Hirdetés
- CES 2026: Egyik füleden be, a másikon ki
- CES 2026: Nem folyt ki a szemünk a TCL papírképernyőit bámulva
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- iPhone topik
- Garmin topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Aktív témák
-
po1son
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igazad van. Firmware 2.25 van rajta. Köszönőm még1x.

-
eladohardver
őstag
Üdv Urak!
Hozzá kell valamit ügyeskedni firmware telepítéssel? vagy nincs semmi se hozzá?

Köszönöm!
-
törölt tag
Valahol olvastam h nehany Ssd-n nem kell torodni a szabad hellyel, illetve nem particionkent kell szabad hely hanem globalisan a trim helyes mukodesehez. Honnet lehetne megtudni, h az IBM 330-as 180GB ssd-m melyik taborba tartozik? Ko lenne, ha logikailag mar le lenne csipve a trim-hez szukseges terulet. A 180GB nem a 256 hasznalhato resze es a maradekot trim-hez hasznalja? Mert akkor nem kene torodnom a szabad terulettel.
Letezik hardveres trim is vagy csak az op. rendszer tudja intezni? Probalgatok rendszereket es szerintem nem mindegyik tamogatja a funkciot. Egy kingston v 100+ 96GB is kap irast xp alol. Gondolom farad az is rendesen. Valahogy ki lehetne kuszobolni?
-
Bodor
veterán
A legjobb ingyenes, profi magyar nyelvű leírással, és még ráadásul tesztgyőztes is.
-
Gery15
addikt
A SandForce vezérlésű SSD-ken miért 0Fill testet kell csinálni?
-
ACE-
addikt
Valaki tud linkelni nekem egy howto-t egy 64GB-os SSD-ről rendszer áttelepítás 128-as SSD-re? Úgy gondoltam hogy a jelenlegi windows megmaradjon, és az új SSD-re átkerüljön.
-
khorvat
senior tag
válasz
khorvat
üzenetére
Ha nem is villám gyorsan de megvan a válasz a Crucial-tól a többeknek bugos 010G firmware javításáról!
ÚJ 040H firmware, a bátrabbak neki láthatnak én is mentem az SSD-t és feldobom az FW-t mivel a legutóbbi elbaltázott FW frissítésóta verzió számom nem változott de a WIN7 boot időm win98-as időket idéző sebességre csökkent!
-
Henker2
addikt
Üdv! Offolni szeretnék egyet ha lehet!
Van valakinek itt Samsung 830 64GB SSD-je és esetleg megválni készül tőle?
Köszönöm

-
cossie023
csendes tag
Üdv a hölgyeknek és az uraknak!
Végre megvan a Samsung 830-as SSD a laptopomba. Hamarosan elérkezik a műtét ideje, mikor a Win7 rendszert átpakolom az SSD-re, hogy kicsit javuljon a sebesség, csökkenjen a fogyasztás. A sportszerű nehezítés az egészben, hogy a műtét egy Medion Akoya P7624-MD98920 típusú notesz gyomrában fogom végrehajtani. Megvásárlásánál egyik nyomós érv volt a plusz HDD hely a későbbi bővítésre, mivel már akkor tudtam, hogy egy SSD-re fog költözni a rendszer, a HDD meg marad az adatoknak. Csakhogy itt jön a bökkenő és kérem a fórum széles közönségének a segítségét....
Olvasgatom az ajánlott irodalmakat, bejegyzéseket és blogokat, viszont eltanácstalanodtam. Ugyanis nem bírom kideríteni, hogy milyen vezérlő van a gépemben. A benne lévő két hely kiosztása is érdekes. Ha azt akarom, hogy az SSD legyen a rendszeré, akkor meg kell majd cserélni a HDD-t és az SSD-t, hogy a Samsung kerüljön az alacsonyabb számú portra?
Szóval ha valakinek már volt tapasztalata egy ilyen művelettel kérem ne tartsa magában a tapasztalatát!
Köszi a segítséget előre is!
Üdv: cossie
Ja igen ilyen gépről van szó, a cikk végén van egy kép a plusz HDD helyről:
[link] -
po1son
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszönőm szépen a segítséget.

-
Gery15
addikt
Na már működik simán, ahogy leírta fent a kolléga még egyszer köszönöm korn!

A kérdésem az lenne még, hogy nem-e lehetne rövidíteni a boot időn? Ezt a képernyőt nem lehet elkerülni?
Most csinálok két tesztet és linkelem, hogy ezek után jó-e?
-
válasz
po1son
üzenetére
Először is ellenőrizd, hogy milyen verziójú firmware-el szállították, lehet, hogy nincs is mit frissíteni, mert a legújabbal (v2.25)
Ehhez használd az AS SSD-t vagy a Crystal Disk Info-t(ez utóbbinak van portable változata is)sz.j #47663
Hát én csak reménykedem, ha megérem azt a kort, akkor még leszek szellemileg olyan friss, mint Te.
-
sz.j
nagyúr
válasz
Gery15
üzenetére
Ha ott áll meg a boot, ami a képen látható, akkor nem találja a tárolót (ssd-t) a gép.
Fire/SOUL/CD leírása szerint csináltad a telepítést/ bios-beállítást?(Nálam backup/AHCI restore alkalmával jelentkezett ez a SCSI, de az megoldódott)
# 47681 Fire/SOUL/CD
Bár ez rám nézve hízelgő, de kissé túlzó is, mert "messze" nem vagyok már olyan mint "régen" ....
-
po1son
addikt
Üdv! Ma vettem egy OCZ vertex 3 120 GB-ás ssdét. Kérdés, hogy Firmware-Frissítsem? Olvastam ebben a cikkben, hogy nem minden ssdnél javasolt.
-
korn
aktív tag
válasz
Gery15
üzenetére
akkor itt a gond, telepítés előtt kell ahci-t állítani,
Valahogy át lehet állítani utána is ahci-re. Azt hiszem registry-ben kell 1 kulcsot átállítani.
viszont ezek után, ha tényleg nem működik rendesen az ahci a bios beállítás után , akkor nem tudom hogy fog elindulni a win
-
ati888
senior tag
Másik programmal:

Így talán jobban látni. Az értékek szerintetek elfogadhatók?
ati
-
ati888
senior tag
Hello!
Most cseréltem gépet, az adatlapomon látható, és vettem bele egy 830-as 64GB SSD-t. Beállítgattam mindent, amit találtam a fórumon és le is teszteltem, íme az eredmény:

Ez milyennek mondható?
ati
Szerk: Nem tutam jobb képet, még nincsenek programok fent. A painttel hogy lehet rendesebb képet csinálni ebből?
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
2-vel van rögzítve, de "normál" hosszú az is

A környéken (BP, Örs vagy Blaha, vagy van BKV bérletem mondjuk
) sajnos nem tudok ilyen bontót, meg úgy kb sehol, mondjuk műszerész boltban pont ma voltam, ott lehet lett volna...@sz.j: mert nincs PCjük
nem bántom én őket, rendesek, meg amúgy az idősebbekkel sincs bajom, nagyszüleim is jócskán 75 felett vannak, de nagyfater a 80at is elhagyta már 
Mondjuk nagymuterom is szokott "kockulni", rendesen vágja a témát, felhasználó szinten egész jól nyomja, Word, Excel, net...szóval nincs előítéletem, és szeretem az öregeket

(Téged is szeretnélek, ha adnál nekem 2 csavart
) -
Gery15
addikt
Sziasztok!
Most kaptam nem régen kézhez a vadi új Kingston Hyper X 120GB-os SSD-met most húzok rá egy windows 7-et. Mi legyen az első, amit ellenőrizzek, hogy működik-e és állítsak be, hogy megfelelően működik-e? Gondolom HDS-el TRIM. Egyébként egy Gigabyte EP45-DS4 lapban hajtom SATA II-es porton egyenlőre!
-
sz.j
nagyúr
válasz
CoolBoy323
üzenetére
"...3ban +65 az átlagéletkor, de lehet van +70 is"
Ejnye ...., azoknak vajon miért nem lehetne?
Sajna én is ahhoz a korosztályhoz tartozom és láss csodát, nekem van.
@ Fire/SOUL/CD
"(Hát ha ilyen "öreges" a környezet, akkor a tolókocsit vagy járókeretet kell átvizsgálni)"Még Te is ...?
Pedig ha egy kicsi szerencséd lesz, akkor egyszer Te is leszel annyi ....
-
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Csak viccből írtam hirtelen, hogy HDD-kről, mert azok rögzítéséhez amúgy is más csavar van (nem hosszabb, hanem vastagabb és más a menet is). SSD-khez olyan csavar kell, mint amivel az ODD-ok vannak rögzítve.
A Te DVD meghajtód hány csavarral van rögzítve? Mert ha néggyel, akkor probléma letudva.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(Hát ha ilyen "öreges" a környezet, akkor a tolókocsit vagy járókeretet kell átvizsgálni)
De komolyra ferdítve a szót: Nincs a környéken egy számtek bolt vagy elektronikai(finomműszerész) szaküzlet esetleg bontó, mert ott kellene venned/kérned.
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
az hosszú, amik a HDDkhez vannak (mellesleg az emeletünkön 4 lakás van, abból 3ban +65 az átlagéletkor, de lehet van +70 is

-
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Bemész egy számtek szervízbe és "kunyerálsz" egy kilót vagy orvul, segítség kérést színlelve átmész a szomszédhoz és a 4 csavarral rögzített HDD-kről lenyúlsz egyet-egyet..

-
-
Veron
addikt
Hello!
Elöljáróban annyit, hogy még sosem volt dolgom SSD-vel, most viszont vettem egy 64 GB-osat a Samsung 830-as szériából. A kérdésem a beszereléssel kapcsolatos: mindenképp kell beépítő keret hozzá? Jobb, ha abban a "lakik", vagy becsavarozhatom bárhova, nem lesz baja? A ház egy CM Silencio 450, a leírás szerint van benne egy "hidden 2.5" bay".
köszönöm!
-
HartgeH3-2.8
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Üdvözlet!
Tisztelettel köszönöm válaszod pontosan szó szerint ez a jelenség amit leírtál. Ablak mellett van a gép aminek nem túl jó a szigetelése ezért megy a gépre ha hideg. Ez a hűvös mondjuk játékok alatt előny, de erre nem gondoltam , hogy cold startnál akár probléma is lehet. HD Senti állapot: [link]
Lényegében akkor meg is nyugtattál ezzel a válasszal, kicsit beszigetelem a nyílás zárót
Boltot felhívtam ők is hasonlóan vélekedtek plussz javasoltak egy bios frissítést biztos ami biztos. Asus P8Z77-V LX lapom van 12.01 verziós bios volt fent azóta négy darab jött ki, most 15.01-et tettem fel a legújabbat.Elmegyek befizetem a számláim aztán hazajövök meglátjuk

Köszönöm mindenkinek a segítséget

-
válasz
jukiokin
üzenetére
Csak ha letiltod a virtuális memóriát, akkor tűnik el a swapfile.sys. Arról nem tudok jelenleg(nem is néztem utána), hogy a swapfile.sys kihelyezhető lenne, de az biztos, hogy írás szempontjából elhanyagolható illetve a lehető legjobb "típusú" írással módosítja az OS (4K Aligned, ez a Good Write)
Szóval jó helyen van, nem ez miatt csökken majd az SSD élettartam.(Nem kérdeztem, de azért leírom, hátha másnak hasznos: W8 esetén a hibernálás teljes tiltása a fastboot elvesztését vonja maga után, onnantól kb úgy indul az OS mint a W7)
HartgeH3-2.8
Ha tényleg nagyon hideg környezet veszi körül a gépet első indításkor, az lehet ilyen kihatással a rendszerre, elsősorban a táp-ra. Ha ez a szitu, akkor az abban nyilvánul meg, hogy kikapcsolt állapotból bekapcsolva van meg a jelenség, de ha megy egy 10 percet a gép, utána már kikpcsolt állapotból sem jön elő újra illetve akárhányszor újraindítod a gépet, akkor is mindig kifogástalanul boot-ol.
(Hard Disk Sentinel-el nézz rá a meghajtóra, lényegesen több információt közöl az SSD állapotát illetően) -
bozig
tag
válasz
HartgeH3-2.8
üzenetére
Nekem ezt akkor csinálta az SSD, mielőtt megpusztult.
-
HartgeH3-2.8
addikt
Sziasztok! Elsőre ide teszem fel kérdésem mert szerintem az SSD-hez kapcsolódik. Remélem jó helyre.. Tehát néha olyat csinál a számítógépem bekapcsolásnál , hogy nem bootol be hanem egy olyan üzenet fogad "Reboot and select prober the boot device" aztán press any key de nem történik semmi. Restart után tökéletes minden. Olyan helyen van a gép ami miatt nagyon lehűl. Nagyon hidegen lehet elsőre nem érzékeli az SSD-t ?
Ha nem jó helyen vagyok irányítsatok valamerre kérdésemmel

Köszi -
jukiokin
csendes tag
Sziasztok!
Mi az a swapfile.sys (win8 alatt) az SSD c: gyökerében? (kb.olyan 256 megás a file)
A lapozófájlt már átraktam a HDD-re, igaz az pagefile.sys-ként van.
Úgy látom minden bekapcsoláskor újra létrejön, mert a dátuma a bekapcsolás dátuma lesz.
Persze lehet, hogy csak a dátum aktualizálódik.
Okoz ez sok felesleges többletírást az SSD-n?Üdv.
-
Proci85
senior tag
Ékes példája annak miért számít, hogy a HDD-nél megszokott cilinderek, szektorok (SSD-nél cellák) és a fájlrendszer blokkjai milyen viszonyban vannak egymással: Kulcsszó az "alignment".
-
zeix
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Akkor jól gondoltam.
-
-
-
apollo12
veterán
hali van egy samsung 840ssd 120gb, de már alapból 111gb kezdett, menyit hadjak szabadon, vagy ennek már nem kell?
-
Bodor
veterán
válasz
potyi23
üzenetére
Ezen az oldalon a 190.-tőll érdemes elolvasni a hozzászólásokat. Én is innen lestem, kaptam az infókat. Mint ahogy ott láthatod, nekem most a Softperfect ramdisk-je fut, így 2 nap után azt mondom nincsen semmi baj vele, megy, ahogy kell.
Dataram ramdiskje pl. nem működik WIN8-on.
SSD RAID rendszerekről az a saját tapasztalatom, hogy csak azoknak éri meg, akik nagy ( 5-10 GB-os ) fájlokkal dolgoznak ( és megfelelő gyorsaságú forrásmeghajtóval is rendelkeznek) ,általános felhasználók semmit extra gyorsaságot nem kapnak . Szóval inkább egy nagyobb SSD, mint két kisebb RAID-be kötve.
Tulajdonképpen ennek a cikknek is ez a konklúziója.
(#47624) viktor82: Lehet 3-at is RAID-be kötni, de minek is? Gyorsabb nem igen lesz...
-
apro
senior tag
válasz
potyi23
üzenetére
Hali
Innen leszeded A dataram Ramdisk-et,(http://ipon.hu/utils/Dataram_RAMDisk )ott a kép is ha sok ramodvan akkor KB 1Gb.-ra állitod, és áthelyezed a böngésző Chese-t, ill a Temp mappát, az egész FF- et ,is rálehet tellepíteni.Sokkal gyorsabban műk a Ff.böngésző Így kell áthelyezni.
"Hogyan helyezzük át a Firefox gyorsítótárát (cache) ?
1. Írjuk be a címsorba: about:config majd Enter.
2. Jobb gomb -> Új -> Karakterlánc. Neve legyen browser.cache.disk.parent_directory , értéke pedig a kívánt cache elérési címe (pl. d:\temp )
3. Indítsuk újra a Firefoxot."
Hali
[link] -
válasz
andrasko
üzenetére
Az egyik lehetőség, ha készítesz egy Ubuntu Live CD-t vagy Pendrive-ot, arról bebootolsz és az Ubuntuban alapban megtalálható Disk Utility-t használod. Ha megnézed a linkelt oldalon a képeket, akkor láthatod, hogy minden alapinfót kijelez és sebességmérést is tud "elkövetni". 4K és 4KQD32 szegmensben nem mér ugyan(és őszintén szólva Linux alá nem is tudok hirtelen mondani ilyen app-ot), de azért a sebességeredményekből ill. az access time-ból kiderül, hogy gond van-e a meghajtóval.
A másik lehetőség a WinPE alapú boot lemez (ISO) legyártása, arról egy boot cd vagy pendrive készítése, majd erről bebootolva futtatni pl a Crystal Disk Mark portable(hordozható) változatát.
(Nekem is így van, igaz még Vista-s a boot ISO, lassan itt az ideje egy W7-es WinPE legyártásának) -
vendingo
veterán
Köszönom sz.j.-nek a nagyon hasznos infót!
Sikeresen végrehajtottam a klónozást.
A V200-ról brutál jó érzés áttérni a 830-as samsungra!
Nincsenek fagyások íráskor és legalább 3x-r gyorsabb lett minden.A V200 gyengébben muzsikál mint az 5200-as vinyóm!
Ezek jó eredménynek számítanak 128gb-os 830-nál
Sequential Read : 479.459 MB/s
Sequential Write : 340.613 MB/s
Random Read 512KB : 327.898 MB/s
Random Write 512KB : 328.931 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 19.381 MB/s [ 4731.7 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 73.448 MB/s [ 17931.7 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 302.586 MB/s [ 73873.5 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 119.110 MB/s [ 29079.5 IOPS]Test : 1000 MB [C: 42.2% (50.4/119.2 GB)] (x5)
Date : 2012/12/05 15:53:40
OS : Windows 7 Ultimate Edition SP1 [6.1 Build 7601] (x64) -
viktor82
őstag
Lenne egy lamai kérdésem,lenne 2x60gb ocz agility a gépemben raid0-ba kötve ,ha még egy add-t bekötnék éreznek valami gyorsulast?egyáltalán lehet 3darab ssd-t raidba kötni sehol nem találtam rá választ.köszönöm
-
MiB
tag
Sziasztok
Mi kell 2 sdd raid0-ba kötéséhez hogy bootolható legyen? Egy z77-es alapba lenne ez egy 3770K-val. Kell hozzá vmi raid kártya, és ha igen mit tudnátok ajánlani(elég lenne 4 portos)? 2 samsung 840es 128gb-os ssd-t szeretnék raid0-ba kötni. Trim-et lehetne vhogy használni? Köszi
-
andrasko
senior tag
Sziasztok,
Tud valaki segíteni, ebben:
Egy SSD sebességét szeretném lemérni, úgy hogy:
- nem a rajta lévő op.rendszerről boot-olok
- más op.rendszeres meghajtón nincs
Milyen megoldás + progi van erre?
Köszi a válaszokat!
-
Bodor
veterán
válasz
Vegitaa
üzenetére
Nem az XP telepítése nyírja ki a meghajtót, hanem az XP használat, de egyébként ez sem igaz így, csak annyi a lényeg, hogy XP-vel nem megy majd a TRIM, ezáltal belassul az SSD, és a TRIM hiánya miatt több írás keletkezik rajta, ezáltal rövidül az élettartama valamelyest.
-
Vegitaa
senior tag
Üdvözlet!
Tudja esetleg valaki, hogy SSD-re hogyan telepíthetek biztonságosan WinXP-t, hogy ne nyírja ki a meghajtót?
-
batt
aktív tag
Valaki akinek van MSI Z77A-G45 alaplapja megosztaná a bios beállításait? (ssd-hez)
-
Bodor
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
Ha a Win7/8 telepítőjével formáztuk az SSD-t, akkor rendben kell lennie, de nem árt leellenőrizni. Legegyszerűbben az ingyenesen letölthető AS SSD Benchmark programmal győződhetünk meg róla.
Nem fontos a tesztet lefuttatni, elég, ha elindítjuk a programot, és az SSD típusa alatt sorrendben felülről lefelé haladva a következő adatokat máris láthatjuk:Az SSD-n lévő firmware változata
- Itt könnyedén leellenőrizhetjük, hogy milyen firmware-el szállították az SSD-t.
SATA vezérlő típusa
- Ha "pciide - bad" sort látunk, akkor ugye nem AHCI módban van a SATA vezérlő, hanem IDE módban. Ez csak akkor nem jelent gondot, ha egyébként sincs a BIOS-ban AHCI mód, mert ha a fentebb linkelt cikk alapján helyesen telepítettünk, akkor rendben lesz a TRIM IDE módban is.
Egy számsor zölden OK-val a végén
- Ez jelzi azt, hogy az alignálás rendben van-e, ha OK akkor igen.
Amennyiben piros színű számsort látunk BAD-del, akkor nem jó az alignálás, újra kell helyes formázással telepíteni az oprendszert (vannak más módszerek is az utólagos javításra, de azok szerintem sokkal időigényesebbek, mint egy új telepítés).A partíció formázott kapacitása
-
audi100td
nagyúr
Sziasztok,
hogyan tudom ellenőrizni, hogy a partícióm megfelelően lett-e alignálva?
-
scope2007
addikt
válasz
CoolBoy323
üzenetére
az megint furcsa akkor.
nekem ha nincs áthelyezve a firefox temp ramdiskre, akkor egy óra alatt 1-2gigát összehoz.
pl YT hd videók, képgalériák... -
scope2007
addikt
válasz
CoolBoy323
üzenetére
hidd el ha be van állítva a ramdisk akkor az se lassít

engem csak ez zavart már.. mert volt hogy napi 5giga csak a net cache volt.
ennyit én azért megtettem, hogy ne lássam
1órája megy a gép, igaz operát is nyitottam, de csak ennyi történt.
Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Router gondok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- PlayStation 5
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Fujifilm X
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4209, 94% Akksi
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V15-IIL: i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi 14T 25,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple Magic Mouse A3204 (USB-C)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) sajnos nem tudok ilyen bontót, meg úgy kb sehol, mondjuk műszerész boltban pont ma voltam, ott lehet lett volna...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

nem volt sok video, kb 5 csak...