- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz
#82860288 #9863 üzenetére
Elég sokváltozós ez a mai világ, így erre egynemű válasz talán nincs is. Megannyi gyártó megannyi szériája, minőségbiztosítása, gyártástechnológiája, költségcsökkentése/sumákolása. Azt soha ne feledjük, hogy az ember pénzből él, így korrupt elem mindig lesz a rendszerben. Vagyis jó lesz az a parasztnak filozófiájú termékbe mindig van lehetőséged belenyúlni. Van, ahol többet költenek kiművelt marketingre, de ez ugye nem a tényeket hivatott aláhúzni, az csak a mondás. Nyomokban tartalmazhat a valósággal való együttállást.
Ha jót is választasz, az is meddig az? Nem egyformán öregednek, a felhasználás is egyénenként változik. Nincs jelzés menet közben, hogy innentől aztán tényleg netovább. Sokakat a látványos, mély széjjelkarcoltság sem zavar, illetve a látványosan bóvli is megnyerő számukra - innentől kezdve felmerül a kérdés, hogy mi számíthatna stoptáblának. A tanulmányok is bizonyos penetrációkat és időszakokat vizsgálnak, van hektikusságuk (melyik a fizetett?), azt viszont egybehangzóan állítják verdiktként, hogy érdemesebb kerülni a teflony intézményét mint nem, rendeltetésszerű nemhasználat mellett is. Elvégre is oda tartod-e a szabadon álló makkodat a körfűrészhez akár csak 1 másodpercre is..?Míg az autóknál van visszahívás problémás mivolt esetén, mert egy baleset számottevően és azonnal elkeni a sminkeket, szétborzolja a frizurákat, addig a rák időben eltolt következmény, mellé nagyon jól maszatolható is, hogy hát egyébként is egy kemikális világban élünk, lehet az mástól is. Naná, és mindig pont a perbe fogott gyártó-kibocsájtó a kivétel...
Nem védendő ezeket a fennforgásokat, de bizonyos fokú entrópia persze van. A tűz oldalába nyárson odatűzött, piruló hal sem lesz a legegészségesebb, hiszen a füst dihidrogénjei (ha jól emlékszem a kifejezésre) is karcinogén hatással bírnak, a ma divatos smokerek világa még sokkal jobban hozza ezt, ott koncentráltabb ugye. A megpusztulás folyamatát ne gyorsítsuk-vastagítsuk tudatosan, ennyi, a természetes utakat válasszuk inkább.
Meg a nátrium nitritet kerüljük ki távolról, mindegy mennyire van elhitetve róla, hogy kell, a szervezetnek aztán biztos, hogy nem. Az iparnak kényelmesebb csak. Sóból is a csomósodásmentesség miatt beleküldött adalékanyagtól mentes az észszerű. Még ha elő is ferdülne 1-1 rög szökőévente, azt vellával 2 sec alatt szétnyomod. Szeretünk hallatlanul nagy árat fizetni indokolatlan kényelmekért.Az orvosi acél is szivárogtat némi nikkelt, a natúr öntöttvas is alkalmilag tud előnyös lenni, a réz meg nem is baj, hogy drága és néha, céleszközként használatos, mert az emissziója fajlagosan nagyon nagy, ráadásul le is tud rakódni ha túlzásba víve nem tudja kimozogni a szervezet (metabolizmus+immunrendszer), egy bizonyos dózison felül nem fogja tudni. Ez nem C-vitamin amiből a felesleg simán kiürül.
Minőségi zománc, meg minőségi acél ami a mindennapokra oké szerintem.
-
totron
addikt
válasz
#82860288 #9846 üzenetére
Az a gáz, hogy 10-ből 9.5 delikvensnek még csak eszébe sem jut betartani a tefloni alapvetést, vagyis hogy ne karcolja szarrá fémmel, így jellemzően 2 hét után már oldódik be a szar és akkor a felhasználónál töltött élettartamának járunk vagy 1%-ánál... Csak fával érintsük, nincs de, meg csak. A szilikonnal is vannak fenntartásaim, kicsit olyan, mint amikor vegyszert semlegesítesz egy másikkal, aminek szintén keletkezik maradványa, de mivel szemmel nem látod, így "nincs". Aztán meg ha majd jön a rák, akkor visszamenőleg nem tűnik túl megérősnek, s persze összefüggést is szigorúan tilos találni saját hatáskörben, hiába harsogják már jóideje tanulmányok egybehangzóan, hogy egyértelműen van. Az átlag esztétikai érzék felől sincs villogó piros sziréna, hogy hé, ez nem szép, nem jó.
A lelakott példányok továbbajándékozásáról, meg a nyaralóba jó lesz az mégekről nem is beszélve. A molekulabomlás nem néz tulajt vagy helyrajzi számot. Nem üres zöld duma, az evolúció tényleg nem ezek befogadására érlelt ki minket. Túl sok ilyen határértékes vegyszerszar közt élünk, mikor az 1 is sok lenne. A határszámokkal is gyakran megy a trükközés, első a bevétel ugyanis. Nem egy ilyen napvilágra került sztori van. Persze a felhasználói oldalról meg a kényelem az első, szóval bármilyen figyelmeztetés vagy a józan paraszti észre való figyelemfelhívás 2 szék közé esik és marad a legszarabb opciónál, holott még alternatívája is lenne, de nem... Jellemzően tehát pont találkozik tehát a tradíció és a modern magatartás, ötvözve az előnytelenségeket: él még a családi tradíciókból ismert és talán a mára már letűnt vasfüggöny mögötti berögződés is játszik használjuk, amíg le nem rohad alattunk, de közben élvezni is akarja a modern vívmányt, a finoman szólva hátrányait meg elnyomja magában, hisz' a többi is így tesz, meg távol van még a megfizetés napja, tehát éljünk bele a vakvilágba, ahogy azt kell.
Szerk.: a hőfokokkal is túl tudsz szaladni, s észre sem veszed, még ha nem ez a leggyakoribb gond.A brassóiban nincs borsó, de egy zsenge édes nagyon fel tud dobni bármilyen pörköltet vagy húsételt. Sajnos a brassói is melegágya az éttermi sumákolásoknak, inkább egy környezetben fellelhető, ügyes női kéz által kreáltból vegyünk mintát, s jó lesz nekünk.
-
-
Essejó
veterán
válasz
#82860288 #9449 üzenetére
Kétféleképp szoktam rizst főzni. 1, 2x es mennyiségű víz. pl 1 bögre rizs 2 bögre víz. Ezt leginkább olyankor ha zöldséget rakok közé (hagyma, borsó) Ekkor a zöldséget rakom előbb a vízbe, felforralom és fedő alatt főzöm kb 2-3 percig. Bele rakom a rizst megkeverem és az újra forrás után 2 percig főzöm néha megkeverve, majd fedőt rakok rá, a tüzet elzárom és letakarom egy konyharuhával, 20 percig nem piszkálom, nem nyitom fel a fedőt. 2, Kreol módon főtt rizs: 5x-ös mennyiségű sós vizet forralok és abban főzöm kavargatva a rizst kb3-4 percig majd a tüzet elzárom fedő rá és békén hagy 15 percig. A mosogatóba egy nagy szűrőt rakok és átöntöm bele a rizst és hideg vízzel alaposan átmosom. Eredmény: egy mondhatni csak rizs ízű rizs ahol minden szem külön mozog, pálcikával enni esélytelen.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
#82860288 #9449 üzenetére
5-8k egy rizsfőző, nekem mindig stabilan jó a rizs. kimérem, főzés előtt átmosom hideg vízzel, meg hagyom állni benne 5-10-15 (rizstől függő) percig, aztán felteszem, és egy kattintás. a hideg víz fontos, mert a főző termosztátját átveri ha langyos (az edény), és nem fő meg rendesen.
-
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
#82860288 #9444 üzenetére
ikeás sima kajásdobozok, cukor, só, rizs, müzli mind abban van.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #9185 üzenetére
Sajnos, nekünk is többnél előfordult.
Húsvét előtt vettünk egy 10 literest, aminél az első használat után kijött a rozsdásodás, az nem volt mosogatógépben, garanciával vissza is vittük. Most még csak foltos, amit le lehet törölni, de később majd látni fogod a hibát is a lábason.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #9135 üzenetére
#9134 Beni2360
Nekem ez hobbi, így könnyebben áldozom rá a szabadidőmet. Másnap, harmadnap is lehet enni belőle, könnyedén felfrissíthető.#9136 Tibicsucsu
Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, egyszer mindenképpen érdemes megpróbálni.
Most nem készült, csak gyorsan ez a pár kép. Majd legközelebb, jön a hűvösebb idő így majd többször készítek.#9138 Ance
Köszönöm szépen!Én is 3 napra szoktam elosztani, így nem olyan sok, nekem a kelesztés szokott nagyon sokáig tartani.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
#82860288 #9056 üzenetére
Nem is igazából a takarítás, hanem, hogy a hús nem is ég meg, de a húslé/fűszer/bármi igen, és elég erős kellemetlen szag+ füst keletkezik.
Ez nem a barnamártásos odapörkölődés, karamellizálódás, hanem a szénné égés
Kövire kipróbálom alacsonyabb hőfokon! (Csak ugye pl steaknél is azt írják mindenhol, hogy akkor jó a serpenyő, ha füstöl)
-
válasz
#82860288 #8948 üzenetére
Ez is egy olyan content farm, mint a 5 Minute Crafts, So Yummy és társai. Külsőre jól néz ki a kaja, de sok esetben a gyakorlatban megvalósíthatatlan vagy valami teljesen más végeredményt kapunk. Ann Reardon elég sok ilyet szétszedett.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#82860288 #8948 üzenetére
A rizst valamelyest elő érdemes főzni, mielőtt belefőzöd, sokkal könnyebben emészthető.
Anno olyan bő ötven éve már a pörköltes rizses hús nálunk a pörkölt szaftban volt főzve. Nokedlit ellenben köretnek nem szaggattuk a szaftba. Paprikás krumpliba, gulyáslevesbe simán. Amit nagyon régen ettem, az a szelet kenyér bemártva a fővő pörköltbe a főzés vége felé, "szaftos kenyérnek" hívtuk, pukkadásig ettem volna belőle magam gyerekkoromban. -
Ispy
nagyúr
válasz
#82860288 #8873 üzenetére
Hát a rendes érett barack az, amit akkor láttam utoljára, amikor 12 éves voltam és volt még barackfánk...a bolti meg vagy jó vagy nem, amit legutóbb vettem az bár kemény volt, mint a kő, de most megpuhult és mézédes. Máskor meg megpuhul és savanyú...a konzerv legalább mindig ugyanaz.
Igen, a tejföl liszt kombó a klasszik, én pudinggal jobban szeretem.
-
Moleman
addikt
válasz
#82860288 #8644 üzenetére
Én az utóbbi időben ráálltam arra, hogy 40-50% akcióban veszek lejárós húsokat, azonnal lefagyasztom az eredeti csomagolásban, és csak aznap veszem elő, mikor fel akarom dolgozni.
Eddig egyszer kellett kidobni 1-2 doboz sertés darálthúst, mert még sütés után is büdös volt szegény.Szerintem az első covid hullámban jött ez a gyűjtögetésem, megijedtem, hogy nem lesz hús, ha boltba se lehet menni. Azóta tele van a fagyasztó hússal.
-
-
MrSealRD
veterán
válasz
#82860288 #8456 üzenetére
Ez ilyen... Mi hónapokig kóstoltuk több forrásból is a különböző kézműves kovászos péktermékeket... és nagyon-nagyon nem voltunk elégedettek... Elég hangsúlyos volt bennük a savanyú íz. Meg más problémák is voltak... mind állag...mind ízben... Ezért is kezdtünk bele nehezen... De az elmúlt, több mint 2 év tapasztalat után már értünk pár dolgot, hogy mi miért olyan amilyen... és hogyan lehet ezt befolyásolni...
Ez nem sprint..ez maraton... itt az a lényeg, hogy kitarts és és sokáig éljen a kovászod...és rendszeresen használd.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8447 üzenetére
Nagyon ügyes vagy, egyre jobbak lesznek.
Mint korábban is írtam, ahogy erősödik a kovászod úgy lesznek egyre jobbak a kenyereid.Amint még kicsit magabiztosabb vagyok a kenyérrel ki akarom próbálni a zsemléket és a hamburgerzsemléket is meg az édes foszlós kalácsot / brióst.
Nem kell félni, ezek sem lesznek sokkal nehezebbek.Viszont, ha édes tésztát szeretnél sütni, akkor érdemes "fehéríteni" a kovászod. Én ilyenkor mindig KBL100-assal etetek.
-
Beni2360
félisten
válasz
#82860288 #8450 üzenetére
Próbálkoztam már 2x az első buci bejött a 2. péksüti a kukába végezte. De a gond ott van, hogy tavaly január óta gyomor fájdalmaim vannak és már 21 kg-t fogytam. Szinte alig tudok magamhoz venni ételt. Csütörtökön megyek vastagbél kivégzésre.
Talán ha rendeződnek a dolgaim neki vágok. -
MrSealRD
veterán
válasz
#82860288 #8447 üzenetére
Szerintem nem sütötted túl. Nyilván géppel kényelmesebb... De ne vonj le téves következtetést... Mert a gépi dagasztás nincs kapcsolatban azzal, hogy mennyire ragadós, vagy a kelesztésnél mekkorára dagadt... Most nyáron nagyon másképp viselkedik a kovászos kenyér... Sokkal intenzívebbek a folyamatok mint télen.
Remélem látod a különbséget a korábbi próbálkozásaidhoz képest... Ebben benne van, hogy egyre gyakorlottabb vagy és a kovászod is erősödik.
-
#82860288
törölt tag
válasz
#82860288 #8361 üzenetére
Közben megtörtént a hajtogatás és a formázás is, már bent van a hűtőben.
Nem folyt szét a tészta közben, jó kis feszes lett, tartja a szerkezetet, rengeteg bubit láttam benne, néhányat ki is lyukasztottam véletlen.
Lekopogom ez még lehet jó, de lehet lesz benne pár nagyobb hörcsögodú. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#82860288 #8307 üzenetére
A mérlegnél többet ér a tapasztalat, évek kellettek, mire kiismertem úgy a tésztát, hogy már látom rajta mi kell még bele. Kenyerecskéim kelés előtt.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8277 üzenetére
Nekem elég nagy mellizmom van, elbírja.
Géppel dagasztásos kérdéshez: kovászos kenyérnek való tésztát autolízis után.
Addig kell dagasztani, amíg össze nem áll a tészta, és már nem szakad. Nem nagyon van konkrét idő, de látod mikor jó, ahogy kézzel dagasztás során is láttad. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#82860288 #8270 üzenetére
Mikor összeáll a tészta és egyben forgatja, akkor szoktam kivenni a gépből. Azért is jó, mert mindig látszik, hogy egy kevés víz, vagy egy kevés liszt kell-e még bele. Persze van, mikor kicsit lágyabb tésztával dolgozok, de látszik az állagon mindig. Pár perc vele a dagasztás csak.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8226 üzenetére
Abból szoktam mindig eltenni 50 g kovászt reggel, amit előző este feletetek.
Ha jelenleg 150 g anyakovászod van, akkor dobj ki belőle, és annyit etess fel, amennyire szükséged van. Vannak akik "kovászchipset" készítenek a felesleges kovászból. Nekem már nem szokott feleslegem lenni, mert mindig annyit adok neki enni, amennyire szükségem van.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8217 üzenetére
Én úgy szoktam, hogy este kiveszem a hűtőből az anyakovászt és feletetem, másnap reggel pedig felhasználom, de előtte kimérek 50 grammot, ami megy vissza hűtőbe.
Vedd ki éjfélkor, és etesd fel, másnap pedig 8-9 körül használd, de ne felejts el visszatenni belőle a hűtőbe! -
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8205 üzenetére
leültem a sütő elé 2 perce és csak néztem, hogy mi történik
Olykor ezt a mai napig csinálom.Az első kérdést nem teljesen értem.
Bulk = a kelesztés ideje formázás előtt. Nálad ez 3,5 óra volt, ha jól számolom, ez kicsit kevés még, tekintve, hogy a kovászod is gyenge, bár attól is függ milyen hőmérsékleten keleszted.Amikor összekevertem a lisztet és a vizet, akkor hagytam pihenni fél órát
Ezt hívják autolízisnek, ezt a folyamatot én már ki szoktam hagyni, helyette fermentálni szoktam, ez kicsit egyszerűbb, de erre majd a későbbiekben rátérünk, ha kialakult a rutinod, most inkább nem akarlak összezavarni.Azután fél órás időközökkel hajtogattam, de a harmadikat már csak a tálban "húzgáltam".
A pulton pihen a tészta a hajtogatások között? Ha igen, akkor célszerű kicsit több időt hagyni neki, én kb. 50 percenként hajtogatnám.Reggel előmelegített tálba tettem bele, viszont hidegen egyből a hűtőből.
Ez teljesen jó módszer.De azóta már ettem egy vajas kenyeret...
A legjobb a vajaskenyér, mikor még friss, de már nem meleg, nagyon sokszor esszük így. -
totron
addikt
válasz
#82860288 #8205 üzenetére
Csatlakozom krizmo gondolataihoz. A bélzetről meg annyit, hogy alternatív gabonák/rozs/tk. esetén van, hogy ez a keltség a default. Műremek lett a kenyered, ha tehetném ma este a bal oldali bubiban aludnék. Tejjel is próbáld, mármint az evést. Meg tejjel, párizsival. Ez a legjobb, mikor az ember alkotómódban szerzi az élményeket.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8203 üzenetére
Ügyes vagy! Gratulálok!
Gondolom, hatalmas élmény volt.
Mennyi idő volt a bulk pulton? Hányszor hajtogattad, és milyen időközönként?
Mi volt a recept?Kicsit alulkelt lett, ezért ilyen egyeltelenek a lyukak benne, valamint még a kovászod sem annyira erős, minél többet használod, annál jobb lesz a végeredmény. Csak türelem.
Ha hidrosabb a kenyér akkor természetes, hogy ragad, az elején érdemes kevesebb vízzel próbálkozni, úgy könnyebben elsajátítod a technikákat.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8188 üzenetére
Előfordul, hogy a kovásznak savanyú szaga van, ilyenkor az ecetsav baktériumok vannak túlsúlyban, amikor az édeskés illatot érzed, akkor pedig tejsav baktériumok.
Amikor kiveszem a hűtőből az anyakovászt, akkor mindig savanykás illata van, de etetés után pár órával már édeskés. -
totron
addikt
válasz
#82860288 #8188 üzenetére
Gondolj bele, hogy új terület, nem minden vakvágány, ami első tapasztalásra annak tűnik. Én mikor sok éve elöl hagytam a nyári konyhában a palacsintatésztát és kovászként kezdett el működni, átértelmezve magát (micsoda AI!), azt hittem kárt csináltam. Akkor még nem tudtam, hogy dehogy. Vannak ökölszabályok, ugyanakkor nem lehet patikamérlegen kimérni a folyamatok pontos szagát vagy idejét, mert nincs két egyforma baktériumkultúra, eltérők a levegők mindenkinél. Ezért is butaság azt hangoztatni, hogy Mátraderecskén bizony mekkora különlegesség a Los Angeles-i kovász, mert nem lehet átmenteni sem térben, sem időben; 2 sütés alatt teljesen kicserélődik a kultúra. Ebből következik, hogy a dédnagyi által megkezdett, 100+ éves kovász is csak fejben létezik, igazából a fizikai táplálás mellett gombáiban és baktériumaiban is mindig cserélődik és ezt értelemszerűen az aktuális környezete szerint tudja megtenni.
-
MrSealRD
veterán
válasz
#82860288 #8184 üzenetére
Szerintem a legfontosabb szabály amit nem szoktak kihangsúlyozni.: Nyugodj le, attól lenyugszol.
Általában akkor van savanykásabb / ecetes / kissé alkoholos szaga amikor éhes... Ezen a ponton még fel sem merül a "menthetőség" vagy "elrontottam" témakör...
Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a hőmérséklet erősen befolyásolja a folyamat sebességét.
Számomra viszont az nem egyértelmű, hogy etetés után közvetlenül, vagy etetés után pár órával néztél rá újra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged