- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Sony Xperia Z2 - esszencia
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
-
-
Sütőben sütött, sajttal megszórt karalábé. Szintén király.
Nekem azért ha karalábé, akkor az első a finomfőzelék, ami eszembe jut. Nem tudom miért, mert csak azóta szeretem, mióta én csinálom.
Ha esetleg valaki nekiállna, akkor ez az én receptem:8 sárgarépa (nagyobb) - kis kockákra vágva (kb. 1 kg)
2 karalábé - kis kockákra vágva (kb. 700 gramm)
1 fej karfiol - rózsákra szedve (nagyobb méret)
kb. 400-500 gramm zöldborsóA karfiolt külön lábosban főzzük, sós vízben. Ahogy forrni kezd lekapcsoljuk és úgy hagyjuk.
A sárgarépát kevés olajon nagy lángon kezdjük pirítani, majd hozzámegy a karalábé is. Tovább pirítjuk, majd amikor kész (ez kb. 5-10 perc), akkor lejjebb vesszük a lángot, mellé dobunk 60-100 gramm vajat ízlés szerint, abban átforgatjuk és fokhagymanyomóval rányomunk 4 gerezd fokhagymát (aprítva más mennyiség kell!) és hozzáadunk 1 csokor petrezselymet apróra vágva és 3 evőkanál cukrot (aki nem használ cukrot, annak ez a kaja kimarad, mert csak azzal jó). Felöntjük a karfiol főzőlevével és még annyi vízzel, ha kell, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és én szoktam tenni bele egy kicsi curry-t (1 mokkás kanál) és (ez végképp nem kötelező) vanília pasztát is kicsit, kb. egy negyed vanília rúd kikapart belsejének felel meg. Ez egyébként az édeskés ízére van jótékony hatással és kiemeli a zöldségek ízét.
Ha megpuhult minden, akkor beleöntjük a karfiolt, 3 deci tejszínt és még annyi tejet, hogy ismét legyen elég leve (ez függ attól ki mennyire szereti sok lével a főzeléket). Összekeverjük, kimerünk belőle 2 merőkanállal egy tálba, amibe lisztet csomómentesre keverünk (szintén attól függ ki mennyire szerei besűríteni - nekem 3 evőkanál ehhez a mennyiséghez), majd mehet vissza. Felforraljuk, közben ízesítjük még ha kell és kész. Sokáig már nem szabad főzni, mert szétmegy a karfiol.Ha valaki még finomfőzelék mániás, akkor minden további ötlet jöhet.
-
inf3rno
nagyúr
Hát úgy, hogy a komolyabb villanyos dolgokat be lehet állítani mondjuk 70 fokra, a karancs meg ha minimumra veszem a lángot, akkor is egy idő után felhevíti az olajat 140 fokra vagy tovább, aminél már elég gyorsan szalonnás lesz a tükörtojás alja.
Ja vágom a hagyományos módszert. Nálam ez úgy néz ki, hogy veszek egy tálat, teszek bele vizet, felmelegítem a mikroban. Beleütök egy tojást, aztán visszateszem még pár percre. Utána meg kiszedem a tojást. Úgy is szoktam, hogy beleütök négyet egyszerre, aztán a végén leöntöm róla a vizet. A kérdés inkább arra vonatkozott, hogy hogyan oldható meg, hogy ne tapadjon a tálhoz a fehérje, mert elég macerás elmosni. Főleg ha minimalistára veszem, és pohárban csinálom. Megpróbálom majd úgy, hogy előtte bekenem olajjal a tálat, hátha.
-
inf3rno
nagyúr
Az a baj, hogy én nem nagyon szoktam méricskélni, ezért nem tudok receptet adni. Azt szoktam, hogy csinálok egy rizst, darálthússal elkeverem, teszek bele paradicsom szószt, hogy ne legyen annyira száraz, és ezzel töltöm meg, a tetejére meg reszelek sajtot, és úgy sütöm ki. Fűszerezés az olaszos, oregánóval leginkább. Vizet kell tenni alája sütéshez, meg is lehet hámozni, ha nem akarsz a héjával bajlódni evésnél.
A tölteléknél a rizs akár el is hagyható, úgy tömörebb lesz a hústól. Ha van apró cukkinid, akkor azt fel lehet vágni, és össze lehet keverni a töltelékkel. Lehet még beletenni gombát, hagymát, ilyesmiket is. Igazán jó képem most nincsen, ritkán fényképezem be. Most lesz szezonja, majd csinálok jobbakat.
-
#75501312
törölt tag
Nekem a zsír sok, megvan a saját alap lecsó receptem, de sokszor olvastam már, hogy ezek a száraz dunsztos cuccok akár fél-1 évig is elállnak. Márpedig télen jól jönne néha egy kis fehér vagy akár saját kenyérrel tunkolós lecsó.
Anyám meg éppen nemrég emlegette fel, hogy amikor az ő gyerekkorában ('60-'70) disznóvágás volt és sok volt a sült hús, akkor az egyik zsírosbödönbe tették őket. Hónapokig elállt és amikor a sütőben újramelegítették őket, annál omlósabb húst még nem evett.
Nem véletlen, hogy zsírban / olajban / sózva tartósítanak élelmiszert, hiszen régen így csinálták, amikor nem volt hűtő. De nekem az 1kg zsír kicsit sok.
De lehet teszek egy kis próbát, mert most sok paprikám van, lehet befőzök pár adagot és kinyitom 2-3 hónap múlva. -
-
#75501312
törölt tag
Karikázd fel és tedd be a fagyóba.
Nekem ugyanaz a massza szokott menni paprikába és cukkinibe is, amit visszább írtam zöldséges húspogácsa alatt.
Igazából valamilyen darált hús, hagyma, fűszerek, ha nagyon akarom ízesíteni, akkor teszek bele még aprított másfajta zöldséget. A paprikába azt hiszem tettem borsót és répát is.
Volt, amikor leöntöttem paradicsompürével meg tettem alá is és abban sütöttem meg.Találtam millió fotót, csak a töltött paprikásat nem.
De a húspogácsa így néz ki nyersen. -
Ispy
nagyúr
Van...
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini
- 0.5 kg darált hús
- egy nagy doboz tejföl
- egy közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- olaj
- só
- bors
- majoranna
- 1 dl vízElkészítés:
1) a cukkinit félbevágom, a belsejét egy evőkanállal kikaparom alaposan, lesózom és félrerakom pihenni
2) kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát
3) rádobom a darált húst és lepirítom
4) mehetnek rá a fűszerek: só, bors, pirospaprika, majoranna, ízlés szerinti mennyiségben
5) belerakom a kikapart cukkini belsejét, beleöntöm a vizet és közepes lángon készre párolom (kb. 30 perc)
6) a cukkini csónakok mehetnek egy finoman kiolajozott tepsibe, beletöltöm a darált húsos cuccot, a tetejét megkenem tejföllel (nagy mókusok reszelt sajtot is tehetnek rá), esetleg fél deci víz is mehet alá, és 200 fokos sütőben addig sütőm, amíg a teteje szép színt kap (és a cukkiniken látszik, hogy kicsit megrogytak)
+7) ha marad töltelék, akkor egy kupacba pakolom a tepsibe, arra is rakok tejfölt és úgy megsütöm, az is el szokott fogyni....Persze lehet variálni a fűszereket, ez ilyen magyaros ízvilág, de a darált hús jó alany, mehet bele elég sok minden is.
Köretnek én mindig krumplipürét szoktam csinálni.
-
Essejó
veterán
Sültek, vagy BBQ és Grill ételek mellé kiváló kísérő.
Lilahagyma lekvár
1 kg lilahagyma
20 dkg kristály cukor
20 dkg barna cukor (cukorból lehet elég a fele is, tehát összesen 20 dkg)
1 mk só
2 db babér levél, vagy 2 nagy csipet őrölt
darab fahéj, vagy 1 csapott teáskanál
6 db szegfűszeg, vagy 1 majdnem púpos mokkás kanál
2 dl balzsamecet
2,5 dl édes vörös bor
A hagymát megtisztítjuk fél karikára vágjuk, és vékonyra szeleteljük. Elkeverjük a cukorral, sóval és a fűszerekkel. Fél órát állni hagyjuk. Ráöntjük a Bort és az ecetet. Felforraljuk, majd kis lángon sűrűsödésig főzzük.
(őrölt fűszerek esetén nem kell keresgélni, bár pl teadióban rakva kiszedhető ha már az íze belefőtt) -
solena
tag
Nálunk a sima dívott, de abban sem volt sok köszönet. Anyám jól főzött, de a bundáskenyér nem ment neki, felnőttként kedveltem meg.
Csúnyán kevés lesz idén a gyümölcs, még az északi országrészekben is elfagyott a virág a májusi fagyokban. Nem gáz, mert van tavalyról még birs, alma, meg talán anyósomnál is egy csomóminden, csak jövőre legyen termés.
-
modflow
veterán
-
modflow
veterán
Mert ha tényleg csak ennyi, akkor megveszem a Praktikerben és levágom 50-ről 40 cm-re. Bár az igaz, hogy a másik méret a 25 cm lehetne 30...
No meg azért is kérdeztem, hogy ez tényleg ugyan azt-e, mert nem lenne jó, ha megvenném és valami mérgező anyag jönne ki belőle a sütően.
-
krizmo_
Topikgazda
Egyelőre még nem csináltam gluténmentes kenyeret, így nem sokat tudok mondani, de én kukoricaliszt, rizsliszt, zabliszt és útifű maghéj keverékével próbálkoznék.
#3861 supercow
Mennyi idős volt a kovászod? A hidegtől nem hal meg, az enyém is hűtőben van.#3860 jansky1
Elég vegyesek a tapasztalatok ezzel kapcsolatban, van akinek bevált, van akinek nem.
De a rendeltetését tekintve alkalmas rá, hogy kenyeret süss rajta. -
krizmo_
Topikgazda
Ha felforralsz egy tál vizet és beteszed a sütőbe alulra, a rácsra pedig a tésztát, úgy is tudsz keleszteni, mert kellő meleget ad.
Egyébként én úgy oldom meg, hogy beteszek egy maghőmérőt, és azzal nézem, mert alapból a legkisebb hőmérséklet amire állítható a sütő az 50 fok.
Nálunk sincs meleg, nem is szeretem a meleget, alig fűtünk még télen is, így nekem is ilyen praktikákra van szükségem. -
FerNandor
őstag
Honnan lehet amúgy tudni, ha nem jó már a friss élesztő a hűtőben? Azon kívül, hogy mondjuk elkezd megpenészesedni. Vagy amíg normálisan néz ki - nincsenek rajta elváltozások - addig jó?
Én a 00 pizzaliszttel lettem majdnem így. Nem volt a metroban kis kiszerelés, csak a 25kg-os. De azt azért csak nem vettem meg
Szerencsére találtam utána máshol.
-
mephi666
nagyúr
konkréten ebben a fajta tepsiben sült... híg tényleg, mint a víz, de a leírt hozzávalóimmal+arányokkal tökéletes nekünk az állag
furcsa volt nekem is, amikor először láttam így elkészíteni, mert a tejes pite nálam is palacsintatésztánál kicsit sűrűbb állagúval indult, ez pedig épp az ellenkezője...
ui: kisült a 2. kenyerünk... még nem szeltük fel, de úgy látom tényleg a türelem lesz az egész kulcsa, mert a formája ennek már kenyerebb, nem olyan lepény mint pár napja... tegnap reggel vettem ki 25g-t az anyakovászból és 125g teljes kiőrlésű liszttel és 125 g vízzel megindítottam... kb 8-9 óra után már jó buborékos volt és az eredeti mennyiséget megtriplázta... itt 500g búzalisztet és 280g vizet összedolgoztam kézzel... hozzá 200g kovász, később 10g só... követtem szabipék technikáját és félóránként hajtogattam, olajozott edényben pihentettem... végül este 9 körül formáztam és vekniben, ruha alatt a hűtőben tartottam reggel 6ig... 250fokon sütöttem 20 percig, majd 225fok körül még kb 30 percig... vizet is többet adagoltam a sütőtérbe, mint múltkor... (kenyér alja szépen kopogott, de nem sült annyira keményre... lehet valami jobb hőtartó lap kellene alá, mint a viszonylag vékony pizzatepsi...) ...szépen növekedett egyébként végig, kb 90deka lett, de méretre azért láthatóan kisebb így is, mint a bolti kilós kenyér
(múltkori lepénynek többszöröse)
-
inf3rno
nagyúr
Nem teljesen, BME biomérnökin csináltam egészségvédő szakirányt és félig-meddig élelmiszereset is. A diplomám végül lisztminősítésből volt, bár eredetileg virológiát akartam. Most kutathatnám hazmat-ben a koronavírus ellenszerét. :-) Eléggé félrecsúsztam amúgy, mert most szoftvert fejlesztek. Kutatólaborba akartam menni, de épphogy nincs meg a kumulált átlagom állami ösztöndíjra (3.50 kellene 3.39 van). Nagyon lazára vettem annak idején, nem is tudtam, hogy fontos az átlag, aztán mindenből elég volt a kettes, amit unalmasnak tartottam. A szigorlat és diplomamunka azért felhúzta négyesre, úgyhogy "jó mérnök" lettem.
-
-
MrSealRD
veterán
Egy kovász készítés 1 hétig tart. Onnantól használható. Kvázi felnőtt. Bár láttam hosszabb készítési periódust is...Az már kicsit sznob. A lényeg, hogy ha megfelelően van kondicionálva akkor 1 hét. Nincs "de" meg "ha". 0-ról indítva a hét végére olyan izmos volta a kovászom, hogy leteszed a hajad. Volt olyan, hogy majdnem kicsomagolta magát a behajtogatott kelesztésre félretett tészta. Így elég nehezen értelmezhető 'szaporításból kivett gyengécske kovász'. Az mi a f.?
Némi ellentmondás a 5 fokon kelesztés 24 órán át majd panaszkodás a 17-18 fokra. Nem világos, hogy meleged van vagy fázol?
Őseink ugyan korszaktól függően nem ismerték mindig a gramm fogalmát, de máshogy viszonyítottak. Meg utólag könnyű bedobni egy ilyet. Viszont nem láttad azt a sok tíz vagy száz próbálkozást mire megfigyelték, hogy adott arány megváltoztatása hogyan hat a végeredményre... Mai szemmel nézve tudományterületek is így működnek. Szóval gramm ugyan nem volt, de a siker sem volt gyakori úgy mint most amikor elég kiforrott sok dolog.
Idézlek:
a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett
Hát ember legyen a talpán aki ebből kihámozza az autolízist vagy a mennyiséget. Ez leírásnak nemhogy pontatlan, de még f. is.
Szóval ha volt autolízis, akkor írd ki érthetően elsőre is. Viszont ha ezen átlendülünk akkor továbbra sem lehet értelmezni az "amit felvett" mennyiséget. Bár tudom, hogy régen nem volt gramm, de így 2020-ban, azért akad. A pontos receptúrák meg azért vannak, hogy próbáljuk közelíteni a sikeres eredmény maximumot. Tehát jó esetben minél kevesebb esetben sikerüljön úgy a kenyér mint neked, és inkább úgy mint ahogy itt a topikban néhány embernek...Szerintem ha valamit nem jól csinálsz( finoman fogalmaztam) akkor a kritikát alázattal kellene fogadni és nem arcoskodni... Meg elfogadni olyan észrevételeket amiknek az alapja jóval több mint a "Tessék belenyugodni, hogy utána olvastam."
Szerintem...
Én is neveznék el rólad kovászt, de nem túl potens az essejó b.meg.
-
krizmo_
Topikgazda
Sok mindent tudnék írni, annyi hiba van a történetben... több szempontból is... de csak annyit írok, hogy ha nektek így jó, akkor jó étvágyat!
Mindenkinek:
Létrejött a csoport, amiről korábban írtam: KovászLabor Alapozó -
krizmo_
Topikgazda
Így nem lehet kovászos kenyeret sütni, ahogy te csinálod, egyszerűen rosszul csinálsz mindent... Én 1 hetes kovászból, már rendes kenyeret tudtam sütni... Olvass utána, hogy is kell, mert ez így sosem fog összejönni...
"Receptet nem tudok mellékelni"
Szükségtelen is lenne."a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett"
Micsoda? Autolizis? Vagy bármi koncepció?
-
-
inf3rno
nagyúr
Most, hogy így mondod, vannak ezek a befőtt meg lekvár tartósító gépek. Annyi a lényegük, hogy beteszed a befőttes üveget lezárva, aztán pl egy órán át hőkezelik. Szerintem valami ilyesmi jó lehet. Van ilyen extra nagy változat is: [link]
Ha csak búg, de nem csinál semmit, akkor valószínűleg kuka. Nekünk fűnyíróval volt ilyesmi, úgy rémlik szétment a motorja vagy valami ahhoz tartozó elektronika.
-
inf3rno
nagyúr
Én azt nem értem, hogy milyen pluszt hoz ahhoz képest, ha mondjuk az ember betesz egy fűtőszálat és egy ventilátort, aztán belövi 100 fok körülre. Gondolom a füstös íz jelent némi extrát, de ahhoz meg egy füstölőszekrényt csinálni jóval egyszerűbb. Nyilván én laikus vagyok, biztos van magyarázat, hogy miért ez a tuti.
Ha már szóba került a hús sütés. Apám próbálkozott malaccal nem olyan régen, és bár piros lett a bőre, de ehetetlenül rágós. Bármi tipp, hogy hogyan lehet jó ropogós bőrkét elérni nála?
-
kmarci25
veterán
Ha jön a zombi-/korona-/bármiapokalipszis, akkor sörrel és kenyérrel egy ideig kihúzzuk.
Kollegával privátban megbeszéltük a sörfőzést, ha érdekel továbbküldöm neked is. Nem nagyon okoskodnék ez ügyben, mert lelkesek, ámde nagyon amatőrök vagyunk, és nem is hiszem hogy elmerülnénk benne, mert eléggé költséges és időigényes hobbi.#3460: persze éri füst, de mikor nem tudtam, hogy mi ez az egész, akkor azt hittem, hogy a felfüstöléshez hasonlít a dolog, de ez azért nem így van, ízben is teljesen más. Tényleg csak eszem, a melós részét a tesó intézi.
-
kmarci25
veterán
Na jó, ha valakinek van ilyen vénája, akkor oké, hogy megépíti magának.
Gratula hozzá egyébként, szép cucc, és 40ért nagyon jó ár.
Amit linkeltem az is nagyon jó, bár bátyám használja aktívan, ez az ő dilije. Én maradok a kenyérnél, ő a szmóknál, a sörfőzést meg együtt csináljuk. -
krizmo_
Topikgazda
Régebben többet sütöttek, kéznél volt a búza...
A férfiak a közelébe se mentek az ilyen jellegű munkáknak, így nem tudtak volna a kidobasról sem, de a disznóknak is oda lehetett adni, hiszen búza és víz, amit amúgy is kapnak a kukorica mellett.De mindegy mi volt régen, most más világ van, a férfiaknak ugyanannyi szavuk van, mint a nőknek, sőt...
#3443 mephi666
Pedig hó végén kapják a CS.P.-t -
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
Ha jól tudom, akkor ők szárították. A dagasztóteknő oldalára rászáradt tésztát lekapargatták, és eltették száraz, szellős helyre, a következő sütésig. Aztán ezt a szárított kovászt keverték össze liszttel és vízzel, és ezzel készítették az új adag kenyeret. Persze, hogy nem dobálták ki a cuccot.
(#3442) Essejó: ja, kb az, igen. De igazából már élesztős tésztáknál is így csinálják. Annyi különbséggel, hogy kikaparja, elteszik. Frissíti vízzel, liszttel plusz élesztővel, ez pihen egy éjszakát, és másnap dagaszt. Legalábbis így láttam a tv-ben, szóval tuti igaz.
-
Šolaire
veterán
Ha nem dobod ki a felesleget akkor a végén rengeteg kovászod lesz. Pont ez a lényege. A végén lesz egy anyakovászod. Aminek az aránya 1:1:1 azért fontos hogy ugyanannyi legyen mindig súlyra is mert akkor könnyű etetni. Anyakovászt sose használod sütésre. Kiveszel belőle egy részt visszaeteted és félreteszed az anyakovászt. Amit kivettél az anyakovászból azt eteted meg többször is. Két oka van. Egyik hogy erősödjön a másik hogy elérd a kivánt mennyiséget. Pl kiveszel az anyakovászból 10 dkg-ot de neked 40 kell akkor addig eteted erősíted amíg meglesz a kívánt mennyiség.
-
kmarci25
veterán
Pedig muszáj kidobni. Vagy ha nagyon nem megy a kidobás, akkor itt találsz tippeket. (A sourdough discard című videói.)
Mielőtt használnád vedd ki a hűtőből, és minimum kétszer etesd, és csak utána használd fel.
Azért másfél hetesen még elég fiatalka, én még etetném rendszeresen (naponta, vagy reggel/este), hogy erősödjön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- Opel topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi haladó szinten
- PlayStation 4
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ismét elérhető 3db - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest