- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Amazfit GTS 4 - divatos megjelenés
- Garmin topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
envagyok #113511 üzenetére
Nem valószínű, a Phenom-II is csak inkább a Core2 ellenfele. A Vishera meg retró tesztekben mégjobban rosál, 1 magra kihegyezve, 1 vagy 2 modullal csak 1x vagy 2x félmag megy. Később tudott kicsit skálázódni, de pld az E5v3 is leveri sokkal alacsonyabb órajellel.
2. Gen i7- em soha nem volt, de látni hogy léggel is 5GHz- re képes, ha 4.5GHz lazára állítod, ott már mindegyiket kiröhögi. -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #113497 üzenetére
Nem érdemes vízhűtést használni am2/am3 proci mellett, mert a VRM olvad...
Feszültség emelés nélkül AM2 procinak tudsz általában +300 mhz-et adni (athlon64 x2).
Modernebb AM3 processzornak általában olyan +600 MHz-et tudsz adni (pl athlon2 x4).
A stock hűtés elég, nem kell semmi különlegesség. De legyen alatta hővezető paszta, ha tuningolod, különben 100 fok fölött fog forrni.
Ezért nem javaslom a feszültségnövelést sem, mert abnormális mértékű hőtermelés mellett már szerintem nem éri meg egy további 5% teljesítmény, ez teljesen értelmetlenség.
-
KROK640
nagyúr
válasz
"AM2+ esetén phenom 9850, 9950 lenne az áldozat" - ezt nyugodtan felejtsd is el, hacsak nem éred be +100MHZ-ekkel.
Az első Phenom széria legendásan antituningos, a nagyon nagy része 2400 felett nem szeret menni, vagy ha mégis akkor különféle anomáliák lépnek fel.
A 9950-ből ugyan 2600MHZ-en van egy BE verzió, de ritka mint a fehérholló, emlékeim szerint drága is, és azok már tényleg a széria leg-legjei, és azokban sincs komoly tuning potenciál, szerintem a legtöbbnél már önmagában érdem a 2600MHZ-es órajel. Rémlik, hogy egyszer egyet mintha felnyomtunk volna 3GHZ-ig, de ott már talán nem is vizet hanem LN2-t használtunk.Jah meg ugye volt a Phenom 9500-am 2200@14400MHZ-es eredménye, ami nyilvánvalóan bugos kijelzés volt, mert amúgy a világon semmi sem mutatta, hogy 14GHZ-en lennénk
legfőképp a teljesítmény nem, ami még lassabb volt mint 2200MHZ-en.
A sima 9850 meg 2500MHZ-es, úgy emlékszem 2700-ig se nagyon jutottunk vele.
Szóval ebből a listából a Phenom 1 igazán unalmas és felejtős tétel, írom mindezt úgy, hogy nagyon sok személyes tapasztalatom volt vele, és igazából komoly nosztalgia faktor számomra (miután 4 évig használtam, ráadásul amúgy attól függetlenül igen emlékezetes 4 év volt az életemben).
fentebb linkeltem 1100T tuningot, ott némi adatot is le tudsz olvasni.
-
Francia91
veterán
válasz
Sajnos csak tuning nélkül volt AM3+ lapom Phenom II X4 965 BE procival, az meg gyári hűtővel maximum 55-56 fokon üzemelt. Húzni sosem húztam.
De én is rengeteg fórumban azt olvasom, hogy 60 fok volt a maximális, amit még a gyártástechnológiájuk engedett akkor, felette elkezdett visszavenni -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #113413 üzenetére
AMD tuning kérdésben van itt, aki ebben benne élt S939/AM2/AM2+/AM3/AM3+ időszakban?
Tényleg érdemes vizet használni, mert a 60 fok fölötti hőmérséklet rontja az eredményt?
AM fronton 4000+ és 4800+, FX-60 lenne a delikvens, meddig lehet/érdemes eljutni velük, és mire kell figyelni? Nem szeretném tönkretenni.
AM2 fronton AMD FX-62 és 6400+, amivel kísérleteznék, ott is a fentiek érdekesek, mekkora feszültség az egészséges, ott mire érdemes figyelni?
AM2+ esetén phenom 9850, 9950 lenne az áldozat
AM3-nál X6-1090T, 1100T
AM3+-nál FX9590Ha esetleg lenne jó link, leírás valakinél, nagyon megköszönném.
De saját tapasztalatot is várok.
Nálam használatban egy k6-2 volt utoljára, az is csak pár hétig, és nem tuningoltam.
Slot1/socket 478/775/1366/2011 vonalon voltak a cuccaim, ezekről azért van tapasztalat, de AMD-ről lemaradtam. -
KROK640
nagyúr
válasz
Phenom X6 1100T 3300@4520MHZ
Saját eredmény.
Konfig :
ASUS M5A97
Phenom II X6 1100T BE (3300MHZ)
8GB RAM - Corsair Vengeance DDR3-RAM 8GB PC3-12800 Kit (1600MHZ)
Radeon HD5870 1GB GDDR5
Kingston SV100S2/64G SSD
2TB Western Digital Green (5400; 64MB cache)
Corsair CX500 500W -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113399 üzenetére
Nem véletlen vagyok úgy vele, hogy 10-12th gent tudom most is csak jó szívvel ajánlani, meg 14th genből még az I3-at.
Egyébként ha belegondolunk, némi cache növeléssel és néhány foglalat cserével, meg átnevezéssel, de még mindig árulják a klasszikus 4C8T-t, ami már tizenéves felállás.
-
válasz
965 van, de szétszedem. Relevánsabb nekem az 565, a kétmagos korszakba illik a Phenom-II, 4-6 mag már kiesik ezen a szinten nálam, modernre kevés, félretróra meg inkább X99.
E8500 az 565 ellen, eleinte a 8500 látszott befutónak, de összesítésben nyert a Phenom-II, annak ellenére is, hogy FPU- ban gyengébb, és max órajelben is. Direkt antinaptárazós retró tesztekkel, erre voltam kíváncsi. -
válasz
envagyok #113395 üzenetére
A userbenchmark abszolút hülyeségeket ír.
A PH-n miután kidobták a két anomáliát 37,1%-ot mértek a 2600 és a 6700 között. Abban amire én használtam és ezekkel teszteltem ez inkább 50% volt. Nagyságrendet nem hozott, de előrelépés volt és sok apróságot hozott amire jól jött. A 2600 tuningjával meg leírtam, hogy mi a baj. Húzhattad, szintetikus benchben sokkal jobban erősödött, mint a valós, sok memóriával dolgozó esetben. A DDR3 4GHz-en már eléggé kezdett szűk keresztmetszet lenni, ahogy mentél felfelé ez még inkább előjött. A 6700k-nak meg ott volt a 2133 -> 2400 -> 2666 váltás elég olcsón.
A 1366 más kávéház jó. Ha a sok mag jött jól, akkor az vert mindent, főként egy jó Xeon-nal. A 2,1-es dual Quadra alakított Pro-t is megalázta. Van egy workstation a raktárban és abba még bónuszként 192G RAM-ot is bele lehet tuszkolni. Igaz telirakva csak 1066-on hajlandó kezelni, de legalább nem fogy ki belőle.
Ami elég értelmetlen lépés volt az a 6 -> 7. gen. Teljesen agyhalál, hogy ugyanazt eladták minimális optimalizációval.
Sokmagos témához: A 13600k-ra ráuszítom a renderelést. 100%-on megy az apraja-nagyja. Kicsit több, mint a fele idő alatt végez, mint a 9700-as. Jelige: sok kicsi sokra megy.
-
Francia91
veterán
válasz
envagyok #113387 üzenetére
Ezt tanúsítom, a Dell Precision M6800-asom a fő gépem dokkolón és külső periférákkal (monitor, DAC, klaviatúra, stb)
Fortnite-ozok, de az i7-4930MX-et húzza 80-90%-on a játék, sokszor 100%-ra is befigyel, és olyankor 1-2 másodperces laggolások vannak. Volt asztali kis gépem Ryzen 5 5500-assal (6mag/12 szál), na az már vitte szépen, de sokszor annál is 70%-nál volt a CPU terhelés, viszont laggolás nulla.
Viszont ez nem csak a multis játék hozadéka, játszok War Thunder-rel is folyamatosan, és az 50%-nál jobban nem használja a procit, inkább GPU igényes játék, hiába multi játék, azt gyönyörűen viszi ez az M6800-as Precision -
válasz
envagyok #113404 üzenetére
Egyik blogomra írta valaki hogy valami nyugati boltból vett profi X99 lapot(valami Asus) potom áron, mármint nem volt azért olcsó, de a kínainál alacsonyabb árazás.
A Core i7-6950X pont az a proci, ami a legtöbb Xeonnál is jobb, mondjuk csak 1 CPU támogatott, valamint ECC RAM nem támogatott, de ezek nem is lényegesek. A specekből nem látom, de gondolom unlockos, és így pld profi Asus lapban megfutja léghűtéssel is lazán az 5GHz- et, úgy meg még holnapután is jó lesz modern felhasználásra is. -
-
válasz
envagyok #113395 üzenetére
viszont a 2. Gen jobban tuningolható - tapasztaltam, kolléga egy ilyet tolt 5GHz fölé, és lenyomta a Zen2/Win98/3DM01 csúcsomat, ebben az órajel a lényegesebb, a Zen2 meg 4.6GHz- en tetőzik.
Az AMD időleges előretörése nagyon jó volt a versenyhez, de mára az Intel ismét a földbe taposta. -
válasz
envagyok #113387 üzenetére
Új címeknél sztem az offline gamelésre is kevés a 4C/8T, oda már legalább a 8C/16T kell min 32GB RAMal, de ajánlottabb a 64GB, meg persze gyors 4GHz feletti proci, valamint alap a belépő 3070 RTX videó legalább.
Ellenpont hogy a modern játékok kevésbé élvezetesek, a középrégiekhez meg kb a fentihez fele erős vas is elég. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113385 üzenetére
Igen, tényleg vannak a 3000-es és a 4000-es szériában is hat magosak (most így hirtelen nem tudom, hogy ezekben van-e HT, de gondolom igen). Amaguk idejében még ütősebbek lehetettek, már ha azok voltak, 2011-ben ugyanis nemhiszem, hogy sok minden profitált volna a 6 magból. Ezek inkább hosszútávú befektetésnek voltak jók, ha volt pénzed, aztán utána X évig nem akartál upgradelni csak használni a gépet. Mert 2011-hez képest, ezeknek mire ténylegesen lett értelmük legalább 10 év eltelt. De ahogy nézem a CPU kihasználtságomat meg a magok állapotát, még ma sem feltétlenül kell mind a 12 szál, pláne ha csa játszik az ember.
#113388 frescho : Pontosan. Pár éve mikor próbálgattam úgy éreztem még minimum(!) 48GB kéne a 48GB mellé, pedig akkoriban az nagyon nem számított kevésnek. Még most sem az ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113375 üzenetére
Igen, vagy ha rendesebben meghúzta az I7 2600/2700K-t akkor arra sem volt szükség. Anno 2012-ben volt itt a faluban egy ilyen, 2nd gen I7 2700K, 5GHZ-re feltolva. 6 évig tutira toppon volt vele, sőt szerintem ma sincs túl sok gondja, így 13 év után (nem tudom h megvan-e még). De az a gép nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy időben a 2nd gen I7 építés gondolata foglalkoztatott.
Z97-em van, de én valami Xeont akarok belerakni ami I7 szintre emeli, azért az, hogy még ma is 15-20 ezer körül megy egy I7 4770 elkeserítő.
Az a durva, hogy anno 2018 táján gondolkodtam, hogy az I3 4330-ast kicserélem egy I7 4770-re, akkor az I3-at eladva és használtan megvéve az I7 4770-et is pont 20K-t kellett volna ráfizetnem.
5th gen I7-el is érdekes lenne, de ritka nagyon. Ismerek olyat akinek van 5820K. Az is bitang jó lehetett a maga idejében, mivel 6C12T (2014-ben!) kb 10%-al marad el egy 10400F-től, szóval ha más nem kell akkor még arra sem indokolt a csere, vagyis 6+ évig eléggé király lehetett az is aki ilyet vett. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113373 üzenetére
jaja, néztem, hogy négy generációt képes kezelni, csak annyi a bibi, hogyha Apex 9-ről modolsz akkor 9th gen I9-el nem megy jól, vagyis abban nem megy a HT. De ez akkor is durva, hogy négy generációnyi CPU megy benne. Eleve a 6-9th gent így kellett volna kiadni, hogy kompatibilisek legyenek egymással, úgy még azt mondanám, hogy van is értelme ennek a szegmensnek.
Az LGA775-re nekem szigorúan nézve is 3 generáció, mert P4, Pentium D és C2D (és a C2Q a negyedik).
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #113369 üzenetére
Nem sok lap van, amit meg lehet moddolni minimális átalakítással, hogy 4 generációnyi Intel processzort támogasson.
6-7-8-9 gen, megy minden.
Sose volt, és talán nem is lesz többet ilyen.
Amikor még nem generációk voltak, volt a 775 foglalat, ott volt p4, pentium D, Core2 Duo/Quad támogatás, ami engedékenyen nézve 4 generáció, de szigorúan csak 2. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113359 üzenetére
Itt elnézve amiket linkeltél, hogy 8% van a két CPU között, a I7 3770 és a 6700 között meg 0%, valamint a megatesztet elnézve, kb pont az van amit gondoltam.
Egyrészt, hogy 2nd genről csak nagyon speciális esetben érte meg váltani bármire is, ami nem legalább 8th gen; a másik pedig, hogy ezen generációk között a legnagyobb ugrást a Haswell hozta az előző generációhoz képest. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113230 üzenetére
"Azért tuningolhatóságban messze jobb volt, mint a core2 sorozat."- ezzel rögtön vitáznék is.
A C2D sorozat híresen jól tuningolható volt. A korai E6300/6400-as CPU-k gyakorlatilag válogatás néklül mentek 3GHZ-en. De láttam E6600-ast ami 5GHZ-en is simán tepert, és alig pár méterre van tőlem az az E2140-esem ami 1600@4800MHZ is vitt, LN2-vel.
Az 5000-es és a 7000-es széria valóban nem volt nagyágyú, és az újragyártott E63000/6400 sem, de az első széria, és a 2000-es sorozat durva volt.
Az E2000-es szériából, a 2200-ast kivéve gyakorlatilag mindegyiben benne volt +50%.Az I6 nekem kimaradt
Az I5 6000-es széria valóban nem volt nagy durranás, különösen Haswellről abszolút nem érte meg rá váltani. De még 2nd genről sem... -
válasz
envagyok #113259 üzenetére
Sokkal régebben visszafejtették. Blade 1 majd 2 - ezekre a modern víruskergető még jelez, de fals, mert nem MS kód pontosan, csak megkerüli, emiatt.
2008 - még Win98- at használtam A64X2- őn is. Há' mondom az ebédlőben a melóhelyen, a stock XP csontrafagy nálam, telepítés után - na, hozok neked egy rendeset. Blade1 szépen települt is.
Majd a Blade2, utána a Freedom.- mindegyik fent van a felhőmben.
Ma pedig az Integral edition bit szinten fordítja, hogy igen, tőzsgyökeres regisztrált XP- s vagyok. Erre már a modern vírusirtó sem jelez.
2008 óta senkit, ma pedig a kutyát sem érdekli már az XP licensz, evalutaion nulla.
Az XP pont az az oprendszer, amely a def gyári kiadással használhatatlan(ahogy már ecseteltem korábban), és emiatt a kifinomult warez verziók, lényegében nem warezek, hanem a rendes használhatósághoz szükséges moddok. Tehát ha zavartalan élményre vágysz, kénytelen vagy ezeket használni, a gyári kiadások csak bosszúságot fognak okozni.
A Win7 stock már más tészta volt, az def is jól használható volt már. -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #113225 üzenetére
A sebességet, az órajelet (eredetileg csak ddr-1066), a késleltetést. Egyszóval mindent, amit lehetett. Ezért kellett 3 csatorna a 2 helyett. De kiderült, hogy az se elég, főleg az egyszálú teljesítmény miatt, így aztán telerakták cache memóriával a procikat inkább.
Tehát itt az elszúrás azt jelenti, hogy drága, túl komplikált, nem hozta a várt számokat (és nem azt, hogy instabil, még mielőtt valaki félreértené).
Párhuzamosan az lga1366-al futtatott az intel egy low end socketet, az lga1156, ide jöttek az i3mak, de a csúcs processzorokat is inkább ide hozták ki, kb kapásból kidobva az lga 1366-ot. Viszont 1366-ra később kihozták a 32nm-es die shrinkelt xeonokat (westmere), amik immár 1333-mas fsb-t is tudnak kezelni, szóval volt upgrade path, aki véletlenül azt vette meg.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #113077 üzenetére
Hamarosan kopni fognak a jó X48-as lapok is, igaz félretró, viszont 17-18 éves cuccok!
Ma már megoldható, hogy Win98-tól Win10 22H2-ig vagy win11 23H2-ig minden OS felmenjen X48-as lapokra 2 külön videókártyával, húzott 2/4 magos procival és 2X4GB DDR3 rammal, a jó kompatibilitás azért is van, mert még mindig FSB alapú a rendszer. -
válasz
envagyok #113077 üzenetére
Ki kéne szortírozni a PC-s szutykokat. Van ott minden, de annyira nem hat meg és sajnálom rájuk az időt, hogy csak vannak. Most még kicsit elbohóckodok a 486-tal, de aztán vissza a retróhoz, meielőtt megmételyeznek. Ez is nosztalgikus, de nekem már az a korszak amikor ment a patkolás és erősen emlékeztet arra, hogy miként próbáltuk utolérni a lehetetlent: PODP, DX2-100...
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #113056 üzenetére
Még ha pl. egy MSI875P NEO FISR 2.0 lenne, dobozos fullosan....
Volt ilyenem, gyönyörűen vitte az 500-as Kingmax ramokat 566-on.
A 400-as KIngmax-ok (piros nyákos) csont nélkül mentek 466-on benne.
A ráépített MSI "tuning chip", a CoreCell kiválóan működött a hozzáadott szoftverrel WIN alól. -
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #113062 üzenetére
Maximum FSB-ben jobb a 875P, viszont a gyakorlatban inkább a memóriavezérlő miatt lesz gyorsabb és esetleg a PAT is rásegít. Lap és biosfüggő a dolog 865P-ban is, de elérhető vele normális FSB ha a finomhangolás jó és a proci is bírja, egyébként Prescott prociknak jobb VRM kell, helyettük érdemesebb 3.06Ghz-es NW procit tuningolni.
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #113059 üzenetére
PAT megy AI7 lapban is 865P chipset is tudja, 875P-s lap csak 2 procis lapoknál ad többletet, de ott is szűk keresztmetszet lesz az FSB amikor a 2 proci kommunikál egymással. 4-4,2GHz-es NW/Prescott tuninghoz jobb a 865P mert később jött ki, és jobb támogatása van a biosnak is, ami manapság nagy előny ha SSD-ket is felismer.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
envagyok #113034 üzenetére
erre siman vettem volna inkabb egy PCI kartyat, mint hogy ezert ilyen anyulapot
azt at lehetett rakni kesobb masba is, es nem vagy ehhez megkotve
nekem 2003-4-ben lett egy Fuji S3000-s digit fenykepezom, akkor az ujonnan 180k volt
ez 3.2Megapixel meg 6x optikai zoom
ezittaz
szerintem ennel egy digitalis HD kamera sokkal tobbe kerult
akkorra mar USB2.0 is siman volt -
válasz
envagyok #113017 üzenetére
És is elengedtem, nagyon rögeszmés fickó vagy, aki sehogy sem hajlandó (talán nem tudja?) megérteni, hogy ez ebay egy nemzetközi piactér, belőle levonni csak nemzetközi trendeket lehet, a Hardverapró (+Vatera.hu, jofogas.hu, magyar Fb csopik stb) pedig magyar piacterek, melyekből levonni itthoni trendeket lehet.
A kettőt összevetni, hasonlítgatni, mélabús Micimackó módjára tűnődni ezeknek az áraknak az Auchan zöldségpultjának kínálatával való összevetésének eredményein természetesen lehetséges, azonban az előbbi alapján az utóbbira trendeket vonatkoztatni mint betonba öntött tényeket pedig nettó ökörség, mert amióta csak ebay van, másik piacot szolgál ki. Közülünk ugyan sokan megengedhetjük magunknak, hogy megvegyük ebayen amit épp akarunk, de ez abszolút irreleváns a magyar piac szempontjából. ¯\_(ツ)_/¯
Attól, hogy én tudok venni 500 dolcsis valamit bayen amit épp megkívánok, nem fogom elvárni hogy az itthon is menjen el annyiért (hogyha majd eladnám, megtehessem itthon), csak azt próbáltam finom simogatássa és némi élcelődéssel jelezni feléd, hogy talán neked sem kellene ezt tenned.
Persze az hogy mit teszel, nekem ugyan tök mindegy. Szerintem mindketten kifejtettük amit akartunk. -
válasz
envagyok #112980 üzenetére
"Pont te vagy a zsebben turkálós, a "józsi miért ennyiért adja, mert én megmondom, hogy ennyitannyit ér" mentalitásoddal."
Tévedés, nem én mondom meg mi mennyit ér, hanem a magyar piacon eladott utolsó néhány termék ára. De semmiképp sem az ebay screenshotok, akármennyire is fáj.Lehet vettél pár túlárazott cuccot bayen, ami aztán felbukkant itthon negyede áron, és nem esik jól a bukó?
Az élelmiszerboltos rögeszméd most jótékonyan ignorálom, mert Darthnak modit kéne hívnia
"Ebayen tickeld be a sold opciót, úgy keress. Azok valid eladási árak = piaci ár."
Attól hogy sokszor elmondod, még nem lesz igaz. Ha rendelkezésre áll minta a lokálisan eladott eszközökről, mindig az lesz a releváns az adott piacon, nem a nemzetközi ár, különösen igaz ez ebben az alapvetően niche hobbiban, ahol a hardverek többsége egymást ismerő felek között kerül csereberélésre vagy értékesítésre, vagy zárt csoportokban licitre. Ebayen csak az vásárol, aki nem tud várni, kapcsolatai nincsenek, és hajlandó benyelni a szorzót. Ez te vagy. Ismét, teljesen oké, de a saját buborékvalóságod, hogy az ebay ár = piaci ár itthon, sose lesz igaz, akárhogy próbálod görbíteni a teret.A házas-voodoos példa sem passzol sajnos ide, ha az lenne mondjuk a helyzet, hogy a voodoo 2 ára 20k-ról 80k-ra ugrott az utóbbi években, és rendszeresen ennyiért lehetne kapni itthon, és ennyiért el is menne, egy szavam sem lett volna ahhoz a hirdetéshez, mert akkor az lenne az itthoni piaci ára.
Helyette az van, hogy a cucc továbbra is 30k környékén tanyázik állapottól függően fölötte, vagy alatta 20%-kal kb, de semmiképp sem 80 magasságában.
Az, hogy nagyon szeretnéd, hogy az itthoni árak is közeledjenek a bayhez, ismétlem, csak arra bizonyíték, hogy nagy stockod van, és kereskedői mentalitásod.
Egy olyan hobbiban, ami az élvezetről, érdekességekről, csereberéről szól, a többség igyekszik ezt a típust kilökni magából, úgyhogy nem vágom miért szaladgálsz továbbra is transzparenssel hogy LEGYEN MÁR DRÁGA MINDEN!
Ha erre vágysz, ott a bay, ott tényleg minden a nyugati fizuhoz van belőve, szerintem nem szükséges önigazolnod előttünk, hogy mekkora májer vagy, amikor ott vásárolsz.Szóval ja, ha valaki scalpolni próbál aprón, és még ahhoz sincs esze, hogy a kommenteket kikapcsolja, szerencsére több fórumtárs is van PH-n, aki meg fog ott jelenni, és szólni fog érte.
Erről ismerszik meg a jó közösség, hogy kilöki a scalpert.Tudod miért nem kiáltottam scalpert amikor pl Master DJ fórumtárs 180-ért listázta a Voodoo 4-esét amit pár hónapja zsákolt már nem is emlékszem milyen jelképes összegért?
Mert az egy ritka cucc, itthon is. Nyilvánvaló hogy nem azon az áron éri meg tovább adni, amin vette, de a hülye se fog ennyit fizetni (itthon sanszos hogy a felét se), viszont a cucc annyira niche, annyira nem szokott itthon lenni, hogy kb azt írhatsz árnak amit akarsz.
Ellenben a V2-vel, ami sose volt ritka, valószínűleg sose lesz, főleg hogy már a kukázók is tudják hogy el lehet adni, tehát egyre többet mentenek meg kidobott kupacokból is, a retrózós közösség viszont véges számú egyedből áll, és azok is elkezdenek kihalni pár évtizeden belül.
Summa summarum, aki közönséges és gyakori hardvert áraz túl az ismert hazai ára többszörösével, az 1. scalper, 2. nem akarja eladni, de folyamatosan listázza, és próbálja manipulálni a piacot.
Egy jó közösség egyiket se tűri meg.
Fb csopikból páros lábbal repült volna a csávó amúgy, mi még nagyon finomak voltunk vele, veled is csak azért vagyok ilyen, mert meztelenül szaladgálsz a kukierdőbe, széllel szembe, csak segíteni próbálok rajtad -
envagyok
veterán
-
arn
félisten
válasz
envagyok #112962 üzenetére
Majd felrakjak ebayre 500 euroert egy hozza nem valo kartyaval
ha ilyen dobozos cuccot vennek, annak hianytalannak kellene lennie, ebbol meg epp a lenyeg hianyzott.
En a retrozasra sose tekintettem uzletkent, magamnak veszem, hasznalni meg kivancsisagbol. Azokat adom el, amibol lett szebb/jobb, vagy eleve valamivel jott, es nekem nem kell.
-
válasz
envagyok #112958 üzenetére
De hát nem küldtelek el melegebb éghalatra, ne legyél már ilyen snowflake
Pár gondolatra külön:
"Viszont kb. fél tucat cuccot várok Ebay-ről, és nem, nem szar..hugyé.
Tudom erre itt nem szabad büszkének lenni, ha valaki piaci áron vásárol, de ez van"
Ebay ár = nem piaci ár. Sose volt, sose lesz. Ebay ár = az az ár, amikor több pénzed van, mint időd keresni. EZ prémiumba kerül. Plz ne vezesd le hogy az idő mennyire pénz, a levezetés helyett inkább keress pénzt ebayezni.A szakmunkásbéreket /munkaerőpiaci zsebbenturkálást inkább mellőzzük, engem nem érdekel, mivel foglalkozol, a magam részéről nemhogy nem nézem le a szakmunkásokat, de ismerek 2 személyt is, akik banki governance szektorból mentek el villanyt szerelni /burkolni /napelemet építeni mert jobb a mani és rugalmasabb a meló, szóval a lenézést amit a szavaidban érzek és hogy "miért kérnek sok pénzt a munkájukért", én nem tudom magaménak
"Minden voltam nálad, csak gyerekgyilkos nem."
Kezdesz gyanús lenni."Nekem nem okoz gondot hardverek vásárlása.
És igen, 90% ebay, ha hiszed, ha nem."
Ez tök jó, bár senki sem kérdezte, mi okoz gondot, vagy sem.Nem én vagyok kettőnk közül a másik zsebében turkálós.
A te attitűdöd a retrózáshoz kb arról szól, hogy megvenni mindent, ami érdekes, lehetőleg olcsón, lehetőleg olyantól, aki nem tudja mit árul, nemzetközi piacról pedig csak akkor, amikor nem akad balek, és lehetőleg akkor abból finanszírozni, amit anno vettél alacsony áron, vagy mert akkor még nem ért semmit, vagy mert találtál balekot.Ez kereskedői mentalitás. Direkt nem scalpert írtam, bár írhattam volna azt is.
Ezt alátámasztandó pedig annál több nem kell, hogy te beleállsz abba, és hosszasan fejtegeted (a fél fórum ellenében, még Darth is sokallja ahogy nézem) miért lenne jó, ha menne el itthon is 80k-ért szimpla Voodoo2.
Simán ignoráltad az akkor aprón online 30k-s Voodoo 2 hirdetést szintén sokpluszos eladótól, akinek volt több is (tesztelve! a 80k-s hirdető még erre se volt képes), illetve az elmúlt hónapokban is 30-40 között elmenő V2-eseket sem tekinted referenciának, csak az ebayt. Én pl ma vettem át egy kukázott V2-t szintén innen apróról (úgyhogy csak kipótoltam az SLI-met, aminek az egyik tagját elrontottam pár hónapja), ez is 35 volt, pont olyan mint ami megdöglött, csak a fémet csórták le róla, úgyhogy megadtam érte.
Egyértelmű, hogy neked az lenne király, ha az legutolsó kommersz vacak is giga árakon tudna elmenni, mert akkor a stockod eladásából finanszírozhatnád azokat a tényleg ritka és itthon nem kapható (=drága) cuccokat, amikre épp vágysz, ebayről.
Ismét, tök legál, azt csinálsz, amit akarsz, csak a tettek mellé legyen vastag páncél is, ami bírja a kommenteket amik szembesítik."És nem, nem fogok színesfém felvásárlási áron eladni semmit sem, mert szerinted annyit ér."
Én nem szeretnék tőled semmit sem venni színesfém áron, ugyanakkor kétszeresen, háromszorosan túlárazott scalperméhkasként sem szeretném látni a Hardveraprót, ez egy kicsi, zárt közösség, jó lenne megkímélni ettől, és amíg komment lehetőség van, és nem kapcsolta ki még a scalper sem, nem árt, ha megjelenik az apró immunrendszere."Retró cuccnak használati értéke nincs, csak gyűjtői, ami a kereslet/kínálat aránya alapján alacsony vagy magas."
Ezzel csak magad alatt vágod a fát egy olyan topikban, ami ugyan kicsit magyar, kicsit sötét, kicsit belterjes, de az azért mindenképp konszenzus benne, hogy retró hardvert használni és játszani rajta király dolog.
Persze van, akinek a hoarder mentalitás üt be jobban, pl ki akarja gyűjteni az összes valaha volt 3D kártya próbálkozást, még az extrém ritkákat is, pl 2k dolcsiért vagy nem tudom, hazaviszi, kicsit szenved vele, konstatálja hogy jé, ez tényleg szar volt, aztán megy a polcra, vagy másik gyűjtőnek aki ad érte annyit.Ez is egy műfaj, de hogy gépeknek amiket az emberek azért raknak össze, hogy újraéljék a gyerekkorukat és gyerekkoruk játékait, vagy naptárazzanak, ne lenne használati értéke.. meredek.
"Én ebayen venni szoktam, nem eladni."
Fordítva csinálod, úgyhogy nem vagy még igaziscalpergyűjtő. Itthon kell venni, de lehetőleg inkább kukázni, és kint kell eladni gigaáron. -
válasz
envagyok #112962 üzenetére
Használati érték is van azért. Bár csökkenti/csökkentheti, a modern retró, ahol egy már általam tesztelt Zen2 is átfedi az XT-->mai alkalmazásokat, hát ez ilyen, evvan, tudni kell besetupolni, aztán a továbbiakban nem is kell semmiféle retró gép, mivel ma már a modern gép is teljes mértékben retró kompatibilis.
-
válasz
envagyok #112960 üzenetére
Mondjuk a 80k/V2 azért picit magas itthon, Ebayen más kérdés, de azért ma a hiperinflációs Ft mellett sem megy akkorára sztem. De hát bárkinek, bármennyit érhet, elhivatottság, retró affinitás kérdése.
Kérdés : a világbajnok V2 SLI ikreimet vajon itthon el tudnám-e adni 160k pénzért ?, nem valószínű...még talán akkor sem, ha linkelem a brutál magas 3DM eredmények képmentéseit, és a világbajnok HWBot linkeket... -
válasz
envagyok #112958 üzenetére
Az amúgy igaz hogy FoxiestFox kolléga lazán tudja alázni akár a def retró beállítottságot is, az antinaptárazóst pedig durván, pedig az utóbbi már világszinten is elfogadott, csak itthon nincs meg a megfelelő intelligencia hogy setupolni tudják az ellenzők, ezért mit tudnak csinálni, nyilván lenyomják, ha nincs meg a kellő def retró tudás+modern driverek ismerete.
-
-
válasz
envagyok #112951 üzenetére
Há de, '97?...ha ragaszkodunk a naptárazáshoz, akkor még a Voodoo1, RageProTurbo, MatroxMillenium, Riva128 is földbe döngöli. Nemsok értelme van az ilyen különleges, de szuperlassú videónak. '98- ban meg ha jól emléxem jött a Voodoo2, ami kb 3DM99 alatt is dupla teljesítmény.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #112939 üzenetére
Ha nem talalsz kesz kabelt, akkor keszithetsz is egyet. Venned kell ketto csatlakozot (https://www.hestore.hu/prod_10026303.html) es hozzajuk szalagkabelt (https://www.hestore.hu/prod_10025051.html). Osszepattintani pedig, ossze tudod egy kombinalt fogoval is.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #112922 üzenetére
nem akarok politizálni, de ezek elég egyértelműen egy hiperinflációs időszak tünetei. nem javaslom senkinek, hogy most álljon neki spórolni.
én már hónapok óta azon tanakodom, hogy miket vásárolgassak magamnak, ami még olcsó, de egyszerűen nem nagyon van semmi, ami közül válogatni lehetne.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112871 üzenetére
Ezekre a kategóriákra én is rásimertem a boltban
De a tudományos az sokak szemében én lehettem. Mikor rájöttem, hogy nem csak a nagykerben lehet érdekes Athlon XP CPU, hanem a városi boltokban is lehet, akkor elindultam a városba CPU(ka)t venni.
Egyik nap betértem a Bethlen u-n egy számtech boltba, és kértem az eladót, hogy mutassa meg az összes Athlon XP-t. Némi vacakolás után megkaptam őket, és elkezdtem szétválogatni az üvegpulton. Mindegyikre ránéztem, néztem pár másodpercig, majd bizonyos CPUk jobbra bizonyosok meg balra kerültek. Egyszercsak megkérdezte a csávó, hogy mégis mit csinálok? Mondtam neki, hogy az egyik kupacot megveszem, a másikat meg nem. Majd mikor végeztem az 5-6 kiválasztott CPU árát egybe, azonnal, számlakérés, alku, meg minden nélkül KPban kicsengettem, elraktam őket és elégedetten távoztam. Szerintem még egy fél óráig az álla biztos a földön volt -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112869 üzenetére
Egyrészt amit írsz alátámasztja amit írtam, miszerint arányaiban ma olcsóbb PC-zni sokkal mint a '90-es években vagy a 2000-es években volt.
Másrészt ami igazán olcsó lett az nem is a "modern" vagy "gamer" PC-zés, hanem a "még használható" PC-zés. Ebbe tartoznak bele a 10+ éves 4th gen gépek is, amik ma még általános feladatokra kitűnően használhatóak, sőt egy szintén - relative olcsó mondjuk RX 580 8GB-al - még páréves játékok is gyönyörűen mennek vele. Ez korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy 5-10 éves PC még használható legyen.Igaz ami igaz, hogy manapság a PC sokkal nélkülözhetetlenebb mint eddig. A '90-es évek közepén egy átlagos magyar család még elvolt PC nélkül, ugyanez a 2000-es évek közepére már nagyon nem volt igaz, a 2000-es évek végére meg már a családonkénti több gép és szélessávú internet is megától értetődő volt.
És pont itt lép be a még használható PC : Egyrészt a lelassult fejlődés miatt egy 5-10 éves PC is ki tudja elégíteni az átlag user igényét, másrészt mivel egy családban akár több gép is van, nem is működne, hogy 1-2 évente súlyos százezreket rálocsolnak csak a számítógép(ek)re.Ezért igen, a még használható 30-40-50ezres kategória irán igencsak megnőtt a kereslet, amire tényleg nem tud az ember értelmes haszonkulcsot rárakni.
20 éve eleve 100 de sokkal inkább 150 ezeres kategóriából indultunk, de nem volt ritka a 200-250 vagy drágább kategória sem. Arra jobban el lehetett pakolni 10-20 ezer ft hasznot (pláne, hogy megdolgoztam azért érte, összeírni, nagykerből elhozni, összerakni, telepíteni, házhoz vinni), mint ma egy 40-50 ezres gépre... maximum 5 ezret tudok rárakni. Ok, kevesebbet dolgozok vele, de míg régen a 20 ezer ft 1-2 heti fizetés volt, addig ma az 5000ft legfeljebb 3 óra ... ma voltam nagy bevásárolni, 45 ezerrel szegényebben értem haza, pedig nem Wellington bélszínt meg lazacot vettem ám, csak simán kaját meg 1-2 dolgot (pl mosogatószer) ami itthon elfogyott. Mondjuk el is képedtem, hogy a német Aldihoz és Pennyhez képest itt mekkora drágaság van. Szóval a ft gyengülés is betesz nekünk rendesen
Igen, az olcsó PC-vel azért nem éri meg foglalkozni, mert egyszerűen nem tudsz rárakni annyi hasznot, amiért megérje vele foglalkozni. Akinek meg drága gamer PC kell javarészt ért annyira hozzá, hogy a fórumon össze tudja íratni, meg webshopból összerakva lerendelni.
Érződik is, a fénykorban volt, hogy 3 hét alatt 10 gépet is össze kellett rakjak, most meg 10 hónap alatt alig van 3 gép, de ez is sokszor megáll ott, hogy írjam össze mi kell ipon/pcx/alza konfigurátorral összerakja, lerendeli összeszerelve, Windowssal, oszt kalap kabát, legfeljebb sört/csokit kapok, de még ez sem evidens. -
arn
félisten
válasz
envagyok #112871 üzenetére
Amig nem jottek a webshopok, minden sarkon volt egy pc bolt, a legtobb jo esetben ert meg par evet - gyorben meg emlekszem rajuk, melyik hol volt, nemelyikukkel jokat lehetett beszelgetni. Raktarkeszletet minimalisat tartottak, gyk csak felszoroztak a nagyker arakat az arlistaikon, majd amikor osszejott eleg, amiert megerte felmenni, felautoztak erte pestre. Nem hiszem hogy valamelyikuk ebbol meggazdagodott volna.
Meg persze voltak, amikor a pesti cegek csinaltak “orszagos” halozatot (ready, fefo, stb) - akik vittek a piacot az araikkal es kicsit ellenallobbak voltak. Es volt az escom a kulfoldi hatterevel, ahol volt raktaron cucc (sot, minosegi cuccokat is tudtal venni), de olyan aron, hogy sose vettel ott semmit szinte.
A pesti boltok arlistait csak nyalcsorgatva neztuk, nalunk minden tobbe kerult mindig mint ott, 2000 elejen mar en utazgattam fel egyegy nagyobb cserenel, ugy is megerte.
Vhol resze voltak a rendszervaltos, mutyizos korszaknak, de megvolt ennek is a szepsege - az ember folyamatosan vadaszgatott az ujabb alkatreszek utan. Lenyegeben egy gepet kaptam 93ban (386dx), utana egy folyamatos fejlesztesi lanccal majd 30 evig fejlesztettem alkatreszenkent - sose szakadt meg a lanc, es mindig volt egy lepcso, amin tovabb lehetett lepni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112831 üzenetére
Nekem az 1700-as Celeronnál szánt meg a buffer underrun, pedig ott is IDE HDD, IDE ODD volt. Igaz legalább külön kábelen. De az 1700-ason akár játszhattam is írás közben akkor se volt semmi baj. A 466-osnál meg még a levegőt is visszatartottuk a szobában (természetesen a Neron kívül minden program kilőve, még a képernyőkímélő is) és akkor is háromból egy lemezt elrontott, de a másik kettőnél is ijesztgetett menetközben.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #112831 üzenetére
SCSI:
PII-es gépbe tudtam szerválni a már meglévő SCSI Matsushita/Panasonic íróm mellé egy 9 és egy 18 GB-os IBM DNES 68pines HDD-t, viszonylag halkak voltak és nagyon mentek.
Adaptec AHA 2140UW PCI vezérlővel hajtottam mindet, sosem volt íráskor probléma, nyugodtan mehetett a winamp és mellette lehetett egerészni a neten is. -
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #112812 üzenetére
Hallgass meg egy 2,1 GB Quantum Fireball 50 pin SCSI HDD-t.
#112813KROK640: szép dolog a felhő, de az OFFLINE tár az OFFLINE tár, és tuti senki nem rondít bele, pláne hogy sosem kap netet élesítéskor sem, mert csak OFFLINE gépbe rakom be.
#112817KROK640: akkor nem kollegáitok voltak, hanem rátok csodálkozó gyerekek (pénzügyi menedzsment szempontból).
#112818Pikari: Tűpontosan így van.
Saját példa, AM4 platform fejlesztés CPU-val 4+ éve 3600X helyett: 5600X - ez akkoriban jött be újdonságként és mint ilyen életem legdrágább procija lett.
2+ éve teljesen új platform -s1700 - építése i5-13600K-val, bőven übereli az 5600X-et mindenben, viszont árban ugyanott voltam vele.2 ilyen combosabb kiadás után - azért jólesett hogy naprakész cuccom van prociból - visszatérek a megelőző stratégiámhoz, azaz nem a legújabból, hanem a legújabb -1 vagy -2 lesz a befutó, ehhez még el kell majd tellenie még 2-3 évnek, minimum.
De mivel a 13600K tényleg nagyon erős, kitart nekem már a végtelenbe és tovább.
5 számjegyű összegért kapott az eredeti B660M Steel Legend helyett egy Giga Aorus Z790 AX DDR4 lapot, a B660-ba meg került pici pénzért egy 12400F - ez kb 5600X szint, ez lett a garázsgép, a 13600K a fő gép, az 5600X meg a munkahelyes már lassan 2 éve.Ha belegondolok, hogy 6 éve a garázsgép még ebből állt: Asus IMISR-VM lap, Core 2 Duo T9300, 2*2 GB DDR2667 UDIMM, nVidia 9600GT, cuki 250W-os FSP táp, mindez beleműtve egy Acer Veriton Brand gépházba, és ezen még akkor simán böngésztem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112810 üzenetére
"Pont múltkor írta valaki, hogy hát nem bírnak kijönni havi 1M ft-ból
" - asszem azt én is olvastam
de már akkor is megjegyeztem, hogy nem egyedi.
Van egy haverom ő 1,1M nettot kap havonta, ketten élnek az asszonnyal, de rendesen 25-én már semmire nincs pénzük. Ott is ugyanez a fullos legújabb teló, részletfizetéssel persze, hbo, netflix, giga net, maxi tv előfizu, taxival jár mindenhová, havonta 20-25 kajarendelés mert nincs kedve főzni, de amin teljesen megrőkönyödtem : macska kozmetika, és macska életbiztosítás(!)"sok kicsi sokra megy alapon" - pár éve barátnőmék családjába néztem szét, mert ott is mindenféle weboldal előfizetés, meg virusírtók havi díjja stb, feléről már azt sem tudták, hogy mi, vagy mikor használják, mégis havonta volt le. pl netflix, mi fhasznak mikor torrent oldalon fizetős prémiumja is van? Művészet volt mindent lemondogatni és csak azt hagyni amit tényleg használnak, viszont ezzel havi 60 ezer ft-ot sikerült spórolni. Az évi 720 ezer, egy nyaralás, vagy egész használható használt autó ára.
És ez az ami nagyon sokaknak nem áll össze, csak annyit lát, hogy "oh, hát havi 2-3 ezer elvered azt máshová is". Pont ezért veszélyes ezNálam teló éves szinten(!) 10-15 ezer (ezek a pénz töltések rá, nincs rajta hitel/részlet, egyben KPban vettem, feltöltő kártyás). A net meg havi 7K (500Mbit).
-
arn
félisten
válasz
envagyok #112736 üzenetére
98 nyaran ott dolgoztam, epp akkor bukott le a wcs neni, aki a felmosovodorben vitte ki a fejegysegeket, es osszejatszottak a biztonsagi emberekkel. Kompett lokharitot is kivittek, hogy mi a fenet csinaltak egy meg sem jelent tt lokharitoval, en nem tudom
gyanitom a blokk is igy jutott ki.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112692 üzenetére
Na, ez már egy eléggé guszta konfig, és körülbelül ennél a vonalnál (Pentium 1, Voodoo1 stb. ) kezd az a korszak kezdődni, ahonnantól engem is érdekelnek a régi gépek. A kíváncsiság okán, mennyi RAMot tettél bele? Mert egy ilyen géphez anno a 16, 32 de még a 64MB RAM is korhű volt.
A saját 2003-ban feljavított P1-esemmel nem is nagyon jönnék ide, mert az 133-as volt, de 128MB EDO RAMmal, Voodoo2-vel, 1.7+8.4GB HDD-vel, CD íróval és ISDN modemmel, Win98-al, nem volt épp egy szokásos Pentium 1 konfig ... (az adott alap minél használhatóbb legyen, dolog volt a cél, a korhűség meg kb semennyire) -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #112692 üzenetére
érdekes. nekem mindig csak 1 retró gépem van. én teljesen máshogy retrózok. általában évekig megtartok 1-1 konfigot, és utána is csak minimálisan módosítok rajta ezt-azt.
15 éve már socket7 a retró gépem (ezt kb 9 éve super socket7-re cseréltem), és azóta a videókártyát cseréltem ki párszor, meg összesen háromszor a procit.
azonban a nyáron valószínűleg a socket7 gépet nyugdíjazom, mert egyelőre kiéltem magam ezzel a korszakkal. és megy be helyette a házikóba egy socket A gép.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112545 üzenetére
Nekem a maga idejében a legtrendibb gépem az Athlon XP 1466@2166MHZ volt első nap mikor megvettem. 640MB RAMmal (a "nagy gépek" jöttek akkoriban 512-vel) és a 2700+-al bőven a csúcsba emelkedtem, a GeF3Ti500 128MB is bőven elment még akkoriban (igaz már volt GeForce 4, de leginkább csak a boltok polcain, gyakorlatban senkit sem ismertem akinek ténylegesen otthon volt). Arra az időszakra ma is valami hasonlót állítanék össze, talán 1GB RAMmal, hogy még elvetemülten maximalistább legyen a konfig, és már akkor esetleg GeForce 4 4200/4600-al. Ráadásul 2×80GB-al, mikor az átlag usernek 1×10-30GB volt. Nagyon penge gép volt az akkoriban.
A második ilyen már sokkal kevésbé volt - abszolút értékben - csúcs, inkább csak a haveri kör lenyűgözésére volt alkalmas, de arra nagyon : A Phenom 9500. 4 magosból a belépő, de mindenki csak azt látta, hogy "úristen 4 magos!" azt meg csak én tudtam, hogy so kesetben csak egy 3200+-os Bartonnal egyenértékű. Meg úristen 2 magos VGA!! Azt meg csak én tudtam, hogy alig van játék ami támogatja, és ami támogatja az is alig gyorsul vele, de akkor még úgy tűnt ez lehet a jövő és ez egyfajta befektetés. Pont ezzel a VGAval szereztt tapasztalataim miatt ma már visszamenőlegesen sem építenék SLI/CF konfigot, hanem inkább 1db a korra jellemzően (nagyon) erős(ebb) VGA-t tennék bele, oszt jónapot.
A harmadik viszonylag trendi gépem pedig a mostani volt mikor megépült, mert akkoriban nagyon új volt még 10400F, ráadásul B560-as lapom is olyan frissen jött ki mikor megvettem, hogy volt aki rámírt itt a fórumon, hogy milyen? mert még kb senkinek nem volt róla tapasztalata.
Mondjuk ide említhetném a z1700-as Celeront is, ami kb 1 nappal azután, hogy kapható lett boltban ténylegesen már nálam volt, bár az maximum "trendi" de erős nem volt, mert én már le is cseréltem mire kezdett igazán elterjedni.
-
válasz
envagyok #112424 üzenetére
Hónapokkal a CPU megjelenése előtt megszereztem a hozzá való AM3-mas lapot Japánból. Ott dobta piacra először a cég és pont volt rá lehetőség, hogy elhozza valaki. Aztán csak vártam a procit és vártam... Végül úgy jártam, mint éji bogár. Rohadt nagyot koppantam
Adtam nekik sok lehetőséget, volt pár különböző, sőt van is, de nem zártam a szívembe.
FoxiestFox: A fakó színeket nem javítja ki. Azonban a hirtelen tranzienseket jobban elkeni. A DA átalakításnál a fázishibák, pontatlan órajel nagyon hamar kiűtközik. A múltkor ugye morogtam a változó beállítások miatt. A vicces, hogy a Windows driver regiszter szinten vezérli a kártyát és itt ami X vagy Y pixel kell, hogy legyen annyi is, egyedül a kép kezdődik 1-2 sorral odébb, de ezzel együtt lehet élni. Csak éppen a DAC és annak szűrése/tápja valami fenomálisan botrányos. Persze az is lehet, hogy kicsit már a kondenzátorok is kezdenek kiszáradni, de 3 különböző kártya kipróbálása után már ezt sem tartom valószínűnek. Szóval a CRT és a Windows driver is bejött.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112424 üzenetére
Pontosan.
Mikor először megláttam az FX procik paramétereit, majd elájultam, hogy úristen milyen magas órajel, meg milyen sok mag! Gondoltam is magamban, hogy na itt a vége az intelnek ... csak éppen a magokból kettő ért olyan 1,2-t, az IPC harmatgyenge volt, és mindehhez olyan kazán volt mint a Prescott. -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #112388 üzenetére
ezeken kívül értelemszerűen több tízezer van, mert a homebrew játékok, és a kis stúdiók által alkotott címek ebben a listában nincsenek benne. de így is szép, hogy elkezdték begyűjteni a listát.
a dx5 vga-t pedig használhatod újabb dx-es játékokkal is, a directxek visszafele kompatibilisek.
xp alól a dx9 is inicializálni tud dx5-ös videókártyával pl, ha van driver.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112302 üzenetére
"olyan érdekességmentes volt az az időszak" - pont nagyon nem.
Egyszerre futott egymás mellett a Copper Celeron, a Tua Celeron, a Tualatin, a P4 mindjárt két verzióval, és még a Copper PIII-ak is elfogadhatóak voltak. AMD oldalon meg Duron, és Athlonok. VGAban meg GeForce 2, GeForce 3, de futottak még kategóriában a TNT2 is.
Ezernyi veziós gépet lehetett építeni, és többé kevésbé mindnek volt értelme.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest