Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aryes

nagyúr

Sziasztok! Szeretnék csinálni egy olyan infra távirányítót, aminek a hatósugara szabályozható, például legyen mondjuk 3m és 10cm közt szabályozható. Normál esetben az infra LED fényerejét pwm-mel szabályoznám, de mivel itt eleve 38kHz-es jelet kellene pwm-mel modulálni, eléggé működésképtelennek láttam a dolgot.
    Kitaláltam egy 4 bites DAC megoldást, ami egy 74hc595 chip 4 kimenetére kötött ellenállásokból áll, amiket párhuzamosan kötnék a LED egyik kivezetésére. Így megfelelően összeválogatva az ellenállásokat (pl 400, 200, 100 és 50 ohm) kb. 15 különböző áramerősségi szintet tudnék vele előállítani. A digitális jelet pedig a 74hc595 enable lábával tudnám küldeni.
    Szerintetek működőképes az ötlet? Mekkora áramerősség kell egy infra LED-nek, hogy 3m-re tudjon sugározni? Ahogy utána olvastam, akár 1,5A is lehet pillanatnyi áramfelvétele (ennyit ír az adatlapja), tehát gondolom ennek oka van. A 74hc595 viszont 30mA-t enged a kimeneteken, és max. 70mA lehet az egész chip max árama. Mire lehet ez elég?
    Ki fogom egyébként majd próbálni, de gondoltam előbb azért kikérem a véleményeteket. :)
    Esetleg van valakinek jobb ötlete? 74hc595 és uln2003 (darlington array) chipjeim vannak itthon, azért ezekben gondolkoztam.
    Köszi!

Új hozzászólás Aktív témák