- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
"sb16 nem kompatibilis az sbproval, az sbvel sem mindig"
Például? Sose futottam bele ilyen problémákba.
"tobbnyire sbprot tamogatnak, ezert szol 8 bit 22khzen. egy filterezett modlejatszo a korabeli gepeket kinyirta volna"
Emlékeim szerint már az összes említett Epic Megagames játék támogatott natívan SB16-ot a Gravis mellett. Az-az ugyanazok a hangminták rendelkezésre álltak volna megfelelő minőségben...
Plusz, olyan overkill opciók támogatása mellett mint Pentiumra optimalizálás, nehéz kibújni a fejlesztőnek "nem kellő erőforrásra hagyatkozva)."de meg a linkelt videon is jobban szol az sbpro, a gus meg plane, mint az awe32"
No way. Nincs elmosva semmi rajta, szerencsére.
Cubic Player-ben is első dolgom a filterezés lekapcsolása volt. Majd Modplug Playerben. Majd jelenleg az XMPlayer-ben. Isten ments attól más kitalálja, mit is akarok hallani, és mi az amit le akarnak szűrni 12-15 kHz felett.Tessék, itt egy remek ÚJ hangkártya, sokkal jobb hangminőséggel mint a Gravis és AWE együtt
-
GUS-t 486DX2 mellett használtam. Írtam rá sweep generátort meg minden fittyfenét C-ben ASM betétekkel. FFT-vel spektrum analizátorként is működött. A kártya átviteli hibáját pedig loopback kábelt rákötve kimérte és kompenzálta a program. Ha most kellene hozzáfognom akkor megint elő kellene venni a könyvet, mert mindezt elfelejtettem.
Az időpont elmaradt, ez valahol 96 magassága lehetett.
-
Na, ezért vagyok én itt a mérleg másik oldalának
"penyat meg max kiallitason lattal erdekessegnek. igy belekerult sok 386osba is"
Szerintem előbb lett itthon első generációs Pentium, mint Gravis Ultrasound. Magyarország épp lekerült a COCOM-listáról, így alapvetően a '90-es évek első negyedében alig volt itthon friss, új IT eszköz. És azok sem az úgymondd "szórakoztató termék" kategóriából kerültek ki (mert nem volt egyszerűen elérhető), hanem jellemzően munkára vásárolt gépek. Így Pentium előbb volt itthon mint Gravis Ultrasound. Pentium is többnyire egyedileg levámolva, külföldön vásárolva, márkáért.
Ugyanis sokan azt is elfelejtik, régen nem egészen úgy mentek a dolgok mint ma. Ha megjelenik ma egy új CPU, 1-3 hónapon belül hazai disztribútoroknál megkapni. Ha akarok egy új gadgetet venni magamnak? Megveszem ebay-ről pillanatok alatt, és pár héten belül itt van.
A '90-es évek elején akár egy év is eltelt, mire megjelent országhatáron belül az "újdonság". Személy szerint kizártnak tartom, itthon 93 közepéig egyáltalán látott itthon valaki is Gravist. Nem is volt hozzá még support se"ha erdekelt a scene, kellett egy gus"
Vagy egy Amiga. Vagy C64. Vagy még egy Amiga.
De ha csak PCMASTERRACE vonalon mozgunk, akkor is a magukra valamit adó alkotó emberek kódolták más hangkártyára is. A szomszéd Józsika lámerdemója meg nem ez a kategória."95 kornyeken kezdtek jo arban kiszorni, mire mindenki megengedhette maganak"
Úgy látszik, akkor én senki vagyok. A Gravis kártyák még 97 körül is 15-20.000 HUF körül mentek (ami vásárlóerőt tekintve nem egyezik meg a mai 20.000 Ft-al); ekkor már egy komplett 386-ost megvettél ennyi pénzből. CD-vel, és SB klón hangkártyával. A Gravis mindig is drága volt, sokan inkább emiatt vágytak rá (meg korának RGB LED-es divatját is betöltötte a vörös nyákkal)
"a gus pnp kompatibilis annyira a gussal, mint az sb16 az sbel"
Na!
Az SB többek között azért lett sikeres, mert még az AWE64 is megszólalttatta a natív Adlib zenét és hangokat. Pedig a kettő között ~10 év telt el. Ami akkor NAGYON sok volt. A Creative kártyák mindig is 100%-ban kompatibilisek voltak visszafelé, natívan. Ami végsősoron az x86 architektúra sikerének is záloga volt.
Ennek ellenében én is, és a wikipedia is úgy emlékszik, a GUS PnP nem volt visszafelé kompatibilis. Venni kellett hozzá RAM-ot, ami nem segített a költségek csökkentésében. Illetve emlékeim szerint utána is mókolni kellett a driverrel (mint mindig), hogy működjön a visszafelé kompatibilitás. Ezért se használtam DOS alól sose GUS PnP-t, csak Windows alól. Nem akartam a sántára még egy púpot is tenni."az awe32 midije szerintem a korabbi gus szintjen sincs"
Ennek valamelyest ellentmondd az, egyetlen-egy játékot ismerek ahol a GUS midi jobban szól mint az AWE. Ez pedig a Settlers.
"a 93as epic jatekok ugy tamogattak a blastert, ahogy egy modlejatszo tudta a kor szinvonalan..."
Öö...Az 1992-es Pinball Fantasies akkor ezek szerint csodát művelt!
Ott ugyanis nem 22 kHz + 8 bit a kimenő paraméter SB16 esetén, mint az Epic Megagames játékok esetén.
Persze, az is lehet, a Digital Illusions csapatot nem finanszírozta az Advanced Gravis cég -
Epic Megagames játékok nem csak natívan támogatták, de szándékosan lebutították mellette a Creative kártyák támogatását. Nem volt bátortalan az Advanced Gravis (sem) ilyen mutyikba beleszállni.
Majd Jazz Jackrabbitben például elhelyezett termékmegjelenés is volt található, Gravis Gamepad személyében. Amiket Gravis Gamepadról játsztva vettem fel...
-
alvaro
senior tag
Aha, Cubic Player, aztán Impulse Tracker MMX mixer, ezek már rendesen szóltak és egy legalább Socket 7-es gépen már nem jelentenek gondot. Egy Covoxhoz képes (sokáig az volt nekem kettő, igazi házibarkács darabok, az egyik sokkal sz@rabb volt a másiknál
) még az SB is nagyon sok terhet levesz a CPU-ról, hatalmas élmény volt, mikor először volt nálam kölcsön rendes DMA-s hangkártya - nem SB, hanem WSS, de a DMP támogatta, csoroghatott a nyálam a 16 bites sztereó DMA lejátszásra.
Juteszembe, a Fast Tracker 1-2 nekem elég jól kimaradt az életemből.
-
alvaro
senior tag
Sajnos a Turrican II fülszövegeiben kifejezetten azt írják, hogy bugos, recsegős a támogatása, és DOSBox alatt tényleg az is. Úgyhogy inkább SB16-tal játszom a különféle retró gépeken.
Mostanra kikristályosodott, hogy a lehetőségekhez képest gyors videokártyával 386DX-25 illetve SX-40 a határeset konfig, amin engedve a 44.1-ből még simán mozog. 386DX-33 pedig jónak tűnt 44.1kHz-es keveréssel is, még az első bossfight alatt is.
Sokkal gyorsabb gépen is jó, de a setup menüje BX-es gépen már meghal és indítja rögötn a játékot. De az legalább tökéletesen fut.
Ha nem Voodoo Rush van benne, mert azzal bugos, rángatózós a vízszintes scroll.
Na, megyek P4+6600GT-n nVidia Dusk demót nézni, ha már szétszedtem a Turrican-képes gépeket. Majd összerakok megint valamit, de most DDR-eket kéne tesztelni (meg persze ezt a tartalék P4P800-E-t).
-
alvaro
senior tag
És hogy vetted rá arra, hogy hangot adjon a benchmark mellé...?
Egyébként én is mértem ilyeneket, csak Quake-kel. Ami megmutatta, hogy sok chipset durván bünteti a GUS streaminget. Ilyen pl. az i430TX, az Ali Aladdin 5 vagy az i845. Érdekes, hogy ugyanezek a chipsetek SB16-on probléma és különösebb lassulás nélkül játszanak. Ugyanakkor (ha jól emlékszem) pl. a VIA 694T vagy KT133A sokkal kisebb veszteséggel végezte a dolgát, és az i440BX-nek se árt, ezekben nem sokkal volt lassabb a GUS-os eredmény az SB16-osnál.
Érdekes lenne megtudni, miért.
-
-
envagyok
veterán
Ezeket a játékokat:
(apropó van Voodoo kártyám is, úgy olvastam itt, hogy vannak játékok, amik használják)
Pac-man
Speed master
Tetris
Doom
Tomb raider
Elite
Quake
Vmi roll up űrhajós lövöldözős.
Mondjuk nézem a 430vx chipset 96'os, akkor oda inkább win95 lesz (DOS móddal)
A másik Saturn chipes (486), akkor oda inkább DOS.
Lehet összedobom mindkettőt.
Hdd-t mekkorát lehet tenni ezekbe?
Erre a 2 konfigra tudtok javasolni vga-t, hangkártyát?Mondjuk van egy 486-os, és egy P1 laptopom, lehet azokkal szórakozok, azok legalább fel vannak konfigurálva
komplett házas gépet már úgyse szeretnék, 10db-nál tartok
-
siti
őstag
-
zoltanz
nagyúr
"Dx4el mit megy a 3dmark?"
Linuxos eredmény Win98-cal :
Teljes írásIntel i486 DX4-S/100 100MHz
256kB L2 Cache with 32kB tag SRAM (64MB cacheable area)
128MB EDO-DRAM
s3 Trio64 2MB PCI
Adaptec AHA-29160M U160 SCSI controller PCI
Orchid Righteous 3D / 3dfx Interactive Voodoo Graphics 4MB PCI
VLB Multi-I/O card providing COM & LPT on ISA
Creative Labs SoundBlaster 16 non-PnP ISA
3com Etherlink III PnP 10Mbit NIC ISA
Seagate Cheetah 36GB 10.000rpm U160 SCSI HDD -
RexMaximus
senior tag
Most itthon is van valami, utobbi kb bo fel evben lasabban mennek a dolgok, ugy alltalaban csomagszallitasnal. Masok is tapasztaljak.
Nem tudom mi lehet az oka, tippelni tudok - novekszik az ekereskedelemmel jaro terheles, meg ugy alltalaban az emberek egyre inkabb allnak ra a netes rendelesre. Kezdenek rajonni, hogy felesleges boltba menni
. Sot a gari is jobb abbol a szempontbol h 14 napig visszakuldhetik a termekek jelentos reszet.
A km meg bizonyos hatorokon belul nem nagyon valltoztat. Akkor is vegigmegy egy folyamatos (pl felveszik - lokalis gyujto/eloszto(k) ezek kozott is lehet mozgas ha tavol esnek egymastol, majd innen viszik ki a celszemelyhez
Talan meg a munkaerohiany, nem tudom mennyire valltoztat a dolgokon, de az tuti, hogy egyre inkabb szoknak at az emberek a hazhozszallitasra utazasok helyett.
-
-
envagyok
veterán
Van nekem 9700pro, bár szerintem amennyit ajánlanál érte, annyiért úgysem adnám
A hullás fő oka az ólommentes forraszanyag.
Az ólmozott, sokkal rugalmasabb, az ólommentes pedig ridegebb, könnyen törik. Azért a pcb 20-50 fok között, a zabálósabb vga-kban a GPU 20-100 fok között, szóval elég könnyen eltörik a forrasztás.
[link]
Megoldás az ólmozott golyós reballing, de még nem találtam rá megfelelő szakembert -
-
-
zoltanz
nagyúr
Frankó!
Nekem a 1990-ben ezek tetszettek: Front 242 - Headhunter -
zoltanz
nagyúr
Néztem egy 2000 év közepei árlistát, annyit simán megért egy SLI már ha volt egy meglévő karid, vagy egy Voodoo3.
Voodoo 2 86$
Voodoo 3 2000 87$
Voodoo 5 5500 319$Márkás Geforce-ok
Geforce 256 229$
Geforce 256 DDR 253$
Geforce 2 GTS 319$Rage 128 Pro 32MB 144$
Rage Fury Maxx 171$Matrox G400 32MB 139$
-
envagyok
veterán
A sima TNT még azért elég mosott, hajlamos kicsit becsíkozódni, legjobban akkor látszik, mikor a win98-at ki akarom kapcsolni, és akkor kicsit rásötétít a képernyőre.
TNT2-től, azért bőven jó már. Nekem is az ASU GF 256 deluxe, a Gef2 GTS/TI kártyáimon is már rendbven van a kép.Még gondolkodtam, hogy berakok egy matroxot a gépembe a TNT2 helyett a voodoo-k mellé. Arra kíváncsi lennék.
-
Láttam a plakátokat is anno a számtech boltok kirakataiban, nem kell utánaolvasnom sem, olvastam róla eleget. A GeForce2 volt a messiás, az sem mindjárt. Megvettem egy Abit GeForce2MX- et, azon is egy köd volt a kép előtt, ha feltoltam a fényerőt akkor meg mégjobban kifakultak a színek, kontraszt sem volt. Azán egy Inno GeForce2MX jött, na az már szép, megvan most is. Később esett be egy TNT2Pro, ugyanaz a fakóság. Aztán jött a többi 2MX, 4MX440, Ti- ok, mind-mind szép képpel. Hiába a jó textura, tech paraméterek, ha fakó a kép, akkor semmit nem ér. Olyan ez mint pld egy csöves erősítő minden mért paramétere rosszabb mint egy félvezetősé, mégis az előbbi szól szebben. Vagyis lehet jó félvezetőset építeni, mely megközelíti a csövest, csak az már sokkal drágább.
-
Magyar posta ezt mind tudja, bónuszként van még:
- Drágának kinéző cucc 60%-os eltüntetése
- Csomag értesítőt sem hozzák ki, ha olyan a kedvük. Mostanában ez a funkció itthon 100%-ban működik. Ajánlott levélre 50%, hogy nem jön értesítő vagy valamelyik szomszédnál köt ki. Az irodába legalább az értesítő odaér.
- Random csomag kiszállítás. Az én csomagom másnál landolt, de cserébe én is kaptam egyet. Hogy nem az enyém kit érdekel?
- Csomagautómatába ha nem fér be, akkor simán visszaküldik. Erre van 10% esélyed
- A kedvencem: 10 nap átvételi idő van, de 4nap után szombaton már visszaküldésre készítik összeAhogy látom az egész attól függ, hogy milyen a kézbesítő. Amióta az öreg postásunk elment nyugdíjba nincs felcsöngetés ajánlott levéllel és az értesítőket is randomizálta az új nyikhaj.
-
Abdullal volt már nézeteltérésem Bécsben, mert nem értette meg, hogy igen nekem fordítva van írva a nevem. Aztán ráuszítottam a cég office managerét. Nem szép a hölgy, de nagyon hatékony. Kb. eleresztettem a házisárkányt kategória. A bécsi postának egy nagy pozitívuma van: nem lopnak el mindent amiben értéket sejtenek.
-
flymi
addikt
Annak elég halk.
TT SpiQ VT. A led csak pislákol, de a blower ventinek van huzatja. Nekem tetszenek ezek a halpikkelyekre emlékeztető eltolt lamellák.
Mindig akartam egyet, de sosem telt rá. Sajnos oem, 775 lefogatással, doboza nélkül.r0b3r: Nekem ma jött meg a fizum, mindjárt rá is repültem két alaplapra. Ez a hűtő még a múlt havi malacperselyből van.
-
r0b3r
senior tag
Hogy milyen szabványú lap, azt majd Ti megmondjátok, minden esetre tényleg elég kevés hely van a házban. Ezt viszont jelen esetben nem érzem hátránynak, nagyon jó állapotú, masszív kis házikó. Ezen a képen talán látszik valami, csak a tápot és az I/O kártyát vettem ki. Látni, hogy meddig ér be a táp az alaplap fölé, telibe takarja a Ramokat és a tápcsatlakozót. Az utóbbinak maradhatott volna egy kicsit több hely, de elvileg eredetileg is ez a lap volt ebben a házban (találkoztatok már esetleg 90fokos AT tápcsatival?). Túlmelegedéstől remélem nem kell félnem egy 386-os esetében és sztem a táp is kap levegőt.
-
RexMaximus
senior tag
Fenyevekkel jobb, kapasbol ket szintes, igy belefer a tap, odd hdd is kb akkora alapteruletbe. Nincs az a szethajtogatott feeling mint alaplapos doboznal. Nem vetemedik annyira mint a doboz ha nyomnod kell valamit, es az egesz konfig egyben mozgathato ha kell.
De tovabb lehet fejleszteni igeny szerint
Nekem igy megfelelt, nem hiszem, hogy ezeket tovabb fejlesztem. Gondoltam olyanra - felre is van teve egy haz ehhez, hogy szetvagom es csinalok belole egy benchet de sok ido.
Masik lenyeges pont - AT / ATX is valtakozik nalam, erre meg mindegy mit teszek, mindkettovel "kompatibilis"
. Hazbelsos megoldasnal azert ez mar nem olyan egyszeru. A furatos tuskes dolog, ha alaplapokat tesztelsz csak utban van, lasit. Itt meg pikk pakk cserelheted oket (egy rahedli akad abbol is, megvan a nyari programom, tesztelgetesek).
Nomeg tok igenytelen darabok, nem kell vigyazni rajuk, ha utban vannak ide-oda elsuvasztom oszt kesz. Kb 4 eve raktam ossze oket es tenyleg voltak mar mindenhol
(#54395) r0b3r
Bp-n a VII. keruletben a Dohany vagy Wesselenyi utcaban volt egy szamtech bolt akiknek egy hasonlokeppen szetrobantott konfig volt, es futott rola egy demo. Meg a HDD tetejet is leszedtek es valami szines, atlatszo muanyagbol volt fedo rajta igy azt is lattad porogni
. Nem ma volt, talan 90-es vege 2000-es evek nagyon eleje szvsz.
-
r0b3r
senior tag
-
flymi
addikt
Nana! Azért nem mindegy hogy egy elővárosi Flirt vagy egy rozoga Szili-ről beszélünk.
De egyébként igazad van, megvan a feelingje, mikor oda kell csapni a gépházra kettőt, h megszűnjön a hdd okozta rezonálás a gépházon.
Aztán az a fura kattogás, berregés... Én el sem tudnék képzelni napi használatra sem egy 0 dB konfigot. -
Ja, nem úgy mint én, keverem mint kutya a b*ást
, nálam szempont az aránytalan cuccok párosítása, úgy érzem olyasmi feeling hogy milyen nagy szám lett volna pld egy adott évbeli konfig, egy akkor még nem létező videokártyával - persze ma ez már kipróbálható, a kompatibilitás keretein belül.
-
opel8v
tag
ja p1 végén jött az mmx az amg k6 nál meg az sse majd az sse 2 aztán szbványokat cseréltek. majd jöttt a slot1 meg a slot a.amiben az amd akkoriban szarrá verte az intelt teljesítményben meg árban is majd a pentum 2 selejtjeiit elkezdtésl celeon néven árulni,ami az amd slot a t verte árban, de sokkal szarabb is volt.
-
zoltanz
nagyúr
"mikor a budget kategoriaba ment at a dolog, illetve lassuak is voltak gyakran, meg a kifuto termekekhez kepest is."
Nem minden esetben, néha max egy-két hónap csúszásban voltak, felső-középkategóriában is játszottak.
Néha a régebbi chip készleteknek voltak előnyei pl BX több Ram-ot fogadott (1 GB) 815EP csak (512).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo Miix 510-12IKB : i5-7G I 8GB I 256GB SSD I 12" Touch I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged