-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
€uro
őstag
válasz
skippper #179997 üzenetére
"Áram alatt van az eszköz, távirányítóval kikapcsolva."
Igaz, ezt értem Standby alatt.
Eddig a CEC-vel a tévé kapcsolta ki-be - ha éppen nem máshoz kapcsoltam be távirányítóval.
Tényleg nem értem amúgy, hogy mi működhet a háttérben. A setup-jának összesen 12 pontja van. Tegnap három pontjáról mutattam képet. Még a Bluetooth-t is kikapcsoltam. Az első kilenc setup-pontot is átnéztem, hogy mi kikapcsolható. De arrafelé nem találtam olyat, ami szerintem érdekes lehet ebből a szempontból.
Már arra gondoltam, hogy kihúzom belőle azt az egy HDMI kábelt, amivel a TV-re csatlakozok és az optikai kábelt, amivel meg a PC-ről kapja néha a hangot. Hátha valami a bedugott kábelekkel kavar be.
Firmware-t nem találtam hozzá sehol. Nem hogy frissítést, de még a gyári firmware-ére sem akadtam sehol.
-
m3ss
veterán
válasz
skippper #179511 üzenetére
fogyasztás temara, kotottem be ket okos konnektort mert a subon nincs auto on/off, igy erosito fogyasztasa alapjan tudom kapcsolni a subot ki/be.
szoval megneztem en is az x3600 fogyasztasat, nekem mas jott ki.
nalam eco mod on az kb. 44w. sub ki/be halk zene nem oszt nem szoroz, akkor is 45w korul lesz. -
mimic1979
aktív tag
válasz
skippper #179618 üzenetére
Hát pont ez a problémám...
Meg vagyok elégedve összeségében a kicsi bögrékkel, jól kompenzálja a mélyhangokat a mélyláda, mert ami a szettben volt az bár nem mértem, de szerintem jó ha 80Hz-en adott ki hallható hangot.
A váltásban azért gondolkodtam, hogy a szűrök illetve, a mélyhang kezelés még egységesebbé váljanak.
Bármennyire hihetetlen de a nappaliban nem kivitelezhető álló vagy nagyobb polc hangsugárzó esztétikus elrendezése. Feleségemnek ez a fontos, egyébként meg nem érdekli hogy miért cserélek erősítőt, vagy éppen mélynyomót. A lényeg hogy "passzoljon" a "mozi" sarokhoz.
Erősítőnél meg még egyszerűbb a helyzet, mert ott van egy fekete doboz, és kicserélem szerinte egy másikra.Összefoglalva még egyszer : ha lecserélném az erősítőt a meglévő rendszerhez, nagyságrendlieg mekkora változást hozna a Dirac
-
python1
veterán
válasz
skippper #179517 üzenetére
A falban 10m-es noname kábel futott, sima full HD-s változat, tulajdonképpem most egy 4k ARC, 5méteres kábel gond nélkül viszi át a képet, de venni fogok egy 8K-s eARC kivitelt, csak jelenleg nem volt belőle 5m-es darab
De már a régi kábellel azok az eszközök sem voltak hajlandók képet adni, amik eddig igen.
Érdekes, hogy egy időben ment tönkre az internet (optikai kábel része is), tegnap 2-órán át kerestük a hibát a kábelessel mire megtaláltuk, szerencsére nem kellett a 30m-nyi optikai kábelt cserélni, csak az utolsó 1m-t. -
VoidXs
nagyúr
válasz
skippper #179246 üzenetére
Máig nem fér a fejembe, miért, de ebben a hobbiban sikerült azt elérnie a placebo gyártóknak, hogy az átlag hobbista démonként tekintsen azokra, akik ezeken az eszközökön dolgoznak, hiszen egy mérnök nem érthet ahhoz, amit egy mérnök csinál.
Szóval az egyöntetű véleményét az erősítők és lejátszók gyártóinak, miszerint említésre sem méltó a tápáram hullámformája, mert tudják, mi az, hogy kapcsolóüzem, kidobják az ablakon.
-
-
Khaosz55
addikt
válasz
skippper #179025 üzenetére
Én is erre gondoltam, hogy a lecsengés ugyan akkora-e ha ugyan azon a jelszinten vannak? Kipróbálom. Illetve azt is, hogy mennyi a lecsengés ha alacsonyabb hangerőn mérek. Van hivatalos érték hány dB-n kell mérni? Mert ez 92dB, nem a max, de nem is mondanám halknak.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
skippper #179002 üzenetére
A stúdióknak kell(ene) vágnia ott, illetve sok formátum (pl. DD) nem is tárol semmit 120 Hz felett. Néha elfelejtik (Dolby, lol), és becsúszik egy-egy magasabb hang. Otthon az LFE sávot felül szűrni súlyos hiba, csak egy fázishibát visz bele a rendszerbe, a közelébe tett crossoverek illesztését elrontva ezzel, semmi előnye nincs.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
skippper #178923 üzenetére
Én ezeken nem látom, hogy a fázis jobban megegyezne, mindkettő jól van illesztve. Ami lyukakat látsz az Audyssey-ben, az az IIR szűrés fázishibája, míg a Cavern FIR, így a fázisba nem túr bele. Mérés után egyébként kiírja a késleltetéseket és relatív távolságokat. Ezeket át tudod vinni, de nem segít, mert a Cavern 0.01 ms pontosat exportál, az Audyssey nem tud befogadni ilyet.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
skippper #178903 üzenetére
Általában kicsit csúsznak csak el, de a biztonság kedvéért egy évet szoktak mondani. Az Audio Precision cuccait például vissza kell küldened nekik évente, különben ott világít minden képen szép pirosan, hogy NOT CALIBRATED - INDICATOR ONLY. Az igazán profi mikrofonokat (pl. Brüel & Kjaer) szokás minden használat előtt az ajándék mérőjével kalibrálni, de 10+ év után is ugyanolyan flat, mint újonnan, <0.01 dB hibák vannak benne, én azt már zajnak veszem. Lényegében csak biztosíték ez a rendszer, ha az erősítőben kiszáradna egy kondi vagy hasonló, ami nagyon is reális eshetőség, de az fel fog tűnni, addig használd nyugodt szívvel.
-
I'am Dony
őstag
válasz
skippper #178829 üzenetére
Egyetértek KP ajánlásával. Én is tekergettem, állítgattam sokáig... AVR ek jöttek mentek, miniDSP ztem. Soha nem volt az igazi. Aztán a 4500 Denon meg 2070 Yami után jött a Dirac...
Soha ilyen mozim nem volt semmivel előtte. Az AVR ed árából a miniDSP költségével megtoldva simán elérhető. Egy 390 es 400 körül elcsíphető gyakran, az 550es 500 körül szokott lenni. -
denesdr
addikt
válasz
skippper #178848 üzenetére
Pl gy flat átvitelű hangsugárzót nem hallunk mélyhiányosnak vagy magasbahúzónak szabadtéren vagy egy süketszobában, de ha megmérjük a hallgatói pozícióból, akkor az ott is flat lesz.
Viszont egy szobában ugyanez már nem igaz, ha ott a hallgatói pozícióban flat-et merünk, akkor ez általában mélyhiányos és magasba húzó lesz szubjektíven. -
VoidXs
nagyúr
válasz
skippper #178651 üzenetére
Csak a gépre érdemes figyelni, a fizikai távolságok szabadtéren kívül garantáltan rosszak. A távolságot úgy lőjük be, hogy a lehető legtöbb frekvencia érkezzen hozzád egyszerre, éppen ezért az is változhat, hogy egy kalibráció a magasra vagy mélyközépre helyezi a hangsúlyt, amelyikből épp jobb az együttállás.
-
Quetz
őstag
válasz
skippper #178651 üzenetére
Távolság = késleltetés. Egyetlen pontban lesz pontos, ahol méréskor a mikrofon volt. Mivel két füled van, ezért kizárt hogy mindkettő ugyanabba a térbeli pontba kerüljön, mint ahol mértél...
Azért sem helyes távolságról beszélni, mert a mélynyomó elektronikája további késleltetést okoz, igy ott sosem fog stimmelni a centiméter. Legegyszerűbb rábízni a dolgot a mikrofonos mérésre. -
Rolibratyo
csendes tag
válasz
skippper #178570 üzenetére
Látom kaptál épp elég hideget-meleget így én próbálok finoman fogalmazni szerintem mit is lehetne még kihozni a jelenlegi setupból az általad felvázolt lehetőségek figyelembe vétele mellett.
1. Amennyiben a kábelek hossza és a "szépészeti felelős" engedik érdemes lenne megvizsgálni, hogy az AVR és a plüssök helyet tudnak-e cserélni így az erősítő kapna a jelenleginél némileg biztosabb nem rezonáló alátámasztást
2.a "Az elválasztás megoldott rugalmasan" alatt ha valami gumilapot értesz, azzal is érdemes lenne kísérletezni. Nekem egyszer már sikerült bedöglesztenem a hangot egy 2mm-es dekorgumival a forráskészülék alá helyezett elcsatoló fapiramis alatt.
2.b Az eddigi tapasztalataim alapján 10+ kg tömegű készülékek alá (erősítő) alá inkább keményebb elcsatolás passzol.
Amiket eddig volt szerencsém kipróbálni, árban növekvő sorrendben:
- Karbon alátét kerámia golyóval --> elosztó elcsatolására használom
- Vibra-R Referencia Korong --> mozis végfok alatt teljesít
- Nordost Sort Kone BC --> barátom rendszerében használatosak
- Soundcare superspikes titanium --> csöves integrált alatt dolgoznak2.c jó pár pozitív vélemény van az Ikeás bambusz deszkákkal kapcsolatban is én külső tápegységek alatt használok ilyeneket
3. A centerrel kapcsolatban: "normális TV asztal" beszerzésénél jó lenne ha belekalkulálnátok a center alá az elcsatolást is: Stúdió monitorok alá helyezhető szivacs alátét" személyében. Egy barátommal egyetemben én az Alctron EPP00x szériát használom ami nálunk jobban teljesített a center alatt még a Vibra reference korongnál is, pedig az egy sima tüskés elcsatolástól messze komolyabb rezgéscsillapító, de nálunk nem itt mutatta meg az igazi képességeit.
A stúdió monitoros szivacs alátét ár-értékben verhetetlen komponens, sok hangszerüzletben kapható. Vele megoldható a hangsugárzó döntése is, vízszintes mellett két fokozatban lehet állítani a dobozt, így jobban be lehet lőni a hallgatói pozíció fülmagasságához.
Ahogy elnézem jelenleg nem férne el a center alatt mert azzal együtt sajna a center belelógna a képbe.4. Ha megjött az UMIK-1 mindenképp javaslom a Cavernes mérést az Audyssey mellett. Elsősorban az Impulse respons-ra lennék kíváncsi nem kell-e fázist fordítani pl: pont a centernél, vagy akár ahogyan az én esetemben akár több helyen is.
A másik ami nálam sokat hozott a Cavernnel mért relatív távolságok használata a a marantz / audyssey által mért abszolút távolságok helyett. A miértétjét Voidxs tudná jobban megmagyarázni, de amit én gondolok: Kalibrált UMIK-1 mérőmikrofon vs. Audyssey ACM1HB műanyag tömegkacat. A PC számítási teljesítménye az AVR gyengécske procijával szemben és persze egy jól megírt program.
A felső csatornák beméréséhez hardveresen át kell "irányítanod" a hangot azaz át kell kötni a hangszórókat a 7.0 azon kimeneteire ahol nem 0-át mért a Cavern relatív távolságra, mivel ahhoz hasonlítja a többi csatorna távolságát. Erről itt írtam, nálam hogyan zajlott.5. Ez már csak ízlés kérdése: A bemásolt center grafikon alapján úgy tűnik te az Audyssey App High Frequency Roll Off 1 görbéhez igazítasz.
Nálam ez alacsony utózengésű szobában az én ízlésemnek kellően tompa hangot produkál, persze magasabb utózengésű szobában / más ízléséhez meg lehet épp ez passzol ezen nem fogunk összeveszni.
Ezek ellenére mindenképp érdemes lenne többfélét is kipróbálnod.PS: Amúgy épp az általad linkelt ratbuddyssey-s hozzászólásnak köszönhetően sikerült nálam a magassági csatornákat is ugyanahhoz a Toole HT görbéhez beállítanom amit a 7.1-nél a Carvennel is használok. Ezáltal kaptam meg a mostani egységes hangképet az Auro 3D upmixerrel használt PC-s hanghoz.
-
denesdr
addikt
válasz
skippper #178641 üzenetére
Pontosan. Azzal, hogy a szobai átvitelt kiegyengetjük, könnyen lehet, hogy a hangsugárzó süketszobai átvitélét (hullámfrontját) módosítjuk és ez utóbbinak van jelentősége a szoba Schroeder frekvenciája fölött. Alatta (a mélysávban) kevésbé.
Magyarán a módosítással (EQ-val) hiába lesz a szobai átvitel olyan, mint hangsugarzó süketszobai átvitele, a hangakarakter mégis más lesz, mint a hangsugárzó saját karaktere. -
VoidXs
nagyúr
válasz
skippper #178641 üzenetére
Miután az alapvető hangi tulajdonságok a frekvenciaválasztól függnek, a megmaradt karakter a rosszul elvégzett korrekció eredménye. Nem feltétlenül a célgörbe rossz, egy gyenge kalibrálóval például olyan sok hiba marad meg, hogy lényegében nem is változik a spektrum, csak eltűnik 1-2 idegesítő kiemelés. Az is javulás, de általában édeskevés. Az ember a kontrasztra érzékeny, nem az összképre.
-
törölt tag
válasz
skippper #178570 üzenetére
Volt egy B&W CM1 centerem, bőven, bőven nem belépő cucc, de egyszerűen nem tudtam jó hangot kihozni belőle..
Mai napig nem tudom mi volt a gond: szoba, elhelyezés, EQ.. nem tudom.
Mindenesetre egy dörmögő/dobozhangú szarkupacként tudnám jellemezni.Akárcsak mint most Te, én is kínlódtam össze vissza mindennel, de semmi nem segített, el is adtam.
A következő egy pont fele árában lévő center lett, az már valamelyest jobb volt, de a nálam lévő center eggyikével sem voltam kibékülve. Sajnos nem kategória függő ez a dolog.
Amit Dorian ír próbáld ki! Centert ne cserélj magába, semmi nem garantálja, hogy jobb lesz, és még az egységet is megbontod.
-
python1
veterán
-
BIGi75
senior tag
válasz
skippper #178546 üzenetére
Én lehet kipróbálnám az egyik surroundot betenni center helyére egy meghallgatás erejéig, hogy valóban az MTM elrendezés "áldásos" hatását hallom-e vagy esetleg vmi más szobai anomáliáról van szó (hallgatói poz. mögé valami diffúzor jellegű cuccal is tennék egy próbát), mielőtt leírom az oberon centert. Ezek a kísérletek nem kerülnek semmibe.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Rács nélkül mindenképp megér egy próbát, de az SVS center ugyanúgy MTM (egyébként a legtöbb kalibráció beillesztené), azzal maradna az effekt. Én anno azzal oldottam meg, hogy nagyon kevés centert kevertem a bal/jobb frontokra abban a tartományban, ahol a probléma volt (400-800 Hz).
-
Dorian
félisten
válasz
Ha az ember egyedül néz filmet -vagy egyedül neki fontos a hang- így a középső pozíció elég, akkor ajánlott a centert kikötni, nélküle mérést lefuttatni és meghallgatni a fantom-centeres rendszert. Legtöbb esetben jobb lesz, mintha egy belépő center hibáit hallgatnánk, és semmibe se kerül.
-
gab1ka
senior tag
válasz
skippper #178538 üzenetére
Nekem ez azért tűnik érdekes problémának esetedben, mert tudtommal a Dalik épp a nagyon széles szórásról híresek, nem a pontszerűségről. Látatlanul azt gondolnám, hogy ha ez a belépőre is mindenhol kiemelve meg van említve, akkor egy Oberon (ha jól látom a képeken) még inkább ezzel a tulajdonsággal bír.
Nekem is ez volt a gondom pár éve. Egykét hónapig center nélkül üzemelt a rendszer fantom centerrel amit a két front adott ugye, majd miután meg lett emelve a tévé, bekerült a szetthez tartozó Monitor Audio Bronze center a tv alá. Onnantól számomra borult minden, a dialógusok esetén egyszerűen vonzotta a tekintetem maga a hangszóró. Rew-vel méregetve kibukott, hogy kb 80-500Hz között, talán 1khz-ig, igen nagy huplik puklik, 7-8db-s beszakadások/kiemelések is vannak, ami nem a center hibája volt, hanem gondolom valami akusztikai anomália, máshová téve a centert teljesen más volt a kapott eredmény. Kár hogy nem tudom megmutatni, nem mentettem el.
Nálam nagyon sokat dobott a probléma megoldásán, hogy a belépő AVR Audyssey-je (sima XT) helyett REW-vel pofoztam helyre ezt a kacskaringós frekimenetet adó centert. Ezzel jelentősen csökkent az a kellemetlen elkülönülés hangzásban a frontokhoz képest, a dialógusok is mintha egy leheletnyit eltolódtak volna a tv vonala mögé és a fura orrhang is mérséklődött ami a férfi párbeszédeket jellemezte korábban. Overall, messze nem volt annyira jellegzetes hogy a tv alól hallom a dolgokat.
Nem adtam elég időt a dolgonak hogy szokjam, illetve talán azt megelőzően túl sokáig szólt a 2 front center nélkül (a saját nem tökéletes frekimeneteikkel), illetve biztosan lett volna még mit tenni a Cavern-nel az ügy érdekében, de messze nem értek hozzá ennyire szakszerűen és már akkor sem ástam jobban bele magam.Szerintem egy próbát neked is megérhet ez.
A csattanó a fentihez pedig, hogy miután a Bronze ment, rá talán 1 évre beszereztem egy Monitor Audio Mass-t, csak hogy valami legyen mégis. Igen, lejjebb léptem egy bögreszettre.
A jelenség ott egyáltalán nem jött elő, mindent pontosan ugyanoda téve. Ami nem is meglepő, ott 5 teljesen ugyanolyan hangdobozról van szó. A konklúzió számomra az lett, hogy nem a center volt korábban számomra pontszerű vagy rossz/jó, hanem egyszerűen kihallottam azt, ahogy kilóg a rendszerből a többi elemhez képest. Lehet hogy tévedek. -
BBéci
legenda
válasz
skippper #178535 üzenetére
Minden placebo amit hallasz?
Akkor az is, amit leírtál: "kategóriákkal ótvarabb volt a hangja".
Egyetértek -KP- szaktárssal, abban a környezetben nem lehet jó hangja egy 30 milliós rendszernek sem. Természetesen ahhoz képest, amit ki lehetne belőle hozni és nem egy bögreszetthez viszonyítva. -
powerup2
addikt
válasz
skippper #178535 üzenetére
Mérd újra az egész rendszert az erősitőt meg alaphelyzetbe kéne állitani. De amúgy a centered nem egy kiemelkedő darab szóval azért helyén kell kezelni annak is a tudását és ez nem bántásból mondom. Segiteni próbálunk
. Aztán vagy megfogadod vagy nem. De a legtöbb eredményt az akusztikai kezeléssel és a bútorok elrendezésével éred el. Meg mozinál a jó center az nagyon fontos hiszen olyan 70%-ba onnan jön minden.
-
-
-KP-
addikt
-
szabeska
addikt
válasz
skippper #178208 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Ez teljesen automata mód, ami érdekes viszont, amit gab1ka is írt, ha 250-re limitálom, még nagyobb lesz az emelés ezen a szakaszon, viszont ha 1000hz a limit, akkor "csak" 2-3 db-el megy a nulla fölé a vonal. Érdekes. Majd még próbálgatom, egyelőre nem volt időm hallgatózni, csak a mérést csináltam meg. Aztán lehet, hogy tényleg az app mutat hülyeséget amikor limitálom. Mindenesetre a hétvégi hallgatózáskor jobban le tudom majd tesztelni fülre, addig marad az app nyomkodása
-
szazbolha
addikt
válasz
skippper #178133 üzenetére
Bocs, rosszul írtam, házimozi erősítőre gondoltam. Erre lenne szükségem.
Sztereo erősítőn hallgatok zenét, házimozin meg filmeket.
Más helységben vannak és más hangfalakat is használok ezekhez.
BR lejátszom van, illetve a házimozi erősítőt hálózatról etetném filmekkel, tehát kéne bele a processzor is, de eddig azt hittem, hogy a legtöbben van.Budget? 200-500K között, de ha már nincs forgalomban ami megfelelő lenne az elvárásnak, akkor használt eszköztől sem idegenkedek.
-
denesdr
addikt
válasz
skippper #177930 üzenetére
Nem feltétlenül: [link]
Persze csökkenhet a térérzet, de amit hallanunk kell, az már rögzítve van a hanganyagban. Amit egy reflektív/zengő szoba hozzáad a hanghoz, az már csak torzítás (fázis, harmónikus stb.).#177932 -KP-
Az ilyen akcióknál mindig érdemes végiggondolni, hogy vajon mitől a jókora kedvezmény. Nem olyan rég itt is volt példa rá, hogy egymás után voltak hibásak (de közben meg működőképesek) a szubok, amik jó része ugye mind visszakerült a gyártóhoz...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL T40 EMC Szerver
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged