- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KillerKollar
őstag
"hogyha belefut a 3080 a memlimitbe - mint a cyberpunknal, kapasbol 2x gyorsabb lett." Már olyan játéknál is VRAM limit van ami még ki sem jött?
Eddig csak a TomsHardware teszt jött ki, amiben még benne van a DRM, nincs hozzá day 1 patch és szerintem még új driver is lesz hozzá, viszont lehet, hogy meg kéne nézetnem a látásomat, mert én nem láttam, hogy 2X gyorsabb lenne a 3090...
-
-
törölt tag
Magyarázza már ezt el nekem valaki.
Van a PCI E része nem fogom ezt a csúnya szót használni nevezzük csak rekesznek amin CPU tud átadni adatokat a GPUnak.
Az Advanced Micro Devicénél ez a SAM-ba kerül, ami egy megnövelt hatalmasra duzzadt kess. (E- Penis Inside)
Akkor most mit jelent az a mondat "Nvidia már dolgozik a GPU-k megvalósításán ". Tehát az NV is kiad gyorsan egy új generációt egy hatalmas kessel ?Milyen jó ötlet lenne és ott lennének egymás mellett a polconja nem .
Vaaaagy NV elérhetővé teszi a funkciót SAM nélkül amikoris a VRAMba teszed be és onnan be kell olvasni ha majd kell és ennek ellenére mégis ugyanolyan eredményeket vizionálnak be mintha lenne SAM. Tényleg nem értem. -
-
Az nVidia GPU-kat gyárt (leszámítva az FE kártyákat), tehát neki tök mindegy, hogy hány Turing vagy akár Pascal dVGA van a polcokon, hiszen az AIB-k az azokban lévő GPU-kat már kifizették. Szerintem.
Az egymáshoz árazás valahol a versenyről szól. Szvsz az nVidia alávágott az Ampere áraival az AMD terveinek, az AMD pedig próbál visszavágni. Az eredmény a korábban is linkelt, kvázi öngyilkos MSRP árak...
-
Piszmaty76
aktív tag
Most életemben először full AMD-t tervezek (most már van értelme...). Az X570 már megvan, az 5900X és a 6900XT ráér egy fél év múlva is. Kíváncsi leszek SAM bátyó hogy muzsikál majd a későbbi játékokkal. Aztán a legközelebbi fejlesztés majd csak AM5/DDR5 + pár év (hogy bejáratódjanak és az árak is normalizálódjanak). Addigra az RT is sokat fejlődik valószínűleg...
-
Piszmaty76
aktív tag
80 vs 72 CU stb. A későbbi játékokban akár jobban is kijöhet a hardvertöbblet. Hangsúlyozom, nem tudom csak reménykedem ebben. Legfeljebb így jártam. Mivel nekem bőven elég a 60fps 4K-n (49' HDMI 2.0-ás TV monitorként használva), így ha ez tudja majd, akkor nagyon sok évig nem áll szándékomban kártyára költeni. Ezért is engedélyezek most magamnak némi többletkiadást, úgyhogy jöhet a legerősebb.
-
Piszmaty76
aktív tag
Majd meglátjuk a tesztekből, bár azok csak irányadóak számomra a mostani játékokkal tesztelve. Én azért bízom benne, hogy a későbbi "nex-gen" játékokban tovább gyorsul majd (a jelen-gen játékok nem nagyon mozgatnak, igen szánalmas a választék). Később még profitálhat a combosabb hardverből, legalábbis reménykedem.
-
Jacek
veterán
-
Inkább 900euro+, legalábbis az [Amazon.de] oldalon, de inkább azt látni, hogy nem kapható.
Ebből nekem nem az jön le, hogy nincs hiány a kártyából, mert én ezt állítottam... -
A 3070-ről írtam, itthon is csak elvétve akad, jelentős felárral (MSI Ventus 280e Ft felett... LoL), az Alzán egyáltalán nem kapható. De nem csak itt vannak gondok, a Redditen az amerikai felhasználók háborognak, mert 900$ felett árulják a webes boltok őket, a komolyabb helyeken , ahol elvben hivatalos áron lehetne hozzájutni, pedig nincs készlet.
-
Z10N
veterán
SAPPHIRE Radeon RX 6800 (XT) NITRO+ series listed for preorder in Finland
The retailer listed two Radeon RX 6800 XT graphics cards, including the Special Edition featuring ARGB fans and USB Type-C connector. This model will cost 35 EUR more than the NITRO+ non-SE, which has a retail price of 839 EUR.
The non-XT NITRO+ model has been listed at 733 EUR, which is a lot more than the suggested US retail price of the reference model (579 USD) converted into euro: 490 EUR + 24% VAT = 607 EUR.
-
Cathulhu
addikt
Igen, az megint egy PR remalom lehet szamukra mint a no Zen3 support on 4XX chipsets...
Majd meglatjuk valoban hozza-e ugyanazt, bar erdekes, hogy az nVidianak pont most jutott eszebe, hogy jaaa, ezt mi is tudjuk, csak eddig nem gondoltuk, hogy az a +10% barkinek is kellene...
Ha viszont tenyleg mukodik barmilyen procin barmilyen chipseten, akkor az AMD is kenytelen lesz visszakozni es engedelyezni az RDNA2-n mielott ezzel is piacot veszit. -
Mumee
őstag
Általánosságban gaming-ről beszélek. Sok játék átlagolva mondjuk, ami a legjobban reprezentálja a teljesítményét.
Szerintem és még más okosabb emberek szerint a 40CU elég lehet egy kellően magas 2300-2400mhz órajellel, hogy a 3070 nyakán legyen 5 vagy maximum 10%-on belül.
A 60CU-s 6800 ~18%-al erősebb, mint a 3070 ha igazak amit tudunk és kb. 10%-al gyengébb mint a 6800XT/3080. 12CU vágással és 2100mhz-en.
Ha levágnak ugye még 20CU, de magasabb órajel, akkor a matek kijöhet, ha a további CU vágás nem jár sokkal drasztikusabb teljesítményvesztéssel.Aztán úgyis meglátjuk mi lesz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
De lehet, viszont mi legyen az? Például a Kraken simán jó lenne erre, de amíg nincs mögötte PC-s szinten támogatás API-val, addig érdemesebb a compute-ra dolgozni. Már csak azért is, mert TFLOPS monster GPU-kat tervezünk, és bőven van egy rakás kihasználatlan compute kapacitás a pure grafikai melók mellett.
-
Mumee
őstag
Alapvetően én se tippelnék árakat, de Tech Jesus gondolom kellőképp utánajárta dolgoknak.
Arra alapozva írtam, hogy MSRP közeli árakat nem lehet várni.
(több AIB és összeszerelő üzemmel beszélt ez ügyben "titokban" a forrást ugye nem adja ki)Egyébként nem raktárkészletről beszéltem, kivéve az Nvidia Founders-t, ami nincs.
AMD referencia kártya pedig sokáig gyártásban szokott maradni.
3070 úgy ahogy kapható, sőt aki nagyon akar tud venni 3080/3090-et is, persze nincs elég, illetve nincs olyan áron, amin elég lenne. MSRP áron valószínűleg lerabolták volna már. -
Petykemano
veterán
"Heatpipe nelkul nem fogsz 200+ wattos kartyat meghuteni, a bordak meretevel jatszanak max."
Valamit csúnyán félreérthettél. Én nem állítottam sehol, hogy 200+ Wattos kártyát heatpipe nélkül meg lehet hűteni, vagy hogy bárkinek - főleg nekem nem - ilyen szándéka lenne.
Annyit mondtam: nem értek hozzá annyira, hogy tudjam a látható alumínium vagy réz csövek mindegyike üreges, amiben gáz vezeti a hőt, vagy létezik-e tömör változat is, mondjuk esetleg főleg olcsóbb alumínumból. Ebben esetleg kisegíthetsz.
De gondolom, amikor azt mondtad, "a bordák méretével játszanak max", te sem arra gondoltál, hogy minden hűtő - legyen az cpu vagy gpu-ra való - egyforma anyagokat, ugyanannyi heatpipe-ot használ, és tényleg csak a bordák méretében különböznek. Vagy igen?
-
Mumee
őstag
AMD referencia kártyákat akár 1 évig is szokták gyártani, de legalább fél év.
Nvidia referencia 2 hetet ha élt.
Azért az nagy difi.AMD kártyák valódi ára és hiánya egy másik kérdés és válasz nincs.
Viszont az is infó, hogy Nvidia kártyára MSRP áron ne számítson az ember a következő karácsonykor sem.
Tehát egy 3080 valós ára így kb. ~320-350e, míg egy 3070 ~220-250e . -
Yany
addikt
A tápcsatik elhelyezkedéséből valószínűsíthető, hogy a Radeonok jóval hosszabb nyákon jönnek, nem biztos, hogy lesz ott hely ventilyuknak...
szerk.: #52029 --> Ó!
Csodát nem fog művelni (sajnos a várakozásaimmal ellentétben az FE Geforce-ok sem váltották meg a világot), de biztos, hogy segít.
-
Petykemano
veterán
mintha lenne a levegőben egy ki nem mondott asztalfelrúgás. Úgy fogalmaznék: mintha senki senki nem akarna (neked) kártyát eladni azon a névleges áron, ami nem az a pofátlanul magas ár, amennyiért már fölháborodva inkább nem is vennél.
értsd: van aki többet fizet ugyanazért a waferért.
-
Yany
addikt
Nekem azért vannak aggályaim. Most a Vega 64-esem "csak" 220-240 W-ot eszik terheléskor, de thermal throttlingos, noha a Nitro+ a legjobb hűtés AMD-re ebben a generációban. Most akkor mit fog tudni kezdeni 300W-nyi hővel egy majdnem hajszálra ugyanakkora hűtőtömb? Valamit ott belül vagy nagyon kipofoztak, vagy extrém hangos lesz, ha nem akarunk thermal throttlingot.
ps.: a teljesség kedvéért, amikor a Vega64-esem throttlingol (látszólag), akkor is megy fasza frekiken, csak GPU-z-ben látszik, hogy a 95°C-os Hotspot a plafon. Viszont(!) én egyéni profilt használok, amiben 50%-os venti fölé engedem az RPM-et (egészen 75%-ig) és ilyenkor nyilván sokkal hangosabb, de legalább nem sül meg szegény. Ekkor a GPU-zben azt látom, hogy Power Limit van, mert annak 10%-kal növelt értékénél éri el a plafont, hőmérsékletben meg kaptam -15 fokot a hotspoton.
-
-
Jacek
veterán
Én bevallom hogy rühellem az NV pl. amit most is csinált, ls végtelenségig lehetne sorolni mért, de ha szar az AMD veszek NV ez van.
Nem mernek mást írni, próbálják a kereskedők magukról letolni a felelősséget, mert kurva gáz most a launch bármiből.
DeNV-nek mi is volt most egy Ampere launch? AMD? Zen3/GPU/Xbox/PS4
még jó hogy nincs mindenből raklapnyi a boltokban.
-
Jacek
veterán
Csak nagyvonalúan túl lépsz azon hogy valami 2 hónapja nem kapható valami meg 2 napja
Tehát te úgy gondolod hogy a Zen3 nem lesz kapható 2 hónap múlva
Most is lehet venni minimális felárral nem 40-50%-al mint a kedves NV termékét..De azért jensen papa minden héten tól valami paperlaunchot
-
Emilió
junior tag
Az amd hírhedten kis készlettel szokott indulni, lásd előző 3 generáció launch. A teljes diszkrét vga piac húsz százalékát bíró cég nem indulhat akkora készlettel mint az nvidia. Nem is értem az összehasonlítást.
Én már elkönyveltem nem lesz idén vga csere, pedig már hangos a venti az 570-en pár hónapja.
-
devast
addikt
Elég egyszerű a dolog. A kapcsoló valószínűleg csak akkor lesz aktív, ha a játék által támogatott hardvert érzékel. Ez a fejlesztő döntése. És ha nem tesztelte ki az adott hardveren, igaza is van, hogy nem teszi elérhetővé, mert abból megint az lenne, hogy rinyálnának az emberek, hogy így meg úgy nem működik.
-
TESCO-Zsömle
titán
Ugye van a DXR, amit a Microsoft csinált, illetve van a Vulkan RT, amit meg azt hiszem a Khronos Group. Ezek szabványos megoldások, ezeket fogják támogatni a konzolok és az AMD megoldásai is. Az nVidiának azonban voltak nem szabványos megvalósításai, amik emiat nem futnak AMD GPU-kon. A Cyberpunk-ba kiadáskor ez lesz benne, de dolgoznak a szabványos támogatáson is, ami később egy patch-el érkezik.
-
Jó lenne már, ha végre tiszta lenne a kép az RX 6000 RT képességeivel kapcsolatban, mert úgy teljessé válna a kép perf/$ terén. Ugyanakkor árversenyre ne számítsunk, az AMD nem akar olcsó alternatíva lenni, és az sem biztos, hogy nagyot akar hasítani a dGPU szegmensből, legalábbis egyelőre. Az NV meg annyira azért nem félti a pozícióját, hogy őrült árvágásokat hajtson végre. Az elsietett RTX 3000 launch is inkább marketing okokból történt, mintsem pozíció féltésből. Azaz nem mindegy, mit hasonlítunk mihez: a 6800XT fluktuál a 3080 körül, vagy a 3080 fluktuál a 6800XT körül.
Az elkapkodott vásárlásról meg annyit, hogy egyelőre nincs mit, szóval nem nagyon lehet kapkodni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez egy feature test. Az a lényege, hogy minimalizálva van minden olyan munka, ami erősen befolyásolhatná az eredményt, így a kapott sebesség nagyban a rendszer csak sugárkövetésre vonatkozó teljesítményétől függ. Mondhatni szintetikus a jellege, ezek sosem voltak szépek, de célirányosak.
-
2xar
tag
Az AMD szerint 4k-ban 13% a 6800-as előnye a 3070/2080TI-hez viszonyítva. Persze ők biztos kozmetikáztak kicsit az adatokon. De azt azért nem hinném, hogy ne lenne a független tesztekben is 5-10% előnye a 6800-nak majd.
-
Mumee
őstag
Ezeken a diákon a sima 6800-addal nem tudok mit kezdeni. Az AMD hivatalos diákon több, mint 15%-al erősebb volt mint a 2080ti=3070 4K-ban, nálad meg 1%.
Ha le is vonunk valamennyit az AMD-s diákból, ez azért túlzás.A többi meg kiderül, főleg ha lesz AIB infó is , amik a pletykák szerint +2-300mhz-el is többet mennek akár, ahhoz képest mint amit láthattunk a diákon AMD-től.
Hasonlóan, ha hiszünk az AIB órajel leakeknek, akkor egy 40CU-s Navi22 2400+ mhz-en elérheti a 2080ti=3070 -et.
6900XT -> 6800 az -20CU és ~ -20% teljesítmény
6800 -> 6700XT az -20CU és ??? (magasabb órajel elvileg, a többi ???) -
awexco
őstag
Gyanítom , hogy sw lehet rdna2-re is írni. (Videós Cucok)
Én úgy látom , AMD a piaci igényeket akarja kielégíteni , Mig az NV a saját ötleteit akarja a piacra ráerőltetni.DLSS illetve az AMD féle megoldásban lehet utóbbi gyengébb de nem hibás képet fog eredményezni. Sebesség kérdéses. Az lesz a befutó , azt fogják alkalmazni ami kevesebb munkába kerül .
-
Z10N
veterán
"Akkor irom ugy, hogy nagyobb reszesedest fog az amd szerezni ebben a korben, az eddig latottak alapjan."
Igy legyen. Meg is erdemelnek mar. Csak nem kene elfelejteniuk, hogy a banyasz laz idejen mennyi Polarist vettek a nepek (tobb okbol is). Meg az rx480 idejen szajkozott sweetspot termek otletet. Aztan kaptunk egy vicc kategorias5500XT-t. $200-ert ennel tobb kell (1440p), ha mar az XSS komplett rendszerkent tudni fogja $300-ert."Az nv is csinalhat meg olyan refresht, ami kevesbe szamolas orientalt es jobban fokuszal a raszterre - a kisebb gpui alkalmasabbak erre"
Peldaul egy "2600" szeriat? Az erdekes huzas lenne."Szvsz az nv at fogja gondolni hamar ezt az egeszet, es gyorsabban jon valasz, nem ket ev mulva."
Remeljuk ez versenyt fog indukalni, mert mar raferne a piacra. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Felesleges a texel/pixel fill rate-et és a számítási teljesítményt hasonlítgatni. Az arányok azért ilyenek, mert az AMD úgy tudja skálázni az RDNA-t, hogy nem kell az ideális arányokat felrúgni. Az NV úgy tudná jobban skálázni az Ampere-t, ha több GPC-t építene be a rendszerbe, de a belső buszuk ideálisan nem tud kiszolgálni 6-nál több GPC-t, a 7 az már túl van a határon. A GPC-n belüli TPC-k száma is limitált, azokat sem lehet a végtelenségig beépíteni, a raszterizálójuk kb. 5-6 TPC-t tud normálisan kezelni. Ha beledobnak tízet, akkor csak azt érik el, hogy lesz négy kihasználatlan TPC-jük per GPC. Emiatt csinálták azt, hogy rámentek a co-issue-ra a TFLOPS-oknál, mert az még egy vállalható tényező, hogy egy ütemezőre ráraknak két SIMD-et, és ha van két egymástól nem függő warp, akkor az úgy skálázódik, és aránylag kis tranzisztorköltség is, de ők is tudták, hogy ahhoz, hogy egy játékban ezek a TFLOPS-ok elérhetők legyenek, kis, na jó nagy túlzással a bolygók ideális együttállása is kell, tehát a gyakorlatban a megadott TFLOPS felével érdemes számolni, mert az mindig elérhető, nem kellenek hozzá ezer évente bekövetkező csillagászati eseménye. Úgy már azért nem olyan eltérők az arányok.
#51451 arn : 184 TOPS-szal, ha a Navi 21 elméleti maximumát tekintjük. De a valóságban ennél azért komplexebb a dolog, mert erősen számít a cache-rendszer is, illetve a multiprocesszorok belső felépítése. Az eddigi mérések alapján viszont az Infinity Cache durván meg tudja ám boostolni a gyakorlati AI eredményeket. Emiatt az elmélet sokszor nem sokat ér.
#51452 Mumee : Mert a Rage mód nagyon függ a környezettől. Hidegben működik erősen. Erről elég sok adat van már a másik doksiban.
-
-
Z10N
veterán
"erdekes lesz, hogy befolyasoljak ezt a konzolos rt cimek"
Elvileg ugye AMD optimalizaltak lesznek."amd = raszter, foleg kisebb felbontasra"
Johetne is valami utos $150-250-ert. Kulonben meg jovore is a Polaris lesz a retro slager."szvsz a nepek az amdt fogjak valasztani pcn, foleg az elso tesztek alapjan."
Mennyibe mernel erre fogadni? -
Induljunk ki abból, hogy a Vega 20 az 331 mm2, a Vega 10 az pedig 486 mm2. Ez elég hülyén hangzik, hisz 0.68x, de egyrészt ugye Lisa Su-t idézve I/O doesn't scale, ráadásul dupla I/O van a Vega 20-on. Ez a die shot összehasonlítás igazolja: Fiji vs Vega
Másrészt a Vega 20 tartalmaz jópár feature-t, ami biztosan nem kevés helyet foglal tranzisztorban, ez pedig játékos kártyára úgy sem kell, megspórolható.
Azonban hiába, az I/O-t nem lehet kihagyni, a GDDR PHY még több helyet foglal a HBM-nél egy lapkán, lásd korábbi képen a Polarist, amin 256 bit van, miközben a kb dupla méretű Hawaii-n az 512 bit relatíve jóval kevesebb helyet foglal. Szóval nincsenek annyira jó kilátások.
A GDDR6 talán megmentő lehet, mert ugyanannyi PHY területből dupla sávszél csikarható ki, bár ez még mindig csak félúton van a HBM területhatékonyságához képest. De ha megnézzük a Polarist, és 2x skálázódású a 7 nm a 14 nm-hez képest, akkor oda simán be kell férnie egy vegányi számolónak. És a GDDR6 miatt pont elég sávszélt is kap. Fogyasztás pedig lehet 150-200 watt, attól függően, hogy mennyire ragaszkodnak az eddigi szénnéhúzós stratégiához. S akkor megkapjuk a 250 dolláros Vegát, vagy kicsit többet, de akkor a fogyasztás elszáll.
Azonban ha sikerül valahogy a HBM árát lejjebb szorítani, akkor sokkal jobban megéri arra menni, hiszen a GDDR6-tal megegyező sávszélhez képest fele területből megvan ugyanaz a sávszél. Ez pedig 7 nm-en kritikus.
-
Yany
addikt
Amúgy, ha a feltételezésed igaz és az AMD hasonló hatékonyságú designt készít el a 7 nm-es tech-re, mint az NV a 12-esre, de közben nem támogatja az RT-t, akkor az hatalmas előny lehet teljesítmény szempontjából. Nem kevés tranyót spórolhatnak a teljes feature kihagyásával. Az más kérdés, hogy egy 7 nm-es NV chip jó eséllyel azzal RT-vel együtt is hatékonyabb lesz egy AMD-snél, de ha picit mértékletesebbek lesznek a feszültségekkel, akkor egész közel kerülhetnek egymáshoz. Viszont ez csak átmeneti könnyebbség lehet, hosszú távon kell kezdeni valamit azzal, hogy a zöldek ennyivel hatékonyabb termékeket készítenek.
-
Petykemano
veterán
Szerintem ezért hihető:
"
“Our upcoming 7nm product portfolio represents the next major milestone for AMD computing and graphics leadership, including our second generation “Zen 2” CPU core and our new “Navi” GPU architecture”, said an AMD representative. “We have already taped out multiple 7nm products at TSMC, including our first 7nm GPU that is planned to launch later this year, and our first 7nm server CPU that we have sampled to strategic customers and plan to launch in 2019.”
"
(2018 aug. 27 - forbes)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- EAFC 25
- Futás, futópályák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest