- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madara-san
aktív tag
Értem én, hogy mai szemmel vacaknak tűnik, de ha autentikusan szeretném ezeket a régiségeket feléleszteni, akkor csak szükség lesz rájuk
egyébként én kedveltem az isa hangkártyákat, volt egy feelingje. Sb pro 2, akkor egy ilyet kell szerváljak. Valahol biztosan volt, de lehet nem fogom megtalálni... jártam már így pár cuccommal.
@nakos1212: Aztech hangkártyám biztos van, azt megnézem majd akkor.
@envagyok: Mennyivel "rosszabb" mint a V3 3000? Mert igazából úgy gondoltam, hogy vagy PII450 + TNT2 Ultra mellé teszem majd be a V2 SLI-t, vagy PIII550 + GF256DDR mellé, így nem kell "csak" Voodoos gépet összerakni.
-
petakpa1
őstag
Mert jó érzés, hogy kb 2 mp alatt betölt a W98
Na meg kihívás ilyen időben kb. 20 év távolságban lévő eszközöket összelőni, kimaxolni amit egy TX97 chipsetes lapból lehet. Sajnos a PCI-os Zotac GeForce GT610 nem ment benne, így most kicsit régebbi PCI VGA-ra vadászok. Van ötlete valakinek?
-
Madara-san
aktív tag
Igen ezzel így egyet is értek, természetesen a nosztalgiafaktor mellett én is figyelembe veszem a hasznosságot is.Éppen ezért SS7 helyett inkább majd P2 lesz, de az majd valamelyik következő projekt... most egyelőre végre fejezzem be az S7 "csúcsot"
. V1 számomra pont jó lesz benne, mert ezen max azt a nagyon kevés DOS 3dfx címet szeretném kipróbálni, V2-t pazarlás lett volna ebbe tennem, főleg hogy SLI-t szeretnék... még nem is tudom mibe rakjam majd bele, vagy P2 450, vagy P3 Katmai 600-ba... úgy néztem profitál az erősebb prociból.
Mindenesetre ezen Win95 / DOS fog futni, úgy gondoltam ide talán jó lehet az AWE64, no meg korban is passzol a '97-es évjárathoz. Láttam amúgy itt nem nagyon favorizáljátok a Win95-öt, nekem (valószínűleg pusztán nosztalgia miatt) egyik kedvenc retro OS.
Persze, szeretnék mindenképp több gépet is, egy Socket 5 (P1 120) és Socket 3 (486 VLB, DX2-66 vagy DX4-100 még nem döntöttem el melyik) fogják majd ezt a konfigot megelőzni. Ezekbe már tényleg illene valami OPL-es megoldást raknom. Van egy AWE32 Value, SB32 PNP illetve SB16 (ebből mondjuk többféle is). Gondolom, ha nem találok rajta OPL chipet akkor kár is vesződnöm vele?
-
Olvasgattam is régebben ezeket, de talán felejtettem is valamennyire, bár azt át lehet ismételni...de három dolog miatt is jó azonban ez a teszt - saját magam győződök meg róla - szubjektív retro élmény, szerelés, install, tapasztalatgyűjtés, driverkérdés, stb - valamint hozzájárul a fórumbeli Barton-P4 vitához, mivel tény hogy volt vita és eltérő nézetek is vannak. Ok az utóbbit szubjektíven dönthetem csak el, a végén reményeim szerint meg tudom mondani hogy az átlag P4- em vagy a Bartonom jobb- e (vagy döntetlen). Objektíven pedig lehet hogy lesz aki ezt elfogadja.... vagy nem - tök mindegy mit mondok én. De nem is célom meggyőzni bárkit, esetleg egynek jó a tesztem, ilyen is volt aztán annyi. Lehet hogy aztán lesz olyan aki azt mondja hogy neki hasznos volt, akkor már nagyobb az öröm, mert tudom hogy nemcsak magamat szórakoztattam vele.
Az első indokról -saját magam győződök meg róla- jut eszembe : melóhelyen az egyik öltözőszekrény ajtajára rá volt írva - ne törd fel, nincs benne semmi értékes, valaki pedig alá ezt írta - te mondod, én ellenőrzöm
ALL : hű mire feltettem a 462- re az fullréz AeroCool hűtőt, brutális a leszorító-ereje, mondjuk ezt tudtam, emiatt előtte kézzel hajtogattam kicsit, de így sem piskóta volt bepattintani a lefogatót.
-
r0b3r
senior tag
Az elmúlt hetekben szereztem egy Slot 1 PII 233-at. Ha sikerül megoldani a hűtő kérést, akkor sztem kipróbálom a 440BX-es SCSI lapba a PIII 500 helyett.
A Diamond Viper V770 helyett menne bele a V330 egy Diamond V1-el, vagy a Banshee önmagában.
Bár ez a proci már lehet, hogy kevés lesz a benne lévő Diamond Monster MX300-hoz.
-
Madara-san
aktív tag
Igen, ez teljesen érthető. Köszi amúgy, ezek nagyon jó kiindulási alapok. Én valószínűleg 386 --> Socket 3 (VLB) --> Socket 5 --> Socket 7 (MMX) --> PII.... vonalon fogok haladni. Igyekszem korhűre csinálni azért őket, és amennyire lehet jól felszerelni, rammal megpakolni. Egyedül a HDD és a tápegység lesz talán, amely kicsit kilóghat majd az idővonalból.
Kezdve a már többször megemlített Acorp 5TX52 MMX konfigommal, végre megtaláltam minden szükséges alkatrészt hozzá, szépen leteszteltem őket, és most már végre belemerülök az összeépítés örömeibe.
Addig is, lássuk miből fog állni:
- P1 MMX 233 @ 266 (3,5x75)
- Diamond Riva 128- AWE 64: Ezzel kapcsolatban szerettem volna kérdezni, hogy jó lesz ez nekem DOS-ra? Ha jól látom nincs rajta OPL chip...
A megcélzott korszak pedig 1997, szerencsére mindegyik hardver akkor készült úgyhogy az időszaknak megfelel
a gépház, amit találtam hozzá is elvileg '97-es.
-
Topikbeli kollégák is készítettek ilyeneket, régebben, 200/500- asok klubja az összefoglalóban is van. Érdekesek. Én inkább egy bizonyos konfigból kihozható maxot szoktam tesztelgetni, persze mérsékelt tuninggal. Aztán ezeket hasonlítgatom. Vagy konstans konfignál, egy bizonyos alkatrészt cserélgetve. Sztem jó irányadók hogy a manapság elérhető retro alkatrészekkel mit lehet kihozni. Persze inkább annak aki nem feltétlenül ragaszkodik a korhűséghez, akinek ez fontos, egy-egy évre vetítve úgyis kötött a hardverlista, valamint több információt is talál róla. Ebben az esetben az elérhető maxban van egy felső határ, melyet nem lehet átlépni, overkillezéssel viszont megkerülhető.
-
A 939 valszeg amiatt tűnik nagyobb ugrásnak mert abba HD3850 került, megdobja a teszteket. Valamint a procit is cseréltem 1- ről 2 magosra. Az enyém még AGP- s, de pld akinek PCIe- s lapja van, ott még nagyobb ugrást tapasztalhat. Azonos órajeles összehasonlító tesztet nem végeztem.
-
Madara-san
aktív tag
Igen, úgy értettem hogy amelyikben ez így képletestül-mindenestül benne van. A konfigjaidat ebből néztem ki, mondjuk igaz hogy itt azt nem találom leírva, hogy pl. milyen HDD illene hozzá az adott géphez. No meg amúgy arra is kíváncsi volnék, hogy egy-egy összeállításhoz mely gépházat használod.
-
Madara-san
aktív tag
Érdekes ez a metódus, illetve tök jó ötlet is egyben. Ha esetleg készen van, megosztod itt velünk a táblázatot is magát?
@Többiek: Végigolvastam a többféle érvelést, gondolatmenetet így Barton vs. P4 vs. S754 témában. Nagyon jó a téma, annyit tudok hozzá tenni, hogy én 2005 ősz környékén raktam össze egy akkor már úgy néz ki igen csak elavult konfigot: ASRock K7VT4A Pro, Sempron 2400+, már nem emlékszem hány GB RAM - talán 1, és egy botrányosan rossz videokártya, MANLI
FX 5500, noname valamilyen ház. Tolt vagy 5-6k pontot 3dm 2001-ben... De ez volt az első új gépem, részben zsebpénz, diákmeló, szülinap és egyéb hasonló dolgok által megszerzett pénzből, 14 éves voltam akkoriban borzasztóan tudtam örülni ennek a gépnek is... közben meg ugye csorgattam a nyálam a csúcs P4-ekre és az X850-re. Egyébként mai napig megvan az a gép, igaz már 7600 GT van benne, amint lett pénzem fejleszteni a videokártyától szabadultam meg elsőként.... persze csak már olyan érdekességként tartom meg, ennél sokkal jobb Bartonos konfigot fogok majd összedobni.
Visszatérve az X850-re, egyrészt játékokra szeretném használni (pl. Doom 3, Far Cry, NFS Underground, stb... játékokat újra végignyomni), másrészt egy 20k+ 3dm 2001 pontszám elérése. Erre épp a kezem ügyében van egy Abit AI7 alaplap, 3,2-es Prescott CPU, és 4x512 MB Geil ram. Eredetileg 9800 XT-t szántam bele, vagy "sima" 6800-at. Illetve ott lesz még az épülő Mobil Barton 2800+ (gondoltam addig húzom majd amíg csak bírja stabilan léggel), Abit NF7-S 2.0 lappal.
Említettétek, hogy esetleg egy S939 mellett érezné magát jól az X850... akkor a Socket 754 felejtős? Ez a videó alapján gondoltam, hogy abból is lehetne egy érdekes összeállítást csinálni. Vagy, esetleg egy S940...Azért kérdem csak mindezt, mert K8 platformból egyáltalán semmim nincs most, volt X2 4000+ konfigom de nagyon rég túladtam már rajta, és gondolkodom mit érdemes beszerezni. Az biztos, hogy inkább maradnék az AGP-nél, tervezek majd PCIe retro gépet is összerakni de az inkább C2D vagy C2Q lesz.
-
Madara-san
aktív tag
Szintén. Éppen téged akartalak megkérni, hogy korhűség szempontjából majd minősítsd a konfigokat, amiket majd hamarosan megosztok itt.
Amúgy akartam kérdezni tőletek, hogy éppen úton van felém egy X850 XT PE, a gyerekkori nagy álom... na csak most jön a dilemma, hogy mégis mibe rakjam bele?
Mobil Barton ugye gyenge lesz neki. P4-ből van egy 3.2-es Prescott fél/háromnegyed konfig, meg egy 3.2-es Northwood komplett gép FX5900 Ultrával. Na most tuningoljam meg a Prescottot szépen, és tegyem bele abba, vagy esetleg építsek össze hozzá egy S754-es Athlon 64 konfigot?
-
Igen, az lejött már az utolsó linkben is hogy kihagyták a teljes térből (körbefordulás...360fok) annak a számolását ami nem esik a látómezőbe/képernyőre, holott a teszt tartalmazta, ahogy egy játék is. Játéknál aktuálisnak kell lennie a teljes térnek, mivel a játékos bármikor bármerre fordulhat/nézhet. Előre felvett, lejátszandó tesztnél végülis felesleges a látószögön kivül eső tér átszámolása. Hát nemtom hogy ez most csalás vagy nem. Azt is most tudtam meg hogy a 3DMark03- at meg lehet állítani és körbenézni
, ezen bukott ki hogy avval a bizonyos driverrel pld megforduláskor nem volt semmi a képernyőn
.
-
Igen, de van egy kis érdekesség DOS alatt is. Chasm, Quake, Duke (szoftver render) szemre szaggatott 640x480- ban az AMD- n. A Katmai- n a Duke- t állítottam először fel 640- re, teljesen simán megy, akkor mondom 800x600, ott is szépen folyik...az overkill 9800Pro talán a tipp, jellemző rá hogy a felbontás növelése nemigen hatja meg. Persze tudom kis felbontás ez még neki, de talán a Katmai jobban préseli rá az adatokat, vagy mittomén
Win alatt meg az AMD D3D- ben mehaladja az alapórajeles Katmai- t, tuning esetén már előny az Intelnél. Az OGL eldöntötte, ott alapon is markáns az Intel, nem gondoltam volna hogy ilyenre képes. Azt már nézegettem hogy a Copper nagyon pörög, viszont ez egy nem ondie L2 cache- s proci, de lehengerlő. a timedemo teszteken is azonnal látszott szemre is hogy sokkal gyorsabban pörög, az a már alig követhető látvány kategória.
A boot-időben viszont az Epox lap a jobb, nem mértem stoperrel, de tuti hogy gyorsabban bootol, rádásul úgy hogy lassúbb vinyó volt mellette. -
OSR2 alatt nem próbáltam. Win98- hoz viszont kigyűjtöttem a hozzávalókat [link], atomstabilra be lehet installálni. Korhű ALi AGP driverrel rosál, de azóta van új, mint a linkelt hsz- ben is jeleztem. A finomhangolásokat Fenyő postjaiból vettem főleg, ő ebben doktor.
Tippem hogy OSR2 alatt is működnie kell a receptnek.Nekem tehát ok is ezen beállításokkal, amiatt kellet végül az Epoxot választanom, mivel a P5A-B- ben egyáltalán nem indul a R9800Pro, nem ad képet sem, lövésem sincs miért.
-
Az árakra nem tudnék visszaemlékezni, gondolom a 333- as azért nem volt egy olcsóság a megjelenéskor. Valamelyik magazinban, talán épp a Chip- ben rémlik hogy olvastam a tesztet. A 300- ast szponzortól kapták kölcsön, a 333- as meg a "szerkesztő féltve őrzött darabja" nevet kapta. Elég jó eredményeket hoztak ki. Nézem a táblázatodat, alapórajelen Nálad is gyorsabb a 233 Intelnél. Meg a K6-2 is elviselt némi tuningot. Há' nemtom, időrend+teljesítmény, lényegében Neked kell eldöntened hogy milyen kombinációt szeretnél. Persze, ha későbbi időpontot választasz akkor a P-III földbe tapossa (de az azért nagyon drága volt akkor). A Katmai- ra nem emlékszem, de a magasabb órajelű Copperek aranyáron mentek. Nézem a Time táblázatodat, a Katmai 99- es, pont azt teszek fel, lásd lejjebb.
+ALL : pakolás jól elvitte az időt, sokminden kint volt, kis rendszert kellet belevinnem, ESD zacsi+dobozolás, a titáni hangkártya-kollekciónak is dobozt nyitottam. Feltettem a próbapadra a tartalék BE6- ot, 533- as Katmai- val (nagy pakk bontásba kezdek, tápok, vinyók, videokártyák jöttek + a már említett SB0100). Legalább ellenőrzöm hogy működik-e még a lap, valamint a régebbi ATX tápok (-5V) kipróbálására is jó lesz. Közben kíváncsi leszek milyen lesz a teljesítménye a tuningolt K6-III+ ellen, tehát részben a tárgyalt K6 - Intel témát is fedi, bár nem a 98- as évet, inkább ha jól nézem 99-2000 környéke
.
-
"k6-2ot nem tuningoltad,"
Wow, akkor én mit csináltam?Meg K6-2-ből volt 500MHz-es is...
"98 vegetol a c300a + abit bx alig volt dragabb, mint egy k6-2 + normalisabb ss7 lap. "
Ja, csak S7 lapod már volt egy, mert abban volt a P1-esed - vagy kidobtad, és vettél BX-et, vagy vettél bele egy K6-ot... És akkoriban nem volt jólét. -
-
Nekem bejön a K6 sorozat. Már a K5 is egy technikai remekmű, úgy értve hogy az akkori helyzetben önálló procit tudtak alkotni. A nehéz korszakon átsegítette az AMD- t. Ha becsődöl akkor ma nem lenne Ryzen, az Intel monopolhelyzetben lenne, annyit kérne a procikért amennyit akar. K6-III pedig a topik névadója, meg amúgyis zseniális proci. MMX, Celeron, Duron akkoriban nem vonzott, utóbbiakhoz meg lapot is kellett volna cserélni...akkor éppen házépítés mellett. Celeron, Duron most sem nagy szám, a Copper, Athlon az igazi, azok már harapnak rendesen.
-
-
Csak a konnektorból felvett teljesítményt tudom mérni, speciális eszközeim nincsenek, sima Wattmérő, mások is avval mérik a konfigokat. Komolyabb laborban lehet vannak spécibb lehetőségek. Alapon, desktop/video legkisebb órajel/ CPU energiatakarékoson fogyasztás >> minden teljesítménycentrikusra+3DMark(ok). Nagyon nagyot ugrott, még akkor is ha figyelembe veszem a táp hatásfokát. Jeleztem a fogyasztást, kalkuláltam egy értéket (ami nem feltétlenül pontos, ezt jeleztem is), viszont az általam saccoltat Alpi még megtoldotta, gondolom ő is kalkulálgatta. Bár nem annyira az a lényeg hogy most 305 vagy 340W a fogyasztás, nekem annyi támpontot adott, hogy 600W- os táppal inkább ne..., mondjuk erre a jól hallható ventibelassulás is már gyanút adott.
Majd megismétlem, hogy felidézzem a részleteket, úgyis csak félkész blog van a gépről. Most más projektek futnak.
-
KROK640
nagyúr
-
-
-
+1, az optimalizálás nagyon jó, Carmack a kor legjobb programozója. A poligonszám és az akkori legjobb mozgásszimuláció alapján aligha lehetett volna a kódot gyorsabbra megírni. Csoda hogy 486- on is ennyi PFS- t produkál. Carmack nyilatkozta hogy PPro200- on már jól megy
, erre sokan fújtak mert elég drága proci volt akkor. Azért a P1MMX/200- on már elég jól ment, 400x300- ban, legalábbis akkori szemmel. A most tesztelt 486- okon azért már remeg rendesen a teszt alatt, játék közben viszont szűkebb tereken egész tűrhető.
-
Persze-persze, de....anno vettem egy nyilván noname TNT2Pro- t. Az említett képével csalódás. Aztán jött egy akármilyen Geforce2MX, szép kontrasztos kép, sokkal gyorsabb is mint a TNT. A Voodoo pedig valószínű hogy trükközött a gain- al ahogy mondod, de ennek ellenére a nagyobb/megfelelő fényerő mellett nem lett tejföl a képe, nagy kontraszt és transzparens, jól átlátható az alcsony texturák ellenére is. A Voodoo2- őm is kommersz PV830 típusból volt először, mái napig megvan, príma a képe. Valszeg van olyan TNT melynek jobb a DAC- ja, régebben nem kívántam ismét, ma meg már nem kellene, márcsak a TL hiánya miatt sem.
-
Frawly
veterán
Nem, nem teljesen más. Alapvetően az MT-32, SC-55, SC-88 azonos metodikát használ a MIDI-hang előállítására. Különbségek persze vannak, háttérhangmintában, generálási módszerben, a nem szabányos MT-32 MIDI és a később szabványosított General MIDI között is van némi eltérés, de összességében nem olyan, hogy szívbe markolóan más legyen, meg egyik verzióban teljesen hallgathatatlan legyen. Sok esetben teljesen szubjektív egy szinten felül, hogy kinek mi szól jól. Szerintem egy Yamaha MU80-nak vagy egy Korg NS5R-nek is nagyon állat hangja van, pedig nincs köze sem az MT-32-höz, sem a Rolandhoz, és nem szól ugyanúgy, attól még nagyon király, tökös hangjuk van, némelyik játékkal még jobban is szólnak, mint az eredeti Roland cuccok.
A hullámtáblás hangkártyáknál vagy szoftveres emulációknál meg inkább a hangszerbankon múlik a több, nem magán a hardveren.
-
Frawly
veterán
Szerintem az eredeti SC eszközök MT-32 emulációja se olyan rossz. Néhol sántít, nem is hangminőségben, hanem pl. a hangszerbankok számozási eltérése miatt valami nem azon a hangszeren szólal meg, amin kéne, vagy néma marad valami sáv. Ennek ellenére már a hardveres MT-32 emulációk is kb. 99,9%-os pontosságúak voltak, alig van olyan játék, ahol 1-2 hangjegy emiatt nem stimmel, ott sem mindig zavaró, észrevehető, ha valaki nem a kákán keresi a csomót. Tehát nem az van, hogy kakán szól az egész, meg nem élethű vagy ilyesmi. Nyilván, aki szakbarbár, meg tudja mondani a különbséget, ahol sokan az mp3-at is kiszúrják, akkor is, ha 320 kbps-ban van kódolva, mert felismerik egyes tömörítési hibáit, míg az emberek 99,9999%-a meg nem hallja ezeket, mert vagy a hangfelszerelése se olyan, vagy nincs a füle ráedzve.
Természetesen a Munt emulációja sem tökéletes, de ahhoz képest meglepően pontos, hogy teljesen ingyen van. Épp ezért nem is szoktam javasolni, hogy csak ezért valaki kifizesse a drága pénzt Sound Canvas VA-ért.
Ennek ellenére az SC VA létezése sem felesleges, mert ahogy halnak ki, meg mennek tönkre az eredeti Roland/SC hardverek, egyre kevesebb lesz belőlük, egyre megfizethetetlenebbre megy fel az áruk, úgy egyre nagyobb igény lesz a szoftveres emulációra, és az SC VA legalább egy rendezet jogi státuszú, hivatalos támogatású termék, ami valószínűleg hosszabb távon is elérhető marad, így mint opciót egyre inkább figyelembe kell venni.
-
Frawly
veterán
Elvileg az egész chip működését emulálja, beleértve a generálást is, nem csak az alap mintákat. YouTube-on néztem róla teszteket, lejátszották ugyanazt Canvas VA-t meg eredeti hardveren is, mindjárt egymás után, MT-32, SC-55 Mk2, SC-88, és egy deka különbséget nem lehetett hallani.
Ezért is feltételezem, hogy a Roland a saját hardveres termékét épp úgy tudja emulálni, mivel az eredeti ROM-ok meg algoritmusok is épp úgy rendelkezésére állnak, nem csak a hangminták. Persze, nem reklámozni akarom, mert én is Muntot használnék erre, csak megemlítettem, hogy ez az opció is ott van hivatalosan, még ha nem is olcsó.
-
Frawly
veterán
Ez így van. GUS-hoz hiába van MT32 patch készlet meg reverb, sose fog úgy szólni, mint egy igazi MT32. Különben MT32 helyett mindenki az olcsóbb GUS-t vette volna. A sors fintora, hogy mára meg a GUS drágább az MT32-nél, sokkal.
MT32 emulációra nem csak a Munt van ott, hanem a Roland Sound Canvas VA VSTi szoftvermodul, ami tudja emulálni. Csak ezeknek ugye külön gépen kell futnia, mert a retró gép nem olyan erős, hogy a háttérben vigye.
-
Madara-san
aktív tag
Jó kérdés, ezt meg kell néznem. Van még egy 233-as MMX, kipróbálom majd azzal is. Azt a "rohadt ronda logót" hogy kell lecserélni? Van valami Award BIOS tool, amivel lehet módosítani ezeket?
Egyébként mennyire számít az Acorp, illetve ez a lap
gagyinakbudget-nak? Kb. mint ma egy ASRock?(#67319) DarthSun: Köszönöm!
Akkor maradok a "sima" AWE-nál. Amúgy, ezen a Riva 128-on nincs hűtőborda... érdemes lenne raknom rá, vagy így is problémamentesen fog működni?
(#67322) r0b3r: Az szép, 3 Diamond kártya egy lapban.
Valahol nekem is van egy Vortex 2, de azt inkább K6 vagy PII konfigba szánom majd.
-
Próbálgattam, Awe64 maradt, messze a legjobb hang. Szellős, nem bántja a fülem, nem telepszik rá a hullámtáblára a PCM. Tyrian alatt is szól a PCM evvel. Ennek is vannak hibái (ebben a lapban), FM esetén húz vagy nyávog
, mint amikor nem jó sebességgel megy pld a magnó - ez a hanging vagy timing bug ?, nemgond mert hullámtáblát használok, az meg jó. Kis zaj, memória és HDD műveletek, előbbi suhogás, utóbbi vátozó frekis síp, halkak, játék alatt nem hallani, kommersz fülesen nemigen észrevehető, de a G430 kihozza.
+ALL VLB 486 további munkálatai
SciTechDD- t telepítettem, VBE3.0 megy, már Chasm alatt is jó a Flat linear. Doom, Arkanoid is ok. ScreenThief DOS képlopót feltettem, nem kell fényképezni, így néhány shotot be is dobok.Landmark adja rendesen a PODP- vel
Win3.11 alatt a DisplayDoctor- al sem megy 800x600 fölé, 1024- ben lekapcsolja a monitort, valami frekiállítást láttam, belőttem, de hatástalan.
Nagyjából összeállt a konfig, lehet tesztelni, csak a videokártyákat kell cserélgetni. -
Itt vannak a korabeli fotók, bár a Gugli eléggé betömörítette. Ezekből az ALS100, meg talán 2 Opti, melyek szabadon vannak. PCI Yamaha, CT2230 beépítve. A hibás jack- es CT2890 is köztük. Az ESS1978 lenne az aduász, de az nem működik, valamint PCI- s, de azért teszek majd vele mégegy próbát, ha a PCI 486 lap lesz fent.
-
Oh, akkor az lehet kiesett a feledékeny fejemből. Hanging bug, időzítés, Yamaha és TD chipek különbsége, stb, ilyenekre emlékeztem. Akkor lehet ez áll a háttérben, megnézem még a ref szabványos Awe64- el, ha az is így viselkedik, akkor ez van, 1 játék nem gond, bár az az egyik kedvenc a 386/486 korból.
Találtam a félretettek között egy Vibra- t, melyen Yamaha OPL van, a jack kimenet problémás rajta, javítottam, szól is halkan és recsegve, valszeg betett neki a hosszan tartó zárlat.
-
et4000w32i van beépítve egyik gépemben, azt kiemelni lusta vagyok
, meg nem szeretem háborgatni a kész gépeket. A nemrég jött 4 példány játszik most.
(#67283) Ganz-[HUN] : most én is érdekes anomáliával találkoztam, 3. kártyát próbálom már, működnek végülis, csak a Tyrian alatt nem szól a PCM, érdekes mert a Setup beállító prg- jában szól, magában a játékban pedig nem, mindjárt beledobok egy Awe64- et, az megmondja az igazságot
-
Az ISA Yamahán a PCM erősebb volt, keverőben levettem, de úgy sem az igazi. Sb16- hoz a rezidens szabályzómat használom, igaz csak a Master potmétert tettem bele, de semmi ideig nem tart belefordítani a midi/PCM- et, az assembler rutinok már benne vannak a .tpm- ben. Mondjuk elég sok lenne már a forróbillentyű, left alt+shift lefele, right alt+shift meg felfele szabályoz. +2 csatornához kéne még 4 forró kombi, játéktól függően kellene foglalni, összeakadás nem lenne, regiszterek elmentve/visszaírva, csak esetleg játékbill funkció lenne hatástalan, bár sokban setupolható a keyboard kiosztás.
(#67247) zoltanz : csak a nosztalgia faktor
, szépen néz ki amúgy, az UT99 grafikáján azért faragtak kicsit, több poligonszámmal az Unreal 98 kinézett, nagyon tetszett
(#67249) gban : gondolom a PCI- osról beszélsz, az nekem is tetszik, szebben szól mint az ISA- s
-
Gondolom, ez 2004 márciusát jelenti, és akkor tényleg be kellett érni 2003-ban még az 512-es modulokkal. Emlékeimben is így volt, azért is találtam furcsának, amit találtam, ugyanakkor azt azért mégse zárnám ki, hogy külföldön 2003 december végén valaki már tudott venni magának az 1GB-os modulokból. Akár nagykerből.
DarthSun: így kaptam, nekem is tetszik.
gban: Találtam végre LP-s 9600 SE-t aprón, már jegelve is van a részemre.
-
Ott jó sok teszt van, megpróbálok minél többet. Ahogy nézem a VLB kártyáid, abból S3 és Cirrus van, valamint Tseng és még egy másik, de azok gépben. ALi- t nem látok de bevetem. PCI fronton S3Trio fajták, Matrox Millenium, ATI Rage, melyek szabadon vannak még, jó buli lesz
.
-
alvaro
senior tag
Én SiS496-os VIP lappal próbáltam kártyákat, de nem igazán mérvadó ez sem. Ebben VLB-vel simán lehet gyorsabb egy-egy VLB-s kártya a PCI-osoknál, de sajnos azért, mert ugyanaz a PCI kártya egy másik (ALI, UMC) lapban simán kétszer olyan gyors. És itt sajnos nem is a hibrid lap a problémás, egyszerűen SiS496-on lassú a PCI, van (volt?) PCI only SiS496 lapom és abban se mentek jobban.
Arról nem is beszélve, hogy mit hoznak ezek a kártyák Socket 7-ben vagy ne adj Isten egy BX-ben.
Más, ami miatt eredetileg jöttem:
Tovább próbálgattam az MP6-okat. Átkerült a tesztlapba a Dragon, nagyon szépen látszik Astrában, hogy ez már az új 180nm-es Lynx mag. 2.5*100-on simán megy 2V-on, húzni még nem is próbáltam. Általában szép hűvösnek tűnnek ezek a Rise procik, de lesz fogyasztásmérés is, az biztos. Ami viszont feltűnt, az a pocsék skálázódás. Föltettem a Dragont 200-ról (ahol tökéletesen identikus volt teljesítményben a Kirin magossal) 250MHz-re - az eredmény kiábrándító, legjobb esetben is a különbség felével emelkedtek az eredmények.
Adalék: Kipróbáltam ezen is az Elite-eket. Vicces módon a CGA-s jobban játszható ezen a brutál sebességen. És a plusban sem a játékmenet az, ami elromlott, mert maga az űrutazás továbbra is normális. Amit nagyon hazavágott, az a térkép: szinte lehetetlen eltalálni egy-egy rendszert, mert a kurzor a legkisebb billentyű-pöccintésre átszáguld a fél képernyőn. Szóval a receptem továbbra is 286, vagy 386DX turbo nélkül. Esetleg DOSBox
-
Oliverda
félisten
"de ha ennyire vlbben gondolkodsz, vegkepp nem ertem, hogy miert erolteted a hibridlapokat. "
Nem gondolkozok VLB-ben. Innen indultunk. Te dobtad fel, hogy a "a hibrid megoldasok sose jok", majd kiderült, hogy még nem próbáltál olyan, vagy hasonló lapot.Szerintem VLB-s és PCI-os VGA-kat is lehetőség szerint ugyanolyan lapban és proci mellett lenne érdemes lemérni. Ha egyszer nagyon sok időm és a helyem lesz ilyesmire, megcsinálom.
-
Oliverda
félisten
Máshogyan emlékszem, illetve a korabeli tesztek is másról árulkodnak:
A bal oszlopban lévő keretezett eredményeket a szóban forgó VLB-s C&T F64300-as fejlesztés produkálta (DOS alatt), a jobb oszlopban lévőt pedig egy S3 Trio64. Kb. ugyanez jelentős a különbség megvolt a korabeli DOS-os játékok alatt is.
A több számi pedig az mutatja, hogy DOS alatti grafikában a VLB-s kártyák egyértelműen jobbak voltak 94-95 könyékén.
-
Oliverda
félisten
Sok az általánosítás. Milyen 95-96os pcios kártyaval szemben? A leggyorsabbakkal nyilván nem vette fel a verseny, de az akkori belépőt és középkategóriát, (S3 Virge és társai) hozta, azokra nem érte meg lecserélni. A VLB-PCI hibridlapnak hála pedig ki lehetett tolni 1-2 évvel az életútját, ha nem akart valaki mindenáron új VGA-t venni néhány 10 000-ért (ami akkor "kicsit" több pénz volt, mint most). Pont az volt a szerepe, mint az AGP-s HD3850-nek vagy HD4670-nek, és még lehetne sorolni a hasonló, gazdaságos upgrade-et célzó termékeket.
Másrészt könnyű így utólag, egy komplett, részletes adatbázis segítségével okosnak lenni. 95-ben többé-kevésbé az egyetlen idehaza elérhető mainstream információforrás a PC Guru két oldalas hardverrovata volt by Old Man, meg amit a különféle üzletekben mondtak a meglehetősen rapszodikus hozzáértésről tanúbizonyságot tevő eladók.
"Itt altalaban a bejelentesi datumok vannak, olyan 95 legelejen kerulhettek piacra."
Egy évvel a bejelentés előtte már piacon voltak?
-
Oliverda
félisten
DOS alatt, de ~25 év távlatából nem fogok pontos eredményeket mondani. Arra emlékszem, hogy az akkori új játékokat (pl. DN3D) szépen vitte a kártya egy 5x86-tal.
High performance GUI and CAD accelerator known also as Wingine DGX.
Ha itt nem tévednek, akkor az Ark Logic is 96-ban jelent meg.
mod:
Miket meg nem lehet tudni utólag.
-
Oliverda
félisten
Nem, használni. Emlékszem, hogy az egyik korabeli PC-s haverom pont azért vett ilyen lapot, hogy át tudja rakni a Chips & Tech F64300-as kártyáját ami kenterbe verte az akkori mainstream PCI-os VGA-kat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest