-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Bile Demon #72795 üzenetére
Lehet hogy kellene mégegy kísérletet tennem a húzott CeleronA- val is, ha majd úgyis felteszem a BE-6- ot
, az még belefér, nem oszt nem szoroz, az SS7 teszt úgyis olyan hosszú lesz hogy talán egy cikkbe/blogba nem is fér bele.
Elég jó volt anno a hardver-felhozatalod. Hirtelen a 3DBench2- őt látom, ami nálam is szerepel, a mostani projectben és korábban is. Kiszedtem pár eredményt (1-2 hasonlítható is), látszik hogy még ez az ősteszt is skálázódik valamennyire, kb olyan 1GHz- ig, P4- en már nem
, ott visszaesik. És nem is különösebben videokártyafüggő (inkább proci), sőt, az újabb videokon gyakran lassúbb. Prociban pedig a Cyrix lóg ki kissé, gondolom a brutális integer teljesítménye miatt.
" AmdK100 P166MMX P188MMX P262MMX Cel333@415
3dbench2:
---------
95.4 142.2 160.7 185.5 249.2 "K5 PR166 @100MHz : 100,5
P1MMX @285MHz 3x95 : 150,3
P1MMX @280MHz 2.5x112 : 166,8
PII/450 4.5x100 : 280.5
Katmai P-III/500 5x100 : 350.8
Cyrix M-II PR400 @336MHz 3x112 : 406
SlotA Athlon Pluto/800 8x100 : 464.2 -
válasz
Bile Demon #72782 üzenetére
Hasznos infó, köszönöm.
Ezek szerint ez a megoldás így akkor nem játszik.
Ha a 4 pinesre kötöm, akkor a középső kettőről le kell szedni a jumpert? -
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #72653 üzenetére
Jujj hogy szerettem volna régen egy ilyet!
Digitális diktafon! -
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #72651 üzenetére
Sokáig nálam is ugyanez volt a Mediaplayer Classical.
-
Hosssszu
őstag
válasz
Bile Demon #72653 üzenetére
Köszi!
Valamelyik itteni fórumban olvastam hogy megszűnt (kb. 1-2éve), ott írták hogy BE-ként viszi tovább valaki. De így lehet visszatérek a HC-re. -
Hosssszu
őstag
válasz
Bile Demon #72651 üzenetére
Illetve már MPC-BE néven fut tovább. Én is már 100 éve használom.
-
válasz
Bile Demon #72578 üzenetére
Nekem szubjektíven biztosan nem overkill a 1060, ez személyenként is változhat, arn pld biztosan nem tenne 2013- as CPU mellé 2018- as videot. Nálam meg az esetek nagyrészében a használhatósági, praktikus bővíthetőségi szempontok döntenek retro és újabb gép esetén is. Persze akad pár korhű gép is a gyűjteményben.
Pontosan ahogy írod, faramuci módon az FX 4 modul/8 szálját a viszonylag újabb gamek kezdik kihasználni, tehát egy ideig reneszánszát éli az 1 szálon gyengébb, régebbi proci, így nem árt mellé minimum egy 1060. Ráadásul mikor vettem olcsó is volt még. Az Inno meg kiadta GDDR5X- el (10GHz relatíve RAMclock), és a burkolat sem pattintgatós, hanem csavaros - portalanításnál nem kell aggyolni, hogyan kell levenni - a többinél fogalmam nincs mi módon kell levenni a burkolatot. Szép dizájnos kártya [link], [link], ha lehetne megint 70k királyi valutáért kapni újonnan, valszeg ilyet vennék a Ryzenhez és a 2011v3 Xeonhoz is.16 vs 24G RAM : gyakorlatilag semmire nem kell egyelőre a bővítés. 16G- át sem használom ki ahogy nézem. Megnyitva a szokásos általános cuccok amit használok - Chrome 32 füllel, hangkártya kezelők, TC, zenelejátszó, Skype, pár rendszerszál a SysTray- en - fizikai mem használat 19% :
Kiveszek 2db 4GB- ost, belemegy helyette 2db 8- as 2x4+2x8 - 24 lesz. Fiókban van ugyanilyen 4GB- os 4db, hozzájön a kivett 2, így lesz 6x4. Ha valamikor beleugrok egy félretro 1366- ba, akkor pont tele tudom pakolni a trichannelt. Ennyi az össz haszna az egésznek
. Kiindulópontja pedig az volt hogy a 2db 8G- ást meg kellett venni, mikor minimumon volt az ára, de erre is csak a hobbi kényszeríti az embert, valójában nincs is szükség rá...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #72578 üzenetére
Na de jó, hogy előhoztad ezt a kérdést! Nemrégiben két másik fórumon is ment erről némi értekezés, annak kapcsán, hogy kell 32GB RAM az új gépembe vagy 16 is elég? Megnéztem pár YT videót, ahol játékokat hasonlítanak össze; SŐT! a dolog csúcspontjaként kölcsönbe beszereztem pár napra 32GB RAMot a Core I3 4330-asomba, és azt kell, hogy mondjam, hogy hétköznapi használat mellett a világon semmi de semmi értelme nincs. De annyira nincs, hogy előtte 24GB RAMmal is voltam egy ideig, ha játék (Just Cause 3) közben videót szerkesztettem akkor is bőven elég volt a 24GB RAM (igaz akkor időnként ki lehett lépni a 16-ból).
Ha csak nem az új flight simulator a cél, akkor a 16GB ma még mindenre elég. -
zotyesz66
őstag
válasz
Bile Demon #72255 üzenetére
Én kb. 1 éve vettem Ryzen 5 1600AF-et 30-ért és egy használt (bányász) referencia Vega 56-ot 65-ért. Előtte 2400G-m volt. A procit most kb. másfélszereséért, a kártyát duplájáért lehetne eladni. K@pjákbe! Én boldog vagyok velük.
-
válasz
Bile Demon #72206 üzenetére
Lényegében nem is tudom hogy ezeknek a számításoknak van-e gyakorlati haszna. Ha pld a Nagy Hadronütköztető adatainak analizálásában segít, akkor akinek van kedve, csinálja.
(#72205) jokeph : ha nem tudok róla, lehet visszavittem volna a lapot, install után, hogy nem jó néhány USB
(#72211) PeachMan : S7, SS7 lapban a Gravis nekem nem nagyon akart működni, ettől függetlenül lehet hogy a Tiédben pont nem fog problémázni. BX- ben simán megy, 2 gépben is az SB+GUS együtt.
sb32 hangja bemegy a gravis-be és onnét megy ki a hang az erősítőre
Tapasztalataim szerint fordítva érdemes kötni - GUS-->SB-->erősítő.(#72214) envagyok : a 3000+ XP-M procim 421 FSB- vel atomstabil, felette is 2400MHz core órajelig, de ott már nagyon forró, nem kínzom vele. Efelett meg abszolút fal akár FSB- vel, akár szorzóval nyomulok. Maradtam a 2315/421 beállításnál.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #72216 üzenetére
Igen, csak lestem.
Lehet,m hogy most jobban megéri középkategóriás kártyával bányászni, de megint valami ami nem nekem szól. Ugyanis ha normalizálódnak a VGA árak is, leginkább a 4GBos erősebb GPU-s darabokat (GTX1650 vagy annak valami AMD-s megfelelője) fogok nézni, és mintemlítetted már most 8GB VRAM kell neki, szóval felejős. (csak ezért meg nem fogok 8-as kártyát venni)Egyébként nekem az összes kripto pénz esetén már az alapelvvel is bajom van, óriási erőforrásokat (a sok sok VGA által elfogyasztott energia, meg maga a sok-sok VGA is) áldozunk egy kézzelfoghatatlan semmire, amit akár egy adatbázisban is be lehetne írni, hogy van belőle 1 millió és kész ... Ha legalább orvosi, meterológiai stb. kutatásokban használnák ezt az egészet, akkor azt mondanám, hogy right, mert mégiscsak az emberiség előrehaladását szolgálja. De az, hogy kapzsi majmok terhelik vele a környezetet és a gazdaságot, csakhogy csakis elméletben nagyobb vagyonuk legyen, annak semmi értelme.
Arra már ki sem térek, hogy gyakorlatilag el nem végzett munka, és meg nem teremtett értékekből jön létre kvázi a "semmiből" a pénz, így ennek fedezete is érdekes kérdés. -
törölt tag
válasz
Bile Demon #72195 üzenetére
Régi szép idők. Annó mikor kezdték felkapni, 5db Radeon 5970-el bányásztam én is.
Bitcoint, aztán utána litecoint. Eth még a kanyarban sem volt. Azért 10db GPU ette az áramot -
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #72206 üzenetére
kedvezőbb? Már hogy a viharba lenne kedvezőbb?
Akkor napi 200ft-ot termelt a GTX970, most meg 76ft-ot. A fogyasztása gondolom azóta nem csökkent, a villanyszámla viszont emelkedett. Ez mitől lenne kedvezőbb helyzet?
(ráadásul GTX950-el akkor meg sem kell próbálnom... ) -
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #72164 üzenetére
Az jó chipset, szerintem legalábbis, bár a UMC-s lapjaim véletlenül se teljesítenek hasonlóan. Az eltérés persze főleg a vesszőparipám, a PCI VGA sebesség terén tapasztalható.
Más kérdés, hogy ugyanezt ALI chipsetes lapokkal is tapasztaltam. -
válasz
Bile Demon #71965 üzenetére
Én 486DX40+VLB video konfigon futtattam anno először, azon már egész tűrhetően ment, de pld néhány (a rajongói gyűjteményes CD- ről) custom pálya, azt is megfektette
, futottak, csak az FPS csökkent le.
-
Madara-san
aktív tag
válasz
Bile Demon #71902 üzenetére
Köszi, ezt jó tudni. Sajnos a lapom max 83.5 MHz FSB-t támogat, de majd lehet kísérletezek vele.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #71871 üzenetére
Nem csak neked tűnik így, hanem nekem is.
-
ityam
őstag
válasz
Bile Demon #71873 üzenetére
köszönöm szépen az infót. lehet szétszedem valamelyik nap és megnézem látok e valami feltűnőt
-
ityam
őstag
válasz
Bile Demon #71871 üzenetére
Ha jól értelmezem amit írsz akkor lehet hogy az egyik memórialáb forrasztása engedett el?
Javasolta hogy kapcsoljam ki a loggolást a gyorsabb kereséshez így 20 perc után már vagy 50 millió hibánál járt. És még 2 órát írt hátralévő időnek.
Most a small tesztet futtatom ez fut ami mindjárt végez.
végeredmény:61860481 hiba -
ityam
őstag
válasz
Bile Demon #71868 üzenetére
-
válasz
Bile Demon #71807 üzenetére
A VirgeGX2- őn nem is próbáltam a 3D- t asszem, Trio3D- n igen, de a kép láttán elment tőle a kedvem, 2D- re viszont kedvelem az S3 sorozatot.
-
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon #71776 üzenetére
Olyasmire gondoltam, hogy akár a hagyományos táp helyére rakható lemezre építeni valami AT szabványnak megfelelő tápot.
AT-s gépek alig esznek 40-50 wattot, nem hiszem hogy ezt nem lehetne passzívan lehűteni.
Vagy paneltápot kellene keresni, ami AT-s, nem ATX-es (- feszültségek) az teljesen csendes, mert nem ventilátoros.
Külső 12v tápból csinál meg minden feszültséget.
286-386-486 gépeket főleg zenehallgatásra, midire, meg dosos baromkodásra játékra használnám, a hdd-k hangja még elmegy, de a táp zúgása kimondottan zavaró.
Esetleg hagyományos transzformátoros negoldás? -
batyuska100
senior tag
válasz
Bile Demon #71776 üzenetére
Akkor nem csak én éltem veszélyes életet..
Első gen i5-750et hajtottam 300as Codegennel, később vettem egy Quadro kártyát aminek már kellett a 6pin tápcsati, akkor 400as Codegenre tákoltam pcie powert.
utána 450 wattos Mtech tápra váltottam, ami elég volt az i5-höz, de a Xeon X3440-et már nem bírta. Hazavágott egy Asus P7P55D-t, legalább 6 FET lett zárlatos..
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #71619 üzenetére
Az merül fel bennem, hogy 1918 után vajon meddig hordták. Már Japán-Kínától eltekintve, ugye
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #71392 üzenetére
Na, ezt én sem gondoltam volna, hogy ez lesz a megoldás.
A sípoláshoz : egy időben (2009) az Athlon XP-m csinálta néha azt, hogy működés közben "vett egy nagy levegőt" azaz 1 másodpercre megállt minden, majd minden haladt ahogy kellett.
A problémát végül egy szoftver okozta ami a Windowson futott (hálókártyának a forgalmát mérte, illetve sávszél limitet lehetett beállítani)
Elképzelhető, hogy leírásod alapján itt is valami szoftveres gebasz lehet -
válasz
Bile Demon #71429 üzenetére
Jókis videokártya
Így a konfigod lenyomta az EE@3.6GHz+NV6800GT konfigot
. AGP- ben efölé már csak a 939- el tudok menni, vagy ha bedobnám a P4- be a HD3850- et.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #71407 üzenetére
Rendben. De mit gondolhatott az az elmebeteg, aki az ilyet beforrasztotta az alaplapra
-
válasz
Bile Demon #71402 üzenetére
Igen, már volt is róla szó nem is oly rég, hogy bizonyos verziókkal fagy az XP. Az 1.58- as CPUz + többféle GPUz kombináció jól működik XP alatt. Win98 alatt pedig az 1.47- es CPUz ami még fut, GPUz meg egyik sem, a RivaTunerrel szoktam kitenni a GPU aktuális adatait.
-
válasz
Bile Demon #71392 üzenetére
Milyen ram van benne? Az ADaták nálam is szórakoztak némelyik lapban, A GEIL- ek és a mezeiek nem kényeskednek.
Első körben sztem SPD autora állítsd. -
válasz
Bile Demon #71387 üzenetére
Pedig IC7- ben cpuupgrade szerint is mennie kell. Mindegyik PCB támogatja, BIOS pedig a IC7_21.BIN szinte mindegyik procit, a CeleronD- hez kéri csak a IC7_25.BIN - t. Ráadásul 875P chipsetes, tehát illik is neki. Fene tudja mi okozhatja a gondot. A gyárilag 3GHz- es Prescottal nekem sem volt egyik lapban sem gondom, tuningolva sem. Gyárilag 3.4- esből csak az EE van, a Gigabyte GA-8IPE1000-G lapban (865- ös), avval sincs gond, sőt kapott egy kis tuningot is.
Egy tipp esetleg, próbáld meg a PAT- ot kikapcsolni(különböző neveken szerepel a biosban), hátha a rammal van összefüggésben. Bár a lapjaimban az sem okozott gondot, mindössze bizonyos mértékű tuning felett, ~3.7GHz környékén kikapcsol magától a ram acceleration, de minden egyéb megy tovább. -
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon #71387 üzenetére
Mérj rá arra az elemre.
Legalább 3v legyen.
A rendes cmos resetnél elfelejti a dátumot is.
Nekem ilyen gondokat procicsere után ez mindig megoldotta. -
FF23
senior tag
válasz
Bile Demon #71383 üzenetére
"Továbbra is 2800-on megy. Terhelés alatt is."
Ezek a lapok még nem tudnak eist-et, speedstepet, meg ilyesmit, nem tud hardveresen terhelésre feszültséget, órajelet állítgatni. Szoftveresen megoldható win alatt pl. az rmclock-kal.Nem hibás sem a bios, sem a lap, ez ennyit tud. Egy 945 chipsetessel esetleg meg lehet próbálni, azokban újabb a bios és a VRM is.
-
válasz
Másik lapban próbáltad?
BIOS a legfrissebb?
BIOSban nem tudsz valamit kikapcsolni, akár olyat a proci beállításainál amiről élő embernek gőze sincs hogy mire szolgál, hátha az okozza? -
arn
félisten
válasz
Lehet csak bugos a bios, probald esetleg masik verzioval.
-
FF23
senior tag
válasz
Bile Demon #71378 üzenetére
Nincs azzal a biosszal semmi baj, egy load defaultot érdemes nyomni és elmenteni.
Van pár s478-as, ami feloldott 14x-es szorzóval jött ki:
3.2E (C0)
SL7B8 (C0 Skt478)
SL79M (C0 Skt478) -
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon #71378 üzenetére
Bios elem feszültsége rendben van?
Ha már alacsonyabb de még nem teljesen lemerült, az okozhat érdekes dolgokat.
Plusz egy alapos cmos reset tud csodákat tenni.
A lap leírását is meg kellene nézni, támogatja-e -
arn
félisten
válasz
Bile Demon #71376 üzenetére
a bios tamogatja ezt a procit?
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #71375 üzenetére
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #71372 üzenetére
Nem "mobil" ez a prescott? Most hagyjuk, hogy milyen beteg állat tett 3.4-es kályhát laptopba, de a jelenség hasonló, mint amit az én 2.66-os mobil Northwoodom produkál a 845pe-s Soyoban. Sebaj, legalább feltaláltuk az 1.6B Northwoodot
-
válasz
Bile Demon #71372 üzenetére
Én is úgy tudom hogy fix a szorzó (kivéve ha ES). X-aktának tűnik
Korábban próbáltam egy Northwood- ot, az még kacifántosabb effektust produkált. Szorzót annál sem lehetett belőni, cserébe valamiféle feszültségesést produkált az egész lakásban. Bekapcsoltam a nappaliban, a bűnbarlangban pedig leállt a laptop, az FX pedig újraindult, meg a világítás is hunyorgott. Bár ennél elvileg van tipp, az alsó felén levő egyik hibás kondi okozhatja, fotón, kinagyítva látszik.
Érdekesség hogy ilyen mértékű Amperzabálás ellenére az alaplap nem hibásodott meg, másik procival működik rendben. -
válasz
Bile Demon #71137 üzenetére
Nem, én nem értek a telepítőkészlet moddoláshoz, scriptek, inf- ek, stb, nem mélyedtem el még ilyesmiben.
-
válasz
Bile Demon #71058 üzenetére
Szép lett ! Nekem még managementtel is gubancosabb a 4core AM3 - [link], itt meg korábbi állapot, még a két 2.5- ös drive nélkül.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #71039 üzenetére
-
Bisz
tag
válasz
Bile Demon #71052 üzenetére
Simán nem megy nálam se, ugyanaz mint nálad, hogy beragad a háttérben és 1 magot terhel.
-
válasz
Bile Demon #71039 üzenetére
Vannak érdekes hibaüzenetek, vagy éppen a hiányuk, 3DMarkok esetén, attól függően mikori vason futtatják. Van amikor újabb gépen kevés ramra panaszkodik, holott valójában sok van benne.
Az NPRQuake meg pld nem ad semmi üzenetet a Phenomon, vált a kép mintha indulna, aztán visszajön az asztal. Sima AM2- es gépen még futott.
Mindjárt megnézem mi a helyzet a 3DM2000- el Win98 komp módra állítva. -
válasz
Bile Demon #70994 üzenetére
Megnéztem a 3DM2000- et. Indult, lefutott mindenféle trükközés nélkül az AMD- n. A Madonion oldalán levő, régóta ingyenessé tett verziót futtattam.
Ránéztem a vinyókra is, van bad mindegyiken, a Barracuda 85, a Hitachi pedig 25% kondis. Kapott gépekből kiszedett meghajtók, mivel még nem ellenőriztem, nemtom hogy ilyenek voltak, vagy nálam is rosszabbodtak-e. Tápellátás nálam mindenesetre tuti jó, 600W csifiről megy ez a gép (korábbi adatkapcsolati hibákat is jelez a HDS, ezt okozhatta tápáram/fordulatcsökkenés is). Különösebben nem jelent semmit a dolog, van évek óta 8%- os Maxtorom is, működik rendesen. Valamint ezen a gépen nemigen lesznek pótolhatatlan adatok. Az eddigi eredmények pedig lementve penre és a főgépre is.
Most pedig elkezdek pár középkori
gamet leválogatni a fentebb tesztelt penre. Kipróbálgatni, végigjátszani, ahogy lesz kedvem, időm. Remélem már semmi nem fog rosálni a kis Phenomban, ha esetleg a vinyó, abból most van tartalék.
-
válasz
Bile Demon #70994 üzenetére
Nem rossz a 6850 végülis, kisebb méret és fogyasztás. 2 van belőle, a másik a C2- es 4magos mellett van. Vinyókat nem is néztem mostanában HDS- el, csak annyit tudok hogy működnek, persze nem ártana rápillantani a kondíciókra.
3DM2000- et akkor megnézem hogy fut-e az AMD- n, avval ritkábban mérek.
A driverpakkos XP, amit használok felteszi a NET keretrendszert is, csak a 2010- es DX kell pluszban (azt a SSamHD is kéri).
Oszd visszább a ramokat, ha arra gyanakodsz. Ha SPD autora teszed visszaosztva, akkor beállít egy biztonságos késleltetést is. Core2 esetén nemigen számít a ram-sávszél, ahogy észrevettem a brand C2D- nál is. AMD- t jobban visszafoghatja, de biztosra mentem, én is 1.9V- ot adtam, XMP- t mellőztem. CL5 lett csak, valszeg a 848MHz- et vinnék CL4- ben, mivel CL5- ben mentek 950 körül is, de úgy vagyok vele, inkább legyen 101% stabil a gép. -
válasz
Bile Demon #70978 üzenetére
Végülis ha már feltetted az XP- t és amúgyis tesztelsz, közkincsé teheted, csak amiatt írtam mert látszik az egyértelmű helyzet. Most a kényszerű VGA csere miatt én is tesztelek a stabilitás ellenőrzése miatt. Game tesztekkel folytattam volna de egyelőre...
...MemTest- től eltekintettem, mivel a CPU-RAM-Chipset együttes nem változott. 3DM03- al kezdtem, abban többet hoz a HD6850 mint a GTX285, utóbbi 56332 volt, a Radeon pedig :
Nem kicsi különbség, valószínű hogy a GPU ciklusidő lehet alacsonyabb, mint pld CPU esetén a Core mag az Athlon/Phenom ellen. 03 alatt is még inkább izomból dolgozik a video, régi teszt. Az egész konfig krohűsége 2010 körüli, persze a hangkártya korábbi, de nem lényeg.
Folytattam egy kis Q1, Q2 ablakban
. Q1 esetén kipróbáltam a SharpQuake remaket, hasonlóan néz ki mint az NPRQuake, és immár OGL alatt is megy rendesen, nemcsak az nGlide- al
GPU itt alig mozdul idle fölé, CPU kupakhő idle 42- ről 50 fok, Q2- nél már 54, a magokra kevesebbet mutat, valszeg a kupak értéke valós. Ha oldalról ventizem a VGA- t. melegebb a CPU
, össze-vissza légáramlat alakulhat ki.
Vegyes kép SPi- vel, jócskán lemarad a Quadtól, bár AMD létére nem is olyan rossz :
-
válasz
Bile Demon #70978 üzenetére
Igen, sztem megpusztult a kártya. Szabályos kikapcs volt előtte, majd mentem bekapcsolni, ez fogadott. Vagy a sima állásban, vagy a bekapcsolás pillanatában történhetett csak, közben semmi nem volt, nyugiban pihent a gép. Eltettem egyelőre ESD zacsiba, természetesen másik gépben még visszaellenőrzöm majd...hátha.
Egyértelmű a Core mag nagy előnye, ezek alapján már látszik alaposan, nem szükséges további teszt.
Érdekes hogy manapság pedig a Ryzen versenyben van, az AMD jó nagy hátrányból jött fel. -
válasz
Bile Demon #70974 üzenetére
Szuper
, kalkulálgatok, próbálom a GPU eltérés ellenére meghatározni, mennyivel gyengébb az AMD X2/X4. Annyi már látszik hogy valahol a Phenom-II-X4@3.9GHz és az FX8320@4GHz között van a Quad@3.8GHz.
-
Chris82
senior tag
válasz
Bile Demon #70960 üzenetére
Én nemrég írtam ki a dos-t újra floppy-ra.
A Pentium II 400 így nekem sem annyira korhű, de inkább legyen a gépben mint hogy porosodjon
A 94-ben megvett 486-osomban is már csak kis floppy meghajtó volt, aztán az egyik barátomnak a 286-os gépében csak nagy floppy meghajtó volt, ezért vettem egyet én is akkoriban. Így tudtuk cserélgetni a programokat és a GIF-eket 🙂 -
Chris82
senior tag
válasz
Bile Demon #70950 üzenetére
Sajnos azt sem találtam egyik lemezen se
De ahhoz képest hogy 95-ben vettem ezeket a lemezeket, 10-ből 8 működik -
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #70908 üzenetére
Az AHCI volt a probléma.
Nem akartam IDE módba tenni (mert a Win7 is AHCI-ben van telepítve) és ne kelljen ezt is állítani csak "POST F8" boot menüben választani.Az Easy2Boot-al oldottam meg: [link]
Maga a telepítés elég gyors volt, mert először Pendrájvról RAMDISK-re másolja a telepítő ISO-t, utána a "sok kicsi" fájl már pikk-pakk másolódik a WD VelociRaptorra.Hátra van még az alaplapi eszköz drájverek levadászása és telepítése (chipset, dual gigabit Marvell LAN, VGA, HD audio, stb.).
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #70905 üzenetére
-
jokeph
nagyúr
válasz
Bile Demon #70897 üzenetére
Ha abszolút overkill XP-s gépet akarsz építeni, akkor van az s775-nél erősebb is.
s1366-os platform.
AMD oldalról pedig AM3+ pl. FX 8350-el, pici OC-val.
De az s1366 a legerősebb. -
válasz
Bile Demon #70897 üzenetére
A GTX670 jóval erősebb mint a 285. Ettől függetlenül részleges összehasonlítás talán lehet. 3DM03 alatt meg a főgépemmel, az FX talán eléri a Quad teljesítményét, a GTX1060 pedig erősebb mint a 670.
-
válasz
Bile Demon #70895 üzenetére
Gyors gépek. A C2Q- ba van egy GTX285- öd, vagy valami hasonló teljesítményű videokártya ? 3DM03- ra kíváncsi lennék. 3DM01 már nem ok, mert látom Win7 van rajta, az alatt lassul.
szerk : CPU 3.8GHz- el, azt kifelejtettem...
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #70588 üzenetére
Erőt vettem magamon és elvégeztem a teszteket, illetve lementettem a gépről, mert részben tavalyi eredmények.
1. C2Q 9650 @ 3600MHz vs. I5 2500K Sandy @ 3600MHz
CINEBENCH15 / SuperPI mod1.5 XS 1M
C2Q: 396 cb / 13.041 sec
Sandy: 493 cb / 10.452 sec
24.5% Sandy javára...Ráadásnak:
2. Sandy @ 4500MHz vs. 4790K @ 4500MHz HT OFF
Sandy: 609 cb / 8.361 sec
Devil’s Canyon: 693 cb / 8.156 sec
13.8% / 2.5% a 4790K javáraA projekt melléktermékeii:
1. A szép piros RAM-okat kannibalizálta a fő gépem. Kellett az MS Flight Simulator 2020-hoz... Lett benne 4db egyformán kinéző (4+4GB + 8+8GB) modul. A 2400MHz-t CL11-en 1.5V-al négyen is megfutják.2. Sandy-ban láttam fantáziát. Jól megcsinált proci. Mármint a termikus konstrukciója...
Ez egy átlagnál picit jobb, de azért nem csúcs példány (gondolom) 4.7GHz-ig Plug n Play. Offset -0.005V-al megy. P95 stabil, AVX-el és anélkül is. (LLC az intel spec szerinti nagyon droopolós állásba volt hagyva, hogy ne legyen olyan magas a fesz. terhelés alatt, kb 1.27V körül állt a fesz). 4.8-hoz már + offset kellene, de ott abba is hagytam, mert a lényeg, hogy a 4.5GHz stail lesz.
Aztán megláttam ezt:
-Egy olyan Gamer táppal, ami akkor is 8W-ot eszik, ha nincs rádugva semmi, csak be van röfentve.
-16GB RAM-al, SSD-vel
-billentyű, egér, ventilátor stb.vel együtt.A konyhai recept-/hírolvasós PC-t felspéciztem vele.
3x-4x gyorsabb lett így:
A RAM-ok 1866MHz CL10 1.3V-on mennek. A proci egyelőre 4GHz-re van visszavéve.
A proci az undervoltingot nem szereti (idle elhasal). A fix fesz meg idle nem jó... -
Sanchez638
addikt
válasz
Bile Demon #70605 üzenetére
2011 mellet 4db 4 fajta 8GB modullal se volt gondja..
Viszont pl a S370-es lapjaim eszméletlenűl válogatósak a ramokra.
-
válasz
Bile Demon #70600 üzenetére
Mindenhol ezt írják de legtöbbször nem igaz.
Nálam ment 1155 brand lapban 4 különféle ram dualban simán. -
válasz
Bile Demon #70600 üzenetére
Jó tudni, kössz !, figyelek akkor a témára.
-
válasz
Bile Demon #70594 üzenetére
Az 1866- os biztosan megy 1982- őt CL11- el, a főgépemben kitesztelve. DDR4- ből meg csak 3600- ast tudtam venni (utalványra, ahol beváltották), majd veszek még kettőt, mondjuk 4GB- ost, asszem 4 modullal már megy a QuadChannel ?
-
válasz
Szép cuccok !
Nekem egy leendő DDR3- as rendszerhez (valszeg Intel, mivel AMD van dögivel), 2x4/2400XMP és 2x8/1866XMP ramok vannak eltéve. Gőzöm sincs hogy ezek majd mennek-e valamilyen közös nevezőn, mondjuk 1900 környékén, köztes időzítéssel.
A 2011v3- hoz pedig, 2x8 DDR4/3600- ast spájzoltam, ezt meg végképp nemtom hogy komálja-e, persze alacsonyabb órajelen+szűkebb időzítéssel, mint a névleges. -
Sanchez638
addikt
válasz
2133-ig jó vagy SB-vel. Ivy kell a 2400mhz-hez.
-
válasz
Gyönyörű RAM modulok, de szerintem -ahogy mondod- a Sandy IMC-je nem tud velük sokat kezdeni. 1866-on talán még lehet esélyed, fölötte szerintem kizárt.
-
r0b3r
senior tag
válasz
Bile Demon #70533 üzenetére
Na akkor ezeket is kipróbálom. Köszönöm az ötleteket mindenkinek! :)
-
válasz
Bile Demon #70525 üzenetére
Kiszámolja egy csillagközi utazás pályáját, vagy SPi 10 a 100.M
-
válasz
Bile Demon #70521 üzenetére
A ThreadRipper szó mit takar ?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #70480 üzenetére
Konkrétan ezt néztük neki :
https://hardverapro.hu/apro/core2quad_q9550_4x2_83ghz_12mbl2_1333_xeon_e5440_n_3/hsz_1-50.html
De kitalálta h neki nútolt CPU nem kellpedig én is azt mondtam neki h különlegesebb lenne
-
válasz
Bile Demon #70474 üzenetére
"Nagyon egyszerű próbáljuk ki!"
Ezen már túl vagyok. Pont én vagyok, aki nem csak 'hobbiból', hanem életvitel szerűen is vallom mai napig, nem kell a legújabb gép a játékhoz (amíg sokan innen a legújabb Ryzen / i9 CPU-k mellől ülnek le 'retrózni').
2019 nyaráig kb. egy Q9650 CPU-val játszottam, amikor is lecseréltem mert már bizonyos játékokban az 1400x900-as felbontás mellett is kevés volt a nafta CPU oldalt (Rocket League, KSP, stb). Majd újra beüzemeltem a korábbi desktop gépemet játékra, egy i7-3770s párossal.Ég és föld. A DOOM nem csak megy, hanem fut, nincs join lag Rocket League esetében (szemben a több másodperccel ami volt Q9650 esetében), és a KSP-nél sincsen több másodperc lag a kilövő állomásnál.
A csak hellyel-közzel összehasonlításnak való szintetikus tesztek alapján sem jön ki az állításod, pedig ezeket amúgy is 'with a hint of salt' kell kezelni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #70477 üzenetére
Miért nem lep meg? valahogy szegény Win10-et nem csípem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #70459 üzenetére
Zoltán haverom pont ilyesmi procit akar, most valami Q8400 van neki asszem. 8GB RAMmal meg HD8490-el. (csak neki nem retro hanem ez a napi gépe)
-
Sanchez638
addikt
válasz
Bile Demon #70474 üzenetére
Nálam már talán a 3. vagy 4. 2500K jár. És mindegyik tudott alapfeszkón (1.2V-on) 4.2-4.3Ghz-t. Mára elég elavult procinak mondható, de még ott van a toppon. 6-7K-ért kapsz egykorrekt procit. Hozzá meg egy viszonyag modernebb lapot.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Bile Demon #70470 üzenetére
Játékban nem mondhatnám.
-
FF23
senior tag
válasz
30% OC és mindez azzal a hurka(kb. gyári) hűtővel. A top hűtőimet a s478 Prescottokra tartogatom, de van még egy CM 103, amit talán rá tudok erre varázsolni
-
alvaro
senior tag
válasz
Hát, mikor anno e8500@3800-ról Sandy i3 3.1ghz-re váltottam, nagyon az jött le, hogy egy szálon nem buktam semmit, viszont ha valahol jó a HT, akkor az még plusz nyereség... Persze tesztje válogatja, de jobbára nyert a Sandy, lassabb meg kábé soha nem volt. AVX még szóba se került.
Energiahatékonyságban meg főleg előbbre volt.
Megjegyzem, az idle fogyasztást aztán elcsesztem egy 4/8-as Ivy Xeonnal, aminek az extra magjait kábé soha nem használom ki -
válasz
"A 9000-es C2Q azonos órajelen hozza a Sandy bridge szintet!"
Naaa...
-
FF23
senior tag
válasz
Bile Demon #70466 üzenetére
Nekem is kezd visszajönni, hogy 6 és az eredeti szorzó között állítható. Visszakerestem itt és valamikor 2008-ban vettem a lapot. Nekem ez már nem retró, de lehet, hogy emlékül megtartom
Ez az E7600 meg úgy látszik megy, mint a veszedelem.
-
válasz
Bile Demon #70459 üzenetére
Szép !
-
válasz
Bile Demon #70057 üzenetére
Igen, a Cerka fogja vissza, a CopperCerka gyengébb sokkal mint a TuaCerka, a CopperP-III pedig meglepően gyors.
-
válasz
Bile Demon #70047 üzenetére
Én BE6- ban hajtok @1GHz Copper P-III- at, gyors, pattogós a rendszer.
-
batyuska100
senior tag
válasz
Bile Demon #70047 üzenetére
Nekem most egy 330-valahányas van benne (nem mostanában volt előszedve), annál biztos gyorsabb. Valami P3 800MHz procit raknék bele.
-
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon #69973 üzenetére
Az pontosan milyen verzió?
-
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon #69845 üzenetére
Érdekes azt próbáltam nyomogatni, de nem akarta.
Kezd összeállni a gép.
Találtam bele korhű ASUS dvd olvasót is.
(Pár hónapja nem hittem volna, hogy évjárat passzoló cd meghajtót és hdd-t fogok hajkurászni.)
Végül 700/100 slot1 p3 került bele, meg fogom próbálni felhúzni 900 környékére.
Az ASUS V6800 vga nagyon melegszik, érintésre tűzforró a chip túloldalán, infrával 60 fok fölé mér, annál kb 10-20 fokkal melegebb a chip túloldalt.Pár játékot már ráizzízottam 1999-ből, q3-ar (elfogadta az új ingyenes serialt) , unreal tournament-et, ezek nem újdonságok, több pc-men fent vannak, viszont az Outcast, Star Wars Episode I Racer, Prince of Persia 3D, Tomb Raider 4 felelevenített pár emléket.
Hosszú a lista, 38 jó játék volt 99-ben, és még az utolsó pcgurut (2000/02) nem néztem át.
Pár nagy cím még;
Abe's exodus
Worms Armageddon
NFS High stakes
Re-Volt
Turok 2
Resident Evil 2
Driver
Midtown madness
Discworld Noir
Descent 3
Kingpin
Flight simulator 2000
Half Life : Opposing Force
Homeworld
Rayman 2
Sega Rally 2 -
válasz
Bile Demon #69747 üzenetére
Az Audigy2- es széria is Win98 kompatibilis hivatalosan is. Legalábbis a 2ZS lemezén rajta a driver, valamint a Creative honlapján is ott figyel, és most nézem, a sima 2- eshez is ott a 98- as driver.
A SoundFont bank kezelőben be kell állítani hogy mennyi memóriát foglalsz le a betöltendő mintának. Max a fizikai memória felét engedi, tehát a betölthető méret függ a gépben levő RAM mennyiségétől.
Majd a Bank->Load folyamattal tudod betallózni a betöltendő fontot.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #69747 üzenetére
Keress ra vmi regi ujsagban, esetleg reviewban irjak a neten.
-
válasz
Bile Demon #69744 üzenetére
Grat ! Kifizetődő ha valaki ilyen szinten ért az elektronikához. Én még egy elfüstölt fesszabályzóról sem tudtam megállapítani hogy mivel lehet helyettesíteni, megmondták, a cserét már végre tudtam hajtani, működik is. Régebbi analog audio áramkörökről van némi fogalmam, hogy mit miért.
Jó vétel lett a második kártyád is -
arn
félisten
válasz
Bile Demon #69744 üzenetére
Kell az aranycsatikhoz a masik id
ez asszem player neven ment.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #69711 üzenetére
Két irányból közelítettem meg a problémát:
1. kipróbáltam a kondizást gyorsba, hátulról
Segített... Mérnöki szemmel nem is feltétlen szükséges mind a 4 kondi cseréje, valójában elég volt a két kis stab. IC kimenetén jó kondit használni a sikerhez. A próba után kiszedtem mind a négyet és tényleg rossz az ESR-jük (8-10ohm) és a kapacitásuk is jó, ha fele. Viszont a bemeneti oldalon van 1cm-re párhuzamosan még egy nagyobb kondi, a kártyán, ami jó. Mind a négyet ki fogom cserélni, ha megjönnek a megfelelő méretű csere példányok.2. vettem még egy kártyát (szintén 2 rugóért)
Ez hibátlanul szól. Igaz nem Platinum Edition, csak sima, színes csatis. Karcmentes állapotú. A CD is megvan hozzá. 12 évet volt gépben, ki érti ezeket a kondikat. Az is érdekes, hogy a sima és a PE is SB0240 számú, de mégis más a device ID. -
válasz
Bile Demon #69703 üzenetére
A jó hang ellenében van néhány tipikus Creative gond, a legtöbbre van megoldás.
A latency- vel van összefüggésben. 939 A64+Live esetén tapasztaltam a SSam2- vel, valamit kevertem a driverekkel, megoldódott. Audigy2ZS- ek AM2+ - tól vannak állandóra befogva, ott játéknál nem jött elő, zenelejátszásnál igen. Foobar+Wasapi+SoC megoldotta, magasabbra húztam a latency- t, itt nincs jelentősége kis csúszásnak. Külső forrásnál lehet zavaró esetleg, pld TV, ha egy picit késik a hang, .03s- tól kezdem észrevenni, de még a .05s sem zavar különösebben. Bár a TV jelenleg optikán megy az ElitePro külső dobozára, itt nem jelentkezik semmiféle gond. Külső X-Fi HD- nél jött még elő néha, hogy elnémult (másnál is előfordult), rájöttem hogy USB3- ba kell dugni, problem megoldva.
A próbakártyaként használt 2ZS- el P4 és Barton konfig esetén nincs gondom, igaz Far Cry- t nem telepítettem, de a tesztben használt játékoknál nem vettem észre gondot, bár csak az UT2004 ami viszonylag nagyobb hardverigényű, de ott sem tapasztaltam hanghibát. -
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #69699 üzenetére
"Ezt az Audigy 2-t tudtam gyorsan és relatíve olcsón beszerezni (2e huf)"
Tyűűűű ennyiért még nekem is kellene. (szerintem még a mostani gépbe is jól mutatna, de az Athlon XPbe különösen). -
válasz
Bile Demon #69699 üzenetére
"Ezt az Audigy 2-t tudtam gyorsan és relatíve olcsón beszerezni (2e huf)"
Ez nem relatív olcsó, hanem különösen olcsó volt.
-
FF23
senior tag
válasz
Bile Demon #69679 üzenetére
Végül is megközelítheted fordítva, de semmilyen ram variációval nem szabadna fagynia a rendszernek. Egy 2014-es sysinfónak nincs hozzáadott értéke a ~2010-eshez képest egy 2003-as agp-s rendszernél. Ha jól látom Alpi. is 1.59 cpu-z-t használ nf2-höz.
Van egy ventilátorom, amitől meghülyül pár bios. Amelyik nem érzékeli azzal nincs gond, de amelyiknél ugrál az rpm ott belassul, nem enged továbblépni....Kellett kis idő, mire rájöttem, hogy mi szivat.
Y.S.tech 8cm-es a rohadék. Mielőtt kidobom, kalapáccsal fogom megnevelni. -
válasz
Itt is megvan az összes Abit BIOS.
Egyel feljebblépve pedig driver, util, manual...[link] -
Kadi Laci
tag
válasz
1-2 link
https://ufile.io/f/7bwrh Alpitól hasznosságok + módosított Bios
http://bierbude.spdns.org:2302/ másik oldal, itt található több gyártónak, típusnak módosított Biosa ezeket saját felelősségre
https://www.hwdrivers.com/ftp/fd_-slash-motherboard-slash-abit-slash-socket_a-slash-nf7-s2-slash-bios-slash-.html itt gyári tartalmak -
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #69661 üzenetére
"2x 512MB Corsair XMS PC3200-al + 1x 512MB PC3200 Kingstonnal nem fagy
Sajnos így csak félig dual channel, de a lassulást ki se tudtam mérni."Azért mert a Dual Channel eleve nem hozott nagy gyorsulást, valamint szerintem ezek a lapok valami trükk folytán mégiscsak tudták a Dual Channelt. Egyszer építettem egy Bartont, sokáig ment a tanakodás, hogy 2×512MB RAM, vagy 2×512+1GB RAM menjen-e bele, végül az utóbbi győzött, legnagyobb meglepetésünkre volt dual channel, sebsségben is, de a lap ki is írta.
Nekem megcsinálta a saját ASUS A7N8X-E DLX lapom is, 2×256+512MB RAMmal 2006ban a dual channelt. Később 2×512+1GB RAM (2009) szintén ment, és én sem tudtam lassulást mérni.
-
FF23
senior tag
válasz
Bile Demon #69661 üzenetére
Nem tudom, én nem látom a dolgokban a hardveres problémát. Próbáld ki, ha gondolod, amit írtam:
-futuremark systeminfo 3.21 (nem 4.15)
-cpu-z 1.51 -
hege8888
aktív tag
válasz
Bile Demon #69646 üzenetére
Köszönöm mindhármótok (Darthsun, arn, Bile Demon) tanácsait/válaszait..
Most apránként pimpelgetek, mert csak este/reggel van 20-30 percem géppel otthon szöszölni..
Akkor a koprocit elvetem, nem hajkurászom, mert úgyis vannak erősebb gépek is retrozni, időutazni jó ez.. Ebben ez a fránya Realtek vga van. Ez a régi 2D/platform játékokhoz megteszi, vagy (van talonban Tseng-ből kétféle)..
HDD 102 megás, ez kapacitásban kb autentikus? -
hege8888
aktív tag
válasz
Bile Demon #69641 üzenetére
No, elkezdtem este párosan belepakolni.
2-2 pár ment az 1 bankban, gondoltam, akkor a ramok turi jók, rápróbálok, belenyomtam mind a négyet, helyreállt a rend.
Ha coprociban gondolkodom, mit rakhatok mellé?
Más-más coproci kell Intel és amd mellé, vagy itt még nincs ilyen gond.
Mire figyeljek? Van-e értelme egyáltalán ... -
hege8888
aktív tag
válasz
Bile Demon #69641 üzenetére
Tisztításos tipp kösz, a párosítás volt olyan is, de csak egy 20 percet átszottam vele reggel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Sorozatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged