- One mobilszolgáltatások
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Netfone
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tserrof77
őstag
Létezett fesz szabályzós slot1 átalakító, amibe kézzel tudtad adni az FCPGA procik kisebb feszét. Korai BE6-ba is így sikerült egy 566-os ződet hajtanom, ráadásul Q-s széria volt 112MHz FSB-vel repült mint állat. De ez a sis izé szvsz már szorzóban sem bírná, még ha találtok is hozzá átalakítót...
-
Megtekertetni egy alternatíva, de ez a szar be van öntve a házba úgy, hogy max gyártatok újat helyette házzal mindennel. De az már többe lenne, mint megvenni egy új meghajtót táppal együtt. Trafót tudok szerezni, vagy átalakítom a belsőséget. Van benne egy kapacitív feszültség sokszorozó, azt kiváltom step up kapcsolóüzeművel. De akkor már nem lesz az igazi.
Találtam egy 2A-es 220V-os darabot. Talán elég lesz, bár neccesen. Na és mire ideér Kínából az is szép lesz. Amcsi 110V-osból Dunát lehet rekeszteni
-
Exian
addikt
Memória amennyire néztem, 256 MB SD és alaplapi VGA. Eléggé integrált cucc ez már, minden van alaplapon, már 4db USB port is. Winyó Seagate 20 GB-os van elvileg mindegyikben. Az alaplap nagyon mókás, csavarmentesen, egy reteszt elhúzva pillanatok alatt kihúzható a gépből. Ez most nekem jó, mert így gyorsan ki tudom húzgálni...
Ha engedik, akkor kiszedem az összesből az alaplapot, procistul, memóriástul. Ámde sajnos a kiegészítő kártya nélkül, amire csatlakozik az alaplap, szerintem használhatatlanok a lapok.
(1db-ot azért meg tudtam már menteni, ami komplett, remélem épp egy működő példány. Szívesen felraknám rá az eredetileg rá való Solarist
Bár ki tudja, lehet, hogy eleve az van rajtuk).
-
-
arn
félisten
a png?
a gyartok szamanak csokkenese az termeszetes velejaroja a dolognak, ugyanez megy a proci, vinyo, vagy akar az autopiacon is.
az intel erdekes, hogy 30+ eve lelkesen probalkozik
de az is erdekes, hogy szinte csak nv az, amit nem vasaroltak fel, es sajat laban all evtizedek ota. a vezetoseg nagyon jol teszi a dolgat.
-
-
-
arn
félisten
kiszedem a hazbol, mert ez az oldalso tapos verzio - horror szerelni, lehet nincs is rendesen a helyen, vakon raktam mindig be. van egy olyan tippem, hogy a tartokeret nem teljesen kompatibilis a hutovel, es elnyomja vmerre.
a secc1 meg tiszta konstrukcionak tunt, de a secc2nel ezek a keretek szarra se jok. a procit nem tartjak rendesen, de kiszedni meg nem lehet normalisan, mert mindig beakad vmi muanyag lamellaba.
-
Valami halk kellene, bontottól tartok, mert ha megáll megsül belül a 600-as.
Más téma, hátha felpörög a topic:
Felmerült, hogy bemutatnék pár mikrogépet (nem PC-t), de limitált a hely és a monitorok száma is. Mondjuk 4 gépet lehet választani, akkor mit raknátok ki? Nagyjából minden van, ami a 80-as évekre jellemző volt:Commodore: VIC, 16, +4, 64, A500, A600, A1200
Atari: 800XL, 260ST, 1040STF, 1040STFM, 512STE
Ismertebb Z80 alapúak: ZX81, Spectrum, Enterprise, Amstrad CPC
Magyarok: HT1080, Primo, TVC
Extra: Vidi TV játék, Ti99 4/A, Acorn ElectronSzóval ti mit raknátok be a limitált csomagba és miért? A tippadók között HD-s floppy lemezt sorsolok ki.
-
arn
félisten
vhogy a pinkivezetesekbol tudta az alaplap, hogy mekkora a proci vidje, kulonben a leragasztasok semmit sem ertek volna, de lehet mas procinal ez mas videt eredmenyezett, igy ha a slotket nem tamogatta, akkor rossz fesszel kinalta meg az alaplap a procit.
a 486nal is ebbe futottam bele, hogy van egy dokumentalatlan valaszto jumper, ami eldonti, hogy 3.3vot adjon vagy 5vot a procinak, hiaba jumperolod be a doksi szerint pl 3.3vra.
nem remlik feszstab a slotketeken, maganak a lapnak tudnia kellett kezelni az egesz tartomanyt. pl ha a p2bn korabbi ic van, akkor nem tud lemenni a cumine feszultsegi szintjeig. a slotketek tobbnyire passziv cuccok voltak, amennyire en emlekszem, csak a labkiosztasokkal jatszottak a jumperekkel (fsb, feszultseg).
de probalok utanaolvasni, mert nagyon kikoptak mar nekem ezek a dolgok. mikbol kimarad a mostani generacio
-
arn
félisten
arra emlekszem, hogy lehetett a pineket ragaszgatni, feszultseg, etc miatt. aztan kesobb meg jottek olyanok, ahol be lehetett ugy jumperolni, hogy el lehetett hitetni a lappal, hogy mas a vid pl. maga slot/socket nem hiszem, hogy valtozott, de a slot1en csak 242 pin van, lehet mashogy vannak behuzalozva az atalakitok.
a 300am anno meg slotos volt, viszont a 366 mar socketes. ment szepen 550en
a cumines celeronhoz viszont mas atalakito kellett, mert a tesomeket gubertam el.
ez vmi teljesen kommersz atalakito lehet meg a mendocinos korszakbol.
-
ebegab92
senior tag
Itt találtam anno, de sajnos ők sem tudták megmondani a típusát. Létezhettek dual 486-os rendszerek, de ahhoz Windows NT kellett, hogy a 2. CPU is használva legyen.
-
arn
félisten
The first APIC was the 82489DX – it was a discrete chip that functioned both as local and I/O APIC. The 82489DX enabled construction of symmetric multiprocessor (SMP) systems with the Intel 486 and early Pentium processors; for example, the reference two-way 486 SMP system used three 82489DX chips, two as local APICs and one as I/O APIC. Starting with the P54C processor, the local APIC functionality was integrated into the Intel processors' silicon. The first dedicated I/O APIC was the Intel 82093AA, which was intended for PIIX3-based systems.
(#46539) Rive: irtam, hogy cachevezerlo. nekem mindenesetre erdekes sor
-
Bile Demon
őstag
Az eddigi tapasztalatok alapján megkérdőjeleztem, hogy a NONAME S3 kártyák tényleg lassabbak.
Nem találtam a neten erről semmit. Érdemi választ sem a feltett kérdéseimre. (órajel ellenőrzésének mikéntje, milyen és mekkora órajel/időzítés eltérések vannak, mások tesztjei stb.)Szerintem:
1. a különbségek elenyészőek.
2. Hiába van ott a "csudaram" a kártyán, úgy sincs kihasználva. Valami általános BIOS van rajta, attól függetlenül, hogy a gyártó éppen milyen RAM-ot szerelt rá (TRIO64 esetén 50-60-70nS).
Persze ez azt is jelenti, hogy custom BIOS-al vagy regiszterek átírásával van tuning potenciál a gyorsabb RAM-os kártyákban. Ennek a mikéntje is érdekel.
3. Ha gyorsabb is a RAM, akkor abból hol lehet profitálni? (Az 1 és 2MB kártyák közt van 32/64 bit sávszélesség különbség, az sem látszik meg sehol.)Mit szeretnék mérni?
Az egyes kártyák gyorsaságát egymáshoz képest. (DOS alatt)
Hogyan? Erre én is kíváncsi vagyok, mert a teszt programok a VGA kártya sebességénél jobban érzékenyek a CPU-ra, busz órajelre, stb. A javasolt Doom 1.9S timedemoval is teszteltem , de az is inkább CPU sebességtől függ a 486-os procinál. Talán a Pentium 233MMX-nél már nagyobb eltérések lesznek -megmutatkoznak a lassabb kártyák- már ha tényleg van eltérés köztük. -
Bile Demon
őstag
Pont egy IDE-s SB PRO2 van a gépben, jó ötlet, az is megoldás lehet LED világítás ellen.
Egyébként nincs semmi gond a BIOS-al, egyszerűen nem ismeri fel, ami kb. csak annyi, hogy nem írja ki bootoláskor, amúgy működik rendesen a driver.
Még arra is gondoltam, hogy a CD csatornáját NONE-ra állítom (magyarul nincs rajta HDD). Nem keresi, nem vár, talán nem marad kivilágítva a LED, és a driver úgyis megtalálja, mert a csatorna nincs letiltva csak a BIOS-ban a HDD keresés.
Majd kipróbálom, de még mindig települ a Win 2000, nem is tudom, mióta!
(3-4 óra tuti megvan már úgy hogy addig jutott el tegnap, hogy nincs elég memória, 32MB kell. Ma megkapta és onnan folytatja a telepítő, ez már HDD-ről HDD-re pakolászás.)
-
arn
félisten
na jo, de ha lehet ujat venni atsben, miert vegyek atxeset? mongy vmivel olcsobb lenne az atxes...
(#45253) bacsis: thx...
tegnap megneztem egy ali chipsetes 486 pcios lapot, semmivel se vitt at tobbet, mint a vlbs vezerlom. a quantum fireball viszont durva
a p3ban tobb mint 6 megat tud linearis olvasasban is, raadasul a lemez feleig nem is esik a teljesitmeny. 95ben ez nem volt egy rossz ertek ide vinyonal, az alig idosebb oszver conner felet se tudja.
-
Szerintem nem volt itt semmi pocs meregetes. En legalabbis sehol nem ereztem ilyet. Szakmai ervkent sose hoztam fel, hogy pl. mekkora a gepfarm amit patyolgatunk es mekkora eves koltesegvetes tartozik hozza. De a megszerzett tapasztalatot meresekkel alatamasztva igen.
Ha kartyakat cincaltok szet az engem is erdekel es legalabb tanulok valamit belole, szoval hajra. Fokent, ha azok retro darabok
-
hmmm. azon gondolkozom, hogy mit is irjak, de maradok az elsonel es az utolsonal. ZX-81 1kB gepikodban-tol eljutottam a "Hany millio mail?" kerdesig. Ettol meg nem hiszem, hogy ne tudnek tanulni barmelyik terulten, mert gyorsabban fejlodik az agazat, mint amilyen gyorsan elolvashatnam a dolgokat. Szoval turelem es megertes legyen szivetekben.
-
Akkor azt mondd(játok) meg nekem hogy ezen a Radeon7000- es kártyán milyen kondik vannak ? Viszonylag késői kiadás, szinte újonnan vettem, megörültem hogy modern kondik, DVI, PCI, milyen jó lesz olyan retro lapba, melyen nincs AGP. Működik is szépen, PPro mellett van jelenleg.
-
"Izé... Az ott mind elko, csak SMD tokban."
versus
"A kerámia az a kicsi lapos barna, nem volt róla szó föntebb egyáltalán."
Nem derült ki számomra egyértelműen, te az alatt hogy mind, mégsem mindet értesz. Természetesen jól láthatóan a szilárdtest elkok is SMD tokozásúak.
"Elko nagyon régen csak a through-hole henger alakú tokban volt, ebben az alakban híresült el, mint pupulós/döglős. Aztán kényelmi okokból megcsinálták ugyanezeket az elkókat SMD formában is: a henger alak tulajdonképpen maradt, csak kapott egy kicsi műanyag papucsot, ami alatt széthajtották és ellapították a lábakat. Ez van föntebb a kártyán."
Amit linkeltél through-hole az klasszikus alumíniumelektrolit elkó, folyékony elektrolittal. Nem púposodik, nem döglődik (de öregszik), kivéve ha hamis a kondenzátor | hibás a kondenzátor | nem a megfelelő paraméterű alkatrész lett a designban használva. Amik SMD kivitelben vannak a Roland kártyán pedig szilárd alumíniumelektrolit kondenzátorok. Nem csak abban különböznek hogy szét lettek tárva a lábai mint egy rossz kurvának, hanem maga a kondenzátor is más.
-
A következő lépés egy filléres tesztkártya beszerzése
Régóta mondom, hogy alap dolog, és igencsak megkönnyíti hogy merre induljunk el. -
PaulMP
csendes tag
Gondolhatod, hogy nem egy jó állapotút szednék szét,egy működő darabot nem lenne szívem tönkretenni.
Két vadonatúj is érkezik hozzám a napokban egy másik project-hezAmúgy meg azért esett erre a választás, mert talán ez a legkülönlegesebb CPU a 3 különálló die-al, még hasonló sem igen van.
-
-
-
Ádyka
őstag
ATIFLASH
BIOS lementése: atiflash -s 0 biosneve.bin
- s - BIOS lementése
- 0 - VGA egység sorszáma (ha nincs benn még egy VGA akkor 0, elvileg ez mutat az AGP-re de aki nem hiszi az a -i opcióval megnézheti melyik kártyája is a flashelendő Radeon)új BIOS feltöltése: atiflash -p -f 0 biosneve.bin (-r)
- p - BIOS beírása
- f - flashelést kikényszeríti hibás checksum és védelem ellenére is (fontos)
- 0 - VGA egység sorszáma
- r - opcionális, ha odaírjuk, akkor a flashelés után automatikusan újraindítja a rendszert -
Rive
veterán
Nem tudja valaki véletlenül, hogyan kellene/illene kiolvasni/beírni egy ilyen ATI 9000Pro -ba a bios-t?
Az eredetit nem kellene veszélyeztetni, az enyém meg nem ad képet... Meg azt se tudom már, hogy milyen programra lenne szükség
Arn: maj' megnézem, észbentartom. Néha akad... Csak most valami megás trident ISA épp előbukott a fiókból.
-
arn
félisten
azert irtam, hogy tdp fuggvenyeben... pl ha a tipikus asztali tdposztalyt nezed 90w kornyeken, szinte semmi az elmult ot evben, nemi csikszelessegcsokkenesbol fakado magasabb orajel, de az is skalazhatosagi problemakba utkozik. a magok szamaval valo skalazodas is hatekonyabb mar (pedig az sem az x86 es a platform erossege). nem veletlenul mozdul az amd es az intel xeon is ebbe az iranyba.
ellenben ha lemegyunk 10 wattra, akkor jocskan volt fejlodes, csak eppen ez a terulet kevesbe van kihasznalva, foleg desktopon, de a notebookok profitalnak belole. hogy melyik hatekonyabb erosen tdposztaly fuggo, szerintem egy 20-30 wattig mar gyorsabb armos procit tudnanak epiteni, mint x86osat. felette biztos hatekonyabb az x86, es armnal nem tudjuk, hogy hol a plafon (addig x86nal lefele azert latszik).
a tipikus tartalomfogyasztasi feladatkorben teljesen felnott a tablet szintu hw a desktophoz, de a notebookhoz mindenkepp. pl egy notebookon nem fognak eroforrasigenyes dolgokat futtatni az akku miatt.
a tabletkepernyos hasonlatot nem ertem, mert a tabletek jellemzoen nagyobb felbontasban dolgoznak, mint a 4k megjeleneseig a desktop. de egy atlagos desktop pc ma is fullhd felbontas korul van.
-
arn
félisten
Ezek a proggik ilyesmikkel (is) operalnak
kapcsolgattam oket, de nem olyan hatasos, mint a lassito program. Az l1 cache kikapcsolasa ert vmit.
(#42375) DarthSun: oszinten szolva en sem emlekszem hasonlo problemara, de lehet csak nem inditottam, azokban az idokben tul sok dosos jatekot, vagy lehet gust hasznaltam. Mindenesetre most ket sb16tal is ugyanaz a jelenseg, a jatekok nem tudjak inicializalni a kartyat, vagy felig (pl fm ok, digi nem ok). Minel ujabbak a jatekok annal ritkabb a tunet (92-93ban sok), 94ben kevesebb. Ha lassitok, eletrekelnek. A rendesen megirt regi jatekokkal nincs gond (dune2, doom, etc).
Majd csinalok egy listat, hogy minel tapasztaltam. Hatha csak lappal, stb osszefuggo tunet. Eltero biosbeallitasok, es hwes konfiguralas sem segitett.
Itt egy oldal a lassitos programokrol. [link]
-
arn
félisten
vmi bevontatot irnak... osszetetelre meg nem talaltam semmi infot. az amazonon mindenesetre nagyon dicserik.
nekem az izopropil bevalt, eleg szepek lettek a regi vasak
a fem lezarokat leszidoloztam, a voodoo speciel ugy nez ki, mintha most vettem ki a dobozbol. a 94es sb16 is eleg jo lett. a por legnagyobb reszet szarazon leszedtem, a keves maradekot az alkohol szepen lemosta, miutan bespricniztem. kitettem az ablakba szaradni, es kesz is.
jah lejott a jelolofestek is... ugy latszik az volt. az alkohol szepen leoldotta. remelem mukodni is fognak.
-
arn
félisten
-
Senkinek sem könnyű, de azért mert szereted a hobbidat, és nincs rá időd, még nem kell lemondanod róla
Most is itt vagy, olvasod a fórumot, tehát valamilyen szinten a hobbiddal foglalkozol
na meg ott vannak a hétvégék, szerintem is, ha valaki nagyon akarja, nem hiszem el, hogy heti 1-1 óra ne férne bele
Én simán van, ha valamire rákattanok, és hajt a kíváncsiság, akkor 23:30-kor mikor hazaérek, elrendezem a gyerekeket következő napra és akkor hajnali 1:00-kor még 1 órácskát beiktatok gép buherálásra -
Sanchez638
addikt
Gondolom nagyon kell a pénz és sok pénz.. Ha jó szakember vagy akkor bőven tudsz válogatni a szakmák közül.. Simán meg lehet oldani mindent. Ismerősöm szeret hisztizni, sosincs pénze, de se csaj,se autó és csak albérlet folyamatosan dolgozik. De ismertem olyan idős urat aki 82éves koráig aktívan vitte a cégét, panaszkodott, hogy nincs ideje másra. Persze mert nem tudott leállni a munkával, de pénze már volt bőven.
Ha nagyon zavar a 7-20-ig talpon, akkor keresnél másik munkát.
Karácsony előtt voltam én is, hogy fél9kor indultam és este fél10re voltam otthon minden nap.Sokszor panaszkodni könnyebb mint tenni ellene. Ha lehetőségem lett volna ismerős kint akár, már rég külföldön lennék.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Milyen notebookot vegyek?
- Star Trek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Futás, futópályák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo Miix 510-12IKB : i5-7G I 8GB I 256GB SSD I 12" Touch I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest