-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86338 üzenetére
Igen, csúcskategória körüli, Asrock X79 Extreme 9.
Úgy vélem, elég mostoha sorsa lehetett ennek a lapnak énelőttem, a lap egyik sarka meg van hajolva, ez látható elég rendesen, meg ki tudja még mit kaphatott.Került hozzám anno egy nagyon leharcolt Asus Sabertooth X58-as lap, csóriról kb. folyt a nikotin, szaglott is, el is volt színeződve, illetve szét volt rajta törve a BIOS Flash_Back gomb is, indulni indult, de CPU hibával kiállt (3 tuti jó CPU-val próbáltam).
A FlashBack kapcsolójához 4 pin tartozik, nem mertem vele mit kezdeni, lehet hogy ez a baja a lapnak.Akkor egy kis i850-es cucc, ahogy ígértem:
A házon nincs különösebb írás/címke/logó, de bitang nehéz.
Az utolsó képen van egy konfigmatrica, valami BRAND setup lehetett anno, bele van ragasztva a lap sematikus ábrázolása is. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86336 üzenetére
Igen tudom, csak a GTX 745 kedvéért toltam le, 27400 pont körül dobott a harmatos Athlon proci mellett is.
GPU-Z rendertesztjével is megküldtem, úgy néz ki makulátlan (10k-ért), nem is tudtam, hogy vannak ilyesféle OEM karik.
A kedvenc retro játékomba (RTCW 2002-ből) W10x64 alatt beletettem 210 órát már, 3 különféle konfigon felváltva.A lap (ATI HD 3200-as IGP is ok), cpu, ramok, 9800GT, 32GB-os Sandisk SSD 9k-ért még a féldög 9800GT-vel sem volt rossz, szerintem, alkalmi vétel.
X79: elengedtem, mindegy mit csinálok, a legváltozatosabb kékhalálok jönnek, ha XP-ről van szó, de W10x64 alatt is elkezdte magát eldobálni.
Régebbi cuccaim között az X58 (P6T Deluxe+X5690) lett a király, csak a Z170+i5-7600k tudat überelni.
Viszont vissza van még az XP-s projektekből: X370+3600X és B550+5600X!
DS XP SP3: kíváncsiságból feltelepítem a friss szerzeményemre egy másik SSD-re, ha már benne van az AHCI mód.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86334 üzenetére
Ha lenne egy AGP-s 6600GT-m is, akkor lenne igazán érdekes... meg tudnám nézni az AGP-s és a pci-e 6600GT-t is ugyanazzal a 3 procival, nevezetesen: Athlon64 3500+, Athlon64 X2 4400+ és Opteron 180-al (köszönet Alpi.-nak jár érte
) is, mivel van s939-ből AGP-s és pci-e-s DFI lapom.
9800GT: teszterVGA-nak elrakom, mindkét kimeneten ugyanaz, driverezés után rendszerbetöltéskor kifagyás.
Elég viseltes példány, ilyet még nem láttam, hajlott a nyák, a pci-e csatoló részen is.
Fujitsu GTX 745: ez úgy néz ki, rendben van. Aranyos pici kártya, dupla helyes de low profil magasságú, csendes bloweres hűtéssel.
A Kingston ramok nem low-profilosak, hanem normál magasságúak, csak az előző HSZ-nél kifutottam a 30 perces szerkesztési időből.
Várok még egy T61-es lapitopit, az X9000-et akarom benne megvizslatni.
Fujitsu GTX 745 2 GB DDR3: letolok egy '01SE-t neki, igaz W10x64 alatt van, de akkor iss. Az Athlon II X2 250 (Regor) 3,0 GHZ-es gyárilag.
-
jokeph
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86302 üzenetére
Ez teljesen jó, mert így ha utólag is, de kipipálhatod a birtoklását.
A maga idejében tuti biztos, hogy nem vettem volna meg (nem is tettem) utólag érdekes, de zsiráf kategória (tök jó, tök jó, elvagyok vele valameddig de aztán ennyi).
Igen, a 2GHZ-es S423-as P4 már szerintem is lenyomja az 1400-as Tualatint, de haazt megtekerjük 1866-ra, (amit még jó eséllyel vihet), akkor viszont ismét Tua előny van. De szerintem már 1733 körül is maximum egal ha van.AM2-ben egy Phenom 9500-asom volt, ami azért volt nagyon jó, mert 4 magos volt, és akkoriban még a két magos proci sem volt túl elterjedt, a 4 magos egyenesen áll leesős volt. Legalábbis a környezetemben. Ugyanakkor a rettenetesen rossz oldala az volt, hogy valójában egy nagyon lassú CPU volt ahhoz képest amit várhatott az ember, gyatra tuning potenciállal. Ettől az történt, hogy bizonyos feladatokban lassabbnak éreztem mint a 1446@2669MHZ-es Athlon XP Tbred B CPU-mat, és időnként downgradeként éltem meg az új gépet. Azzal vígasztaltam magamat, hogy paraméterek alapján(!) nem lehet rosszabb mint egy 3200+-os Barton. Ezt amúgy nem tudtam, mert akkoriban ugyan akadt 1-1 3200+-os Bartonom, de maximum átment a kezeim között, gépbe beépítve nem használtam.
most is van egy 2500@3200+-os Bartonom, de még ki sem próbáltam (sorozatszám alapján a standardet hozza, semmi izgalmas). Viszont anno a 2500+@4500+-os (11×250MHZ!) Bartont azt kifejezetten csíptem, de egy teljesen más kategória volt
Az Athlon XII már megint más, egyrészt abban végre volt tuning potenciál szemben a Phenom 1-esek kihajtott merevségével szemben, másrészt sok esetben volt bennük (ha Deneb volt és nem Propus) +1-2 mag és + sokszáz MHZ. Propusokkal nem sokat lehetett kezdeni, max meghúzni ameddig lehet és ennyi. (Propusba is lehetett bizonyos esetekben plusz magot nyerni, de sokkal kisebb volt az esély mint a Deneb-ben ráadásul a plusz mag bekapcsolása garantáltan kaszálta az OC-t, sőt néha még az alapórajel alá kellett vele menni, hogy stabil legyen).S939 :
2,95GHZ ellen valóban jelenleg(!) nincs olyan Athlon XP alapú felszerelésem amivel el mernék indulni... (nagyon elméletileg bizonyos esetekben egy fullra kihajtott The BE(A)ST esélyes lehetne ellene, deezen fölös morfondírozni, mert itt már nitrogénes történetről beszélünk eleve).
De az E7500-asommal már más lenne ... Sőt, akár a mostani procimmal is 2900-on 1-2 magig lekapcsolva. Még érdekes is lehetne. (ahhoz előbb sikerülnie kéne lekapcsolnom a magokat / HT-t. Régóta gondolkodok egy olyan teszten, hogy pár játékban összehasonlítani : 4 mag + HT, 6 mag HT OFF, és 6 mag HT ON... (esteleg ha sok időm van akkor az elejére 4 mag HT nélkül).
Aztán ebből blogbejegyzést fabrikálni. CSAKHOGY : a HT és a két mag lekapcsolása után végtelen ciklusba kerültem, állandóan visszadobta a biost. A bootig sem jutottam el, amennyiben nem 6/12 volt az állás. Más kipróbálta ugyanilyen lappal, és problémamentes volt neki, szal lehet h én rontok el valamit. A cél ezenfelül a turbo kikapcsolás is lenne bizonyos esetekben. De ez már modern teszt lenne... majd megy a blogbaS754 :
Tényleg egy felejthető túl +-ozott CPU. Az már a parasztvakitás volt amit ott művelt az AMD. Sajnos a Tbred és Thorton alapú Sempronokkal* együtt. S754 legnagyobb hátránya az új platform volt (drágábban) lassabban mint amit egy használt Tbred B / Barton tudott.
Tulajdonképpen ez és a Sempron, meg az akkor befutó Pentium D és később C2D fordított el az AMDtől.
AMD tulajdonosként (és kellemes emlékekkel, némi elkötelezettséggel) kezdtem el Intelt ajánlani az embereknek. Nem véletlen, hogy a 754, egy magos S939, S940, és az X2-esek is nagyjából kimaradtak nekem.* öcsémnek egy 2800+-os (2000MHZ-es) Sempronja lett, az akkor még csak 2200MHZ-es 2800+-os CPUm le is hagyta, hiszen az övé legfelejebb valójában 2400+ volt jó esetben így (2000MHZ) 2400+ (enyém) VS (2000MHZ) 2800+ versenyzett, és még ígyis picit (mérési hibán belül azért) az enyém bizonyult gyorsabbnak. Tehát a régi 2400+-os AMD az új "2400+" ellen, amit már 2800+-nak neveztek, mindneféle alap nélkül. Ha pedig felettem 2200MHZ-re az enyémet (2800+) akkor egyértelmű volt az előnyöm.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86277 üzenetére
ASUS P4T ...
Erről konkrétan az az emlék ugrott be, ami akkoriban mikor megjelentek az ilyen rendszerekről, és később a frissen megjelent S940-ről is :
Mégpedig az, hogy ilyen gépem nem lesz soha. Az S423-as P4-ek nagyon drágák voltak a maguk idejében, az RD RAM meg a drágább lapok csak tovább rontották a helyzetet, ráadásul az 1400-1500MHZ-es P4-eket egy Celeron Tualatinnal is le tudtam nyomni, negyed áron. Aztán a jobb S478-as procik és később az S478-as olcsó Celeronok egyértelműen betették a kiskaput ennek a platformnak.Az S940 meg ott vérzett el számomra, hogy a belevaló processzorok (FX51, FX53), túl drágák voltak, ugyanakkor egy 3200+-os Barton vagy 2,4-2,5GHZre húzott TBred B-vel szemben abszolút nem volt akkora előnye, hogy megérje rá váltani. Itt még ráadásul ott volt az olcsóbb S754 és 939-es platform is, eleinte főleg a 754-es pörgött nagyon*, de az X2-es procik árának csökkenésével az S939 lett a sláger, a 940 meg kihalt akárcsak az S423.
Tőlem egyiket se rendelte soha senki, de ha akart volna is, inkább lebeszéltem volna.* Az áruházuak polcain, előre összerakott konfigokban. Én az 754-et sem nagyon preferáltam, eléggé alacsony órajelű CPUk voltak bele, erősen túl + -ozva. (már S462nél is, mikor Tbred B 2000MHZ már nem 2400+-ot hanem 2800+-ra volt értékelve, 2200 Bartonos MHZ meg nem 3200+-ra hanem 3300+-ra volt értékelve, úgyéreztem ezek már inkább a Celeronokhoz vannak számozva). De amit a 754-eseknél csináltak az már tényleg túlzás volt, 1400MHZ-es CPU 2600+-nak eladva, amit egy Tbred B 2200+ is megevett minden tekintetben reggelire, féláron).
Ha valaki költségérzékeny volt, akkor ajánlottam neki inkább egy még olcsóbb, húzott Athlon XP-t, ami így minden tekintetben jobb megoldás volt.
Mindeközben az Intel oldalon ott voltak a menő 4GHZ-re húzható Dual Coreos Pnetiumok ... A Sempronos meg a korai S754/939/940-es idők nem csoda hogy erősen az Intel irányába fordítottak, pláne a C2D megjelenése után. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86277 üzenetére
Látom, ott figyel a 20 pin ATX mellett a régi AT-s csati. Sosem volt rá szükségem, már a PII-es lapom is ATX szabványos volt, néztem a tápomon mi ez a P5 éss P6 csati.Nekem ilyesféle van összerakva:
X79: arra jutottam vele, hogy rá kell szánnom az időt, fel kell tegyek rá egy tiszta XP-t, nem kizárt hogy ez (is) a problémáim forrása. - 2003/2005/2006 random kifagyott, a többi lefutott többször is.
Tegnap este még egy W10x64-et felszúrtam gyorsan, nem hibázott. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86264 üzenetére
Ez a tendencia nagyon nem jön be, még akkor sem, ha azért világpiacilag alá van támasztava
De benne vannak a gyártók is, akinek jó a "hiány". Előbb HDD fronton, majd VGA fronton tapasztalhattuk meg. Félek a jövő a fejlesztés helyett a "hiány" politikája lesz".
Jó neked, az eladás nekem a gépfejlesztés mindig fontos alapköve volt. Most megtehettem volna, hogy az I3 4330 + lap + 16GB RAM marad tarcsiba, de azt meg sikerült rendkívül rosszul eladni
Egy régi cimbinek adtam el részletre 20 ezerrel áron alul, aki részletben fizetett míg tönkre nem tette, azóta nem füllik a foga a fizetéshez, szal még inkább áron alul adtam el
(Ennyiért itt is állhatna mint taralék félkonfig)
A gyűjteménnyel csak óvatosan, mert annak meg érdemes az értékét megnézni.
Amikor én néztem a 8/16 Haswell, azzal együtt h garanciátlan kínai lap ki tudja mikorra és elavult tecnika (akkor még a TPM 2.0 nem is volt képben a Win11 miatt) nem érte már meg, főgépnek.
Kínai cuccokkal még a C2Q időkben volt tapasztalatom, akkoriban ha baj volt körbefotózás, hibaleírás (esetleg visszaküldés, bár a szemetet álltalában nem kérték), 2+ hónap múlva jött az új, ha jött egyáltalán. Nekem 2 nap is necces gép nélkül. Elhiszem, hogy 2008-2009 óta volt változás, láttam én is h Spanyol oldalak hirdetgetnek, nagyon sok jó árú készletet lehet kifogni. (van olyan ami 2 procis lapot ad, 2 procival, akár 64GB RAMmal is, izgalmas projectek ezek, csak nekem nem most). Ettől még nem vetném el a kínai lapokat, csak nekem most nem fér bele ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86254 üzenetére
"Inkább magam válogatom és szabványos alkatrészekből építem össze." - ezzel én is így vagyok.
Nagyon jó ár/érték aránnyal kellene bírjon egy (használt) brand gép, hogy akár csak szóba jöhessen.
Egyetlen egyszer vettem ügyfélnek brand gépet, de abba belement a GTX950, meg fillérekért kapott ugyanonnan +8GB RAMot. És ami tetszett a brand gépben (4th I5), hogy volt benne 120GB SSD és 1TB HDD is az árban. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86253 üzenetére
Persze, mint írtam is megvannak a gazdasági okai is, de valahol zavar, hogy nem őgy megy mint régen, hogy megjelenésekor elkezdtem gyűjteni egy hardverre és 3-6 hónap múlva "félúton" találkoztunk (feleannyiba került és nekem volt addigra annyim, így megvettem).
De ennek lehet, hogy részben a fejlődés lassulása is az oka (sőt, szinte biztos), aminek meg annyi előnye van azért, hogy nem KÖTELEZŐ 1-2 évente gépet cserélni, hanem ma még egy 8-10 éves CPUval és 3-4 éves VGAval is tökéletesen el lehet lenni. Ez a 90-es évek végén a 2000-es évek elején teljesen elképzelhetelen lett volna, de még mondjuk 2010-ben is.
Másik oldalról viszont így minden hardvert még nagyobb tömegben kell gyártani, hiszen nem csak most, hanem majd 2-3 év múlva is megéri rá váltani, és így értelemszerűen még többen veszik majd az adott cuccot.Kínai gép :
Az eladás nekem fontos szempont, ugyanis eddig egyetlen kivétellel (az Athlon XP-m) minden fő gépfejlesztésnél az volt a évge, hogy az előző gépet el kellett adjam. És akkor bizony nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő alatt és mennyiért megy el.Egyébként mikor a 10400F-et vettem előtte képbe kerültek ezek az X99-es kínai technikák is, olyan elképzeléssel hogy vagy veszek mellé VGA-t is (ilyen túlárazottan ami tavaly márciusban volt, kösz, nem), vagy akkor veszek a 10400F-nél (6/12) egy jobb procit. Nos ez értelemes áron nem volt alternatíva, mivel az X99-es deszkákba lényegében Haswell CPU-k mennek (ami már csak egy 8 éves cucc), és 6/12 felett nagyon meg is drágultak, a 8/16.os még Haswellben is komoly felár lett volna.
Ráadásul a kínaisága miatt a lapnak a garanciát gyakorlatilag elfelejthetem, meg ki tudja hány hét alatt jön meg, stb. Második gének nagyon kipróbálnám, mert mozgatja a fantáziámat, de főgépnek már nem (2014-15 körül még lett volna benne ptenciál bőven). És főgépnél az eladhatóság egy fontos szempont nekem. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86246 üzenetére
Csak nem hagyott nyugodni az X79-es Extreme 9... 1 modul 4 GB-os ram (előírás szerint a B1-es ramslotban) single channel.... ugyanúgy kékhalál... REG ECC rammal is.... no....
Ránéztem az 500 GB-os Toshiba DT01ACA050-es HDD-re.... hát, khm, sentinel és hwinfo32 szerint is tele van hibával...., ok, SSD befűz, első bejáratott XP feldriverez, megen kékhalál... van rajt aegy alig használt XP is telepítve (freedom), ezt is feldrivereztem, hát egy tesztet és mentést már kibírt...
most már 3 tesztet... valahogy az az érzésem, hogy a 3DMark tesztet nem igazán érdekli a ram milyen módban fut, max a freki/késleltetés ami jobban meghatja, ezt megpróbálom körbejárni dual és triple channel módban is. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86241 üzenetére
Szépen emelkedik az ára
Abszurd ami az utóbbi pár évben megy.
Eleddig kőbevésett szabály volt, hogy bármilyen számtech termék ára lefelé megy, 1 évesen jellemzően feléért lehet megkapni újonnan mint újkorában, használtan meg akár harmadáért is hozzá lehet jutni. Egy 4-5 hardver pedig (ha csak nem valami különlegesség) akkor párezer vagy méginkább sör/csoki -ért megy.
Most pedig elég megnéznem, hogy a 2TB-os asztali HDD, ma többe került mint 10 éve ilyenkor (12000ft volt 10 éve, most pedig 17000ft), vagy az az őrület ami a VGAkkal ment az utóbbi 2 évben.
De ha nagy általában nézem (jó, ennek más gazdasági folyamatok is keményen megágyaztak), az elmúlt 20 évben a VGA sweetpot felment 20 ezer ft-ról kb 250 ezer ft-ra, és generálisan szerintem nem volt ekkora drágulás. Az pedig totál nonszensz, hogy sokéves hardverek kerülnek többe mint a megjelenéskori áruk volt.
Szomorú, hogy az olcsó csájníz lapok ára is megy fel, mert ennek a Xeonosdinak az egyik legnagyobb vonzereje az ára volt. (Eladni igencsak nehézkes, mivel sokan ódzkodnak tőle, mert nem "íöt" meg "íhét", amit még úgy tudnak is valahová tenni az emberek). -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86239 üzenetére
Hát, ez van. Azért érdekes, hogy állásában lehervadt, tavaly még ment, nagy kár érte, M2 nVME SSD-vel használtam, van rajta slot.
Q67 -es PCH, E5 3.2s1:
Azért még a CPU socketet átnézem nagyítóval, 3 lábat igazítanom kellett tavaly, bénáztam, és visszaejtettem a procit a foglalatba, anno megigazítottam őket és 24 órás teszt alatt nem hibázott, ezt még megnézem, hátha... ez volt az első hogy sikerült LGA socketben pint meggörbítenem.
A CPU kap kraftot, hűtő nélkül tpaintással megnéztem, szép lassan melegszik, ki és bekapcsolás a PWR tüskepárral megy, speaker nem ad ki hangot, akkor sem ha full üres a lap, vagy nincs benne VGA/RAM/CPU, illetve ezek kombinációja (3-ból 2 bent van) esetén sincs sípkód.
Volt egy Huanan ZHI is, de az elég hamar feladta a harcot, gazdaságilag nem érte meg vele foglalkozni - a tápellátás IC-je adta fel a harcot, nem tudták cserélni, mert nem fellelhető az alklatrész nálunk. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86224 üzenetére
Ráadásul nem is volt olcsó, 2 éve vettem Kínából még... A GM965 sajnos nem támogat 1066-os FSB-s procit, opcionálisan néztem T9300-at - pedig ez a titkos favorit, 2,5 GHZ 6MB L2 és FSB 800, de duplázodott az áruk, 10k alatt nem látok.Ennyiért Pentium G4560 is van. Ami fogyasztásban ugyanaz, de minden másban egy másik dimenzió.
Ha kerül elém olyan laptop, ami kompatibilis vele, azzal is kipróbálom, hátha nátha.
Lehet csak az én cuccaim nem full kompatibilisek vele.
BIOS mindegyiken a legutolsó, még anno frissítve lett pont az X9000 miatt.
Lehet elengedem, mivel a lapom egyik ram csatornája nem megy, ki tudja hová döglik még tovább.
A T9300-as a laposomban van, 2 napja cseréltem át a T8100-ast rája, a T8100 meg ment az ismi laposába a T2370 helyett, most ezzel tesztelek. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86219 üzenetére
Mindig megyek egy ásónyomot lejebb, évekig csak begyűjtöttem ezt-azt.
Van még pár nyom lefelének.
S478/462 lesz a vége, ezeknél régebbi stabil cuccom nincs.
Pár s370-es is van, de sosem próbáltam őket, minden bizonytalan, főleg SD RAM-om van kevés és azokról se tudok semmit.A GM965 érdekes terep, 9400GT-vel egészen jól megy a kis 1,73 GHZ-es T2370.
Mivel a laptopom szögre ugyanez, így ezt a rendszer SSD-t át tudom tenni, abban C2D T9300 van.
Legjobban annak örülnék, ha az IMISR-VM lapban elindulna az X9000-es.
Múltkorában nem volt vele szerencsém, azt hittem a lap is meghalt, ma sikerült életre keltenem, olybá tűnik hogy az alsó RAM slot kuka lett (vagy az IMC egyik csatornája - pedig itt aztán nincs OC).
így single-channel módban megy 2 GB rammal.
GMA 950-nél is single-channel volt, igaz ott nem volt lehetőség sem a dual-channelre, 1 ramslotos az Atomos deszka.
nForce 6150SE-t néztem próbára single-channel módban, hibahatáron belüli a mérés eredménye a dual-channel módhoz képest.Az új bekerülő pci-e VGA-k miatt újra megnyitom majd az s775 Asrock Dual AGP/pci-e valamint az s939-es NF4-es DFI projectet is az Athlon 64 X2 4400+-al.
Az Asrock lapban ezután megnézem, mi az a CPU ami elmegy benne, Q6600-ban nagyon bízok, illetve egy nagyobb órajelű C2D-ben. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86201 üzenetére
Találtam egy Pegatron AP480C-S lapot, de nem tudtam életre kelteni, egyelőre.
Elvben RS780 valamelyik az IGP-je, hasonló mint az Asus M3A78-EM lapé.
Viszont az ezer éve vett és eltett Asrock AM2NF6G-VSTA első rugásra indult.
Ezen GF6100 az IGP, nForce405-ös déli híddal.
Úgy nézem, jóval gyengébb a 6100 a 6150SE-nél, legalábbis 3DMark 2001SE-ben nem csak a pontszám beszédesen kevesebb, a látvány is lassabb. -
jokeph
nagyúr
válasz
Hát, pont a stock XP SP3-as rendszerek nem akartak sehogy sem indulni, amik amúgy nForce-ra lettek lőve, igaz nForce3/4-re (a 2 DFI laphoz), a moddolt XP-imet nem akartam rápróbálni.
SSD: Crucial BX500 series - semmi kiugró, teszi a dolgát és olcsó, laptopba pl. nem ezt tenném, a régi Kingston V 300 és a WD Green/blue kevésbé melegszik.
Tesztek: cikkírói vénám még nem fejlődőtt ki, ha valakinek lenne hozzá kedve, hogy írjon egyet/többet én nem bánom, az eredményeimet közkinccsé fogom tenni hamarosan, és minden későbbit is, GDRIVE link formájában pl.
Az AM2+ az egyik kedvencem, rengeteg CPU-t lehet benne vizslatni (jelen tesztsorban van ugye 1,2,4 és 6 magos is) és ez a korszak személyesen is megérintett anno 2008 tájékán - bővíthetőség/fejleszthetőség mintapéldánya!, a felhozatalban szereplő lapok közül az Asus M3A78-EM újkora óta az enyém, dobozos, tartozékaival és az IGP-s retro teszteket a rajta lévő ATI HD 3200 jelenleg erősen vezeti.
AGP VGA tesztek: ha egyszer odaérek, végighajtom a kedvenc s478-as konfigomban is - Intel i850, remélem működik még ez a konfig, 2 GHZ-es P4 NW, 4*512 MB RD 800 ram, 40 GB IDE Maxtor HDD és egy ATI Radeon X1950GT van benne, házban összerakva valamikor 2017 tájékán, azóta vár az újra feltámadásra.
Új beszerzések: jövő hétre várok egy kisebb pack-ot, ház nélküli komplett konfig IGP-vel és 2 db VGA - még nem árulom el mifélék, csak ha meglesznek, és remélem mind jó is.
s775 és a DDR2/DDR3 ram:
DDR2 800-as rammal nem vagy lemaradva a DDR3 1600-hoz mérten sem, DDR2 1066/1200-al meg előrébb jársz picit már - az s775 FSB-s felépítése miatt a DDR3 lehetőségeinek az alját képes használni csupán.VGA: kor alapján simán beledobnék egy 8600/8800 valamelyiket, vagy egy picivel későbbi 9400/9600/9800GT-t, ATI HD3870-et is akár.
Jól meghúzott CPU mellé erősebb játékhoz simán elkel a HD6850/GTX950, de még egy GTX 960/R9 380 kaliber sem ördögtől való.Táp: ezen nem spórolunk, ezt megtanultam a P4-es gépemnél 2003-2006 között (kevés teljesítmény, kevés csatlakozó/gagyi csatlakozók és átalakítók - kontakt problémák, bizonytalan működés), sok utánajárás és olvasás után beruháztam 2007 év végén egy Corsair VX 450-re - mai napig is rendben van, de pár éve már csak (kb. 2018 óta) a retro teszt konfigokat hajtom vele. 19,000 ft volt - ez 2007-ben tápra sok pénznek számított egy nem harcore usernél mint én - üzemszerűen 2008-2018 között használva ez 1900 Ft/év és minden Ft-ot megért.
Utóbbi pár évben jópár tápot szereztem be apránként, sokat tesztelek, és utálom ha pl. nincs egy szabad táp és szét kell valamit szedni emiatt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86203 üzenetére
Ennek örülök, de én is így láttam
(de így ki is van mondva a főnök által
)
Amúgy lassan mennék már majd Core2DUO-zni is ha már ennyire népszerűek itt a topicban, csak sajnos még RAMom, tápom és lehet hogy HDD-m sincs hozzá.
RAM öcsém hülyeségének köszönhető, 12GB DDR3-as RAMot sikerült eljátszon full ingyen itthonról (miközben 4GB DDR3-as van a gépébe, szóval akár magának is pakolhatott volna), voltak közöttük 1-2-4GBos modulok is, a C2D projectbe pont jó lett volna. DDR2-esem már régóta nincs, de ha már a lap lehetővé teszi inkább DDR3-al mennék. A VGA egy HD6850 lesz, nincs is más (esetleg majd idővel a GTX950, de szerintem egy C2D-be az bőven overkill lenne).
Tényleg a C2Dhez ilyen VGA ami korhű??? (256MB-osok rémlenek, pedig már akkor a számtech boltba dolgoztam mikor ezek mennek, de nem nagyon emlékszem... ez csak kíváncsiság, mert HD6850-et kap, akár tetszik neki, akár nem*).* kap még egy modern tápot (szegény 400W-os FSP Hexám
) 4GB DDR3-at, egy derekas tuningot, de még egy 120-as SSD-n is gondolkodok... E7500-as létére igencsak fürge lesz
Na meg ki akarom próbálni még az E2140-est ami egybként 4800MHZ-et már ment, folyékony nitrogénnel.
Azért vettem meg még 2009-ben.
Szóval C2D téren is lesz majd mit tenni
csak ez az Athlon XP annyira érdekes, ráadásul a "civil" életemben is egy nagyon kellemes időszakra emlékeztet.és a nagy gépemnek is érik a facelift, VGA, táp (mégiscsak 13 éves -- bár Béla haverom egy 19 éves Chieftec tápot használ napira) és SSD fejlesztés van előirányozva...
Táp téma : Azért vicces : Régen (1999-2009) nem költöttem a tápra, mert hogy nem lesz több tőle az FPS... 3-6 havonta kellett tápot cseréljek. nyilván 3-4 ezer ft-okért. Még JNC Vargáné tápom is volt kettő. Szerencsére csak magát vitte a halálba mikor távozott. Aztán egyszer összeszedtem magamat, és vettem 20 ezer ft-ért egy Corsair CX400-as tápot. 2009-ben, azóta is az van. Ez éves szinten 1538ft. Az olcsó tápokkal átlagosan évente 12000ft-ra jött ki ez a mérleg. És nincs az, hogy évente 8-10 napon át nincs gép, mert épp nincs táp (meg imádkozás, hogy mi ment el vagy mi nem).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Igen, amolyan extrém tuning. (Remélem elfér itt, egy ilyen irányzat is
)
Ahogy írtam is, most a lehetőségeket keresem, tesztelem mire képes az architechtúra, mit lehet kihozni belőle. (Bár mondjuk ez szerintem egy vizes hűtéssel akár napira is használható lenne amit most előállítottam).
Azért én 3 évig mentem napira egy 82%-os tuninggal (1466@2669MHZ), így nekem az most kevésbé érdekes... Lesz majd olyan is, mikor ezeket tesztelem, de még a kiváncsiság és a felfedezés hajt.Piszkosul érdekes CPU az Athlon XP, rengeteg lehetőséggel.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86162 üzenetére
IGP teszt folytatása, nForce IGP-vel.
Szivat a lelkem, egyik telepített XP-vel sem hajlandó normál módba elindulni, csökkentett mód ok, harverek felismerve, aztán nagy kékhalál normál módú indításnál....
Kell egy új XP-t telepítenem, van még egy nForce IGP-s lapom úgyis.
Sebaj, legalább letesztelem a nemrég beszerzett Crucial BX500 240 GB-os SSD-t és re-tesztelem az USB-s XP telepítőmet.Várhatóan lesz még egy, C2D T9300+GMAX3100 páros is, csak ahhoz is kell egy másik háttértár, a meglévő belakott W7x64-et nem akarom lerontani róla.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #86171 üzenetére
Az a gond, hogy lakkozassal megvaltoztatod, valszeg elveszik a texturaja, plusz utana ha vmi nem ok, akkor a max a kukaba mehet. Feheriteni sem hiszem, hogy tudod tobbet, nem reverzibilis. Azt se felejtsd, hogy ekkora tavlatban maga a lakkreteg is eloregszik.
A fekete haz is ugyanugy valtozik, max a szinen nem latod (vagy kevesbe - kifakul). A muanyag minosegen mulik, mennyire gondoltak erre. Gondolom olcsobb stabilizator nelkul, es hasznos elettartamot kibirja, utana megsemmitesnel a “tartositott” muanyag meg artalmas, mert lassabban bomlik le. Ezek csak a mi hulye igenyeink, igazabol sose volt cel.
A feladat itt az lenne, mi az a modszer, amivel potolni tudjuk, amit akkor elmulasztottak. Van meg jopar feheritendo hazam talonba, lehet vmelyiken kiprobalok tobbfele anyagot. Tobb helyen irjak pl ezt, nyakamat ra, hogy ez vmifele stabilizator, elvileg havonta kellene kezelni (fene csinalja), de ha van rajta egy reteg, talan lassabban bomlik le maga a protektor is vedett korulmenyek kozott.
De meg kutakodok a temaban, csak eloszor a folyamatot akartam megerteni. A kemiai, muanyag feldolgozasi reszet mar elolvastam, de lehet nem artana kicsit az elektromagneses sugarzas vs muanyagok temaban is kicsit jobban elmelyedni.
Esetlegesen olyan tarolasi modszert kellene keresni, ami minimalizalja az oxigennek valo kitettseget, de nem jar tul nagy jarulekos nyuggel, ha az ember hasznalni akarja (folpack, ilyesmi).
Biztos muzeumok is raalltak mar erre, mert mar van olyan idos a muanyag, hogy problemat jelentsen a megorzesuk. Esetlegesen lehet irok parnak, hatha tudnak par tippet adni.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86175 üzenetére
Rá fogom akasztani a konnektoros fogyasztásmérőt, kíváncsi vagyok.
Első csökkentett módú majd rendes indítésnál azt hittem kifagyott az XP, mint kiderült csak türelmetlen vagyok, csinálta a dolgát, csak nem kapkodott (a megszokotthoz képest).Vicces, stabilan 35-40W között vesz fel, egy HDD (OS), egy SSD és egy USB-s pici hangfal van rákötve, speedstep nincs.
AIDA stresszteszt alatt is ugyanez.
Hát, a mobil C2D T procik jobbak, TDP ide vagy oda és erősebbek is, a G4560 Pentiumos gépem is ugyanezt hozta fogyira (7. gen, Intel HD 610 graphics), csak eközben mérhetetlenül erősebb.
Böngészésre kb. alkalmatlan ez a setup. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86173 üzenetére
Gondolom, a festés stabilizálja a műanyagot azzal hogy elzárja teljesen, ami anyagában fekete annál passzolom hogy mitől marad meg.
Autónál a festés tetején lévő lakkréteg amig meg nem bomlik sokat véd - fémnél legalábbis.
3Dmark 2001se ismét rendes, UT2004Demo is rendesen futott, minden részletet volt időm megfigyelni.
Nature teszt fut, volt 10 FPS alatt is, 2003-at asszem el se indítom rajta.Viszont a képi megjelenítés minden esetben hibátlan, szépen lement a pixel/vertex shader teszt rész is.
Az ütős konfig így néz ki, csak ebben nem a 330-as Atom van, hanem a 230-as:
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86162 üzenetére
Az UT2004DEMO teszt alapján borítékolható a minimalista rekord iránya.
#86171DarthSun: a 2007-es Antec Nine Hundred (900) black steel házam műanyag részei feketék, és nem igazán változtak.
#86173DarthSun: poénos módon, a 3DMark 2000 képe 90fokkal balra elfordulva fut.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #86168 üzenetére
Igazabol fizikarol olvasok, csak ez szoget utott a fejemben, hogy nemi magyarazatot adhat.
Ahogy olvastam a muanyagokhoz kulonbozo stabilizatorokat adagolnak, hogy egy idore megakadalyozzak az oxidaciot (es a muanyag lebomlasat). De alapvetoen oxigenmentes kornyezetben kellene a gepeket tarolni, az elektromagneses sugarzas (ho, feny, etc) csak a katalizator.
A nem lekotott molekulakhoz oxigen kapcsolodik, ettol az anyag szerkezete megvaltozik, es mas tulajdonsagokkal fog rendelkezni (torekeny lesz, elszinezodik, stb). Hidrogenperoxiddal a feluleten az oxigent fel lehet szabaditani, ettol megint mas lesz az anyag, de a stabilizator lebomlasa miatt ido kerdese, hogy mikor kapcsolodik hozza ujra oxigen. Az ilyen uvprotectorok valszeg ugyanugy stabilizalot tartalmaznak, es le lassitja a reoxidaciot, de azok is lebomlanak, igy idonkent at kellene kenni az egeszet.
Szoval a hosszu idore eltett cuccoknal valszeg vmi vakumozas jelentene a megoldast, nem a sotet, etc. Ez a bromid meg annak vandorlasa nagyon altudomanyos baromsagnak tunik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #86134 üzenetére
Köszönöm
Ez még mind béta (sőt, inkább alpha) teszt, csak gondoltam felteszek már egy videót arról, hogy mi is készül. A jövő tuningja nem a folyamatosan magas órajel lesz terveim szerint, hanem a dinamikus. (ettől az Athlon XP 1700+-ságát elveszítette CPU-Zben, de hát ennyi... )
Egyszer egy nagy esőben álmodtam meg a "Rain" modellt, és azt igyekszem követni. (ez már megfelel annak)
De az álmom egy 600-3200 pingpong 250-es FSBvel ellátott rendszer, de ahhoz még újabb akadályokat kell legyőzni. (MEG FOGOM CSINÁLNI)
Képzeld el a tuning versenyen, amint egy 1466-os CPU-ról megkérdezik mi keresni valója van itt?és a köv pillanatban 3070MHZ
Nekem már nem feltétlenül a legmagasabb órajel elérése a cél, hiszen ezt 4008MHZ-el évekkel ezelőtt elértem (ki mondta, hogy ez a maximum??? -- bal vállon az ördög, ai már tudja, hogy van ennél feljebb is) hanem inkább az "okos" tuning. Játszani a CPUval, ahogy most is. Ez nekem művészet
Itt már nem feltétlenül a legmagasabb órajelről szól a történet.
Ez az első átalakított CPU (mert itt van MOD rendesen, de gondolom ez világos) de lesz még ilyen. Kadilacinak mindenképp hatalmas köszönettel tartozok, nélküle nem sikerült volna! (köszönet a CPUkért)
Ismét köszönöm, ami a videón látható eg áttörés (valójában nem egészen, de most agy élvezzem i a tüzi játékot- majd leírom mi a baj vele - pontosabban ennek a "harapósabb" verziójával)
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86160 üzenetére
Látszatra jónak tűnik, na majd elválik.
Jelenleg egy Intel D945GCLF cuccal küzdök, HDD-s XP SP3-am megy vele, már csak az IGFX driver hiányzik. Kegyetlen "gyors".
#86162DarthSun: eszméletlen csupasz egy cucc, Intel Atom 230 HT proci, 1 slot DDR2, 2 SATA port, Gb LAN, 4 USB 2.0 + egy front USB 2.0 csati, IGFX valami és egy darab PCI slot.
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #86157 üzenetére
Nekünk a házakban 400W deer nem rémlik.350 volt a jellemző és pár 300W os volt. Külön biztos létezett, de olyannal nem találkoztam, de félek nem sokkal jobb mint a 300-350 es.
Persze lehet a fent említett példa kirívó és nem ez a jellemző de én nem próbálnám ki újra bekapcsolni maradjunk annyiban -
ityam
őstag
válasz
DarthSun #86152 üzenetére
A korábbi példámból kiindulva javaslom, hogy ha megáll a gép, akkor ne azzal a táppal próbáld újra bekapcsolni
Nem emléxek hogy a nevezett gépben deep vagy mercury táp volt. De komplett gépek táppal rendelkező kobian házakra építettünk és csak akkor cseréltük ki a 300-350 es deep tápot egy mercuryra(400-450 esre) ha nagyon felsőkategórás gépet akart a user(és nem mondta hogy chieftechet akar).
Egy előnye volt ennek a számtekboltnak. Egyszer vettünk 10Db 9800SEt(256bit)(és 35K körül árultuk emlékeim szerint). mindet gyorsban leteszteltem moddolt driverrel. és jó vagy 25-30% nyereséggel(50Kért) passzoltam el privátban a hibamentesen 8 pipe moddolt kártyákat(kis kedvezményt is kaptam mint alkalmazott(félFA környékit) ). a 10 db előtt 4 dbot vettünk. Amit persze előtte instant teszteltem moddolt driverrel és innen lett akkor nekem is és tesőmnak is @9800PRO kártyája. Sajnos enyimet eladtam időközben. Tesómé még megvan, de az meg tönkrement és azóta sincs működőm -
ityam
őstag
válasz
DarthSun #86146 üzenetére
Saját hibából saját elfüstölt dolgom nem volt ha jól emléxem. Saját tudatlanságom User gépet tett tönkre szerintem. Kis számtekboltban dolgoztam tizensok éve. User behozza a tőlünk vett gépet, hogy egyszer csak kikapcsolt játék kozben és behozta. Én bedugtam tápot bekapcsoltam és elkezdett a táp füstölni. alaplapot is magával vitte. Ezt látta a user is.
Főnök ezután mondta, hogy hibás gépet instant nem tesztelünk. Bevesszük aztán megmondjuk mi a baja. Valszeg ha másik táppal teszteltem volna a gépet, akkor nem füstöl el az alaplap is. De aztán lehet rosszul gondolom.
A táp akkor vagy a minőségi Mercury táp volt vagy a DEER táp ami a gépeinkben volt.
Házainkban DEER táp volt. Tápból Mercuryt árultunk és Chieftechet. Legyel alső kategória és felső isEzzel kimerült az össz választák a cégnél eltöltött 4 éven keresztül. szerintem a 4 év alatt 4 chieftechnél nem sokkal többet adtunk el. Gagyi számtekbolt igénytelen vevőkkel
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #86134 üzenetére
(#86130) ityam : a kis piezo bekajált akkor 0.5A felett, megfogta a lapot. De túlélte, mert indul. A csipogó szól még, az is túlélte ?
Nem vagyok túl perfekt elektromosságból. Én nem merted feldugni a csipogót, bizti ami bizti.
Mondjuk most abban sem vagyok biztos hogy NTFS kezelő fent van a win98 on és könnyen lehet hogy NTFS van a 40 gigás winyón is. csak azt sem tudom hogy mint meghajtót sem kéne hogy lássa?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #86121 üzenetére
par evig a melosgepem alapja volt a P2B ; a vilag legjobb BX chipsetes lapja volt, 1 kezemen meg tudom szamolni hanyszor fekudt meg a win98 azzal a lappal. azert szereztem be a P3B -t amikor kidolt, az is jo volt ; 800-as cerkat vitte 1Ghz folott ; viszont az utanakovetkezo asus lapokkal tobbet szivtam, mint elotte a hulladek abitokkal amikrol ( igen a B(HX)6 -os gányok ) valtottam a P2B -re. // oke, a tusl2 kivetel //
Mondjuk az is erdekes, hogy az Abit is mindenkinek mukodott, allitolag csak nalam volt szar az osszes es hordtam vissza garanciaba, pedig azokat nem is tuningoltam.
Nem akarok nagyon belemenni, akinek Asus kell, vegye azt, en altalaban csak az ellensegeimnek szoktam javasolni. -
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #86095 üzenetére
[3D01 nature Lod tweakje] Ez pl. egy elég hatásos Lod tweak ide. Rengeteg fps-t lehet nyerni.
Benchmark, hardver, driver, api, stb. függő, hogy mennyit lehet profitálni. Inkább ezekkel a régebbi benchekkel lehet trükközgetni. Persze ugyan így ártani is lehet vele. Ha nem jó az érték, hiába tűnik úgy, hogy veszített a részletekből, az fps mást mutat.
Pl. Radeon driverekbe ott a tesszelláció (ha jól tudom, mai napig), ha azt kikapcsolod, akkor pl. 3Dmark 11 -be egész szép javulást kapsz. -
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #86095 üzenetére
Nem használtam ilyesmiket ide. Mikor anno még ment a PH-s 3dmark lista, akkor oda nem szabadott.
Nem titkosak, igazából az a szabály oda, (Hwbotra) hogy a benchmark-ba, a renderelt tartalomba nem szabad belenyúlni, de egyéb szoftveres oldali állítgatás mehet. Választhatsz oprendszert, drivert, állítgathatod a driver különböző dolgait, stb.
Az az eredmény maradjon csak ott. A kép sem olyan, mint amiket ide csináltunk. Nincs óra, stb. Túl sokat javít, túl könnyen.Enélkül nem menne olyan könnyedén a 39K-rol 40.5K-ra ugrás.
Szétrontja amúgy a képet.Leszedi a részletességet pl. és nagy pasztell színű izék lesznek a szép, színes dolgokból, ettől meg nő az fps.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86087 üzenetére
A GTX770-ben van még külön shader clock rész ?
Néha olyan érzésem van, amit már korábban beszéltünk, hogy a 3Dmark-kok Intel cpu kedvelők, illetve elényben részesítik a régebbi felépítésű VGA-kat.#86089Alpi.: úgy nézem, kimaxoltad a lehetőségeket driver és VGA normál OC terén.
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ezt befogom, de azért rápróbálok (nálam 580/600 a 6600GT vége - itt nem hibázik még egyik tesztben sem, elég vékony a Gigabyte 6600GT-m hűtése - megtámogatom plussz légármalatokkal). -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86071 üzenetére
Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 wifi lapomon a DS XP SP3 végig látta az usb-s egér+bill. kombómat, BIOS szinten is, pedig USB to PS2 adapterrel van csatlakoztatva USB 2.0-ás portba, mert sajna ezen a lapon nincs PS2.
#86068Alpi.: jöhetnek az újabb rekordgyanús kísérletek !
#86073Alpi.: ha nem csal a gondolatmenetem, az előkészített AHCI drivert - ahogy írtad is, oda lehetne neki adni a telepítés során, de jobb ez így beleintegrálva - ciki lenne ha csak az FDD volna kiválasztható forráslehetőségként.
#86076Alpi.: engem érdekelne a Firadisk-es megoldás, találkoztam már vele de meghaladta az értelmezési képességeimet.
#86078Alpi.: ami CPU-Z-vel XP alatt mérsz, nem a RyZen sajátossága, bármelyik régebbi AMD/Intell-el is ugyanazt az arányosan kisebb értékeket kaptam eddig mindig.
#86079DarthSun: igen. várom a képeket róla.
Deepcool ventiket nem ismerem, az is érdekel hogy mit tud adni légáramlás/fordulat/zaj viszonylatban. -
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #86072 üzenetére
Persze, simán.
A proci tök lényegtelen. Se a ramok, se a pci-e generáció, se semmi nem gond csak az Usb, aminek a nevében szerepel az "Universal" szócska.
Na jó, meg még ott az Ahci, de ha csak az kéne, azt könnyen be lehetne olvastatni, mikor már elindult a telepítő. USB nélkül viszont el sem indul.
Ha jól emlékszem, a Tiédet használtam. (vagy azt a nyers "sp3"-ast) Felírtam, de nem akart bootolni valamiért. Nem volt kedvem kínlódni vele, megcsináltam Firadisk-kel. Azzal csináltam régebb is az Intelekre. Már valamennyire ismerem, működik.
Mindig visszaállítom a lehető legegyszerűbbre.
És felrakom a Total Commander-t elsőnek ! Az már ott is virít !
Usb 3.0 nem nagyon tud Usb 2.0-ként menni. Sajnos.Akkor nem kéne kínlódni vele.
3.X-et tudsz azt hiszem lekapcsolni "sima" 3.0-ra, ha jól rémlik. Ami ilyen külső driveres. (Asmedia pl.)hokuszpk @ #86066 : Akkor szokott eltűnni az addig működő Usb, ha nincs jól beállítva a natív Xhci bios-ban. Át kéne "adnia" a Winnek. Azon a lapon nincs 2.0-s port ?
Ha abba dugod és kilövöd a bios-ba a natív xhci-t sztem mennie kéne. Aztán, mikor lesz drivered, onnan már sima. Amíg van 2.0-s port a lapon, addig kisebb szopóka.
A legkisebb ha van a lapon ps-2 port és az üzemeltető is rendelkezik olyan perifériával ! Bár a pendrive-ot úgyis látnia kell valahol egy Usb-n keresztül.
-
balintka
addikt
válasz
DarthSun #86057 üzenetére
Köszi, innen a fórumról keresett meg egy srác privátban (mikor aprón ilyen lapot kerestem), komplett gépként mindössze 8000 Ft-ot kért érte. Celeron 1200, Radeon 9550, TV kártya, hálókártya, DVD-író is volt benne ennyiért.
Aztán úgy tervezem, h ebbe teszem a második P3-S 1.4-et, mint tartalék gép. Itt a proci pár hónapja, de nem vettem rá erőt, h beépítsem...
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #86040 üzenetére
Az utolsó kell a rekordkísérletemhez.
Mellesleg kompakt kis darab - simán befér az ITX gépembe, határozottan pici az Asus Strix R9 380 4 GB OC VGA-mhoz képest, teljesítményben kb pariban vannak, fogyiban picivel jobb a GTX 960.#86045DarthSun: 99MAX még mindig zöldséget számol a 3300X mellett, illetve a 2000 is eldobja magát indulás előtt, no MMX supported CPU-val - valami hiányzik neki nagyon.
#86041Fred23: igen, még a sárga nyákos.
Régi lapok közül a DFI Lanparty és a Chaintech Nforce2-es lapok színkombinációja tetszett a legjobban.#86042KROK640:
Gyűjtögettem belőlük anno.
Van még 3 db E0-ás Xeon X3360 - ezeket csípem a legjobban.
Nemrég befejztem a teszteket a Xeon L5408-al, egész kis bajnok ez is.
Van még pár régebbi Pentium Dual-Core, Celeron Dual-Core, és pár régebbi Quad.
Illetve a meglévő G0-ás Q6600 mellé beszereztem még egy G0-ás Q6600-at, biztos ami biztos alapon.
Az E7500-at sosem húztam meg, nem tudom mire lehet képes, az a P35-ös Giga lap szerintem partner az OC-ban.#86043KROK640: szívtam a fogamat miatta, de nem volt más jó lehetőségem, 2 GB-os lett volna 25k-ért, de azokat én keveslem, R9 380-ból is 4 GB-os van és FHD-ban nem haszontalan a több VRAM.
Sokat vadászgattam, végül ez a Zotac lett a befutó, 36k-ért.#86044KROK640: fekete nyákos alaplap: haver vett 2008 körül (külföldi rendeléssel, itthon nem volt kapható, azóta is hibátlanul megy) egy Sapphire Black AM2+-os lapot - a konkrét típusra nem emlékszem már.
#86050DarthSun: a futtatása W95/98-on volt mindig, sima XP-nél és natívan támogatott konfignál is, a patchat meglesem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #85993 üzenetére
Igen, végülis happy enddel zárult, bár annyi kellemetlenség volt benne az adatok bukásán kívül, hogy 1 hónapig nem volt HDD-m, így csak floppyról dosos játékokat tudtam játszani
Akkor született meg a fejemben a szabály, hogy mindig legalább két HDD-mnek kell lenni. És a happy end után mindig is vigyáztam rá, hogy legalább két működő HDD-m legyen.A másolat másolatáról, ismerős...
Úgy két hónapja volt egy incidenesem, az egyik backupom csúnyán leszállt, de nyugodt voltam, mert megvolt az eredeti, és a backupról is volt backup így csak visszamásoltam.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #85990 üzenetére
A400: annyiban nem legenda, hogy klassziksokkal többet adtak el egy időben, több darabból nyilván a meghibásodás is több db, csak ezt nem teszik hozzá hogy ez az egésznek hány %-át teszi ki.
HDD: havernak a lapos 60GB-os Maxtorja (asszem DiamondMAX 8 vagy 9) a mai napig is hibátlan, pedig már 2 éves korában temettük, olyan hangok jöttek belőle - seek-rekedés szerű.
Extra hűtés nélkül tudott sütni rendesen.
#85992KROK640: van 2 db 20GB-os IDE-s Seagate (ST320014A) itt előttem, 2004-esek és hibátlanok.
A 120 GB-os SATA1-es Seagate Barracuda-m (ST3120827AS 7200.7) szintén pöpec még, 2006-ból.
Ezt rendszermaghajtónak vettem még a P4-es gépembe (Asus i845v P4PE). -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #85991 üzenetére
Igen, erre emlékszem, mikor eltűntek a Quantum Winyók, amik egy időben eléggé menők voltak a csóró (mint az enyém) körökben...
Pedig igazából, csak jó ár/telj viszony termékekről volt szó. Mondjuk a Seagate cserébe bolondbiztos volt.Erről van egy fájó történetem :
3.2GB-os Seagate HDD-met eldava kemény 9000ft-ért; befektettem 20 ezer ft-ért egy Quantum LCT20 20-as HDD-be... Szóval megjött az új HDD, drága drágaság volt, fedetlen alsóval. Haver gépén volt 1,2GB drága adatom, így rákööttük a 233MMMX-es Pentiumra ami 64MB RAMMal bírt (de ez lényegtelen amúgy), fel is ismerte a HDD-t, majd egyszercsak a vadi új 20GB-os HDD-m eltűnt az eszközlistáról és helyette kesernyés füst szállt fel...
A HDD fedetlen alja testelt valamivel a ház tetjén (egy csavarral) és rövidre zárva a 45 perces 0km-es HDD-t elégette... Ami akkor elképesztően menő volt ... Buktam az 1.2GB adatot, és a HDD-t is ...
Haver korrekt volt, köv hónapan vett nekem egy 20GB-os Quantumot, közben, a főnököm (aki miatt tudtam áfa nálkül businesselni) vett nekem még egy 20-as winyót, így 2001 júliusára 2db 20GB-os HDD-m volt, úgy, hogy a környezetem 5-8-10GBos HDDkkel volt
Ekor tanultam meg végképp azt, hogy egy HDDnem HDD, ezóta van folyamatosan legalább kettő.. -
válasz
DarthSun #85988 üzenetére
És hát a legjobbak a sehol nem ajánlott A400- asok
Népi hiedelem : vezérlőhiba miatti leállás. El kell mondjam 6db megy nálam elég régóta, akárhogy terhelem, nem akarnak kidögleni.
Valamint a hőfokok is sugallnak valamit. Tavaly március pld :
A400- asok - 24 fok, Samu870 Evo - 28 fok
A400- asok - 24 fok, WD Blue 3D Nand - 31 fokUrban legend...
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #85986 üzenetére
Fene tudja. Sok pörgösebb (pl. Samu 970/980 típusai) bőven lépik a 70 fokot is.
s775: ebből van a legtöbb combos lapom, az L5408-as Xeon kifejezetten alapon "takarékos", mármint ha nem húzza fel az ember az égbe.
SATA SSD/HDD-im még nemigen jártak 40 fok felett.
Némi légáramlattal az IDE-s lapos Maxtorok sem.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #85981 üzenetére
Kingston A1000 és 2000-es nVME SSD-ket használok, ezek nem a fűtős fajták.
Nálam nem számítana amúgy se sokat, mert el tudom helyezni az nVME SSD-t és a VGA-t hogy nem takarják egymást, ha kell, de eddig erre nem volt szükség - 50-55 fok az semmi kiterhelve.s775: most az Asus P5K3 Deluxe wifi van terítéken, 2*2 GB DDR3 rammal, Xeon L5408 CPU és jelenleg a Zotac 9600GT Synergy VGA-val (1 GB DDR2 128bit).
-
válasz
DarthSun #85982 üzenetére
Lenovo laptop, Win10, nemrég volt vele itt egy volt kolléga, hogy a Samu telefonját nem látja kábelen. SDI futtatás, feltette a drivert, de továbbra sem tallózható. Driver nevét, ID azonosítóját lementettem, hátha találok hozzá valamit.
Rövid idő alatt nemtom mi lehet a gond, a saját gépeimen a Redmi- t is tallózza kábelen még Win8.1- el is. Bár én mobil TCM+WiFi pluginnal másolok mobilról, úgy még akár a 386- os gépet is látom, bármelyik mobil eszközömről a helyi hálón. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #85978 üzenetére
Hát, eddig jutottam:
3DMarkokban nem kaptam jobb eredményeket, hibahatáros mérések, +/- pár 100 pötty.Az egyik eszköz az Intel AC WIFI/BT - ehhez csak W10x64/W11x64 driver létezik, még W10x86 sincsen.
A másik eszköz az nVME kontroller, a decryption/encryption az valszeg a TPM lehet, a többi passz piros.
A GPIO controllertsokadjára sem dikerült kivarázsolni a felkiáltójelből. -
-
-
-
válasz
DarthSun #85952 üzenetére
Azonos bitszélesség mellett nyilvánvalóan sokkal gyorsabb a DDR, mint az SD, mert azonos órajelen dupla sávszélesség. Viszont például ott a GF2 MX400-ak esete, ahol voltak a 128 bitesek SD RAM-mal, és a 64 bitesek DDR-el. Itt meg azonos órajelen az SD RAM-mal szereltek voltak gyorsabbak, mert bár a sávszélességük megegyezett -64 bit DDR = 128 bit SD-, az SD-vel szerelteknek feszesebbek voltak az időzítései. Ezt úgy lehetett volna kiegyenlíteni, ha egy kicsivel megemelték volna a 64 bites DDR-esek VRAM órajelét. A kérdés az, hogy mennyi az a kicsi, amivel ki lehet egyenlíteni a lazább időzítések okozta hátrányt.
Csak engem ez a kérdés most a Radeon DDR és SDR esetén érdekel. Tippre nem kell sok, pár MHz extra elég is lehet, vagyis ha a Radeon DDR VRAM órajelét felezem, aztán adok hozzá még egy kicsit, megkaphatom a Radeon SDR teljesítményét.
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #85950 üzenetére
Van még egy marék pci valami ami hiányzik, meg a LAN és a WIFI - ez utóbbi 2 mondjuk nem lényeg. A rendszereszközök rész fullos, az audio is ok - azzal a driverrel amit megjelöltél jónak.
99/2000 3DMark-nak be kell vetnem valamit, mert meg se nyikkannak, többi megyen.
UT2004Demo-ban a Quadro FX 1800 fantasztikus pontokat hoz.3300X megy rendesen, turbót is tolja.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #85930 üzenetére
Hát, így se nem.
Újrahúzom az X470-es lapomra (ez volt előszőr is), sanszos, hogy amikor áttettem a Z170-es gépbe (amiben patikán ment) valamit elkevert benne.
Már az Integral fut.
Megjött a Quadro 4000 és 5000, ebben tesztelem őket előszőr, meg próbaképpen most telepítés közben az FX 1800 van benne, ezzel is. -
jokeph
nagyúr
-
válasz
DarthSun #85927 üzenetére
Ideje lenne regisztrálnod HWBOT-ra, biztos vagyok benne, hogy rengeteg pontot tudnál gyűjteni hamar, pláne, hogy már időd is van a versenyzésre.
Win11-ről jobb, ha mást kérdezel, akaratlanul is lehúznám, talán jobban is, mint ami úgymond reális lenne. Win10-et se szerettem, de már kezdtem megszokni, mikor Win11-re váltottam.
Nagyon nem kizárt, hogy ha rendezem soraim, és csinálok mentést minden fontosabb dolgomról, gyalulom a Win11-et, és linux partíció lesz a helyén. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #85927 üzenetére
Quadro 4000 és Quadro 5000 úton van, beteszem a projektembe ha meglesznek. Meg talán - de csak talán van kilátásom egy GTX 960-ra.
A Z170-en és X470-en jól futó DS XP SP3 B550-en valamiért kék halált hal, csökkentett módban is.
Talán nem kedveli a még benn lévő GTX 1070-et ? -
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #85915 üzenetére
Nem önmagában a régi driver a lényeg, hanem egy-két, konkrét driver az, ami kis pluszt szokott adni. Anno, mikor faragták ezeket a TNT / TNT 2 drivereket, elég nagy plusz / minuszok voltak fps-ben. Többször volt olyan, hogy feldobtam egy "csoda" drivert egy oldschool cucchoz és a 3dmark99 második része itt-ott egy pillanatig artifaktolt. Alapórajelen is. Cserébe több pontot / fpst húzott. Azt hiszem pont BRSZK-n is láttunk egy 6800XT-vel. (ha jól rémlik) Annyit beszéltem, hogy még nekem is soknak tűnt.
-
válasz
DarthSun #85899 üzenetére
3800X : XP vinyó le, beépített driveok visszacsatizása, 6600GT ki, GTX1650 vissza, tuning set mentése, BIOS vissza alulhajtásra. Ellenőrző indítás rendben. Kissé pattogósabb a gép az 1Terás SSD- vel
.
Búcsúfotó az XPEE for R3800X- től :
A gép megy vissza a helyére, jön a próbapadra a Haswell, arra nem használom ezt az XP vinyót, hanem a moddolt telepítőt küldöm rá. Kíváncsi vagyok hogy rendben felmegy-e a konfigra. A benne levő XP- s vinyóra telepítem, a meglévő(működő) XP mellé, mely a turbót nem vezérli, de arra számítok hogy az új telepítő bekapcsolja.
Utána jön majd a már összeépített, új házi szerver véglegesítése(1600AF). Ez összetettebb meló lesz, mivel pár hálózati vinyó is beleköltözik, újra kell konfigolnom az egész belső hálózatot, de megéri, így 1 gép elég lesz, ellát minden általános feladatot 24/7- ben. Bármelyik másik gépet csak akkor kapcsolok be, ha kifejezetten arra van szükségem, és csak a használat idejére, majd off.
-
válasz
DarthSun #85896 üzenetére
Így előre meg nem mondanám mennyi lesz, de azért tippre bőven 20k fölött.
Én a PCIe-s mezőnyben nem indulok még, de gratulálok mindenkinek! Egy 3400G-vel valamikor év vége felé azért szerintem majd próbálok alkotni valamit, csak az ilyen 37k körüli pontokra nincs kilátásom. Az tán majd akkor, mikor váltok 5600G-re. Ilyen szempontból érdekesebb is az AGP-s változat; több a korlát, kevesebb a lehetőség. Nincs meg az a nyíltság, mint a PCIe-s esetén, hogy na majd jövőre, egy CPU csere után...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Sorozatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest