- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- CES 2025: Kezünkben a Mudita Kompakt, az E-ink kijelzős anti-telefon
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
-
Mobilarena
Ez a topik azért jött létre, hogy legyen lehetőség a telefonok kamerájának minőségét összehasonlítani. Ebből kifolyólag elsősorban az számít, hogy mivel készült az adott kép, mivel így aki esetleg telefont szeretne vásárolni és fontos szerepet tölt be a kamera a választásban, az meg tudja nézni, hogy mégis mire képes egy-egy készülék.
Új hozzászólás Aktív témák
-
w333
félisten
válasz tirszin #51198 üzenetére
Pontosan nem tudom de szerintem 2 képből ... mivel a kép elkészítése után kb. van 1-2 másodperces HDR+ képfeldolgozási folyamat
Így sem úgy sem fogod tudni használni ... mivel ez csak "only" Nexus van !
Illetve ahhoz nem kell HDR
De ez "HDR +" és mondom hogy ez teljesen más mint az alap HDR !
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max & iPhone SE
-
tirszin
senior tag
Ha csak annyi lenne a különbség, hogy kevésbé tömöríti, az azért édes kevés.
Illetve ahhoz nem kell HDR, az csak a jpg algoritmus paraméterezhetősége. Egy rendes kamera vagy szerkesztő app-nál, ezt állíthatod is (80, 85, ..., 95%-os).Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
tirszin
senior tag
Erről a HDR/HDR+ -ról annyit mondjatok már meg légyszí, hogy 1db expóból dolgoznak, vagy csinál a telefon legalább 2 különböző expozíciós értékű képet??? Ezt sajnos nem tudom.
(Ha több kép, én nem fogom tudni használni. Ha egy, azt azért ki lehet váltani, ha RAW-ban mentek.)
Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
w333
félisten
válasz ToniSoprano #51196 üzenetére
N6P és N5X kamerában mindenben ugyan az ...
Hogy-hogy nem érted ? persze hogy RAW -ból dolgozik mindkettő, de míg az Alap fénykép tegyük fel 3MB addig a HDR + -al készült fénykép 4.2MB ami azt jelenti hogy nem tömöríti annyira be a képet !
Hol nézed a képeket amit linkeltem ... ? mert PC -n én látom a különbségeket
[ Szerkesztve ]
-
ToniSoprano
addikt
Nem értem, mindegyik készülék a raw-ból dolgozik ha jól tudom. Amit mutatsz kb ugyanaz amit az alap HDR csinál, max a 5P esetén a HDR részt jobban csinálták meg mint az 5X esetén. E pl. a sony sem tud normális szoftvert írni a kameráira amik más készülékben más kamera programmal jobb képeket csinálnak..
[ Szerkesztve ]
-
w333
félisten
válasz ToniSoprano #51193 üzenetére
Teljesen más a képfeldolgozása a HDR + -nak (bármilyen körülmények között)
Ha a HDR+ ki van kapcsolva akkor normális JPEG tömörítésű képek születnek
HDR + valahol a RAW és JPEG között van a tömörítés (de ez látszik a képeken)
Tessék ... Alap vs HDR+ faleveleken látszik a legjobban hogy nem ugyan az a képfeldolgozás (ezek még Nexus 6 -al készültek)
Ezért tudnak jobbak lenni az esti képek ...
Szerk.
Android Off topikban elég sokat vitatkoztunk arról hogy a HTC 10 miért nincs olyan jó kamerában mint a Nexus 6P (N5X) mert a kamera modul ugyan az, közben rájöttünk hogy a HTC -ben nincs HDR + képfeldolgozás, ezért is kicsivel gyengébb a minősége ...
Nem tudom hogy áll most a HTC 10 lehet hogy azóta javítottak rajta valamit !
[ Szerkesztve ]
-
tirszin
senior tag
válasz silentkiller #51179 üzenetére
Egyáltalán nem rossz ezeknek az iPhone 7 képeknek az alapja, csak két dolog kissé erősre van húzva: a kontraszt és a szaturáció.
Ha megnézitek az árnyékokat, szinte minden kép alacsony állású napnál készült, mivel ilyenkor meleg a fény (bőven 5000K alatti), ezért is olyan melegek a színek. Persze kétségtelenül van bennük egy kis túlzás.
A másik dolog, amihez itt szoktattok, egy sokkal alacsonyabb kontraszt. Úgy persze, hogy nem égnek ki az ilyen jellegű részletek. Ha ebben az iPhone-ban is visszább vennénk a kontraszton, máris az itt megszokott kissé fakó képek születnének és úgy már nagyobb dinamikával is az itt láthatóknál.
Próbáljátok ki, ha elkezditek felhúzni a kontrasztot, egyre több részlet fog beégni a sötét és a világos részeken, cserébe viszont erőteljesebb és szaturáltabb lesz a kép.A legutóbbi égboltos képhez épp azt fűztem volna hozzá, hogy elég kevés rajta a kontraszt, pedig ez, témájánál fogva beégés nélkül még bírt el volna bőven. Picit belenyúlva, valahogy így (még mindig nincs kiégve):
nagy méret[ Szerkesztve ]
Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
ToniSoprano
addikt
A te általad linket cikkből idézek:
"Google’s Nexus 5 and 6 smartphones have a new Camera app feature called HDR+. This mode uses fancy computational photography tricks to help you capture better photos in situations with uneven lighting or low amounts of light. For low-light shots, instead of capturing one photo with a longer exposure time (which causes noise), the feature captures a burst of shots with short exposure times over the course of 1/3 to 1 second. It then chooses the sharpest shot from the series as the “base image,” and aligns all the other shots according to that image."Jó értem kb a az a HDR+, hogy sötét és éjszakai körülmények között, akár 0,3-1 mp-re is feltoltja a záridőt, de nappali körülmények között semmi különbség a HDR és a HDR+ között működésben ebből ez derül ki. Egyébként tényleg igaz lehet, mert a HDR+ bevezetésével éjszaka a nexusok magukhoz képest jobb képeket lőttek. Egyébként az irány jó, mert G4 éjszaka automatán tényleg felnyomja indokolatlanul magasra az ISO-t és túl alacsony záridő automatán fotózva.
A G4-ben meg ott a manuál mód amivel akár 2-10-20-30 mp-et is beállítok plusz a manuál fókusz plusz a az IOS értéket is magam állítom ahogy szeretném, ez akkora nagy szám? Azért kicsit túl van ez spirázva ez a HDR+ dolog szerintem, van egy kis marketing dolog is benne.
[ Szerkesztve ]
-
w333
félisten
válasz ToniSoprano #51191 üzenetére
Nem nem ... tévedés !
A "HDR +" és a "HDR" nem ugyan az, teljesen más a kettő
Itt olvashatsz róla ... (teljesen más a képfeldolgozás)
Ezt már megvitattuk és csak Nexus telefonokban van HDR+ (sajnos)
[ Szerkesztve ]
-
ToniSoprano
addikt
Ugyanez van a G4-nél is HDRben élesebb részletgazdagabb képeket csinál HDR-el mint HDR nélkül ha csak automatán fotózunk. Pl. ez is HDR-rel készült, ahogy a kép címében is látod: [link] De így nem lehet művészibb fotókat lőni, de tuti HDR-ben minden kép jó lesz, nem lesz rajta kiégés, beégés. Pl. ha megnézéd itt Motion_Blur a nyaraláson a képek neveit szinte mind HDR-ben készült: [link]
Nappal meg még egyértelműbb a különbség, a HDR sokat élesít és részletgazdagabb G4-en:
Pl. itt nézd a lomb koronáját automata vs HDR on
Itt a kép jobb oldalát automat vs HDR onNyilván manuállal főleg este még jobb képeket lehet csinálni mert ott van záridó állítás és manuál fókusz ami este sokat számít. Meg jobban lehet a fényel járszani stb. De automatán homályosabbak lettek a képek csak kitöröltem.
[ Szerkesztve ]
-
w333
félisten
válasz ToniSoprano #51188 üzenetére
Szifonon este semmit nem javít a HDR ... annyi biztos, ellenben a N5X amiben a HDR + az esti körülményeken is sokat (inkább rengeteget) javít !
Ezt már korábban is teszteltem ...
(#51189) Blyan
Véletlenül de ... most ez van jelenleg !
[ Szerkesztve ]
-
ToniSoprano
addikt
Szerintem nem rosssz képek kezdetnek, és erősen tömörítettek. Engem a zoom és a széles képek érdekelnek inkább, 2x12 MP-el már elég jó minőségű wide képeket lehet majd csinálni. Szerintem jobb megoldás a két egyenrangú kamera, mint a G4 16 MP+ 8MP megoldás legalábbis több lehetőség van benne.
w333: az Iphonon sem volt bekapcsolva a HDR fixen, és ott is sokat javít a képminőségen gondolom, mert a G4-en is sokat javít a HDR bekapcsolása.
[ Szerkesztve ]
-
w333
félisten
Őszinte leszek ... többet vártam (de lehet majd javítanak még rajta)
iPhone 7 vs Nexus 5X vs iPhone 7 Plus (direkt linkek)
És az a durva hogy N5X -n nincs bekapcsolva a HDR + amivel még jobb lenne !
[ Szerkesztve ]
-
Blyan
félisten
Ars tecnica tesztjenek kamera része [link]
The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.
-
-
Quqesz
nagyúr
Bakker pont most akartam ugyan ezt leírni én is! Túlszaturált színek és rengeteg helyen beég. A legvisszatűnőbb, ahol egy nő fekszik a pázsiton és mellette egy kalap. Nap nem süt rá és mégis a fehér kalap kontúrjai eltűnnek.
ToniSoprano
Ha jól emlékszem a bemutatóra nem lehet váltani a két kamera között, mint az lgben, hanem csak zoomolás közben vált a rendszer automatice...[ Szerkesztve ]
Fotóban nincs gixer, ha van nálad egy Pixel! 7pro
-
silentkiller
senior tag
válasz ToniSoprano #51176 üzenetére
Itt találsz iPhone 7 fotókat amelyeket egy user készített. Én is nagyon várom a telefont de ezek a képek nem adták el nekem. A fehéregyensúly megint túl melegre mér (lásd bőr tónusok) és rengeteg a kiégett rész az erős kontrasztú (pl.: fehér) felületeken.
∞ One shot... One kill ∞ SilentKiller™
-
Blyan
félisten
válasz ToniSoprano #51176 üzenetére
Nem tudom, de most mar hamarosan megtudjuk.
The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.
-
ToniSoprano
addikt
Az Iphone 7 plus dual kamerája is baromi érdekes dolog lehet ha felét tudja amit írnak róla akkor is. Ez a zoom dolog érdekes hogy oldják meg, meg a fókuszálás is. Széles látószögű képeket is lehet majd vele csinálni nem tudod? Kíváncsi vagyok hogy oldják szoftvere részét, meg az Apple ebben mindig jó volt hogy profin megcsinálta szoftveres részét.
Én kicsit sajnálom pl. hogy az LG G5-be a másodlagos kamera csak 8 MP lett, ha 12 MP akkor tuti jó lett volna. A széleslátószögű képek arattak volna, most is nagyon jók, így is vannak brutál jó képek, csak belenagyítva már nem az igazi.
(#51170) no more: jó lett eza felshős kép HDR nélkül vagy HDR-rel lőtted?
[ Szerkesztve ]
-
Aryon87
félisten
válasz no more #51170 üzenetére
Arrafele laksz? Mert korabban en is arrafele laktam csak kicsit beljebb a munkanelkuli iranyaba.
Jol sikerult a keped[ Szerkesztve ]
Xiaomi 14 Ultra / Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP
-
Blyan
félisten
Érdekesség. [link]
-
basaja
senior tag
Itt milyen képek születettek volna mobillal? Mondjuk a komoly masináknak is kemény meló lehetett...
a föld mélyébenEDC: iPhone 15 Pro,Leatherman Wave,Chris Reeve,Giantmouse Ace Riv
-
tirszin
senior tag
válasz Tybike81 #51158 üzenetére
Milyen effektre (hatásra) gondolsz? Arra, hogy elmosódik az út? Az itt automatikusan adódott, mert a fák árnyéka miatt felvitte a záridőt 1/100s körülire.
Stabil kéz és 1/60...1/160 másodperc záridő kell, miközben 30-40km/h-val haladsz és így már szépen elmossa az utat. A veled együtt mozgó dolgok pedig élesek maradnak.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
tirszin
senior tag
válasz ch.lac #51157 üzenetére
Én egyelőre még ott tartok, hogy a G2 kamerájával jobban elvoltam, többet ki tudtam belőle hozni, a G4 nagyon hamar bezajosodik. Viszont jobb az optikája és ahogy szokom, egyre jobb képek szültnek vele.
-
törölt tag
Pecázás közben lőttem pár képet, ha már a halak nem jöttek. Gondoltam megosztom őket, még ha nem is tökéletesek.
Naplemente
Éjszaka
Csillagok (Nagyon hűvösre állítottam a színhőmérsékletet, így némelyik kéken világít. Bár szvsz nem is rossz így, kicsit érdekesebb lett tőle)
Reggel
HarmatÉs még néhány régebbről:
LG G4
[ Szerkesztve ]
-
kengyel
nagyúr
Kicsit elvoltam maradva a napokkal, jó képek lettek a topikban.
kengyel
-
pikszel
addikt
válasz tirszin #51154 üzenetére
Itt az utólagosan alkalmazott peremsötétedés/vignettálás ami zavaró, mert így beszürkült a fehér, viszont alapvetően oda csak kevesebb, ~ 1 fényértékkel kevesebb fény jut. Viszont a mozgás szépen megjelenik.
„Az egyedüli létező dolgok az atomok és az üres tér; minden egyéb puszta képzelet”
-
ToniSoprano
addikt
válasz tirszin #51153 üzenetére
Ez tök jó lett, itt engem nem zavar a fény, mert kicsit sugár szerű szóródó, másrészt nem kavar be a témába. Nagyon jó ötlet a bicajos és kopár fa, ez a magányosságot sugalja gondolom a hidegben az edzés egyedül nem annyira kellemes. A másik is jó, csak ez a színek, beállítás már ismertek és a fás résznél a mosás, kiégés sok.
-
tirszin
senior tag
És akkor, hogy ne csak ellenfényes képek legyenek, LG G4, az alagút:
Ezeken a sport jellegű képeken nem kell nézni a tűélességet, mert hosszú záridővel készülnek, hogy bemozduljon a háttér és ilyenkor nyilván nem lesz tökéletesen éles egy kevésbé-, de azért mozgó ember sem.
[ Szerkesztve ]
-
tirszin
senior tag
Nekem csak bringás képeim vannak, mert erre használom a miniatűr mobilomat, az egyéb esetekben cserélhető objektíves Canon van nálam.
Ez még G2-vel készült, a mobilon belőttem a fényerősséget, a magas szintet visszahúztam, hogy sötétedjen kissé az égbolt, + sötétítettem a sarkokon:
Teljes méretRendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
tirszin
senior tag
válasz pikszel #51131 üzenetére
Igen, ezt a bringás képet a mobilon szerkesztettem (Snapseed). Még nem ismertem a kijelzőjét a G4-nek, sajnos egész más, mint az asztali IPS monitorom, ezért is lett kissé túlhúzva minden.
2 hónapba tellett, mire már kezdem érezni, mit csinálok a mobilon, annyira másként látszik. Ezek után nem tudom milyen lehet egy Samsung féle Amoled kijelzőn belőni egy képet.
-
tirszin
senior tag
válasz ToniSoprano #51128 üzenetére
Így, fényerőt növelve már jobbak lettek az árnyékos levelek. Ha csak a sötét részeket világosítanád, még jobb lenne, mert ami már eleve világos (pl. égbolt, fehér fal), úgy az nem menne feljebb, + a kontraszt sem esne vissza ennyire.
Szerkesztett képnek szerintem nem kellene minősüljön a fényerő, kontraszt, szín beállítása, mert azt a gyári kamera app is megcsinálja, hol jól, hol kevésbé sikeresen.
Én ott húznám meg a szerkesztés határát, amikor már szelektíven nyúlsz bele a képbe, csak egy részletébe belejavítva vagy pl. amikor vignettálást teszel rá, stb.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
Aryon87
félisten
válasz ToniSoprano #51149 üzenetére
Koszi. Kokinel lattam hogy ebbol erdekes kepet ki lehet hozni, csak uton voltunk hazafele, parom mar nyavajgott hogy crdt. Hamar fel a buszra, majd trappoltam hogy ez a kep megszulessen
Ugy latom megerte.[ Szerkesztve ]
Xiaomi 14 Ultra / Huawei Mate50Pro & Huawei Watch GT2 Sport / Honor Magic 5Pro / Huawei P40Pro / Xiaomi 12X // Huawei P8 Lite / LG G4 / Xperia SP
-
w333
félisten
válasz eladogeppc #51145 üzenetére
Szerintem nincs vele semmi gond ... kicsit mintha más lenne a fehéregyensúly !
-
eladogeppc
veterán
w333: Nexus 6P képek
Nem bontottam ki, kérlek nézz rá. Ez most 6.0.1 alatt készült, 7.0.0 alatt elhülyül a az egész, sárgásak lesznek a képek.
Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD
-
Aryon87
félisten
válasz Aryon87 #51143 üzenetére
Visszakerestem. Esztergomi Bazilikas kepek azzal a verzioval keszultek amivel a telo kijott, a Bp-i bazilikas pedig a legeslegfrisebbel.
Lehet ott maszat volt azert homalyos a kupola alatti reszen. Fel se tunt, de akkor sem mikor aznap feltettem[ Szerkesztve ]
-
-
Aryon87
félisten
válasz hacki87 #51139 üzenetére
Jo kep lett, tenyleg a G5 huvosebb kepeket keszit mig a G4 a meleget preferalja. Igaz nalad mar kora esti idoszak van, mig en delutan csinaltam itt kepet.
[ Szerkesztve ]
-
hacki87
senior tag
Lg G4
[ Szerkesztve ]
-
Aryon87
félisten
Koszi
Mas:
Van-e valami jelentosege annak, ha HDR autoban keszult kepen zoldesedes jelenik meg?
Ma napkozben csinaltam kepet a kutyarol, hatterben az erkely felol elesen jott be a vilgossag, a kutya szeme korul meg azt hiszem a mellkasanal zoldes lett az aranybarna helyett (yorki amugy)
Szerviztema lesz?
(Bizom benne hogy nem, mert szept.28-an Romaniaba megyek Marosvasarhelyre, a telonak es kameranak topon kell lennie)[ Szerkesztve ]
-
ch.lac
tag
-
Quqesz
nagyúr
[ Szerkesztve ]
Fotóban nincs gixer, ha van nálad egy Pixel! 7pro
-
Aryon87
félisten
HDR on, LG G5 (korabbi kepekne lemaradt a telo tipusa, bar sztem mindenki tudja mar )
-
w333
félisten
válasz eladogeppc #51132 üzenetére
Dobj már fel 1-2 képet ... lássam már hogy mi a baj !
-
eladogeppc
veterán
Nexus 6P megjött, Note 5 ment. Elsőre nincs nagy mosoly az arcomon, a képek minősége terén.
Pedig állítólag az N6P nagyon fasza. Majd lassan tesztelgetem.
Nekem elsőre a white balance-al vannak problémáim, mivel az nincs. Ha olyan fotót csinálok, ami elég sok fényt juttat az optikába azaz visszaveri, akkor totál elhülyül. Ezt a Samu bírta.Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD
-
pikszel
addikt
válasz tirszin #51127 üzenetére
A bringás képpel szerintem az a gond, hogy túl vannak húzva az árnyékos részek, amitől zavaróan befoltosodik pl. az emberi bőr, nagyon nagy a színzaj, üvölt a szinte homogén zöld szín, ami megeszi a 3 bringást és hiányzik az ég is, de leginkább a mozgás megjelenése hiányzik. Ez mobillal szerkesztett kép?
„Az egyedüli létező dolgok az atomok és az üres tér; minden egyéb puszta képzelet”
-
MikulasB
tag
válasz ToniSoprano #51123 üzenetére
Hogyha nappal szemben fotózok akkor én inkább a sötét részekre helyezem a fókuszt és bekapcsolom a HDR+-t., így azok a részek is jobban látszódnak, a HDR+ pedig segít kicsit, hogy ne égjen ki pl. az égbolt.
Példa:
Fókusz a sötétebb részen:Lehet van erre jobb megoldás is, de én csak most kezdtem el fotózgatni a mobilommal, én ezt tudom ajánlani.
Képek Nexus 5X-el készültek, de csak a példa kedvéért.
https://www.flickr.com/gp/144773729@N02/eSX556
-
ToniSoprano
addikt
válasz tirszin #51125 üzenetére
A MS office 2010 képnézegetőjével felvettem a fényerőt utólagosan 15%-kal a képen mostmár nem feketék a fák levelei: [link] de így már szerkesztett képnek minősül, (bár ha raw fájlból dolgozol ezt akárhányszor meg tudod csinálni ez nagy előny.) Sajnos, a G4 fénymérése nem a legjobb, túlságosan középre súlyoz, HDR-ben kicsit sötét a kép időnként, de ez más mobiloknál is jellemző azért.
[ Szerkesztve ]
-
tirszin
senior tag
válasz ToniSoprano #51126 üzenetére
A nappal szemben itt nem teljesen szemben volt, konkrétan a jobb felső sarokba került a nap.
Az út azért égett ki ott, mert mint egy tükör viselkedett, abból a szögből pont az objektívbe verődik vissza a fény.Ez a szerkesztett / eredeti kép érdekes kérdés egyébként. Mert ha úgy vesszük, már a mobilodból kieső jpg is szerkesztett, hiszen egy rendes szoftverrel felvértezett kamera app-ban, még a kép készítése előtt ugyan, de be tudod állítani a színtelítettség erősségét, a kontrasztot, fényerőt, fehér szín egyensúlyt, stb.
Amikor RAW-ot használsz u.ezt csinálod, csak az egyéni ízlésednek megfelelően és utólag. Ez a mód a színcsatornánkénti 8 bit helyett 14 bit-en menti le a pixeleket, ez a titka a nagyobb szabadságnak és dinamikának.
Egyébként abszolút jogos a felvetés, mert a RAW miatt már eleve megnyitsz egy szerkesztőt és ott, hogy meddig mész el, hát az már bőven ki tudja meríteni az utólagos szerkesztés/mahinálás fogalmát.
"mert a nyers raw eléggé fakó használhatatlan" - igazából nem az, mert épp az az igazi alap kép, illetve csak annyira fakó, amilyennek a megjelenítő szoftver alapbeállításai hozzák.
Vagy úgy is mondhatnám, azért látod fakónak a RAW képet, mert a mobilból kieső jpg-k már agyon vannak kozmetikázva a gyártó algoritmusai által (élesítés, zajszűrés, színezés, stb.).[ Szerkesztve ]
-
ToniSoprano
addikt
válasz tirszin #51125 üzenetére
Ha nappal szemben fotóztál akkor miért égett ki a az út teljesen a kép jobb oldalán? [link] És miért jobbról jön a napsugárszerű valami és miért nem szemből? Amikor napfény kicsit bevilágít inkább enyhe szűrt, szóródó fény szokott lenni valóságban és nem egy vastag önálló nagy vonal, nekem ez így mesterkélt és természetellenes, de lehet én gondolom rosszul.. Elhiszem, hogy raw-ból sokkkal többet ki lehet hozni, de a raw-on nagyon sokat kell utólag szerkeszteni mert a nyers raw eléggé fakó használhatatlan. De így viszont a raw-on utólag kontrollálatnul lehet képszerkesztővel szerkesztegni bármit a képen pl. színek, szaturáció, élesség, zajszűrés stb.- . Kérdés hogy az akkor szerkesztett képnek minősül-e, mert a biciklis képed is a "plakátszerű" színek miatt szerintem inkább a szerkesztett képek topikba tartozna inkább. De hagyjuk tegyél fel több képet és akkor tanulunk tőled hogy kell, meg jobban megértem a koncepciódat.
[ Szerkesztve ]
-
tirszin
senior tag
válasz ToniSoprano #51123 üzenetére
Én szinte mindig nappal szemben igyekszem fotózni, egész más hangulata lesz akkor a képnek, megtelik valamivel, ami az életre emlékezet.
Persze ehhez nagy dinamika átfogású szenzor kell vagy visszaderítés, akkor ellenfényben is meg lehet csinálni részletgazdagra és valósághűre.
(Sokan fotóznak itt pl. teljes képes égboltot, ami pont nem mutatja a mobilok ilyen irányú képességeit, azt egy ócska fotógéppel is ki lehet exponálni.)Az először linkelt képem annyira nappal szemben készült, hogy a nap bele is lett komponálva, tehát jó erős ellenfény van. Ha megnézed, mégsem sötétedett be feketére a fák levele. Szóval tudnak azért többet ezek a mobil fotó cuccok.
A nagyon-nagyon vastag ívelt vonalszerű fehér beégés a semmiből, az egy optikai jelenség, a lencserendszer becsillanása okozza. Szerintem az ilyenek miatt lesz érdekesebb a kép, még effektek is vannak ilyesmiket utólag létrehozni. Amikor komponálom a képet direkt addig játszom a szögekkel, hogy legyen rajta valami becsillanás féle.
-
irgum
addikt
iPhone 6s Plus
-
ToniSoprano
addikt
válasz tirszin #51121 üzenetére
Ja az hibás, rossz helyen is van a fókusz, egy másik képet akartam feltölteni helyette, mint írtam is a te hozzászólásaid előtt: [link]
Mondjuk szerintem az első képpel semmi baj nincsen nappal szemben volt fotózva, kb minden mobil ennyi tud.Csak tényleg mutasd meg hogyan kell fotózni szívesen tanulok, de idáig egy képet ami szerintem elég fura lett: [link] Ami nekem nagyon zavaró a kép jobb oldalán az a nagyon-nagyon vastag ívelt vonalszerű fehér beégés a semmiből, ami belelóg a lány hátára-fenekére. Odavonzza a tekintetet a lány fenekéhez, pedig nem hiszem ez a fő téma a képen.
Egyébként tényleg jó lenne a kép, jól komponált meg minden, kicsit túlszaturált reklámplakátszerű, de valószínűleg direkt ilyen. A másik képed is elég fura: [link]
[ Szerkesztve ]
-
tirszin
senior tag
válasz Aryon87 #51120 üzenetére
Nem kell hozzá érteni. Ugyan az.
Esetleg bátrabban alul exponálhatsz, mert vissza fogod tudni húzni feketéből utólag.A képet megnyitod Snapseed-ben pl. és elkezded tologatni a csúszkákat, közben megfigyeled a képen, hogy mit változtat (mert remekül mutatja a szoftver), és 1-2 hónap alatt szépen bele fogsz jönni. Csak csinálni kell és értékelni a végeredményt minden lépés után!
-
tirszin
senior tag
válasz ToniSoprano #51107 üzenetére
A 2. kép teljesen kontraszttalan, mégis kiégett a bal felső sarka.
És ilyenkor még ugye nem is beszélünk kompozíció értékeléséről, csupán a nyers technikai adatokról.
Szóval sokszor csodálkozom én is, milyen fotókat értékel itt jónak a többség, pedig azoknál még el sem jutunk a művészi értékelés szintjéig, mert már alapvető technikai hibák is vannak rajta.
Ezért jutottam korábban arra a következtetésre, hogy sokan talán csak az élességet és a zajosságot nézik egy képben.
Pedig ez a két mérce csak a belépő szint, ez a jéghegy csúcsa, kb. mindössze 10% egy fotóban!Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
tirszin
senior tag
Csak az 1. képet néztem, de nagyon nem szép, hogy a fa lombozata bebukik szinte teljesen feketébe. A szemünkkel a valóságban azért nem ilyennek látjuk.
A korábbi hozzászólásokra is reagálnék ennek kapcsán.
A mobilos fotózás sem ér véget a kép elkattintásával. Ez csak az 1. szint. A ami mobilok már lehetővé tesznek sokkal jobb képek alkotását is, mint amit a gyári jpg algoritmusuk hoz össze.
Ezért nem teljesen igazak azok a vélemények, hogy a mobilok minőségét automatán lehet mérni. Aki egy picit is ért hozzá és van szeme is rá, sokat tud javítani az alap tudásán. És ha már az eszközt értékeljük, lehetne egy olyan értékelési mód is, hogy mit tud hozzáértő kezekben.A fent említett szituációval pl. már nem tudott megbirkózni a telefon szoftvere, pedig a szenzor (így a készülék is) tudná, csak RAW-ban kellene ilyenkor használni és a jpg-vé alakítás során játszani picit a szintekkel, nevezetesen felhúzni a sötét részleteket és adni egy kis kontrasztot, ha kell.
Ja és mindezt 1 perc alatt meg lehet csinálni magán a telefonon, hisz manapság már komoly számítási teljesítménnyel is rendelkeznek.
Az én nézeteim szerint, ha ez megvan, csak akkor ér véget a fotózási folyamat.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
alex89
senior tag
Jelenleg még régebbi van, nem 8-as az tuti. Próbálgatom serényen, reggel azzal kísérleteztem, hogy kézi módban manuálisan állítottam a fókuszt, nagyritkán születik egy-egy kép amin nagyon minimálisan van jelen ez a probléma.
''A bolygó működése során kritikus hiba lépett fel. Az ember.exe file súlyosan sérült. A rendszer leáll. Próbáljon meg egy újabb evolúciót.''
-
w333
félisten
válasz alex89 #51114 üzenetére
Kérdés hogy milyen rendszer van a telefonodon ... én felraknám a legfrissebb stabil MiUi 8 -t és úgy próbálnám , biztosan javult kicsit a minőség is !
Illetve kamera beállításokon belül nagyon sok beállítási lehetőség van, próbálgatni kell biztosan van rá valami megoldás !
-
alex89
senior tag
BigBlackDog és w333 köszönöm az észrevételeket, én is erre a lencse dologra gyanakodtam, de az a furcsa a dologban, hogy például egy mobilaréna vagy gsmarena tesztben illetve az itteni képeken sem nagyon láttam előjönni ezt a dolgot ennél a típusnál.
''A bolygó működése során kritikus hiba lépett fel. Az ember.exe file súlyosan sérült. A rendszer leáll. Próbáljon meg egy újabb evolúciót.''
-
w333
félisten
válasz kengyel #51106 üzenetére
(#51107) ToniSoprano
Nagyon jól sikerült képek !
(#51108) alex89
Lencse üveg ... Mi4 ugyan ezt csinálja nem nagyon tudsz vele mit kezdeni !
16:9 -ben ez sokkal jobban látszik szóval maradjon a 4:3 !
Próbáld mindig az ujjaddal a kijelző közepére bökni (ilyen még 1X fókuszál) és a széleken sem lesz homályos, ez a trükk néha bejön !
[ Szerkesztve ]
-
hito
nagyúr
válasz BigBlackDog #51110 üzenetére
Engem a színzaj kezdett mostanában nagyon idegesíteni. Sokkal jobban zavar, mint a normál zaj. Illetve azt vettem észre, hogy a V10 mossa is a részleteket, még dng-ben is. Note 5, 950XL élesebb képet készít, több részlettel, kevesebb (illetve 0) színzajjal.
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
Motion_Blur
félisten
Szia!
Köszönöm!
A sötét képek maunális módban általában -1,5 vagy -2-es fényértékkel.
Világosak nagyrészt auto módban, vagy -0.5-ös fénnyel.ISO-hoz, fehéregyensúlyhoz nem nyúltam soha.
[ Szerkesztve ]
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
alex89
senior tag
Sziasztok!
Pár napja beszereztem egy Xiaomi Mi4C típusú készüléket, a választásánál elég nyomós indok volt a telefon mellett a viszonylag jónak mondható kamera. Természetesen tesztelgetem milyen képetek készít, de arra lettem figyelmes, hogy a képek egyik oldali szélső harmada valamiért észrevehetően homályosabb, jellemzően ez a rész a bal oldalra szokott esni, mert általában úgy fogom a telefont. Mellékelek néhány képet, lentebb be is jelöltem azokat a részeket, ahol leginkább szembeötlő az eltérés, kíváncsi lennék a véleményetekre.
kép1
kép2 Ugyanez ZTE V5-el [link]
kép3
jelölve:
[link]
[link]
[link]''A bolygó működése során kritikus hiba lépett fel. Az ember.exe file súlyosan sérült. A rendszer leáll. Próbáljon meg egy újabb evolúciót.''
-
ToniSoprano
addikt
-
w333
félisten
(#51102) zümzümm és (#51103) Justreboot
Köszi !
-
zümzümm
senior tag
válasz Motion_Blur #51086 üzenetére
Ejha
-
zümzümm
senior tag
válasz Helltak #51075 üzenetére
A zöld leveles közeli nagyon bejön.
(#51091) w333
A földes, leveles, virágos nagyon bejön.(#51101) Aryon87
Mért nem csinálsz több fotot egy témáról? Főleg ha nem is vagy biztos benne hogy jól sikerült. Otthon pedig kikukázod ami nem kell. Én is így szoktam Nálam is előfordul, hogy csak akkor látom hogy van ami nem sikerült jól, amikor monitoron visszanézem. Aztán megy a kukába... -
Aryon87
félisten
Lila akác
Virág bogárral - ne nagyíts bele, mosott lett, bemozdultam sajna gugolás közben, attól még érdekes kép
Rózsa
Rózsa2[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Fotózás mobiltelefonnal
- Bemutató Eszközök telefonos makrófotózáshoz
- Bemutató Ötletes telefotózás okostelefonnal
- Bemutató Ötletes makrofotózás okostelefonnal