- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dethroner
veterán
válasz
dethroner #6607 üzenetére
A garancia idő alatt végzett fizetős javítás után pár hete újra nem szívott vizet a gép. Most már nem foglalkoztam a pécsi szervizzel, a Szerviz kft-nek küldtem vissza javításra. Az ügyfélszolgálatos akivel telefonon beszéltem, nagyon rosszallóan vélekedett a pécsiekre, amiért gari idő alatt pénzt kértek a vízkőmentesítésért.
Ők ezúttal ezeket a munkákat végezték el: pumpa csere, daráló őrölt kávé kifolyócső csere, szelepkifolyó csere, vízkőoldós vízrendszer átöblítés, tömítés csere, kp egység zsírzás. Természetesen ingyen volt. Nem ajánlom senkinek a pécsi kávégépszervizt.
Most jól működik, még minimális öblítés is van kifelé ki és bekapcsoláskor is. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #6605 üzenetére
Itt a főzés előtt nem folyik több víz a szokottnál, csak az előző öblítés (vagy esetedben kávé nélküli főzés) maradéka. Ezt a keveset is persze ki szoktuk trükközni, mint ahogy a Krupsnál is lehet vele játszani, de nem is mindenkit zavar az a kis víz.
- Második főzésnél már csak kávé folyik, az előző kávé maradékával együtt.
- Maga a főzés rendben működik, ami nem utal tömítés vagy bármi hibára, amitől kevés lenne a nyomás.Ami nem jó, hogy az elején mintha kinyitná a mágnesszelepet a csepptálca felé, ami azt a gyanút erősíti, hogy valami vezérlési, illetve programhiba lehet. Erre is érvényes, hogy nem működne a főzés, ha akkor is nyitva lenne a szelep (nem lenne nyomás a főzőegység irányába). Tehát nem hibás a szelep és a processzor is képes kapcsolni. Egyébként is a mágnesszelepek általában úgy működnek, hogy alapállásban zárt. Csak akkor nyit, ha feszültséget kapcsolnak rá.
-
törölt tag
válasz
dethroner #6584 üzenetére
Nálam volt már olyan pipacső, amivel rosszul zárt a rendszer új tömítésekkel is. A pumpa vagy a nyomásfokozó öregedése is okozhat ilyet, vagy ha üveggolyóra cserélik a kerámia pöcköt, változnak a nyomásviszonyok, több-kevesebb víz jut át a beállított öblítési mennyiségből. Elég sok változó van, segíthet egy ismert működésű kölcsön főzőegység kideríteni, merre van a hiba.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #6577 üzenetére
Volt róla szó többször, öblítés után víz marad a kimenő szakaszban, azt tolja maga előtt a kávéfőzés. Ha kikapcsolható a gépen az előáztatási szünet, akkor is előbb a vízmaradék fog távozni.
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_5490-5490.html
Ezért van az, ha főzünk egy második kávét, akkor már az előző kávé maradéka fog folyni a víz helyett. De ez a jelenség ugyanúgy megvan az egészen más elven működő Krups gépeknél is, hiszen ott is van egy kifolyó szakasz, amiben marad egy kis víz.
Tálcába folyó víz normális, mert amikor öblítés után a főzőegység leválik, az üregeiben maradó víz alul kifolyik:
Öblítés közben viszont, ha jók a tömítések, a főzőegységbe kell menni minden víznek és a kávékifolyón távozni, mert az 1. számú mágnesszelep zár, a nyomás 4 bar fölé nő, emiatt a víz a főzőegység irányába kényszerül, egy rugós szelepen át, zöld nyíllal jelöltem (mármint nem a szelepet, csak az irányt). Noha létezik többféle Saeco konstrukció, talán ilyesmi lehet a tiéd is.
Ha az 1. szelep hibás lenne, akkor a normál kávéfőzés sem kapna elegendő nyomást, ezért is furcsa kicsit, hogy vannak ilyen visszatérő panaszok, ami a régebbi (mágnesszelepet nem tartalmazó) Saeco típusoknál nem volt szokásban. Az meg, hogy a processzor "direkt" kinyitja ezt a szelepet, szoftveres kérdésnek tűnik. De így látatlanban én is csak találgatok.
-
sepsi0
őstag
válasz
dethroner #6577 üzenetére
Szia!
Nekem fehér volt/van.
Idővel ugyan ezt produkálta. Miután lecseréltem a tömítéseket és kapott kávéolaj és vízkőmentesítést, egy ideig jobb volt, de nem olyan, mint új korában. Sőt a tejhab se volt olyan, pedig kapott új tejtartályt is... Most pedig behalt benne az egyik motor. 2,5 éves, 3x szervíz, én befejeztem a Philips/Saeco vonalat.
Megfogadtam, amit az elején mondtak, használ felújjított Jura.A Saecoban hamarabb megtelt a csepptálca, mint jelzett volna, hogy ürítsek.
Most van itthon egy csomó alkartrészem a Saecohoz, kaptt új pipát is, van több garnitúra tömítésem, ahhhhIgen, folyamatosan karbantartva volt, megkapott mindent.
A motor palástja tiszta rozsda, majdnem átrohadt.Egy ideig én elengedem a Philips vonalat...
-
törölt tag
válasz
dethroner #6138 üzenetére
Nem biztos, lehet hogy anionos szűrő a kávégépé, nátriumionokra cserél mindent, az meg jól vezet, jobban mint a hidrogénionos kationos. A TDS-mérő csak viszonyításra jó, lassan cserélni kellene a kancsóban a patront, 250 ppm-ig optimális a víz.
Igazán rakhatnának egy ilyen TDS-mérőt az automatákba hogy visítson ha tényleg kemény már a víz... Meglátjuk csere után mennyi lesz a ppm értéke.
-
törölt tag
válasz
dethroner #6086 üzenetére
Eleinte csíkkal majd csepegtetőssel, mostanában semmivel. Tervben volt digitális TDS/pH-mérő, de még nem találtam értelmeset.
Úgy látszik kénytelen leszek gyári szűrőt etetni kancsós vízzel és a gyári patronban cserélni háromhavonta a műgyantát tiszta kationosra. Oda már elvileg nem kell szén.
-
tibcsi2012
csendes tag
válasz
dethroner #3965 üzenetére
Nekem is a saeco picobaristo delux 1 hónap után már nem akar öblíteni se be se kikapcsoláskor. Az összes víz a főző egység alatt folyik ki. De a kávékat rendesen lefőzi. Érdekes hogy őrölt kávéra állítva is jól dolgozik és kijön a víz a kifolyón. Már úton van vissza a Phillips szervízbe. Remélem rendbe rakják.
-
törölt tag
válasz
dethroner #3875 üzenetére
Simán megér 160-at a géped, csak nem azok fogják megvenni, akik mindent kuponnal vesznek. De ha elégedett vagy vele, miért adnád el?
Ha bekapcsoláskor nem öblít jól, valószínűleg még mindig valami szivárgás probléma lesz, vagy dugulás. Ha ennyire hamar elmállott a régi szilikon gyűrű a pipacsövön, lehet hogy a "hengerfej tömítés" is ereszt üresen, kávé nélkül. Szilikonzsírral lehet javítani rajta, de az csak pár főzés erejéig hatásos.
A főzőegység utáni csőben tud még lerakódni kávézsír, a tabletta megoldja, ha nem, kis kefe, van ahol lehet kapni Saeco gépekhez. Meg ha régi típusú a kifolyó, akkor ott tud még lerakódni a kávésár, amin nem küzdi át magát az első öblítővíz. Xsmallnál gusztustalan volt.
De szerintem ebben már az új kifolyó van, ami csak egy szilikon cső. -
törölt tag
válasz
dethroner #3860 üzenetére
Hasonló korú de szimpla fekete ment el nemrég 160-ért. Nem mindenki tud árukeresőről meg kuponokról. Baj?
Mármint attól, hogy a gyártó alámegy árban saját magának, még nem kéne kidobálni azt ami még jó. Meg a használt gépekkel szembeni ellenérzések is csak az erkölcsi elavulást növelik, nem veszünk annyi új cuccot ha ilyen hamar szemétnek nyilvánítják. Vagyis hát de, viszont ez valahol szomorú, hogy már végre nem szemetet gyárt az ipar, mégis fenn kell tartani az eladások növelését, így az előző túlárazott modellek árait bedöntjük.
-
-
-
-
törölt tag
válasz
dethroner #3794 üzenetére
Igen, amikor bekapcsolom, a felfűtés után mindig öblít (ma pl. elég keveset, fel is figyeltem rá) változó mennyiségű vizet, és kikapcsolás során is öblít, akkor viszont általában többet, mint kezdéskor. Ha 2 kávét főzök, akkor a kettő között is nyom egy kis vizet. Kb. ennyi.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3770 üzenetére
Ennek kétféle megoldása van. Egyiknél látszik ilyen karmos szelep, amit a főzőegység hüvelye tol vissza és ezáltal megnyílik a víz útja, korlátozás nélkül. De ennek sajátossága, hogy nyitás nélkül viszont önmagát zárja be (visszacsapó), akár szét is robbantaná a nyomás, nem fog engedni (de a vízpumpa kimenetén van biztonsági szelep, ami enged, ha kell):
A másik változatnál ilyen köröm nem látszik egyáltalán, hanem egy belső dugó tart ellen a víznek. Ha jön a nyomás, 4 bar felett egyszerűen kinyomja, elenged a rugó:
Itt látszik utóbbi működése. Amikor a piros nyíllal jelölt mágnesszelep nyitott, a tejkör felé halad az áramlás, hiszen a pipacsőben lévő dugó kifelé nem enged. Amikor a mágnesszelep zár, akkor viszont a nagy nyomás 4 bar felett könnyedén eltolja a szelepet és megindul a víz a főzőegység felé:
A pumpa jó erős ezekben a gépekben, azt én is tapasztaltam, hogy túl finom őrleménynél, ami már túltömít, a főzőegység recseg-ropog, alul visszanyomja a dugattyú rúdját is ütközésig, a dugattyúrúgó ellenében. Szinte lehet érzékelni szubjektíven is, annyira szétfeszíti a nyomás, hogy többet már nem is bírna a főzőegység.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3763 üzenetére
Feltételezem:
Rendeltem ilyet én is:
https://www.aliexpress.com/item/1005001460655299.html
Csak kicsit átverős, mert a kínai a külső átmérőt nézi. 2 mm a gyűrűvastagság, az 4 mm plusz összesen, azaz: 9x2 és 13x2. Ilyenek vannak nekem, láthatóan az eredetinek megfelelő, illeszkedés / tömítés is korrekt.
Ha már itt tartunk, ilyen kampós tűvel ki lehet akasztani a gumit:
https://www.aliexpress.com/item/1005001615059121.html
Ez a flakon pedig alkalmas az Oxett A2 szilikonolaj tárolására:
https://www.aliexpress.com/item/32724488875.html
Noha ezeket korábban a tűk miatt vettem, mivel azok egyéb elektronikai célra használatosak (forrasztásnál alkatrész kivétele), csak később jöttem rá, hogy a flakon viszont jó a szilikonolajhoz, mert az Oxett A2 van annyira folyékony, hogy használható ilyen módon is. De azóta láttam már többfélét, ha valakit esetleg érdekel ilyen olajozó flakon:
https://www.aliexpress.com/item/1005002069623477.html
https://www.aliexpress.com/item/1005001775526040.html
https://www.aliexpress.com/item/4001278819371.html
https://www.aliexpress.com/item/1005001510923411.html -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3754 üzenetére
Hogy 4 hónap alatt nem volt használva a szoftver szerint, az bizonyára észrevehető, bár lehet, hogy van más tárolt infó is, de mindegy elvileg, ez nem szakszerűtlen beavatkozás, nem szétszedés / rongálás stb.
Nem ugyanaz, mint amikor valaki a TV szervizmenüjében elállítgat mindent és emiatt lehal a készülék, amire persze vannak megoldások, de plusz munkát jelent a szerviznek, amit nem nagyon szeretünk, hiszen szívatás jellegű.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3751 üzenetére
Itt van egy ilyen szivárgó hiba, hasonló hangot ad:
https://www.youtube.com/watch?v=58jYPoUysiE
Csak nekem azért volt furcsa, mert a főzés normál 92 °C hőmérsékletén nem ilyen gőz szokott keletkezni a gépemben, hanem szimplán forró víz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3748 üzenetére
Ahogy észrevettem, szervizmódban nem fűt a Saeco, de egyik gombbal bekapcsolható általában a fűtés. Itt az ESPRESSO gombot írja:
https://manualzz.com/download/48186016
https://www.manualslib.com/manual/913628/Saeco-Minuto.html
Viszont nyomásra elkezd fűteni (és csak addig fűt, amíg nyomom), abból annyit tudni, hogy kapcsol szabályosan a processzor (triac sem lehet zárlatos), de azt nem tudni, hogy hány fokra szabályoz üzem közben.
Úgy lenne jó, hogy nyomom és mondjuk látom, hogy egy ponton lekapcsol, illetve stabilizál. Plusz még hideg vízzel is rá tudok öblíteni a bojlerre, hogy az esetleges gőz kimenjen és közben szépen látható legyen az ismételt felfűtés működése.
De nem tudom, a tiéd hogyan működik pontosan.
SteamOut módot nem próbáltad?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3739 üzenetére
Mindenesetre ez nem úgy működik, mint a másik konstrukció, ami alapján előtte írtam.
Esetedben, ha a processzor érzékeli a túlmelegedést és emiatt nyitja mindkét mágnesszelepet, akkor a gőz elsziszeg a csepptálca felé. Öblítés után kicsit esik a hőmérséklet, talán emiatt engedélyezi a kávéfőzést, mert egyébként elvileg bizonyos fok felett tiltania kellene.
Nyilvánvaló, ha a processzor túlmelegedést érzékel, akkor ennyi erővel a fűtést le is kell kapcsolnia, hiszen az a dolga.
Legfeljebb akkor nem képes, ha mondjuk a fűtéskapcsoló triac zárlatos lett. Ebben az esetben a fűtést már csak a bojlerre szerelt biztonsági hőkapcsoló képes megszakítani, de az jóval 100 °C fölé is engedi, mivel a gőzölést is engednie kell, nem tud különbséget tenni (itt nem úgy van, mint egyszerűbb kávéfőzőknél, ahol nem processzor mér, hanem két hőkapcsoló van, egyik vízre, másik gőzre). Ráadásul van olyan hővédő kapcsoló is egyes automata gépekben, ami egyszer leold, utána már többet nem fűt a gép egyáltalán, szét kell szedni, javítani. Ez meg láthatóan nem arra utal, de lehet benne visszaálló hőkapcsoló is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3731 üzenetére
Ha jól sejtem, nem a gomb feliratát kell nézni, csak a helyét "átlósan":
Ha jól látom, ezek egy 4 baros szelep segítségével irányítják a gyenge nyomást a tejkör felé. De amikor a mágnesszelep arra nem enged, értelemszerűen a főzőegységbe nyomja a vizet:
Vízkeménységet érzékelni nem tudnak a kávégépek, hanem csak a beállítás alapján a vízmennyiséget méri (flow meter impulzusok, azaz a belső "vízóra" jelei alapján):
Egy iszapos diszpenzer bemutatása:
https://www.youtube.com/watch?v=IlGBzeGVB3k
Nálad nincs eltömődve? Mindent összevetve, videódon nekem az volt a fura, hogy gőzmozdonyként viselkedik, pedig kávégép elvileg.
Nemrég láttam egy jó videót a 424-es mozdonyról, csak érdekesség / off:
-
törölt tag
válasz
dethroner #3712 üzenetére
Szia, meghallgattam a feltöltött videódat és az általad "összeér a féktárcsa a betéttel" leírt hang biztos, hogy hiba. Nekünk 3 hónap múlva lesz 5 éves az ugyanilyen kávégépünk, de ilyen hangot sosem produkál. Kattogások a mi gépünkben is vannak, ami halkabb lesz zsírozás, kenés után.
Az öblítés a gépeden gyakorlatilag nulla, mert a mienkből bekapcsoláskor is jön öblítővíz, igaz, kevesebb, mint a kikapcsoláskor. 4 naponta zaccolunk és tisztítjuk a tálcát, ez idő alatt 16 kávét főzünk le, és nem telik meg teljesen a tálca vízzel.
Évente egyszer vízkőtlenítünk a gyári CA6700-as 250 ml-es vízkőoldóval. A gépeden szerintem, nem vízkövesedés a gond.
Szerkezetileg nem értek hozzá, csak az előírt karbantartásokat csinálom és évente egy vagy két alkalommal cserélem a gumigyűrűket.
Én vinném szervizbe, ha helyedben lennék.
Egyébként, újonnan vetted? -
törölt tag
válasz
Próbálj teszt módba lépni, kikapcsolod a hálózati csatlakozónál lévő kapcsolóval vagy kihúzod a hálózati kábelét, aztán az Espresso + Menu gombokat egyszerre nyomva tartva visszakapcsolod vagy visszadugod. A Power gombbal arra a lapra tudsz lépni ahol a HEATER | GRINDER látszik és látni fogod hány fokot érzékel az NTC.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3716 üzenetére
4 hónap elég kevés, talán hibás a termisztor, vagy egyéb okból túlfűt és a túlnyomás miatt nyit a csepptálca felé, ahogy múltkor említettem:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3548-3548.html
Normálisan, amikor stabilizálódik 92 °C-ra, nincs gőz, nincs szuszogás, csak forró víz. Ezért is szoktam figyelni a saját gépemnél, hogy akkor nyomatom a főzést, amikor beáll a megfelelő hőmérséklet és nem gőzöl, nem lövöldöz, csak folyik szépen a forró víz.
Ha előtte begőzölt, azt meg ki kell engedni öblítéssel vagy a gőzölőn, ez típusfüggő is, mivel van gép, amiben külön gőzbojler található.
Nyilván az még belefér, ha valamivel 92 °C fölé megy, hiszen az még esik, mire a főzőegységbe jut / áthalad.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Túlfűt a gép, túl sok gőz képződik a bojlerben szerintem.
Noha bármelyiknél előfordul ilyen, amikor először felfűt és kicsit túllövi magát, de később stabilizálódni szokott.
Régebbi konstrukciónál a gőzcsap megnyitásával lehet gőzteleníteni a bojlert. De ha neked ennyire túlfűt, azt okozhatja a bojler vízkövesedése is, mivel romlik a hőátadás, hőeloszlás, így a bojlerre szerelt termisztor sem úgy érzékeli a hőmérsékletet, ahogy kellene.
De egyébként szakaszosan kapcsolgat, vagyis amikor közeledik a 92 °C-hoz, már előtte leállogat, mivel amúgy túllőné a hőfokot, ha pont 92-nél állna le. De amikor normálisan működik, még akkor is túllőhet elsőre.
Kitapasztaltam, miután kivezettem hőmérőt is, valamint egy kis hangjelzőt kötöttem a fűtésre, ami halk zúgással indikálja nekem, ahogy kapcsolgatja magának a gép a fűtést.
-
dethroner
veterán
válasz
dethroner #3709 üzenetére
Na, még az is lehet hogy meggyógyult
Végigment a vízkőmentesítés, csináltam egy gyári visszaállítást, és közben a kávémennyiség beállítást is kiválasztottam, de nem nyomtam a főzés közben ok gombot, vártam mennyit bír kipréselni magából. Nos, kb 7-8cl lett
Most belövök egy elfogadhatóbb 3-4cl között és meglátom pár napi használat után hogy alakul.
-
Mittu88
senior tag
válasz
dethroner #3612 üzenetére
Nálam 2235/40-esen is ilyen, ugyanennyi főzet mellett.
Jut eszembe, múltkor szervizbe kellett vinnem, 3 hónapos gép. Egy tömítés volt kicsit berepedezve, ettől teljesen elengedte a nyomást és egy csepp víz sem jött belőle. Hihetetlen, hogy ilyen apró hiba teljesen működésképtelenné teszi.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
dethroner #3620 üzenetére
Amikor főzés után a pipacső lecuppan, az alján lévő résen keresztül lefolyik a maradék víz a hengerből, illetve zaccról, a csepptálcába:
Ahol piros nyíllal jelöltem.
Régebbi Saeco egységekben ilyen fémszűrős dugattyú van, de erre is igaz, hogy mellette lévő résen vissza tud menni a zacc is, hiszen nem szoros az illesztés:
Újabbak meg már ilyenek, ezen jobban visszamegy a lé, de némi zacc is:
Mindenesetre régebben azt hittem, hogy a dugattyú kiépítéséhez és a henger belső tisztításhoz, bontani kell az egész egységet. Míg egyik videóban láttam, hogy az ember lazán kipattintotta az alsó akaszkodó kart (ehhez célszerű jól benyomni a dugattyút, a rugó ellenében), megfelelő szögben ez nem is okoz káros feszülést.
Utána a dugattyú kihúzható és a belső tisztítás elvégezhető.
-
törölt tag
válasz
dethroner #3620 üzenetére
Van akinél segít ha kisebbre állítja az aromát, de igazából szerintem azért csinálja amit írtam, nedves marad a zaccpogácsa, össze se áll, széthullik, de legalább lemossa.
Nálam amikor jó a zaccpogácsa, a kávé nem finom. Ha elég finom az őrlemény, meg hosszúra főzöm, akkor összeáll a pogácsa, látszik a fémszűrő csavarjának a lenyomata, alig van szemét, de a kávé amit lefőz, keserű, vacak, hosszú.
Gyakorlatilag karosként elmosom minden főzési session után a gépet, annyi csak az előny hogy egyforma adagokat őröl, tömörít, egy helyre gyűjti a zaccot, mármint a dobozon belülre. -
törölt tag
válasz
dethroner #3607 üzenetére
A Grinta szép kis őrlő, nézegettem régebben én is. Aztán nagyobb vasakon gondolkodtam, de végül Graef meg Sage őrlők jártak nálam, aztán jött a Philips és minden más ment.
Persze még mindig hezitálok egy karos gép meg az automata között. Egy Kinu Phoenix szerintem eldöntené az irányt...Ma visszacsempésztem a filterpapír korongokat a játékba, többször is fel lehet használni egy korongot, így az egyszerűség kedvéért most épp a fém filter alá raktam fel. Ezzel a megoldással akár egy napig is lehet használni egy korongot. A gép melletti kötelező tartozékok (kefék, törlőkendő, mérce, mérleg) mellé így indokolt a 10-es torx csavarhúzó is...
Kb. tíz adagot le is főztem egymás után, így már lehet hogy engedném finomabbra az őrlést is. Nagyon felturbózza a cremaképzést, olyan mintha egy napos pörkölést főznék, szinte hab folyik a gépből, ami csalóka, mert hajlamos az ember hosszabbra hagyni a főzetet, ilyenkor jó a volumetrikus adagolás, továbbra is az 1:3 arány aminél még nem üresedik ki a kávé ízvilága.
Most úgy tűnik kipróbálom ezt a papírozást, napi cserével, bár lehet hogy ennyi hab nem kéne, latte artot csak pihentetés után lehet önteni rá, de ízre jó, eltűnt egy fanyarság amit nem annyira szeretek ebben a kávéban (Rioba Platinum).
-
törölt tag
válasz
dethroner #3597 üzenetére
Nem. A nyomásfokozó egy szelep ami akadályozza a kávé gyors lefolyását, ugyanakkor segít felépülni a nyomást, amitől ki tud oldódni a kávéból a széndioxid, ami cremában mutatkozik meg. A névleges 15-18 bar nyomást, amire az ULKA pumpa képes, csak befulladáskor érné el a rendszer, a mostanság elterjedt Philipsekben jó ha 4 bar összejön. Friss pörkölést azért már láttam szépen lefolyni, azért is ajánlom.
Bio Bellaromot karosban is nehéz főzni, de a második optimumán finom alapanyag lattéhoz, cappuccinohoz. A második optimum, amikor nem a finomra őrölt kávé szabályozza be a lefolyást és a nyomást, hanem durvább őrleményt használunk, eltűnik a keserű íz, balanszba kerül a savanyúval, a lefolyást pedig nyomásfokozóval lassítjuk. -
törölt tag
válasz
dethroner #3591 üzenetére
Régebbi gépeken (Talea, Odea) volt szabályozható nyomásfokozó, az Accademiában, Expreliában, Babilában még van. A gyári fix rugó + golyó nem hoz létre túl nagy nyomást. Nálam is fix, csak megnövelt rugóerővel és plusz SBS nyomásfokozóval. Így sem éri el a karos gépek presszó lefolyásának lassúságát, de jobb mint a gyári amikor csak átfut a víz a kávén.
-
jambiyya
őstag
válasz
dethroner #3503 üzenetére
Costa tényleg egy jó kávé. Semmi extra, ráadásul ár/értékben nem túl jó, viszont nem tudok belekötni, bár sokkal jobbak is vannak. Nekem kicsit savanykás. Mondjuk lehet, hogy nem a mantarohoz kéne hasonlítani.
No és végre bejött, amit az összefoglalóban olvastam, miszerint kevesebb kávé, keserűbb, kevésbé savanyú. 4 kávébabon volt a beállítás, és miután levettem egyre, eltűnt a zavarú savanyú íz. -
-
jambiyya
őstag
válasz
dethroner #3290 üzenetére
"Nálam olyan a zacskó tartalma, mintha valaki mindenféle árnyalatú kávészemekből rakott volna bele" - gyereknek játszani pont jó lesz, és még az se baj, ha a szájába veszi, csak az orrába ne dugja. Bár ez függ a gyerek korától.
Nekem nincs bajom a világos pörköléssel, ittam már nagyon jó kávét világos pörkölésű szemekből. Igazából ilyet keresnék most, de a mantaro nem ilyen. -
jambiyya
őstag
válasz
dethroner #3281 üzenetére
Na nem bírtam tovább. Tényleg light roast kinézetre és az íze is. Ittam már rosszabb kávét, de sajna ettől még nagyon gyenge. Már az illata is fura, nem is kávéra emlékeztet, hanem valamiféle dohos gabonára. Az íze nem az ihatatlan kategória, tejeskávéba végül is elmegy.
Egy sötét pörkölésűt váltott, arra számítottam hogy lágyabb, enyhén citrusos ízt kapok, valami hasonlót, mint a Bellarom Crema, de sajna nem nyertem.
Van itthon egy tesco finest Costa Rica, holnap megkóstolom. -
this_is_why
csendes tag
válasz
dethroner #3266 üzenetére
Amit linkeltél Costa, az ennyiért éppen jó még, kóstoltam, rendben van. Mondjuk a Mantaro-hoz képest szinte minden. Én 4 ízben próbáltam a Mantaro-t.
Személyes vélemény:1-1 adag után ment mind a kukába nagy lendülettel. Valódi hulladék. Azok gyártják akik a Bravos-t is. Kb. olyan, mintha a megdöglött Bravos-t átcsomagolták volna. Pedig a marketing része tetszik nekem, arra ment el a pénz..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged