva. Próbálkozások vannak rá, alacsony szintre sikerült leszorítani, de sosem sikerült eliminálni.AURALIC a Vega G2-vel azt nyilatkozta, hogy talán nekik sikerült megcsinálni az első olyan DAC-ot, ami teljesen független a forrás órajelétől.
Meglátjuk. -
-
Patice
nagyúr
válasz
VoidXs #140520 üzenetére
A késés javítása - tudtommal - puffereléssel és saját órajellel történő újraórázással valósítható meg. Pufferelés asszem van mindenütt, újraórázás már jóval ritkább.
Attól, hogy késik, meg ingadozik a csomagok érkezésének ideje, az hogyan jön össze az adat értelmezésével?
-
Patice
nagyúr
válasz
VoidXs #140515 üzenetére
Most csak hang átvitelről beszélünk.
Ilyenkor a jitter mindig javításra kerül szerinted? (CD lejátszó és DAC közötti átvitel....)
(#140516) WP14:
A jitter könnyen mérhető műszerekkel. Füllel nem a késést fogod meghallani, hanem a hangzás zavarosságát, mosottságát, ami a fázisviszonyok torzulásából ered. És a fülünk a fázis eltolódásra tudtommal elég érzékeny.
A koax sem jitter mentes, csak legtöbbször jóval kevesebb van jelen koax átvitelnél.
Optikai átvitelt szvsz. otthoni belső (LAN) hálózathoz használnék.
-
Dagidög
senior tag
válasz
VoidXs #140276 üzenetére
Tudom, hogy a Dunkirk nem Atmosban megy, de a két Atmosos termükben komolyabb a technika.
(#140277) MCGaiwer: Két termük Atmos komolyabb felszereltséggel, a többi "alap" változat.
(#140278) VoidXs: Biztos vagy benne? Én a 2-ről és az 5-ről tudok. A 2-ben volam, szóval az biztos.
(#140279) Vikthor: Mezei magyar hang, de nagyon bejött. Meg fogom ismételni eredeti nyelven is. Egyfelől nagyon élveztem a filmet minden tekintetben, másfelől lesz összehasonlítási alapom.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #140041 üzenetére
Olyat ne is vegyél ....
.... de amig valaki azt próbálja "bizonyítani", hogy egy centernél (ami most legyen csak 2 utas, 3 hsz-val, a 2 egyforma mély/középnél egyforma "frekvenciamenettel" az egyszerűség kedvéért), ha az egyik mély/közepet kikötjük, akkor "elvékonyodik" ha visszakötjük akkor "megvastagszik" a hang az "akusztikai sajátosságok" miatt (és véletlenül sem a hangváltó "beállításának" köszönhetően), akkor "érdemben" érdemes e vitát folytatni erről vagy akár "további" dolgokról .... ?? ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #140038 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy előnyös vagy nem, de ha pl. ezek a gyártók ezekbe a centerekbe meg "merték" igy oldani, akkor akkora baj nem lehet ....
(de pl. ennél tisztán lehet hallani, hogy "féloldalasan" szól .... [link] ....
)
.... és amig az "alapok" nincsenek tisztázva szerintem tök felesleges a többit "feszegetni" ....
-
bajnokpityu
félisten
válasz
VoidXs #139096 üzenetére
csak realtime EQt tud a PC.
DSPvel lehet visszaverődéseket számolni. i7 se képes 0.5sec reverbet 5 csatin kiszámolni 16@48kHzn
nemhogy 9csatin. dirac,trinov,jbl ról beszélek, nem a kommersz kategóriáról, ahol gyakorlatilag csak sima EQ van.ahogy regger kolléga mondta: a pc olyan, mint traktor a forma1es pályán. mélységesen egyetértek ezzel a mondattal, legyen sztereo zene, v hangprocesszálás.
-
robi-k
őstag
válasz
VoidXs #139094 üzenetére
Nem létezik semmilyen lejátszó vagy processzor, ami egy jól beállított HTPC képével és hangjával vetélkedhetne - ez egy NAGYON nagy tévedés
Nem azért kell a proci, mert a lejátszó vagy a HTPC nem tudná dekódolni a jelet, hanem azért, mert nincs két egyforma helység és rendszer, és emiatt hangfalanként akusztika/rendszer/szoba korrekciókat kell végrehajtatni - már ha a cél a minőségi hangzás megvalósítása. -
MasterMark
titán
válasz
VoidXs #139072 üzenetére
Az optikai nem PC-ről jött, hanem egy Xbox One-ból, és előre dugtam be.
PC-n nem rég szereztem egy Hivox Suricata 24-et, de a Win folyamatosan pattog, néha talán zene is, de ebben nem vagyok biztos. Ez ugye koax spdif, ahogy eddig is volt, csak most már nem az alaplapi kivezetésre dugva.
Viszont filmeknél semmi baja nincs. (DTS, DD) Fent van hozzá a szoftver+driver.Ennél eddig USB kábelre gyanakodtam, viszont most, hogy a One is bepattogot optikain, kezdtem el gondolkozni azon, hogy esetleg az erősítővel lehet valami?
Kérdés ugye, hogy létezik-e olyan, hogy az erősítő digitális részének bemenettől függetlenül legyen valami ilyen baja? -
jézusom
addikt
válasz
VoidXs #138983 üzenetére
Köszi!
Ilyenekre gondoltam, bár kétlem, hogy ilyen külső hivatkozásokat be szabad tenni 1. hsz-be.
Jól jönne még valami táblázatos összehasonlító egy-két fő márka erősítőiről, de ez rohadt nagy munka lenne
Hónapok óta nézegetek AVR-t de még a típusszámokat is nehéz kihámozni, melyik milyen évjárat, hova pozícionálja a gyártó stb.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
VoidXs #138974 üzenetére
Értem, lehet illetlennek tűnt, de egy '50ezres' 'farakás, mágnes körettel' még nem házimozi, még akkor sem ha megbuknek marketingbol
Eddig magam is azt hittem hogy huha de jó, azt hittem, es tévedtem... Folyamatosan tévedtem, amig nem volt viszonyítási alapom.
De nem akarom ujra kezdeni az eszmecserét, csak 'felboffent' bennem...
-
MasterMark
titán
válasz
VoidXs #138829 üzenetére
Az elején nekem valami nem tiszta. A tömörítés azért veszteségmentes, mert visszaállítható belőle az eredeti tömörítés előtti állapot. Nem lehet 99 akárhány százalék mert akkor nem veszteségmentes, hanem veszteséges.
HDMI-ben LPCM van, ami szerintem definiálja amit mondasz.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #138353 üzenetére
Már bocs, de ha "
milliárdos nagyságrendű hibával számolsz, akkor mit vársz a "lehurrogás" helyett .... ?? Ill. konkrét példát még soha nem sikerült linkelned, csak valami teljesen mást az adott témában .... de részemről befejeztem, azt írsz amit akarsz és azt hisz el bárki amit akar .... -
VoidXs
nagyúr
válasz
VoidXs #138350 üzenetére
Kicsit lejárt a szerkesztési időm, de hozzáfűznék még annyit, hogy szerintem nem probléma, ha ebben a topikban tárgyaljuk meg, jelenlegi körülhatárolása szerint pláne nem. A probléma az, hogy nagyon nem ott kezeljük rétegében őket, ahol a helyük van. Szerintem egy új belépő topik kellene, ahol nem szólnak be olyanokat, hogy "meglehetősen visszataszító minőségű, nem belépő rendszerhez méltó az összeállításod, majd gyere vissza, ha egy milliónál többet szánsz rá".
Más házimozis csevegőfelületen (nem magyaron) simán el tudnak menni olyan DIY megvalósításokig, amik abszolút kimaxolják az akár 100000 forint alatti rászánásokat. Ha ide olyanokat írnék, megkeresnének és felkötnének a legközelebbi hídra elrettentő példaként. Holott én például szívesen segítek nekik is, ezért inkább privátban keresem meg, akin látom, hogy el van keseredve az itteni helyzeten, de nagyon szeretne valamit egész szerény összegből.
A jelenlegi haladó topik házimozis szinten inkább profi, amilyen dolgok megfordulnak itt az aktív tagok házában. Nyilván nem luxus kategória, nem Palladiummal vagy valódi mozis cuccokkal dobálóznak (bár volt, aki igen, és én is olyan berendezésektől hallottam eddig az abszolút legjobb hangokat). A belépőben pedig, bár néha tényleg előfordul belépő, én nem mondanám, hogy többségében az a szint. Van egy teljesen másik világ. Nyilván nem a bögreszett, de van.
-
rootmin
tag
válasz
VoidXs #138310 üzenetére
Milliméter lesz az, kolléga!
Gyanús volt a matek, de elvben mindkettőtöknek igaza van. A nanós pontosság betartása elég meredek lenne még NYÁK-on is (bakker CPU gyártás jár 10nm nagyságrendben) , nemhogy kábelben.
Ahogy Nemir rá is világított, bizony gyártanak a világban kézzel HDMI-t. Nálunk is volt a cégben egy krimpelő szett vészhelyzet esetére...
Ettől függetlenül igaz, hogy a jelút-különbségből eredő késés komoly kihívást okoz. (konkrétan ez a fő oka a hosszú kábelek gyártási nehézségeinek, exponenciálisan növő árainak a 15m fölötti kategóriában)
Nemir, erről van szó:
Ha az alsó hurka (biteket reprezentáló feszültség váltakozások sorozata) túl sokat késik, elmegy a szinkron és az lesz, amit Void írt. Hogy mennyi csúszás fér bele, azt a szabvány rögzíti. Kicsivel meghaladva vagy működik, vagy nem, jócskán túllépve biztosan offos a dolog.
Itt van egy levezetés. Ez az áramkörre vonatkozó kritériumokkal számol, kábelre picit megengedőbb a szabvány, de az látszik, hogy néhány milliméter a megengedett különbség, ami azért tartható kézzel is.
Amúgy tényleg visszafoghatnátok magatokat srácok, én ugyan nem unom (sőt...), de megértem ha itt a többségnek ez már sok, vagy szimplán uncsi.
Javaslom csináljunk egy "házimozi mélyvíz" / fizika vs. ezotéria csoportot, ahol az ilyen karcosabb témákat anélkül lehet kibeszélni, hogy elűzze azokat, akik csak a hagyományosabb mozis témákra kíváncsiak.
Egyébként ironikusnak tartom, hogy pont olyan témák okoznak visszatetszést itt PH-n (nem kizárólag ebben a topicban), amiket "eldönt a fizika", azaz egyféleképp működnek - és ez a működés egyértelműen megállapítható, vizsgálható - hiába vélekedünk róluk többféleképp és vitázunk napokig. Ugyanakkor szubjektív témákban (kinek mi tetszik, stb...) tök jól, többnyire indulatok nélkül eldiskurálunk egymással.
UI: Nemir, csak hogy jól aludj: minden kábel beépített "szinuszjavítót" tartalmaz, mivel nagy frekvenciákon nagyobb a drót csillapítása, ezáltal a nagyon gyors tüskéket valamelyest szűri.
(Igen, tényleg. De pont annyira számít, mint amennyire gondolod...) -
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #138332 üzenetére
.... csak annyi, hogy láttál már olyat, mikor egy hdmi kábelt "feldugóznak" .... ?? Na, ott minden van, csak "nanométer pontos" illesztés nincs .... mégis működik ....
7.-ben meg egész évben felmentésem volt fizikából emlékeim szerint ....
Elvtárs:
Ne "furkálj" még, lehet tudok jobb megoldást Atmos-hoz .....
(ismerősömék fogják gyártani hamarosan) -
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #138310 üzenetére
Ez jó, nagyon tetszik ....
.... és szerinted az erekben közlekedő áram (mert ugye az megy ott, nem bit-ek vagy pixelek) 1nanométeren (de akár 10cm-en) annyit tud "késni", hogy az észrevehető .... ??
A "színuszjel javító" kábelnél azt hittem, hogy az a csúcs .... de tévedtem ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #138274 üzenetére
Ne csináld már .... azt írtam korábban, hogy az "mezei" dugók nem tartalmaznak ilyet (amit a kábelekre tesznek a pl. 20- 600e-es ársávban) Te pedig állítottad, hogy márpedig igen, olyanra nem emlékszem, hogy "nem fér bele" .... majd a "dugóelektronikára" linkelted az a "klrumplit" egy kábelen meg valami "kínai valamit" .... de szerintem hagyjuk is ezt ennyiben ....
-
-
hétalvó
addikt
válasz
VoidXs #138228 üzenetére
nem lesz semmi
de mindenki tegye már hozzá, hogy nála a saját rendszerében.
mert múltkor már odáig eljutottunk, hogy hangban azért van.
ne húzzuk már le más rendszerét. azért egy cinamonnak bele kéne férnie mindenkinek.
de a pearl is jó kezdésnek. tonykanak a forest bejött pl. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #138119 üzenetére
"Silányabb" sub-ból 2 is pont olyan "silány" lesz mint, 1 csak hangosabb .... érdemesebb egy jobbat venni, ha csak azt engedi meg a keret .... persze "hétvégi kertipartikhoz" teljesen jó 2 akármilyen sub csak "jó sok" mély legyen ....
hétalvó:
Akusztikai szempntból az az egyik legrosszabb hely egy sub számára, ami csak lehet ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #138009 üzenetére
.... és hány kábel végén vagy hány "kábelezős" user-nél láttál ilyet (vagy hasonlót) .... ufót is sokan láttak már, megsincs egy sem láncra kötve a kutya helyett senkinél ....
.... szerintem ejtsük a témát (egyrészt a "mellébeszélés" miatt, másrészt lassan engem fog utálni minden "kábel és dugó fan") ....
.... anno az összekötő kábeleknél "megbeszéltük" és egyet is értettünk abban, hogy egy kábel csak rontani tud azon, ami átmegy rajta, javítani nem .... namost; egy "mezei" minden elektronika nélküli (mert a "jónép" általában ilyet használ) tápkábel miért is különbözne az összekötőktől ....
-
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #138004 üzenetére
"Imádom" a linkedet ....
.... de(!) ha valakinek a tápkábelén egy ekkora "krumpli" van, akkor azt már csak észreveszi (vagy ez az "orosz változat" lehet
).... és kissé megint elkalandoztunk a "dugóba" (tudod amit a "falba" lehet dugni
) épitett "aktív" elektronikától és a(z "átlagos") "nem passzív" tápkábelektől ....
Amúgy szerintem "a márka" legtöbb (és nem egy 8-10 éves kompakt autó árával vetekedő) termékében ugyanaz a "semmi" van, mint a legtöbb "hifi csatlakozóban" .... [link] ....
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #137998 üzenetére
De ne, hogy azzal legyek vádolva, hogy "mert gagyit linkeltem" pl. itt [link] sem nagyon találom az elektonikát, pedig némelyik dugó egy családi wellness hétvége árával vetekszik, igy nem lenne nagy tétel "pár kondi" ....
De szóval akkor .... mivel eléggé elkanyarodtunk a "kezdetektől".... mitől is "aktív" (mivel korábban azt írtad, hogy "nem passzív") egy (a sokak által használt) tápkábel .... ??
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #137994 üzenetére
Van időm, megvárom ....
(de akkor végülis elérkeztünk oda, hogy nem is a kábelek "javítják" a hangot, hanem a csatlakozókba (esetenként nagyon jól) elrejtett elektronikák .... mármint amelyikben van ilyen .... és akkor ezentúl (akinek szerencséje van és megtalálja a "rejtett elektronikát") nem kell a kábeleket cserélgetnie, csak mindössze pár "filléres" kondit átforrasztani ....?? .... akkor most hogy is van ez az egész "drága tápkábel" dolog .... ??
)
De itt van pl. pár sokak által közkedvelt "dugó" már csak meg kell keresni bennük az "aktív" részt .... [link] ....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest