Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
btraven
üzenetére
itt a kulcs, vékonyra szeled, akkor nem kell maghőmérő sem szerintem. Elsőre én is keveseltem a 40 percet (vmiért egészben vagy nagyobb darabokban sütésre gondoltam), csak nem írtam, így már okés szerintem.
S akkor vissza a csülökre, azt azért ennél jóval tovább kell majd hőkezelni, lord_m által írt jól hangzik szerintem. Vagy ha keresel neten csülök pékné módra recepteket, azokat is követheted.
-
válasz
btraven
üzenetére
A sertéshús esetében a benne lévő baktériumok miatt kiemelten kell figyelni arra, hogy a hús belseje is elérje a 70-72 fokos maghőmérsékletet. Amíg ezt a hőmérsékletet eléri, addig mindenképpen sütni kell, utána már egyéni ízlés kérdése a sütési idő.
Ha méred a maghőmérsékletet és úgy látod, hogy 40 perc alatt is eléri a 70 fokot egy jó forró sütőben, akkor természetesen jó így sütni.
-
-
lord_m
senior tag
válasz
btraven
üzenetére
Tepsibe mehet darabolt vöröshagyma, sárgarépa, néhány gerezd fokhagyma. Rá a befűszerezett ( só, bors, kömény) csülök. A bőrös oldalát csak sózni szoktam. Alá mehet 1-2 deci sör, vagy víz.
Mehet be sütőpapírral és alufóliával letakarva a sütőbe, alacsony hőfokon néhány órára.
Ha már puha, fólia le, magas hőfok akár grill fokozat, hogy a bőre ropogós legyen.(Az alatta keletkező pecsenyeléből lehet mártást csinálni hozzá.)
-
válasz
btraven
üzenetére
Rendszeresen csinálok itthon gyümölcsökből likőrőket, meg erősebb, ágyaspálinka jellegű, de édes italokat.
A jól sikerült likőr titka az idő. Sok dő kell ahhoz, hogy az ízek megfelelően összeérjenek. Minél "szárazabb" egy gyümölcs, annál több idő kell neki. Pl egy cseresznye, vagy málnalikőr 1 év érlelés után már jó, a fügelikőrnek kell 2 év, a csipkebogyó, vagy a diólikőr 3 év után lesz az igazi.
A boltokban kapható likőrök persze a legritkább esetben készülnek valódi gyümölcsökből, aromát, jobbik esetben sűrítményt hsználnak, de jellemzően pár hét érlelés után palackozzák és eladják az italt.
A másik szempont a készítéshez felhasznált alkohol. Pálinkával általában nem próbálkozom, a felénk elérhető házipálinkák túl erős ízűek, jobb a semleges ízű vodka, vagy gin (kivéve mondjuk egy birsalma likőr, amihez jó a birsalmából csinált pálinka).
Itthon rendszeresen csinálom azt, hogy egy likőrt megcsinálok vodkából és ginből is. Eleve kerülni kell a legolcsóbb szeszeket, az alap szeszeket Szlovákiában szoktam venni, ott hagyománya van a vodka készítésének, egy ott készült közepes minőségű vodka messzire előz minden itthon gyártott vodkát, de a gin is jó kint.
A család hölgytagjainak véleménye alapján sokszor az azonos módszerrel készült likőrök közül az bizonyult jobbnak, ami ginből készült.
Rumból még nem csináltam likőrt, azt megvesszük készen Szlovákiában, aki érdekes ízekre vágyik, az próbálja meg pl. sós-karamellás, vagy a trópusi gyümölcsös ízesítésű rumot

-
mephi666
nagyúr
válasz
btraven
üzenetére
...halál ezer arcában meg mutatták, hogy valahol volt kajálda, ahol a vendégek kaptak kis kalapácsokat és nekik kellett agyonverni vele a megkötött kismajmot az asztalon
...guszta kajákból nekem a csirkeszem meg halszem az, amit a büdös életbe nem ennék meg... na meg a salátafőzelék, amiben hosszában vannak a levelek: egyik felét még rágod, amikor a másik fele már a nyelőcsövedben
akkor már inkább kérek repetát kakasheréből -
válasz
btraven
üzenetére
Kendnek is ilyen sűrű a levese? - legyen már egy kis hazai is.
-
Moleman
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Nekünk ilyen félig mélytányér van (pl pörkölthöz), és ilyen nagyon mély (leveshez, kínai kajához).
-
Moleman
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Én Aldisat használok, most pont megváltozott a csomagolása, de ugyanolyan jó, mint a korábbi. Legutóbb kerestem a Penny-ben is, de ott is csak Dr. Oetker volt kb tripla áron.
#13713 MrSealRD
Ha minden héten sütsz 2 vekni kenyeret, az éves szinten már bőven 10 ezres nagyságrend. -
mephi666
nagyúr
válasz
btraven
üzenetére
...cégnél hasonlóból raktunk össze 1 éve vagy egy tucattal: az se a salgo minőségre, de bírja... pedig némelyikre feldobtunk 4 ipari nyomtatót is, aminek darabja 20-25kg
arra kell figyelni, hogy illesztéseknél a nyelvek mindenhol jól átmenjenek a lukakon (felül be, alul ki... ehhez ha enyhén ívesre hajlítottuk, sokat gyorsítottunk az összerakáson) -
Moleman
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Ja, a videó alapján kicsit ingatagnak tűnik, de ha minden lába kész van, csak megáll az.
Én egy kisebb telefonkönyvön keresztül rendes kalapáccsal szoktam addig ütni, amíg megváltozik a hangja, nem mozdul tovább, de az enyém nem ilyen kulcsluk formájú illesztéses, hanem fém nyelvek vannak a polcok szélén, ahogy becsúszik a helyére, sokszor a festék is lejön róla.
A teherbírás jó kérdés, nekem egy régebbi 250 kilós verzió is van, de 70-80 kilónál többet sose raktam rá (6 tálca sör), már az alatt is görbült a deszka egy kicsit.

-
Moleman
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Én kb 5 éve használok ilyesmi polcokat, pont ilyen anyagú deszkákkal, mint ami a videóban van, tároltam fedett kültéren is, hideg pincében is. Jól bírják, csak ha nincs fűtés, akkor az alsó polcot érdemes magasabbra rakni, hogy járjon ott a levegő, ne penészedjen be alatta.
-
-
-
-
totron
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Meg. Nemespenészes esetén dilemmáztam ezen igazán, ott az egyik fajtából nem lehetett, a másik fajtát meg... megettem. Hát ki nem hagyom a legjobb részt, azt a pluszt amitől az ami. Szokott azért felhívás lenni, ha nem. Alapból ehetők.
Rossz fajta zöld házipenész esetén meg ha elkapná, le a bőrrel és be a fagyasztóba, ez a legjobb megoldás.
A nátrium-nitrittel szerelteket kerüljük, mert nem akarunk onkológiát látogatni, de a bambuszrost tartalmúakat is, mert az meg simán csak pofátlanság.Vagy a gyulai vagy a csabai közül valamelyik receptjének sajátja a cukor is, hát az is milyen már.
-
totron
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Felmosatlan padló mégjobban vonzza. Állatok ezek.
#13473Ajándékok, tengernyi plasztikkütyü van, vigyázni kell velük. Kínaiból például sohasem: volt olyan, de olyan büdös sajtreszelő, hogy az egész házban lehetett érezni kibontva, túlzás nélkül. Ugyanígy az említett lenolaj, de bármi esetén is résen kell lenni sajnos. -
Ajándékok
aktív tag
-
totron
addikt
válasz
btraven
üzenetére
2 opció: jelented, néma népi evőnek kiszolgálócége sem érti a szavát alapon vagy elkezdesz máshova szavazni a pénztárcáddal és x idő múlva ránézel, hogy visszajavult-e a helyzet. Erős azért, mert a vegytiszta nitrogénes eljárás az egyik a legjobb, ami történt velünk, mint fejlődés. Lehet rothasztani benne hagyni a vásárolt csomagolásában zöldségaprítékokat, tényleg sokáig elállnak így a cuccok, jól öregedve, a létező legminimálisabb sav képződése mellett. A csomagolási környezetben szennyeződhetett penészspórával a levegő. Lehet, hogy csak 1 szállítmány erejéig, mindegy, merész, a mai dömpingben nem jön jól a bizalomvesztés.
#13403Essejó, mással nem megy ugyanígy ez a pulledpork generálás? Keresem a kizárólagos előnyét ezeknek a szerkentyűknek. -
avl
senior tag
válasz
btraven
üzenetére
nekem sincs/nincs ilyen gondom, legutobb több csomag (mert epp akcio volt) Tilsitter-t vettem, kinyitasig siman eltelik 3-4-5 het, semmi baja nem lesz (epp a ~12.5 éves hütö legalso polcan van, a hütö a min. fokozatra van allitva
megbontas utan is elvan 1 hetig is
eleg keves levegö van a csomagban, azt gondolom, ha több levegö van benne, az fokozza a - neves levegö fizikaja, telitettsegi nyomas hömersekletfüggese miatt :-)) - az esetleges kicsapodo pára mennyiségét
-
-
válasz
btraven
üzenetére
Én szódabikarbónát használok sütőpor helyett, nincs olyan erős mellékíze, de a hatása ugyanaz, és a gyomornak is jobb.
Ebből is kb. fele mennyiséget használok, mindenbe, mint amennyi javasolt.
Milyen receptet használtál? Egyébként, a linzerből akár ki is hagyhatod, sokan nem tesznek bele.
-
Moleman
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Az mindig jó móka, nemrég az asszonyt is rábeszéltem, hogy megtanítom kacsát bontani, tök ügyesen szétszedte.

Én mindig mániákusan tisztán tartom az egyik kezem, ha esetleg mégis hozzá kell nyúlnom valamihez két kézzel, akkor szaladok kezet mosni és csak utána folytatom a munkát.
-
-
válasz
btraven
üzenetére
A te esetedtől függetlenül mondom. Persze, hogy van különbség... ezer paraméter alapján lehet őket összehasonlítani. A lakossági szempont a tápérték táblázatban és az esetleges bio vagy nem bio gazdálkodás megkülönböztetésében kimerül.
Egyébként... egyáltalán nem biztos, hogy ettől émelyeg a gyomrod. -
-
fradi81
veterán
válasz
btraven
üzenetére
Nem szeretem ezt főleg amikor feljön munka közben. Aldiban vettem múltkor üveglapot az és a fa deszka is jobban bejön.
bugizozi
A hagyományos nagyméretű szitát használom a liszt átszitálására, ilyen is van de sosem kerül a kezembe, talán mert sokat kell nyomogatni hogy átmenjen rajta fél kiló, rázni könnyebb
-
jerry311
nagyúr
válasz
btraven
üzenetére
Szerintem csak akkor ha használod rajt a méreteket/rajzokat. Én pl. simán a pulton nyújtok, gyúrok. Majdnem mindegy, hogy azt takarítom vagy amit még pluszban ráteszek, mert valamennyi liszt úgyis megy a pultra is. Meg nem is készítek semmit amit nagyon pontosan kellene formázni.
-
válasz
btraven
üzenetére
Nem szükséges bele sütőpor, ha van benne akkor "szellősebb" a tészta, viszont deformált lehet. A klasszikus linzertészta 3:2:1 arányú.
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
Van aki szokott tenni bele 1 tojás sárgáját is, de én ezt általában kihagyom.Ha kekszet csinálok, akkor szoktam belegyúrni aprított csokit, vagy aprított aszalt gyümölcsöt, valamint magvakat, ill. vaníliás cukrot vagy aromát, reszelt citromhéjat stb... persze ezeket nem egyszerre.

-
-
jerry311
nagyúr
válasz
btraven
üzenetére
Attól függ mennyire nézzük szigorúan. A paradicsom pl. gyümölcs.
Ha arra gondolsz, hogy van-e benne hús, arra a válasz, hogy nincs.Összetevők:
Tészta (85%): BÚZALISZT, pálmaétolaj, keményítő, étkezési só, ízfokozó ( E621), cukor, SZÓJASZÓSZPOR (SZÓJA, étkezési só, ízfokozó (E621), cukor, élesztőkivonat, maltodextrin), sűrítőanyagok (E412, E415, E466), savanyúságot szabályozó anyagok (E500i, E501i), nedvesítőszerek (E451i, E452i, E450ii), színezék ( E150d) Ételízesítő csomag: étkezési só, ízfokozók (E621, E635), cukor, fokhagymapor, gombapor, hidrolizált növényi fehérje (SZÓJA, BÚZA, ÁRPA, maltodextrin), vöröshagymapor, paradicsompor, SZÓJASZÓSZPOR (SZÓJA, étkezési só, ízfokozó (E621), cukor, élesztőkivonat, maltodextrin), maltodextrin Zöldség csomag: sült fokhagyma szeletek, szárított sárgarépa, szárított metélőhagyma Ízesítőolaj csomag: növényi olaj ( SZÓJABAB olaj), sült fokhagymaolaj, piros paprika A termék nyomokban SZEZÁMMAGOT, FÖLDIMOGYORÓT és ZELLERT tartalmazhat. -
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
btraven
üzenetére
IKEA 365+ VÄRDEFULL Zöldséghámozó, fekete - IKEA
ez az egyenes pengés új nekem

-
cucka
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Igen, nagyon jól használható. Olyat kell venni, aminek mozog a pengéje, az azért van, hogy jobban lekövesse a zöldség felületét.
Nekem egy random olcsó kerámia pengés van, asszem a sparban vettem, tökéletesen működik, nem kell ezt túlgondolni.A videót nem értem, ki az a balfasz aki úgy hámoz, ahogy az elején mutatja?
-
Beni2360
félisten
válasz
btraven
üzenetére
Én most vettem Aliról nagyon szuper oldalkéses hamozót 2 db-t és 3 az 1-ben többfunkciós gyümölcs- és zöldséghámozó, vágókés, reszelő és aprító – a tökéletes konyhai eszköz! A 3 az 1-ben többfunkciós gyümölcs- és zöldséghámozó, vágókés, reszelő és aprító – a tökéletes konyhai eszköz!
Alis Link
Ja és van egy sima pengés és egy re és pengés. -
válasz
btraven
üzenetére
Azzal a fix pengéssel speciel én semmit nem tudok hámozni, akkor már inkább egy sima kés
De a spárban szoktam látni ha olyat szeretnél.
Amit lentebb linkeltál az tök jó zöldségre (krumplira) de kell kés alakú is ha olyan forma zöldség kerül a kezedbe.Ha visszább lapozol a topikba nemrég volt ilyen hámozókról eszmecsere
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5290, 2 az 1 ben,12.5",FHD,i5-8350U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Bomba ár! HP ProBook 650 G4 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteBook 655 G10 15" Ryzen 5 PRO 7530U 32GB RAM Garancia 2028.02.27.
- Dobozos! Xbox One X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

akkor már inkább kérek repetát kakasheréből
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Úgy tűnik romlott a minőség.

Mr.Csizmás
krizmo_