- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #4178 üzenetére
Miből lesz a maszk?
frango13 (#4181)
Terminator vagy és ez csak a célkereszted. -
kovisoft
őstag
válasz
Oppenheimer #4171 üzenetére
Akkor neked igazából "apodizáló maszk" kell.
(persze ebben az előtag nem "apo", hanem "apod", ami valami olyasmit jelent, hogy "láb nélkül") -
popey37
addikt
válasz
amugy tévedsz, nem apo-d lesz, hanem egy 13 centis kitakarás mentes tükrösöd.
attól, hogy nem lesz kitakarása, ugyanúgy kómázni fog mint állat. az apo az nem kómázik csak ha berugott. -
popey37
addikt
válasz
tükrös apo-ról még nem hallottam.
-
koanla
aktív tag
válasz
Oppenheimer #4169 üzenetére
Szuper, köszi! Így fejből most mintha azt mondanám, hogy akkor ez nálam légköri turbulencia lesz, kicsit szétesős (mintha körcikkekből állna a kapott kép és némelyik körcikk dekoncentrált csak) a defókuszált kép. Rosszabb esetben optikai probléma lesz. De akkor ezek szerint a kollimációm stimmel
-
sparks
senior tag
válasz
Oppenheimer #4166 üzenetére
Az lesz, egyelőre csak ismerkedés volt az eszközzel, komolyabb észlelésre autóba ülünk majd és megyünk a sötétségbe
. De majd, ha nem tombol a minusz mindenfelé, mert fagyoskodni brrr.... Anyámék Gyömrőn laknak, oda is leviszem próbára, ott lényegesen "csillagosabb" az ég.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4146 üzenetére
ez talán nem igy van moinden esetben, a semi apo szürőm semmit nem ad a képhez.
viszont a fényszennyet és a szini hibát redukálja szinte nullára. -
szoja
tag
válasz
Oppenheimer #4131 üzenetére
Engem lehet érdekel majd, a múltkor is jó volt. Majd pontosíts, mikor mész. Azért arra készüljünk, hogy jövő héten brutál hideg éjszakák lesznek, és most van némi hó is odafönt.
-
xcds
őstag
válasz
Oppenheimer #4131 üzenetére
Lenne, csak betegség van. A többiek lehet csatlakoznak.
-
válasz
Oppenheimer #4112 üzenetére
Én bolygóztam a 4mm-essel, Jupiter + galilei holdak, Szaturnusz, mind kurvaszép volt benne, pedig nagyon szutyok fókuszírozóm van. Fura...
-
válasz
Oppenheimer #4102 üzenetére
f/5-ös a tubusom, az azért eléggé fényerősnek számít. Mi volt a para a 7mm-essel?
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4083 üzenetére
az ilyeneket nem kellene itt hirdetni, mert ha hazajutok meg foglak bünteni érte, mi az hogy mentek ide oda én meg melózok? nem engedélyezek észlelést senkinek amig haza nem értem.
-
sparks
senior tag
válasz
Oppenheimer #4083 üzenetére
Szia!
Köszi az invitálást, manapság a víruspara miatt nem nagyon mászkálunk (erre fogom, amúgy szimpán antiszoc vagyok), a későbbiekben még az is lehet, hogy csatlakozunk kedves párommal. De egyelőre nagyon friss lesz ez, elég lesz megfagyni a kertben is
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4077 üzenetére
ZSiO: Zsámba István.
Az ország egyik, ha nem a legjobb tükörcsiszolója. Ami rendkívül szimpatikussá teszi, az a tény, hogy nem azért készít tükröt, mert pénzt akar keresni, hanem mert késztetést érez rá. Így ritkán csiszol, de az rendkívüli minőségű.
-
koanla
aktív tag
válasz
Oppenheimer #4074 üzenetére
Igen, olvastam anno, mikor írtad, hogy elboltolod/tad a régi okulárokat és ezek lesznek helyette. Arra írtam, hogy már többször fontolgattam, hogy direktben megkérdezlek itt, hogy van-e már tapasztalatod és megosztanád-e.
Nekem kezdőként pont ilyesmikre lenne szükség, hogy másikakkal ("olcsóbbakkal") összehasonlítva mit mutatnak, megérik-e az árukat.Nyilván, a legjobb lenne ilyesmikbe beletekinteni, pláne esetleg az én szettemben is kipróbálni, mert végső soron az adná meg a végső választ, de hát...
Az árát mondjuk, hogy értem, de az én lehetőségeim skáláján ez egy szabad szemmel nagyon is jól látható összeg per darab, azért is írtam, hogy jó darabig még vacillálni fogok ezen. Készítettem egy saját kis excelt pont azért, hogy az én tubusomban milyen nagyítás és FOV adódna melyikkel. Ott is látszott, hogy az Ethoshoz mérhető a cucc, de gondolom, azért azok sem véletlenül kerülnek háromszorosába a Tieidnek.
Az sem feltétlen triviális még, hogy mi a különbség az 1,25" és 2" között, mivel mintha gyakorlati látómező-különbség nem is nagyon lenne. 2"-ban meg az Apex lenne kábé az induló, de azoknak olyan pici nagyításuk adódna az én készülékemben, hogy bőven a kilépő pupilla alá mennék bármelyikükkel, szóval így azokat hanyagolnám. Pedig elvileg kevés lencséből állnak, tehát a fényáteresztésük elég jó.És ezek még csak az okulárok, a szűrőkkel kapcsolatban meg még sehogy sem állok....
Pedig a kezdeti bolygózásról mintha határozottan inkább a DSO-kra fordulnék mostanában -
koanla
aktív tag
válasz
Oppenheimer #4064 üzenetére
Köszi a leírást, nagyon hasznos - és már tavaly év vége óta vártam is valami ilyesmi rövid leírást. Tulajdonképpen hezitáltam is, hogy rákérdezzek, de látva, hogy itt nálunk milyen idők voltak, gondoltam, még hagyom egy picit.. Épp okulárokon vacillálok (meg még fogok is jóóó sokáig
) és valamiért nekem is hívószó a nagy látómező. Bár ennek az APM-nek az ára nagyon durva - a komplett felszerelésem kevesebbe kerül, mint ebből mondjuk három.
Persze kezdőként még sok kérdésem lenne, de legalább már ezzel is előrébb vagyok. Biztos vagyok benne, hogy ez másnak is hasznos.
Összefoglalót is néztem, meg még korábban visszalapoztam párat, de nem nagyon bukkantam ilyesmire. (régebbi tagok, fórumban jártasabbak biztosan találnak ilyet, persze)Az meg, hogy kinek mekkora FOV jön be, vagy mit talál hasznosnak, egyéni ízlés kérdése.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4069 üzenetére
én 82 fokosról beszéltem nem 60-ról. de mindegy. és bolygóról.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4067 üzenetére
hát én nem tudom, de ezek a 100 fokos oklik horror áron vannak, inkább 100x ortho mint egy ilyen drága, amit ki sem tudsz használni, mivel nem látod be azt a 100 fokot, szerintem ez csak parasztvakítás meg lehúzás, aki bolygózni akar csak és kizárólag, az orthot vesz, aki meg mélyegezni az valami 2" kis nagyitásut.
nekem már a 82 fokos is sok szinte.
ki nézi a látómező szélét? én biztosan nem. -
popey37
addikt
válasz
de bolygóhoz minek 100 fokos látómező?
-
popey37
addikt
válasz
én alig várom, hogy ég alatt is kiprobáljam az új szerzeményemet. de még 2 hét.
-
válasz
Oppenheimer #4059 üzenetére
Ha lesz addigra kocsim, akkor megyek.
-
popey37
addikt
válasz
meglátom, ha otthon leszek ki nem hagyom.
-
4580693
senior tag
válasz
Biztosan nem leszek.
Szolgálat nem engedi.
-
sparks
senior tag
válasz
Oppenheimer #4048 üzenetére
Fura, mert itt 14 kilót írnak, a visszajelzésnél meg valaki hátrányként a 16 kilós súlyt említi...
Ha nem jön be a csillagászat, akkor súlyzózhatok is vele
Szerk.: ja, a 16-ot ennél írják. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4024 üzenetére
nekem pusziért.
akitől megvettem, az nem igazán tudta mi van a tulajdonában. szerintem és Pali szerint is ezt az optikát valaki annak idején szétszedte,/ a tubus belül velúrozva van, biztosan szétszedték valamikor./ és rosszul rakta össze: a lencsék fel voltak cserélve és az ED tag forditva volt ráadásul visszatéve. kb. 20x-os nagyitáson volt elfogadható a képe, feljebb meg nem.
jelenleg 300x szoros nagyításon pirosban van egy szinte észrevehetetlen szini hiba: ha nem azt keresed, nem is veszed észre. a többi szin tökéletes, nem véletlenül 0,986 a strehl érték.
ED duplet rendszernél elég ritka ez az érték Pali szerint. a méregdrága tubusok rendelkeznek kb. ilyen értékkel. A Pali álltal gyártott olajimmerzes triplet 0.99 strehl feletti. nem sokkal marad el tőle a tubusom. és ez csak egy duplet.
úgyhogy megtartós a tubus az biztos, ha esetleg valaki mégis meg kivánja venni, az mélyen nyúljon a zsebébe.
Pali azt mondta, hogy a mérési jegyzőkönyv miatt minimum plusz 100k ha el akarnám adni./ de nem akarom/.ég alatt még nem tudtam kipróbálni, mert a mechanikám a BTC-ben van átalakításon, de alig várom, hogy kivihessem.
-
válasz
Oppenheimer #4010 üzenetére
én most márciusig max az erkélyre vagyok hajlandó kitenni a cuccot
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3991 üzenetére
várjá kicsit, mert a mechanikám nem biztos hogy lesz- a boltban egyenlőre nincs
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3981 üzenetére
Persze, mert batytak szólni. Amikor meg rákérdeztem, olyan érzésem volt, hogy az gondolják, mi a f@sznak telefnálok egyáltalán?
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3979 üzenetére
Ez nem most volt, hanem évekkel ezelőtt, amikor még nem voltak ellátási problémák, kb. 2017-ben. Ők sem tájékoztattak az érkezés váeható idejéről.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3977 üzenetére
Ugyan ez van a másik boltnál is. Pl tv everbright zenittükrömre több, mint két hónapot kellett várnom.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3963 üzenetére
azért a 34k a 39k-nak nem a 80%-a, de a 30k sem a 35k-nak.
ülj le fiam, matek egyes.akárhogyan is számolom.
amugy inkább 60% körüli árak a jók használt cuccokra, drágábban nem igazán mennek el, legalábbis ha nekem most kellene hasonló, inkább a boltit venném meg 4-5k-val drágábban. már csak a garik miatt is: ugye 3 napon belül ha van valami gáz, csere. használtban ilyen nincs. nekem ez megéri azt a plusz 4-5k-t. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3963 üzenetére
lehet igazad van, de én sohasem a hibákat keresem a cuccaimban, ha azt keresném, nem lenne felszerelésem, mert mindegyikben van hiba.
Gyulai Pali is elmondta, hogy a tripletekben is van hiba nem kevés, el lehet olvasni a csillagváros forumban az irásait.igen, egy másik ED lesz csak "kicsit" nagyobb.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3959 üzenetére
amugy én két ünnep között már az új tubusommal szeretnék észlelni.
-
popey37
addikt
válasz
akkor megvárom mig Te belenézel és ha nem fos
tál be akkor talán én is belesasolok.
-
popey37
addikt
válasz
és belátod azt a 100 fokot? szerintem nem, ezért felesleges. a 82 fokos bőven sok a szemünknek.
az extendert és az oklit viszont jó drágán méred, alig kerül többe a boltban./ bár semmi közöm hozzá/ -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3957 üzenetére
Te befosol, mi nem szeretnénk.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3954 üzenetére
Oppenheimer és xcds
Van pár magyar leírás, ami PDF-ben van, ezért nem tudom azonnal megosztani. Persze, ha gondoljátok, ezeket feltöltöm Drivera. (A másik, hogy koanla észrevehetően elég bizalmatlan, jobbnak találtam a privátot. Ott egy fokkal talán jobb a helyzet.Egy fokkal.)
Addig is néhány link.
Autokollimációs távcsőteszt
Jusztírozás (angol)
Távcsőbeállítás segédeszközzel (angol)Ezek alapján nagyon precízen be lehet állítani egy newton távcsövet, de mint írtam, ezek mellet létezik még tri-bahtinov maszkos megoldás is.
-
xcds
őstag
válasz
Oppenheimer #3954 üzenetére
Sose értettem ezt az írj privátban dolgot..
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3942 üzenetére
Szerinted tükör lesz helyette?
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3932 üzenetére
A Leonard üstököst igazán megvárhattátok volna
-
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3932 üzenetére
Elképesztő volt, döbbentes! Köszönöm mindenkinek az élményt!
Ezen felül: eddig azt hittem tudom milyen felszerelést akarok....de most már abszolút nem. -
xcds
őstag
válasz
Oppenheimer #3928 üzenetére
Mi tuti nem erunk oda 8 előtt, de jövünk.
-
xcds
őstag
válasz
Oppenheimer #3923 üzenetére
Fasza. Mi 8 körül érünk oda. Én a 120 /600 - at viszem. Lesz még 200 as dob es 100 as ed.
-
xcds
őstag
válasz
Oppenheimer #3909 üzenetére
Még változatlan a terv?
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3916 üzenetére
Nem tudom, engem idegesít a 100X-os nagyítás feletti objektumkövetés. Persze, EQ platform, 250mm és (főleg)fölötte van létjogosultsága szerintem, ahová már a minimum EQ mechanika az EQ-6 lenne. 200-as a dobsonom, mint neked a kisebbik. Amennyi az EQ platform, annyiért veszek egy EQ-5-öt használtan, óragéppel, tubusgyűrűkkel.
Ha nem vinné rendesen a 200/1200-as tubust, akkor váltanék rövidebbre 200/1000v800. -
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3918 üzenetére
Nézem időjárást, -3 fokot ír meg 10km/h szelet. És elvileg tiszta lesz.
-
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3909 üzenetére
Nem gond, tervezzetek nyugodtam, szerintem sajáttal megyek, mert nem tudom pontosan hogy fogok tudni érni.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3914 üzenetére
"nagyon finoman állítható mechanikás cucc kéne legyen"
Ez nem a dobson kategória
(én kicsit meg is bántam a Dobson-t, tervben van az EQ-ra váltás, nekem nagyon hiányzik az egytengelyes követés, finommozgatás lehetősége, esetleg óragép)V.Stryker
Általában az összes motyó tartozék, ha szettben veszed (értsd: tubus + állvány), ehhez van keresőtávcső, általában két low budget okulár, de kezdetnek oké, ha jobban belemerülnél akkor lehet még költeni rá.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3901 üzenetére
én pénteken még dolgozom, december 22 körül érek haza, a karácsony a családé, a két ünnep között viszont szabad a pálya.
-
Jazz
veterán
válasz
Benne vagyok
-
xcds
őstag
válasz
Oppenheimer #3903 üzenetére
Jaja, mi is oda.
-
xcds
őstag
válasz
Ha Pilis,, akkor lehet csatlakoznank páran. Nem 100 %, de ha minden ugy alakul akkor mennénk 3-4en külön autóval. Pontosabban hol a Pilisben. Mi Szentlélekre járunk néha.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3898 üzenetére
két ünnep közé ha lesz ég, kimehetnénk valahova, kocsi van kettő is: nekem és attilának, bár a 35-ös mellé nem igazán fér be senki.
-
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3896 üzenetére
Örömmel megyek, köszönöm a meghívást. Meg így legalább a te brutál teleszkópod után majd ha belenézek a 120-asba, látni fogom mennyire "semmit nem ér" az enyém, és hova lehet még fejlődni.
-
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3883 üzenetére
A 4-es pontra pedig jó példa a sajátom.
Maradva a 120/600-nál, összeraktam eddig a szettem, itt a tubus [link] , majd kéne még hozzá 2"-os egyebek:
- finomállítós crayford kihuzat
- GSO 30mm okulár
- Baader Qturret 2,25x
- SCopium dielektrikus zenittükör
- amci prizma
- semi apo szűrő
- Astro solar napszűrő fólia
- neq5Kihagytam valamit?
(goto-t és társait direkt hagytam ki egyenlőre
-
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3883 üzenetére
Ez így van. Ez a fényképezőgépekre is igaz. Melyik a legjobb fényképező gép? Ami nálad van.
(ezért a legjobb egy pro kamerájú teflon, optikai zoom-al, optikai képstabilizátorral, nagy szenzorokkal
)
Nagyon jók a linkedben a pontok részletes magyarázatai, pl. a 3-as.
-
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3882 üzenetére
Találtam is leírást, jól gondoltam én. A newton könnyebben hűl. Csak a turbulencia az ami még egy plusz tényező, illetve a dupla fényút.
"A kézikönyvek gyakran hasonlítják össze az egyes távcsőtípusok előnyeit és hátrányait. A refraktorok mellett gyakran hozzák fel a zárt tubus előnyeit: a cső egyik végét a lencse zárja le, a másikat az okulár. A Schmidt-Cassegrainek és a Makszutovok tubusa is zárt: a tubus elején korrekciós lencsét találunk. A Newtonok tubusa viszont nyitott. A külső levegő könnyen bekerül a csőbe, és eljut a főtükörig.
Egy zárt tubusú távcső lehűléséhez nagyon hosszú időre van szükség – a hűlés 30 perctől akár egész éjszakán át tarthat -, mivel a tubusból a meleg levegő nem tud kijönni, a hideg levegő pedig nem tud belemenni.
A nagy átmérőjű Schmidt-Cassegrainekkel és Makszutovokkal van a legtöbb baj. Amikor először viszünk ki ilyen elrendezésű távcsövet a hidegre, a segédtükörről és a korrekciós tagról sugárzó meleg levegő miatt egy órára, vagy hosszabb időre használhatatlanná válhat. A refraktorokkal ugyanez történik, bár a gyakorlatban az effektus kevésbé zavaró. A refraktorban az objektív után a fénymenet azonnal eltávolodik a meleg tubustól. Ráadásul a refraktorokban a fény csak egyszer utazza végig a tubust – a Cassegrain-típusoknál az oda-visszaút során megnő az esély arra, hogy a hőhullámok tönkretegyék a képet. Így nem a zárt tubus, hanem a fénymenet természete miatt áll fenn az a helyzet, hogy a refraktorok mentesek a belső turbulenciától." -
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3880 üzenetére
És mi a fizikai magyarázata, miért több ott ez az idő mint egy refi-nél. Amit lentebb írtam logika szerint pont fordítva kéne lennie.
Van még egy hátránya a 120/600-nak, hogy fogasléces. Ezt sokan kritizálták. Viszont egy crayford-al simán jó, de az megint 50k+.
"Hátrány
A kihuzata nagyon nagyon gagyi. Sokat javitgattam állitgattam kenegettem,nagyon nem tettszett.Tudtam hogy nem egy Crayford,de hogy ennyire rossz legyen? Egyszer egy más mellet volt az apóm és a 120-as és lám csoda történt,átlehet cserélni a kihuzatot.A kis távcsövem ujjá született.Cserélgetnem kell mig nem veszek még egy kihuzatot új ára 49000ft.
Összegzés
Összességében a kihuzat cserélye hozta rendbe a távcsövet,elötte még a csillagok sem voltak pontszerüek.Nem hittem volna hogy egy ilyen csere ekkora változást hoz.Igy aztán már az optika hozta magát,nagy látómező szép ködök csillaghalmazok.Nagy nagyításnál picit szinez,de hát nem erre készült.Meg vagyok vele elégedve,aki ilyet szeretne venni vegyen de szerezzen be egy finomállítós Crayfordot." -
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3878 üzenetére
Azta, tényleg nagyon szépek a képek és élesek! Elgondolkodtató! A lehűlés mennyi időt vesz igénybe? Ezt mondjuk nem teljesen értem, hogy miért pont a nyitott newton-nál a legmagasabb ez az idő (ezt írják, 150/750-nál akár 1óra+), hisz elvileg pont hogy a nyitott rendszer miatt annak kellene a leghamarabb átvenni a környezeti hőmérsékletet, hisz nyitott, két oldalról tud cserélődni a levegő, míg a zárt rendszer meg sokkal lassabban hűl át, lévén a levegő baromi jó hőszigetelő.
Chromatic 120: Hát igen....itt jól is látszik, ez egy jó kis videó. Megmutatják élő képen különböző okulárokkal a képi minőséget 120/600-nál: [link]
Viszont a kromatikus aberráció nem javítható semi apo szűrővel? [link]
Igaz nem olcsó mulatság, egy 2"-os 55ezer ft.
A kommentekben nagyon jókat írnak róla. (120/600, 120/1000 használók) -
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3836 üzenetére
Ekkora távcsővel miért csak ilyen 40-80x nagyítással állt rá? A 200x-at simán vinnie kéne annak a teleszkópnak nem?
-
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3830 üzenetére
Ez jól hangzik. És a klasszikus newton-al a fotózás sem probléma, ill. a követés is megoldott egy EQ3 ekvatorális mechanikával.
Ellenben a dobsonnal még goto-val sem igazán lehet fotózni távolra az azimutális mechanika miatt.
Tehát akkor összegezve newton-al ugyan azt(?) ellehet érni sokkal olcsóbban mint egy 80/600 ED-vel. (minőség, fényérték, optikai hibák mellőzésével)
A 130/650-el EQ3, ~200k, a nagyítási tartomány 240x-ig [link]
Míg 150/750P-vel EQ3, ~200k, nagyítási tartomány 150x ajánlott? [link]
Ez hogy? Nem fordítva kéne lennie? És az elnezevésben mint jelent a "P"? -
Jazz
veterán
válasz
Oppenheimer #3828 üzenetére
A jusztírozás és a főtükör koszolódása (lévén nyitott, és nem zárt rendszer mint a lencsés) mennyire problémás?
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3778 üzenetére
a 35 centisednek 0,35" a felbontoképessége, a 0,8" a mostani időjárás miatt szerintem tök jó.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3771 üzenetére
oszt ez mire jó? mert csillagászkodni nem igazán, pláne azzal a mechanikával, és még át sem lehet szerelni másra.
3 forintos műanyag cucc, talán az 5 éves fiamnak odaadnám játszani, ha lenne fiam.gondolj már bele: egy 127/1000-es tubus egy AZ villás machanikán, hű de jó.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3764 üzenetére
váltani akarok asi-ra, de nem létszükséglet eladni, bagóért nem adom el.
haverom vett egy asi air-t és hát dobtam egy hátast a tudásától. -
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3760 üzenetére
Már észlelne a lelkem
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3760 üzenetére
-
kovisoft
őstag
válasz
Oppenheimer #3753 üzenetére
"Aki nagyon ügyes, megtalálja rajta az Andromédát."
... és a Perseus ikerhalmazt. Még ügyesebbek az M33-at is.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3725 üzenetére
grat hozzá, de imádkozz, hogy ne kelljen szervizbe vinned, mert akkor otthagyod az árát. nem mondok mást VW.
nem hiába ajánlottam a hondát. egy ismerősőmnek sincs vw-je, pedig van pár. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3721 üzenetére
15 éves kocsi, lehet ütni vágni, a "kis" kocsid meg addig kíméled.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3711 üzenetére
honda accord combi, 3 babakocsi nyitva befért, mellé még 2 börönd.
tessék itt egy, nézd meg a képeket, le van fotozva a csomagtér. behalsz ha meglátod mekkora.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3708 üzenetére
apám, ha nem lesz jó idő mire hazamegyek, nagy verést kapsz.
ja és elveszem a játékod is ráadásként. -
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3705 üzenetére
Még olvasni is jó.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3694 üzenetére
hát ha egy binoklinak attól elállítodik a dioptria állitója, hogy a szemedhez szoritod, akkor dobd el jó messzire, még a fokusz sem állítodik el. nekem be van állítva mindkettő és úgy teszem el a tokjába, legközelebb nem kell álllítani rajta semmit.
a fokusztcsak akkro tekergetem ha célpontot váltok. -
4580693
senior tag
válasz
Gyakorlott szem egyből kiszúrja.
-
denko
senior tag
válasz
mármint a fókuszt amugyis is távolsághoz kell állandóan beállitani, objektum szerint, vagy hogy érted hogy el-állitodik, nem állitodik el?
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3676 üzenetére
ki fogják. én Gran Kanarián voltam. brutális ég volt a hegyen: 1950m magasság, ááá el sem tudom mondani.
la palma 2500m. most irigy vagyok.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3638 üzenetére
Amúgy igaz, ezzel én is szenvedek, hová tegyem az üléseket, ha néha kell a raktér...
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3636 üzenetére
Előre lehet dönteni a 2. üléssort egyenként, vagy ki is veheted azokat is, akkor egy matrac is befér a távcső mellé
Néha látni pl hahu-n 5 személyesre vizsgáztatott és ennek megfelelően 5 üléssel rendelkező példányokat.Amúgy megértem a japán vonal melletti szimpátiád, lényegesen jobb hírük van mint a francia autóknak.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3626 üzenetére
Citroen C8 és még fejleszteni is tudod a távcsőparkot
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3630 üzenetére
most is itthon vagyok, már 2 honapja betegácsiban.
honda accord combi, 2006-2008-ig 1-1,5 milla. kivisz a világból. vagy toyota avensis, szintén.de a honda nagyobb sokkal, abban még lakni is lehet.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3628 üzenetére
a volkswagenről lebeszéllek, pláne ha nem fiatal. a gatyádat rá fogod költeni.
a toyota és a honda megbizható még 14-16 évesen is, és nem kell szervizbe hordani naponta.
egy honda HR-V vagy toyota rav 4, ezeknél nem kell jobb. 2004-2006 évjárat, megkapod 1-1,5 milláért és kiszolgál. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3626 üzenetére
jó a két márka, csak kicsit fiatalabbat nézz. 2006-tól.
azért egy 20 éves autóval már vannak gondok, hiába toyota vagy honda -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #3625 üzenetére
Például:
2001 Honda CR-V
2002 Toyota RAV4Ezekről mit gondoltok? Diffrakcióhatárolt a megbízhatóságuk?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #3624 üzenetére
Hmmm, milyen olcsó fenntartású, megbízható, régi autót ajánlotok 0.5-1.5 millió között a 25+25 kilós tubus és zsámoly és 30 kilós equatoriális platform szállítására?
-
kovisoft
őstag
válasz
Oppenheimer #3609 üzenetére
Erős Holdfényben a pupillád sem 6-7 mm, hanem jóval szűkebb. Tehát annak a 3x annyi fotonnak mondjuk a 2/3-ad része be sem jut be a retinádra.
Ha a teljes Hold benne van a látómezőben, azaz ugyanakkora a nagyítás, akkor kétszer akkora objektívátmérő esetén a kilépő pupilla átmérője is kétszer akkora lesz.
-
kovisoft
őstag
válasz
Oppenheimer #3606 üzenetére
Ahhoz, hogy a Hold teljes fénykévéje bejusson a pupilládba, nagyobb objektívátmérő esetén nagyobb nagyítás is szükséges. Ami viszont azt eredményezi, hogy a felületi fényesség kb. hasonló marad. Ha kicsi a nagyítás, azaz nagy a kilépő pupilla átmérője (nagyobb, mint a saját pupilládé), akkor a fény egy része elvész.
-
66zio
aktív tag
válasz
Oppenheimer #3604 üzenetére
Tényleg, én a Holdat nem bírom sokszor nézni, olyan fényes. Napba ugye nem nézünk, de a Holdba nézés tud káros lenni?
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3602 üzenetére
nekem a főoldal jön fel, hogy lépjek be vagy regisztráljak.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3531 üzenetére
Zsír. Hasznos kis ketyere.
Köszi. -
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3531 üzenetére
Combos.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3521 üzenetére
-
válasz
Oppenheimer #3517 üzenetére
valami csapatfotót toljatok mindenképp
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #3514 üzenetére
oksa, ha elobb ersz le Galambos laszlo neven van a foglalasunk.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3498 üzenetére
Az időjárás előrejelzés mintha egyre gyengébb volna. Felénk, 3 appal ellenőrizve sem áll össze a kép; nehezen találják el a valóságot. Szóval nehéz ezekre alapozni.
Szerintem menjetek, aztán majd lesz valahogy. Sokszor tapasztaltam, hogy napközben, naplementekor felhős az ég, aztán mégis kitisztul.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3491 üzenetére
Ja, én gondoltam túl... valamiért az volt meg, hogy ebben van motor.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #3490 üzenetére
Értem már amit írtál, végülis helyes. Az app az "rááll" és téged navigál hogy merre told a teleszkópot.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3487 üzenetére
Szóval csak "rááll" az alkalmazásban (pl Skysafari) megadott célpontra?
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3466 üzenetére
Attila, még gondolkodom az ügyön, de kb. 25E forint lenne az ára. Makulátlan, csak ugye a használt cuccok 50-60%-os áron futnak.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3477 üzenetére
Karvaj.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Dualtron Popular - 52V 20Ah dupla motor elektromos roller
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2183, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest