-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
bugizozi #6956 üzenetére
Üdv,
Szerintem, mosogatógépbe amúgy sem érdemes tenni, mert mindenre "ráég" a tészta, legalábbis ezt tapasztaltam, a kovászos cuccoknál szintén.
Én szinte azonnal elmosom használat után, engedek vizet a tálba, és a szaggatót is beleteszem, kicsit hagyom állni, és kézzel elmosom, ha már nincs rajta tészta, akkor mosogatószeres szivaccsal. -
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
bugizozi #6799 üzenetére
Köszi!
Szerencsénk volt, nem voltak túl sokan előttünk kb. 15 percet kellett csak sorban állni.
Engem is meglepett, hogy ennyire felkapott hely, és nincs 5 euro egy pizza...Panificio Il Basilico valóban nagyon jó, már mi is kipróbáltuk, csak jóval drágább, mint úgy általában Olaszországban egy pizza.
Hoztunk egy rakás lisztet, és alapanyagot, úgyhogy megy majd a pizzasütés nálunk is, nekem előmelegített vaslapon és közel a felső fűtőszálhoz rakva a pizzát sikerült eddig a legjobban.
-
Cha-b
senior tag
válasz
bugizozi #6487 üzenetére
Hambiszósz az 3 rész majonéz 1 rész ketchup 1/3 rész mustár, worcestershire szósz, fokhagyma.
Bacon chips igen 2 tepsi és sütőpapír között kb 170-180 fok 30 perc.
Jalapenos hagymalekvár: lilahagyma, jalapeno, méz, worcestershire szósz, vörösbor, só, rozmaring, kakukkfű és 2-3 óra főzés.
A buci most bolti volt, mert asszony elutazott és egymagamnak nem volt kedvem fancyzni házi bucival. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
bugizozi #6257 üzenetére
Üdv,
Tortilla
Előre lesütöd a csíkozott csirkemellet néhány napra, de csirkemell/pulykamell felvágott is megfelel, és zöldségekkel variálva megtöltöd.
Én salátaféléket, spenótot, káposztát, reszelt répát, paprikát, paradicsomot, hagymát, retket, sajtot, szoktam beletenni, és leöntöm valamilyen öntetettel, amit általában tejfölből készítek.Hideg saláták csirkemellel, virslivel, grillkolbásszal
"Franciasaláta":
Mexikói zöldségkeverékhez vágok apró kockákra krumplit majd készre főzöm, leszűröm, vágok hozzá egy kis kovászos uborkát, és tejföl/mustár/majonéz/bors/só kombóból készítek rá szószt.Sajtsaláta:
Ehhez szintén jól megy a virsli, de én magában is szeretem pirítóssal.
Mindenféle sajtot és almát felkockázok, tejföl/mustár/majonéz/bors/só kombóból készítek rá szószt.Lencsesaláta is jó választás lehet. De vannak könnyed tésztaételek is, amik hamar elkészíthetőek. Pl.: Spenótos - sajtos, paradicsomos-bazsalikomos, tonhalas...
Tonhal salátakombóval:
Amilyen zöldségeket/salátákat szeretsz összevágod, a tetejére mehet a tonhal(konzerv), és valamilyen szósz, mondjuk foghagymás-kapros nagyon megy a halhoz.Különféle antipastik is jók lehetnek.
-
kmarci25
veterán
válasz
bugizozi #6257 üzenetére
Tavaszi, nyáreleji ultimate tipp a spárgás tart. (Persze, ha szereted a spárgát.
) Leveles tészta tepsiméretűre kinyújtva. Krémsajtot egy kevés mustárral, sóval, borssal elkevered (ha túl masszív, akkor kis olívaolaj), ezzel megkened a tésztát. Reszelt sajttal megszórod, és rápakolod a spárgát. (Zölddel a legjobb, ha fehér van csak, akkor előtte azt meg kell főzni.) Újra megszórod sajttal, és betolod a sütőbe (igen, ez sajnos sütős
), 200 fokra, 25-30 percre. Kiadós ebéd. Úgy is nagyon jó, ha a spárgák egy részét baconbe tekered. Gyorsan megvan, könnyű kaja, és nagyon finom.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bugizozi #5891 üzenetére
Mióta laktózérzékeny a fiam nálam a hamburger úgy kezdődik, hogy zsemlét kell sütni.
Nálunk is most volt coleslaw, életembe először csináltam, két dolog nem is tetszett benne: kockára vágtam a káposztát, legközelebb inkább lereszelem azt is és nem raktam bele hagymát, mert a receptek nem írtak, amiket néztem, ez hiba volt.
-
törölt tag
válasz
bugizozi #5578 üzenetére
A bőrét levágtam, mert pikkelyes és nekiálltam pikkelyezni de még a hajamba is pattogott meg gyakorlatilag mindenhová. Kiszálkáztam, majd sóztam, borsoztam és rácsavartam egy lime-nak a levét.
Fél órát pihent, majd 3-3dkg vaj és olívaolaj keverékben sütöttem 4 percig majd fordítás után 3 percig.
Lehet majd lejjebb kell venni a hőt, mert kicsit megkapta.Most ez lesz a sláger, mert idáig az afrikai harcsát vettük, de ég és föld a két hal fajta.
A gyermek rántva szerette volna.
Mikor megkóstolta megnyugodott, hogy ez így is finom. -
inf3rno
nagyúr
válasz
bugizozi #5130 üzenetére
Szerintem vagy serpenyő vagy sütő, a kettőt egymás után túlzásnak tartom, inkább több időt igénylő húsoknál szokták így lezárni, pl marhánál. Serpenyőnél elvileg arra kell figyelni, hogy a bőrös felével kezdd és hogy a bőrt beirdaljad. Több idő kell a bőrös felének, és kevesebb a másik oldalának, de majd úgyis látod, hogy hogyan fehéredik. Én inkább egész halat szoktam sütőben zöldség ágyon, nem szoktam serpenyőzni (azt hiszem leragadt és szétesett, amikor próbálkoztam vele), biztos van még valami trükkje, amit más tud, gondolom nagyon számít a hőfok.
A konfitálást is megnézném a helyedben, ha sokat vettél. Szerintem tök érdekes eljárás. [link]
-
válasz
bugizozi #5130 üzenetére
Próbáld meg ezt. 4 darab lazachoz (kb. 200 g/db) - sózva, enyhén borsozva
6 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
2 ek citromléEzekből mártást csinálsz, majd 4 darab fóliát megvajazol, ráteszed a lazacot, csinálsz belőle kosarat, meglocsolod a 4 darabot a mártás felével kb. + rá egy-egy szelet citrom, majd összefogod a tetejét és lezárod. 180 fokra előmelegített sütőben sütöd 12 percig, majd kibontod, meglocsolod a másik felével és nyitva teszed vissza és ízlés szerint rágrillezel. Ne sokat, mert innentől már szárad.
Sajnos most képem nincs róla, de ez a legegyszerűbb elkészítési mód szerintem. Rajta maradhat a bőre, csak legyen megpucolva. Ha nem szereted a bőrét, akkor ezzel a módszerrel elkészítve le is szedhető. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
bugizozi #5130 üzenetére
Bar egyaltalan nem vagyok halas en is csinaltam parszor vajban, soval borssal. Sutobe nem raktam be inkabb a boros felet ketszer annyi ideig sutottem. Nem locsolgattam egyaltalan es nem szaradt ki. Vajhoz emlekeim szerint en raktam kis olajat is, mert a vaj magaban konnyen odaeg, nem lehet ugy forrositani, mint az olajat. A frissen orolt bors szerintem fontos. Forgatasnal nagyon kell vigyazni a halra h szet ne essen. Ajanlott a lapatkanal.
-
-
törölt tag
válasz
bugizozi #5130 üzenetére
Hát, mi tök egyszerűen csináltuk.
Vagy serpenyőben és figyeltük meg közben kicsit locsolgattuk, bár annyira nem szárad ki.De csináltuk már sütőben is alufóliába becsomagolva, de nem emlékszem már pontos időpontokra.
De a neten lévő receptek illetve sütési módok többségében jók, ízesítésben térnek el kb. -
arcsin
senior tag
válasz
bugizozi #5130 üzenetére
Lehet házilag is csinálni, de van egy jó szósz sült lazachoz az IKEA_ban. Illetve menő volt (amikor lehetett kapni még) a paradicsomos szószuk. Persze azóta citromos-fokhagymás módszerrel serpenyő + sütővel csinálom amióta nincs ez a paris szósz.
-
törölt tag
válasz
bugizozi #5028 üzenetére
TK palacsinta. kb 18-20 db.
150 gramm zabliszt.
150 gramm tk. grahamliszt
30 gramm búzasikér
4 db extrasárga tojás /Lölő bácsi farmjáról)
2 csipetnyi só.
5 ml folyékony édesítő
50 ml olaj
250 ml tej
300 ml szóda kb.A por cuccot egy mély tálba szitálom és összekeverem.
Mehet bele a tojás, olaj és az édesítőszer.
Mixerrel adunk neki bátran.
Egy sűrű állagú massza alakul ki a tálban.
Mixert alacsony fokozatra vesszük, majd fél decinként adagoljuk a tejet.
Így nem lesz csomós.
Mikor benne van az összes tej akkor mehet bele 200ml szóda.
Ezt elkeverjük és fél órát pihenőre tesszük.
Majd belenyomjuk a maradék szódát és ha még kér a masszánk akkor adunk neki.
Lényeg hogy, se nem sűrű se nem híg ne legyen.
Olyan legyen mint a padlopón (folyékony padlókiegyenlítő). Szakmai ártalom, nem tudok szakácsul.Sütni én abba az edénybe szoktam amit látsz ott feljebb, de mindenki abban süti ami bevált neki.
A lényeg, hogy jó forró legyen az edény.
Akkor mehet bele egy kiskanál olaj és megbillengetni, hogy elosztódjon minden fele.
Lehet rá most merőkanalazni a masszánkat, döntögetni mindenfelé, hogy terüljön elfele.
Kb. 1-1 percet kell sütni oldalanként.
Viszont!
A tészta nagyon TÖRÉKENY!
Fordításnál egy jól irányzott feldobással (már akinek megy) lehet átfordítani.
Illetve spatulával vagy ki hogyan tudja.
Mikor már kész és megpihent a palacsinta kb 2 perc, utána már nem törékeny.Nálam az első mindig eltörik az mindjárt megeszem úgy magába.
Jó étvágyat.
-
kmarci25
veterán
válasz
bugizozi #4564 üzenetére
Én azt szoktam csinálni ha túl savas, hogy kiveszem a hűtőből, tiszta dobozba teszem, és gyakrabban etetem, és kevés vízzel (50-60%). Ha ez sem segít (még mindig túl alkoholos a szaga, mikor felfutott), akkor a frissen etetett keméyn kovászt, bevágom kereszt alakban, és 1-2 órára cukros vízbe teszem. Ez múltkor nagyon jót tett neki.
Konyharuhát lisztezd, ha mégis ráragad, és nem tudod leszedni, akkor vizezd be, úgy könnyebben lejön. -
inf3rno
nagyúr
válasz
bugizozi #4564 üzenetére
Meg lehet próbálni más körülmények között tartani, pl mással eteted, más hőfokon tartod. Nekem volt egy csomó graham lisztem, azzal etettem és hűtőben tartottam. Nekem is savas lett, és hétről hétre egyre kevesebbet emelkedett tőle a tészta. A végére már adtam hozzá élesztőt, hogy kompenzáljam, de ennyi erővel akár joghurtot és élesztőt is keverhettem volna a tésztába, és nagyjából ugyanoda lyukadok ki. Ezt egyébként ki is fogom próbálni, mert jóval egyszerűbb, mint a kovásszal szórakozni. Mostanra lett megint szárított élesztő a boltokban, be is táraztam belőle 60 zacsit. Elég lesz majdnem egy évre.
-
kmarci25
veterán
válasz
bugizozi #4545 üzenetére
Ha nagyon ragad, akkor nem volt elég hosszú az első kelesztés, vagy túl savas a kovász. Az elsőre könnyű a megoldás (tovább hagyod kelni
), kb. 30-50% térfogatnövekedés elég, attól függően hogy folytatod. Ha direktben készíted, és nem teszed hűtőbe, akkor mehet tovább (50%), ha hűtőben lesz a második kelesztés, akkor inkább 30%. A hajtogatáshoz használd inkább a coil hajtást, az sokkal inkább feszesíti a tésztát. (9. percnél van, de az egész videó hasznos; illetve ő ezt is stretch&fold-nak hívja, de többen coil-nak nevezik.)
Szakajtónak kb. bármi jó lehet, műanyag tál, őzgerinc (ahogy írták) csak tegyél bele egy konyharuhát, lisztezd és mehet bele. -
MrSealRD
veterán
válasz
bugizozi #4545 üzenetére
Aha valóban kicsit tömör...
3. Mi azt csináljuk, hogy van egy standard IKEA őzgerinc forma...vagy mi a neve annak rúd sütőformának... Abba két szélére szivacsot teszünk. Így csökkentjük a hosszúságot. És ebbe tesszük a konyharuhát. Ezt lisztezzük és kerül bele ezután a formázott tészta. Majd hűtőben vagy pulton kelesztés van. Ez azért is jó, mert a tetejére ráteszem a sütőpapíros lapátot. Átfordítom, leveszem a ruhát majd, gyorsan bevágom, és megy megy a sütőbe...
-
MrSealRD
veterán
válasz
bugizozi #4539 üzenetére
Szerintem elsőre egész jó...
Viszont jobb lenne egy kép szemből a belezetről, hogy a szerkezetét jobban lássuk... Ugyanis pont azt a kérdés tetted fel amire többféle válasz lehet egyidejűleg.
1. Ha hydrosabb a recept, akkor az eredményez nagyobb lyukakat szellősebb szerkezetet. Viszont nehezebb hajtogatni, formázni.
2. A felhasznált lisztek és azok aránya. TK lisztek könnyebben tömörödnek, mert a világ vize nem elég nekik...
3. Technikai rész. Nem mindegy a hajtogatási technika. Illetve ha hűtőzteted, akkor azt érdemes szakajtózással egybekötni. Ha hűtőzés után formázod biztos, hogy rengeteg buborék megy kárba.
Maga formázás akármikor is történik kinyírhatja a bubikat. Nekem már előfordul, hogy elszúrtam és lepény lett. Full ugyanaz a receptúra máskor meg frankó cipó, csak jobban figyeltem a formázásra.
Hűtőzés után inkább pulton kelljen még, és mehet a sütőbe... -
Ispy
nagyúr
válasz
bugizozi #4519 üzenetére
Nem, egyrészt ezért is kell lesózni és állni hagyni, de ha nem zsenge, akkor 30 percet alufóliával letakarva sütőm 180 fokon és a végén csak rápirítok. Ha letakarva megy be, akkor 1 dl vizet rakok alá, megnézem, és ha nem jó, akkor még egy körre be lehet tolni lefedve.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
bugizozi #4318 üzenetére
Még nincs, mert mindenki a kovászos kenyértől van elszállva, 7végén hagymás sült 1 grammig elfogyott...
Fogok feltenni, de a tegnapiból is csak ma estére maradt, pedig csak ketten vagyunk rá !
ma is sül majd, holnap talán teszek fel ! Bár a puhaságot még nem igazán adja vissza a fotó !
köszönöm, de tényleg csodálkozom, hogy amikor se pihentetés, de hajtogatás, se kelesztés, mégis finom lett, nem beszélve a 40 % rozsról, amit bele tettem/teszek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bugizozi #4216 üzenetére
Hát fehér lisztből is több féle van. Érdemes kipróbálni, hátha valamelyikkel jobban sikerül. Még BL55-öknél is nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen malom csinálta és milyen évjárat. Nekem pl a gépi kenyér azóta sikerült 66%-os hidratáltsággal is ugyanazzal a recepttel, amivel előtte nem ment, és a liszten kívül más nem változott. Előtte csak 60% körül nem esett össze.
Talán pizzánál is működik az, amit gépi kenyérre kitaláltam. Sajnos az én gépemen nem tudok hőfokot állítani és lisztből sincs most csak BL55, azért azt csinálom, hogy egy estére hagyom, hogy dolgozzon rajta a kovász, aztán másnap keverek bele 10g körüli élesztőt, ami néhány óra alatt felnyomja. Így valamennyire érződik rajta a kovász is, de dupla olyan magas lesz, és nem lesz atom savas, mintha csak kovásszal hidegen keleszteném. Az élesztő elbontja a savakat és elég gyorsan széndioxiddá alakítja őket, ízre pedig nem lesz kimondottan élesztős. Én 1/2 TK, 1/2 BL55-el csinálom így, de szerintem menne 2/3 TK és 1/3 BL55-el is. Legutóbb, amikor néztem, akkor az volt a határ, aminél még nem húzta le nagyon a TK a kelt tésztát. Gondolom krumplit sem tehetsz bele, ha ennyire számít a rost tartalom.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
bugizozi #4216 üzenetére
A királybúza mindenre használható, amire a sima liszt, és finom is.
Már teszteltem gofriba, muffinba, süteménybe, kenyérbe, zsemlébe és még pizzahoz is nagyon jó.
A Garat Malom királybúza lisztjeit szoktam használni, de onnan mostanában nagyon nehéz rendelni, szokott lenni töltés, de nagyon kell figyelni, mert hamar elkapkodják. -
inf3rno
nagyúr
válasz
bugizozi #4214 üzenetére
Tegyél bele egy kicsivel több fehéret, és akkor talán a széle is jobb lesz. A pizza lisztnél nálam nem volt különbség a BL55-höz képest. Igazán jó szerintem sosem lesz, ha van benne nagyobb mennyiségű TK. Amit még érdemes megpróbálnod, hogy keversz hozzá 20 dkg krumplit átnyomva. Az egy kicsit lágyít rajta. Az olajtól csak még ropogósabb lesz, azt én inkább elhagynám. Nézz néhány videot rétes nyújtásról, abból sokat lehet tanulni.
-
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi #4077 üzenetére
Pizzasütés következő felvonás:
600g liszt (400g tk tönköly, 200g sima fehér)
420ml440ml hideg víz (73,3%)
~10g só8g5g élesztőTegnap este begyúrtam a tésztát, hűtőbe raktam, reggel gombócokat formáztam, lekentem olajjal és szobahőmérsékleten kelesztettem még 2,5 órát sütés előtt. Az élesztőt csak simán belemorzsoltam a liszt közé majd jött rá a teljes vízmennyiség és így is szépen megkelt. A tészta állaga még nyúlósabb lett, végre sikerült sodrófa nélkül formázni
Itt egy video ahogy próbálkozom, a közepe már-már túl vékony lett [video]
Amivel nem vagyok kibékülve az a széle, elég tömör és kemény lesz. (sütés 250 fokon, középen ~10 perc) Ezzel lehetne valamit kezdeni, vagy a tk liszt és/vagy a magas hőfokú fatüzelésű kemence hiánya miatt bele kell ebbe törődni? Esetleg ha alulra kis tálba vizet raknék?
Legközelebb megpróbálom megint kicsit csökkenteni az élesztő mennyiségét, mert reggelre megint szétfolyt a tálban.
Ha a 200g sima fehérliszt 00 pizzaliszt lenne annak lenne valami pozitív hatása, vagy a 2/3 tk liszttel úgyis "megölöm" az egészet?És a szokásos képek:
-
törölt tag
-
FerNandor
őstag
válasz
bugizozi #4077 üzenetére
Én is ismét pizzát csinálok, de "sima" lisztből, most ez alapján: https://firechefs.de/neapolitanischer-pizzateig/ [link]
300ml víz, 0.5g élesztő, 15g só és víz.Amit egyébként a lisztekkel kapcsolatban nem értek, vagyis a 00-ás pizzalisztekkel kapcsolatban az a következő: Elvileg ugye az egyik legfontosabb beltartalmi értéke a pizzalisztnek az a fehérjetartalom, ami 12-14g között jó, ahogy olvasom. A Nagyi Titka pizzalisztnek ez 10.8g. Vitaflora 00 (tescoban vettem 105 forintért, meg is lepődtem, még nem sütöttem belőle, de már 149Ft) 11g!. Első Pesti Malom, ami leírás szerint 00-ás, de BL50-es jelzésű
9.8g!! Na most akkor ez hogyan van...
-
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi #3759 üzenetére
Sziasztok!
Múltkor tovább kísérleteztem a teljes kiőrlésű pizzatésztával, így módosítottam a hozzávalókat:
600g liszt (400g tk tönköly, 200g sima fehér)
400ml420ml hideg víz
~10g só3g8g élesztőA tészta állaga sokkal jobb lett a plusz 20ml víznek köszönhetően (ég és föld az előzőhöz képest) könnyebb volt formázni, nyújtani, ezáltal vékonyabb is lett, de szerintem az élesztőt túltoltam. Legközelebb megpróbálom kevesebb élesztővel, és így hogy vékonyabbra tudom nyújtani, nem is kell ennyi liszt 3 db 32 cm-es pizzához. Folyt köv...
(már ha érdekel valakit ez a téma
) Azért legyen itt pár kép:
-
grizlisandor
veterán
válasz
bugizozi #4062 üzenetére
Jót jelent.
Más kóstolta is és még él, az is jót jelent.Körbepirítás azért jó, mert veszít a hús a nedvességtartalmából, meg extra íz.
Szoba hőmérsékletű(vedd ki egy 10-15 percel hamarabb készítés előtt) hússal dolgozz következőleg, sok Gordon Ramsay-t és Jamie Oliver-t, hús sütésnél rengetegszer elmondják, kipróbáltuk, azóta is így csináljuk, valahogy finomabb, de lehet csak placebó.
-
grizlisandor
veterán
-
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
válasz
bugizozi #3676 üzenetére
Erre akartam válaszolni, csak aztán kimaradt...
Miért akarod változtatni? A pizzatészta pont attól jó, hogy fehérlsiztből van. Ha egészségügyi okokból, akkor első körben fehér tönkölyt javasolnék inkább. (Tönköly lassúbb felszívódású, és mivel az abból készült tészta elég terülős, pizzának tökéletes.)
Ha mindenképp teljes kiőrlésűvel szeretnél dolgozni, akkor picit több víz. Élesztő nem kell több, sikért se tegyél bele (azt amúgy is el lehet hagyni). A vizet is úgy add, hogy először annyit, amennyit a recept ír, aztán érezni fogod az állagán, hogy kell-e még. Azt vedd figyelembe, hogy sokkal tömörebb, kevésbé nyújtható tésztád lesz, ami kevésbé tud emelkedni, ezért sem biztos hogy pizzának jó ötlet. Ha megpróbálod, majd jelezz vissza, mert kíváncsi vagyok, hogy sikerül.
-
kmarci25
veterán
válasz
bugizozi #3449 üzenetére
El lehet kezdeni persze. De azért némi beruházás kell hozzá, olyan 20 ezer forint értékben (erjesztővödör, szűrő, spirálhűtő stb. - ilyen csomagokat árulnak starter kit néven). Mi egy halfőző edényben főzzük
, de hamarosan veszünk egy gépet, mert azért ott sokkal pontosabban lehet mindent szabályozni. (A 30 literes gép 100-120 ezer.) Ha gondolod írok még róla privátban, mert jó játék, de itt nagyon off. Hacsak a többiek nem kíváncsiak a részletekre.
-
devil-k
nagyúr
válasz
bugizozi #2910 üzenetére
Igen, de rendelkezel saját kovásszal?
Soul Gem
Az élesztős és kovászos sütést nem igazán lehet összehasonlítani. Élesztővel minden pikk-pakk megvan pár óra alatt, a kovászra ez nem igaz. Akkor szoktuk az élesztős vagy kovászos tésztát a hűtőbe tenni, ha lassítani szeretnénk a fermentálódás folyamatát.
Amit linkeltem kenyeret az 72 órát hűtőzött.A pultos kelesztés: amikor nem rakod be a hűtőbe a tésztát
Hűtős: amikor berakod és lassítod a kelesztést (pl. el kell menned dolgozni) -
FerNandor
őstag
válasz
bugizozi #2910 üzenetére
Találtam nem rég egy srácot a youtube-on.
Elég jókat süt, érdemes megnézni a videóit is, a kovász készítést is bemutatja.
https://www.youtube.com/watch?v=jJpIzr2sCDE&t=16s -
törölt tag
válasz
bugizozi #2815 üzenetére
+(#2814) Digitalpimp
Igen a hőfok a problémás. Nekem a villanytűzhelyen 12 fokozat van, az előző adagot 6-oson sütöttem, de abban volt teljes kiőrlésű liszt is 50-50 arányban és sokkal sűrűbb volt.
Ma szintén 6-oson sütöttem a hígabb tésztát és megbarnult. És persze ahogy telt az idő a serpenyő egyre forróbb lett és egyre hamarabb lett kész a palacsinta. Lehet a serpenyő melegítésnek kellene hagynom vagy 8-10 percet az alacsony hőfokon, mondjuk 4-esen.A receptet a nosaltyról lestem le, de az egyik nagyon híg volt, a másik nagyon sűrű. Sok palacsintát megettem, mire eljutottam a mostanihoz.
-
daninet
veterán
válasz
bugizozi #2703 üzenetére
használtam 00-t de őszintén nem volt nagy különbség a finomliszthez képest. Tegnap volt vegyesen, nem tudtam megmondani melyik buci melyik. Egyformán nyúlt, ízre azonos volt.
Alapvetően ugye nem az őrlésben hanem magában a búzában különbözik, de ha eleget hagyod kelni hasonlóan nyúlik ez a tészta is. Ha csak a sima lángosra gondolunk az is nyúlik mint a takony mikor másnapos a tészta pedig ott nem volt semmi ilyen előírás.
A 00 liszt szerintem olyan nüanszokban különbözik amit otthoni körülmények között nem lehet észrevenni. Ettől függetlenül ha találsz 00 lisztet csináld abból. Én egyszer 4 nagyobb áruházat jártam be mire találtam, utána már nem erőlködtem vele. -
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
bugizozi #2659 üzenetére
Húsleves, bableves, a pörkölt alapú ételek, ezek mind finomabbak másnap-harmadnap.
Valami jó kenyér receptje van valakinek? Mikor legközelebb szabin leszek ki akarom próbálni az itthoni sütést. Olyat adjatok aminek a tésztájával nem kell napokig "szórakozni" és gázsütőben is megsül. Köszi. -
mormota
senior tag
válasz
bugizozi #2434 üzenetére
az oltót Szerbiából fing pénzért (ez itt MO-n drága játék tudtommal) (marhagyomor-enzim)
Az 5 L tejet kb kézmelegnél kicsit tovább melegítem, majd lezárom, hozzákeverem az oltót, és várok vele kb 30-60 percet, addigra összeáll. felvágom az alvadékot kockára, majd még kisebb darabokra, kb túró nagyságúra aprítom. lemerem a lé nagy részét, ízesítem, ha kell, ezután a textilpelenkával bélelt(elhagyható, ha apró lyukú a forma) présformába teszem, és először csak kis erővel, majd egyre jobban préselem, kb egy napig.
egy nap után, vagy amikor már jónak ítélem, kiveszem, és kb 10%-os sóoldatban fürdetem, legalább 2-3 órát.
lecsöpögtetem, megszárítom, majd be a hűtőbe (légbefúvós), ahol fedetlenül hagyom még egy fél-egy napot, hogy kapjon egy kis kérget.ízesíteni szárított újhagymával, dióval, foghagymával, akármivel lehet az alvadék felvágása és a nagyja lé leszűrése után, mielőtt présbe rakná az ember.
alapszabálynak tekintem, hogy minél jobban préselem, annál tömörebb lesz a sajt, és minél többet áll a hűtőben, annál finomabb
általában egy hét alatt elfogy a 5 L tejből kb 60-65 dkg-os sajt
mit honnan: oltó szerbiából
prés anyagok két szál menetes szál, rugók, anyacsavarok, gumilábak boltból, faanyag otthon garázsbóla következő egykaros présemhez a zártszelvény az maradék otthon, így kb megint 0 forintos présem lesz ha megépítem
-
mormota
senior tag
válasz
bugizozi #2432 üzenetére
én ecetesen nem, de enzimmel már készítettem nemkevés sajtot
megéri sztem, csak a préseléshez (ha jó állagút szeretnél és nem ricottát) kell eszközvolt saját sajtprésem, meg szeretnék csinálni másikat is, de még nem jutottam odáig
ha van egy kis barkácstehetséged, szívesen segítek
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest