- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
bacsis #48261 üzenetére
Pedig ez megy, most próbáltam ki, 40MHz a J16 1-2 állásában, 2-3 : 33MHz. Az off- nál pedig 25- öt vártam volna de azt is 33- nak jelzi. Mindegy, 2 órajel tuti hogy megy, és ahogy megszokhattuk a 33- as kerámia DLC stabilan viszi is a 40- et. Ráadásul ennek a lapnak a biosában a DLC featura beállítható, nem kell fagyogatós szoftveres izékkel bajlódni. A teljesítmény is nagyobb mint a másik DLC konfigomnál, talán emiatt
. Mindjárt lövök képet róla hogy mennyivel.
-
tserrof77
őstag
válasz
bacsis #48116 üzenetére
4ramossal volt anno dolgom nekem is. 8ramossal emlékeim szerint csak 386-ossal találkoztam, abba királyul muattak a 4MB-os ónlábasok... kb havonta kellett políroznom a lábait csóri ramoknak, de ment mint állat, dx33-as volt szegényem, a ferde elejű XT házban alig kért el a lap. Valahol még meg kell a padláson lennie a lapnak, elő fogom kotorni
-
-
alvaro
senior tag
válasz
bacsis #47971 üzenetére
Nekem is van egy 386-om, ami megőrizte az eredeti, makulátlan kinézetű kék elemével a beállításokat. De biztos, ami biztos, leszedtem róla. Hihetetlen sok szétmart lapot láttam már, nem akarom kísérteni a sorsot.
Szerk. A 16-os Headlandet sikerült magához téríteni egy fél mega 70ns Fujitsu memória segítségével, amivel helyettesítettem a Bank0 eredeti 80ns-es Goldstarjait. A másik felével úgy néz ki, nincs baja. De amikor a 2x1MB SIPP volt a Bank0, akkor se indult, csak bőszen csipogta, hogy első 64k rossz. Mindennel baja van ennek...
-
alvaro
senior tag
válasz
bacsis #47953 üzenetére
Wizardry 7! Régi nagy kedvencem. 286-on is fut, bár igazából 386-on sokkal jobban érzi magát. Apropó, 286. Még mindig keresem az "ideális" lapot. Most befutott egy nagy láda katyvasz, és meglepően sok 286-386 került bele. Sajnos nagy részük elemkárosult, ami nem, az sokszor csak spontán nem működik, de 2 esélyes 286 azért van. Mindkettő Headland chipsetes, SIPP-es és CPU foglalatos, ami (főleg nekem CPU gyűjtőnek) nagy előny a forrasztotthoz képest. Sőt, mindkettőben gyorsabb a VGA, mint a meglévő lapban.
Lap1 (fogalmam sincs, Performance Technology Ltd 1989)
+ 12 MHz: talán több proci bírja, mint a 16-ot a másikban. Ez az FPU-ra is érvényes lehet, mert a jelek szerint már visszaosztja (9-et mutat a Landmark 2.0 FPU-ra). Videosebesség közel 4000 (a régi lapomon olyan 2300).
- 12 MHz: ugyanis nem jövök rá, hogyan vegyem le a turbót, dokumentáció semmi. Jumperekkel játszottam, megtaláltam pl. a 0/1WS-t, de turbót nemJa, és hiába az erősebb VGA, azért a 12 vs 20MHz már érződik. Nem biztos, hogy nagy baj, gyorsabb gépem van elég
- Idiótán elhelyezett SIPP socketek. A 4-ből 2 bent van az ISA slotok között, majdnem ledaráltam a rammal egy Tridentem egy kondiját, remélem nem lett baja. Működni működik. Most 2x1MB SIPP van benne emiatt.
+ Szép sárgás beütésű, nem hagyományos zöld.
++ Működik most is.Lap2 (H286-DJS, gugli se tud róla semmit, mondhatnám erről se):
+/- 16 MHz: Ugye bírja, ami bírja. Harrisok biztos, meg a benne lévő 16-os AMD. FPU-k nem tudom, hogy viszonyulnak hozzá, reggel néztem, 15-öt mutatott LM2 FPU-ra. Ha le tudom venni a turbót, lehet, hogy segít. Érzetre penge, ha lehet ezt mondani egy 286-rólVideosebesség átlépi az 5000-et, 3Dbenchben ezzel simán lehagyja a régi 20-as lapomat. Valószínűleg játékokban is jót tesz.
+ Normálisan elhelyezett SIPP socketek, két sorban a lap szélén, az első ISA hátoldala fele. Aligha ütközik bármivel.
- Enyhe elemfolyás. Vezetősávok megvannak...
? Sötétzöld/bronzos színvilág. A sárga 286 szokatlanabb, ezért jobban tetszik.
- Hülye primadonna. Ahányszor hozzányúlok a ramokhoz, megsértődik, és nem akar elindulni. Most épp itt tartok. Maradtam volna a reggeli 0.5MB DIP + 2MB SIPP konfignál, amivel reggel működött... Még nem szórtam ki, de rezeg a léc.Elvileg mindkettő 4 megát kezel (ugyanabban a bankban elhelyezett DIP+SIPP-től meghülyülnek), pont ennyi DIPP-em van kéznél, ez adott a happy endhez. GUS és Vibra is szól bennük, nem ökörködnek, mint múltkor az Octek Fox M-ben. Persze emiatt nagy a kísértés, hogy a Citygate chipes 286-ot is megtartsam a 16 mega SIMM-mel. Az igen szép ritka darab. Kár, hogy forrasztott, ráadásul 25-ös Harris incseleg benne, miközben 20MHz-en jár a rendszer
-
-
alvaro
senior tag
-
válasz
bacsis #47861 üzenetére
Nekünk a nem pnp (286 esetében ugye ez nem szempont, de azért fontos lehet) Adaptec kártyák akkor produkáltak érdekességeket (jellemzően P1 lapban), amikor valami ISA SB kártya került melléjük.
Összeakadtak rendesen.
Nem SB kártyát mellétéve az esetek nagy részében, de nem minden esetben elmúltak a gondok.
Lehet, nálad is címtartomány vagy bármi hasonló szintű dolog okozza. -
-
nyulnyulu
senior tag
válasz
bacsis #47684 üzenetére
Értem,akkor tovább keresgélek,csak nagyon kevés infó van róla.
http://www.cpu-collection.de/?l0=i&i=2113
Ilyen proci van benne,és az akksi nem mart szét semmit,mint irtam,elég szép állapotban van.http://www.ithistory.org/db/hardware/cyrix/cyrix-fasmath-cx-
Kb ennyi infot találtam rola
-
-
válasz
bacsis #47635 üzenetére
Milyen gép ? 286 ? Mennyi ram van benne ? Ha csak 1MB akkor a HMA nem elérhető, ha 2, 4 vagy több akkor mennie kell az extended memory tesztnek, aztán ha be van írva a config.sys- be a dos=high, akkor jórészét oda felpakolja. 286- on UMB és EMS alapból nincs de bizonyos típusokon célprogrammal megoldható. Az én próbálkozásaim eddig a hatástalantól a fagyásig terjedtek
, ebben Fenyő a szakértő. A20 line sok biosban átállítható fastra - némelyikben a billentyűzetnél van, úgy rémlik
-
válasz
bacsis #47557 üzenetére
En valahol 6k kornyeken kiszalltam. Ennyit messze nem er.
DarthSun: Nem hinnem, szepen emelkedik az aruk. En az Amigakon vagyok elhasalva. Meg idoben vettem szeriat, most ingem gatyam ramenne egy 500, 500+, 600, 1200 + turbo cuccokra.
arn: Ezert vettem most Atari ST-t. Annak lent van az ara, csak kellene egy kulso meghajto, hogy ne kelljen cserelgetni a lemezeket
-
arn
félisten
válasz
bacsis #47557 üzenetére
v2ot ebayen sokkal olcsobban kapsz... 20-25 eurotol. pedig ott aztan minden baromi draga szokott lenni. 50-60 euroert meg a kufaroktol is kapsz barmikor. es utalom is, hogy sokan csak azert verik fel az arakat, mert ezzel bizniszelnek, es nem hobby.
en ilyenkor annyit csinalok, hogy gyujtok mast... a draga cuccokat kenjek a hajukra
-
-
-
ebegab92
senior tag
válasz
bacsis #47011 üzenetére
Ezeket a tesztjeidet vettem alapul
Gondoltam arra, hogy kiviszem a hidegre a gépet, aztán az majd hűvösen tartja, csak mire lett rá időm, melegebb lett meg esni kezdett az eső
A 800-as szériát inkább nem erőltetném benne, eszméletlen nagy a fogyasztása, így a hőtermelése is
Így is örülök, hogy az Alpine 7 60 fok alatt tudja tartani alapbeállítások mellett.
-
arn
félisten
válasz
bacsis #46817 üzenetére
majd keszulok
igazabol nem kartyakat, lapokat, stb gyujtogetek - adott kor kore epitek gepeket, felkonfigokat. csak egyket kartya van, amit pluszban szerezek be, mert erdekes volt.
egyelore ezek vannak tervben...
1993 - 3/486 hibrid, elso generacios vlb, socket 1, dx2 66
1994 - dx4 vlb, a 486 hattyudala (95os gep epul ra - a vinyo es vlb vezerlo miatt 95os igazabol)
1995 nyar - a win95 elotti dos korszak topkonfigja, az erett pentium, p133 + triton + trio64v+
1996/97 forduloja - az elso 3ds kartyak, az utolso pentium a p2 korszak elott (p200mmx + tx + 3dfx)
1998 nyar - a 3ds boom, p2, bx, slot1, tnt, voodoo2, 3ds hangkartyak
2000 tavasz - a w98as korszak vege, isa slotos bx kimaxolasa (p3 1000, gf2 gts)(#46816) alvaro: az isa slotos dmakezeles es az sb kompatiblitas sajnos agyonvagta ezt, es a dos kihalasa epp egybeesett az isa hanyatlasaval.
-
válasz
bacsis #46789 üzenetére
Jah nézd meg még Chromium-al (esetleg Operával) az több mindent gyorsít, add ki terminálból a sudo apt-get install chromium-browser chromium-browser-l10n pepperflashplugin-nonfree parancsot (vagy Synaptic csomagkezelőben keress rá ezekre a csomagokra és úgy is telepítheted), utána böngészőben nézd meg chrome://gpu fül alatt, hogy élnek-e a gyorsítások, ha Inteles (és nem szoftveres llvm, mondjuk terminál alól az inxi -F parancs is megmondja milyen driver aktív) a kari akkor további optimalizáció érdekében létrehozhatsz egy beállítófájlt is, de először is könyvtárt neki; sudo mkdir /etc/X11/xorg.conf.d, ill. nyílt driverek (intel, amd, nouveau) esetében első körben érdemes bekapcsolni az ablakkezelő hangolásánál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót, majd alt-f2-vel gksu gedit /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf pranccsal hozd létre a 20-intel.conf nevűt fájl és másold bele;
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSectionFirefox-hoz létezik open with addon is, amivel az smpalyert hozzáadhatod és közvetlenül a böngészőből nyithatod meg a videókat, smtube-bal pedig böngésző nélkül is keresgélhetsz a youtube-on, legfrisebb smplayer/tube-ot a következőképen telepítheted (terminálból);
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer smplayer-themes smplayer-skins smtubezoltanz: Van egy kisebb kupac Vibrám, egy időben itt írogattam, hogy vigye akinek kell, de senki nem harapott rá, azóta a pincében pihennek, ha kell szívesen adok belőle, amúgy nekünk Adlib volt az első karink 386-osban, amikor haver SB16-ra váltott, bagóért megvettem tőle, aztán vami Opti chipes SB Pro klón jött, ez már 486-osban, ami 5x86-ba ment tovább, majd K6-2-höz már Vibránk volt, utána volt még Sb128 meg Audigy 1 is, de akkor már több gép is volt a háztartásban és javarészt amin volt integrált az már arról szólt.
-
FF23
senior tag
-
quailstorm
félisten
válasz
bacsis #46711 üzenetére
Két partíció, semmi több. Meg swap, tehát három.
Bizonyos telepítőkön alapból is van egy grafikus particionáló, Ubuntu grafikus install pl, ott még a GParted liveCD is elkerülhető. Persze mehet az egész pendrive-ról is, mondjuk YUMI-val.(#46710) Fenyő: ha lesz időm, ránézek újra, Debian 7-tel együtt be van vágva a sarokba, már nem emlékszek hogy volt, meg anyám nem is nagyon nézett videót rajta. (már a Prescottra) Az viszont biztos, hogy videolejátszásban csalódás volt. 720p MP4-et vitte csak, kb a 2GHz-es Barton szintjén.
Btw az a Pentium M szerintem XP alatt is vinné a 360p-t. Nem hiszem hogy ebben drasztikus különbség lenne a két rendszer közt.
-
válasz
bacsis #46711 üzenetére
Csak zsugorítsd le az XP-és partíciódat, hogy maradjon a Linux-nak egy ~15GB-nyi hely (azon nagyon kényelmesen elfér, igazából 6-8GB is elég ha csak a legszükségesebbek kellenek), meg Swap partíciónak 1-2GB-ot, ezt megteheted akár live Linux alól is Gparteddel, és az üres helyen hozz létre egy ext4 és egy swap pacitriót, bár ha megvan az üres hely a telepítővel választhatod a Linux telepítése Win mellé opciót és akkor megcsinálja automatikusan, ha kézzel szeretnéd az előbbiek szerint akkor a vmi más opciót, a telepítő mind2 esetben telepíti a grubot, ami megtalálja a Win bootloader-ét is és automatikusan beleteszi a bootmenube.
quailstorm: Debian 7 alatt elég régi driverek vannak és az ablakkezelése is lassúcska, tearinges, videónézéshez nem igazán ideális más disztrókhoz képest, otthoni/videónézős használtra inkább Arch/Fedora/Ubuntu alapú disztrók ajánlottak szvsz inkább.
Pentium M igazából 480p-ben is ment, de úgy már ilyen 90% körüli, feletti cpu terheléssel, szóval csücskös volt, viszont XP alapból lassabb egy ilyen gépen (főleg 512mb-án), meg már nem is fejlesztik, tele van biztonsági réssel, szóval egyéb más szempontból is élhetőbb egy ilyen gép Linuxal
-
válasz
bacsis #46700 üzenetére
Ha Intel GMA950 van alatta akkor az elég sok mindent fog gyorsítani Linux alatt (OpenGL 1.4-et tud gyorsítani hardveresen ha minden igaz), többet mindent mint Win alatt (ott már Sm3.0-ás kari kell bárninemű gyorsításhoz, Linux alatt már egy OpenGL 1.2-es is gyorsít ezt azt), szóval nem kizárt, hogy menne vele böngészőből is a 360p (nagyobb felbontáshoz külsős progi (Smtube) kell), de leginkább xfce de, alatt, annak még tudja hardveresen gyorsítani a kompozitorát és kellően lájtos, egy Mint XFCE-re nyugodtan próbálj rá (azon sok mindent nem kell állítani, max hogy ne tearingeljen, de az sem egy nagy mutatvány), egy Pentiu M 1.6 915G-és lapos van most kéznél, ami hasonló kaliber lehet és rá tudok nézni mit bír youtube alatt...
-
quailstorm
félisten
válasz
bacsis #46700 üzenetére
Sajnos ez a legkisebb mértékben sem igaz.
A GMA950 egy érdekes mixe a DirectX 6.1-es kártyának és a muszájhogyfussonazAerodesemmitöbb mentalitásnak. Ha durva akarok lenni...GeF FX: FX9.0a, HW SM2.0 Open GL 2.1 Azt tudjuk hogy a Radeon ennél csak jobb.
Namost nézzük a GMA950-et. Nincs T&L!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ergo még a DX7-nek sem felel meg teljesen.
PixelShader 2.0, de NINCS Vertex Shader. Ergo még a DX8.x-nek se felel meg. És a híresen fos OpenGL1.4 "support".
Van viszont WDDM driver Aeroval, na kb itt ki is fújt a tudása. Nameg megpróbál a procin szoftveresen emulálni mindent ami kellene a futáshoz több (kevesebb) sikerrel.GMA950-nel egyébként lehetne LXDE vagy XFCE DE-t használni, a PowerVR az tényleg nagyon nagy korlát lett volna, mint ahogy a SiS és az S3 is.
Az meg hogy újabb, sajnos irreleváns, mert nyílt driver a HW specifikációk ismeretének hiányában nincs. Ráadásul maga a HW is kőbuta. Radeon 9600-hoz jó a nyílt driver, FX-hez van nyílt driver ami működik. A zárt az sajna már kifutott, még Debian 7 időkben volt legacy supportos.Intel integrált grafikát tekintve 3 csapás van
Sandy Bridge-ig, a fos. Annyira fos hogy az már nevetséges, tehát jó, amíg nem kell rajta dolgozni.
A HD4000, ami csak közepesen fos, még bugol, glitchel, de néha még használható is (ilyen van nekem)
Haswell óta viszont érdemes őket komolyan venni, Gen7.5 és ami azóta van, az végre értelmes, működik és jó. Persze csak Inteles mércével. Az, hogy csomó minden elfut, nem 2FPS és ráadásul a kép se akar miszlikbe hullani, már eredmény. -
quailstorm
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Horgász topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- Renault, Dacia topik
- Asztalos klub
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest