-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1 #26345 üzenetére
Szia!
Akkor valami "összeférhetetlenség" van az op.rendszer és az Excel között, nálam Win7 és Excel 10 van, mindkettő magyar és szépen megnyitja a dir függvény által visszaadott "Munkaidő nyilvántartó rendszer-új-2015.....xlsm" nevű fájlt is (a szóközzel és sok-sok ponttal közben.
Azt nem tudjuk, hogy nála milyen verziók vannak ezekből?
Üdv.
-
Louro
őstag
válasz
Delila_1 #26338 üzenetére
Nem. Mivel egy 650 soros listáról van szó, így 5-10 soronként (csoportok miatt változó) felülírom önmagával, hogy folyamatosan csak keveset számoljon.
Minden mezőhöz csak 2x nyúlok. Egyszer beleírom a függvényt, majd utána felülírom az eredménnyel a tartalmát.
+1: F9-re se frissíti be. (Fura, hogy az elején többszöri alkalmazáskor meg simán működik.
-
-
Oly
őstag
válasz
Delila_1 #26315 üzenetére
Akkor én valamit nagyon elszúrtam.
Az xlsm-ben cseréli, de a többiben nem:Private Sub CommandButton1_Click()
Dim utvonal As String, FN As String
Application.DisplayAlerts = False
utvonal = "Z:\tmp\csere\"
FN = Dir(utvonal & "*.xlsx")Do While FN <> ""
Workbooks.Open utvonal & FN
Sheets(1).Select
Cells.Replace What:="körte", Replacement:="banán", LookAt:=xlPart, _
SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
ReplaceFormat:=False
ActiveWorkbook.Save
ActiveWorkbook.Close
FN = Dir()
LoopApplication.DisplayAlerts = True
End SubMEGOLDVA!!!!
Ez volt a gond:
ActiveWorkbook.Sheets(1).Cells.Replace What:="szilva", Replacement:="ananász", LookAt:=xlPart, _
-
jkoczor
csendes tag
válasz
Delila_1 #26305 üzenetére
Köszi!
A csere sajnos nem játszik, mert ez esetben minden új projektnél cserélni kell. (Bár ha nincs egyéb megoldás, akkor még mindig ez a legegyszerűbb
1. Átfogalmazom a kérdést. Tudok-e fkeres függvény esetén egy másik könyvtárban található fájlra mutató abszolút hivatkozást létrehozni.
Ha bárhova másolom a táblázatomat - amiben a képlet van - mindig az eredeti táblázatra hivatkozzon.
Mintha az elérési út elé tennék egy $-et.
És természetesen, ha változik a hivatkozott táblázat, akkor frissüljenek az adatok a fkeres-es táblázatban is.2. A csatolások módosítása funkciót nem ismerem még. Ez tudja azt amit az 1. pontban leírtam?
Vagy az automatikus frissítést tudom vele kikapcsolni.Kicsit még káosz van a fejemben...
Ja és Excel 2007. Köszi!
-
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1 #26282 üzenetére
Köszi, de én nem címletezni akarok... nem is ezzel a részével van bajom. Azt szeretném, ha módosul a a címletek összeadása (mennyi is az annyi összesen), akkor alatta az aktuális dátum, idő jelenjen meg. Makrót még sosem használtam, amit linkeltem, az alapján meg csak úgy tudtam megoldani, hogy azokra a cellákra állítottam a figyelést, melyekbe csak számok kerülnek.
Amúgy elfér az összes címlet, írtam, hogy csak a papír, az apró nem érdekes. Viszont tényleg elírtam, elfér az 3-8-ig.
Itt egy kép, talán így érthetőbb, mit is szeretnék.
(#26283) azopi74
Sejtem, hogy csak makróval fog menni, amúgy azt írta, körkörös hivatkozás... -
azopi74
addikt
-
azopi74
addikt
válasz
Delila_1 #26273 üzenetére
Az I-es műszak reggel 6-tól du 2-ig tart?
(II-es műszak elég embertelen lenne)
Én úgy vettem ki a képen, hogy 12 órás műszakok vannak, reggel 8 és este 8, illetve este 8 és reggel 8 között, de lehet elnéztem valamit. Bár a 12 órázás is elég embertelen lehet, de inkább, mint a 16 ...
Amúgy szerintem a HA(ÓRA(D1-1/3)<12;"I";"II") akkor is rövidebb
vagy a te műszakrended szerint HA(ÓRA(D1-1/4)<8;"I";"II") Bár igaz, hogy ez a megoldás inkább olyan Y kromoszómás, bal agyféltekés logikát követ (Jajj, ne bánts) -
psg5
veterán
válasz
Delila_1 #26226 üzenetére
Biztos nem változtattam meg, ez a gond. 3 évvel ezelőtt már felvetődött akkor javasolt valamit, de nem azóta törlődött innét a link: Itt volt
Megnéztem nem hibát ír a frissítéskor, hanem azt mondja, hogy az értékek frissítéséhez nyissa meg a a forrást. Na ezt szeretném elkerülni.
2003-as excelről van szó amúgy.
-
psg5
veterán
-
hhheni
tag
válasz
Delila_1 #26159 üzenetére
most végignéztem a videót, én ilyesmit 2:00 körül találtam, az viszont - az ő szavával élve - az "autofilterre" vonatkozik, és én úgy gondolom, hogy ebben igaza is van: autoszűrő esetén én csak a saját oszlopára vonatkozó feltételeket tudok megadni
irányított szűrővel persze pontosan úgy van, ahogy mutattad
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1 #26155 üzenetére
Szia!
Most nekem is összejött. Szerintem az a "siker kulcsa", hogy "simán" csak a kifejezést kell beírni képletként, azaz egyenlőségjellel kezdve. Ekkor megjelenik a kifejezés eredménye a kritérium cellában. (Tehát pl. =B2=C2 - ami igaz/hamis -ként jelenik meg- és nem ="=B2=C2", ami =B2=C2 -ként jelenik meg a cellában.)
Üdv.
(Az a szép az ilyen fórumokban, hogy mindig tanul az ember valami újat és hasznosat.)
-
hhheni
tag
-
hhheni
tag
válasz
Delila_1 #26129 üzenetére
nahát, akkor csak közeledünk az egyetértés felé...
ez a "többet" ugyanis pontosan ilyen mező: beírtam a kritériumtáblába, de az eredeti táblában nem szerepelt, viszont pontosan erre szűr az irányított-, vagy speciális szűrő, ahogy az általad is jónak ítélt megoldásban hibátlanul működik
úgy látszik, átsiklottál a 26124-esben írott szövegen: nem veszem fel sehová, ez csak a kritériumtáblában létezik, ezért voltam bátor fiktívnek nevezni
de ha csupán az én bölcsészagyammal van a baj, akkor csak szólj...
-
hhheni
tag
válasz
Delila_1 #26127 üzenetére
én nem szeretném, ha a beszélgetésünk "csajos marakodássá" fajulna, annál ismeretlenül is sokkal jobban tisztellek a tudásodért meg a sok száz itteni fórumozónak nyújtott folyamatos segítségedért, de nagyon nem értem az "A 26112-es hsz szerint mégis meg lehet oldani a táblázat saját mezőivel." szövegedet...
de ha ezt nem vonatkoztattad a "fiktív mezős" esetre, akkor már csöndben is maradtam, csak így nem igazán értem :-(
a szerkesztett részedhez: bizony fiktív, mert az adatbázisnak nincs ilyen nevű mezője, tehát segédoszlopról sem beszélhetünk
-
hhheni
tag
válasz
Delila_1 #26125 üzenetére
én nyilván nem vagyok olyan képzett, mint te, de azt hiszem, most félreértettél valamit: én arról nem állítottam, hogy nem lehet másképp megoldani, csak annyit, hogy én nem találtam meg, éppen ezért kértem segítséget (amit ismételten köszönök)
én a 26121-esben szereplő kérdésről írtam, hogy másképp nem tudom megcsinálni, mégpedig azért nem, mert egyszerre két mezőt (pontosabban azok viszonyát) kellene vizsgálnia, ezért nem hasonlítható össze a 26112-es és a 26121-es kérdése
viszont rögtön meggyőzöl, ha erre, a 26121-esben szereplő kérdésre is mutatsz egy megoldást, ami csak a táblázat saját mezőit használja: kik kaptak a havi fizetésüknél (D oszlop) több prémiumot (K oszlop)?
én nagyon megköszönném...
-
hhheni
tag
válasz
Delila_1 #26112 üzenetére
köszönöm szépen, a megoldásod teljesen jó, csak annyit kellett rajta módosítanom, hogy a D : D-t D1 : D190-re javítottam, mert ami táblázatot kaptam, abban lejjebb másféle adatok vannak
a fiktív mező viszont adott esetben kell a kritériumtáblába, én legalább is nem tudom megkerülni
pl. van egy ilyen kérdés is: kik kaptak a havi fizetésüknél (D oszlop) több prémiumot (K oszlop)
ezt én csak úgy tudtam megoldani, hogy fölvettem egy "többet" nevű fiktív mezőt, alá d2<k2, és tökéletesen működik
vagy tudsz erre is jobbat?
köszi előre is! -
cellpeti
nagyúr
válasz
Delila_1 #25918 üzenetére
köszönöm!
A következő lenne a kérdésem. Lehet, hogy ez már Excel programozás nem tudom, azért kérdezlek meg titeket.
Lenne egy ilyen mezőm, hogy "Keresés: ". A keresés után be lehet írni amit keres az ember, és az adott munkalapokon megkeresné.
Illetve, ha képre akarok meghívni hivatkozást, tehát, hogy ráklikkel a képre és felugrik valami az csak sima hivatkozás,ugye?
-
azopi74
addikt
válasz
Delila_1 #26072 üzenetére
A javaslat nem éppenséggel neked, hanem mindenkinek, aki a lapvédelem problémája miatt nem akar tábla-t alkalmazni (általános alany
) , jelen esetben slashing-nek , csak épp a te hsz-dre válaszoltam, mert az eleje viszont arra vonatkozott és lusta voltam szétszabdalni a hozzászólast
-
azopi74
addikt
válasz
Delila_1 #26069 üzenetére
Ahogy Microsoft-éknál mondják: "It's not a bug, it's a feature"
Amúgy viccen kívül, tényleg nem műxik együtt a tábla funkció a lapvédelemmel (különben a megosztott munkafüzetekben sem műxik hasonló okok miatt). Bár szerintem amilyen idióta módon kezeli az Excel a lapvédelmet, az önmagában egy óriási bug
Megoldás az, hogy ne használj lapvédelmet táblák esetében.Helyette használd a következő trükköt: Validácó a védeni kívánt oszlopon, és állíts be pl egy ilyet feltételnek:
198564857875452123154213120154121021
A képlet működni fog, de nem engedi, hogy a júzer felülírja, csak abban az esetben, ha a fenti értéket adja meg
Tudom, ez erősen tákolás, de jelen esetben célravezető lehet .
-
slashing
senior tag
válasz
Delila_1 #26067 üzenetére
igen volt ilyen variáció is belőle régen de már a pontos okát nem tudom hogy miért váltottam de ha jól emlékszem akkor a táblázattá alakítás és lapvédelem nagyon nem kedveli egymást de már pontosan nem tudom mi nem volt akkor jó, de 1 évig így működött idénre alakítottam át a táblát.
szerk.:
Nah visszakerestem, lapvédelemnél nem bővül a táblázattá alakított tábla -
Csuklósbusz
tag
válasz
Delila_1 #26035 üzenetére
Szuper, ez nagyon jónak tűnik, köszi szépen! :-)
A sorok mintában sincsenek összevonva ahogy látom.
Sőt ha egy címen több előfizetés van akkor ha jól értem akkor annyi sor kell ahány előfizetés.
De a dátumosdit nem értem, akármit akárhova nyomok minden nap ugyanazt hozza be.
De ahogy elnézem nekem az első munkalap is elég egyenlőre, beírogatom az adatokat, aztán a szűrővel tudom variálni hogy csak azokat hozza amiből éppen van.
De ez majd csak a jövő hétvége lesz.
Addigis köszi mégegyszer!
-
azopi74
addikt
válasz
Delila_1 #26027 üzenetére
Naaa, ez azért már egy kicsit tákolásnak tűnik
És továbbra sem bolondbiztos, és legkevésbé sem hordozható megoldás.
És akkor még azzal is foglalkoznod kell, hogy meddig legyen érvényes a képlet, persze valahogy így megoldható:
=HA(INDEX(C:C;HOL.VAN(NAGY(D:D;SOR()-1);D:D;0);1)=MAX(C:C);NAGY(D:D;SOR()-1);"")
(Ha pl C oszlopban van az eredeti, és D oszlopban a "korrigált" nyugdíjérték)
De azért nehezen tudna meggyőzni arról bárki, hogy ez akármilyen szempontból egyszerűbb, tisztább és vagy megbízhatóbb megoldás lenne, mint a
SELECT * FROM `Tábla`
WHERE Nyugdíj IN
(SELECT MAX(Nyugdíj) FROM `Tábla`)hagyományos megoldás, ami pontosan, minden körülmény között azt csinálja, amit szeretnénk, és eléggé egyenes logikát követ, és az alkalmi felhasználó is szerintem hamarabb felfogja, mint a másik módszert.
-
azopi74
addikt
válasz
Delila_1 #25988 üzenetére
Szia, köszi szépen
Na ezen felbuzdulva, gondoltam összedobok egy olyan UDF tömbfüggvényt, ami visszaad visszatérési értékként egy tömböt, ami tartalmazza a paraméterként megadott tartomány celláinak színeit.
Így próbáltam:
Function IntColor2(szines As Range)
Dim k As Long
Dim ArrayCol() As Long
k = szines.Rows.Count
ReDim ArrayCol(1 To k) As Long
Dim Cell As Range
Dim i As Long
i = 1
For Each Cell In szines
ArrayCol(i) = Cell.Interior.ColorIndex
i = i + 1
Next
IntColor2 = ArrayCol()
End FunctionDe az első cella színét adja vissza a tömb összes elemeként.
Amit nem igazán értek, hiszen az alábbi eljárás - ami gyakorlatilag ugyanezt csinálja, csak eljárásban - pedig jól működik (kiírattam a tömb értékeit, és jó) :
Sub IntColor3()
Dim ArrayCol() As Long
Dim Cell As Range
Dim szines As Range
Dim i As Long
Dim k As Long
i = 1
Set szines = Range("A1:A20")
k = szines.Rows.Count
ReDim ArrayCol(1 To k) As Long
For Each Cell In szines
ArrayCol(i) = Cell.Interior.ColorIndex
i = i + 1
Next
End SubMi lehet a probléma az UDF-fel?
-
bara17
tag
válasz
Delila_1 #25920 üzenetére
Köszi szépen, valóban ez a megoldás
Amúgy találtam egy másikat is, ami végül szintén célra vezetett
ActiveWorkbook.ActiveSheet.Columns("A:A").TextToColumns Destination:=ActiveWorkbook.ActiveSheet.Range("A1"), DataType:=xlDelimited, _
TextQualifier:=xlDoubleQuote, ConsecutiveDelimiter:=False, Tab:=False, Semicolon:=True, Comma:=False, _
Space:=False, Other:=False -
sedyke
tag
válasz
Delila_1 #25842 üzenetére
Tegyuk fel, hogy
20140308 A termek erteke 5000, ebbol eladva 300, B=3000, ebbol eladva 200, C=1000, eladva 50.
20140309 A 4500-500, B 2000-100, C 500-30.Szeretnem ha mindket napra lenne 3 oszlop (A, B es C) melyek feloszlanak a fenti adatokra. Pl 8-an lenne egy 5000 "magas" oszlopom, melyen belul jelolne a 300 aranyat az egeszhez kepest es ezen kivul tovabbi ket oszlop arra a napra.
Ennel jobban nem tudom leirni, ne haragudj. Remelem ertheto. -
cekkk
veterán
válasz
Delila_1 #25828 üzenetére
Köszönöm!
Számolni nem akarok, számlázó rendszerünkbe akarom feltölteni a árlistákat, csak ugye a gyártók megnevezéséket adnak meg gyártó nélkül az árlistában, importálásnál, meg csak egy oszlopot lehet megadni, hogy az legyen a termék neve.
Köszönöm a segítséged, ez a képlet tökéletes lesz nekem!
-
TrollBalint
addikt
válasz
Delila_1 #25725 üzenetére
Igazából félre is érted és nem is
Az első feladat, amivel most szenvedek, az annyi lenne, hogy egy dátumtól számolva a paraméterben megadott számnyi munkanapot leszámol és azt a dátumot adja vissza. Viszont ha ezen túl vagyok lesz olyan is, hogy két dátum között kell kiszámolni a munkanapok számát.
Tegnap kicsit haladtam és odáig jutottam, hogy a makró (első tesztek alapján jól működik), csak ugye az a gond, hogy csak akkor, ha gombbal hívom meg. Ha függvényként, akkor nemfferi50: Alapvetően ha sok adatot kell felvinni nem gond, mert egyszer kell csak megcsinálni évente és a lényeg, hogy működjön. (Legjobb lenne, ha másfél hét múlva működne már, mert akkor reprezentálnom) Egyébiránt mindenféle megoldás érdekel, ami jól működik, és nem kézzel kell felvinni.
Közben csináltam egy excelt, amibe belementettem a lényegi adatokat, ahogy most nálam működik. Késő délután átküldöm.
-
TrollBalint
addikt
válasz
Delila_1 #25710 üzenetére
Hát ennek nem örülök, de mindegy, megoldani nem tudom szerintem, azért még tovább próbálkoztam, részleges sikerrel
Írtam egy makrót, cellából meghívva nem igazán akar működni, de ha gombbal hívom meg, akkor valamit csinál
Amit küldtél munkanapos excelt, azt használtam alapnak. Az első (Settings) fülön "E" oszlopban vannak a napok, mellette ("F" oszlop) hogy workday vagy holiday. A makrót egy másik fülről hívom meg. Ahonnan meghívom, ott hivatkozásként egy cellát kellene átadni, ami dátum formátumú. Cells 10,10-be kiíratom, amit beadtam neki, de érdekes módon nem azt dobja ki. A kezdő dátumom 2015.01.20 a makró 1905.06.16-ot ír ki. Ha a listában beírom ezt a dátumot, akkor megtalálja és jól is számolja ki a munkanapokat. Két kérdésem lenne:
1. Miért nem jó a dátum átadás, (ha gombbal hívom meg, ott 2015 - 1 - 20 ként adja át, ha cellából, mint függvény, akkor pedig #VALUE az eredmény...
2. Miért nem lehet meghívni, mint függvény? Csak gombbal sikerül?Itt a makró, hátha segít, ill. ha ehhez valami beállítás kell nézni, vagy bármit, akkor megnézem. Köszi minden segítséget
Makró:
Option Explicit
Function Munkanap(Cella As Date, Day As Integer)
Dim x As Integer, workday As Integer
x = 2
workday = 0
Cells(10, 10).Value = Cella
Do
Cells(11, 11).Value = x
If Sheets("Settings").Cells(x, 5).Value = Cella Then
Do
If Sheets("Settings").Cells(x + 1, 6).Value = "Workday" Then
workday = workday + 1
End If
x = x + 1
Loop Until workday = Day
Munkanap = Sheets("Settings").Cells(x, 5).Value
End If
x = x + 1
Loop Until workday = Day
Munkanap = Sheets("Settings").Cells(x, 5).Value
End Function -
sedyke
tag
válasz
Delila_1 #25711 üzenetére
Koszonom szepen, tokeletesen mukodik.
Meg annyit szeretnek kerdezni toletek, hogy milyen Excel konyvet ajanlanatok otthoni tanulasra?
Bartfai Barnaban: Excel haladoknak c. konyvet ismeritek? 146 oldalat kicsit kevesnek talalok...
Szeretnek tobbet megtanulni a makrokeszitesrol, adatelemzesrol stb..
-
Agony
aktív tag
válasz
Delila_1 #25696 üzenetére
Elnézést, szerintem én írtam le pontatlanul a problémát.
Van egy referencia sor, ami számokat tartalmaz és az összes többi sor eredményeit ahhoz kell hasonlítani egyesével és soronként kiértékelve. De lehet az lesz a legegyszerűbb ha nyitok egy másik munkalapot, ott számolok, aztán már csak az eredmény kerül át az első oszlop celláiba.
-
KaliJoe
tag
válasz
Delila_1 #25676 üzenetére
Szia Delila_1,
Nem, nincs cellahivatkozás. Ez funkció, és nincs köze cellához. Konkrétan ez csak egy bizonyos értékekkel növeli a változót. Ha nincs megadva növekmény, akkor 1-gyel. Ennyit tud... De nem is ez a lényeg, hanem ezen kezdve el akartam kezdeni felépíteni a saját függvényeimet.
De egyébként az előző poszt képes részében látszik a teljes helyzet.
-
TrollBalint
addikt
válasz
Delila_1 #25648 üzenetére
Szia,
le akartam tesztelni a makrót, de nem akar működni
Hiába csinálom meg újra és újra, vagy azt mutatja #VALUE vagy pedig ?NAME Nem tudod mi lehet a gond? Minden ugyanúgy van, ahogy legutóbb. Ugyanazok az adatok, semmit nem neveztem át.
Másik kérdés, hogy tudom elmenteni a makrót, hogy ha megnyitom az xls-t, akkor megnyissa automatikusan a makrót is?
köszi -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged