Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Yettel topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Jó ég, ha ez igaz, akkor egyhamar nem fognak normalizálódni a készletek. Az XSS-en kívül elfogyott az összes új konzol, alza jövő februárra listázza az XSX-et és a PS5-öt. Gondolom akkor még sokáig marad ilyen a konzolok aránya, s ez szomorú néhány negyedévet ígér a DIY piacnak proci és VGA fronton az AMD-s oldalon. Renoir desktop DIY-re meg akkor úgy fest felesleges is várni.
Mondjuk én már azt se értem, miért köhög a Picasso (12nm) készlet, 3200G-t úgy kell vadászni, Raven alapú Athlonok (14nm) szintén nincsenek vagy alig. Lehet minden lapka megy a notikba, hogy legalább ott legyen valami kínálat.

-
EXA
aktív tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Ez talán megmagyarázná a hiányt, de az rengeteg, végigkövettem itt a múltkori wafer számolgatásos kommented és abban te jóval kevesebbel számoltál. Ott 42000-el számoltál és azt írtad, ha mondjuk csak PS5-re menne az a kapacítás, akkor 6,7 milla chip körül lenne. De ebben a posztban 80k wafer van PS5-re
, majdnem a duplája. Nem tudom mekkora lehet a kereslet, ha még így is hiány van konzolokból és nem is kicsi... -
Pkc83
őstag
válasz
huskydog17
üzenetére
Szia.
Ezeket a címeket az Evil within kivételével nem a kinézetük miatt
írtam mert az oké, hanem mert vagy droppol vagy aránytalanul erős
gép kell a megfelelő futtatásukhoz. Tehát sok esetben optimalizálatlan.
De hagyjuk a témát tegnap már kibeszéltük. Részemről Off vége.
-
Petykemano
veterán
válasz
.Ishi.
üzenetére
Teljesen egyetértek.
A Scott Herkelman féle smiley talált. De Frank Azor megjegyzése a kínálatról teljesen felesleges és káros volt.
Elnézve az árakat, és hogy az AMD-nek lesz kapacitása bányász navi 10 kiadására, nekem leginkább úgy tűnik, hogy egy gyártókapacitás szűkösséggel blamált koordinált áremelés zajlik.
-
huskydog17
addikt
"The Evil Within 2. Szép a játék? Nem. Jól fut közepes gépen? Nem."
A 2. része is fos PC portot kapott? Na szép. Azt tudom és tapasztaltam, hogy az első része egy rakás kaka PC-n, pont a napokban próbáltam a demóját, de azt nem tudtam, hogy a 2. része is. Mondjuk ezen sajnos nincs min csodálkozni, a japánok nem éppen PC-sek.
"Control , Assassins Creed , The Evil Within , AC4 , RDR2 , Insurgency sandstorm..."
A két említett AC játékkal nem értek egyet, azok minden gond nélkül futnak mai hardvereken, sőt az AC4 a megjelenésekor, azaz 2013-ban elképesztően jól nézett ki, konkrétan az év legszebb TPS játéka volt és az valóban hozott olyan grafikai effekteket és látványt, amire még évekkel később is azt mondtam, hogy "azta k*rva" (AC4-et évekkel a megjelenés után toltam végig) és azt kell mondjam, hogy a látványhoz képest nagyon is szépen ment a játék, szóval a Black Flag pont egy ellenpélda, mert az bizony szenzációsan jól nézett ki annak idején.
Evil Within ahogy írtam fent, valóban egy technikai trágyadomb PC-n, japánoktól az is csoda, hogy egyáltalán elindul valahogy.
A többi felsorolt címmel még nincs tapasztalatom, de videók alapján a Control Ray Tracing mellett bitang jól néz ki. -
.Ishi.
aktív tag
válasz
solfilo
üzenetére
Epp most ostorozzak a pirosakat a redditen ezert. Ertheto, valahogy poor Volta szaga van, nem kellett volna Franknek ilyeneket mondani, meg azt tweetelni a megjelenes napjan, hogy "nekem is sikerult vennem kartyat, csak parszor kellett refreshelnem."
Maradhattak volna a "kiparnazas" modszernel, esetleg kommunikalni azt, hogy a jarvany miatt rossz a supply chain, de mindent megtesznek, stb.
-
Milyen rosszul öregedett ez a tweet.
Kerestem, de nem találtam, így csak egy képet tudok betenni róla.Meg ez is (2020.11.18):
@AzorFrank
Just successfully ordered an @amd @Radeon RX 6800 for myself on http://amd.com. Required some refreshing to get the order through but it worked. -
Pkc83
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
"Ezt igen, de hogy miért azt nem."
Azért mert sza.tak rá.
"Főleg, hogy rengeteg ember gépén minden szír-szar telepítve van ami okozhat hasonló dolgokat azt optimalizálatlanságon kívül is."
Nyilván van ilyen is de amikor egy Control vagy Metro kerül szóba
akkor mindenki tudja , hogy nem erről van szó. -
törölt tag
Na micsoda beszélgető szoba lett itt...
Jó a monsters of rockot elfogadjuk félON-nak mert a red devilről beszéltünk
gejala: "A valóságban sem állandóan a tükröződéseket/árnyékokat nézem, mégis baromi fura lenne, ha eltűnnének.
"
nA VÉGRE RÁJÖTTÉL hogy azért lassul a nagykörúton a forgalom esőben mert csökken az agyadban az FPS nem bírná a sok tükröződést
Köd meg akkor van mikor kiírja:
Texture loading failure .Out of Memory Please call NV support !
Kövessük az ORI-t nagyúr:
"Ennyit az "olcsóbb" AMD alternatívákról...
"
Miért szép piros kártya 280ban nem ezt igérték ?
Nézd ha ezekből a számokból indulunk ki:
Egy dolgot azért elért hogy ilyen Ipon Aqua 530 ezres 3080-as árai talán eltűnnek, vagy legalább elgondolkozik az ifjú padavan hogy mire költse az apja olaj millióit. Láttam az OCUKnak a 3080 eladásait nem akartam ide behozni mert VS lenne belőle.de az a véleményem hogy a legrosszabb az egészben hogy AMD hallgat.
Nem jól teszi, mondjon egy okot hogy kovid vagy pandémia vagy valami vírus .. csak mondjon valamit, ez így béna kacsa.
Ha előre elmondja hogy custom is alig lesz az korrektebb lett volna.
Én azon csodálkozom hogy se a két VGA se a két konzol részvénye nem áll a földbe, ok nincs rá de nem...Nézd már ABU mit írt a Sokáig maradhatnak hiánycikkek az új Radeonok és GeForce-ok cikkben:
"a friss Radeon sorozat elég gyengén teljesít"
Hát ezt az Ájemdé hatert, Yuta Ban plíz
-
"Szerintem ehhez nem kell érteni. Azt bárki meg tudja állapítani , hogy
egy game jól fut vagy nem,szaggat,droppol vagy nem. Ehhez nem kell
programozónak lenni és bennfentesnek sem."
Ezt igen, de hogy miért azt nem. Főleg, hogy rengeteg ember gépén minden szír-szar telepítve van ami okozhat hasonló dolgokat azt optimalizálatlanságon kívül is. -
Pkc83
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Oké ebben egyetértünk. Lehet én is rosszul fejeztem ki magam.
Nem csak arra értettem , hogy valami optimalizálatlan mert a
grafikája nincs összhangban a gépigényével hanem például
az indokolatlan fps beesések(droppok) miatt is. Ilyen volt
például a Resi 7, de aztán egy dlc javította ezt a hibát. Ez a jobbik
eset de sok olyan van amire sza.nak rá, pedig akár 10-20k-t is adtál
egy játékért. Szerintem elvárható lenne , hogy amiért pénzt adsz
az müködjön legalább élvezhető minőségben. És még mindig nem
4k-ról meg 120 fps-ről beszélek."De amihez nem értek azt nem mantrázom tényként ha olyanok mondják akik szintén nem értenek hozzá."
Szerintem ehhez nem kell érteni. Azt bárki meg tudja állapítani , hogy
egy game jól fut vagy nem,szaggat,droppol vagy nem. Ehhez nem kell
programozónak lenni és bennfentesnek sem. -
paprobert
őstag
Optimalizálatlan= alacsony látvány/gépigény
Optimalizált= magas látványbeli ugrás/gépigény(CPU-ra pedig a "mit csinál a motorháztető alatt/ gépigény" arányszám lenne a mérőfok)
Kerülgetitek ugyanazt a témát, de elbeszéltek egymás mellett, mert a skálázhatóság, vagyis a beállítások változtathatósága a fenti értéket masszívan torzítja.
Szerk.:
Ha kikötöd, hogy a jelenlegi hardveren mindenáron jól kell futnia, az hülyeség. Miért?
Vegyél egy ma "jól optimalizáltnak" számító címet, és tegyük fel hogy 2014-ben jelent meg, nem 2020-ban. Megfektette volna akkor a 980ti-t mint a huzat, és fújtál volna rá akkor hogy mennyire sz*rul optimalizált.
Még mindig ugyanarról a játékról beszélünk, de akkor most már rosszul optimalizált lett 2014-es mércével, vagy csak nem volt elég erős a hardver akkor hogy kijöjjön a szépsége? -
Nyilván létezik, de nem azért, ahogy te indítottad az egészet, hogy ráfogom azokra amikre más is vagy csak azért, mert nem úgy néz ki ahogy elvárnám az FPS/felbontás számhoz képest stb.
Googlet is használja mindenki, én is. De amihez nem értek azt nem mantrázom tényként ha olyanok mondják akik szintén nem értenek hozzá.
Ráadásul nevesítve, hogy ez vagy az tutira nem optimalizált mintha én, te, ő fejlesztette volna és tudná. -
Pkc83
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Oké meghajolok véleményed előtt miszerint optimalizálatlan
játék nem létezik. Mert ugye te tömegével linkelted a bizonyítékokat
szavaid alátámasztására. Vigyorogsz itt a Google-n pedig csak egy
példa volt , hogy még ott is ezek jönnek fel a témában.
És ne csináljunk már úgy mintha nem használná mindenki még
azok is akik über okosnak képzelik magukat.
-
Pkc83
őstag
"Akkor még egyszer: mit értesz optimalizáció alatt?"
Csak annyit , hogy az indokoltnál ne kelljen hozzá sokkal erősebb vas.
Vagy legalább létezzen olyan hardver amivel minden feature-t be tudj
kapcsolni és ne 30 fps-el fusson a játék 10 fps-s minimummal.
Nem értem mit nem lehet ezen megérteni.Ha egy game olyan brutálisan lenyügöző grafikával jönne(még nem láttam ilyet)
amihez mindenből a legerősebb kell de azon szépen fut , na arra nem szólnék
egy rossz szót se.
-
Nem adták ki újra. Az eladások ugrottak meg a Netflix sorozat hatására. Amit így ebben a formában átlagban jóval erősebb hardware mellett kezdtek el játsznai, mint ami a kijövetelekor létezett...
-
Pkc83
őstag
Ez miben mond ellent annak amit írtam?

Azért adták ki újra mert az előző nem futott rendesen vagy azért
mert szerette a nép? Ugyanezt el lehet mondani a Resi remakekről is.
Szerették ezért csináltak belőle újat de nem azért mert az elsőt
szarul optimalizálták. Sőt az újak ugye fényéveket vernek a régiekre
grafikában érthető okokból mégis ki tudod maxolni a grafikát ha elég
erős a vasad. Viszont létezik és kapható elég erős hardver hozzá.
Ez a különbség egy optimalizált játék és egy optimalizálatlan között. -
válasz
Jack@l
üzenetére
Az is voltam és valóban ha nincs idő, akkor szar ügy. De az engineket amiket használnak nem egy alkalommal annyira optimalizálják amennyire tudják. Nyilván elsődlegesen konzolra írt kódot mondjuk nem fognak túl optimalizálni, mert a PC nem a fő bevételi forrás. Business as usual. Egyed amid van.
-
Írjam be a Googleba és akkor kidobja az engine fejlesztőinek a hozzászólásait stb., akik elmondják hogy valóban optimalizálatlan?
Nem vagy programozó, de Google az eszed és hited. Nincs több kérdésem.
És ez attól független, hogy van amivel nem foglalkoznak konzolon túl lényegesen, de a folyamatosan használt engineket azért optimalizálják mindenhova. -
Akkor még egyszer: mit értesz optimalizáció alatt?
Írjanak saját API-t gépi kódban az adott játék igényeihez mérten, hogy tényleg abszolút kihasználhassák az elérhető HW képességeit? Ami így ebben a formában csak egy adott hardware-en futna megfelelően...
Ilyenkor a konzolokat szokták előhozni, hogy hát alig észrevehető a különbség grafika terén a sokkal gyengébb hardwarrel bíró konzolon. Csakhogy ezzel vissza is nézünk az előbbi bekezdésre: egy adott hardware-en. Miközben PC-n kétmarék különböző hardware-en kell elfutnia.
Plusz konzolon egy sor dolgot valójában finomhangolnak, lásd dinamikus leképzési (render) felbontásváltás, checkerboard rendering és így tovább. Amikor én felhozom a DLSS-t, akkor megy a prüszkölés, hogy az a képminőség kárára megy. De hát az előbb említett technikai megoldások is. Csak arról a laikusok többsége nem tud, örül annak, hogy bekapcsolja a konzolt, és játszik, relatíve szép grafikával, relatíve jó FPS-el. -
Jack@l
veterán
-
Pkc83
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Nem vagyok programozó ez csak személyes tapasztalat.
Mondok példákat.
The Evil Within 2. Szép a játék? Nem. Jól fut közepes gépen? Nem.
Shadow of the tomb raider. Szép a játék? Igen. Jól fut közepes gépen? Igen.Ez csak 2 példa de lenne rengeteg. Ha már mások által mondott
vélemények mantrázását említed akkor írd be csak google-be , hogy
"optimalizálatlan játékok" és láss csodát az első oldalon az alábbi
játékok lesznek:
Control , Assassins Creed , The Evil Within , AC4 , RDR2 , Insurgency sandstorm...Ezek között találsz új , "nagyon fejlett" játékokat is és mégis optimalizálatlanok.
Vitatkozhatsz ezzel csak szerintem felesleges. De ha te programozó vagy akkor
megértem a sértettségedet, viszont felesleges. Azt nyilván tudom , hogy egy
cégnél a programozók azt tudják megcsinálni amire képesek és persze amire
hagynak nekik időt. -
A The Witcher 3-at idén kvázi "újra eladták" a CDPR-nél, hála a Netflix sorozatnak. Hogy csak egy példával éljek. Ennyire nem igaz, amit mondasz.
Nagyon is előfordulhat, hogy 2-3 évvel később elővesznek egy játékot. Persze ahhoz a játéknak önmagában is szórakoztatónak kell lennie, és nem valami tucatterméknek...
-
gejala
őstag
válasz
Malibutomi
üzenetére
De ezeket a kis különbségeket az agyad folyamatosan érzékeli és ettől érzed realisztikusabbnak. RT Off mellett végig azt érzed, hogy ez egy játék, mert totál más a világítás, mint a valóságban lenne. RT On mellett viszont folyamatos hűha érzésed van, mert sokkal természetesebbek a fények, árnyékok, tükröződések stb.
Az agyad pontosan tudja mi a fotorealisztikus, nem kell keresgélned semmit. Ha elég közel kerül a látvány a valósághoz, egyszerűen teljesen más érzés lesz játszani. Nem jól fog kinézni egy játék, hanem elhiszed, amit látsz. És ehhez a világítás a kulcs. Ha az eléri a fotorealisztikus szintet, rögtön átbillen minden.Filmeknél is pont így működik. A Transformers 1-ben is azért hittük el, hogy a robotok ott vannak a valóságban, mert elképesztően jó volt a világítás a CG-n (meg a színek használata).
-
-
gejala
őstag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Ha ez neked minimális különbség, akkor nem tudom mi lehet a nagy.
Az RT On akkora előrelépés ebben a jelenetben, amekkorát az elmúlt 10 évben összesen nem sikerült összehozni raszterral. Az RT Off totál pontatlan és műanyag hatású, míg az RT On nagyságrendekkel természetesebb.
De egyébként játék közben ez sokkal jobban kijön. Amikor benne vagy a térben, hihetetlen jól néz ki az egész. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
gejala
üzenetére
Hat az elso pelda pont arra jo hogy azt mutassa hogy minimalis a kulonbseg amit ha nem dfirekt keresed eszre sem veszed.
En is latom hogy szep, es nyilvanvalo ez a jovo.
De JELENLEG es meg vagy 2 kartya generaciora a helyzet az hogy a kulonbseg minimalis, az FPS veszteseg meg hatalmas.
-
gejala
őstag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Vannak, de közel se olyan realisztikusak.
Interaktív összehasonlítás 1 Interaktív összehasonlítás 2
RT Off teljesen műnek néz ki az RT On természetessége mellett. -
Pkc83
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Én is szeretem ha egy játék szép és hajlandó is vagyok
kompromisszumra. Viszont az esetek 99%-ban nem arról van szó,
hogy az adott játék már annyira fejlett , hogy egyszerüen azt képtelen
lenne az aktuális vga gen futtatni hanem csak arról , hogy nem
optimalizálják rendesen.szerk: és nem az RT-re gondolok az nyilván hardver probléma.

-
Malibutomi
nagyúr
-
gejala
őstag
Így van. Ez a "ha nem azt nézem, akkor nem számít" teljesen értelmetlen. Attól még a szem/agy érzékeli és az egész összképből lesz a "de durván néz ez ki" vagy a "meh, ez nem nagy szám".
A valóságban sem állandóan a tükröződéseket/árnyékokat nézem, mégis baromi fura lenne, ha eltűnnének.
-
Viszont ha mindenből a legjobbat veszed akkor ugyan fusson már az a játék teljes pompájában kompromisszum nélkül.
Ezt továbbra sem tudom megérteni. Miért korlátoznád be a fejlesztőket, hogy na, csak addig nyújtózkodhattok, amíg a jelen hardware generáció el tudja futtatni 4K@60FPS-el (mondjuk). Ennek nem igazán van értelme... -
válasz
Malibutomi
üzenetére
Ezt a legtöbb grafikai effektről el lehetne mondani, de talán nem véletlen, hogy tovább jutottunk a Quake 3 szintjénél...
-
Pkc83
őstag
Egyetértünk, nem elvárás. Ezt a 4k 120 fps-t csak a PS5 esetében
hoztam fel. Lehet nem jól tudom de mintha arról lett volna szó ,hogy
annyit tud."Azon jól fut, feladat teljesítve."
Ebben viszont nem értek egyet. Mi a fene értelme van csinálni egy
csilli villi játékot amit esélyed sincs kipróbálni még akkor sem ha
milliókat költesz a gépedre. Miért olyan boncsolult picivel több energiát
és időt fektetni az optimalizációba? És nem a kávészünetre gondolok.

Ott van pl a Capcom. R2R, R3R. Jól néz ki, közepes gépen is szépen fut."Az optimalizáció így pedig valójában az, amit a beállításokban Te megcsinálsz."
Ez oké lenne ha... nekem gyengébb gépem van mint a game gépigénye akkor
jogos , hogy vissza kell venni, én meg is teszem. Viszont ha mindenből a legjobbat
veszed akkor ugyan fusson már az a játék teljes pompájában kompromisszum nélkül.
És még egyszer mondom engem ez nem érint mivel nem 3 millás gépem van.

-
Alapvetően szerintem egyáltalán nem baj, ha nincs min elfutni 4K @ 120FPS-el max. beállításokkal a játékoknak. Úgy is, mint az FS2020-nak. Főleg, hogy az ilyen játékokkal még évek múlva is játszani fognak az emberek.
Szvsz pont ezért nem lehet elvárás, hogy az adott hardware-hez mérjék a beállításokat. Az, amit említesz azt jelentené, hogy mondjuk Medium, esetleg High szinten meghúzzák a beállításokat, aztán ennyi. Azon jól fut, feladat teljesítve. De így az esélyét is elveszed, hogy a játék tényleg lenyűgözően nézzen ki.
Az optimalizáció így pedig valójában az, amit a beállításokban Te megcsinálsz.

-
Jack@l
veterán
https://www.guru3d.com/news-story/dutch-e-tailer-expects-radeon-6800-delivery-issues-far-into-2021.html
-
válasz
üzenetére
Most néztem a hw Steve videóját... nagyon jó kártya a Red Devil... de mostmár tudjuk az árakat is. Sehol nincs az AMD által közölt közelében.
6800XT Nitro+ 770 dollár nettó MSRP
Red Devil limited 800 dollár nettó MSRPÉs erre jönnek még rá a scalperek.
Ennyit az "olcsóbb" AMD alternatívákról...

-
-
gejala
őstag
Controlban ha eggyel visszaveszed SSR-t meg volumetric fogot, alig lesz látványbeli különbség, viszont nyersz 20 fpst a húzós helyeken. Úgy már sima ügy 60 fps körül tartani.
RT meg annyival megdobja a látványt, hogy nem gond, ha DLSS kell hozzá.
Ráadásul RT On mellett elég SSR medium is és AO sem kell. Control csak akkor fut rosszul, ha mindent reflexből kimaxolsz. Sőt, ha elviseled, hogy pár helyen nem lesz tükröződés (amit az RT nem fed le), SSR-t is kikapcsolhatod még több fpsért. -
Pkc83
őstag
Azokat én sem. Hidd el nem tartozom közéjük.

De hiába szép egy játék ha nincs min elfusson. Ha meg
visszaveszed a grafikát máris nem olyan szép. Ezért nem értem
a programozókat/kiadókat. Miért nem raknak bele legalább annyi
melót , hogy ha máson nem legalább az épp aktuálisan elérhető
csúcs vga-val teljes pompájába élvezhető(60) sebességgel elfusson?
8k... Hagyjuk már. A 4k se megy , max olyan vga-val amit nem tudsz
megvenni.
Szerk: Szerintem pont én írtam azt , hogy lejjebb kell venni az
igényekből. Én sem 4k-ban játszom és nem halok bele.
Ha kötekedni akarsz akkor keress másik verebet mert én nem vagyok az.
Ja meg fps huszár sem aki csak azért veszi az új hardvert , hogy utána
a benchmarkokkal játsszon.
-
Arról volt szó, hogy nem fejlődött a grafika. Jön a példa.
A válasz: de az meg nem fut csúcskártyán 4K-ban 120 FPS-el!4!!!4!!! (Tehát nem számít, van más, ami miatt lehet sírni...)Továbbra sem értem azokat, akik azt hiszik, hogy a csúcs kártyák egyből garanciát jelentenek arra, hogy akkor most neked 120 FPS-el fog minden futni UltraFullBrutál beállításokkal 4K-ban, sőt 8K-ban is...

Szerk.: Ja, már látom. Te is azok közé tartozol a jelek szerint, akik azt hiszik, hogy az optimalizáció úgy működik, hogy ha a programozó még rászánt volna két percet a kávészünetéből, akkor utána a hűtőgépen is elfutna a Crysis 4K-ban, 240 FPS-el...
-
Pkc83
őstag
válasz
gejala
üzenetére
Nézhetjük a Controlt csakhogy ahhoz meg nincs vga amivel
normálisan futna max grafikán. Na erre mondom , hogy optimalizálatlan.
Pedig ha legalább annyi melót raktak volna bele mint pl a Resi 2 remake-be
akkor egy 2080 erősségü vga-val simán kellene futnia. Csak sza.tak rá.Az új konzol... Oké.. Tényleg szép a grafika de nem is 4k 120Fps.

-
Petykemano
veterán
Ez miért történik így?
...Így amikor ennyire hiány van az új termékekből...?A navi10 250mm2 7nm szilíciumot jelent. Nem tudnak 250mm2-nyi lapkaterületet hasznosabban felhasználni? Ebből talán kijön egy PS5, vagy feltehetőleg kb egy Navi22 is. Az nem jelentene nagyobb bevételt? Nem tudom, mennyiért lehet eladni jövőre egy bányászatra szánt navi10-et?
Vagy valami logisztikai kérdés ez? A vevő egyben rendel, egyben fizet, egyben szállít? Nem kell hozzá a disztribúciós lánc, minden zseton az AMD-hez megy?
Vagy ennyire sok a szabad wafer, hogy a többi termékkel megcélzott marzs mellett több nem adható el (árat kéne csökkenteni, az viszont rontaná a marzsot, vagy bizonyos piacokon már nem nagyon lehet hová csökkenteni, mert a kereslet nem reagálna rá rugalmasan), helyette viszont itt van egy teljesen másik piac, amit a fölös waferből le lehet fedni?
-
-
gejala
őstag
"Az elmúlt években a grafika szinte semmit sem fejlődött"
Mert nem jött új konzol gen. Most viszont beindul a fejlődés. És 3-4 gen múlva már PS6-nál fogunk járni.
Ráadásul ha összehasonlítod a Controlt egy pár éves játékkal, óriási a különbség. RT nélkül is, de RT-vel már abszolút. -
Alogonomus
őstag
válasz
gejala
üzenetére
Plusz feature nincs benne, de elméletileg az Ampere belső adatmenedzselése már a jövőt jelentő DXR 1.1 igényeit figyelembe véve lett kialakítva. Szóval míg a Turing a DXR 1.0-s kódot tudja hatékonyabban futtatni, addig az Ampere a DXR 1.1-est. Aztán hogy mennyi igazság van a marketing mögött...
-
Pkc83
őstag
válasz
gejala
üzenetére
"Addigra annyit fog fejlődni a grafika, hogy egy Control is retro pixelhalom kategória lesz."
Nem értem mire gondolsz.

Az elmúlt években a grafika szinte semmit sem fejlődött csak a gépigény
emelkedett sokat ,gyakorlatilag indokolatlanul. Egy két kiadót leszámítva
semmi energiát nem fektetnek az optimalizációba inkább vegyél kétszer
olyan gyors vga-t holott nem is lenne rá szükséged.
Egyébként van jövőbiztos kártya , mindíg is volt csak lejjebb kell adni
az igényekből.
Például: Fhd 60Hz: Gtx 1660 super/Ti , Rx 5500xt
Fhd 144Hz : Rtx 2060 super , Rx 5600xt
Qhd: 60Hz: Rtx 2070 super , Rx 5700xt
Qhd 144Hz: Rtx 2080 super/TiA 4k-t meg az új kártyák hiánya miatt el kell felejteni.

-
gejala
őstag
válasz
paprobert
üzenetére
"Az Ampere műszaki szempontból alig hoz újat"
Így van. Nem tudom, miért hiszi mindenki azt, hogy az Ampere többet tud. Semmi olyan feature nincs benne, amit Turing ne tudna. Legfeljebb a SAM támogatás lesz Ampere exkluzív, de nem kizárt, hogy Turing is megkapja.
A Turing volt nagy váltás Pascal után. Csak megjelenéskor még nem jött ki az új arch előnye és sokan még mindig azoknál a számoknál vannak leragadva. De modern motort használó játékban egy 2080S szépen elhúz már a 1080Ti-től (~30%) és a 2060S is majdnem befogja. Lásd RDR 2 vagy HZD. -
gejala
őstag
válasz
mater799
üzenetére
"Ezen az alapon elindulva talan 3-4 generacio mulva lesznek elerhetoek olyna teljesitmenyu kartyak amik mondjuk tudjak azt hogy 2k 144hz + rtx es nem kell neki majd se dlss se semmi okossag."
Addigra annyit fog fejlődni a grafika, hogy egy Control is retro pixelhalom kategória lesz. Az 1440p@144 legfeljebb azért lesz reális, mert addigra már 4K lesz az alap.

-
paprobert
őstag
A Turing minden szempontból rendben volt, kivéve az árazást és az teljesítmény/$ mutatót. Ha az utóbbi nem fejlődik, vásárlóként alig van indokod váltani.
Az Ampere műszaki szempontból alig hoz újat, de az árazást többé-kevésbé a helyére rakták. Viszont csak papíron, azaz vásárlóként megint besz*ptad, és eltelt egy fél évtized közben...
Feature set-ben ma már van jövőbiztos GPU, de a VRAM kiosztásokat és a nyers erőt látva szerintem ma nem tudsz olyan VGA-t vásárolni, amire hosszú távon lehet alapozni. Úgyhogy ha jövőbiztosítás a cél, akár el is engedheted.
Szerk.: a #53032-ban általad leírtakkal maximálisan egyetértek.
-
mater799
csendes tag
válasz
gejala
üzenetére
Jovobiztos kartya? Arra aztan lehet varni mert soha nem is lesz.

Lassan az elkepzeles is kihal mint a regi meg bovitheto memoriaval felszerelet vodoo kartyak.
Pusztan SZERINTEM nincs semmi ertelme annak hogy tudja e az a dott kartya az " rtx + et vagy sem ameddig nem jtunk el arra a pontra hogy max 10% fps veszteségem legyen miatta.
Ezen az alapon elindulva talan 3-4 generacio mulva lesznek elerhetoek olyna teljesitmenyu kartyak amik mondjuk tudjak azt hogy 2k 144hz + rtx es nem kell neki majd se dlss se semmi okossag.MSRP / keszletek: MSRP igen egyszeru -> a vasarlo pofajaba kell hazudni hogy csak ennyi es pont. Ez kivalo alkalom volt hogy maximalizalja a naviknak az arrat ugye.
A keszletek szerintem pedig vastagon mestersegesen vannak visszafogva a meg magasabb ar erdekeben. Eleg visszagondolni arra amikor az MSI megbukott vele hogy egy leanyvallalata tobbszoros aron arulja az uj kartyakat az e-bay en ugye... a magyarazat meg annyi volt hogy veletlenul olyan keszletekhez fertek hozza amihez nem lett volna szabad.
Meg a " valasz " kiadasanal is hulyenek nezik az embereket konkretan. -
Tyrel
őstag
válasz
Yutani
üzenetére
Annyi pénzért amennyit elkérnek értük, szemrebbenés nélkül...
Az 5600-5700 széria pl. egy 2020-as szintre húzott Polaris (ill. kb. azt a kategóriát tölti be és célozza, amit a Polaris megjelenésekor), kész, ennyi, csak épp 2x annyiba kerül. Mi is indokolja ezt?... 
Nekem is 5700 van amúgy, minden rendben vele, jó kártya, de az árához képest azért bőven hagy kívánni valót maga után, ahogy a Turing is. Ez az (előző) generáció nem volt kifejezetten jó egyik oldalon sem.
Az aktuális generáció az, ami tényleg jó... azt meg nem lehet kapni...

Meg persze itt is hozzátartozik hogy csak akkor igazán jók ha tényleg az MSRP-n lehet hozzájuk jutni, ami ugye nem teljesül...Minden értéke/jósága az árához viszonyítódik, legalább is nálam. Amennyi pénzt elkérnek a jelenleg piacon lévő kártyákért - legyen szó akár jelenlegi akár előző gen.-ről - annyi pénzért ezek nem jók. Az hogy egyesek felülnek a bullshit és/vagy hype vonatra és elhiszik hogy ezek tényleg ennyit érnek, az az ő egyéni problémájuk, de ettől a termék még nem lesz jó.
-
gejala
őstag
"A Turing nem jó, soha nem is volt jó, tök érthető hogy sokan elkerülték... Bullshit marketing, túl kötött hardver, sok szemét van benne"
Az egyetlen hardver volt az RDNA2 megjelenéséig, ami támogatta az összes DX12U feature-t. Ez miért is olyan rossz?

Ráadásul Ampere semmivel se tud többet, csak több feldolgozót kapott és annyi. Ha 3080 alatt veszel kártyát, semmivel se kapsz többet, mint amit a Turing már 2 éve nyújt. 3070 RT-ben is tök ugyanannyi fpst hoz, mint a 2080Ti. Ja, és Turing ugyanúgy támogatja a DXR 1.1-t, mint Ampere/RDNA2 (DX12U miatt muszáj).Ha meg jövőbiztos kártyát akarsz, akkor várd meg a köv szériát, mert a mostani tuti nem (sem) az.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Tyrel
őstag
Nem a te időzítésed rossz hanem a gyártóké, ők kényszerítettek bele mindenkit egy szar helyzetbe... aztán meg nem szolgálják ki a népet.
A Turing nem jó, soha nem is volt jó, tök érthető hogy sokan elkerülték... Bullshit marketing, túl kötött hardver, sok szemét van benne, gyakorlatilag egy fizetős bétateszt az egész, de legalább sebességre sem hozza az elvárt szintet... nem jó, ugyanakkor legalább drága is.
Az RDNA1 szintén nem jó, egyrészt soha nem is volt felsőkategóriás változata, szóval aki 3440x1440 vagy 3840x2160 monitorral tolja (és egyre több ilyen van) az a kezdetektől fogva kompromisszumokra kényszerült a legerősebb variánsával is + már amikor kipottyant a gyár ajtón akkor is elavult volt. A Turing egy /rossz/ RT implementációt tartalmaz, az RDNA1 meg semmilyet se.
Szar mind a kettő, legalább is az árához képest. Ennyi pénzért az emberek olyan kártyára vágynak már ami "jövőbiztos", bírni fogja a magas felbontást, bekapcsolható rajta a legújabb effekt is, stb. Ennek maradéktalanul egyik sem felelt meg...
Az Ampere és az RDNA2 az amik valóban jók, ezek azok a kártyák amikre ténylegesen vártak az emberek, és ezért akar mindenki MOST venni videokártyát... Erre az arcunkba sz*rnak ezzel, hogy kb. csak a reviewereknek jut... legyártottak 50 darabot, körbe küldték hogy meg lehessen mutatni hogy ilyen is van, és kész, így jártál paraszt, megvenni nem lehet... vagy ha néha mégis akkor egy autó áráért...
-
válasz
Yutani
üzenetére
Mivel mind az Ampere, mint az RDNA2 hiánycikk, felértékelődtek a meglévő készletek. Amiből a Turing gyártását tudomásom szerint még nyáron lelőtte az nVidia, tehát az is kiesik a készletből. Kérdés, hogy az AMD az RDNA1 gyártást meddig csinálta és meddig elegendőek a készletek, minden esetre a helyzet úgy néz ki, hogy irgalmatlanul megszívta, aki most szeretne dVGA-t vásárolni...
-
Raymond
titán
válasz
üzenetére
"Tegnap olvastam Gibbonak a kommentjeit Ugye OCUK eleve csak Anglia és Íreket hajlandó kiszolgálni. Egy EU kereskedelmi rendszerben ez is egy erős téma volna hogy jogilag lehet e ilyet.
Pl árulok Kovid gyógyszert megmondhatom e hogy csak Magyaroknak meg Lengyeleknek ?"
1) WTF, dude?
2) Termeszetesen mindenki csak olyan piacon van jelen amilyenen akar, ha valamilyen orszagokba nem akar szallitani akkor nem szallit, EU ide vagy oda. -
törölt tag
A Devilben vannak nagyon szép eredmények 2700MHzen de én most nem erről szeretnék beszélni.
Egyrészt Alza felhekkelése nagyon érdekes amikor az árgörgetővel tudják kinyomozni a nem kiírt árakat, ez nagyon hasonlít a hekkelés menetéhez igaz hogy a f5 nyomkodás meg egy DDOS támadáshoz.
Tegnap olvastam Gibbonak a kommentjeit Ugye OCUK eleve csak Anglia és Íreket hajlandó kiszolgálni. Egy EU kereskedelmi rendszerben ez is egy erős téma volna hogy jogilag lehet e ilyet.
Pl árulok Kovid gyógyszert megmondhatom e hogy csak Magyaroknak meg Lengyeleknek ?
Két időzet:
-Bored of all this 6800 rubbish, put Sapphire Nitro+ 5700XT up for £400 and I'll order one today
Gibbo: We would if we could but they now cost us more than £400 to buy and Sapphire just informed me there is no more. At this rate there won't be any GPU's to sell come Christmas........▓ Tehát nemcsak az új árak emelkednek ,ilyenkor ki emel ha nem az AMD ? De mekkora ez az emelkedés nézzük meg !
The prices of all GPU's have risen, the 5700 XT cost a good $50 or more plus to buy at present and our sales are strong on them, there is zero point trying to do deals on cards that we were selling cheaper a few months ago as everyone simply points it out so we will just leave them at the prices they are and maybe do the odd daily deal or weekly deal from time to time. link
▓ Tehát több mint 50 dollár.És végezetül egy gondolat az MSRP árról !
The MSRP's from manufacturers are near impossible to hit, miss leading, there is a reason there are no NVIDIA cards at MSRP from any reseller selling none FE cards, board partners cannot hit it especially when air freighting stock, meaning the resellers most definitely cannot hit it unless they decide to sell at cost pretty much.
MSRP's should be more realistic then people would not be so disappointed. link▓ Magyarul Az MSRP árakat reálisabban kellene megadni (amennyiért a boltokban valósan fogják árulni), akkor az emberek nem lennének annyira csalódottak. És mennyire mennyire igaza van !
-
Pipó
őstag
válasz
üzenetére
A Karinthyn volt egy üzlet, naponta megálltam előtte megcsodálni az asus P2B alaplapot, pedig nem is esett útba.
53012 b: valamikor az MTK pályán párszáz forintért láttam őket (nem emlékszem pontosan), de időben közel volt hozzá pl. a Scorpions ugyanott és arra emlékszem, hogy 210 -ért vettem a jegyet, az ülő talán 230 volt. -
válasz
üzenetére
ja az Nvidia 3080 ra( is) értettem ezt. Redditen nyilatkozták ezt OC-s fiúk hogy éjjel nappal ment a megrendelés vagy emlékezz vissza valamelyik webshopra ( talán EVGA? ) hogy 20000 megrendelés első nap. Mint kiderült algoritmusok tolják rá ezt. Gondolj bele ha csak elmar 500 kártyát a hackerje és eladja 200-300 $ felárral.Jó kis havi kereset.
Amúgy persze biztos nagy rá a kereslet ezt nem vonom kétségbe, de sajnos beteg lett ez is ahogy írod. -
törölt tag
Napokon át nem de a megjelenés napján 3-kor simán.
Itt a fórumon a fiúk biztos nyomtak összesen egy 5000 F5-öt
Nem lesz kirakva nem lesz megrendelhető hanem majd a fórumba lekommunikálják.
Érted milyen érdekes a világ ?
Régen: Kint volt a kirakatban egy termék, még éjszaka is megnézhetted ha arrajársz álmaid tárgyát némi fetisizálás közepette. Még a börtönt is megkockáztathatta egy fikció genszterbé hogy megszerezze
Aztán eltűntek a kirakatokból. Megszűntek a vidéki IT boltok.
Megrendelést adhattál le egy weblapon.
És ma már azt se ! Ez aztán a progresszív fejlődés
Alza már úgy árulta a refet hogy random pillanatban megjelent és így is 5 perc alatt elfogyott nem 3 kor!!! -
válasz
üzenetére
És erre nyilatkozta Nvidia hogy a botok és algoritmusok leszedálják a normális vásárlókat és nem tudnak ellene védekezni megfelelőlen. Ne hogy azt hidd hogy 700 dolláros kártyákra percenkét 1000 megrendelés esik be napokon át.
Pár sakál ezt megoldja így aztán dobja fel 50 % felárral. -
törölt tag
Hi there
We shall be launching cards around 2pm to browse, but we won't be taking any orders online or via the phones sorry.
Reasoning is simply due to lack of stock and were unwilling to allow a crazy backorder situation to build up on a product that we see very little stock incoming on this year.
Any stock that does come in, we shall give a heads up on the forum before making available to order, but that is very unlikely to happen this week, more like next week.
So in short today all you can do is window shop.
Sorry guys but we get so much flak when you guys are waiting on your orders and when I have gone and ordered 50,000 units and might struggle to see a few hundred cards this side of Christmas, it is ourselves who get the blame and the negative reviews, but as we do not manufacturer the product it is out of our control and considering that we can literally take 1000+ orders per minute on these new GPU launches which then causes havoc we have to take measures to stop this happening.
As such the product won't be available to order from OcUK today, when we feel we have adequate stock to make product available to order we shall do so and announce that date/time only on our forum.
*P.S. THIS THREAD IS THE THREAD WHERE UPDATES & ANNOUNCEMENTS WILL APPEAR REGARDING 6800 SERIES AND HINTS AS TO WHEN YOU CAN ORDER!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Samsung kuponkunyeráló
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- EAFC 26
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3910
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Égkék - HUN - mc7a4mg/a 3 év gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, majdnem a duplája. Nem tudom mekkora lehet a kereslet, ha még így is hiány van konzolokból és nem is kicsi...

A többi felsorolt címmel még nincs tapasztalatom, de videók alapján a Control Ray Tracing mellett bitang jól néz ki.
Ahogy nezegettem a thread-eket mar stabilan hasznaljak valaszkent ha valaki arrol ir hogy nem mukodik nala vagy nem sikerult valami - "have you tried refreshing?"