- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4776 üzenetére
Annyira kicsi a kapacitás változás, hogy muszáj nagyon pontosan mérni.
18-20 éve még magát a szenzort vettük, és oszcillátor építettünk vele általában. Kell a pontos mérés. Meg a hőmérséklet kompenzálás. Meg a kalibrálás. (Piszok sokat kalibráltam.) Most tuti nem veszek olyat, amit otthon kell kalibrálni. (Max, ha más valaki kalibrálja, én csak előírom, mit kell csinálni.)
Annál ez sokkal egyszerűbb. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4708 üzenetére
Fail safe-re igyekszem készíteni az összes projektem, így alapból bele foglalom minden programba egy 8 másodperces időzítéssel.
A kérdés az volt miért nem működik a Nano a WDT reset után? Mit jelent a pin13 villogása? Miért kell teljesen áramtalanítani az eszközt, hogy észhez térjen?
Nem az, hogy miért nincs szükségem WDT-re. -
-
válasz
Janos250 #4670 üzenetére
köszi, közben sikerült is az IDE alá bevarázsolni a boardot.
Igazából egy ilyet szeretnék vele csinálni. Próbálkoztam sima es8266-al, ez alapján, mert el lenne a legjobb, de ez a világért sem sikerült. -
-
robohw
aktív tag
válasz
Janos250 #4681 üzenetére
"Linux lap 9 $-ért. Igaz, postával 15 $. A múltkor egy pi zero jött kb 3500 Ft-ért. Lassan ezek is arduino árban lesznek."
Rosszul mondod János! Ezek már arduino ár alatt vannak. Gondolok itt az eredeti boardokra, amelyek árképzpse vhogy úgy néz ki, hogy egy uno kb. 6 rugó.
)
Egyébként a zero hiába ilyen olcsó, ha egyszer nem lehet kapni, ha meg lehet, akkor egyesével kell rendelni. Mintha ovodában lennénk, nem? ..
A linux board (Next Thing Co, C.H.I.P.) viszont keményen odavert az árával és a teljesítményével a pénzéhes Raspberry alapítványnak. Jól is tette.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4676 üzenetére
Nem igy szoktam csinalni, hanem Cube MX-szel szoktam beallitani a timer-eket, pwm-eket, meg az analog i/o-kat. (Ha kell, akkor a dma csatornakat.) Meg van egy csomo peldaprogram, amikbol meg lehet tanulni mindent. Esetleg van stm32 forum is, ahol segitenek, ha kell, de azt meg nem kellett hasznalnom.
En ilyeneket nem irogattam mar 8 eve.
(#4673) DrojDtroll válasza tvamos (#4672) üzenetére
Ha nem feltetlen surgos a dolog, en nem kuzdenek vele. Janos250 szokott ajanlani olyan armos stm32 procis boardokat, amik jol futnak arduino alatt, ha ragaszkodsz a framework-hoz, majd megjon kinabol, elobb-utobb.
Esetleg, ha nem gond, hogy tobb penzt kell raszanni, akkor van a Teensy 3.2 & 3.1.(#4677) Janos250 válasza DrojDtroll (#4673) üzenetére
Hat azt csak akkor, ha nagyon kell neki a kihivas, mert a nagy kuzdelemnek ketes a kimenetele. -
válasz
Janos250 #4563 üzenetére
Szerintem "motor".
Egy ilyet.
Ez pedig a motor és a karosszéria.
Az az egyik gond, hogy le kellett vinnem 32Hz-re a PWM frekvenciát, különben nagyon erőtlen a motor. 7,4V LiPO akksira van kötve, teljes kitöltésen 6,6V-ot kap a motor. Az adatlapját nem találom, de a józan ész alapján ennyinek elégnek kell lenni.
A driver adatlapja alapján
Module power supply voltage: 2.5-12 v
Suitable motor scope: motor working voltage 2.5v to 12v
a tápfesz sem lehet kevés, hogy nagy frekvencián esetleg nem nyitnak ki a FET-ek. Vagy mégis?
ÍgyanalogWrite( MOTOR_A_PWM, 30);
már elindul, és szépen lehet a sebességét szabályozni 255-ig. Alap frekvencián (asszem 512Hz) 100 alatt csak sípol, és utána is könnyen leáll a kerék, nem lehet lassan gurulni vele. -
válasz
Janos250 #4560 üzenetére
Próbáltam ezt is, de inkább rontott a helyzeten. Arra gondolok, hogy a számláló interrupt-ba kellene tennem azt az algoritmust, ami lassítja a "siető" kereket, ahelyett, hogy egy ciklusban vizsgálnám, mert szerintem most túl nagy különbség tud kialakulni két vizsgálat közt, és lassan reagál. De nem mertem eddig, mert mindenhol azt írják, hogy minél kevesebb műveletet végezzek az interrupt alatt.
-
szabieable
aktív tag
válasz
Janos250 #4437 üzenetére
Őszintén szólva, nulla alappal állok neki. Terveztem egy magic box jellegű dolgot, amolyan szabadulószoba kellék és ehhez lenne szükség alap kapcsolásokra. Elektromágnes rekesznyitáshoz, touch szenzor megfelelő számsor érintéséhez ( itt a különálló lapok játszanak egy 5x5 tábla mögé rejtve ), plusz egy vibromotor morze kód jelzéshez. Ezeket szeretném megépíteni egy prototípus dobozhoz. Szóval a 3.3V és az 5V jelenleg még nem sok mindent árul el számomra
Annyi fix, hogy nem szeretnék külön betápot, ha lehetséges egy 9V-os elemről üzemelne a drága
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4423 üzenetére
Igen, az 5V-os ágon lesz a led szalag. 120 db 5050 rgb led csak elég lesz.
5 Vsb-n meg a Nano.
Fogalmam sincs kell-e terhelés a többi ágnak, de gondolom ha nem kapcsol be a táp, akkor kiderül.
Gondolom addig nem fog kikapcsolni, amíg nem ad jelet a PS_ON szálon, amire meg majd bekapcsol a led. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4404 üzenetére
Ott a link, en arrol beszeltem, nem masmilyenrol. En ugy tudom, hogy az idomeresen alapuloak sokkal dragabbak, mint ezek, meg kozelre nem is mukodnek pontosan. (Mondjuk nem vagyok benne teljesen biztos, en utoljara 5 eve kerestem ilyet, munkambol kifolyolag.)
U.i: Van egy Lidarom, (private,) az pl. 20x annyi volt.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4398 üzenetére
Értem.
No de hogy hozom létre az objektumokat program alól? Alapesetben fixen deklarálom a program elején, hogy:Class instance1;
Class instance2;De hogy adok nevet az objektumoknak futás közben?
Ez lehet egy tetszőleges változó is?char className = "instance";
loop() {
Class className;
} -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4395 üzenetére
Elég ritkán szoktam magyarul keresni.
Köszi!
Szóval ez így működhet?loop() {
if (gombnyomás) Touching_class *touch1 = new Touching_class();
if (lefutott a touch1) {
delete touch1;
touch1 = NULL;
}
}Tudnál írni kicsit arról a static változóról a konstruktorban? Épp azon törtem a fejem hogy fogok én dinamikusan címkézni példányokat, vagyis programból sorszámozni: touch1, touch2, touch n+1?
-
quint
aktív tag
válasz
Janos250 #4376 üzenetére
Köszönöm! A cikkben található hivatkozás hasznosabb, az leírja a módszert is. Azért az látszik, hogy ehhez is cél hw kell...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4255 üzenetére
Már meg is jött az első arm alapú vasam, a Leaflet Mapple Mini amit te linkeltél.
Majd kipróbálom, ha unatkozok. De a meglévő projektet nem fogom átültetni arra.
Ez a Nano éppen elég erre a feladatra (rom 99%, ram 75%, GPIO D2-től D13-ig valamint A0-tól A2-ig foglalt, plusz az I2C és UART portok).
(#4262) fpeter84
Ez az RTC nem tud véletlenül 1 hz-nél gyorsabb megszakítást küldeni, de azért vmi épeszű osztással? Csak egy-két nagyságrenddel kéne gyorsabb frekvencia, amiket eddig láttam azok rendre 1 hz-es vagy 1 khz és a fölötti jelet küldenek csak.
Egy kerek 10 hz-el lennék boldog. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4253 üzenetére
Ennyire nem sablonosak a menüelemek azért. Ez csak két kiragadott példa volt a kb 60 db-ból.
Na meg a példádban a "brightness" szó ugyanúgy kétszer lesz eltárolva a rom-ban.
Szóval nekem ez olybá tűnik semmivel se foglal kevesebb tárhelyet, mint az én verzióm.
(Mondjuk arról nincs infóm az lcd.print() mennyi extra területet emészt fel, ha szavanként hívom meg.)
Én itt most tárhelyre igyekeztem optimalizálni. Legyen az rom vagy ram - ha nem használod az F makrót.MÁS
Pillanatpákához lehet kapni U alakú lapos hegy helyett tűhegyet, ami a forrasztóállomásokon is van? Elutazom egy időre és viszek pár játékot unaloműzőnek, viszont odahaza csak pillanatforrasztó van és azzal elég nehéz felapplikálni egy tüskesort mondjuk egy Nano-ra. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4249 üzenetére
Kajak elméláztam rajta hogy lehetne megszüntetni a karakterláncok ismétlődését, persze nem úgy, hogy szóismétlés nélkül fogalmazom meg a menüt.
Azért nem bontottam le minden egyes string-et szavakra, de 50-60 db menüelemnél nyertem idáig másfél kilobájtot optimalizációval.
(Egyébként ezt a mai világban nevetségesnek tartom, de bakker jól jön másfél KB így a rom végén.)
E helyett:
case 30: //LED max brightness
lcd.print(F("Max brightness:"));
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmax);
break;
case 31: //LED min brightness
lcd.print(F("Min brightness:"));
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmin);
break;Ezzel és hasonlókkal:
void valami()
{
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
}
...
case 30: //LED max brightness
lcd.print(F("Max"));
goto case31;
break;
case 31: //LED min brightness
lcd.print(F("Min"));
case31:
lcd.print(F(" brightness:"));
valami();
if (case == 31) lcd.print(Bmin);
else lcd.print(Bmax);
break; -
Zoja™
őstag
válasz
Janos250 #4226 üzenetére
Kiindulásnak szerintem ez sem lenne rossz.
Viszont a WS2812B 5V-ról üzemel. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4140 üzenetére
Az ST peldaprogramok nagyon jok, meg a HAL is, szerintem iszonyat melo egy ilyen RAM-DMA-PWM jatekot regiszter szinten kezelgetni. Mindig azt erdemes hasznalni, amit a legegyszerub. Azert irtam az IAR-t ide, mert sokkal-sokkal egyszerubb, es gyorsabb volt ez, mintha az Arduino frameworkben molyolok. (Jelen esetben 2 ora alatt meg is volt, a frameworkben nem hiszem, hogy egy het alatt, napi 2-3 oraban elkeszult volna. Nem talalok semmi DMA kezelesi peldat Arduinora.)
Persze, ha az ember napi 8-10-12 oraban csinalja, a munkahelyen, akkor ugye azzal kell dolgozni, ami a munkahelyen standard. (En pl. hw fejleszto vagyok, ide toltak az arcomba az orkedet, ezzel kell csinalni. Persze, a sw itt IAR-ban keszul, ami jelen esetben, mondhatjuk, szerencse...)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #4138 üzenetére
Nagyon betyar a DMA-s vezerlese a PWM-nek, azt mar kiprobaltam. (De egyenlore csak 1 PWM csatornan.)
Nem talaltam Arduinora megoldast, ugyhogy IAR-ral nyomom ezt most. Mondjuk, most az orosz ST ajanlott valami ingyenes, limit mentes fejleszto kornyezetet, majd lehet, hogy kiprobalom, ha lesz idom. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4132 üzenetére
Aha, kezd összeállni a dolog.
Viszont azt megnézném hogy hozod össze delay nélkül mikroszekundum szinten a dolgot!
Mondjuk 1. bit elindít, majd van x uS-od a következő bitig. Kettő között mit csinálsz? A loop() biztos nem lép tovább, amíg be nem fejeződött a frissítés...
Mert ha bejön egy megszakítás, akkor oké az lemegy, de amúgy meg csak malmozol amíg végzel a szalaggal.
Vagy itt is van már loop1, loop2, stb? Kérdéses mi hasznosat lehet csinálni ezekben a hangyaf.sznyi időszeletekben.Komolyabb számításba tuti nem lehet belekezdeni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4130 üzenetére
Egy adott bit küldésének a megkezdése és következő közötti idő elég ahhoz, hogy a megszakítások lekezelésre kerüljenek.
Tehát ha jól látom a dolgot, akkor ez annyival nyújt többet a bitbang-nél, hogy a proci addig malmozik és lekezeli az ISR-t, amíg két bit között eltelik némi idő.
Na várjunk, a programban ez hogy működik? Bitbang-nél ugye delay-ek vannak a LOW és HIGH értékek között és ugye ki van lőve a megszakítás az időzítés miatt.
Ennél viszont ezt hogy lehet kivitelezni delay nélkül? Gondolom a loop() nem fogja átugrani az első bit után az adatküldést a következő részre a programban, szóval mit fog csinálni két bit között? Ugyanúgy delay-ezik, nem? Csak az egyik port húzogatása helyett a pwm vezérlőt buzerálja (ami amúgy időben gyorsabb volna, mint egy portot felhúzni HIGH-ra?), de a köztes időben épp úgy malmozik, mint a bitbang-nél?
Egyelőre csak annyit értek ebből, hogy nem kell kikapcsolni a megszakításokat, mert izomból megoldja a köztes időben az ISR-t. De akkor ez az idő nem lenne ugyanúgy elég bitbang esetében is (nem tudom melyik művelet gyorsabb)? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4126 üzenetére
Na várj, még mindig le vagyok maradva ott, hogy WS2812 vezérléséhez nem kell PWM - mivel hogy az a szalagon van intergálva.
A led szalag library-k bitbang-elnek legjobb tudomásom szerint, valamint az se igazán látszik nekem, hogy ehhez az adatküldéshez miképp kapcsolódik a PWM vezérlés az MCU-n.
A kitöltési tényezőt variálja minden egyes bit küldésekor? Tehát ha jól értem, akkor úgy lövi be a frekvenciát és a kitöltési tényezőt, hogy megfeleljen a WS2812 specifikációjában szereplő 1 és 0 kód időzítésének. Vagyis egy adott setup-ban az MCU pwm vezérlője csak 1-eseket küld, másik setup-ban csak 0-kat. És két bit között folyamatosan változtatja a paraméterezést a szoftver? Ez nagyon perverz módszernek hangzik, még ha lehetséges is. Az MCU pwm vezérlőjének basztatásához nem kell a processzor? Vagy hogy lesz ebből "multitasking"? Teszem azt ha bejön egy megszakítás és az ISR végrehajtása közben megszakad az adatküldés, mert nincs idő basztatni a PWM vezérlőt?
Még mindig nem világos ARM-n például hogy lehet UART RX-en adatot fogadni, miközben egy WS2812 ledszalagot frissítünk.szerk: amúgy köszönöm a fenti linkeket, meg is rendelek egy Maple Mini klónt.
Az F103C8T6 és az F103CBT6 van egy lényeges különbség ami említésre érdemes, legalábbis első ránézésre utóbbi kétszer akkora ROM-ja elég meggyőző.
DMA-t használta itt már vki adatfogadásra?
Neten vajmi kevés infó van a DMA használatáról.
Pedig mekkora királyság lenne már megszakítás nélkül adatot fogadni! -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4104 üzenetére
A Cortexen a PWM hardver alapon egyszerűen megy, akár több is. Adott frekivel - ha kell - akár 4 különböző kitöltöttséget is tudsz timerenként.
Hardver alapon, nem kell interrupt. Ez nagyon hasznos, pl. ha valaki WS2812 pixelenként színváltós LED szalagot akar programozni. Elindítja a PWM jelet, és akár van valami interrupt, akár nincs, a PWM jel hossza nem változik.
Erről kérhetnék egy kis magyarázatot?
WS2812-höz úgy tudom nem használunk PWM.et, a szalagnak van saját vezérlője.
A library viszont kikapcsolja a megszakításokat, amíg frissíti a szalagot, hogy semmi ne szóljon bele az időzítésbe.
Így viszont nincs megszakítás és ha ekkor bejön egy jel - mondjuk UART RX porton -, akkor az megy a lecsóba Atmel-en legalábbis.
ARM-en erre van esetleg vmi megoldás?
A WS2812 szalag miatt kérdem elsősorban, mivel erre épülnek a projektjeim.
Köszi! -
robohw
aktív tag
válasz
Janos250 #4102 üzenetére
Hát igen, való igaz, a hestore néha gyilkolni képes az árképzésével, de azt érdemes megemlíteni, hogy az arm boardok (és más boardok) esetében is, amit a proci köré raknak olykor, az megéri a plusz befektetést.
Én vettem 3900-ért Nucleo Cortex M4-est (stm32F411Ret6) és a board nem csak bivalyerős, de arduino kompatibilis és van rajta hw debugger is, valamint egy kód is járt hozzá amivel hozzáférhetek egy komoly, erre a procira kihegyezett kódbázishoz.
De van olyan board, ami tele van pakolva minden földi jóval, ugyanennyiért, vagy alig valamivel többért.
-
válasz
Janos250 #4095 üzenetére
Ha már veszek új board-ot, csak vmi komolyat, az inkább az M0 lehet. Kiderült, hogy timer-ből van túl kevés, az is csoda, hogy most megy az IR meg a tone együtt (mert zenél is ám a kisrobot
), kipróbáltam azt az IR lib-et, ami az IDE-vel együtt jön, és kiderült, hogy ugyanazt a megszakítást használják. Nem is tudom, hogy volt olyan mázlim, hogy a light IR lib rögtön elsőre együtt tud működni a tone és a többi pwm vezérléses dolgommal.
Pulsar: ez nem úgy működik, mint az RC modellezésnél, hogy versenyeken a kristályt cserélgetik, ha ütközés van?
-
válasz
Janos250 #4093 üzenetére
Linket tudsz adni? Még nem hallottam erről a lapról (meg még mi mindenről), de jó hogy itt ennyit tanulok.
Különben az is megoldás lenne a problémáimra, ha találnék egy jobb módot a távirányításra, mint az IR, de ez gyakorlatilag ingyen volt, és rögtön kéznél is, talált alkatrészekből. Annyi cuccot úgysem fogok ráaggatni az uno-ra, talán még két szervót meg pár mikrokapcsolót... De amúgy a gyereknek vettem. -
válasz
Janos250 #4080 üzenetére
Néztem én a forráskódot, de tele van Klingon tájszavakkal.
Korábban linkeltem egy oldalt, ahol megemlítették, hogy pl a pwm frekvenciájának a módosítása hatással van a delay, millis stb függvényekre, meg gondolom a pulsein-re is, amit a szonár használ. Át is tettem másik portra, ahol elvileg nem okoz gondot, de az infra, ami szintén vmelyik timert használja, pl nem tudom mit csinál, mert pár perc után leáll és nem veszi a jelet. Reset után újra működik. Mitől? Jó lenne vmi oldal, ahol hasonló problémákkal foglalkoznak, de eddig nem találtam ilyet. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4065 üzenetére
Jó ötlet!
Nem is gondoltam még erre.
Ellenben a poti a PIR szenszorokon elég pontatlan és elnagyolt beállítás, meg teljesen esélytelen éppen ugyanolyan fényerőre behangolni a kettőt. Illetve a funkciója is kérdéses volna így, ha különböző fényviszonyok vannak a lépcső alján és tetején.
Szóval jóval célravezetőbb egységesen vezérelni külön érzékelővel és digitálisan.MÁS:
szeretném használni az RTC modul óráját az eltelt idő pontosabb követéséhez, mert a millis() ugye kihagy a megszakítások alatt és így nem lehet időt mérni. Sajnos ez a modul nem regisztrál a másodpercnél kisebb mértékegységet, így az oszcillátor kimenetét fogom használni megszakítás küldéséhez 1 hz-enként.
A kérdésem az volna, hogy az Atmel 328p képes regisztrálni a beérkező megszakítást úgy, hogy ideiglenesen ki vannak kapcsolva a megszakítások:noInterrupts()
?A problémám, hogy egy másodpercenként kiíratok vmit a monitorra, viszont a led szalag frissítéséhez ki kell kapcsolni a megszakításokat, ami miatt pontatlan adatot írok ki.
Az elképzelés az volna, hogy az RTC adja az 1 hz-es jelet és amint érzékeli a loop(), hogy be van állítva ez a flag, úgy írná az adatot a serial monitorra. -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #3941 üzenetére
Nálam 1.6.7 IDE van, nem telepítettem, de nem is hoztam létre portable foldert, ezért a c: drive-ra tesz pár file-t.
A linkről amit adtál letöltöttem a 40 megás zipet, és a benne levő foldert oda másoltam, ahol nálad is van.
STM boardom nincs, nem próbáltam áttölteni, csak a verify pipára kattintottam. A hibaüzenet:
exec: "/bin/arm-none-eabi-g++": file does not exist
Próbaképpen ugyanezt megcsináltam az 1.6.5-r5 kicsit régebbi IDE-vel is, ott is hasonló a hibaüzenet:
Cannot run program "{runtime.tools.arm-none-eabi-gcc.path}\bin\arm-none-eabi-g++" (in directory "."): CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
Boardnak mindkét esetben a Generic STM32F103C series és Generic STM32F103Z series-t választottam, a hiba mindkettővel azonos. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3934 üzenetére
Igy probaltam csinalni: [link]
Ezt dumalja nekem forditaskor az Arduino framework:
exec: "/bin/arm-none-eabi-g++": file does not exist
Error compiling for board STM32 Discovery F407.
Meg most meg azt sem talalom, hogy fogom hozzakotni a board-ot, meg hogy kell bootloadert letolteni...A'sszem megvan.
-
zka67
őstag
válasz
Janos250 #3850 üzenetére
Szia, azért vigyázzatok a 103-assal, mert nem minden lába 5V toleráns! Az adatlapon 'F'-el jelölik az 5V toleráns lábakat a lábak leírásánál az IO Level oszlopban.
És igen, ki kell kapcsolni a belső felhúzó ellenállást és ha kimenet, egy külső ellenállással kell felhúzni 5V-ra (általában 10K-t szoktak használni).
-
nope
tag
válasz
Janos250 #3845 üzenetére
Sziasztok,
végigolvastam az egész topicot, sokat tanultam belőle, köszönöm mindenkinek, aki segített (másoknak). Kb. két hónapja kezdtem el foglalkozni vele, de hamar elértem a a hardver határait.
Neked különösen sokat köszönhetek, úton van egy Nodemcu Lua, erről szeretnélek kérdezni, nem igazán találtam Arduino IDE-ba való beillesztésről megfelelő információt. (STM32-t is a te ajánlásod alapján rendeltem, ahhoz megtaláltam a github-on az arduinos hardware file-okat).
Ha írnál pár sort, hogy mit hogyan, illetve miben más, megköszönném.
Pl. STM32 is még csak úton van, de pl. a hardware file-okat átnézve nem találtam benne BUILTIN_LED konstanst, ez gondolom azt jelenti, hogy a meglévő kódokból ki kell gyomlálnom ezeket, vagy mégis van benne?Előre is köszönöm.
-
World-Soft
senior tag
válasz
Janos250 #3845 üzenetére
Bocsi elírtam.
ESP8266. A 32 elődje.Igen egy általad írtat is néztem, mert 1300Ft-ért itthon tudnék szerezni.
[link]
Sajna nem tudom az adatlapjáról kinézni ez éppen melyik és mit tud.Én olyan infót kaptam valakitől, hogy sok szívás lehet vele, mert nem az arduino keretbe van felfordítva, hanem a saját keretrendszerébe az arduino.
De azt mondod, neked nincs vele gondod.
Akkor te használod?
Megosztanád tapasztalataidat?
Lábak PWMezhetősége, állítható e fentebb a freki, mert nekem kéne...Ugye itt is 3V-os, de nekem pl a motorillesztőm 5 voltot kérne.
Ezt a dolgot hogy lehet kijátszani egyszerűen ha valahol kell az 5V-os jelszint?
(dupla vezérlőnél ezeket az ardura tenném)Köszi.
Zoli -
Ribi
nagyúr
válasz
Janos250 #3823 üzenetére
IRF Rgs értéke rendszerint 100mOhm körül/ felett szokott lenni, vagyis ha 12V fütéssel ráeresztesz 15A-t, akkor akár 2-3W is keletkezik rajta. IRL-nél Rgs kb 5mOhm, vagyis 100mW alatt marad bőven. Első esetben már akár bordát is kell szerelni a fetre, míg IRL esetén alig lesz langyos. Fűtés itt nem igazán PWM alapon megy, mert bekapcsol, majd viszonylag lassan, ha elér egy hőmérsékletet akkor ki, de ezt nem 100kHz+ frekivel teszi, hogy számítson bármi is az Rgs értéken kívül.
Ha ellenállást raknak elé az RC szűrőként viselkedik, vagyis a nagyfrekiket kiszűri, stabil lesz. Mivel ezek általában "nagy" fetek így magukban is viszonylag lassúak, emiatt nem nagyon kell ellenállás, de ártani nem árt.
Audioban szoktak tenni, mert ott a kis FETek ellenállás nélkül összeszedik a levegőből a 100MHz-et is és begerjesztik a rendszert, vagy rádió adást nyomnak ki magukból bemenet nélkül. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3823 üzenetére
Azert tesznek ellenallas a FET gate-jere, mert azzal lassitjak a kapcsolast, igy kevesebb zajt termel, de jobban melegszik. Altalaban az 50-200 Ohmos tartomanyba szoktak valasztani az erteket.
En szoktam tenni egy ellenallast (10k) a gate-source koze, mert akkor reset kozben, vagy ha egyeb okbol bemenet a pin, akkor a tranzisztor biztosan nem kapcsol be. -
MasterMark
titán
válasz
Janos250 #3816 üzenetére
Köszi.
Szóval elég a negatív oldal közös. Csak mert egy PC-ben lenne, ott ugye rendelkezésre áll 12, 5, meg 3,3 is, de szeretnék az usb-nél maradni a soros kapcsolat miatt.
Láttam, hogy kell ellenállás is a FET és az Arduino közé, az mitől függ mekkora kell?
Amiket az Árwill-ban kapni IRL FET-ek azok mind jók lennének, jól gondolom?
-
MasterMark
titán
válasz
Janos250 #3801 üzenetére
Köszi, de nem értem hogy működik ez a FET? Ez ilyen relé szerű?
Mit jelentenek ezek az értékei? Milyet kell válasszak, mi alapján?Azt se értem, hogy miért a negatív oldalra kell ezeket kötni?
Az Arduino Nano-nak nem gond a 12 volt? Azt hittem csak 5-öt szabad ráadni a lábaira.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest