Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baryka007 #43 üzenetére
Teljesen logikus amit írsz. Valahogy én sem gondolom, hogy mindenben verné a 14900KS-t, vagy hozná a szintjét, maximum játékokban, és ott is csak a nagytesó, de az is jó lenne az Intelnek, mert jó árazással lehetne egy kapós gamer CPU az X3D-kkel szemben.
Így viszont - éás ebben igazad van architektúrálisan és tipográfiailag megegyezik az LGA1700-al, maximum aza alacsonyabb csíkszélesség miatti kevesebb hőtermelésben reménykedhetünk. -
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000 #42 üzenetére
KROK640:
Igen most kicsit utánanézve, nyilván nem a Core 5 120F fogja verni a 14900KS-t... És valóban szükség volna egy jó árazásra... De külföldi fórumokon azt olvasni a 14900KS-t verő nagytesó Bartlettről, hogy az Intel nem szeretne konkurenciát csinálni az Arrow lake-nek egy régebbi modellel... Ezért lehet, hogy nem lesznek szorzózármentes verziók.KROK640:
Dragon3000:Azt fontos tudni, hogy architektúrális szinten azonosnak kell hogy legyen a 14900KS el, maximum topológiai elrendezésben és cache memória méretben lehet különbség. Illetve a gyártástechnológia fejlődése miatt, talán alacsonyabb fesszel tudnak majd boostolni azonos órajelen a Bartlett Lake CPU-k. Ugye ez still LGA 1700 tehát itt már feltehetően hűthetően fog menni 1 magon a 6ghz. Delid meg turpisságok nélkül. És így valós ellenfele lehet a 14900KS nek.
IPC növekedésre én nem számítok, mivel architektúrálisan és tipográfiailag egyezik az összes LGA 1700 as CPU val ...
A kérdés összességében, hogy az 1 szálas boost órajele és az allcore boost órajele hol lesz ! Ez összességében alapjaiban fogja meghatározni a játékbeli teljesítményét, ezután pedig az, hogy a játék képes lesz -e felhasználni a 12 magot (mert ha csak 8 ra képes, akkor annyi P mag van a 14900KS ben is ugye...) és ott megint elfog veszni az előny...
Fizikai szinten a 8p+16e maggal a 12P mag képes e versenyezni, azt nagyon nehéz megsaccolni... Majd kiderül... függ attól is, hogy milyen órajelen fognak menni... És hogy fog -e throttlingolni. -
KROK640
nagyúr
válasz
Baryka007 #40 üzenetére
Nos, ez a kép kicsit segít eloszlatni a homályt. Előszöris azt írja, hogy a 6C12T-s változat lesz 4.5GHZ-es, de lesz egy 12C24T-s változat is. Ezutóbbi órajeléről nem szól a fáma és (értelemszerűen már csak a magszám iatt is) ezt veti össze a 14900KS-el. Ennek ellenére szerintem is az E Core-okkal a 14900KS még mindig előrébb lenne, akkor is, ha azonos lenne az órajel. Jelentős IPC és órajel növekedésre lenne szükség, hogy ez a jóslat beváljon.
A szorzózármentességet én is remélem, igazi bestbuy CPU lehetne Intel oldalon normális árazással.
-
Baryka007
addikt
Yah lemaradt bocsi érte...
Kicsit szűk lett a hsz.-És ugye erre a CPU ra írják, hogy 14900KS tempót fog tudni ...
Noh innen erednek a kételyeim.Bár azt nem írták, hogy a másik CPU is 4,5 re fog -e boostolni..
Illetve remélem lesz szorzózármentes Bartlett lake is -
KROK640
nagyúr
válasz
Baryka007 #38 üzenetére
Nem tudom, ezt a 4,5GHZ-et honnan szedted (nem mellesleg a 14900KS E corejainak max órajele), de ha az E coreokat nem vesszük akkor akár hozhatja is annak a PCUnak a szintjét. Illetve lehet akár jobb az IPC is, de sajnos még keveset tudunk
Simán lehet, hogy ez a 14900KS csak marketing duma, mert van egy bechmark ahol egyszer hozta ... Mindenesetre ahogy néztem, nekem itt a 12400F-es gépbe (Z-s komoly lap) akár komoly előrelépés is lehet a nagyobbik. -
KROK640
nagyúr
Az paraméterei alapján olyan 2003-as gép lehetett, és akkoriban tényleg igen drága. Nekem is van 9800Pro-m, még mai napig is, az Athlon XP-hez
2015ben már tényleg kellett valami korszerűbb, addigra én már 4th gen I3-al nyomattam, és már az sem volt olyan új (akkor vettem bele a GTX950-et meg a 2TB-os HDD-t ami most is a gépemben van )
Pentium D805-ösöm nekem is volt, 4GHZ-re húzva, több is. Megvettem, összeraktam, pár hétig "teszteltem" aztán némi haszonnal eladtam. Így több Pentium D-m, Athlon XP-m, akadt, de 2007-2009-ben pl két P4-esem is volt, egy 1800A 2400MHZ-en és egy 2000A 2660MHZ-en, az Athlon XP mellett ami 1466@2669MHZ volt
Igen, így az írásodból kiderül, hogy nem vetett fel éppen titeket a pénz. Annyira minket sem, de mivel a gép fontos hobbi és idővel munka is volt, nem sajnáltam rá a pénzt.Igen, én is AM5-re váltanék most, főleg az AM4 pályájából és abból kiindulva, hogy még 2027-ben is jön hozzá CPU.
-
Dragon3000
nagyúr
A 8400f-ben feleannyi a cache, ahol ez számít, ott nagy különbségek lehetnek a kettő megoldás közt, így ha játék a cél 7500f alá nem mennék am5 platformon. Én arra reagáltam, hogy 5600x-ről fejlesztés, ott érdemi nagy előrelépés az 5700x3d, ami 92-100e közt alakul, annyiért megvan a 7500f és hozzá 32GB megfelelő ram.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Dragon3000 #23 üzenetére
a 7500F egy jó vétel a 6 mag 12 szálban. Árban mégjobb vétel a 8400F, ami egy mobil cpu asztaliba átültetett verziója így fogyasztása jóval kisebb(35-45 watt körül), mint a 7500F(vagy egy 7600) viszont nem is megy fel annyira az órajele így azért lassabb is, de vagy 15-20 ezerrel olcsobb is, mint a 7500F Ha most épitenék gépet vélhetöen egy AMD 7500F-fel építenék. Az már AM 5 volna ZEN 4-es CPU.val DDR 5 ramokkal stb. De mivel most Am 4-en vagyok még egy AMD 5600-ossal annyi elöre lépést nem okozna egyenlőre, hogy érdemes legyen teljes platformot átcserélni. 15-20% CPU teljesítmény többlet azért nem ér meg 150 ezret, hogy totál átépítsem a gépem belsejét.. (CPU, alaplap, RAM)
-
Robitrix
senior tag
Talán 2 napja olvastam, hogy a memória chip gyártok egyre inkább hagynak fel a DDR 4 memóriák gyártásával. A memória modul gyártója nem feltétlenül azonos azzal aki a memória IC-t gyártja. A nagy gyártok közül még a Micron gyárt DDR 4 IC-t várhatóan őszig legalább.... szóval aki bővíteni akar még DDR 4-es RAM-ot az gyorsan vegyen, mert a kínálat csökkenés miatt el fog indulni felfele DDR 4 RAM-ok ára.
-
brabbitz
aktív tag
PC világába a 478-al kerültem bele. 2015-ig S478 3.2Ghzen ketyegő P4 volt 4X512mb DDRI egy 9800Pro társaságában. Fater szerint szörnyen drága volt, nem véletlenül volt családi gép ilyen sokáig, jól kiszolgált minket (táppal együtt ment az alaplap, ekkor már ő is úgy volt hogy ideje valami korszerűbbet venni), aztán egy kukázott Pentium D-vel, 775/DDRI és egy Inno3D-s FX5200vel kezdődőtt a saját pályafutásom. Hozzáteszem sokáig elég szerény körülmények között éltünk szóval ennek is nagyon örültem akkortájt.
"Én jelenleg az AM5-re ugranék rá, mert egyrészt ez most meglepő volt, hogy LGA1700-ra jön, de semmi sem garantálja, hogy arra jön még valami. Az LGA1851-et már döglött platformnak tekinthejük, az LGA1954 meg még sehol sincs ..."
2027-ig biztos lesz AM5 proci, szóval szerintem is marad az AM5 mint következő platform.. AM4 életciklusát tekintve jó vétel lesz. -
KROK640
nagyúr
Nálam is eléggé heterogén a képlet, mint láthattad
Pénztárcás vagyok szintén.
"Most így érettségi végeztével " - uh, de jó fiatal vagy
Mikor én érettségiztem akkor a fentebb linkelt menő Athlon XP-m volt, a P4-esek vége ment épp kifelé, és közeledett a távolból a Core2DUO időszak ... meg lassan te is megszülettél
Én jelenleg az AM5-re ugranék rá, mert egyrészt ez most meglepő volt, hogy LGA1700-ra jön, de semmi sem garantálja, hogy arra jön még valami. Az LGA1851-et már döglött platformnak tekinthejük, az LGA1954 meg még sehol sincs ...
Ezzel a Bartlettel most az LGA1700-as gép járhat majd jól, mert talán később veszek bele egy ilyen procit.
-
brabbitz
aktív tag
"Most épp a fő gépem Intel, de nem tudnám így magamat definiálni, hogy Inteles vagy AMD-s, mindig azt veszem amelyikhez éppen kedvem van "
Fuu nekem is nehez lenne amugy, mert ugyan a main gepem evek ota AMD, de mellette tartok valamivel gyengebb Inteleket is. Szóval én sem tudom. Pénztárcás vagyok"Ez a Bartlett viszont még érdekes is lehetne (tetszik, hogy nincs E mag de van HT), csak hát emiatt egy már döglött platformra menni nem csábító, ezzel az erővel már akkor inkább AM5 ..."
Egyébként most hogy írod, valamilyen szinten igazad van. Most így érettségi végeztével szeretnék ráugrani az AM5-re, bár először az alaplapra, ami drága tétel lesz, de lehet jobban megéri lesz beruházni rá mint az LGA1700ra. Jó lenne az utóbbi is, ha tudnánk mi a terve vele az Intelnek. Mert nekem ez így most eléggé összevissza.
-
KROK640
nagyúr
Nekem is Quadozni kellett volna, de akkor a Phenom 1-re volt lehetőségem így az ment. A Phenom II a maga korában sajátként kimaradt
pedig nagyon szerettem volna. X6 volt akkoriban némi tapasztalatom jobban.
Persze, simán észre lehet venni a különbséget, még azonos mag és szálszám esetén is. De egy 4C4T és mondjuk 6C12T között már akár simán csak Windows alatt is (tehát nem játékban).
"i7 6900K meg nem semmi, habár ha jól értem ez már HEDT" - igen, az már HEDT, X99-es chipsettel még ma is bőven jó, és mivel viszi akár az ECC REG RAMot is 64GB RAM 20 ezer ft körül van hozzá manapság már. Én szerencsére a HEDTet is ki tudom próbálni
De van itthon Athlon X64-es 1 magos CPU is még, szóval van nálam minden vegyesen mint a búcsúbanMost épp a fő gépem Intel, de nem tudnám így magamat definiálni, hogy Inteles vagy AMD-s, mindig azt veszem amelyikhez éppen kedvem van
Ez a Bartlett viszont még érdekes is lehetne (tetszik, hogy nincs E mag de van HT), csak hát emiatt egy már döglött platformra menni nem csábító, ezzel az erővel már akkor inkább AM5 ...
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000 #25 üzenetére
Én használtan is néztem, ott a 7700-at egész elfogadható árban találom most, (Ha hirdetésnek minosul torlom!) árukeresőn 100-110k körül vannak most, annyiért nekem nem éri meg
-
brabbitz
aktív tag
Phenom nekem kimaradt, a PII is. Valahogy nem fogott meg, Quadoztam inkább. Meg ment ezzerrel a 775-->771 mod. Előtte Pentium D, szörnyű volt
"Igen, ma már a 4C4T valószínűleg visszafogó tényező és a 4C8T sokkal jobb. Sőt, nekem most a 10400F Turbo off, vagyis 6C12T 2900MHZ, és érezhetően jobb mint a 3500MHZ-es 4C4T 6th gen I5... Sőt, van egy I7 6900K-m is"
Viccen kivül az egyébként. Pedig néhány éve teljesen elég volt, sőt most is az, de aki járatosabb ezekben észreveszi a különbséget.
Faternak I5 6600-at raktam össze 16GB rammal szintén, picit gyorsabb csak, főként az új arch és DDR4 miatt, mint a 4670K 4.5Ghzen. i7 6900K meg nem semmi, habár ha jól értem ez már HEDT. Nekem az kimaradt mindig. FX, majd a Ryzen gépem tölti be ezt a szerepet :D. Régen véleményem szerint RÉGEN irreálisan magas ára volt ezeknek, ezért sose raktam össze egyet se, bár egy Alis Xeon még összejöhet a I7-870 helyett, minecraft szervernek pont elég lenne az ereje. Bár annak meg IPC kell, ami az alacsony órajel miatt nem nagyon van egyiknek se... nagy dilemmák ezek -
Dragon3000
nagyúr
A tálcás 7700 80e-ért már beszerezhető boltokban, így inkább ezt választanám, mint használtan ugyanennyiért a 7700x-et. Most a használt piacon sok mindennek vicces ára van, vannak am4 cpu-k, amik használtan annyiba kerülnek, mint boltban az új, ha van tálcás verzió van, hogy olcsóbb, mint a használt termék...
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000 #23 üzenetére
Ez számomra picit ez dilemma. Még nem érzem égetőnek a Zen3-as proci cserélést, habár én már keveset játszok sajnos, egy render-compiler jobban megköszönné a 8magot AM4-ben is. Ha csak játszanék, más lenne a leányzó fekvése is processzor szempontból, Zen5-ből nézegettem magamnak a 9700X-et, ahol úgy érezném hogy na innen biztosan nem fejlesztenék procit legalább egy 4-5 évig. 7700-7700X se rossz, kb 30k különbség van a kettő cpu között (már a 9700X-7700X páros között), ami sok, de majd eldöntöm mire ott tartok, egyelőre 7700X tűnhet befutónak a használt árak alapján. De megvárom hogy az Intel is milyen lapkákat hoz, és milyen áron.
"Akkoriban még 4 mag sem kellett a játékoknak, így nem is lett volna értelme a 6 magos megoldásoknak játékok terén."
Persze, ezért is marad az I5-öm meg sokáig
-
Dragon3000
nagyúr
Akkoriban még 4 mag sem kellett a játékoknak, így nem is lett volna értelme a 6 magos megoldásoknak játékok terén.
Ott az 5600x-et ha játék a lényeg igazából amennyibe kerül az értelmes előrelépés, ami min egy 5700x3d, annyiért kijön egy 7500F+32GB ddr5 6000MHz cl30 kit, ehhez már csak alaplap kell és hozza az 5700x3d szintjét, így igazából a mostanit eladva olcsóbb az am5-re lépés, mint a cpu fejlesztés (de ha kellene a 8 mag, akkor tálcás 7700 van 15-20e-rel drágábban, amivel kb ugyanannyi lenne a platform váltás, mint a cpu csere). Az 5700x, max akkor érné meg, ha kevés a 6 mag, ha elég a 6 mag, akkor semmi pluszt nem hoz az 5600x-hez képest.
-
KROK640
nagyúr
"azért az korrekt
" - de még mennyire az volt
Utána a Phenom 9500 (ami egy magon Barton 3200+ szint volt) egy magon érezhető visszalépés volt.
"ha utána se csökken az áruk, akkor Xeon vagy eladom az egészet" - ezt még lehet, hogy én is megvárom, most, hogy így írod. Nekem amúgy Win 7 van azon a gépen, amolyan "Win 7 fénykor" gép lesz
Igen, ma már a 4C4T valószínűleg visszafogó tényező és a 4C8T sokkal jobb. Sőt, nekem most a 10400F Turbo off, vagyis 6C12T 2900MHZ, és érezhetően jobb mint a 3500MHZ-es 4C4T 6th gen I5... Sőt, van egy I7 6900K-m is
Nekem is igazából a lap / chipset korlátai miatt kellett cserélnem, sajnos néha ez is előfordul
"szerintem csurrani fog egy kicsit ide Európába is." --- valami szürke importtal előfordulhat, de nem hiszem, hogy szélesebb körben kapható lenne
-
brabbitz
aktív tag
"1466@2669MHZ" - azért az korrekt
"Xeon E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3. Ezek pont ugyanazt tudják mint a 4770K, csak már 6-7 ezerért vannak. Illetve azt nem tudom, hogy szórzózárasak-e."
Ő hát igen, őket én is láttam, de tudtommal ezek szorzózárasak, bár nem néztem utánuk, de már a Haswellek nem fogyasztanak annyit hogy az OC-ra annyira visszakéne fogni, ezért örülnék egy unlocked procinak. Windows 11-es update (Windows 10 EOL pontosabban) lezongorázást még megvárom, ha utána se csökken az áruk, akkor Xeon vagy eladom az egészet."Mivel magas az órajele a I3 4170-nek, ezért 4770 alá nem adhatom, hogy egyértelmű upgrade legyen (egy szálon ígyis egy icipicit visszalépés lehet). Van mellé 16GB RAMom, meg egy GTX960 2GB van benne, de van hozzá egy RX570 8GB-om is majd az kerül bele, plusz van benne SSD, meg 1TB HDD."
Nálam egy 4670K 4.5Ghz órajelen üzemel RX 580-al ugyanígy, korrekt proci, de valahogy érzem hogy üszkösödik komolyabb teher alatt. Ezt egy I7-870 alatt írom, lomhább (alapórajelen használom -2.9Ghz) de egyszerűen érzésre stabilabb, talán smoothabb, nem akad, meg ilyenek, ha tisztába vagy a korával a gépnek akkor (2009-es, 45nm Lynnfield) akkor elismerően bólintok hogy amugy mennyire korrekt kis 4/8-as proci. Egy RX 570 van vele. Mindkettő gépben 16GB 1333mhz ram van, és ezt az i7-et jobb használni ugy daily driverként alap dolgokra. I5 pattogósabb, de jobban összerogy a teher alatt, sztm 4/4 miatt. Ma már valószínűleg csak nem elég.
"akkor itt mégis cseréltél lapot. kb úgy jártál mint a Celeron 366-ról Celeron 466-ra átálláskor."
Igazából azért cseréltem lapot mert rokonnak adtam, és ekkor a jövőre gondolván (PCIe4.0) vettem, viszonylag olcsón egy B550-et. De nem lett volna muszáj, csak megtehettem, lehetett volna B450 is."Sőt, lesz 5500X3D is, csak az meg asszem dél amerika only."
eh, bassz*k meg, de azért szerintem csurrani fog egy kicsit ide Európába is. Vagyis remélem.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000 #17 üzenetére
2014-2016 között még nem igazán volt Zen, habár készülőben volt.
Nekem tökéletesen ellátta a feladatát az FX, egyértelműen megvoltak a hibái és problémái, de az I5 megoldásnál olcsóbb volt és erősebb, cserébe sokat fogyasztott.Az egy dolog hogy nem cserélgetnek sűrűn az emberek, véleményem szerint én se teszem, 2021 óta 5600X-em van, kiszolgál még ahogy kell. De egyértelműen pozitívum hogy + erőért nem kell konkrét platformot cserélnem, csak processzort. Szerintem ez vitathatatlan. Főleg az a 9 év, amit átölelt az AMD az AM4-el.Szerintem korrekt, és az Intel is nyugodtan kitolhatná eddig, megtudja csinálni.
-
KROK640
nagyúr
"cseréltem a 2600-at egy 5600X-re (időközben lett 5700X de az rokonnak lett lepasszolva), meg B550M ( B450M volt előtte" --- akkor itt mégis cseréltél lapot. kb úgy jártál mint a Celeron 366-ról Celeron 466-ra átálláskor. A proci miatt nem kellett volna lapot cserélnem, de mivel a 366-os alatt lébvő lap csak 8GB-ig ismerte a HDD-ket, és nekem lett 2db 20GB-os HDD-m muiszáj voltam cserélni. Tulajdonképp az indította el, hogy akkor már a proci is legyen gyorabb kicsivel.
"AM4-be még mindig jön új processzor" - Sőt, lesz 5500X3D is, csak az meg asszem dél amerika only.
-
KROK640
nagyúr
Na, ezzel egyébként én is így vagyok, bár az utóbbi időben nem volt jellemző, hogy egy platformon belül CPU-kat cserélgessek, de azért jó ha nyitva van a lehetőség, meg az AM4-nél van akkora különbség, hogy megéri.
Még anno a Socket 462-nél se cseréltem az Athlon XP-met, csak tuningoltam, de igaz ami igaz, hogy eléggé ment, olyan szerencsés példányom volt, hogy napira ment, 1466@2669MHZ-en, ezzel gyakorlatilag megspórolva a proci cserét nekem a 6 éves használati ideje alatt"olcsóbban jött ki mint az Ivy-s 3770K." -- nekem akkoriban egy Phenom 9500-am volt
"4670K-t akarok lecserélni most valami 4/8-as szorzózár nélküli processzorra, de ilyen 15-20k körül indul Kínában is egy 4770K" --- ez ismerős probléma. Nekem egy MSI Guard Pro Z-s lapban van most egy I3 4170, azt akarom cserélni, és ugyanazt tapasztalom mint te. Viszont én már kicsit tovább jutottam, és tudom, hogy a 4770 helyett jó a következők valamelyike is : Xeon E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3. Ezek pont ugyanazt tudják mint a 4770K, csak már 6-7 ezerért vannak. Illetve azt nem tudom, hogy szórzózárasak-e. Az igazi egy E3-1286 V3 lenne, mert az a 4790-nél is erősebb, de annak az árán is látszik sajnos
Mivel magas az órajele a I3 4170-nek, ezért 4770 alá nem adhatom, hogy egyértelmű upgrade legyen (egy szálon ígyis egy icipicit visszalépés lehet). Van mellé 16GB RAMom, meg egy GTX960 2GB van benne, de van hozzá egy RX570 8GB-om is majd az kerül bele, plusz van benne SSD, meg 1TB HDD. -
Dragon3000
nagyúr
Mint írtam a foglalat csere nagyon kevés embert érint, mert nem cserélgetnek ilyen sűrűn cpu-t. Nekem is volt x370, x470, b450( ebből több is) és b550 alaplapom, 200ge, 4300ge, 2600, 2700, 3600, 5700x,.5800x3d.
Az fx vs i5, mire jöttek a 4+ magot használó játékok, addigra már mindkét megoldás eléggé gyenge lett és olcsón lehetett zen 6 magos megoldást beszerezni.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000 #15 üzenetére
"Nem kell intel fannak lenni, aki 5 évente cseréli az alaplap+cpu párost, annak édes mindegy, hogy közben cserél e foglalatot a cég vagy sem, aki 1-2 évente csak cpu-t cserél, annak számít ez. Kérdés melyik kategóriába esel, ha az első, akkor kurva mindegy milyen foglalat mindkét cég esetében."
Nem látom így, nekem kurva nagy könnyedséget adott az hogy nem kellett alaplapot (és RAM-ot) cserélni ahhoz hogy újabb procim legyen. 4 év után cseréltem a 2600-at egy 5600X-re (időközben lett 5700X de az rokonnak lett lepasszolva), meg B550M ( B450M volt előtte, szintén rokonnak lett adva). Ezzel szemben ezt egy pl. egy 1151v1-ben nem tudod megcsinálni, Skylake és Kaby Lake között nem sok különbség volt, még a Zen+ és a Zen3 között óriási. (persze, az AMD miatt, de a lényegen nem változtat hogy végül B450-B550 is kompatiblis lett az új-régi procikkal és vica versa) És AM4-nél még mehetek feljebb ha nyers CPU erő kell, illetve ott vannak az X3D-k is. AM4-be még mindig jön új processzor, ha eltekintünk a regionális korlátok mellett (pl. 5600X3D MicroCenter only). Ha AMD startégiája rossz lenne, akkor nem alkalmazná ezt, és az Intel se nyúlna vissza az LGA1700-ért.
FX-et 2013-ban vettem, 3570K-val volt egy szinten árban, teljesítmény olyan 50-50, ahogy egyre többször jelentek meg olyan programok ahol kihasználták 4-nél több magot, ott az FX korrektebb teljesítményt nyújtott, nem előzte meg az i7-et, de az i5-től azért jobb volt. Render és compile ment sokat rajta. Az FX-el a 3570K és a 4670K megvétele után sosem játszottam, munkagép volt, játékra az i5-ök bőven elegek voltak a maguk 4 magjával és magas IPC-vel.
-
Dragon3000
nagyúr
Nem kell intel fannak lenni, aki 5 évente cseréli az alaplap+cpu párost, annak édes mindegy, hogy közben cserél e foglalatot a cég vagy sem, aki 1-2 évente csak cpu-t cserél, annak számít ez. Kérdés melyik kategóriába esel, ha az első, akkor kurva mindegy milyen foglalat mindkét cég esetében.
Nem kell sajnálni az 1851-es tulajokat, a család megjelenése előtt már lehetett tudni, hogy csak 1 széria jön bele, illetve azóta mintha lett volna infó egy frissítésről.
Az fx8350 esetében kérdés mikor nézted, mert volt idő, amikor drágább volt, mint egy i5 3570k, így nagyon függőt a vásárlás idejétől is, hogy pl melyik érte meg jobban. Felhasználás függő volt, hogy melyik teljesített jobban, renderelés esetében az fx teljesített jobban, viszont videóvágás esetében meg az i5, játékok esetében meg egy i3 szint volt. Az intel a gazdagok platformja volt inkább úgy igaz, hogy az fx ára a teljesítményéhez csökkent, mert fél évig drágább volt, mint az említett i5.
-
brabbitz
aktív tag
"Igen, akkoriban az AMD szenvedett nagyon. De ezzel az új(abb) LGA1954-el nem úgy tűnik mintha véget alarnának vetni ennek a foglalat váltogatósdi szenvedésnek."
-Pedig jó lenne. Tőlem megkövezhetnek az Intel fanok, de sehogy nem látom azt az okot, hogy Intel mellett döntsön bárki is mikor pl. az említett új foglalatot olyan gyorsan dobják el amint lehet. Ebben is igazad van egyébként a 1151v1-v2-vel, bár akkor az Intel úgymond megtehette ezt a luxust, most nincs abban a helyzetben egyáltalán.Mindenestre remélem hogy ez átmeneti, mondom főleg a 1851-es tulajokat sajnálom, mert ez netto kibaszás velük.
Én többnyire AMD-s voltam, mivel mondhatni az volt az occó', emlékszem volt idő mikor az FX-8350-Saber lap egyben olcsóbban jött ki mint az Ivy-s 3770K. (ami actually meg mindig drága, ha megnézed, 4670K-t akarok lecserélni most valami 4/8-as szorzózár nélküli processzorra, de ilyen 15-20k körül indul Kínában is egy 4770K, annyit meg nem ér, mikor a R5 2600 erősebb és fele ennyi árban, több maggal.)
Mindegy, az Intel a gazdagok platformja volt, volt 2600K-m (azt nagyon szerettem), 3570k-m, meg 4670K-m, az FX-el közben (workloadra jobb volt már ekkor mint az i5-ök nagyrésze, azok játékra voltak tartva), majd az FX-et eladva, 4670K-t megtartva (Ha a Zen nem sikerült volna jól) beneveztem egy R5 1600X-be, majd egy 2600-ba... Na azóta vagyok AM4-en :D. -
KROK640
nagyúr
Na, a HT az jó pont.
Így a 6 magos is 12 szálas. Feltételezem a 14900KS szintjén a 12 magos fogja hozni.
Igen, akkoriban az AMD szenvedett nagyon. De ezzel az új(abb) LGA1954-el nem úgy tűnik mintha véget alarnának vetni ennek a foglalat váltogatósdi szenvedésnek.
Entgem anno az LGA1200-al bactak át, megvettem a B560-as lapot, mondván azzal megy majd a 11 és a többi gen is, erre 11th gen (ami kb semmi előrelépés nem lenne nekem) után megint foglalat váltás jött.
Viszont biztos vagyok benne, hogy direkt csinálják, 6-7th gen után (LGA1151 V1) után a 8-9th gen (LGA1151 V2) is kb csak arról szólt, hogy a user vegyen új alaplapot. Persze pont akkor volt egy érdemi előrelépés magszámban, szóval a 6-7th gen vevőivel kitoltak rendesen.
Az LGA1851-be még bőven jöhet CPU, akár átportolt Bartlett is, vagy valami új.Én is a pénztárcámat szeretem a legjobban, így visszanézve az eddigi pályámat kb fele időben Intelem felében meg AMD-m volt.
"Úgy érzem az 5600X még sokáig velem marad " - én a 10400F-el érzem ugyanezt -
brabbitz
aktív tag
HT elvileg lesz.
4. számomra egyébként ez kicsit az AMD 2009-2016-ig tartó kálváriájára hasonlít, 1000féle foglalat (AM1, AM3,AM3+, FM1, FM2, FM2+), különböző APU-kkal és procikkal, mire rájött hogy talán érdemes lenne mindent egy foglalatra tenni (AM4 és AM5).
Egyébként meglehet, hogy LGA1700-al szeretnék eljátszani azt amit az AMD csinált az AM4-el, de picit kibaszásnak érzem ezt az LGA1851 tulajdonosokkal. Akkor legyen LGA1700 és LGA1851 fejlesztés, ne legyen új foglalat.Én pénztárca fan vagyok, nem vehetem meg a legújabb 9800X3D-t, pénzem se lenne rá, ha kigyüjteném akkor meg dukálna hozzá normális lap és kártya. Viszont 1080p-1440p-s szegmensben mostmár vakíthatna egy megfizethető processzort mindkettő fél, ami fogyasztásba és teljesítményben is elég jó. Számomra az AMD jó lenne, de akkor már az előbb említett minimum PCI5.0 szeretnék (B550 chipset 4.0, tehát egy B650-el nem járnék messzebb) illetve akkor már 8 mag, mondjuk egy 9700X. De amíg ilyen 80-100k között megy az is, nem igen hamar fogok váltani úgyérzem. És szerintem sokna vannak ezzel így.
Úgy érzem az 5600X még sokáig velem marad -
KROK640
nagyúr
1. De, úgy emlékszem. Nem baj, hogy asztali gépek is megkapják
2. nem tudom mi lesz a DDR4-el, de manapság már DDR5 a menő. De a te a esetedben érthető ennek a fontossága
3. és vajon lesz-e HT?
4. Ezt én is láttam, de arra gondolok, hogy követik az AMD példáját, akik még 2025.-ben is hoztak ki AM4-es CPU-t. Megint új foglalat?Már meg sem lep XD
-
brabbitz
aktív tag
Engem több kérdés is foglalkoztat:
1. Eredetileg a Bartlett Lake nem beágyazott rendszerekbe jött volna?
2. DDR5 támogatás tiszta, de mivan a DDR4 lapokkal? pl. Z690-es DDR4-es lapokban fog menni a Core 5 vagy ebbe már nem rakta DDR4-es memóriavezérlőt? Nem lenne mindegy, mert nekem pl. AM4-ről kellemes váltás lenne ha csak processzort és alaplapot kéne vennem.
3. Nem nagyon láttam, de a 12 magos nagyobb társát mennyiért fogják adni? 6 magos procirol az már egy lényegesebb váltás lenne magszámban is.
4. Hogy-hogy LGA1700-ba jön? Mi lesz a 1851-el? Ugyanis tudtommal az utóbbihoz több processzor nem jön, hiszen jön az új foglalat, a 1954Egyelőre lehet csak engem foglalkoztat a kérdés, de a 12magos nagytesója engem majd érdekelne, és ha tényleg pénztárca barát lesz, természetesen normális fogyasztással és teljesítménnyel, akkor engem megnyertek. (5600X-ről lenne a váltás, most vagy ebben, vagy 5800X-ben gondolkodom. AM5 lehetne esedékes, de 9700X ami kinéztem még nagyon drága, és akkor már B850-X670-el akarom összeépíteni. De ahhoz már sokat kell kiadni
)
-
JohnyX
tag
Itt van bővebb információ: [link]
-
KROK640
nagyúr
Core120F 6 magos. És ebből mennyi lesz a P mag?
-
hokuszla
senior tag
A hírek szerint a gyártó már az utolsó simításokat végzi egy nagyobb lapkán is, ami szintén a Bartlett Lake-S generációba érkezik, viszont már maximum 12 darab P-Core típusú processzormaggal rendelkezik, amelyek a Hyper-Threading támogatás révén 24 szálon dolgozhatnak egy időben. Minden egyes processzormag 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat oszthat be, E-Core részleg ebben az esetben sem érhető el, míg a megosztott harmadszintű gyorsítótár kapacitása 36 MB lesz. Az új processzor teljesítmény terén valahol a Core i9-14900KS szintjén helyezkedhet el
ez lemaradt -
brabbitz
aktív tag
Core 5 120F?
-
JohnyX
tag
Képzeld el most is látszik a különbség: Pl: Intel Core i5-14400F = 52 000 Huf / Intel Core i5-14400 = 64 500 Huf. Azzal hogy kihagyták (letiltották) az E magokat lehet pluszban spórolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest