- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jansky1 #8962 üzenetére
Még nem kóstoltam, de ha jól nézem made in Thailand, azért ez bíztató.
#8961philoxenia:
nyilván jó ötlet a próbálgatás, de azért irányba lökhetné a kedves olvasót a receptíró, hogy mégis merre induljon.
De meg is néztem, friss, piros jalapeno kell bele. -
válasz
jansky1 #8956 üzenetére
Nem szűnt meg tudtommal, pl
itt is van.
Ázsiai drogéria-vegyesboltokban (nem tudom máshogy mondani, italok, édességek, vegyiáruk, konyhai cuccok, stb) szokott lenni jobb áron is.A libás is egész finom szerintem, ha olyat találsz, egy próbát megérhet egy kisebb üveggel.
De amúgy lesznek bajok a témában.
A méltán népszerű, előszeretettel hamisított Sriracha chili-szósz gyártását felfüggesztette a gyártó Huy Fong Foods, ugyanis nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű chilipaprika. Közleményükben az időjárási körülményeket okolják a hiány miatt.
viamod: most nézem a fenti linket, átmeneti készlethiány az Ázsia Bt-nél is, akkor innentől szerencse kell, hogy valahol találj eredetit, szerintem.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
jansky1 #8172 üzenetére
#8173 kovacsen222
Sosem tudhatom, hogy amit készítek az tetszik-e vagy ízlik-e valakinek, amíg el nem mondja, és mindig izgulok, hogy mi a vélemény, mert nem mindig érzem úgy, hogy jól sikerült, pl. erre a csigára is azt gondoltam, hogy nem túl esztétikus, meg se osztottam volna, ha előtte nem harangozom be.
Szóval, a visszajelzés mindig jól jön, még akkor is, ha negatív, mert legközelebb tudom mit kell kiküszöbölni. Páromnak szoktam mondogatni, hogy ha valami nem jó, akkor szóljon, mert különben egész életében úgy kell ennie, ha nem jó akkor is. -
válasz
jansky1 #8174 üzenetére
Mondjuk elég pontosan megadta a mennyiségeket:
Receptem:
( 4db pizzára kb. 250g)
Liszt 618g
Víz 402g (65%)
Só 18,5g
Élesztő 0,7g (instant)
48hNem is csodálkozom, h olyan guszta lett a pizzája
Én kb. sose grammoztam még ki semmilyen kajábavalót. Még az evőkanál / mokkáskanál / picit nagyobb kanál - mennyiséget is csak úgy szemre beleszórom
-
-
válasz
jansky1 #7414 üzenetére
Itt is egy, hogy legyen miből válogatni.
2 tojás (külön, felvert fehérje a végén belekeverve)
280 gramm liszt
2 evőkanál porcukor
240 g tejföl
350 ml tej
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
2 csapott teáskanál sütőpor
40 gramm olvasztott vajEz mehet a korábban kibeszélt palacsintasütő gépre, nem kell mellé más zsiradék
-
ladybug
őstag
válasz
jansky1 #7419 üzenetére
Hol a sütőpor? Attól lesz igazán fluffy.
A recept leírása nálam mindig nehezen megy, mert érzésre szoktam a tálba tenni a hozzávalókat, de megpróbálom összehozni.
- 250 g liszt (ált. tönkölylisztet használok, de néha kerül még hozzá 4-5 ek zabpehely)
- 2-3 tojás
- 4-5 ek joghurt/lágy túró
- 1-2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 200 ml tej
- 100 g olvasztott vajEzeket összekeverem. 10-15 percig állni hagyom, aztán vajas serpenyőben kisütöm.
-
batagy
őstag
válasz
jansky1 #7416 üzenetére
Én így készítem a palacsintát:
- 2 tojás
- Fél pohár kefír (tej helyett)
- Késhegynyi só
- 2 kávéskanál cukor, bár ezt el tervezem hagyni, kipróbálom majd Stevia-val.
- Fél zacskó sütőpor
- Kevés olaj volt régen, de ezt kiváltom majd vajjal, ahogy fentebb javasolták.
- 8 púpozott kanál Zabliszt. Búzalisztnél régen úgy emlékszek 6 púpos kanál is elég volt. A zabliszt kevésbé finom, viszont egészségesebb. Hátránya még, hogy könnyebben szétesik, ezért el kell találni a keveréket. Annyi liszt kell bele, amennyit felvesz.
- 1/3 pohár víz.A kikeverés után érdemes fél órát állni hagyni, mert a lisztszemcsék megduzzadnak, jobb lesz a palacsinta.
Utána még kellhet belőle kis víz időnként, ha túl sűrűvé válik.
Eddig gázon serpenyőben készítettem, de most tervezek venni elektromos palacsintasütőt, kíváncsi leszek abban hogyan fog működni ez a keverék.
Valami fincsi házi lekvárral!
SZERK: Nem tudom mi az amerikai palacsinta! Ez a saját módszerem. Lehet hogy alakul még.
-
Cha-b
senior tag
válasz
jansky1 #6490 üzenetére
Nem szoktam méregetni, de kb.
6 nagyobb fej lilahagyma
Kisebb marék jalapeno (ez nálam most üveges, ecetes volt) (izlés szerint)
1-1,5 kanál méz (izlés szerint)
Kb. 1 dl vörösbor
2-3 cl worcestershire szósz (izlés szerint)
Só, kakukkfű, rozmaring (izlés szerint)A félfőre vágott lilahagymát fele vaj, fele olivaolajon megfuttatod. Sózod, levet ereszt, visszasütöd "zsírjára".
Mehet bele a méz, és a hagymával együtt karamellizálod. Hozzáadod a kockára vágott jalapenot és a felaprított zöldfűszereket. Mehet bele a worcestershire szósz, és a vörösbor. Fedő alatt párolod kb. 2 órát. Közben kevergeted és kóstolod, ha hiányzik valami (só, zöldfűszer, worcestershire szósz) pótlod, ha kevésnek találod a folyadékot mehet bele ismét vörösbor. Leveszed a fedőt és sziruposra redukálod.Ugye az eredeti hagymalekvár balzsamecettel készül, de mivel bele szerettem volna építeni a jalapenot a burgerbe, így lett ez a változat worcestershire szósszal.
Sokáig eláll, vörös húsokhoz, sajtokhoz, szendvicsekhez nagyon finom. Bár ez nem az a mennyiség aminél lényeges, hogy elálljon.
-
Cha-b
senior tag
válasz
jansky1 #6224 üzenetére
500g liszt
250ml tej
50g cukor
50 g vaj
Fél budafoki élesztő
8g só
1 tojás + a kenéshezTej vaj cukor felmelegít, ebben élesztő felfuttat, a többi hozzávalóval kidagaszt. Egyben hagyni kelni, aztán bucizás 2szer leken kis szünettel hagy keljen meg a buci. 2. kenés után szezámmaggal megszór. 175C 15 perc 140C 10 perc
Szerk. : kb 6 db ~150g-os buci
-
kmarci25
veterán
válasz
jansky1 #5556 üzenetére
Persze, mindent amit lehet friss élesztővel, azt szárítottal is lehet. A váltószám: *3, azaz 3g friss élesztőnek 1g szárított felel meg. Felfuttatni nem feltétlenül kell, de lehet, úgy gyorsabban indul meg. Azt viszont javaslom, ha nem futtatod fel, hogy egy kis langyos vízben oldd fel, úgy könnyebb eloszlatni a tésztában.
-
Cha-b
senior tag
válasz
jansky1 #5491 üzenetére
Szia!
Semmi teendőd vele.
Tepsiben kigombócolva, lisztezve fóliával légmentesen lezárva.
Oliva nem kellrá, nyújtásnál nem jó.
Sütés elött kb 1 órával vedd ki szobahőmérsékletre.
5 stagioni pizza napoletana liszttel dolgoztam ezzel az aránnyal.
nagyvonalakban:Liszt 618 g
Víz 402g
Só 18,5g
Élesztő 0.7g (instant)Víz + 518g liszt
autolízis 1h letakarvaÉlesztő
50 g liszt
Só
50g liszt
30' pihi
Coil hajtás 30' 60' 90'
30' pihi
Gombócolás
Hűtő liszt + fólia
-
#75501312
törölt tag
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
jansky1 #4130 üzenetére
- legmagasabb hőfok, alsó-felső előfűtve
- lehetőleg pizzakő, vaslap, vagy benthagyott tepsi
- fentieknél ofc óvatosan, amikor ráteszed az összekészített anyagot
- ha ananász, sok sajt, vagy egyéb pirulós dolog van rajta, a végén kapcsolok 1-3 perc légkeverést, hadd legyen ropogósígy 250 fokból is elég jót lehet kihozni.
-
kmarci25
veterán
válasz
jansky1 #3734 üzenetére
Én ha azt látom, hogy nagyon pirul a teteje, de még muszáj sütni, akkor alufóliával letakarom. Így legalább nem ég, próbáld ki.
FerNandor: biztos, hogy nem a legjobb megoldás, de kidobom.
Próbálok olyan kis mennyiséget etetni, mikor épp nem sütök, hogy kevés menjen veszendőbe. Hűtőzésre általában 5g mag, 15-20g liszt + 8-12g víz megy. Ha sütök, akkor úgy számolok, hogy ha beletettem a szükséges mennyiséget a tésztába, akkor maradjon pluszba 5-10g, és azt etetem, ami megy a hűtőbe.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
jansky1 #3734 üzenetére
Csökkentsd a hőfokot 230-ra, ha látod, hogy hamar megkapja, akkor vidd le 200 fokra, úgy tűnik jobban süt a sütőd, mint kellene. Ajánlottam egy hőmérőt korábban, egy olyasmit érdemes lenne beszerezni, és megmérni a sütőd hőmérsékletét, mert lehet túlfűt.
Alul-felül egyaránt ugyanúgy megég? -
Essejó
veterán
válasz
jansky1 #3543 üzenetére
Ugyan nem nekem szól a kérdés, de szószátyár a vén dög
A dúsításra szánt magvakat ne számold bele a súlyba. Tökmag, napraforgó, lenmag, fenyőmag, sőt darabolt aszalt paradicsom, olajbogyó is mehet akár bele (ez utóbbi magozott legyen
)
Emlékeim szerint a hőlégkeveréssel végül is nincs gond, csak vedd alacsonyabbra a hőfokot 15-20 °C-al. Próbáld ki kezdeti 230° és aztán 200°-al hőlégkeverve. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
jansky1 #3543 üzenetére
Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik!
A légkeverést csak a végén kapcsold be, ha szeretnél rápirítani kicsit, sütés közben nem ajánlott használni.1. Ha magvakkal szeretnéd dúsítani, akkor add hozzá a liszthez, és úgy dagasztasd össze a tésztát.
Ezeket a magvakat lehet használni, ha előtte megpirítod őket finomabbak:
Lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag, mák (inkább a tetejére)...2. Ha rozslisztet használsz, akkor érdemes sikért beletenni: Néhány jó tanács, és recept mellé .
Ha teljeskeőrlésűvel sütök, akkor is ugyanannyi vizet használok, max, egy nagyon picivel többet.#3544 Soul Gem
Így van, ahogy leírtad (a légkeveréses részt). -
#75501312
törölt tag
válasz
jansky1 #3543 üzenetére
Nem tudom ez mennyire segít, mert vannak itt
okosabbaktapasztaltabbak is, de sztem próbáld ki légkeverés nélkül.
Amikor légkeveréses módban sütöttem, kiszáradt és kemény lett a zsemle is, volt, amikor majdnem megégett már a teteje.
Mióta sima módban sütök, azóta jobb, nem száraz és nem ég meg + én 8-10 percenként ráspriccelek kis vizet. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
jansky1 #3495 üzenetére
Fehér kenyér recept:
500 g BL80-as liszt
3 dl víz
20 g élesztő
1 evőkanál cukor
2 teáskanál só
2 evőkanál olajAz élesztőt felfuttatod a cukros vízben, majd összedagasztod az àtszitàlt liszttel, olajjal és sóval.
Hagyod kelni kb. 1 órát, majd àtgyúrod. Ha a duplájára kelt formázod, bevàgod és hagyod letakarva kelni, kb. fél órát, kb a duplájára kell nőnie. Ha kevesebb ideig kel szétreped, ha tovább lapos lesz.
250 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütőd, majd visszaveszed 220-ra és további 35 percig sütöd vagy tovább, ha sötétebbre szeretnéd. Egy kis tál vizet is tegyél a sütőbe, hogy párásíton, de az utolsó 10 percben vedd ki. -
kmarci25
veterán
válasz
jansky1 #3495 üzenetére
Használj élesztőt.
Komolyra fordítva: élesztőt használnál, vagy valami spontán erjedéses tésztára gondolsz (ez utóbbi még bonyolultabb, hosszadalmasabb, mint a kovász...
nem is mertem még belevágni)? Illetve ha élesztő, akkor mennyi időt szánsz rá? (Minél többet, annál jobb lesz ám!) Magyarul gyorsan szeretnéd készíteni (pár óra), vagy belefér a tészta pihentetése (egyik nap dagasztasz, másik nap sütsz)?
-
válasz
jansky1 #2864 üzenetére
Én a Pearl River Bridge szójaszószokat szoktam venni, van nekik dark, light, superior light, gluténmentes, gombás ízesítésű, nem drágák. Darkot, superior light-ot és gluténmenteset tartok otthon, utóbbit anyám miatt.
Nem tudom merre mozogsz, ázsiai üzletekben általában kaphatóak, a Bp VIII Rákóczi téri kínait tudom ajánlani, egész moderáltak az árai. -
daninet
veterán
válasz
jansky1 #2707 üzenetére
hát ezt eleinte úgy fogod csinálni, hogy amekkorára sikerül
egyébként az olasz pizza 2mm középen, 6-7mm a szélen nyers állapotbanVan mégy egy life hack amit fatüzeléses kemencékben használnak a pizzatésztának a nyújtási problémái miatt. Ez a pizza rács. Ez ugye átengedi a hőt, és nem is tepsi. A széle tömör, oda nyomkodja rá a tésztát.
Pár gourmé étteremben láttam. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- OLED TV topic
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Interactive Brokers társalgó
- Diablo IV
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged