- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #22282 üzenetére
Mennyiben számít, hogy mennyi benne a ROP?
Úgy értem, hogy ha chipméret adott, tudni vélt. Számít, hogy azon belül 32 vagy 48 vagy 64 van? Vagy van valami skálázódási limit? hogy mondjuk ha ez 64 lett volna, és a Vegába 128 kerül, akkor nagyon nehéz a 2x-es teljesítmény belőle kipréselni, de 32-ről 64 esetén vígan megy?POntosan nem tudom, hogy milyen arány vana TSMC 28nm-e (amin a GPU-kat gyártották) és a Samsung 14LPP (feltételezem legalábbis 14LPP) között, de a Samsung saját 28LPP-jéhez képest 50%-os méretcsökkenést ír. Ez alapján a P10 28nm-en 400-450mm2-es chip lett volna.
A Hawaiihoz képest nincs benne 32 ROP, kevesebb benne CU is, 512bit helyettcsak 256bites a sávszélesség (de gyorsabb a RAM). Szép munka persze, hogy ennyivel kevesebb eddig számontartott számolóegységből is kihozza ezt a teljesítményt, de mire ment el akkor a tranyó? (Nyilván arra, hogy ennyiből is kijöjjön ez az eredmény, csak hogyan, mi a matek? Mi nőtt meg? vagy milyen fontos egység került bele, ami elviszi a helyet?)
-
Honzi
senior tag
válasz
Yutani #22263 üzenetére
Video memory: 2865 MB / 8192 MB gondolom innét.
-
jani04
aktív tag
válasz
Yutani #22252 üzenetére
Azt gondolom annak aki nem tud rá száni nagy pénzt a gépére ezek az alkalmak kiválóak arra,hogy kicsit a feljebb lépjenek.
Egy r9 390,390x,970,980 azért még jó ideig kellemes partner lesz full hd-n.
Azonban igen.Elnézve a lehetséges teljesítményt az Amd szépen"derékba"kapja most a használt piacot.Pont azt a réteget fogja meg aki váltani akar nagyobb teljesítményre de eddig csak álmodozott egy 390-980 kártyáról. -
Ren Hoek
veterán
válasz
Yutani #22088 üzenetére
Lesz mindig borult árazás... de épeszű ember ár szerint rendez növekvőben. Belövi szépen az átlagárat, és az alatt próbál venni.
Amúgy amit írtam is, alig tud valaki a Polarisról HA-n. Hála annak, hogy nincs igazából semmi komoly rágicsálnivaló teszt. Szóval abszolút nincs még hype. El lehet adni a kártyákat még pár napig... érdemes alullőni kicsit. Nekem legalábbis pár ezer Ft megéri a nyugodt éjszakákat... hogy ne arra ébredjek, 30 ezerrel kevesebbet ér a cucc
-
törölt tag
válasz
Yutani #21898 üzenetére
Ha kevés lesz az RX 480, az legfőképpen nem a 4GB vs 8GB videómemória kérdésen fog eldölni. Mégis azon megy a téma. Elolvasom és lapozok, ennyi.
64ROP vagy a megfelelő tápellátás fontosabb a teljesitmény és az OC miatt. Igaz ami igaz, ha ezt nem teljesiti akkor 100ezer is sok pénz érte... mégis bizakodom az RX 480 sikerében és talán a hardverben is megfelelő lesz számomra. Jó custom videókártyáért nem sajnálom elkölteni azt a pénzt.
-
HSM
félisten
válasz
Yutani #21933 üzenetére
" akkor a beállításokkal variálva a 2GB-os is játszható FPS-t ad. Tehát tök jó, ha van 4GB, de a 2GB-tal is el lehet lenni, csak valamennyi kompromisszum kell."
Az a baj, nem elég játszható FPS-re belőni, ugyanis ha elfogy a VRAM, akkor először laggos lesz, tehát az FPS jó marad, de az élmény már erősen megkérdőjelezhető.
Tudok is példát, a 4850 1GB, mindenki feleslegesnek tartota, tesztek se mutattak kb. semmi előnyt, mégis pl. Crysis-ben zoomoláskor minden esetben belaggolt az 512-esen, míg az 1GB-oson gyönyörű vajsima maradt. Gondolom, az élménybeli difit nem kell nagyon ragozni. -
HSM
félisten
válasz
Yutani #21910 üzenetére
Ugyanez volt az 512-es és 1GB-os 4850-eknél is. Ott viszont mindenhol feleslegesnek volt tituálva az 1GB, mégis rengeteg játékban hozott valós, komoly előnyt. Pl. Crysis-ben az 512-es zoomoláskor mindig megakadt, az 1GB-os egyszer sem. Tesztekben a difi 0, játékban óriási.
Ugyanakkor most a 4GB vs 8 esetében korántsem biztos, hogy ez a helyzet. 4GB-ot ha okosan van használva már nagyon szépen be lehet osztani, és a DX12-ben is kíméletesebben lehet majd bánni a VRAM-al. De tény, hogy aki biztosra megy, az 8GB-osat vesz.
-
sakal83
addikt
válasz
Yutani #21905 üzenetére
1 évig el lehet majd használni, én is ezt írtam, de a vevők nagy része 2-3 évre vásárol vgat, bármennyire látszik ez máshogy itt a PH-sok között - nyilván gyakrabban cserélgetjük a vgak-at is -, és arra a 8GB-os sokkal jobb választás. Nem vagyok AMD fanatikus, de abban az AMD mindig is jobb volt az Nvidiánal, hogy időtállóbb vgakat kínált, bár sajnos régóta csak ebben.
Fogyasztásban, a megjelenés időzítésében illetve egyéb kényelmi funkciók tekintetében (pl.: ventileállítás idlében) sajnos a 7-es széria óta lemaradt.
A 480-as remélem elhozza újra a HD4850 dicsfényét, amely szerintem a legjobban sikerült AMD vga volt ár-érték arányban
Illetőleg a tesztekkel vigyázni kell, én még anno kipróbáltam egy 8800gt-t 256Mb rammal a Crysis idején. A tesztek nem mutattak ki különbséget (a benchmark sem), de borzalmasan visszafogta játék közben.
-
MongolZ
addikt
válasz
Yutani #21892 üzenetére
Szerintem ezen nem szabad meglepődni, az AMD termékek mindig is kevésbé tartották az árukat, nézd csak meg, hogy mennyiért vesztegetik az 5xx/6xx kártyákat az eladók... nevetséges. Ha egy AMD és egy nV kártya újkorában ugyanannyiba került, akkor biztos lehetsz benne, hogy használtan 20-30%-kal többet kérnek értük.
-
sakal83
addikt
válasz
Yutani #21892 üzenetére
Nem lesz elég a 4 Gb, ha nem pár hónapra tervezel. Az AMD mindig is jól belőtte a Vram igényt 2-3 évre előre. Az Nvidia viszont eléggé inkorrekt ezen a téren. Jó teljesítményt adnak, de a Vram mindig elfogy, hogy legyen indok cserélni (gtx680/770/960/970).
Még a 7950/70 idején mondogattam, hogy jó az a 3Gb ram, mindenki mondta, hogy 'parasztvakítás csak'. És no'lám, gyakorlatilag 4 évig volt egy jó vgam, amit aminek az ára felére esett csak 3-4 év alatt, úgy, hogy még mindig vállalható. Jelzem, a 290/390 is jó ideig jó vga lesz még épp a Vram miatt, míg a 970 már ki is van futtatva...
A Milyen vgat vegyek topikban még pár hónapja a a 960/380-at 2Gb-al ajánlgatták 60k-s vételár mellett...
Letöltendőt adnék érte...
Aki min 1-2 évre tervez, ne sajnálja a pénzt a 8Gb-osra, mert megbánja, most szólok
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Yutani #21830 üzenetére
Viszont elgondolkoztam, 970/390-re meg lehet mégsem annyira valid az a 8 GB 15000 Ft-ért... Ha csak FHD-re tervezi az ember...
Lehet ezen a szinten előbb fogy el a GPU tényleg, minthogy megtelljen a RAM. Arról nem beszélve, hogy DX12-vel nem inkább csökkennie kéne a VRAM használatnak? Erről szólt a mese régen. Emlékezzünk csak a Fury-k 4GB-os "igazolására".
(#21833) sutyi^: Sehol nem lesz GDDR5X... főleg nem a 300 dolláros kártyán...
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Yutani #21827 üzenetére
Felesleges ebbe a flame-be belekezdeni 100-adjára. Attől függetlenül hogy genyaság volt eladni 4 GB-nak... akinek volt, soha nem érezte a hatását... Max a használt árakon.
De plz off.Itt most az OC-től függ minden. Ha stockon megy egy picivel többet mint a 970, akkor OC-vel rendesen meg kell ugrania. A Maxwell simán hozott 1560 MHz-et is, ami lazán egy 980 Ref volt, 190-220 Watt körül. Ha ez is ennyit hoz, <200 Watton, akkor nem olyan nagy előrelépés - csak a genváltás miatti árcsökkenés történt meg + fogyasztás upgrade (NV-hez képest nem olyan nagy). Viszont ha átlag tuninggal (1400) meglódul legalább egy 390X-Nano szintet, akkor nem rossz motyó... de a mai leak után én kivettem a bilibe lógó karomat.
Szerk: Ja és elvileg átvették elvileg az NV féle Boost órajelet... szóval egy extrém 99%-os DX12 usage mellett valszeg ez se bírja majd a nagyon magas órajelet. Szerintem. DX11 alatt viszont pörög ahogy kell.
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #21175 üzenetére
R9 380-at FHD (up to 1440P.. haha.. régebbi címekben esetleg) szintre pozicionálta AMD, R7 360-370-et pedig eSport, MOBA címekre.
S ilyenek voltak a nyitóárak:AMD RADEON™ R9 FURY X $649USD
AMD RADEON™ R9 390X $429USD
AMD RADEON™ R9 390 $329USD
AMD RADEON™ R9 380 $199USD -> RX 480
AMD RADEON™ R7 370 $149USD -> RX 470
AMD RADEON™ R7 360 $109USD -> RX 460Annyi lehet a különbség, hogy teljesítményben mindegyik a korábbi széria egyel magasabb szintjét hozza jó esetben:
RX 480 ~ R9 390(X)
RX 470 ~ R9 380(X)
RX 460 ~ R7 370(X)Z_A_PTudtommal amugy clock-to-clock a Maxwell erosebb mint a Pascal.
Ne azt vedd alapul, hogy ha egy GTX 980 Ti-t GTX 1080 órajelre húznának (ami azért legfeljebb extrém körülmények között menne), akkor előbbi gyorsabb lenne, hiszen egy kategóriával magasabbra van pozicionálva (mellesleg több részegység is van benne 2816:176:96 384 bit vs. 2560:160:64 256 bit csak) "csak" Pascal mindezt magas órajellel kb. kompenzálja. -
HSM
félisten
válasz
Yutani #20812 üzenetére
Inkább kis spórolás és i5.
Már a 7970 is sok játékban meghálálta... Főleg húzva.
(#20829) Simid: Enyém elég régi eredmény (2 éves lassan), gondolom a driver, de az erősebb proci is picit bejátszhat, nekem csak egy 4690K volt alatta. Plusz a 390-ek picit finomítva lettek, ha jól emlékszem memória időzítések tekintetében, azok azonos órajelen picit gyorsabbak.
Itt a link: [link]
Proci 4500 körül, ramok 2133Mhz CL11-en mentek, throttling/órajeldobálás a VGA részéről nem volt tudtommal, feltolt limitekkel használtam. Gyári BIOS, semmi egyéb bütykölés nem volt. -
Habugi
addikt
válasz
Yutani #20812 üzenetére
Amennyiben az FX szálak valóban 100%-on pörögnek, abban az esetben nem leszel ám sokkal előrébb egy i3-assal..
A klasszikus FX-ekre ráfogott "nemhajcsaki" jelenség akkor látszik legjobban/lép érvénybe, amikor se a CPU se a GPU nincs 100% közelében, főleg max 1-3 erős magot/szálat igénylő játékok esetében jelentkezik.Egészen konkrétan (némi látens kíváncsiság kíséretében) ezért váltottam 5Ghz-es 8320-asról, mármint az Arma3 okán..
Ahol ki van használva 4+ mag/szál, ott alig érződik valami.Remélem K-s gyiiIntelt tervezel, hamár váltasz mert kéne az erősebb egy szál akkor vagy K vagy semmi.
Boccs a sok Offért topic..
(#20813) -Solt-:
"gyakorlatilag bármilyen CPU-t meg lehet fektetni vele"
Ez pontosan így van és inkább én beszéltem el melletted..
Mea culpa de az a 2km-es látótáv mellbevágott, FX mellett játszottam annyival, ezért fogtam kifejtősebbre.(#20815) Yutani:
Yep, azóta szerkesztettem. Friss tapasztalattal/váltás után én inkább javasolnék neked Hasi i3 helyett egy Ivy K-s i5-öt, amennyiben a fixre szabott büdzsé szorít de te tudod.
-
-Solt-
veterán
válasz
Yutani #20802 üzenetére
Egy normális órajelen járó i5 (3+ GHz) bőven elég bármilyen játékhoz manapság.
Ennek azért szerintem nézz utána alaposabban, mert már a 7970 mellé is kellett a 4 GHz ahhoz, hogy a GPU ne malmozzon. Egyébként pedig természetesen nem kell i7-re váltani, viszont vannak olyan játékok, amik alá egyszerűen nem lehet elég erős CPU-t tenni. (ArmA3, DCS, FSX, de akár a GTAV is elég hálásan reagál a CPU erőre)
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #20773 üzenetére
Asusnál számomra kicsit kérdőjel melyik StriX hűtést kapja, mert 2 ventisből van 3 féle: 90-110 W GTX 950-R7 370 [azaz itt Sapphire jóval magasabb TDP-t adott meg], 120+ W GTX 960 OC, 160+ W GTX 970 - R9 380(X).
Ren Hoek én meglepődnék, ha önálló termékként a piacra kerülne ref. RX 480. Tudtommal egyik 300-as kártyából sem volt kapható szvsz max. OEM gépbe szállítanak ilyet. Minden AIB gyártónak van a 150-es TDP-re akár többfajta hűtése is.
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #20769 üzenetére
Hirtelen megnézve, R7 270, R7 370 Nitro kottára ez a TDP ami utal arra milyen hűtést tehetnek majd rá RX 480-ra az AIB gyártók. Egyébként R7 270X indult még 199$-os árral ami viszonyítási alap is lehet arra, hová helyezi RX 480-at a palettán AMD teljesítmény szempontjából (bár itt az árból valószínűleg vágott egy szépet AMD). Ahogy Gbors is írta még két kategória simán lesz efelett AMD-nél is.
tier1 Vega 10 GTX Titan / GTX 1080 Ti - GP102
tier2 Vega 11 GTX 1080 / GTX 1070 [GTX 1060 Ti átmenet lehet] - GP104
tier3 Polaris 10 GTX 1060 / GTX 1050? - GP106
tier4 Polaris 11 GP107/108 -
Ren Hoek
veterán
válasz
Yutani #20419 üzenetére
Minél feljebb mész a létrán, annál több bukóval oldható meg a modernizálás. 100K-s szinten 20-30-as bukók is benne vannak. 150-200 között meg már elszabadul a pokol
390X/Fury/980 Ti-ken most óriási bucka lesz majd használtan... de ez mindig így volt, főleg gen / gyártástech váltásnál.
Egy Hitman DX12 tesztre leszek nagyon kíváncsi mit megy single-ben a 480... szerintem ez jól jelezheti mennyire jövőálló maga a Polaris.
-
Z10N
veterán
válasz
Yutani #20412 üzenetére
Erre varnek mar, mivel nem er tobbet. A 285/380-t (2GB) jelenleg se taksalom 35k-nal tobbre. Akkor inkabb 7970 3GB-tal 35k-ert. Igy van, garanciasan a 4GB-ert 40k-t adnek. 50k-t mar nem er, annyiert 290 lesz, 390 kicsivel dragabban a garancia miatt. Gondolj bele, ha RX470 kijon p10pro-val $169-179 korul 60-65k korul. Ezert nem erdemes atnevezest venni. Egyetlen kivetel a 380X, mert az elsonek debutalt, de az is esik majd.
-
smkb
őstag
válasz
Yutani #20192 üzenetére
Látom nem akar leesni. A lényeg hogy egy olyan játékban, ahol köztudottan az AMD nagyot megy, miért nem teszik mellé saját előző generációs terméküket? Miért nem mutatják meg f2f hogy ugyanebben a korábbi radeonoknak is kedvező játékban mit produkál egy 390/390x mellett. Érdekesebb lenne, mert lehetne hova pozícionálni. Így nem.
-
törölt tag
válasz
Yutani #20192 üzenetére
Tökmindegy mennyibe kerül, nem arról volt szó most hanem az architektúráról. Ugyanabból a 150W-ból lassabb teljesítményt tudtak csak kicsikarni, ez most még annyira nem szembetűnő, de majd a hasonló tierű kártyáknál az lesz tehát a perf/watt, hatékonyság - nevezzük akárminek - rosszabb náluk még kisebb csíkszélességen is.
Btw. nem lepődnék meg ha a 980 kapna egy árcsökkentést erre a szintre addig amíg nincs 1060/Ti. -
Panzika
tag
válasz
Yutani #20047 üzenetére
"Én remélem, hogy Rádzsáék tudják, mit csinálnak, és lesz válaszuk mindenre"
Remélem én is. Várjuk meg a hajnalt. Ha jó kártyát raktak össze akkor jót tett az hogy Raja szabadkezet kapott
(#20058) Z10N túlzottan vigyorog ahhoz képest hogy csak az esti csaj meglett volna neki
Vagy mind kettő volt? -
-
válasz
Yutani #19770 üzenetére
A vásárlási döntések mindig érzelmi alapúak. Ennek persze lehet az egyik eleme a racionalizálás, amikor hatékonynak, eredményesnek érzed a vásárlásodat, de ezt se perc alatt felül tudja írni egy olyan impulzus, amitől egy bizonyos termék vonzóbb lesz. Remek példa erre az olyan VGA-k sikere, amelyek csak bizonyos hőfok felett kapcsolják be a ventillátort.
-
válasz
Yutani #19773 üzenetére
Na látod ezért nem jó a survey.
Mert mindenki a legjobb teljesítményt keresi adott áron.
Persze gyanítható a többség erre gondol a $/perf alatt, csak ugye az nem ugyanaz.
Mert van akinek csak 50 ezer forintja van, vagy akinek 150 és van olyan is akinek 250... és lehet a legjobb $/perf meg épp 100 ezer... szóval aki 50ért vesz az sem azt veszi meg aki 250ért az sem. -
-
füles_
őstag
válasz
Yutani #19757 üzenetére
Ez már két hónapos hír,és a VS topikban a helye
Amúgy lehet az 1080-on lehet látni hogy csak annyira fekszik a Pascalnak az async compute,hogy ne lassuljon.AotS 2160p-ben egy szinten van a Fury X-szelSzóval ez az előny még mindig meg marad az AMD-nek.Már csak egy rakat DX12-es AMD szponzorált játék kell
-
HSM
félisten
-
Z10N
veterán
válasz
Yutani #19614 üzenetére
Amikor meg volt nvidiam, az elsot megleptem (256bit vs 128bit):
FX5900XT vs 6600GT: elobbirol egy ev utan hasznalat kozben leesett a hutes, mivel tulmelegedett doom3 kozben
bar tuning is volt rajta
es garanciaban kicsereltek az utobbira (kesobb megerte a valtas)
6800GT vs 7600GT: elobbi kimaradt, 6800gs-t akartam volna, de a 6600gt utodja a 7600gt lett
Es a mai napig mukodnek egy A64 es egy A64 X2 tarsasagaban. Aztan egy ideig hagytam a pc-t az x360 miatt.
HD 4870 vs HD 5770: 4850-rol 6850-re valtottam az eyefinity miatt, pedig neztem a 5770/5850-t
A mostani 7870-rol mar nagyon nyomos erv kene, hogy p11-re valtsak. Ez is csak a frissebb eyefinity miatt kell.Ui: A kis studio gepbe is azert vettem mar csak 7790-t, hogy legyen eyefinity a 3x19"-hez, oda eleg 128bit, de 3x24"-hez keves. Talan egy dual-p11-t meg bevallalnek, ahogy korabban mondtam. P10-t meg majd hasznaltan.
-
HSM
félisten
válasz
Yutani #19614 üzenetére
Ezzel nem értek egyet. Sosincs "ingyen", amikor kihúzzák a kártya alól a sávszélességet. Amit írsz a 4870-5770 esetében ott pont ez volt. Ugyan átlagban hasonlóan mentek, de a 4870 jóval kiegyensúlyozottabb volt, nem esett be sok helyen az FPS, ahol az 5770-en meg igen. Nem is váltottam a 4890-em, csak mikor összegyűlt a pénz egy 5850-re.
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #19607 üzenetére
Azt delta color compression használatával és 7-8 GHz-es GDDR5-tel valamelyest lehet kompenzálni, lásd R7 370 vs GTX 950, 960 esete. HD 7870-en meg még 4,8 GHz-en mentek a RAM-ok szemben a tesztelt R7 370 5,7 GHz-es lapkáival. Ha Polarisnál legalább ilyen fejlett ez az eljárás (ami melegen ajánlott mert Pascalnál tovább fejlesztették), akkor általánosságban aligha kerülne egy kis Polaris éppen a 128 bites busz miatt HD 7870 mögé.
-
-Solt-
veterán
válasz
Yutani #19591 üzenetére
Tegnap betették a 980Ti topikba az 1080 tesztet, megállapítottam, hogy a custom 980Ti-hez viszonyítva van vagy 10% különbség, erre rögtön kaptam vagy 3-4 hozzászólást, hogy így meg úgy... aztán rákérdeztem, hogy vajon a 980Ti Strix milyen vételnek számít a G1-l szemben (nem követem a topikot mindig, nem vagyok képben), konkrétan nulla választ kaptam!
Furák tudnak lenni a júzerek...
-
Z10N
veterán
válasz
Yutani #19570 üzenetére
Nem fogom most visszakeresni oket, de ezek ennyiert voltak regebben (tobbszor is). Szerintem sem ernek mar tobbet, hiba jo kartyak (szerencsere idotalloak lettek). 30k az meg az elmegy kategoria, de 30-32k-ert mar volt 7870xt. Az a baj, hogy torlodnak az arak, mivel nincs mozgas az atnevezesek miatt es mindenki tulertekeli. A polaris vegre felzavarja az allovizet remelhetoleg. Ha koveted a piacot akkor latod, hogy van 6950 30k-ert is meg.
-
Z10N
veterán
válasz
Yutani #19567 üzenetére
Konkretan 7870-t masfel eve 25k-ert vettem. Azota is volt mar fent ennyiert. 7970 detto, nezd vissza az archivot ne a mostanikat, mivel azok be vannak ragadva az atnevezes miatt. Van 7970 70k-ert is, ami vicc.
Ui: Amugy ezek az optimalis arak, tekintve a 4-4,5(!) eves korukat.
-
Z10N
veterán
válasz
Yutani #19564 üzenetére
A picairn-t valto p11 variansokat 40-60k koze varnam. 60k felett mar nem erne meg, mert hasznaltan jobbat lehet majd kapni. 7850-t mar lehet venni 20k-ert, 7870-t pedig 25k-ert, de mar 270x-t is 30k-ert garanciaval.
Ui: 7870xt 30-32k, 7950 35-38k, 7970 40-42k. Utana meg mar jon a hawaii, amire en is varok p10-tol fuggoen.
-
rocket
nagyúr
Nem tartom tul valoszinunek, hogy az AMD a valoban uj architektujara epulo GPU-kat 40nm-re tervezte, igy a valoszinusege annak amirol Fuad ir minimalis.
Viszont nagy a valoszinusege, hogy lesz meg iden az AMD-tol 40nm-es GPU a B terv reszekent (ugye az A terv az uj architektura lenne, de nem 40nm-en), ami viszont ujabb borlehuzas lesz, meg tobb SIMD egyseggel, es gyorsabb memoriakkal Q3 kornyeken.Az AMD platform roadmapjan a Northern Islands 32nm-en szerepel 2011-re irva, 32nm hozhatna csavart a tortenetben, de a TSMC torolte* a 32nm-es gyartastechnologiat (legalabbis azokat amivel lehetne GPU-kat gyartani), mig a GF-nel 32nm-en SOI lesz, azzal meg nem fognak GPU-kat gyartani.
(* hivatalos forras meg mindig nincs errol, de allandoan a 28nm-rol beszel a TSMC, ami azt erositi, hogy valoban toroltek).28nm-en realisan (ahogy mar honapokkal ezelott is irtam) 2011Q1-Q2 legkorabban, es elotte meg fel kell terkepezni a terepet egy kisebb GPU-val amit az AMD-nel a B tervnek valamelyik also kategorias versenyzoje fogja jelenteni.
Nem valoszinu az AMD valtoztatt a strategian ami bejott mar egyszer az RV740-nel, es neki ugranak az uj GPU-val az uj gyartastechnologianak, foleg nem ugy, hogy az meg uj architektura is epul.Fuad Fermi2 elmelkedeserol meg annyit, hogy mar most is kozel van ahoz 40nm-en a GF100 (~550mm²), hogy a TSMC-nel DIE limitalt legyen (~580mm²), igy az NV-nek nagyon minimalis a mozgastere (~30mm²) es mivel eppen uj az architektura, igy a kovetkezo lepcsofok a borelhuzas (tobb CC stb.), mig az AMD-nek a B terv reszekent van hova lepni 334mm²-rol.
A GPU orajeleket uj szilikon revizioval fogja tudni javitani az NV, de az meg ettol nem lesz Fermi2, hanem inkabb Fermi "done right" ~9-10 honappal kesobb mint kellett volna.NV helyzete rosszabbnak tunik 2010-re ha marad a 40nm, de mivel nem gondolom az AMD atalakitasba kezd a jelenlegi architekturaban a B terv eseteben, es jonnek elo a 7. generacios tesszelator egyseggel, igy a tesszelacioval sarokba lehet oket szoritani iden a szeptember-decemberi kozti idoszakban, de ehez az is kelleni fog, hogy jojjenek szoftverek amik az NV szaja ize szerint hasznaljak a tesszelaciot.
Szerintem ha szoftver oldalon a szokasos tortenik, akkor 2010 Q3 kozepetol-Q4 vegeig, mar nem az AMD-rol fog szolni a tortenet, akkora mar nagyon kene az uj architektura, de meg messze lesz, es ebben az idoszakban lesz majd amikor elindul a szokasos szappanopera az uj AMD GPU-krol
-
Ez a rejtélyes Hecatoncheires egy 2009 októberi hírben lett felkapott és azóta egyetlen road mapon nem láttam hírét sem. Akkor is a fudzilla szellőztette meg, most megint ők álmodják meg, hogy a Fermi olyan brutális lesz, hogy az ATI-nak máris új kártyát, sőt!, rögtön új családot kell készítenie ellene és ez még csak a kezdet, mert ha a Fermi beindul, kő kövön nem marad...
Ugyan már... ilyen utópiákat a sci-fisek szoktak hangoztatni. Ha a talajon megvárjuk, amíg kijön a Fermi, eldől, mennyire lesz erős és szerintem az ATI egyelőre biztosan nem fog egy teljesen új architektúrát kiadni. Legalábbis nem hiszem, hogy már ősszel. Nem hogy nem fut ki addigra az 5000 sorozat, épp lendületben lesz.
Persze cáfoljatok meg, ha van valami értlemes és megbízható információ róla.
-
rocket
nagyúr
Arra en is kivancsi leszek 800mhz-en az 1120SP/56TMU/24ROP, es 4000mhz-en a GDDR5 memoria 192biten mire lesz eleg
Tuning elegge lutri lesz amiatt, hogy nem lesz Retail referencia kartya, igy az AIB-oktol fugg mit akarnak majd, gondolom ha jobb minosegu alkatreszekkel, tobb retegu nyakkal jonnek SKU-k amik jobban birjak a tuningot, annak az ara is meglesz. -
rocket
nagyúr
A cikket mondjuk Fuad "mester" irta, de mashol is szoba kerult a dolog, es nem Fuad volt a source, szoval lehet most igaza lesz
Mindezektol fuggetlenul persze lehet lesz HD5890 is, sot ha az AMD-nek meglesz a lehetosege (osszetudtak eleg GPU-t valogatni a kituzott celhoz), akkor nincs okuk kihagyni a ziccert, barmit is tudjon a GTX470/480.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Hobby rádiós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- PlayStation 5
- Hegesztés topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Napelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- További aktív témák...
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest