- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Fotók, videók mobillal
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raymond
titán
A dragabb kategoria esett sokat (3090Ti/3090/3080Ti/3080), a 3050/3060 megallt majus elejen es most is kb ott van ahol akkor. Mar akkor is volt 299-319-es 3050 es 409-es 3060 (az most ment csak le 399-re). A 3060Ti is csak egy hete ment le 500 ala ahol a 3070-nek kene lennie elmeletileg (gyakorlatilag az elso 3070 OEM harmas eleve 550-560 aron jott hivatalosan a piacra meg ha annyiert nem is volt kaphato soha).
-
-
Petykemano
veterán
Kicsit furcsa.
A cikk indoklásként arra hivatkozik, hogy a Milan/Milan-X-hez képest a Sapphire rapids magasabb ST teljesítménnyel fog rendelkezni. Ezt egyébként nem vonom kétségbe, mert az Alder lake IPC-je tényleg magasabb a szintetikus tesztek szerintViszont a Sapphire Rapids-ot most halasztották el megint. Tehát ha ma elérhető lenne mindkettő széles körben, akkor érthető lenne, de mire a SPR megjelenik, addigra már a Genoa lesz az ellenféle. Az persze lehet, hogy a Genoa IPC tekintetében nem lesz nagy előrelépés.
Persze lehet ,hogy az Intel kis mennyiségben már valójában szállítja a SPR-t és így jut hozzá az Nvidia.Ami igazán különleges a SPR-ben szerintem az a HBM-es változat.
-
-
hokuszpk
nagyúr
szvsz az alaplapgyartok hulyen szamolnak. Minden egyes eladott proci ala kell lap.
Ha en holnap lecserelem az 5700G -t, akkor az nem a kuka fele fogja venni az iranyt, hanem eladom vagy megkapja valaki a csaladban. De ha a 2700 helyere ujitok valamit, azt se fogom kulcstartora fuzni, errefelé sokan orulnenek még egy ilyen cpunak is. ( oké, Arabus nem. ) -
Jacek
veterán
Ne má
"Ha 4060 220W ból mondjuk hozza a 350 W teljesítményű 3080 vagy ne adj isten a 3090" tudom hogy viccelsz de ez mar annak is sok :) Oruljunk ha 3070Ti- megpiszkalja alulrol 3070-es aron
Ez a szep fenyes jovo es majd arat emelnek mert nincs bevetel nem fogynak a kartyak.... Lassan a belepo szint annyi mint egy PS5 LOL
-
Devid_81
félisten
Ezzel csak az a baj, hogy par generacio utan lehetne akar 300Wattos is, ha epp mindig gyorsabb mint az elozo generacios X/Y 500-600Wattbol, ha erted mire gondolok.
Azert az XX60-as VGA-k beleferhetnenek (szvsz) meg a tipikus miniPC/HTPC-kbe stb, de egyre kisebb az esely ilyen fogyasztas mellett (ha igazak a pletykak)
Sajnos mar soha nem lesz egyetlen generacio sem olyan mint a Pascal volt
-
Petykemano
veterán
(Nem azt mondom, hogy a kikapcsolhatóság badarság, de)
"míg RDNA2-n meg beleáll a földbe"
Erre a mai AMD azt mondaná, hogy vegyél RDNA3-at. A fejlesztőnek nem tudom adekvát eszköz-e RDNA2 szimulátor célra az IC letiltása, miközben az architektúra is eléggé más. (Legalábbis MLiD mondta, hogy csak a CU/WGP számból nem lehet semmire sem következtetni, mert azok belső felépítése nagyon más) -
Petykemano
veterán
Nem értem, hogy miért lenne probléma.
Abu azt mondta, hogy az inifinity cache nem is része a cache hierarchiának. Kvázi nem látszik. Talán épp ezért tokozzák egybe a MCD néven a VRAM vezérlővel?Gondolom, ez azt jelenti, hogy elméletben lehetséges akár az is, hogy egy ilyen MCD-t úgy gyártsanak le, hogy infinity cache nélkül. Nem tudom, vajon ilyesfajta megkülönböztetésnek - infinity cache-sel vagy anélkül gyártott MCD - vajon lenne-e értelme? mondjuk pl ugyanazt a GCD-t el lehet adni infinity cache nélküli MCD-vel a kriptó piacra?
mindenesetre ha igaz az a feltételezésem, hogy az MCD az egy VRAM vezérlő és egy arra 3D tokozott cache lapka, akkor az azért izgalmas, mert az a CPU/APU oldalon is az IOD-ra tokozott cache előfutára lehet.
-
Petykemano
veterán
Mesa 22.2 Allows Users To Disable AMD Infinity Cache
Bár én nem hiszem, hogy a 384 bit-es memóriabusz azt jelentené, hogy nem lesz infinity cache - ha erre gondoltál.
-
Kolbi_30
őstag
Az hogy ezek a visszahivasok mennyibe kerulnek, kb senkitr nem erdekelnek, mert a pillanatnyi haszon a lenyeg..az hogy x ev vagy honap mulva ez mennyibe kerul nnem relevans..Csak az szamit mindent a pillanatnyilag legolcsobb alkatreszekbol rakjannak ossze..A leheto legnagyobb profitot hozzak ossze..ha 3 ev mulva 5x annyit buknak miatta az mar nem szamit. Ezt tapasztalatbol irom
-
Thronks.90
tag
Érdemben tudok infót adni az effajta spórolásról. Nagy autógyártó cégnél dolgoztam a költségoptimalizálás gyakorlati részén. Ezek a cégek €0.01- ért meg****ák az anyukájukat. Nem az a konkrét €0.01 a lényeg, hanem annak a fejlesztési, optimalizálási költsége, illetve ha ennyit spórol autónként, az a tervezett gyártási darabszámnál mennyi pénz. Konkrét pelda: Műszerfal alján lévő hangszigetelő szivacs, kB 1.5cm vastag, kB 0.7m^2. 1cm- es darabokat vagdostunk le róla addig, amíg még a vevőnek nem tűnik fel, hogy hangosabb a kocsi. Spórol rajt a cég nagyságrendileg autónként 1 centet, és akkor ez csak egy optimalizálás. Minden, ami felesleges azt kiszedik. Valószínű az a hűtés drága lett volna, vagy mérnöki órákban, vagy gyártásban, vagy bekerülési költségben. Az meg nagyjából mindegy ha később vissza kell hívni emiatt, azzal majd foglalkozunk később, mert a 100 tesztautóból 3 produkálta csak a hibát.
-
-
Devid_81
félisten
Peugeot Expert (regi cegnel a ceges gepem) rendszeresen tulmelegitette a beepitett konzolt amikor telen ment a futes az autoban, kb 30 perc futes utan jott a hiba uzenet a kiejlzon, hogy hangero lekorlatozva mert a rendszer elerte a kritikus hofokot.
Nekem ezek fura dolgok, egy sz@ros vizelmelegitonek adnak egy 5cm vastag szigetelo habot korbe es megoldjak, hogy a 60c+ viz meleg maradjon egy jo ideiig, de kivulrol a vizmelegito meg olyan hideg mint a kornyezeti homerseklet ekozben.
Egy autoban, ami tobbszorosebe kerul egy vizmelegitotol es raadasul milyen mernoki munka van mogotte, erre nem gondolnak, hogy elkellene egymastol szigetelni rendesen dolgokat egymastol?!
Vagy epp amit huteni kell azt okosan hutsek? -
-
zsid
senior tag
A Moore's Law Is Dead-en már volt erről szó úgy másfél-2 hónapja( kb, nem emlékszem), eléggé el vannak úszva a srácok a dolgokkal, volt valami gond a gyártással ( ezért lett csak elérhető a dél-koreai piacon a mobil ARC), illetve a board partnerek is nyöszítettek hogy januárban náluk még nem járt Arc chip pedig akkoriban még a Q2-es release volt tervben
-
hokuszpk
nagyúr
amanoba.
amanoba.
- ahogy a művelt indián mondná.pedig a Topaz Ai videoizé új verziója már supportálja, gyurtam rá, mert a Radeon a bőrt *.* elkeféli, eltünik a vizből kifele tartó emberfia köldöke meg ilyesmi.
amugy már olvastam valahol, de még azt is, hogy a teljesitmenyehez kepest draga lesz.
legalabbis a nyeremenyjatekban megjelolt ertek alapjan. -
Raymond
titán
Nem mindegy hogy ki mit mondott. Az NV egyertelmu hivatalos nyilatkozatokat tett a tozsde es a befektetok fele a termekek mennyisegerol ami a banyaszoknak/banyaszatra ment es ezzel van problema. Az AMD ha mondott is valamit akkor ugy latszik nem ugy vagy nem olyat hogy ez gondokat okozzon.
-
Petykemano
veterán
Greymon most felrobbantotta a twittert.
Ilyeneket irogat:
"12288
8192
4096"
meg:
"6SE
4SE
2SE"
és ezzel magyarázza:
"I didn't make clear the specifications before."
"This is a change to 31 and 32. 33 maintain original specifications."
[link]
csak hogy ez azt jelenti, hogy a pletykált 92tflops-hoz ennyi feldolgozó mellett 3.7Ghz szükséges, ahogy azt VCZ megjegyezte.Vajon most a bolondját járatja velünk?
Vagy a bolondját járatják vele?
Vagy eltérő lehetőségeket próbáltak ki, és többféle verzió kering, mint anno a GDDR + IFC esetén?
vajon a 92tflops is tévedés? Nyilván ha ugyanazt a tflops értéket el tudom érni magasabb frekvenciával vagy több feldolgozóval is, akkor lehet választani, hogy a waferrel akarok-e spórolni, vagy az energiával. -
Petykemano
veterán
RDNA3 = Bulldozer / Ryzen
Nyilván én se tudom. De azért nem példa nélküli. Egyrészt ott a MI200. Másrészt az M1 ultra.
Én mindig azt gondoltam, hogy a multichip gpu majd valami olyasmi lesz, hogy lesz egy központi rész, ami az egész képet látja és a képernyőt osztja a chipketekre de úgy, hogy az illesztéseket saját maga kezeli.
Ehhez képest úgy tűnik, hogy a kérdés megoldása nem egy brutál frontenden múlt, hanem csak annyi, hogy hogy illesszünk össze két külön gyártott lapkát, hogy a lapkák közötti sávszélesség ne csökkenjen ahhoz képest, mintha belső buszt használna.Ezzel együtt lehetnek majd olyan játékok.vagy jelenetek, ahol a lapkák közötti kommunikációs szükséglet kielégítésére a kapcsolat kevés lesz.'
De ha az nvidia ezúttal is 20%-kal vezetne, akkor szerintem nem kínlódna azokkal a TDP értékekkel. Tudod, hogy a túlhúzott példányoknál mindig az utolsó 5-10% kerül 100-200W-ba. Szóval szerintem akkor beérné azonos fogyasztás.mellett 10-15% tempóelőnnyel is.
Chipket vs monolit
Még a 28nm előtt az AMD/ati mindig azzal domborított, hogy fél-egy generációval fejlettebb gyártástechnológiát használtak. Aztán mire mentek vele? Szerintem ez olyan, hogy ki miben mélyül el. Ha jó az architektúrád, megengedheted magadnak, hogy régebbi gyártástechnológiát használj, ha így is piacvezető vagy. -
hokuszpk
nagyúr
"Ezet irtam hogy a vegen lesz licensz x86 hoz..."
na erre szoktak mondani, hogy addig aljal vivoallasban.
Az Intel eddig kb. mindenkit kinyirt, akit ki tudott nyirni az X86 piacrol, es szvsz amig az a fo beveteli forrasuk, licenctemaban nincs az az ajanlat, amire rabolintananak. -
paprobert
őstag
A jelenlegi Intel process node-ok közül egyedül az Intel 7(10nm++) az, ami jobb, mint pl. a Samsung 8nm-e. A Samsungnál nincs teltház, már eddig is nagyon olcsón gyárthatta le az NV az Ampere GPU-kat.
Hova akar tovább költséget faragni?Mert hogy teljesítményben elméletileg nem lenne nagy előrelépés a váltás.
Persze ha később jövő gyártástechnológiáról egyeztetnek, az már egy kicsit érdekesebb.
-
-
Petykemano
veterán
Hát nem tudnám megjósolni.
Erős a kampány. A hidegvizes csapból az folyik, hogy az ETH merge eseménnyel a GPU bányászatnak leáldozik, mert más GPU-val bányászható coinok nem tudják majd profitábilisan felvenni a rendelkezésre álló számítási kapacitást. Lévén, hogy az árfolyamot közvetlenül nem a bányászati tevékeny hajtja fel. Bár hatással éppenséggel lehet rá. Ha számítási kapacitás túlkínálat van, akkor alacsonynak kéne lennie a tranzakciós költségnek, ami vonzhat olyan érdeklődőket, inkább csak olyanokat, akik pénzként használnák, nem spekulatív befektetési eszközként. Csak kérdés, hogy vajon van-e szignifikáns különbség az ETH és más altcoinok elfogadottságában, ami miatt esetleg még alacsonyabb tranzakciós költség mellett is meggondolandó más coin használata/használhatósága?Másik oldalról - meleg vizes csap - legutóbb például Tibi atyát láttam felszólalni, hogy a kriptovaluta a jövő és aki a központilag menedzselt mennyiségű (értékű) dollárban vagy euróban hisz, az majd vessen magára és majd jól megnézheti magát az inflációtól fulladozva.
Nyilván az ilyen jellegű korteskedés amennyiben világszintű médiajelenség és amennyiben sikeres, többeket vásárlásra ösztönözhet, ami felfelé hajthatja az árfolyamot.A kriptovaluták árfolyamát leginkább a spekulatív tőke hajtja fel, és kisebb részt az átlátható, központilag nem kontrollálható pénzeszköz igényével rendelkező felvilágosult polgárok pénzhasználati szokásai/igényei.
Nem látom be, hogy miért kéne a jelenleg ETH-ben levő pénzügyi vagyonnak az ETH2.0 esetén GPU-val továbbra is remekül bányászható altcoinokba átáramlania. Kivéve persze akkor, ha az ETH vagyon meghatározó részét épp azok birtokolják, akik a GPU bányászatot üzemeltetik is, mert akkor nekik nagyonis érdekük lehet a vagyon altcoinba való átáramoltatásával altcoinokban buborékot fújni, hogy immáron annak bányászása legyen profitábilis tevékenység.
Viszont ez egy ilyen művelet szerintem eléggé vörös jelzés lenne az abba vetett hitre vonatkozólag, hogy a kriptovaluta eredendően mentes minden központi irányító akarattól és átláthatósága miatt nem lehet prédája semmilyen rosszindulatú zéró-összegű piramis játszmának.Az én várakozásom (reményem, jövőképem, találgatásom) a következő:
A 2022Q2-ben megtörténő Merge esemény már kellően közel van ahhoz, hogy nagy bizonytalanságot keltsen további hardveres beruházásokat illetően és ezért a következő hónapokban kevésbé meredeken de tovább fog csúszni lefelé a GPU árfolyam.
Ugyanaez a Merge esemény szerintem az ETH-tel kapcsolatos befektetéseket is kissé bizonytalanná teheti. Mert nem tudni, milyen lesz az ETH2.0. Összeomlik-e az árfolyam? Olcsóbb vagy drágább lesz-e a tranzakció? Kellően biztonságos lesz így is? Stb2022Q2-ban megtörténik a Merge és az ETH árfolyama onnantól nem fogja rángatni a GPU piacot.
A politika látva azt, hogy az ETH, mint PoS kriptovaluta működőképes, a bitcoin kivételével kitiltják/betiltják a PoW kriptovalutákat, de legalábbis a bányászatukat és egy rövid időre visszaesik a világ energiafogyasztása.Ugyanakkor tartok tőle, hogy nem ennyire fekete-fehér a történet és a bányászok és az ETH vagyon meghatározó részét birtoklók között nagy az összefonódás.
-
zsid
senior tag
Ja vágom, én sem erre izgulok csak az új nevezéktanuk eléggé félrevezető..
Az Alder-lake már 10nm és átlag felhasználásra az már szerintem bőven jó amit ezekből kihoztak mind teljesítmény mind fogyasztás terén. Nyilván ha nekem is valami szerverfarmom lenne akkor márhogy látnám a fogyasztás kérdést, de mivel nincs -
Petykemano
veterán
Azért lenní szerintem különösen érdekes, mert az intelnek elég régóta szoktak lenni kihizatali problémái. Emlékezzünk a Broadwellre, amire rácsúszott a Skylake és a 10nm-n is csak letiltott mütyüröket tudtak piacra vinni kezdetben.
A TSMC annyival jobb helyzetben van, hogy náluk legalább 2-4 cég próbálgatja a legújabb gyártástechnológiát 50-100mm2-es lapkákkal, míg az intelnél a 100mm2-es letiltott lapkáktól a 400-600mm2-es böszme szerverchipekig hosszú az út.
Persze nyilván mindenkinek hosszú, csak sokkalta hasznosabb, ha már az elején értelmes dolgokat tudnak gyártani - apró csempéket. -
hokuszpk
nagyúr
-
wjbhbdux
veterán
komolyan nem értem hogy lehet így elbaltázni valamit amikor te vagy a Google, virágzik a videojátékipar és az hogy egy Chromeban 1 gombnyomással indítható a Destiny 2 pl és még mindig csak a játékosok 1%-a játszik így megmagyarázhatatlan. Van több MILLIÁRD felhasználójuk és ma 5200-hoz jut el a Stadia
-
Alpi.
addikt
A 6500-nak nem a 4 GB vram a fő problémája sztem. 1-2 éve még rengetegen tolták 4 GB-os 470/570 -ekkel pl. Nekem van 2 imserősöm, akinek az van mai napig és egyáltalán nincs problémájuk a "kevés" vram miatt. Az igény persze folyamatosan nő a memória méretére, de ez egyrészt a "beugrós" kategória, ahol nem hiszem, hogy a kompromisszummentesség elvárás le(het)nne, másrészt ezeket várhatóan alacsonyabb felb. mellett, alapból kisebb graf. beállításokkal fogják használni, ami még egy picit "tompít" a vram igényen.
Engem a x4 pci-e vagy a hw-es kódoló hiánya jobban zavarna, mint az, hogy csak 4 GB a vram, ha most gondolkodnék hasonló kategóriás vga vásárlásán. -
Raggie
őstag
Az önmagából kifordult piac önmagából kifordult termékeket eredményez. Sajnos ez van.
Ez a kártya kizárólag a jelen lehetetlen helyzet miatt jött ki és kizárólag addig életképes amíg ez a helyzet fennáll. Ennyi.
Amit mi mondunk az is csak annyi, hogy viszont ebben a lehetetlen helyzetben sok embernek ez a "legjobb" vétel, mert nincs más. -
HSM
félisten
"Szerintem es a vilag IT mediaja szerint a 200$ es a 250$ egy kategoria"
[link]"A polcrol fogyas mint erv es az hogy milyen GPU van a huto alatt szerintem badarsag"
Érdekes mód elég sok bosszús hozzászólást olvastam az utóbbi évben a VGA-k bolti árazását és elérhetőségét illetőleg. Csak halkan jegyzem meg, hogy ez erősen összefügg a kereslet-kínálat alakulásával, márpedig a kínálati oldalra igencsak hatással van, mekkora volumenben és mennyi pénzért gyártható egy adott termék."kb annyival dragabban a 3050 mint amivel tobbet er."
Amennyivel többet ér(ne) neked. Sajnos nem tudom érthetőbben leírni, hogy nem mindenki azért vesz VGA-t, hogy a legújabb címeket maxon nyomja vele. Ne érts félre, én is drágállom a 6500-at, de abból még könnyen lehet olcsóbb termék, esetleg XT nélküli verzió, ha kellően felfut a gyártása, a 3050 8GB-nál ezt nehezebben tudom elképzelni a jelenlegi megvalósításával. Persze, ha valaki most "jó áron" ki tud fogni egy 3050-et, a jelenlegi naponta változó piaci környezetben úgy tűnik nem vesz rossz ár/értékű kártyát, ezt aláírom, de az is kétségtelen, hogy jóval több (és nem kevés!) pénzt fog a kasszánál hagyni érte. -
-
HSM
félisten
"most a 3050 már nem jó mikor egy kategóriában vannak"
Egyfelől 200 vs 250$, másfelől a vak is látja, hogy nem egy súlycsoport a két csip, gondolok az előállítási költségre is. Önmagában furcsa számomra egy 276 mm²-es csippel szerelt kártyát egy 107 mm²-eshez hasonlítani, ami tranzisztorszámban is kevesebb, mint a fele."ennyire lett agyonherélve erről senki nem tehet csak a tervezője"
Ennek annyiból van igen komoly jelentősége, hogy az ilyen irreális méretű/költségű GPU-t használó termékek gyorsan el szoktak fogyni a polcokról, amint elfogyott a "selejt" GPU hozzájuk...Míg a 6500XT vélhetőleg bőven nyereségesen gyártható ebben az árszegmensben tömegesen.
"Nem mindegy milyen GPU van agyonvagdosva?vevőt ez érdekli?"
Kéne érdekelje... Lásd előző pont."a 250 dolláros MSRP nincs rendben egy 8 GB ramos 40-50 % kal gyorsabb videókártyáért?"
Ne forgasd ki, amit írtam. A 3050 ára ahhoz képest sok szvsz, hogy 330$ a jóval erősebb, 12GB ramos 3060 MSRP-je."Itt most a drágább az olcsóbb hosszú távon."
Attól függ, mire akarod használni.#44839 keIdor :
A 6500-ast felül, a 3050-est alul címkézték.
-
HSM
félisten
Belépőbe minek 8GB?
A 3050-nél esetleg, de az igazából nem is belépő, hanem egy agyig vagdosott alsó-középkategóriás 3060 selejt kiszórás, amire ráhúztak egy szvsz túlzottan nem is kedvező 250$-os MSRP-t. A 6500 ennél alapból jóval olcsóbb is, annál elvileg 200$ az MSRP, de tény, hogy ennél jóval drágább a 6600, ami hasonló kaliber lenne, mint a 3050/3060.
Egyébként a 6500 viszont tényleg relatív "olcsó", raktárról vihetőt látok most 275€-ért, ami elég kedvezőnek tűnik az ugyanott raktáron sem lévő, legolcsóbban 380-450€-s 3050-ek mellett (egy ismertebb német webshop árait néztem). Szerintem teljesen rendben lett az a 6500-as kártya, csak a helyén kellene kezelni, mint relatív olcsó, kis fogyasztású belépő kártyát, és nem a drágább, valójában más kategóriában játszó 3050-hez méricskélni. Egymással inkább a 3050/6600/3060/6600XT-t kellene nézegetni szvsz, esetleg a régi 2060/2070-eket.
"RTX 2060 40+pár FPS-t hoz aktivált RT vel 1080P"
Lehet, a 2070-et is FHD és 60FPS mellé írták minimumnak. -
HSM
félisten
Gondolom, nem ok nélkül írtak a játék RT-s minimum igényéhez egy 8GB-os RTX2070-et. Ez arra utal, hogy valószínűleg már a 6GB-os 2060 sem lenne valami jó alá, így a 4GB-os 6500XT-től nem is lehet sokat várni. Szvsz hasonló botrányos eredményt bármelyik GPU-ból ki lehet hozni, ha a VRAM-ba bele nem férő beállításon hajtjuk.
-
-
Raggie
őstag
Igen ez már lényegesen jobb. Reméljük, hogy a 6500 ára szintén még lejjebb fog menni és akkor lehet már talán két kártyából is választani alsóbb árkategóriákban. Szerintem egyltalán nem baj, hoyg vannak ezek, sőt. Csak hát le kellene menniük msrp-re vagy az alá, mint régen a "normális" időkben.
-
Petykemano
veterán
Már csak 2300-2350 körül van.
De ez persze nem jelent semmi biztosat. Bármikor jöhet valaki, aki nagy tételben mondja, hogy "na most érdemes venni", és pánikból újra mohóság-hangulat alakulhat ki.
Hetekig kéne így lennie ahhoz, hogy elkezdjék legalább visszamondani / nem átvenni a raklapostól megrendelt videokártyákat, amit az ellátási lánc aztán megpróbál kinyomni a DiY gamer boltok "polcaira", miközben minden lépcső igyekszik minimalizálni a veszteségét és áthárítani az alatta/mögötte levőkre.Mindenesetre ha ez tényleg így történik, akkor érdemes és izgalmas lesz majd a 3DCenter grafikonjain nyomon követni, hogy milyen hamar és milyen hatással lesz az bolti ár / msrp arányra.
-
Kolbi_30
őstag
-
KillerKollar
őstag
Minden generáció megjelenése előtt vannak ehhez hasonló vad pletykák, aztán a valóság sosem egészen úgy van, a 3090 is 3szor gyorsabb a 2080 Ti-nál (36 vs 12 TFLOPS), csak nem játékok alatt, ott kb 50%-al gyorsabb. Itt is ez lesz szerintem. Az RDNA 3 még hozhat csodát az MCM dizájn miatt, meglátjuk, hogy abból mi fog kisülni, de nekem ezek az 500-600 Wattos Lovelace kártyák nagyon bűzlenek... Vagy kiadja az NV is a Hoppert mint csúcskártya, vagy egy generációra átengedi az AMD-nek a trónt HA az RDNA 3 tényleg olyan jól sikerül ahogy pletykálják. 600 Wattos kártya szaunát csinál a gépházban, nekem pl már halt meg nvme SSD-m azért mert túl közel volt a GPU-hoz és nem bírta a hőt és az "csak" egy 250W-os 2080 Ti volt, nem is volt húzva.
-
Devid_81
félisten
En arra lennek kivancsi, ha a banya behalna egyik naprol a masikra akkor mi lenne a piacon
Jelenleg mindent eladnak ami a polcra kerul.
Jo esetben igy a generacio 2/3-al jarva mar minden MSRP alatt kellene legyen akciozva, csak vigye a nep.
Ilyenkor jonnenek a VGA-k 3 jatekkal...csak vigye mar valaki Oket, es tudnal rengeteg modelbol valasztani.Nah most ehhez kepest a mai napig minden elvan adva es keves is...
Sztem holapattal lehetne tolni a rengeteg VGA-t ha mind ami "felesleges" a piacra kerulneUgyanakkor a next gen megmentheti a turelmes usert aki kivart az Ampere-el, mert ha jobb lesz banyaba az uj (tuti) akkor elokerulnek majd a hasznalt piacon a kartyak
-
HSM
félisten
"Ez nagyona konkurenciakra jellemzo es ott elítélt trukk volt sajnos."
Ezt a részt nem akartam túlzottan feszegetni, de nekem sem tetszenek ezek a finoman fogalmazva is félrevezetőnek tűnő marketing-megoldások. Az M1-nél is ráncoltam a szemöldököm, ennél is és persze és a kékeknél is érdekes volt az akár 55W-ig elengedett Alder-Celeron."a legjobb CPU szerintem"
Osztom a véleményed, nálam is a listán van ha majd fejlesztek, ahogy a 6800U is.Jelenleg egy hatmagos 15W Renoir-om van, az is elég jó, egy 4650U.
Ami egyébként még TDP vonalról érdekes, hogy annak ellenére, hogy a beállítható cTDP egyértelműen és szignifikánsan nőtt az elődökhöz képest (10W helyett 15W a minimum, az óriási lépés egy ultramobil gépnél, akkuról szoktam 10W-os limittel használni a Renoir-om is) az AMD mégis komoly energiahatékonysági fejlődésről beszélt, ami számomra így nehezen értelmezhető. "A fő fejlesztési irányt egyébként egyértelműen az energiahatékonyság jelentette, és emiatt a vállalat úgy számol, hogy az ultramobil Rembrandt SoC APU-val szerelt notebookok akár 24 órás üzemidőt is el tudnak érni." [link]
Mondjuk ha jól értem, ezt videónézéssel mérték, dinamikus fényerejű kijelzővel: "Based on testing by AMD as of 12/14/2021. Battery life evaluated with hours of continuous 1080p local video playback using the h.264 video codec. Video codec acceleration (...) is subject to and not operable without inclusion/installation of compatible media players. System configuration: AMD reference motherboard(s), Ryzen™ 7 5800U @ 15W and 2x8GB LPDDR4, Ryzen™ 7 6800U @ 28W and 2x8GB LPDDR5, 1080p eDP PSR display with Varibright at 150 nits, Samsung 980 Pro 1TB SSD, WLAN enabled and disconnected, Windows 11 22000.282, BIOS 103BRC1 (5800U) and 090RC6INT (6800U). Video file: 1920x1080, 23.976 FPS, h.264. – RMB-15" [link]
Szóval tulajdonképpen a CPU magok itt nem csináltak semmit, és vélhetőleg az új memória takarékosságából, esetleg az RDNA média blokkjának hatékonyabb működéséből jöhet az előny. Szóval túl sokat nem tudtunk ebből meg. -
Petykemano
veterán
Hát ez a késve nemlétező zen3d, és az apróra vágott 6500XT (és a ryzen 5000 széria 300-as alaplapi támogatásának hiánya) mellett ez már pitiáner tétel, elsikkadt, de közvetlenül a ces után feljött néhányaknál. Van egy slide ami 15W-os eredményeket mutatja.
Én nem értem, vagyis... ezek a piti átverések tényleg megérik?
Nekem már a Cezanne+Lucienne esetén is az volóbáz érzésem, hogy nem nagyon férnek bele a 15W-ba, ezért oda igazából a refresh megy.
Most is van ilyen érzésem, hogy a Rembrandtnak nem kellemes terep a 15W(kevés az alkalmas chip), ezt a szegmenst inkább Barceloval fednék le. -
Petykemano
veterán
Két összehasonlítás van
41.3M iops az nvidiás mérés eredménye, ami 4x jobb, mint a 2020-as fungusvalami, ami csak 10m iops volt.
Az a fungusizé hasonló DPU-s megoldás, ha jó tudom.A más összehasonlítás pedig az, hogy a 41.3-at leosztották a 24 (SSD-k számával) és így jött ki magasabb IOPs érték (~1.73m iops) mint az Intel optane ssd leírásában szereplő 1.5m iops
Szerintem egyébként megéri ilyenekkel foglalkozni. Vagy inkább úgy mondom, indokolt.
A GCP-ben jelenleg az SSD kategóriájú disk 300iops/10GB -ot kínál. Ami elég topa, hiszen ogy 1terás SSD-től nem 30.000 iopsot várnál ma már, hanem minimum 300.000-t.
Nem véletlenül kínálnak local SSD-t. [link]
(Persze ma már van valami extreme performance SSD kategória is, ahol valószínűleg inkább iops alapján fizetsz) -
Petykemano
veterán
Bocs, csak hogy jól értem-e.
Manapság a virtualizált környezetben már nem törvényszerű, sőt inkább valószínűtlen, hogy az adataid (lemezed, köteted) fizikailag abban a szerverben, vagy akár ugyanabban az adatközpontban van, ahol a virtuális géped (konténered) fut.
Az adat elérése egyik a két fizikai vas között hálözaton keresztül valósul meg. És ezeknek a DPU-kNak a célja a fizikai lemezeket tartapmazó adattároló szerverben a throuthput és az iops növelése. Ahelyett, hogy hálókártya-CPU-lemez elérés helyett a dpu egy pcie eszköz, ami egyben hálózati csatlakozót is tartalmazza, ahonnan a kérések jönnek, és a CPU kihagyásával közvetlenül (pcie-n keresztül) kezeli a lemezeket.Jól értem?
Lényegében olyan - pőrén megfogalmazva -, mint egy hálókártya és egy hardveres RAID vezérlő kártya egyben, másképp megfogalmazva: hálózati RAID vezérlő.És akkor a cikkhez a kérdésem:
Tehát akkor egy tökmindegy milyen szerverben az nvidia 2 DPU kártyával és 24 valamilyen NVMe SSD felhasználásával jobb IOPS értéket ért el egy SSD-re vetítve (ez fontos!), mint egy Optane SSD egy 8-as konfigban (amit gondolom CPU vezérel?).:
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Milyen videókártyát?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- E-roller topik
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Autós topik
- Opel topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- XFX Radeon RX 580 GTS XXX Edition 8GB 256 bit GDDR5 Jó állapotú
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- ASUS TUF Gaming GeForce GTX 1660 Ti OC 6GB GDDR6 192bit
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Sapphire NITRO+ RX 580 4 GB eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest