- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mobilhasználat külföldön
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Külföldi SIM-ek itthon
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
python1 #170501 üzenetére
Igen, pl az is eszembe jutott, szeretek bütykölni, barkácsolni. Gondolom 6" és 8" méretben vannak olyan hangszórók, amik 90dB feletti érzékenységgel és 100W feletti terhelhetőséggel bírnak csak ehhez még hozzá jön hogy működjenek ilyen Jamo D600 vagy Magnat méretben, falra akasztva. Ebből a szempontból a hangváltót találom a legkritikusabbnak.
-
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #170474 üzenetére
Nem mondtam, hogy borzasztóan hangos, vagy hogy torz lenne. Szerintem más a hangzásvilága a PA cuccoknak. Mindenki azt hallgat ami neki tetszik.
Pl most hogy a zárt ultikat hallgatom, hátulról ki is került az XTZ, akárhogy állítgattam vágtam DSP-vel (igaz csak vágási frekvenciát) egy döngő hangja volt 80HZ felett, de már 80Hz körül is jelentkezett, úgyhogy hátra vissza rakta a 2 db zárt SVS NSD-t . Kevesebb lett hátul a mély, de sokkal jobbnak ítéljük meg a mély hangokat. Jövő héten meghallgatom az ELAC-ot (front+center) aztán kitalálom, hogy cserélek-e. Aztán ha fix a felállás mindent kiméretetek, lehet EQ-val az XTZ is jó lesz, de alapból most a jelenlegi felállásban hátul a NSD fülre lényegesen jobb, igaz hangerőben nem, de nekem elégséges főleg az ultikkal.
-
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #170469 üzenetére
Én szívesen olvasom ezeket a posztokat. Mindig tetszenek az igényes DIY cuccok, úgyhogy hajrá!
Nekem korábban voltak PA cuccaim igaz annak már vagy 20 éve, de zenére nekem a HI-FI hangsugárzók tetszenek jobban. Így vagy úgy mérések ide-oda, én a hi-fi hangsugárzók hangját kellemesebbnek, finomabbnak, lágyabbak részletesebbnek ítélem meg a PA-val szemben, főleg egy szobában, de ez az én ízlésem. Valahogy a nagyon nagy érzékenység kemény felfüggesztés már nem az én világom. -
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #170441 üzenetére
Messzire gurult a gyógyszer látom.
Másoknak 12"-os sub ládájuk sincsen nemhogy centerbe a 2 db 12" PA. Jó ezeket látni, de nekem már vállalatlan lenne mint méretben mint hangerőben én maradok hifi hangsugárzóknál. Főleg most, hogy úgy érzem, hogy nagy hangerőt egyre jobban nem szeretem tartósan, 1-2 jelenet ok, de nagy hangerőn nem tudok végig nézni egy ütős filmet, egy idő után zavaró számomra. A házimozi stúdióban halottam a JBL rendszert, leesett az állam nagyon jó volt, de mondom ekkora hangerőn képtelen lennék végig nézni egy filmet. Korábban jobban bírtam a nagy hangerőt.
-
válasz
python1 #170457 üzenetére
Az alábbi szettekkel kapcsolatban van valakinek bármi tapasztalata?
Jamo D600
M&K Sound LCR-750
Magnat CINEMA ULTRA LCR 100
M&K Sound LCR-95018nm-es nappaliba gondolkozom valami helytakarékosabb, állat és kisgyerekbarát összeállításon. Ha majd újra lehet, el is mennék meghallgatni őket, de addig is érdekelne, találkozott e már valaki ezekkel.
Az MK 750 és 950 között mi lehet a különbség - azt leszámítva, hogy más a mélyközepek anyaga? Megéri e különbözetet? -
-
alphamooncam
őstag
válasz
python1 #170432 üzenetére
Na megvan a következő projektem.
Ha befejeztem a HIFI hangdobozom felszabadul a Pio CS5070-em.
Lesz két 20cm-es 8ohmos hangsugárzóm. Készítek egy zárt 16 ohmos, push-push dobozt, oszt jól rákötöm az AVR kihasználatlan erősített LFE kimenetére, és jól lemérem.
Majd szóljatok, ha elfelejteném...
-
-
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #170374 üzenetére
Átkötöttél egy másik témára. Minket/engem nem az érdekelne hogy hogy váltasz, nem érdekel az impedanciagörbe, nem érdekel a fázis mert nem értek hozzá és nem láttunk a tervezési folyamatodból semmit, hogy hozzá tudjunk szólni.
Az érdekel, hogy mit mutat a rendszer, a szoba a hallgatói pozícióban.
Szub+frontok, SPL frekimenet, utózengés. Hallgatói pozícióban!
De értem, nincs kész, megvárjuk a végét. De Te hoztad fel a korrekciót.Cavernt akkor kell ráengedni amikor végleges a dobozod meg a szoba.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #170363 üzenetére
Szerintem bizonyára tud ezen is simítani.
Ez egy 100dB átfogású skála, nézzük meg ugyanezt 45dB-essel mint az enyém. Ez kb. arra jó hogy becsapja a szemet és elfedjen mindent.
60Hz alatt mi van?Azt szokták mondani, hogy a frontokat nem kell együtt egyszerre mérni, úgysem mono-t hallgatsz rajta.
-
-
python1
veterán
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #170360 üzenetére
Mondjuk a szub+center frekvenciamenete így néz ki cavern EQ-val és nélküle. Késleltetés itt már be van állítva mindkét mérésnél. Ezt választottam mert ez elég látványos.
Én nem nézek 5-6 paramétert ilyenkor. Nézem ezt az SPL-t meg max a torzítást. De azt is csak olyan szinten hogy hol ugrik meg és azt mi okozhatja. Fázist nem nézem, nem értek hozzá, impulzusválaszt nem nézem, itt minek. Persze RT60-at nézem, az fontos, de az meg a szobáról szól, EQ-hoz nem sok köze van.
Szerintem kicsit elveszel a részletekben itt a méréseket tekintve.
Korábban is üresek voltak a falaid, lehet hozzászokott a füled a kissé csengő-bongó hanghoz és egy simított frekvenciamenetet laposnak értékelsz. Lehet ha szoktatnád a füled a korrigáltra esetleg megszeretnéd, de nem akarlak rábeszélni, úgy hallgasd ahogy tetszik.
De nem is nagyon mutattál még SPL-t, hogy hol is tart ez a dolog igazából vagy hogy mire jutottál. -
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #170136 üzenetére
Én ahol hallottam ott nem győzött meg, de talán csak nem az én ízlésem szerint volt beállítva.
Mindenesetre ez az R-115SW egy igazán jó ár/érték arányú darab. Kicsit bántja a szemem/tudatom ez a felemás szub felállás, dehát a szobám sem szimmetrikus.
Viszont sikerült úgy összehozni őket, hogy felemás ide vagy oda, nem lóg ki a lóláb sehol és szépen beleolvadnak a rendszerbe. A Klipschet sem hallgatom fintorogva az Ultimax mellett.
Chest slam is alakult. Nem ver oda lapáttal, de számomra megüti a megfelelő szintet, a két T12 egy nulla volt ehhez képest. Szobának van itt-ott alul hosszabb zengése ami némi elégedetlenségre adhat okot, de egy nappaliról beszélünk, tökéletes sohasem lesz.
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #170077 üzenetére
A tölcsér + CD kombó és mélyközép/szélessávú közti váltást érdemes annyira levinni, ahol még jól működik a tölcsér + driver, általában mindkettő adatlapján szerepel egy minimum crossover frequency, na azt meg lehet célozni, esetleg egy kicsit fölötte, de alá csak ritkán érdemes menni.
Mi tölcséred + drivered pontos tipusa? -
jambiyya
őstag
válasz
python1 #170033 üzenetére
Korábban többször volt szó róla, hogy a subokat a legnehezebb beállítani, és hogy helyezgetni, forgatni kell őket. Bevallom, nekem még mindig nem volt időm erre, csak elhelyeztem és hagytam, hogy az audyssey megoldja, pedig REW is van már a laptopon. Előre Szóval előre kimérted a helyüket?
ui: nagyon pofásan néz ki
-
válasz
python1 #170003 üzenetére
"lassan visszamegyünk a fekete fehér némafilmekhez, agyfasz már ez"
Ha annak miértje van (és általában van, hiszen ok nélkül nem nagyon térnek el a trenditől a rendezők, hiszen nézőket veszthetnek vele) akkor viccesen hangzik, de a fekete-fehér is egy kis színt hoz az unalmas és egykaptafa filmözönben. -
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #169930 üzenetére
De ha az órádnál ha pl 1 fázisod van 1*32A akkor nem fog lemenni előbb mit a szekrényben a C13 hacsak nem az történik mint nálam volt. Nekem volt olyan hogy a Rotel bekapcsolt és az óránál ütötte le 25-öt mert ment azon az ágon több fogyasztó tv sütő stb. Bedugtam másik ágra azóta nincs ilyen probléma.
Most nézem nekem is 3x25B van órámnál.
-
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #169923 üzenetére
Nem igaz. Semmi köze nincs az óránál lévő biztihez. Eon szinte soha nem rak C-s biztit órához. Napelem miatt bővítettem 3 fázisra akkor cseréltek ótát és 3x25A lett. Kikérdeztem őket. C-t nem raknak hitelesített A-t. Amint 25A elold, C-ben meg késleltetés van. Sőt a villany órától az elosztóig és tovább alu kábel van. Nem csak a réz kábel árával van a gond hanem súlya is sokkal nagyobb. Nesze neked fél milkás betáp kábel meg utolsó félméter számít.
-
-
python1
veterán
válasz
python1 #169805 üzenetére
Joggal merülhetne fel a kérdés, hogy nem sok-e egy 25nm-es helyiségbe 30cm-es hangszórókkal szerelt, front, center, háttérsugárzók a válasz nagyon rövid tömör lesz, nem.
Először az asszony véleményétől tartottam, de meglepetésemre meg sem említette a hangszórók nagyságát, mivel csak harmad akkora helyet foglaltak, min a régi hangsugárzóim. Második meglepetés, hogy dupla hangerőn néztünk már meg néhány filmet, vagy éppen zenét hallgatunk, és egy szava sem volt, hogy hangos, tehát eddig csak pozitívumok szólnak mellette. Amitől még tartottam, hogy a hátsó 30cm-es hangszórók mennyire lesznek tolakodóak, fülelnem kell, hogy szólnak-e egyáltalán, annyira besímúnak a térbe. Egyelőre az összes 30cm-es hangszórómat felemésztették a frontok, még 4db fog jönni, és hátra is dőlhetek. -
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169758 üzenetére
Nem akarom további grafikonokkal fárasztani a nagyérdeműt, de a két szubra együtt és külön is összesen 54 lefuttatott mérés után továbbra is ott a beszakadás 60 és 80Hz-es váltások esetén, hiába a 180fokos fordítás. Valamennyit változott, de nem szüntette meg. Maradok a 100Hz-nél, de azt majd még próbálgatom, hogy fülre jobb-e fázist fordítva.
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #169770 üzenetére
És tényleg! Annyi, hogy a port tuningra érdemes odafigyelni, mert ha túl magason van, akkor már viszonylag magas frekvencián "unloadolja" a hangszórót. Ebből a szempontból egy mélyebb tuning biztosabb választás. Persze attól is függ, hogy mi a cél, pl egy frontnak ami úgyis vágva lesz, jó lehet a magasabb tuning is.
#169771 Tamoo
Ha van terelő, akkor valószínüleg van benne törés is. Azért egy 19.5Hz-re hangolt portból nem egyszerű zajt kicsiholni, általában a tuning alatt szokott megemelkedni hirtelen a levegősebesség. -
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #169761 üzenetére
A meredek váltás állítható, van még a hagyományos AVR-es vágás, illetve ugyanaz, csak fázishelyesen megoldva. A meredek (48 dB/Hz) vágás is teljesen fázishelyes.
#169748 denesdr: Ez a Klipsch mániája, hogy a reflex sokszor nagyobb, mint a doboz bármely oldalhossza. Az RW-12d-be is átlósan tették bele, mert a kb. 40x50x50-es dobozhoz 60+ centis csövet akartak.
-
-
Tamoo
nagyúr
-
Rp526
aktív tag
válasz
python1 #169687 üzenetére
És ha zenét is akar hallgatni az ember? Arra ugyancsak jók ezek a beépített dolgok? Vagy akk érdemesebb a front szekciót álló-ból + talán még a centert.. a többi surround-ot pedig DIY? Ilyenkor nem áll fenn ez a sokat emlegetett homogenitás probléma?
Van közületek olyan aki zenét is hallgat és csak ezért vannak álló frontjai? Vagy mindeki elengedi és csak mozi?Másik szobában meg sztereó?
-
ada19
senior tag
válasz
python1 #169667 üzenetére
A hétvégén én is játszogattam pár méréssel, és rádöbbentem hogy igazából fogalmam sincs hogy mit és hogy érdemes/kell jól mérni.
Pl. torzítást összes csatornán egyszerre érdemes mérni? Vagy csatornánként? Esetleg LFE és a többi külön külön? RT60-nál ugyanezek.
A frontok külön mérve 1% alatt vannak, de 20 kHz-hez közelítve eléri a 1,5 akár 2%-ot is. Ez normális? Szinte mindenki csak 10 kHz-ig skálázza a torzítást, lehet nem véletlen
Valamint RT60 egyenletesen 4 és 500 között (kivéve azt hiszem 100 Hz alatt).
-
python1
veterán
válasz
python1 #169611 üzenetére
Közben arra is rájöttem, hogy miért volt, van beszakadásom 100-240Hz között, pontosan ahol mérek a kanapé mögött van egy üres sík felület, ami okozza a beszakadást, szerencsére csak 10dB, de ott van, máshol nincs. Legalább todom, hogy oda kell valamit tennem. Azért rengeteg információhoz lehet jutni mérések alkalmával, és nem kicsit lehet javítani a végeredményen. Egyébként, az idők végezetéíg hallgathattam volna "negyedgázzal" a mozit, zenét, tele minden kompromisszummal, most is van, de jóval kevesebb.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169603 üzenetére
80-100Hz alatt nem releváns az RT60 grafikon, mert az igazából csak egy kalkulált érték és az alsó tartományban ebbe erősen belezavarnak a szoba módusai, így abból teljsen fölösleges bármilyen következtetést is levonni. 100Hz alatt frekvenciamenetet és torzítást kell figyelni.
Fapaci is leírta már ezt többször, meg az utolsó oktatásán is direkt rákérdeztem.
-
alphamooncam
őstag
válasz
python1 #169573 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy lehet EQ-val is és akusztika rendberakásával is jó mozit csinálni.
Ezt már egyszer beillesztettem ide.Ez EQ nélkül ilyen !
Gondoltam megnézem, hogy mi lenne ha egy miniDSP-vel akarnám kiegészíteni a rendszert, mennyit javulhatna a frekvenciaválasz.
Szerintem magáért beszél, mindösszesen 3 frekvenciát (30, 35 és 94Hz) javasolt a REW, amiből az első kettőt fölöslegesen, mert azt én emeltem meg - pontosabban a többit vágtam - a HM-processzoron, hogy így nézzen ki.
94Hz-nél van egy hiba - nem tagadom, ahol nem fér bele a tűrésbe a +/- 3dB-be a frekvencia válasz, ahol is azt 0,6dB-el lépte túl.
Én nem gondolom, hogy ezért vennem kéne egy EQ-t, vagy egy számítógépet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest