- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hobizoli #112346 üzenetére
Ezt én is megtaláltam.
És közben azt is, hogy Radeon VE. Még csak nem is hallottam róla így, pedig azt hittem, pöpec vagyok Radeon témában
Phils is csinált róla videót. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112342 üzenetére
Az LGA1700 volt mostanság az egyetlen ami három generációt szolgált ki, általában kettőt szoktak. Sőt, ha anno nem B560-as, hanem B460-as lapot veszek, akkor nekem olyan lapom lett volna, ami csak a 10th gen-t tudja semmi mást. Az már tök másik történet, hogy semmi értelme nincs nekem 11th genre átállni, lévén a 11400 alig gyorsabb mint a jelenlegi procim, egy I7 10700-al sokkal jobban járnék. Jha és nem mellesleg jelenleg még tök elégedett vagyok a procimmal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112337 üzenetére
"csak a marketing, meg a gigaherc bűvölet csapdájába sokan beleájultak ész nélkül" - bizony, bizony, eleinte még én is. Relative hamar rájöttem a dolgokra, de az első gépemnél (Celeron 366) bizony én is a MHZ-ek bűvöletében éltem. Abból indultam ki, hogy jujj ez mennyivel gyorsabb lesz mint haver 166-osa, meg mint a másik 333-asa. Csakhát utóbbiban volt egy Intel 740-es VGA ami nem volt egy nagy csoda, de az S3Trio 3D/2X-hez képest mégis csoda volt. Nem értettem miért megy neki sokkal szebben és több FPS-el is a Carmagedon 2, mikor nekem van gyorsabb gépem. Mikor megjött az ASUS V3400TNT, akkor rögtön sokmindent megértettem. Pedig addigra már csak 32MB RAMom volt, jó sokáig töltöttek be a játékok, de a különbség mind látványban mind sebességben ég és föld volt.
Mostanában rendes ajánlásokat látok a topicban. (Egyébként sosem baj, ha lapra kicsit többet szán az ember, de inkább csak AMDnél, ahol nem az lesz, hogy 2 év múlva elavult a foglalat).
-
jokeph
nagyúr
válasz
hobizoli #112335 üzenetére
Pontosan. Én meg is rántottam 4,6-ra.
Elraktam szépen, a Z170-el együtt pihennek.
ITX Z270-be meg bedobtam a 7600K-t, tartalék gépnek összeraktam az RX 460-al ITX házban.#112336KROK640: a ramok maradhattak volna, mert volt Z170-es DDR3-as deszka is, csak nem nagyon beszéltek róla.
#112340KROK640: ráadásul nem is nevenincs dzsunka gyártók csináltak olyat, hanem pl. az Asus és a Giga is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112335 üzenetére
Azzal a cuccal én is szemeztem, és tuning lett volna nekem is a fő cél vele. Az volt az első CPU-ra amire a 4330-at érdemes lett volna lecserélnem. Csak hát Z-s lappal együtt ár (meg akkor RAMot is cseréljek) egész komoly pénzre jött volna ki a váltás, így sajnos kihagytam.
Volt aki itt a fórumon majdnem 5GHZ-et ért el vele. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112331 üzenetére
Igen, a C2D-knél nem volt se HT se 2SMT, majd a Core I sorozatnál vették elő újra
"i3 is a 2c4t megoldasa sem tudta ugyanazt a kakaot egy i5 4c4t-hez kepest azonos orajelen, ha az adott sw rendesen kihasznalta a CPU tobbszalas kepesseget" - ha, ha ... De a valóságban azt tapasztalatam még 2015-ben is, hogya magasabb órajelű 2C4T gyakorlatban sokkal jobb mint az alacsonyabb órajelű 4C4T.
Konkrétan egy 3000MHZ-es 4th gen I5-re cserélhettem volna a I3 4330-at, de azt tapasztalatam, hogy nem jobb az akkori játékokkal, sőt... Szinte semmi hátrányát nem vettem észre a két valódi és két virtuális magnak, elindult minden olyan játék is ami minimum 4 szálat kért, viszont mivel volt párszáz MHZ órajl előny jobban is ment. Persze akkor a legtöbb játék maximum elméletileg használt 4 szálat, a legtöbb elvolt kettőn is. Mindegy, arra jó volt, hogy meggyőzzön, hogy nem kell cserélni.
Ma már könnyen lehet, hogy más lenne a helyzet, de 2015 őszén még ez volt. -
válasz
hobizoli #112327 üzenetére
mert nincs egyensulyban
Istenem, de sok ilyen gépem volt. kb. 6 év alatt szerintem 2-3 havi rendszerességgel építettem át a gépem. Éppen volt kis pénz, akkor valami fejlődött, aztán megint várni kellett. A vidd el, használd egészséggel XT-ből így lett apránként más gép. Az Amigából kifutotta a monitor és a kártya hozzá, elvégre a Trident ment 8 bites slotban, de már csak ST-225 fért bele a maradékba, az is kölcsönbe félig. Tudtam, hogy a következő lépést csak ki kell várni, a nyári keresetből alakult 386SX +2MB RAM. Aztán lett 4MB RAM, mert már nem indultak el az új dolgok, de az MFM maradt. Intermezzóként a 80MHz-es kristályt 96-ra cserélve máris gyorsult a gép cca 20%-ot. Jött egy alkalmi hangkártya-CD kombó, egy írt CD után a hellyel már kevésbé voltam bajban és a lemezeket sem kellett cserélgetni, hogy visszatöltesm amit éppen letöröltem. De a legjobb az volt, hogy már volt hangja. Kicsit később merevlemez is akadt a gépbe, hihetetlen 80, vagy 120MB volt? Aztán a videókártya kapott több RAM-ot, mondjuk sok értelme nem volt, de olcsón utánam vágták. Igenám, de a nagyobb felbontást már nem bírta csak interlacedben a monitor, az is cserélődött. Azután befutott a kettes vágányra egy DLC-s deszka, hálásan megköszöntem. Valamivel később ez kapott egy DX2-őt ami 80 helyett 100-on járt, mást nem lehetett tenni 5V-os volt szegénykém. Valami hűtőházas meló után 8MB RAM lett benne. A vinyó egyre jobban szorított és kellett volna valami VLB-s kártya, de csak az utóbbira futotta a Danonos melóból. A sörösök jobban fizettek és az adatbázisokat jobban szerettem a túrórudi számolgatásnál. Ebből lett gyorsan vinyó, majd átmeneti megoldásként leesett egy 5x86, de csak ISA kártyával, mert az úgyis átmeneti. Aztán a koleszban akadt másodkézből S7-es lap és bele egy 6x86, na meg egy Miro S3-as kártya. Talán ez volt az első ami viszonylag kiegyensúlyozottan volt közepes gép. Procik jöttek-mentek, néha alig tudtak bemelegedni a foglalatba. Majd az egész ment a levesbe és betámadtam a görögöket, utánuk meg az első igazán jó PC-m: 300A cerkával 98 dec 24-én..
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112326 üzenetére
Utáltam is, hogy a HyperTransportnak is ugyanaz volta rövidítése.
De egyébként némi megszakítással de 20 éve vannak HT-s azaz Hyper Threadinges CPUim (11 éve folyamatosan a főgépem is Hyper Threadinges), de sehol nem láttam HTTnek emlegeteve, mindenhol HT vagy H-T azaz Hyper-Threading a neve, és cikkekben is így láttam. Logikus amit írsz, de ezzel így nem találkoztam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112321 üzenetére
HT lesz az nem HTT. Legalábbis szerintem te a Hyper Threadingre gondolsz.
SMP jobb volt mint a HT igen, de a 2SMT CPU-k kicsit később jöttek, azok már a valódi két magosak voltak asszem.Háát... alkalmazástól függően volt egy 2-3,6GHZ-es K7... De érdemes lenne lemérni. Csak az még nekem sem megy csak úgy
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #112321 üzenetére
attól függ, hogy melyik korszakot nézzük. a pentium4 524 (64 bites processzor HT-vel, 533mas fsb-vel) már olyan módon tud profitálni a HT-ból, hogy pl 40%-al gyorsabb tömörítés 7zippel, bizonyos játékokat átdob 20 fps-ről 24 fps-re, vagy 33 fps-ről 40 körülire. az amúgy 80-90% körüli procihasználatot igénylő videólejátszás hirtelen csak az egyik logikai magot fogja 40%-osan elvinni, és már nem lassítja használhatatlanra az egész rendszert az, hogy ablakban egy ilyen videót nézel.
ez persze egy 2006os processzor, és az új 64 bites programokhoz, oprendszerekhez jött ki, a többmagos processzorok alá egyfajta upgrade path gyanánt a régebbi gépekhez egy olyan időszakban, amikor a programok már profitáltak a többszálú működésből.
de ha mondjuk egy két évvel korábbi 32 bites pentium4-et nézünk, akkor a programok kevésbé fognak ebből profitálni, ráadásul a HT implementációja is kevésbé lehet hatékony bizonyos esetekben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112308 üzenetére
Igazából 8MB VS 48MB-t hasonlítasz Win98 (esetleg 95?) alatt ahol még 32MB VS 64MB között is óriási volt a különbség.
De értem amúgy, amit megspóroltál a CPU-n (emg esetleg a lapon) azt RAMba meg VGA-ba forgattad okos módon. Eleinte nekem sajnos nem volt ennyi eszem, de később igen.
Rövid ideig létezett a 466-osom olyan formulában, hogy 585MHZ-re húzva, 384MB RAM és GeForce 1. Akkoriban a 466 már nem számított egy hű de erős procinak (733-as, meg 566@850, ilyenek voltak a haveri körben) de az összképre eléggé rendben volt ennek ellenére, mert sokaknak csak erős proci volt, meg 64-128MB RAM meg valami kis vacak VGA. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112289 üzenetére
Azért itt a gyenge CPU mellett neked sokkal több RAMod meg jobb VGA-d volt. Én ennél a korszaknál azért később csatlakoztam a PC világba (1999-ben lett saját gép, a 366-os Celeronnal)
Én akkor jöttem rá igazán a RAM jelentőségére, amikor 64MB RAMról downgradeltem 32MB RAMra '99 őszén. Na azt nagyon észrevettem. Aztán mikor 2000 áprilisában 32MB RAMról 96MB-ra ugrottam.
A saját CD író korszak nekem már 192MB RAMmal jött, de kölcsön írókkal írogatás már volt 96MB RAM mellett is.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #112289 üzenetére
ha a cxrix 6x86mx processzort fel bírod tolni 250 mhz-re, vagy afölé, ott már nagyjából megfelelő teljesítményt nyújt a 2000 előtti játékok alatt, vagy legalábbis bölcsebb választás volt a pénzt kicsit megspórolni a procin, és inkább videókártyába fektetni.
sokan próbáltak akkoriban cyrix 6x86mx + voodoo rush kombót, de nem volt rendesen beállítva. pl kézenfekvő tuning lett volna az fsb-t 66-ról 83-ra húzni, azt vinni is szokták a cyrixek (200 mhz) és ezzel a memóriasávszélességgel kapcsolatos problémák is mérséklődnek, illetve az alaplapok is tudni szoktak 75ös, vagy 83-mas fsb-t. vagy ha 100as ram volt benne, és tudta az alaplap, akkor eleve 2x100, vagy szerencsésebb esetben 2.5x100, a rushokon általában 55 mhz-es chip és ram szokott lenni, de a 3dfx gyári driverei driverek sokszor csak 45 vagy 50 mhz-en hajtották csak őket (ami a korai revekhez való), ezzel is elbuktak némi teljesítményt.
-
-
válasz
hobizoli #112233 üzenetére
Én úgy emlékszem, az első Radeon kártyák számozásai mögött nagy kavarások voltak. Ami miatt nehéz megfelelő időszakba helyezni ezeket.
Volt egyszer a Rage 6 architectura, még 2000 elején.
Ez sima Radeon néven futott, ill. volt DDR változata, nekem ilyen volt Athlon 600 mellett.
És egy nagyon jó kártya volt, gyors volt 32 biten, lehetett tolni neki az anisotropic filtert az akkori programokban. Nem volt csúcs kártya, valahol középtájt helyezkedhetett el, ár-érték arányban nagyon jó volt.
Jóval később ugyanezeket elnevezték 7200, meg egyéb 7xxx-nek.Kb ekkorra jöhetett a Rage 7-es 8500 is 2001 végére. Volt ilyen kártyám, az anisotropic filter alkalmazása ha jól emlékszem már olyan gyors volt, hogy kb. semmit nem lassított.
Mellette jött ki a 7500, ami a beszámolók szerint már elég gyengécske volt ebben az időben (sőt, jokeph képei alapján ez csak 2002-ben jelent meg). Nem volt ilyen 7500-öm, de konkrétan nem is emlékszem erre a modellre, gondolom a 8500 végett már nem foglalkoztam vele.Csak így annyira furcsa, mert a "7xxx mögötti tech", az eredeti Radeon, ha a maga idejében nézzük egy nagyon jó kártya volt.
Nekem inkább a 8500-el volt rossz tapasztalatom. Bugosak voltak a korabeli driverei ami miatt sok játékban fagyott, megváltás volt a 9500-re átállni.
8500-hoz tartozó jó emlék, azon láttam a Doom3-at először futni 2002-ben, a kiszivárgott alpha verziót a három bejárható pályával.
Áll a padlón kategória volt, már csak a miatt megérte. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112275 üzenetére
Igen, legtöbben csak azt nézték, hogy jó sok MHZ-es legyen a CPU, aztán akkor tuti jó lesz játszani.
Én is olvastam valami cikket, ahol kibontották, bizonyos CPU-k, bizonyos VGA-kkal, és akkor pár játékban tesztelve voltak, és a végén az jött ki, hogy a CPU alig számít, ellenben a VGA meg nagyon is, mondhatni szinte az határozza meg. Konkluziónak kijött, hogy az olcsó CPU + minél erősebb VGA a legjobb megoldás. Asszem ott is a Duron + GeF2GTS jött ki nyertesnek, de volt P3, meg Celeron meg minden ... -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112232 üzenetére
Azért a Duronnál a 64KB L2 elsőre azért eléggé elrettentő volt. Hiszen megtanultuk, hogy a Celeronban a 128KB is kevés, hát még akkor a Duronban milyen lehet a 64 ... Persze legtöbbször csak az adatok alapján próbáltunk extrapolálni a CPU-k teljesítményére, még nekem is sokszor napokat vagy heteket kellett várnom 1-1 CPU kipróbálására*, a legtöbb osztálytársamnak meg kanyarban sem volt ilyen lehetősége.
* Ráadásul sokszor ez is úgy ment, hogy a kívánt rendszer ott volt előttem összerakva, lehetett rajta tesztelgetni a játékokat, de nem nagyon volt másik gép amivel összehasonlítsam, így csak a saját korábbi tapasztalataimra tudtam alapozni, azt is legtöbbször nem is konkrét számok, csak csupán emlékek alapján.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112228 üzenetére
Azt viszont ne felejtsd el, hogy az AMD presztizse akkoriban eléggé a béka hátsója alatt volt. Akkoriban az ilyen "Duronos emberek" a "még Celeronra se telik neki" kategória voltak sokak szemében, eleinte többek között az enyémben is. Általában véve mindnekinek az volt a fejében, hogy az AMD gyengébb (még a K6-II/III széria miatt) illetve, hogy szeretnek leégni, tele voltak a fejek akkriban ezekkel a nézetekkel.
Anno nekem az első nagy meglepi az volt, mikor megláttam, hogy a Athlon 950MHZ + GEF2GTS milyen iszonyúan megy. Persze azt gondoltam, hogy majd akkor ettől is gyorsabb lesz ha veszek valami jó Tualatin Celeront 1300MHZ körül... Amiből ugye nem lett csak egy 1700-as Celeron. -
jokeph
nagyúr
válasz
hobizoli #112236 üzenetére
Nálam egy ilyen Radeon 7500 van:
#112238DarthSun: RX-ekből ezek vannak, erősorrendben írom: RX 550 4GB, 460 4GB, 480 8 GB.
Az RX550 "friss", de belépő szint, a 460 öregebb picvel és belépő szint teteje, a 480 meg kb. keresztbe vonszolja mindegyiket egyszerre (a 470,570,580 is).
Az RX 550-et teszteltük Farming Simulator 19-el, GPU erőben ugyanazt hozta mint a HD6850 1 GB, csak amíg a HD6850-et az 1 GBVRAM agyoncsapta, addig az RX 550 a 4 GB VRAM miatt használható volt, Forza Horizon 5 alatt ugyanez volt a helyzet. -
válasz
hobizoli #112236 üzenetére
A korszakot nem figyeltem különösebben, nem is gondoltam volna hogy egyszerre jöttek ki.
RX sorozat is kimaradt, annyi infót láttam róla postokban, hogy a videógyorsítása gyengébb, mint az NV vonalnak.
A relatíve modern, de már elavultnak számító GTX1060/1650- eseket használom ma. Filmezés ok, középrégi gamek ok, újakat meg nem kedvelem.
Félretróra(XP) a HD6870- esek, Win98 madness-fullretró- hoz pedig a GeF7900- asok. -
-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli #112176 üzenetére
Van nálam is hasonló, Lenovo T500. P8600 helyett T9600 van benne, kéri is a 90 wattos tápot, a 65-össel "leszabályoz". 4 giga ram, igp, 1280×800-as kijelző, szóval nem olyan finom darab, mint FoxiestFoxé, de hát ez van. Munkahelyi selejtezésből lett az X201-gyel együtt, igazából napira sose használtam, túl nagy.
-
arn
félisten
válasz
hobizoli #112203 üzenetére
2001ben megjelent, de a ghzes verziot is csak honapokkal kesobb kezdtek arulni, addig csak kis szamban kaptak a nagyobb oemek demonstralasi celbol.
cb0 ghzes p3at nem is hiszem, hogy nagyon fogsz talalni, a retros piacon a slot1esek cc0 steppingesek, a s370 90%ban mar 2001ben megjelent cd0. Kb a tualatinnal egy idoben jott csak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- E-roller topik
- BestBuy ruhás topik
- Windows 11
- Házasság, esküvő
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest