- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fpeter84
senior tag
És tényleg, ez a legegyszerűbb megoldás, kész modulként is kapható akár kijelzővel együtt...
Valamiért nem találtam rá pár gyors kereséssel, ezért írtam a másik alternatívákat... Csak ahogy nézem elég átabotán forrasztják rá a kijelzőket, azzal lehet lesz még egy kis utómunka, dehát ezért óccó, nem dlága
-
Janos250
őstag
Nem biztos, nekem eddig bejött, bár nem sokat dolgoztam szervóval.
Amit én mondok elektronikáról, az annyira biztos, mint amit a villamosmérnökök mondanak kémiából
Ez csak egy régi tapasztalat volt:
Még Microchip PICes korszakomban nem tudtunk megmozdítani PICcel egy szervót. Na, akkor vegyészként gondoltam, kipróbálom. Mert ugyebár a szervo eredeti működési elve, hogy az egyenáramú motor egyik sarkát egy híd olyan szintre rakja, ami a szervo belső saját jele, a másik sarkát meg egy másik híd olyanra, ami a bejövő jel szintje. Így, ha a két jel időbeli hosszúsága megegyezik, akkor semmi nem történik, ha van időbeli különbség, akkor egy ideig a motor két sarka nem ugyanazon a potenciálon van, tehát elmozdul. Ebből vegyész ésszelazt következtettem, hogy a pillanatnyi érintéses módszernek működni kéne. Működött is, így derült ki, hogy a motor jó, csak ez egy olyan elátkozott típus, ami a vezérlő madzagon is nagyobb áramerősséget igényel, mint amit a PIC leadott.
-
És ez ha nem a fény sebességét méri, akkor mit? A tárgyról visszaverődő fény erejét? Hogy lehet azzal távolságot mérni?
Teasüti: mondjuk úgy, mint egy nyelvsíp (oboa, klarinét) ahol a légoszlopot egyik végén megrezegteted, és ahol luk van, ott csomópont képződik, és változik a hangmagasság. Kell egy mikrofon a másik végére, és megmérni a frekvenciát. Szerintem működhet.
-
quint
aktív tag
Kérek engedélyt meghunyászkodni
Ámbár amikor:
- először említetted, akkor összesen csak annyit írtál, hogy a Sharp gyárt valami infrás szenzort ( na bummm, ki nem?)...
- szerencsére most belinkelted, de már nem merem megkérdezni, hogy ennek mi köze van az eredeti kérdésben szereplő (közel) 0 - 200 cm-es érzékelési távolsághoz
-
fpeter84
senior tag
Lévén hogy nem atomreaktor vezérlésről van szó, nem hiszem hogy ez olyan nagy probléma lenne
De mechanikai megvalósíthatóság / tartósság szempontjából nekem a pedál által rugón keresztül taposott load cell tűnik a legjobb megoldásnak. Koszolódás, oxidálódás, kopás nagyjából kizárva, talán egy kis hőfüggősége lehet de gondolom úgyis szobában lesz minimális hőingadozás mellett, a potinál ez is nagyobb gond. A rugó és a load cell méretezésével nyilván kicsit kísérletezni kell, de egy ilyen érzékelő ebay/aliról alig pár $, hozzá egy HX711 ami alapból 80Hz, a datasheet határáig kihajtva úgy 144Hz-et tud az már szintén bőven elég feldolgozási sebességet nyújthat...
-
fpeter84
senior tag
pár kövérebb kondival ez nem hiszem hogy akkora probléma lenne - lévén hogy külső AREF nélkül meg magát az 5V analóg tápfeszt használja egy ilyen AVR referenciapontnak...
(van belső Vref is az említett 32U4-ben, de az meg csak fix 1.1V-ot tud). Mellesleg a műverősítős megoldás is pontosan ugyanolyan tápfesz érzékeny, tehát rendesen ki kell simítani...
a 32U4 a micro-n egyébként "csak" 10 bites ADC-t tud, ezt is bele kell számolni. Alternatíva lehet pl egy Due (csak az méretesebb és drágább) mert ez 12 bites ADC-vel rendelkezik és ezt megfejeli egy programozható gain (PGA-t kell keresni a SAM3X doksiban) amivel 1/2/4-es szorzót lehet a bemenő fesznek adni, ezáltal 3.3V tápfesz mellett 0-1.65 vagy 0-0.825V-ra lehet csökkenteni az értékes tartományát. Másik alternatíva lehet sok más mellett (ami Arduino IDE kompatibilis) az STM32, amiből ugyan a maple clone minimal board nem elég mert azon nincsen AREF+ és a VDDA is fixen a tápra van húzva, de valamelyik "nagyobb" tesó klón boardon biztosan van AREF láb is. Vagy ugyan OFF, de a Microchip PIC családban dolgoztam már több olyan kontrollerrel is amiben van szélesebb skálán programozható belső Vref és/vagy integrált műverősítő funkció. Mikroe IDE-vel pedig az USB HID eszközként élesztés is könnyű pl (csak ezekhez programozó hardver is kell, ami 8$+)
-
-
bardi
senior tag
Ezt használom, nem akartam olyat, amibe belemegy a por, meg ezt viszonylag sokan használják ilyen célokra pozitív visszajelzésekkel.
#4340) szaszyka : Ezzel nagyon nehéz lehet menni
Már egy sima potméteres fékkel se tudnék mit kezdeni szerintem, olyan régóta használok loadcelles féket.
-
Teasüti
nagyúr
Köszönöm!
Viszont nem látok árakat. Mennyiért adnak egy darab örök licencet egy gépre magánszemélynek?
Na meg ugye én ezt hobbiból csinálom, szóval ha kijön vmi olyan összeg, ami már közelít egy eredeti Arduino Starter Kit árához, akkor csak mosolyogni fogok rajta.
Meg olyan szoftver kéne, ami nincs szétdarabolva a támogatott hardvereket illetően.
Egy mindenest szeretnék: Atmel AVR, AVR32 és ARM támogatás all-in-one, ami szóba jöhet így nekem a nem túl távoli jövőben. -
gyapo11
őstag
A vakut is elég könnyű vezérelni. Ha régi vaku, akkor 200-300 V van a gyújtókábelen, ezt tirisztorral lehet rövidrezárni. Egy kondit süt ki, és így a tirisztor is kinyit, jöhet a következő villanás.
Ha újabb vaku, akkor 5-10 V-os a gyújtófeszültsége, ezt egy tranzisztorral vagy fettel is el lehet sütni, pár mA az áram.
Most nézem ez nem önálló vaku, hanem gépbe épített. Erre nem tudok módszert kívülről indítani. Exponálni kell a géppel. Ha van távkioldó menet az exponáló gombon, akkor a távkioldót már lehet működtetni egy kis motorral meg menettel, ha van hely, akkor autóba való ajtózár motorral. Kb. 3-5 N erő kell egy pillanatra. Ha elektronikusan távvezérelhető a gép, akkor még egyszerűbb, az valószínűleg nem több mint 5 V, le kell húzni testre egy kimenetet. Végső esetben a fényképezőgépen is meg lehet nyomni az exponáló gombot, de azt már nehezebb úgy megoldani, hogy a vaku fénye is látsszon, és a befogó szerkezet meg az egyéb kellékek ne takarják el. Esetleg lehet próbálkozni plexirúdból hajlítani fényvezetőt, és akkor be lehet építeni az egészet egy dobozba. -
Janos250
őstag
Persze, profik ne arduinot használjanak.
Viszont az amatőr csak akkor tudja, hogy mint jelent pl. a
htim3.Init.Prescaler = 0;
ha előtte megnézte a manuálban, hogy mi az a prescaler.
Akkor viszont már ez is egyszerű:
*((volatile uint32_t *) (baseaddress + 0x28)) = 0 ;Persze, ha utána újra hasonló programokat kell írni, akkor sokkal könnyebb fejben tartani a Prescaler nevet, mint a 0x28 számot.
Igen, persze a HAL-ban mindennek neve van, nem kell a számokkal tökölni.
De ha az STM32CubeMX-et használjuk, akkor még grafikusan is megszerkeszthetjük. Ha tudjuk, hogy mit!
Mellesleg ez is egy C (C++) programot generál, amit utána bármilyen környezetben használhatunk.
Igaz persze, hogy az arduino elterjedt STM32masterje a Maple könyvtárát használja.
"Nem találok semmi DMA kezelési példát Arduinora"
Nem arduinora, hanem STM32 procira kell keresni. Az minden környezetben használható, mivel C (C++) -
Janos250
őstag
Én amondó vagyok, hogy a proci spéci dolgainál nem nagyon látom értelmét a környezet saját dolgait kihasználni, mert:
Először kikeresi az ember a manuálból, hogy melyik regiszterbe mit kell betölteni. Utána két lehetőség van:
1. Egyszerűen az adott cím(ek)re kiírjuk az adott érték(ek)et, és örülünk ha működik.
2. Megkeressük, hogy az adott környezetben mit minek neveznek, és az adott nevekkel, módszerrel állítjuk be a regisztereket.Ha valaki ezt foglalkozásszerűen napi 8 órában csinálja, természetesen a 2. módszer sokkal kényelmesebb. de ha valaki amatőrként (mint pl. én) csinál ezt-azt, akkor a 2. módszer csak plusz macera az elsőhöz képest. Mindamellett, ha közben átállunk egy másik környezetre, minden kezdődhet elölről.
Segítség ugyan, hogy gyakorlatilag mindenki az STM által közreadott fejlesztő környezet dolgait integrálja a sajátjába, de azért ez mégiscsak macera.
"Nem találtam Arduinora megoldást, úgyhogy IAR-ral nyomom ezt most"
Na, - többek között - ezért választom én inkább a regiszterek közvetlen írását, mert az minden környezetbe változtatás nélkül átvihető. -
Köszönöm srácok a sok segítséget!
Tegnap rájöttem, hogy vannak még kiaknázatlan lehetőségek, amikről nem tudtam, szóval nem is olyan rossz a helyzet, mint gondoltam. Ezt használja a light ir receiver lib, ezért tud mindennel együttműködni, a hagyományos ir lib viszont timer interruptot használ. Átirányítottam az analóg lábakra, azóta stabilan működik.
-
Nem az volt a gond. Rájöttem! Röhögni fogsz.
Annyira gyorsan polloztam a távolságot, hogy az előző körben kibocsátott jelet kapta vissza, korábban, mint azt, amit éppen a lekéréskor lőtt ki.
Beiktattam egy 3ms-os szünetet (~1méternek felel meg) két lekérdezés között, és megoldódott a gond. Működik, mint a kisangyal.
Nyilván az infra pontosabb, mert nem függ a levegő hőmérsékletétől, meg az anyag hangelnyelésétől, de gondolom annak meg a sötét felületek tudnak betenni.
Tegnap találtam itthon egy infravevőt, egy rossz légkondivezérlő panelből bányásztam ki. Kezd alakulni a kis robot. -
Teasüti
nagyúr
Ühüm. Csavart érpáros jó ötlet! Azok a vezetékek elég esztétikusak tudnak lenni és könnyű telepíteni.
Az nagyon morbid lenne, ha egy vezetékkel tápolnám a szalagot a másik végéről is (brown-out ellen) és továbbítanám a jeleket is?
Igen, ahogy nézem az adatlapját ezeknek a kábeleknek. -
Teasüti
nagyúr
Pontosan.
De filózok azon is, hogy egy RF adó-vevő párossal kommunikálok egy 5 méter led szalag két vége között.
Lépcső világítást készítek PIR szenzorokkal. És a vezérlő MCU-nak kéne jelet továbbítani a másik végéről.
Egy PIR szenzor és egy fotoellenállás szerepel a tervben, mindkettőt vagy kihúzom 5 méteres vezetékkel, vagy kapnak egy második MCU-t jelfeldolgozásra.
Még az esztétikum is szerepet játszik, alu profil nélkül nem lehet elrejteni az extra vezetékeket. -
Hát próbáltam feljebb menni, és tudom is, hogy úgy szokás, de ezzel a driverrel kis pwm értékeknél egyszerűen nem mozdul meg a motor, vagy nagyon erőtlen. 7,4V-os li-po akksival hajtom meg az egész cuccot, mert jelenleg az van kéznél, lehet kevés neki a feszültség, de a driver adatlapján 2,5V-12V-ig írja a tápot. Próbálkozok majd más driverekkel is, de sajnos lassú a kínai posta.
-
adatfalo
senior tag
Köszönöm a tippeket! Jövőhét elején kipróbálom. Néztem egy ilyen tápegységet is, ezzel is meg lehetne hajtani külön-külön a modulokat és az arduino-t ugye?
Illetve a VCC- rákötésnél nem kell az összeset "összekötni" hanem csak az első modul VCC-jét elég rákötni?
A GND-nél pedig mindet közösíteni és egyet rákötni? (bocsánat a hülye kérdésekért)
-
gyapo11
őstag
A file soros portra akár win alatt is mehet, de mi van az időzítéssel? Úgy értem, hogy a poti tekerés az emberi tevékenység, és mint ilyen a proci szempontjából sok időbe telik, ezzel szemben a soros portra 9600-as sebességgel is rengeteg adat küldhető. Tehát nem biztos, hogy az érkező adatok a valódi felhasználáshoz képest nem fognak-e túl gyorsan érkezni, és ezzel esetleg nem úgy működik a program, ahogy a valódi potival fog. A macro playerek viszont időzíteni is tudnak, tehát az egyes byte-ok közé időközt lehet rendelni, ezzel jól meg lehet közelíteni a kézzel tekert potméter leolvasásának tempóját.
-
zka67
őstag
Szia, az ST programja csak ST-LINK-kel működik, ami szerintem valahol érthető is:
Viszont a program nagyon jó, még letiltott JTAG pinek mellett is képes kapcsolódni a procihoz (Connect under Reset módban).
Szerk: lehet, hogy az utolsó programodban letiltottad a JTAG pineket?
SWD módban elég neki a GND, SWCLK és az SWDIO pineket bekötni...
-
Janos250
őstag
Ha nem megy a programozás, akkor a legegyszerűbb teendő:
Le kell fordítani Arduinoval (vagy mással) egy bármilyen programot. (Export Compiled Binary)
Akkor letárolja a lefordított programot .bin kiterjesztéssel.
Utána letölteni:
STM32 Flash loader demonstrator
[link]
A letöltéshez regisztrálni kell, de gondolom mindenkinek van valami freemailes vagy hasonló fiókja, amit nem használ másra, csak az efféle regisztrációkra.
Ezzel a programmal fel kell tölteni az előbb lefordított programot (USB-n).
Utána már bármivel lehet programozni, Arduinoval is.
Érkezett olyan rendelés a kínaiaktól, hogy kapásból ezt kellett tenni, mert nem lehetett programozni. -
Janos250
őstag
A "sárga jumpereshez"
// Note this needs to match with the PIN_MAP array in board.cpp
enum {
PA0, PA1, PA2, PA3, PA4, PA5, PA6, PA7,
PA8, PA9, PA10, PA11, PA12, PA13, PA14, PA15,
PB0, PB1, PB2, PB3, PB4, PB5, PB6, PB7,
PB8, PB9, PB10, PB11, PB12, PB13, PB14, PB15,
PC13, PC14, PC15
};Megadja a sorszám és a név összerendelését. A panelon ugyanígy vannak jelölve, P nélkül.
-
Janos250
őstag
Nekem egy nagyon régi verzióval volt, hogy valamelyik fájlban át kell írni a patht , de amit használok (pár hónapja töltöttem le) azzal nem volt semmi nyűgje.
Úgy látszik, sikerült megint valamit elcseszniük, ugyanis az arduino újabb verziói mindig tartalmaznak valami "újítást", amit a nem hivatalos bővítések mindig késve alkalmaznak
Pár hónapja bejelentették, hogy hivatalos STM32 board is meg fog jelenni, de azóta nagy csend van körülötte.Ja, és nekem volt egyszer régebben olyan gondom, hogy a path túl hosszú volt a windowsnak.
Azóta nem az installálós verziót használom, hanem beteszem a gyökérbe, és "portable" módban használom. Attól lesz portable, hogy az ELSŐ INDÍTÁS ELŐTT csinálunk egy portable könytárat. Ha ezt megtalálja, akkor oda rakja a programokat, miegymást. Viszont nem szerepel a programok listáján, közvetlenül kell elindítani az arduino.exet. -
tvamos
nagyúr
Megsincs meg. Ez a gyikja most:
java.io.IOException: Cannot run program "{path}/stlink_upload.bat": CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1048)
at processing.app.helpers.ProcessUtils.exec(ProcessUtils.java:26)
at cc.arduino.packages.Uploader.executeUploadCommand(Uploader.java:129)
at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:206)
at cc.arduino.UploaderUtils.upload(UploaderUtils.java:78)
at processing.app.SketchController.upload(SketchController.java:707)
at processing.app.SketchController.exportApplet(SketchController.java:680)
at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2176)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)
Caused by: java.io.IOException: CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessImpl.create(Native Method)
at java.lang.ProcessImpl.<init>(ProcessImpl.java:386)
at java.lang.ProcessImpl.start(ProcessImpl.java:137)
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1029)
... 8 more
An error occurred while uploading the sketch
Invalid version found: 1.04
Invalid version found: 1.04Ja, ha Generic STM32F103+ST-Link-re allitom, megy a letoltes....
-
Janos250
őstag
Jó tutorialt sajnos én sem tudok :-(
Mivel van gondod?
Az STM32 arduino alatt a libmaple könyvtárakat használja, azt aplikálták rá. Eléggé áttekinthetetlen, mert az include-ok include-jainak az include-jaiban még további include-okra vannak hivatkozások. :-( Nekem pl. annak idején fél órámba telt, mire megtaláltam, hogy az __io az egyszerüen volatile-ként van definiálva. Így szebb, de ha volatile maradt volna, azonnal tudná mindenki, hogy mi az, így meg bogarászhat.
Igyekeztek a HAL rétegnek az STM által adott verzióját alkalmazni. Így valóban nagyon megkönnyítik azoknak a dolgát, akik a nap 8 (vagy több) órájában ezt programozzák, mert könnyebb megjegyezni, hogy az enable az EN, mint a bitek helyét. Viszont egy magamfajta amatőrnek ez nem sokat segít, mert ugyanúgy meg kell keresnem a manualban a regisztert, és megnézni, hogy melyik bit micsoda. Én pl. amikor a PWM frekit kellett változtatnom, záros határidőn belül megtaláltam a manuálban, hogy melyik regiszter melyik bitjét mire kell állítani. Viszont utána jó időbe tellett, mire megkerestem, hogy ezt a regisztert melyik struct írja le, és utána írtam át. Így persze az esetleges változtatás már természeten könnyebb.
Na, síránkozás után a Te problémád:
Arduino alatt a portolás általában nem okoz gondot, mert ez elég nagyfokú kompatibilitást biztosít. Az AVR-re írt programok - forrásnyelven áttéve - általában jól futnak STM32 alatt is, egyszerűen csak a proci típusát kell átcserélni. Viszont ha közvetlenül nyúlsz a hardverhez, akkor természetesen cserélni kell. -
zka67
őstag
-
zka67
őstag
Szia, nem csak azért tesznek ellenállás a G és a mikrokontroller lába közé, hanem hogy megvédjék a mikrokontrollert és az egész áramkört attól, hogy ha a fet zárlatos lesz, akkor a túlfeszültség tönkretegye azt.
Nekem már sok áramkörömet megmentette az ellenállás (én 1M és 10K párost szoktam használni), mert a userek előszeretettel kötözgetik az áramköröket feszültség alatt, és sokszor csinálnak zárlatot, amit nem szoktak szeretni a fetek.
-
World-Soft
senior tag
Néztem de azoknak neg olyan az akulk és a plusz burkolat is, hogy nem megy bele.
Mi van azokkal a 3 vezetekesekkel amit pcmen lehet ugye szabályozni. Azoknak nem kéne jobban toleralni? Vagy ott ha nem pwm-el oldják meg akkor mivek? Vagy mit illesztenek rá?
Nekem az is jó lenne ha valami digitális ellenállás lenne amit arduiról tudok vezérelni. -
World-Soft
senior tag
MB40100V2-000U-A99
Az amit vettem újabban és erősebb, de erősebben cicereg:
KF0410S5-RMind a kettő 2 vezetékes. Mást nem találtam még.
De ha pl. van olyan amit meg is lehet venni és jó, akkor cserélem mind a 3 ventit.A táp 5V-os Powerbank (tehát korlátozottak az erőforrások, mert csere előtt órákig kéne menni mindennek), és egy jelmez fejében lenne, ahol a hely kevés, hűtőborda nem járható, és a maszk alapja hőre képlékennyé is válik. Meg amúgy is vesz vagy 40-50 fok benne.
Azért is a venti.Ha kel más infó szólj.
-
tvamos
nagyúr
Tul egyszeru volt. Pin header round 0.1" male. Remelem, tenyleg ez kell majd.
-
-
-
Teasüti
nagyúr
Taknyoljam össze bő nyállal és lejön?
Esetleg nincs ötlet mivel lehet tápolni a breadboard-okat, ami nem ilyen megoldás, hanem kicsit szofisztikáltabb?
A másodikat füstöltem el ebből, mert kilóg a bele és hozzáért vmi a tüskékhez, aminek nem kellett volna. -
Teasüti
nagyúr
SerialEvent() is volt már, technikailag lényegtelen, h loop()-ban olvasod be, vagy a loop után. Nálam az a kód volt a SerialEvent()-ben, ami ki van kommentelve az érkező adat olvasásának meghívása fölött a loop elején.
328p, igen.
Arduinoban nem C-ben programozunk? Vagy vmi elfajzott C++? -
Teasüti
nagyúr
Azt hittem inkább csak megmosolyognak majd a profik.
Pedig az elképzelésim kis része valósult még csak meg.Saját megszakítás kezelő? Olyat is lehet?
Mondjuk megnézném mire mennék a megszakítások prioritási sorrendjének átrendezésével. Mondjuk feljebb rakni az adatkapcsolatot a sorban, esetleg a legtetejére a hardveres megszakítók után. -
Teasüti
nagyúr
Win10 laptop, IDE 1.6.8 -> Arduino Uno (eredeti). Hozzá a gyári usb kábele ~1,5m VAGY HC-05 BT adapter a hardveres UART-n és egy random kínai usb BT a laptopon. A helyzet mindkettő felállásban ugyanaz.
Serial monitorból szeretnék küldeni pár vezérlőbájtot az Uno-ra, mint pl. "R255G255B255" ahol a sort a "/n" zárja. A soros kimenet vagyis a Serial.print() hibátlanul működik, sose szemetel a kimenetre.
A bemenet viszont kvázi teljesen használhatatlan. Úgy két karakterig üzembiztos kb, e felett elhagyja az üzenet további részét. A new line karakter viszont úgy látszik mindig megérkezik, különben nem volna feldolgozás a programban, hisz ez a delimiter.Ötletem már nincs, átrágtam magam szinte mindenen, amit a Google kidob az "Arduino serial lost characters" szavakra, kipróbáltam már többféle megoldást is a Serial.read()-re, mások által közzétett kódokat egy az egyben emeltem át a programba. Alapvető megközelítés, hogy a pufferben elérhető bájtokat polling-gal rakom be egy tömbbe amíg megérkezik a delimiter. Ha ez megjött, akkor a tömböt pofozom formára ilyen-olyan módon : atoi() segítségével főként.
Letölthető fájl a munkámról.
A loop elején szerepel a meghívás és a loop alatt vannak a releváns függvények.Előre is köszönöm!
-
gyapo11
őstag
A jó öreg 7400 hogy vigyorog a rajzokon.
Merthogy lehet kondizni, de az is időzít, idő kell neki a töltődéshez és a kisüléshez is. Másrészt maga a jelzés is késik emiatt, mert a kondi feszültségének el kell érni a bemenet küszöbfeszültségét, tehát a nyomógomb megnyomása (vagy fölengedése) és a processzor általi érzékelés között lesz egy késleltetés. És nem feltétlenül csak nyomógomb lehet ott, hanem valami gyors mechanikai kontaktus, végálláskapcsoló stb.
A nand kapuk meg ns-ok alatt kapcsolnak és garantáltan egyszer, persze nem nyomógomb kell hozzá, hanem váltókapcsoló, pl. mikrokapcsoló.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nitro ANV15-41 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 32GB 1TB NVMe gar
- ASRock RX 5700 XT 8GB GDDR6 Phantom Gaming D OC Eladó!
- SilentiumPC Signum SG1 TG
- ThinkPad T490 27% 14" FHD IPS i7-8565U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam új akku gar
- X1 Tablet Gen3 13" 3K IPS érintő i7-8550U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam 4G LTE gar
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest