- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Raymond #45019 üzenetére
"Ez a helyzet, ezert johet most az 5600(XT) mert kifogytak a 240-330EUR szegmensbol a termekek."
Annak, hogy nem fogytak ebből. A szegmensből a termékek, vagy hogy csak most, annak is nyilván oka van. Mégpedig az, nem adták elég olcsón.
Persze ez az amúgy $500-on nyitó vega esetén még érthető is.De ha az új kártya pont ugyanazt hozza, pont ugyanannyiért, akkor ez se fog hamar fogyni. Mondjuk cserébe sztem most nem is cél.
-
Z10N
veterán
válasz
Raymond #45019 üzenetére
"A 220-240EUR kozotti 8GB 5700XT-nek vegkepp semmi ertelme az 1660S mellett."
Annyiert az mar egesz joHa tudom, hogy ennyiert adjak majd karacsony elott, lehet inkabb ezt veszek Vega56 helyett
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #44857 üzenetére
A dráguló gyártástechnológia azoknak a cégeknek jelent problémát, akik nem céloznak olyan piacokat, hogy a kezdeti magas költségeket ki tudják termelni. Ergo nem tudnak annyira gyorsan új node-ra lépni, mint azok a cégek, akik vagy tömegpiacot, vagy olyan területet céloznak egy fejlesztéssel, ahol van mennyiségi eladás, és mellé még jelentős a haszon is a terméken. Ez a két lehetőség az, amivel ki tudod gazdálkodni a váltást. Mivel a cégek wafereket rendelnek, így nem annyira kritikus, hogy minden terméken legyen hatalmas haszon. Az is jó, ha a termékek egy részén alig keresnek, míg egy másik részén iszonyatos haszon van. A lényeg, hogy a teljes mérleg legyen pozitív. Az AMD azért tudott gyorsan váltani, mert ott van nekik a szerverpiac, ahova a Rome-ot igen drágán adják, ahhoz képest, hogy ~70 mm2-es 7 nm-es lapkát pakolnak rá, aminek a mérete miatt kellően magas a kihozatala is. Ha mondjuk ez nem létezne, akkor az AMD nem tudna veszteség nélkül 7 nm-re ugrani, mert a GPU-kon ez biztos nem gazdálkodható ki.
Az NVIDIA két tényező miatt nem váltott még, nincsenek jelen olyan piacon, amely egy ilyen váltást képes lenne finanszírozni, illetve baromira kellemetlen helyzetbe hozta őket a TSMC azzal, hogy egy évre előre kell leadni a rendelést, ami ugye marhára lehetetlen, ha nem tudod, hogy mekkora selejtaránnyal kell számolnod. Főleg az utóbbi a probléma, mert ha sokat rendelsz, akkor túlságosan tele lesz a raktár, ha pedig keveset, akkor nem tudod kiszolgálni a piacot. Ha mondjuk a TSMC jól tudná kiszolgálni az igényeket, akkor ebből nem lenne jelentős gond, mert ha el is rontod az első rendelést a kísérleti gyártás adataiból, akkor is csak pár hétnyi fejfájást okozol magadnak, nem pedig egy évnyit. Jelen körülmények között a nagy lapkákkal kvázi zéró tapasztalattal rendelkező Samsung is jobb opciónak tűnik beugróként. -
Z10N
veterán
válasz
Raymond #44731 üzenetére
Par info meg ezekrol.
Az meg kulon szanalmas, hogy 7nm-rel 1845 MHz-nel megallt a tudomany egy ilyen kis lapkanal. Hol van ez a 2,5GHz max peak-tol?! Hol vannak az OC kartyak, mert ezek nem azok.
De persze nem kell valasz, mert mar tudjuk, hogy ezek is agyon vannak feszelve...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #44261 üzenetére
Argh...
Megpróbálom elmagyarázni bonyolult összetett mondatok nélkül. Jön RX 5500. Összehasonlítják az árban legközelebbi GeForce-szal. Jön majd egy gyorsabb is, mert lesz egy teljes Navi 14, csak még nem jelentették be. Azt összehasonlítják majd az árban legközelebbi GeForce-szal. Nem számít, hogy az 5500 annyira gyors, hogy meg tudna verni egy nagyobb GeForce-ot is, mert az ellen egy másik VGA jön. Egy előállítási költség szintjén ugyanannyiba kerülő, de gyorsabb modell.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Petykemano
veterán
válasz
Raymond #44251 üzenetére
Ha hitetünk coreteksnek, akkor végülis nem a $240, hanem valahová $150-$200 tájára fog érkezni.
Én nem merném most biztosra mondani, hogy ez tényleg $149 és $199 lesz-e, vagy rápakolnak-e még $20-t.
Az még számomra kérdéses, hogy most akkor tényleg lesz-e 5500 és 5500 XT is. És hogy itt az ábrán valójában tényleg melyiknek az eredményeit látjuk. Az upto jelentheti azt is, hogy van 3 sku és a mutatott értékek az egyik (a legerősebb skué)Ez most csak egy elmélet:
5500: $149 és az 1650 ellenfelének szánt változat
5500XT: $199 az 1660 ellen szánt változat (az 1660-nál kicsit erősebb)Az elég valószínű, hogy az 1660 Super azért jött, mert
- a Navi 14 (feltehetőleg 5500XT) nem haladja meg az 1660Ti teljesítményét, de megközelíti azt, viszont a kurrens 1660-t lehagyja.
- és árban valahol az 1660 táján lehet.
Ezért le kellett hozni az 1660Ti teljesítményt 1660 árba.Ha viszont a nemmarketing anyagban az erősebbik és egyben drágább navi14 változatot hasonlították az olcsóbbik változat párjával, vagyis az 1650-nel, akkor arra én se tudok magyarázatot adni. Persze nyilván így jobban mutat. (upto)
Sajnos abban nem tudok hinni, hogy a gyengébbik ($150-os) változat hagyná le ennyivel az 1650-et.
Én mondjuk még nem értem, hogy nekem mint vásárlónak miért lenne jobb egy 7nm-es RX 570-et, vagy RX 580-at venni kicsivel drágábban?
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Raymond #44111 üzenetére
Már van grafikus kártyám rx 460,és elvagyok vele,csak egy kis plusz lóerőt szeretnék, ha már a kis g4560 helyett egy i5 8400 esett a gépembe
De ismeretlenül osztani a poént nagy tudomány.
Ha már itt négyszemközt vagyunk leírom neked hogy jobban aludjál.Épp válok az is viszi a pénzt,közben kicsengettem egy 400 ezres tartozást,plusz van egy lányom aki mindenben számíthat rám,az se ingyen van.
(ha van gyereked tudod)Szóval ha épp nem a sok más dolgomra kell majd a pénzt, akkor hidd el meglesz véve az a kártya.
Kb fél éve jött rám a csere gondolata,az neked úgy látszik beláthatatlan idő
Neked is szia...
-
Z10N
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Raymond #43565 üzenetére
Az RX 5500 érdeme és célja az lehet, hogy hozza az rx570 teljesítményét 75W-ból. Valószínűleg az rx 570 vs 1050Ti párharca nem is a DIY piacon dőlt el, hanem higy utóbbi számos oem gépbe vagy notebookba bekerült.
Ebből a szempontból nem is feltétlenül biztos, higy baj, ha a polaris nem kopik ki. Talán nem is igazán célpiac. Persze brandérték szempontjából rossz lenne, meg mi itt eldünnyögnénk rajta, de közben az AMD jöhet ki jól.
-
-
Raggie
őstag
válasz
Raymond #43306 üzenetére
Persze, tudom én. Ezért is írtam, hogy kifejezetten gamer VGA-k terén szerintem még jóval le vannak maradva, de azért fejlődnek.
A Navi szerintem is kifejezetten versenyképes a mostani felhozatalban.
Sajnos nem lett best deal és egetrengetően jó, de azért jó. Ha nem lenne Vegám, akkor tuti egy custom 5700 XT-t vennék mostanában. -
Z10N
veterán
válasz
Raymond #43275 üzenetére
SKU-ra ertettem, mint tenyre. Nyilvan nem arazasra. 3 ev utan a polaris mar unalmas, bar az AMD-nek ugy latszik nem. Ha "24NCU"-val hozzak majd a 36CU-t (590), akkor "16-18NCU"-val az 570 32CU-jat remelhetoleg csak be tudjak erni $100 kornyeken. Jot tenne a hasznalt piaci araknak is. Mar csak ebben remenykedem.
-
-
-
Televan74
nagyúr
-
Tyrel
őstag
válasz
Raymond #42806 üzenetére
lol az AdoredTV-re be lehetett fizetni és volt olyan balfék aki meg is tette?...
Még ha igazak is lettek volna amiket mondott, tök idétlen akcentusa van és nem tud beszélni, mindent a szükséges idő háromszorosa alatt mondott el, idegesítő formában... mert teletűzdelte bullshittel, lényegtelen dolgokkal, saját maga fényezésével vagy épp védekezéssel. Kb úgy tálalta a mondaniválóját ahogy egy kisgyerek a játszótéren hallott titkot, tök hitvány az egész csatorna.
Pénzt?... Ezért?... Megérett a világ a pusztulásra...
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #42047 üzenetére
A konkurenciához képest. Mi nemrég kaptuk meg a tesztcuccokat, de más már teszteli egy hete. A szerb kollégáktól van infó, hogy náluk a Battlefield 5-ben a Radeon RX 5700 XT gyakorlatilag csak a GeForce RTX 2080 Ti-t nem veri, de nagyjából csak 10%-ra van tőle.
(#42048) smc: Nem. A Vega az egy grafikára kigyúrt dizájn volt, de ugyanúgy kellett rá optimalizálni, ahogy az összes GPU-ra. A Navi egy teljesen más dizájn. Sokkal kevésbé érzékeny az optimalizálásra, mint bármelyik más hardver a piacon, így akármit futtatsz rajta konstansan jó.
Nem tudják a Ryzent Intel árban adni, mert jön még a Threadripper és annak nem lesz slot az árpalettán.
-
-
Z10N
veterán
válasz
Raymond #41519 üzenetére
Idokozben a videocardz is lehozta a cikket. Johet a harangszo...
-
stratova
veterán
válasz
Raymond #41493 üzenetére
A 10. oldalon a RDNA Dual CU fele van kiemelve egy GCN CU-val szemben és éppen a közösített cache miatt jelölhették így.
A 18. oldalon meg a felső részt compute unit 0-nak az alsó compute unit 1-nek jelölik és darabonként annyi ALU van bennük mint egy GCN CU-ban. Csak itt nem 4x10 CU-ba van szervezve, hanem 4x5 DualCU-ba. -
törölt tag
válasz
Raymond #41486 üzenetére
The RDNA Compute Unit sees the bulk of AMD's innovation. Groups of two CUs make a "Dual Compute Unit" that share a scalar data cahe, shader instruction cache, and a local data share. Each CU is now split between two SIMD units of 32 stream processors, a vector register, and a scalar unit, each. This way, AMD doubled the number of scalar units on the silicon to 80, double the CU count. Each scalar unit is similar in concept to a CPU core, and is designed to handle heavy scalar indivisible workloads. Each SIMD unit has its own scheduler. Four TMUs are part of each CU. This massive redesign in SIMD and CU hierarchy achieves a doubling in scalar- and vector instruction rates, and resource pooling between every two adjacent CUs.
Groups of five RDNA dual-compute unit share a prim unit, a rasterizer, 16 ROPs, and a large L1 cache. Two such groups make a Shader Engine, and the two Shader Engines meet at a centralized Graphics Command Processor that marshals workloads between the various components, a Geometry Processor, and four Asynchronous-Compute Engines (ACEs).
The second major redesign "Navi" features over previous generations is the cache hierarchy. Each RDNA dual-CU has a local fast cache AMD refers to as L0 (level zero). Each 16 KB L0 unit is made up of the fastest SRAM, and cushions direct transfers between the compute units and the L1 cache, bypassing the compute unit's I-cache and K-cache. The 128 KB L1 cache shared between five dual-CUs is a 16-way block of fast SRAM cushioning transfers between the shade engines and the 4 MB of L2 cache.
In all, RDNA helps AMD achieve a 2.3x gain in performance per area, 1.5x gain in performance per Watt
Gyorítótárakkal közvetlen adat továbbítással dolgoznak. Engem amúgy ez a dual compute adatmegosztása emlékeztet a buldózer működésére
-
válasz
Raymond #41393 üzenetére
Ha így marad az árazás, akkor tudod mi lesz baromi jó vétel?
Vega64
Ez ugye kb 2070 és 2080 között van teljesítményben valahol, de jóval nagyobb fogyasztása mint a zöld társainak.
Szerintem jó páran le fognak csapni egy 56/64-re mert a Vega topicba linkelte valaki, hogy pl most külföldről újonnan a V64 kb 125.000 a V56 pedig 85.000 HUF ami meg elég jó ár a kínált teljesítményhez képest.
Persze gondolom ezek már az utolsó darabok, készletkiszórás címszóval, de ettől ezek még nagyon jó vételnek számítanak ár/teljesítmény arányban. -
huskydog17
addikt
válasz
Raymond #41375 üzenetére
Ezt kiegészítve:
RTX2060 - 349$
RTX2070 - 499$Az AMD a 2070 ellenfelét 50 dollárral olcsóbban adja, mint a konkurenciát, de a 2060 ellenfelét 20 dollárral drágábban.
Én azt hittem, hogy a sima 5700-es 300 dolcsi lesz.Ezen felül a két RTX-en egyetlen 8 pines tápcsati van, míg az új Navi kártyákon 8+6
Számomra nem túl biztatóak ezek az adatok a sima 5700-ra nézve. Kíváncsian várom a teszteket. -
Devid_81
félisten
válasz
Raymond #40977 üzenetére
Elkepzelheto, hogy max 12 magig latjuk a Ryzen 3000 szeriat, majd a 4xxx-nel dobjak be a 16 magost mint ahogy a TR platform-al is tettek, mindent lepesrol lepesre.
12/24 boven elegendo lenne jelen pillanatban, az akar egy ujabb merfoldko lehetne, jo par evig biztos alapot adhatna a PC-nek es csak VGA-t kell majd neha cserelni.
Egyedul a 8 mag 1 CCX es a 12/16 mag 2 CCX-ek kozotti latency lehet majd egy fura tenyezo, kivancsi vagyok ra, hogy oldjak meg ezzel a kulon I/O chip-chup-csodaval.
Mert ha olyan lesz mint a TR2 32 magos, hogy jo jo de megsem az igazi, akkor lehet "csak" a 8 magos lesz az igazi gamer CPU -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #40690 üzenetére
Nem tettem hozzá. Megírtam, hogy miről van szó. Amelyik alkalmazás így működik, ott a legkevésbé a hardver nyers háromszög feldolgozási képessége számít, mert sokkal-sokkal több időt tölt majd azzal a GPU, hogy a nem látható háromszögeket nagy hatékonysággal kivágja a lefutó compute shaderekkel. Jó példa a Deus Ex Mankind Divided. Hiába rendelkezik ez a játék az egyik legtöbb háromszöggel egy jelenetben, a geometriai motorokra rótt terhelés szempontjából mégis kíméletes, mert nagyon sok háromszöget kivágnak a compute culling shaderek a leképezés előtt (bőven a leképezés előtt, vagyis bizonyos shader lépcsők is megmenekülnek a többletterheléstől), így igen kevés felesleges munka lesz a raszterizálás során. Összességében tehát többet ér ennél a programnál a nyers TFLOPS, mert a háromszögekkel való munka nagyobb részét a compute shaderek teszik ki. A raszterizálás előtti nyers háromszögterhelés átlag alatti, annak ellenére is, hogy a végleges geometriai részletesség átlag feletti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged