- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
z123456z
őstag
válasz
z123456z #76188 üzenetére
Megvolt a nagyteveli bunker túra. Nem volt egyszerű. A tapolcafői temetőtől gyalog kellett menni, mert az odavezető föld út szerintem szárazon is csak terepjáróval járható, így eső után meg végképp. Itt fordult meg először a fejemben, hogy inkább hagyjuk, de nem ezért jöttem 170 km-t, így kitartottam. Szóval jól esett 2.5 km sáros/mocsaras óriás pocsolyákkal nehezített gyaloglás a szovjet birodalom határáig. Itt kerítés és vaskapu, rajta figyelmeztető táblák, kicsit távolabb néhány kamera. Itt másodszor is megfordult a fejemben ugyanaz, mint fél órája, csak még elgondolkodtam, hogy mi a büdös francot védenek ennyire néhány romos épületen és párszáz kidobott gumiabroncson ( ugyanis egy paintball pálya működik vagy valaha működött ott )? A mellette lévő traktor út távolodott az objektumtól, de jobb híjján és csalódottságunkban elindultunk rajta. Kb 50-60 méter múlva próbaképp átvágtunk a bozótoson, a romos épület túloldalán már kerítés se volt, simán besétáltunk. A fellelt koordináta majdnem pontosan odavitt a lejárathoz, talán 20 métert tévedett.
[kép]Itt harmadszor is megfordult a fejemben ami eddig, de a
2x170km és az 5500 forintos pályadíj ismét legyőzte az aggályaimat, így lementünk.
Miután nem tudtam előre, hogy mire számíthatunk odalent, vittem lámpát gazdagon:
Nekem a Wurkkos HD50 ( nagyon örülök, hogy megvettem, kevés lámpámnak örültem ennyire, sőt...azóta nem is nézek fejlámpákat ), gyereknek H05B. Kézben Acebeam P16 ( az azonnali és külön gombos turbó és strobi miatt, utóbbi hátha kell, nem kellett ), tartaléknak Acebeam H15V2 fejlámpa, Sofirn IF22A tartalék tartalékjának és persze powerbanknak, vész-vésztartaléknak pedig a zsebben H16. És 5db tartalék akkumulátor. Tisztára úgy éreztem magam, mint FBLLMAG, csak prolibb kiadásban.Hát gyerekek, ez óriási, borzalmasan lelakott, lepusztult és félelmetes. Mi kb 1.5 órát töltöttünk lent, aztán ráakadtunk egy újabb folyosóra újabb helyiségekkel, azt már nem vállaltuk be, így is örültünk, hogy nem tévedtünk el.
Nem mondom, hogy életem túrája volt, de lámpás kalandozásnak és lámpákat próbálgatni mindenképpen jó. Jobb lett volna ismerni a helyiségek rendeltetését, esetleg még néhány érdekességet, de így sem volt rossz. Aki meglátogatná, mindenképpen töltse le még odakint az orosz/ukrán nyelvi fájlt a Google fordítóhoz, mert a falakon még vannak feliratok , de nekem anélkül nem működött, lent pedig nincs térerő.
[kép] [kép] [kép] -
sarajhvh
tag
válasz
z123456z #76398 üzenetére
Az autóban én sem tartok lámpát, bár ez nem mindig van így, kivételt képez ha elmegyünk pár napra kifújni a gőzt, és az autó a bázis.
Az EDC hátizsákomban ami mindig velem van, tartok legalább két-két darab lámpát, fejlámpát. Fenix LR-35r, Fenix PD-40r V2, Olight H2r Nova, Fenix HM-70r -
Lacerta
aktív tag
válasz
z123456z #76398 üzenetére
Az attól függ, mi számít annak.
A Foriban van fixen egy Wuben L50, meg egy épített ledes steklámpa 10m vezetékkel. Utóbbi megy szivargyújtóról, csipeszről, vagy a belső biztosítéktáblára telepített XT90 aljzatról.
Illetve a kábeles-töltős szütyőben van egy pici érintős USB NYÁK lámpa is.Az asszony Ignisébe egy orosz szivargyújtós lámpát telepítettem vész esetére. Persze ledesre át van építve.
És természetesen az összes beltéri lámpa ki van cserélve ledesre.
-
H-Zol
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76361 üzenetére
Azért nem dísznek használom a lámpáimat.
Melóban elfelejtem felkapcsolni a lépcső fényét mikor megyek le. Fent világítunk, az ajtó ablakán bejut a fény. Lefele meg van ablak. De ha alkonyodik, az alsó lépcsőket nem látni. Ekkor kapom gyorsan elő a zebrát.
Ha ki akarok lesni az ablakon, azért a közel 10000 cd fényerejű Fenix LD12R kevés (így az összes 10000 cd alatti lámpám is) ISO400 beállítással LD12RÉs PD35V3 ISO400 beállítással. De ez 30000 cd fényerővel rendelkezik. Na ennek van zöldes beütése. Látod?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76355 üzenetére
Napi használatra a Zebralight SC53cN van nálam. Esti sétához az EagTac D3A is kisér. Ezeknek van a legjobb fénye az esti sétához. Most, hogy hamarabb lesz sötét, már a Fenix LD12R (pláne ha autóval megyek), LedLenser P5R Core (klipszes szerelékkel), lámpáim is az oldalamon fityegnek. Az utóbbi 2 lámpa távolabbra is világít. Most még az Acebeam TAC AA -ra várok.
Lakott környezetben a 50000 cd fényerő felesleges. Fénye a MH12 PRO -nak tuti nem lesz olyan jó közelre, és esti sétához sem a legjobb. Mágnes sincs rajta, és egyszerűbb figyelemfelkeltő villogással rendelkezik. A MH12 PRO ezért nem lesz nálam minden pillanatban. Azért így is sok mindenre fogom tudni használni.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
z123456z #76355 üzenetére
Most itt az UHi40 zödességétől elvonatkoztatva:
Hányszor zavart egy HCRI LED barnás, vagy rózsaszínes árnyalata?
Engem pl. baromira zavart a CRI99-es GTFC40 LED fénye (Acebeam E70 CRI), mert túl barnának láttam vele mindent, pedig az Duv 0.0007 értéket tudott. Barna-vörös irányban van minimális eltolódása. Akinek eladtam is tovább adta, neki sem jött be, pedig papíron minden frankó volt: fényáram, CRI, Duv, kinézet... aztán mégsem adta.
Ez tök szubjektív, hogy kinek mi és mennyire zavaró.Van olyan lámpám amire pont minap írta valaki, hogy kék a fénye. Nekem nem tűnt kéknek, mi több, szerintem fehér, ~5700K színhőmérsékletet mértem rajta és szerintem teljesen rendben van.
UHi40 LED esetében ~5300K színhőmérsékletet mértem. Ellenben Duv 0.0208 és az eltolódás egyértelműen a zöld irányába van. Ha úgy használom, hogy zöld a fénye akkor zavarni is fog tudat alatt. Ha csak szimplán használom akkor pedig működik szépen. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76352 üzenetére
Hát vagy az Acebeam L35V2, vagy a Nitecore MH25 PRO. Mind a 2 lámpának van előnye, hátránya. Majd kiderül.
Most a Nitecore MH12 PRO, MT2A PRO, Acebeam TAC AA lámpákra várok.
Majd ezek után döntök.
Acebeam L16, L17, Astrolux C8 lámpám már van, amikkel megvan a 100000 cd körüli fényerő. Vagy több.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76347 üzenetére
És nem csak ez a nagy sebességű villogás létezik.
- A 0,2 Hz -es, 0,1 lm -es villogás segítségével a lámpát találni meg.
- A 0,2 Hz -es, 100+ lm helyzetjelzésre alkalmas
- SOS, 100+ lm segélykérés
- 1 Hz, 1x / 2x / 3x villantás, 300+ lm fényáramon, figyelemfelkeltés. Akár biciklin, akár gyalog közlekedik valaki.A villogás felhasználásnál csak a képzelet szab határt.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76347 üzenetére
Én csak a tapasztalataimmal kiegészíteném. Magamon is kipróbáltam ezt a villogó funkciót. Gyengébb és erősebb fényű lámpákkal is. TI is kipróbálhatjátok.
A tiszta erős fény mőgé, én azért láttam. Nem tisztán, inkább homályosan, de láttam. A villogás már nagyobb fénykört hoz létre, ami mögé már nem láttam. Az erősebb lámpák persze nagyobb átmérőjű fénykört hoznak létre. Olyan, mintha pajzs lenne magam előtt. Pl kutyák ellen is használható. Megközelítenek, ugatnak, de nem támadnak. Lassan tudsz távolodni tőlük (mint a leírásban közelednek a támadó fele).
Így már értbető, hogy mi mire tudnánk használni?
-
WestBam
Topikgazda
válasz
z123456z #76317 üzenetére
Gyakorlatilag FBLLMAG leírta amit kellett tudni a kapcsolókról.
Taktikai lámpának egyszerűnek kell lennie, hogy adrenalinnal telített szervezet is tudja használni, vagyis nem kell bonyolult kattingatás, meg sok fokozat meg ilyenek. Legyen egy erős fényű fokozata alapértelmezésben, esetleg kisebb fényű fokozata ha pl. épületben folyosón kell haladni (ne vakítson el a visszacsillanó fény). Stroboszkóp optimális esetben külön kapcsolóval elérhető azonnal. Fordítottam a blogra egy szakcikket a stroboszkóp hazsnálatáról, ha érdekel akkor olvasd el, amerika egyik legelismertebb rossz fényviszonyok közti hadászattal foglalkozó kiképzője írta. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76317 üzenetére
Nem fogok akkor idegen szavakat használni.
2 féle rendszer létezik ezeknél a fizikai kapcsolóknál.
1., Félig lenyomva kapcsolom a fokozatokat, majd ami nekem megfelel, teljesen rákapcsolok (rányomok a kapcsolóra), így bekapcsolva a lámpát az adott fokozaton. Ha bekapcsoltad a lámpát, már nem tudsz fokozatot / módot váltani. Csak esetleg gyors ki/be kapcsolással. - Ez az úgynevezett forward clicky kapcsolás.
2., Rányomsz teljesen - bekapcsolod. A bekapcsolt lámpa kapcsolóját félig nyomogatva tudsz fokozatot / módot váltani. Pl Convoy S2+. Ennél a lámpánál, kikapcsolt állapotban, félig lenyomva a kapcsolót, nem kapcsol be a lámpa.
Az igazi taktikai lámpának be kéne kapcsolnia a hátsó / oldalsó kapcsoló lenyomásánál (félig lenyomásánál), de amint elengedem a kapcsolót, ki is kéne kapcsolnia a lámpának. Miközben nem vált fokozatot.
Természetesen a taktikai lámpánál is játszik a több fokozat. A holdfény viszont nem lényeg. A 20 Hz -es villogásnak teljes gombnyomásra, vagy 2x gyors kapcsolásra max 3x gyors kapcsolásra elérhető kell hogy legyen.
A magas fokozat legalább 10000 cd legyen, amit 10 - 20 percen keresztül tart is stabilan. Stb., stb.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76315 üzenetére
A tevékenységre utal - taktikai = rendfentartó.
Ahhoz a tevékenységhez milyen tulajdonság van közel, mire van szükségünk. Ez egyéni. Mindenkinek más.
Tevékenységek mint a lakásban / ház körül, minden napi használatra (EDC), utcai harcos / lakott területen belül, kirándulás, kemping, erdőjárás, sziklamászás, barlangászat, munka környezet, vadászat, halászat, esti futás, biciklizés, stb. Mindegyik kicsit más lámpát kíván.
Napi használatnál pl az számít, hogy nálad legyen a lámpa, ergo méret - tömeg az alap.
Sziklamászás, barlangászat, halászat, esti futás, munkás lámpa, fejlámpa a legjobb választás, mivel a kéznek szabadnak kéne lennie a legtöbb esetben. Na de milyet. Sziklán mászva közel van az ember feje a sziklafalhoz. Az erős szórt fény zavarhat. Munkás lámpánál meg pont az erős szórt fény a fontos. Futni 200 g -os lámpával nem kellemes. A horgász a szeretne odalátni ahova bedobta a csalit. Stb.
Utcai harcos esetében, esténként, szerintem számít a látni és látszani elv. Lássam azt mi van magam előtt az úton, járdán. Lássanak (vegyenek észre) mikor az út egyik oldaláról a másikra szeretnék átjutni, vagy az út szélén közlekedek. Észrevegyenek, de ne vakuljanak meg a lámpa fényétől.
Ha nem otthon alszom, nem árt ha a lámpa jelzi hol van, de azért hagyjon aludni. Ha fel kell ébrednem, másokat ne ébresszek fel.
A taktikai lámpáknál tanítják, hogy közlekedj, hogyan használd sötét utcán, sikátorban, folyosón. Hogyan kell belesni vele sötét helységekbe, elhagyatott épületekbe. Az iratokat is látni kell meg a menekülő "jómadarakat" telkeken keresztül. Ezért vannak külön taktikai lámpák.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
z123456z #76294 üzenetére
Micsoda parázs vita, mintha twitteren lennénk
Taktikai semmiképp nem lehet, hiszen forward clicky a kapcsoló és több módos. Ettől még egy tetszetős formavilágú EDC lámpa szerintem, csak a forward clicky + módváltást azt erősen szokni kell, vagy inkább azt mondom, hogy nem mindenkinek való.
A legnagyobb hátránya az, hogy ha bekapcsoltad akkor nem lehet módot váltani csak kikapcsolással. Van/volt egy ilyen lámpám, de nem jövök rá melyik volt az, hát nem nőtt a szívemhez, bár én szeretem kapcsolgatni a lámpát, ezért nekem a hátsó + oldalsó kapcsoló a kényelmes. -
z123456z
őstag
válasz
z123456z #76294 üzenetére
Na, már van is néhány kép a fényéről. Gondoltam, hogy jó lesz, de ezek annál is jobban néznek ki. Kíváncsi leszek, hogy Weltool T1 Pro mellett milyen.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #76287 üzenetére
Azért nem 1,5° - 2° -ban hord (mint az első lep lámpák). De 100 m alatt még így sem használható. Szerintem. Olyan 3° -osnak írnám le. Szórt fénye viszont nincs.
Nekem a szúró lámpáknál az 5° jön be.
Szóval szűken világít, de nem pontszerűen. 100 m -ről azért lássam a házat, ne csak az ablakot.
100 m távon 5 m átmérő, az azért elég szűk.
-
benfolds
őstag
válasz
z123456z #76188 üzenetére
én itt voltam a hajagban 2 éve. nem veszélyes olyan szempontból, amit írtál, mert messze van lakott területtől. csak ukrán vagy orosz nemzetiségű fiatal vendégmunkásokkal találkoztam. kicsit hülye érzés volt, mert úgy tűnt, mintha az egykor volt nagy "birodalmuk" mementóit keresnék és azokon nosztalgiáznának.
-
-
WestBam
Topikgazda
válasz
z123456z #76103 üzenetére
Természetesen olyan akciót osztotok meg, amilyet szeretnétek, én csak arra szerettem volna felhívni figyelmet, amit általában bármely nevesebb gyártó terméke esetében megteszünk már évek óta, hogy pár ezresért nagyon nem éri meg beáldozni a hosszú garanciaidőt. Ha valaki ezeknek tudatában mégis megveszi az már az Ő egyéni döntése. Nyilván egy Convoy esetében nem fogom azt mondani, hogy vedd meg itthon, mert annak tényleg semmi értelme. Olvass csak vissza, anno én is vettem többedmagammal Olight-ot félárban, félárban ebből is vennék, bár szerintem ezt az árat is megéri. Még egyszer hangsúlyozom, nekem megéri.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
z123456z #76093 üzenetére
Te azt nézed, hogy a nealsgadgets árhoz képest mennyivel drágább, én pedig azt, hogy a hazai árhoz képest mennyivel olcsóbb
Számomra az, hogy valami fele árban van, az a szint, ahol megéri kintről rendelni valamit, de természetesen mindenki maga dönti el, hogy mennyit ér neki az 5 év hazai gari. -
WestBam
Topikgazda
válasz
z123456z #76028 üzenetére
Ha fizutól fizuig elég a pénz akkor bizony melóhelyet kell váltani, amiért csak ő tud tenni. A helyére felvesznek valakit “rendes” bérrel, de megszokott, hogy a végletekig kiszipolyozzák az embereket a munkaadók és nem, vagy csak mutatóba emelnek fizut ha kéred. Mai helyzetben 10-20e Ft emelés kb. nem old meg semmit, csak tovább görgeti a bizonytalanságot. Ilyenkor nincs mit tenni, lépni kell. Saril ha jól sejtem műszerész vagy hasonló területen dolgozik. Van betöltetlen állás bőségesen ebben a szektorban, GE, Samsung SDI, ezeken a helyeken lehet szemtelen pénzeket keresni, ha ügyes az ember és bírja a gyártásban lévő “húzást”. Van munkajárat privát buszjárat, olcsó céges éttermek, prémium, rendes szabi, képzések…
-
papucsiga
csendes tag
-
Lacerta
aktív tag
válasz
z123456z #75820 üzenetére
Van egy pici hiba a fejen a kapcsoló besüllyesztésénél. Észre sem vettem volna, ha nincs javítva alkoholos filccel.
Viszont rájöttem, miért rühellem a Mankert: Az istennek nem bírnak rendes központosítást tenni a lámpáikba. Az E02/E03-nál is sz*ptam ezzel egy csomót, és ez is egy beállíthatatlan sz*r.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #75815 üzenetére
Otthon, városi harcosnak, kempingben, éjszakai túrán, kirándulásnál, vár / erőd -romok látogatásánál, vészfény - tartalékfény esetében, mind - mind más beállítást kíván. És lehet, hogy közben is kell állítani, helyzettől függően.
A Zebralight esetében a kapcsoláshoz lehet fényáramot rendelni, a Led Lenser esetében a fokozatokat, funkciókat lehet beállítani szükség szerint. Csak amire szükség van. Nem hagyok semmi feleslegeset a kapcsolási sorban. Ami nem kell, ne is kapcsolja.
-
-
z123456z
őstag
válasz
z123456z #75785 üzenetére
Na, el is ment a kedvem tőle, pedig hetek óta várom, hogy beakciózzák. Redditen olvastam, hogy a turbó sokszor el sem indul, vagy ha igen, gyorsan lekapcsolja az egész lámpát. Állítólag a hozzá adott akku védelme a ludas, de ki a fene akar egy 100+ dolláros lámpánál az akkuval küzdeni?
Viszont 36 dollárért Wurkkos HD50-en gondolkozom. -
sarajhvh
tag
válasz
z123456z #75779 üzenetére
A HM-61r nek van három fokozatú piros fénye, van egy villogó, egy gyengébb, és egy erősebb piros fény.
Az erősebbel, odafigyelve el lehet bóklászolni, ha jó a szemed.
A HM-70r-nek két fokozatú a piros fény, van egy sos, a másik pedig határozottan erősebb mint a 61r nek a nagyobb fénye, és koncentráltabb, nem szórja szét túlzottan. -
z123456z
őstag
-
z123456z
őstag
-
WestBam
Topikgazda
válasz
z123456z #75668 üzenetére
Mondom, hogy a kapcsoló szívja le, idézet BLF-ről:
"I just put a small screwdriver against the LEDs to push them off.
I liked them, but disliked the 8mA drain.
Drained a cell in a few weeks"µA-ben (1µA=0,000001A) szokás mérni a nyugalmi áramfelételt, ami a világító kapcsoló miatt értelem szerűen magasabb lesz, mint simán elektronikus kapcsoló esetében. Viszont 8 mA (0,08A) az nagyon magas fogyasztás, főleg 14500 akkuval párosítva. Elcileg AA elemmel/akkuval nem kapcsol be az a világítás, illetve ha lazítod a kupakot (vagy a fejet) akkor kikapcsol és nem meríti le az akkut ha benne hagyod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest