- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #69104 üzenetére
A gf256 ddr + 800 mellett dontottem, de a gf256 + 700 is jo alternativa. Az 1000es azert esett ki, mert tuning a bxben, a 600as mert tnt2u meg tul lassu 1024x768 32 bithez.
Tuning nelkul korhu lenne meg esetleg a 850+gf2gts, de a ddr kultabb db, ha meg mindenkepp 99es konfig kell, akkor 700as proci es olyan gf256ddr kell, ami mar bizonyithatoan beszerezheto volt 99 vege elott. A leadtekre talaltam infot.
Ha vki 820ra palyazik, az is csak a 800as kornyeken jott 2000ben, mert eloszor visszavontak, es nem kerult piacra a 700as coppermineal.
-
Madara-san
aktív tag
válasz
KROK640 #69051 üzenetére
Köszi az infót, ezt jó tudni
akkor 1999-nek pont autentikus a 733-as CPU
(#69066) Hosssszu: Na azt megnézném, mit művel a 386-oson.
Egyébként 4 féle opció van benne: Az elsőnél a nyomát is kiirtja az IE-nek, Win95 telepítő fájlok is kellenek hozzá, mert abból szerzi pl. az Explorer.exe-t. A második opció hasonló, de bizonyos függőségeit meghagyja. A harmadiknál Win98 Explorer van, de kiirtja belőle az IE integrációt és az Active Desktopot, a negyedik lehetőség pedig csak egy kis kusztomizáció és bloatmentesítés. Hálózatkezelés ugyan úgy megy természetesen benne mint a 95-98ban, TCP/IP-hez nem nyúlt hozzá. Bővebben, video review.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #69051 üzenetére
A magyar meg mongy az amerikai viszonyokat nem vetnem ossze
folyamatosan nyomtak fel az ujabb steppingekkel az orajelet, nem voltak szallitasi gondjaik sem, siman megjelentek 2000 elejen a 800asok.
99ben csak 700/733at vehettel, talan az utolso heten kerulhettek a piacra, akkor jelentettek, es teszteltek a 800asokat.
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68942 üzenetére
19 partíció meredeknek tűnhet, de a 2+24 darab betűjeles korlátba simán belefér. Nyilván a gyakorlatban csak 1-2 partíciót használnál, C: és D: betűjelek alatt, a többi csak archív tár lenne. Simán működik, én a 90-es években is ismertem olyan, akinek A:-Z:-ig pöffeszkedtek a meghajtójelei (Norton Commanderben ki sem fértek az alsó sorra), tele volt drive-val a toronyháza, két floppy, két CD-ROM, Zip Drive, SCSI drive-ok, vagy 4 HDD egyenként 4 partícióval, hálózati meghajtók, stb.. Ilyen PC boltos nagyon kocka arc volt, már akkor nagyon durván tolta az ipart.
-
válasz
KROK640 #68928 üzenetére
Nekem anno Socket 4-es Pentium 66 volt, integrált hűtéssel.
Socket 4 a 60 és 66 MHz sajátossága. Hamar lecserélték és módosítottak gyökeresen a koncepción, mert a 486-os technológiájával gyártott Pentium nem volt egy ütős termék.Fun fact: a Pentium processzorok hivatalosan '93-ban debutáltak (az-az akinek már nagyon-nagyon sok pénze volt akkoriban, a Doom megjelenésekor már Pentiumon játszhatott vele), és erről csak egy pár hasábos megemlítést tettek a hazai 'játékos' újságok. De mivel kódnéven hozták le a CPU-t (P5), sokan nem is tudták miről írtak.
-
válasz
KROK640 #68923 üzenetére
A BIOS+VLB vezérlő max 504MB- ot lát be (1024/16/63), ennyit be is állítottam, amiatt látsz a POST képernyőn annyit, de be lehet kisebbet is, tök mindegy, mert az oprendszer előtt a MBoot- ból elindul a DM és betöltődik a saját BIOS- a, átveszi a vezérlést. Azonban hiába 40GB- os a HDD, ott van a DOS korlát is (2047MB/partíció) +az említett 8.4GB is, a DM ennyire képes kiterjeszteni. A logikai partíciót pedig 4- ről 5- re. A végeredmény 4x2000MB+ a maradék 600MB. De lássuk be hogy egy 486- os gépbe ennyi bőven elegendő. Maga a program pedig csak 4k- t foglal a RAM- ból.
Hát...lehet úgy is felfogni, Pentium Overdrive [link], lényegében egy Socket2-3/486 lábkompatibilis Pentium, arra szolgált hogy a régebbi lapok teljesítményét lehessen növelni. A debütálást nem is néztem [link], de gondolom későbbi mint az első Pentiumok, épp a célja miatt.
-> De látom már meg is erősítették előttem -
-
válasz
KROK640 #68918 üzenetére
Direkt tettem bele a kulcsot
, még találtam a szerszámos táskámban, jelentősége semmi, csak feelinges.
40GB- os HDD van benne, épp azért van elindítva a Maxtor DiskManager. A proci pedig 83MHz- es PODP (Socket3- ba tehető Pentium), csak a BIOS írja 80- ra. Így alapon kissé gyorsabb mint a 133MHz- es AMD5x86.(#68919) DBob : igen, és nagy dícséret a 96- os programnak hogy a sokkal későbbi LaposMaxtort felismeri sajátjának, és automatikusan partícionálja, formázza.
-
flymi
addikt
válasz
KROK640 #68906 üzenetére
A napi használatos gép kezdte el ezt játszani (így nem igazán retró) két napja mikor felkerült egy ati driver majd utána vissza az nvidia. De nem tudom, h lehet-e hozzá köze. Elvileg minden Ati maradványt letakarítottam, de mégsem olyan a rendszer mint volt.
Frawly: Ez azé' jó me' van.
Ahogy nézem amúgy sem kis pályázik a srác, vízhűtés cuccok, sorakoznak a dobozos deszkák meg minden. -
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68903 üzenetére
Ha már 1400 MHz-es Tualatin, ezt sasoljátok meg, durva build. Kár, hogy csak cirkuszi mutatványnak jó, mert a korabeli programok szigorúan egy szálasak, ergó a 2. P3 már csak a multitaskingot segítheti valamennyire. Ezt szépen mutatja is, hogy 3DM 2k1-ben a csóka csak 6700 pontot kap, amikor ennél gyengébb kártyák P4 társaságában tudnak 10 ezer felett.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #68849 üzenetére
Arra lett volna jó az unlockos AXP 2000+TbredB, ha nincs lesarkazva.
Közben tettem a lapra egy mod biost.Tök jól megy vele, lehet chipset feszt állítani, a ramoknak 2,9V-ig adni, aktív a cpu interfész stb:"1008mod3.BIN, modded by trats
asus bios 1008mod3 for a7n8x deluxe rev. 2
- L12 (200fsb) mod built-in
- higher bandwidth romsips from dfi infinity 6-19 bios
- xp-m cpu name included
- various bios options/settings are unhidden...Meg találtam ez a jó kis amd tuning progit, legalábbis én nem ismertem.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #68817 üzenetére
en korabban (vagy 20 even kereszul) mindig az elerheto csucs kozeli vagy kicsit az alatti teljesitmenyt celoztam meg... ket eve sokkal tobbet koltottem a gepre (1900 eur van csak a gephazban), de a kozeleben sem vagyok pcn elerheto teljesitmenynek. szvsz sokkal dragabbak a hwek, mint a korabbi evtizedekben, igaz nem avul el, mert szar se hasznalja ki.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #68823 üzenetére
Azt nem adta hozzá, csak a lapot küldte. Nincs is másik s462 procim, csak még ami az NF7-S-ben van 2500+, de azt nem akarom most szétszedni.
Igen az E-ben 300-ig lehet emelni. Aztán hogy ebben simában lehet-e setFSB-vel vagy valamivel 233 fölé tolni...
Igazából mindegy, megrekedt a projekt. írtam a srácnak, nem a sört sajnálom, mert meghívom proci nélkül is, ha nagyon szomjas. -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #68804 üzenetére
Most kb a 4k 144+ hz Gaming a csúcs, bár már lehet vannak nagyobb felbontású és frissítésű monitorok is.
RTX2080TI SLI vagy nemsokára Rtx3080ti kell hozzá.
Ezt csúcsprocival, csúcs lappal több tera leggyorsabb m2 ssdvel ma se állítod meg 4-5 milla alatt.
[link]
De vannak vadabb árak is
[link]Alaplap 300k felett
[link]
Proci bele 1.2M
[link]
Monitor félmilla, de bőven vannak drágábbak
[link] -
arn
félisten
válasz
KROK640 #68804 üzenetére
en ezt ugy szoktam, hogy felosztom a desktop termekskalat, es mi a kozepe... hogy mi az elerheto egyeseknek (plane magyarorszagon), az mas kerdes.
az amd igy fogalmaz:
For desktop enthusiasts, demanding gamers, and content creators who need a high-performance PC
For professionals, serious content creators, and elite enthusiasts who need the most powerful desktop processors in the world1magyaran van a highend, meg a highhighend
nehogy szarul erezze magat, akinek nem telik a dragabbra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #68801 üzenetére
Tovább megyek : ugyanezen újság 37-ik oldalán kitárgyalják h mennyibe is kerülne egy akkori top PC : 9850usd-re jön ki, ami ma 12527usd vagyis 3901909ft. Azaz közel 4Millió ft, ami egy autó ára. Ennyiből még ma is top pc-t lehet építeni, nem mainstreamet, de ha ennyibe kerülnének a használható gépek, már rég vettem volna inkább egy régi amerikai autót, és az lenne a hobbim
(és még ígyis elnézően számoltam, mert ezek ugye az amerikai árak, de sok esetben itthon ez még többe kerül pl a remek ÁFA miatt).
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #68801 üzenetére
akkoriban nem volt hedt platform... manapsag meg a mainstreamet nyomtak fel lassn highend arba. ot eve meg 350 volt egy top mainstream proci (i7 vmi), most meg 500-750. igaz felesleges annal tobb, de tudsz meg sokkal dragabb pc epiteni. korabban ez nem volt - az volt a teto es kesz.
most meg? 64 mag, titan, etc ezek jelentik azt a topot. az akkori x2 a mai threadrippernek felel meg, nem a ryzennek.
akkoriban is voltak ertelmetlenul draga extreme edition procik 1000 dollarert, es a gigahzes p3 sem volt olcsobb. de xed aron gyakran megkaptad a 10-20-30%al lassabbat. epp a multkor csodalkoztam ra, hogy pl a gf3ti200, ami alig volt lassabb, mint a ti500 175 dollarba kerult. hol vagyunk ettol?
igaz a 90es evek elejen voltak ilyesmi arak, hogy tobb havi fizu volt egy jobb gep, de az inkabb a szar fizeteseknek volt betudhato).
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #68694 üzenetére
"a Brand gép az az asztali gép és a laptop hátrányait egyesítő dolog azok előnye nélkül."
Ez telitalálatos mondat !
A többivel is egyet tudok érteni, kiegészítve még ezekkel:
-sok-sok brand gép ultra finnyás VGA ügyben is, most nem a fizikai dimenziókra gondoltam.
-PSU, front panel és egyéb csatlakozók is legtöbbször abszolút egyediek.
-a BTX formátum egy inyencfalat.
-nem csak a régebbiek ilyenek.
-a felárat sok esetben a supportal magyarázzák, de azért az sem áll sokszor a helyzet magaslatán.
Persze azért akadnak üdítő kivételek is, de (még) nem ez a jellemző. -
arn
félisten
válasz
KROK640 #68568 üzenetére
Nem linearisan fejlodott ez. Nekem pl 2000ben volt 256m ramom, es 40g vinyom. Amugy egyszeru... keress ra, az aktualis tophw tesztekre, es tobb tesztbol latod, hogy mi volt a tipikus ram mennyiseg, az elerheto vinyok tipusa is pontosan beloheto. Ez alatti szinteken persze barmi lehet, es lehet a korra nem jellemzo kimaxolt rammennyiseg is, amit a lap kezelni tudott.
a sajat konfigjaimnal en megneztem anno, vhogy igy alakul:
93 - 8m ram 3-400m hdd
94 - 16m ram 700-1000m hdd
95 - 16m ram 1000-1600m hdd
97 - 32m ram 4-6g hdd
98 - 64m ram 8-16g hdd
99 - 128m ram 27-34g hdd
00 - 256m ram 40-60g hdd
03 - 512m 120-160g
06 - 2g ram, vinyora nem emlekszemde nem kell semmit sem logikazni, csak megnezni a korabeli sajtot, teszteket.
-
válasz
KROK640 #68559 üzenetére
1999, sejtettem hogy viszonylag korai lehet, nemgond. Jó ez így, ATX esetén nálam a lényeg hogy a táp ne a régebbi stílusú elforgatott legyen, mely fedi az alaplap egy részét. Ennél a konfignál pedig nem is lenne megoldható, magas a hűtő.Gondolom noname, vagy azonosítható valamiféle gyártó/név ?
Ami kilóghat időben még : HDD 120GB, nem emlékszem mikor jött be(arn táblázatában sem látom), 40GB már volt, 6600GT megy 2004- be, nem nagy eltérés. 2x512MB RAM, nemtom mennyi lehetett a használatos 2003- ban, nekem kevesebb volt, tuti. A DVDR/RW is későbbi. -
válasz
KROK640 #68544 üzenetére
Ez is fehér volt anno, de én már így kaptam. A retro sárgulás, a műanyagba kevert égésgátló bomlása fény/napfény hatására, ahogy arn is írja. Sok előlap ilyen, annyi hogy én nem fehérítem, egyrészt erre már nem fordítok energiát, másrészt pedig retro hangulat, nekem tetszik, mintha gyárilag lenne sárga
-
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68258 üzenetére
Ezek a kései mobil Bartonok iszonyat népszerűek retró körökben: alacsony fogyasztás és kis fesz (kisebb csíkszélesség) miatt jól húzhatók, nem kell hozzájuk bika 5V-os ATX ág, ma is könnyen, olcsón beszerezhetők. Egyedül egy hátulütője lehet, kell hozzájuk BIOS támogatás, emiatt frissíteni kell a BIOS-t, és egy-két gyopárabb alaplaphoz nem biztos, hogy adtak ki ilyet.
A Tbredet szerintem végső soron a kevés cache fogta vissza, azért nem skálázódott a teljesítmény tuning alatt.
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #68262 üzenetére
Nem csak Win7 alatt működik ez az affinitásos trükk, hanem már Win2000-től kezdve az összes NT-n, XP-n át egészen a Win10-ig. Elméletben működik NT 3.1-től kezdve, de szerintem azokban még nem volt ilyen részletesen állítható feladatkezelő, így fel kell hozzá tenni egy 3rd party taskmanager megoldást, hogy elérd ez a feature-t. Illetve az összes Linux, Unix/BSD alapú OS is tud ilyet.
Anno a P4-es korszakban kísérleteztem HT kikapcsolásával, igaz akkor még korai XP alatt, és volt, hogy valami gyorsabban futott kikapcsolt HT-val, igaz nem sokkal, néhány fps itt-ott egy-két játéknál. Igaz akkor még nem futtattunk ennyi progit egyszerre, nem voltak ilyen bloatak a böngészők, más volt a felhasználás.
-
Frawly
veterán
-
válasz
KROK640 #68241 üzenetére
Ez jó hír ha az adatok alapján tudod a tuningos példányokat. Ebben a hsz- ban leválogattam párat egy korábbi teszthez, 6db- ról van közeli fotó, melyeken olvashatók az adatok, bár inkább csak 5db, mivel az első egy TBird. Köztük van a jelenlegi példány is, az aktuális gépben, melyen most futottak a tesztek, a 3000+ M-Barton. Ráadásul ebből van egy tartalék is(típusszámban nem emlékszem hogy teljesen egyforma-e), pár procit elajándékoztam, de a kulcsfontosságúak némelyikéről nem is árultam el hogy van tartalék. Egyedül asszem az 1400- as Tua- ról vallottam be hogy 7db van, de megtartom, mert nem válogattam még le hogy melyik a tuningosabb, ezt majd akkor ha a Tua P-III- at veszem elő részletesebb tesztekhez. Hosszabb effektus lesz mivel a már megépített Tua gépből is 3db van (gépeim össz db száma jelenleg 43), Tua processzor meg nem is tudom 20-30db kb. A teljes prociszámot sem számoltam mostanában, lassan közelít az 1000- hez.
Visszatérve az AthlonXP- re, abból is van vagy 20-30db, és mind különböző, lehet hogy van benne extra tuningos példány, csak nem is tudtam róla
, majd készítek mindről közeli fotót, de az is extra idő/energia, ennyi retrozás mellett be kell osztani.
#68242 : király, ha már valakit csak érdekel, és olvassa a topikot, jó, az sem baj ha éppen egyéb okok miatt nem épít vasat. Hajrá, határidő nincs semmire, amikor éppen lesz idő, pénz, lehetőség.
(#68245) Madara-san : nézőpont kérdése, sokszor elhangzott hogy én nem ragaszkodok a mindenből pontos évjárathoz, van aki igen, saját döntésed hogy milyen utat választasz.
A hasonló ház nekem is bejön kinézetre, nemrég kaptam baráti áron egy nagyon szép példányt [link] , abba kerül a 44. gépem, egy 486VLB, ez úgy néz ki követi a korhű vonalat. A 4GHz P4- et meg már bepakoltam egy egyáltalán nem korhű házba [link], [link], ebből is látszik hogy nem szükséges elköteleződni egyik nézőpont mellett sem, a korhű/vegyes/nem korhű is jól megfér egy háztartásban.
-
petakpa1
őstag
-
válasz
KROK640 #68227 üzenetére
Nincsmit, szívesen írogatom az ilyen aberrációimat, és ha akad kolléga akinek tetszik, az külön jó.
Hmm, igen Te említetted...én meg előre is elnézést kértem az akadékoskodásért
. Az előző hűtővel az enyém 2400- on stabil volt, felette képet sem adott. Egyelőre az erősebb hűtéssel nem is próbáltam hosszasan, csak annyira hogy megy még neki a 2400, de ott már forr a gép. A jelenlegi project céljának eléréséhez a 2315 is elegendő lett. Lehet hogy majd óvatosan próbálok lépkedni, de az értékes gépet nem szeretném kinyírni.
Én sem tudok realtime programokat betervezni, vállalni. Épp ezért ilyet hogy bármiféle határidő, nem is írtam. Ezt csak általánosságban, nemcsak Neked, hanem bárkinek, bármikor, aki előtt épp ott van egy olyan csoda Socket462 mely 2600 felett szaladgál stabilan, akkor már nemtart semeddig olyan képmentéseket készíteni melyeket kértem, amivel meg lehet győzni egy ilyen kétkedőt, mint én.
Az alkatrészgondokat is megértem. Idő, pénz, problémák, stb. Régebben hosszú ideig csak sóvárogtam egy Bartonra, de aztán már csak retroként sikerült, nemgond így is örülök neki.
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #68229 üzenetére
Valojaban egy 2600+ Athlon XP-M proci ez, de 200x11=2200 MHz-en jaratom, ami 3200+ Bartonnak felel meg.
Sajnos a lapon nem valami tuningbarat, max 1,65V vcore állítható be rajta, igy 2300 MHz-en volt stabil max, de nem kinzom az oc-val, megelegszem a 2200 MHz-el, igy megvan a hivatalosan kijott legnagyobb Barton.
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #68170 üzenetére
Bootolhato WinXP iso-t ki lehet írni pendrive-ra
- Rufussal (v1.3.4 van nekem lementve a gépemen azzal anno biztosan sikerült, de amikor telepítesz csak az a lemezegység legyen benne amire telepítesz + a pen amiről telepítesz.)
- Yumi-val (v0.1.1.0. val nekem működött, ez elmléletileg különféle Linux disztró telepítőkészletek pendrive-ra írására van, de ha WinXP-t is sikerült vele pendrive-ra írni, sőt arra is képes, hogy több iso-t is kiírj ugyanarra a pen-re, és a pen-ről való boot során egy menüből tudod kiválasztani, hogy melyiket kezdje el telepíteni.)
- Win32Diskimager-el is lehet elméletileg, de ezt a gyakorlatban nem próbáltam még.Fontos, hogyha sata porton lévő HDD/SSD-re telepítenél XP-t akkor előtte a telepítő iso-ba bele kell integrálni az alaplapi sata vezérlő ahci driverét. Ezt lehet pl nLite-al
+ Ha SSD-re telepítesz akkor az SSD-t elő kell készíteni előbb külön gépen úgy, hogy partíció eltolás 1024 vagy 2048 byte legyen, létrehozni a telepítendő partíciót és megformázni ntfs-re.
Legegyszerűbb ha beteszed az SSD-t egy Win7-nél újabb OS-ű gépbe -> Vezérlőpult->Felügyeleti Eszközök->Számítógép kezelés->Tárolás->Lemezkezelés. Itt kiválasztod az előkészítendő lemezt (figyelj nehogy a saját adat/rendszervinyódat válaszd!) és értelemszeűen létrehozod az a partícióstruktúrát amit WinXP-és gépben szeretnél majd látni. XP-nek én mindenképp ntfs fájlrendszert javaslok.Aztán ha kész, SSD mehet át a másik gépbe, penről indítod a WinXP telepítőt, és a megfelelő képernyőn kiválasztod melyik partícióra telepítse az XP-t. Újraformázni sem szükséges telepítő által a partíciót mert Win7 alatt már megcsináltad.
-
válasz
KROK640 #68034 üzenetére
Ott már asszem nem sok mindent lehet tenni. Hasonló nekem is előfordult, lehúzott vinyóval állítgattam valamit BIOS- ban, aztán sikerült, de nem mindig használ a mókolás. Volt egy könnyebb eset is, USB 640GB külső vinyó 939- es lapra dugva. POST- nál megállt, kihúztam a vinyót, továbbment, Win alatt vissza, ott meg már az oprendszer driverével felismerte és használható.
-
válasz
KROK640 #68019 üzenetére
Megerősítem. Nem tudtam a korai SATA ezen tulajdonságáról, kíváncsiságból kipróbáltam. Igaz nem HDD- vel, hanem DVDRW- vel. Vadi új SATA optika, a Via P4 BIOS detektálja is UDMA6- nak, XP alatt pedig csak PIO módban megy. IDE HDD van mellette. Tehát működik csak lassú, olvasásra jó végülis. Ha a SATA DVDRW- t lekötöm a lapról és visszadugom a 2007- es IDE DVDR- t, akkor semmi gond, az optika és a HDD is UDMA- ba kapcsol. Próbáltam minden variációt - mindegyik port/BIOS auto/BIOS direct, végig ez a helyzet.
(#68020) Chris82 : szép gép lett !
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #68017 üzenetére
Probald ki. Nekem ketfele Samsung es egy Kingston is ment benne, pedig mind sata3-as.
Viszont arra figyelj, hogy IDE csatolos HDD ne legyen egyidejuleg benne. Ennek a valami olyasmi az oka, hogy a sata portok az IDE csatornakba vannak allitolag befozve a korai satas alaplappknal. Intel 865 chipsetnel ilyesmit nem tapadztaltam
Plussz a BIOS-ban az LBA beallitast is allitgatni kellett, hogy bootolni tudjak rola. BIOS barmilyen beallitas mellett latta egybol, de Windows csak auto beallitas mellett telepult.
Ja es igen a fentebb targyalt Sil3114 sata vezerlokartya is latta az osszes SSD-t eddig amit rakotottem.
-
HSNet
aktív tag
válasz
KROK640 #68015 üzenetére
Ssd-től is függ (meg hddnél is lehet baj hogy túl új, nem csak hogy túl nagy). Korai sata1 kontrollerek nem mindig szerették a sata2-es hddket. Azt hiszem a Samsungokon volt is külön jumper, hogy sata1 módba kapcsold, míg volt olyan hdd is, ami ment minden gond és jumper nélkül is.
-
quailstorm
félisten
válasz
KROK640 #67992 üzenetére
Az a Silicon raid kártya jó, én még Win8.1 alatt is használtam adatmentésre (elfogyott a SATA port). IDE HDD-k készlete véges, sebessége szintén. Szerintem még jobb megoldás is, mint az IDE-SATA átalakító. 2004-ben már volt, az én Bartonos gépemből nem is lógna ki annyira. Ha jól emlékszem, Prescottos lapokon viszont már volt 2db SATA1. i65G-n tuti van. De ott van a P4VM800-on is.
Bár ha tényleg RAID-el akarsz retrózni, akkor meg szintén a Silicon a jó. Pl. nForce 2 RAID helyett. De ha csak kell SATA port, akkor is jó.
-
r0b3r
senior tag
válasz
KROK640 #67988 üzenetére
Egyrészt létezik IDE SSD, de egyszerűbb, ha raksz bele egy PCI SATA Raid kártyát, ahogy pl én is csináltam.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #67893 üzenetére
Megnézem egy másik táppal is (bár megsértődnék kicsit, ha a táp miatt kötözködne).
CPU BIOS szerint 40-45 fok, kézrátétellel sem forrtyog a hűtő.(#67894) DarthSun: hajlok az alaplap hibájára...
CPU ép (Sempron 2600 volt benne, azzal meg sem nyikkant, az 1600+-os XP-vel meg indult rögtön, azaz elkezdte észlelni a hiányzó/rossz ramot.
Chipset bordák alig langyosak. -
válasz
KROK640 #67879 üzenetére
Nemrossz lap a Via amúgy. Most egy P4- est próbálok kitapasztalni. Az a gond hogy órajelet lehet emelni, de feszemelés nincs, a procinak meg épp az alapfesz alsó határát adja. Ha legalább 1.3 Voltot adna akkor jobb lenne az összkép. Bár a PCI/AGP fixálás is hiányzik belőle, úgyhogy sok emelés nem is ajánlott. 3.3 GHz- en még stabil - teljes kiépítés, minden aktív + Wifi is. Megy 3.4- en is, de ott néha hibázik/ill van úgy hogy órákig hibamentes. De természetesen a stabil 3.3- on hagyom.
Előnye hogy kevésbé döglik, mint az nForce, bár a villámcsapást ez sem bírná....Próbalapnak nem is rossz, ha a 4GHz- en pörgő P4P800- hoz viszonyítom - [link], [link].
-
válasz
KROK640 #67872 üzenetére
Az enyémben is E-Deluxe van.
(#67871) FF23 : én is fullrézre cserélem, meg is van a hűtő, bár nemtom mennyit fog számítani, a linkelt fotón látszik hogy a rézmagosra 2 ventit aberráltam, de valahogy az egész gépből dől a hőhullám. Egyik P4- nél, még a Gallatin esetében sem tapasztaltam azt, hogy szabályosan az arcomba csap a meleg, ha közelebb hajolok.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #67867 üzenetére
Fene tudja. Intel fronton volt már szerencsém pár ilyen agyonintegrált egzotikus(agp helyett pci-e) alaplaphoz, de eddig mindegyik hurka volt, ez meg szerintem ebből a prociból közel kihajtotta a maxot, ráadásul a memóriákkal egy az egyben. Nem vártam tőle, meglepett...
-
válasz
KROK640 #67744 üzenetére
, az olyan freki nekem mindíg csodának tűnik a 462- ben. Nálam profi lappal és M-Barton- al is max 2.4GHz, felette már nem stabil. Ha rendeződnek a körülményeid, megy a project, és sikerül, akkor légyszi dobjál be képmentést - CPUz- CPU, Mem, GPUz, szabályosan, láthatóan rendezve + egy 3DM2001 eredmény is legyen látható, ilyen formában. A szabályos képmentés hiányában nekem csak legend a 2.67 GHz.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #67668 üzenetére
Biosban 210FSB.
Én is most raktam össze, pontosabban szétszedés és alapos tisztogatás után. Tettem rá normális hűtőt (Hyper 6+) az NB-n zalmi volt, de az így már nem fért el, szerencsére találtam odaillő bordát. Még a tápot lehet, hogy kicserélem, mert ez a Hipro, amivel kaptam nem valami bizalomgerjesztő. Ez így nem eszik sokat, a Voltkraft 110VA alatt mért, ha jól emlékszem.
-
válasz
KROK640 #67583 üzenetére
A 9800Pro nagyobb teljesítményt ad a Ti500- nál is. XP- s driver, itt most bajban vagyok, a 9800 Pro- mat nem is próbáltam azon, egyelőre csak Win98- on
, ahol adott a driver, a Catalyst 6.2 az utolsó, mely támogatja a 98- at. XP alatt lehet próbálkozni későbbivel is.
XP SP3 híve vagyok évtől függetlenül. Azonban akkor érdemes használni ha lesz a gépben legalább 1GB RAM, ha 512MB, akkor inkább az SP2- őt. -
válasz
KROK640 #67541 üzenetére
2 helyen is beszélgetünk
, nem gond nem tart semeddig átmásolni ide is a választ :
Hogyne, ez mind érthető. Nálam a projectet a ma rendelkezésre álló lehetőségek hívták életre, ahogy a blogban is írtam - mindíg szerettem volna látni a kedvenc retro oprendszeremet több rammal megpakolva.
-
válasz
KROK640 #67530 üzenetére
Látom a blogjában is írtad, válaszoltam, de ide is bemásolom :
Az SE- nek is elegendő 128MB RAM, 192- nél nem veszed észre a gyorsulást. Esetleg lassulást P1/S7/SS7 esetén, ha a lap nem tudja kesselni a 128 feletti területet. Erős gépben viszont a Win98 esetén is szükség lehet sok RAM- ra (P-II- től már nincs kess belátási gond), az UT2004 pld 128- al csak vergődni fog, ha egyátalán elindul - nem is próbáltam, de valszeg el sem indul...
Ott nem írtam, de kiegészítés : nálam a retro feeling miatt mindenképpen élet-halál kérdése volt megoldani Win98 esetén az 512MB feletti RAM kezelést. Nem győzöm hangsúlyozni hogy egy vérbeli retros számára az ilyen dolgok nem a szükséglet miatt születnek, hanem életcél-hivatás. Mint pld SS7 konfiggal 4000 pont felett lenni 3DM2001- ben, félembernek éreztem magam, amíg el nem értem.
-
válasz
KROK640 #67447 üzenetére
Tényleg, nem is figyeltem
. Az biztos hogy az össz RAM a gépben 512MB. Gondolom hogy mi lehet a huncutság, az a Siemens brand lap oldalanként bankol, mint pld sok laptop is. DIMM5 és 6- nak 128MB van feltüntetve, most nincs bekapcsolva a gép, de majd megnézem - szerintem a Modules information fület ha lenyitom, szerepelni fog még 2db 128MB- os bank, saccra a DIMM3-4, vagy esetleg az 1-2- ben. Itt még értelme nem nagyon van, az újabb laptopoknál evvel a módszerrel különböző méretű modulokkal is megy a dualchannel. SD RAM- nál esetleg annyi a ráció, hogy több különböző (1-2 oldalas) modul is zavartalanabbul megy együtt.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #65092 üzenetére
97ben max a top gepekbe raktak 64mb ramot, es 6g volt a max. de az mmx mar mainstream volt csak, mikor a p2 megjelent - itthon a kisebb orajeluek mentek (97-98), a 233as annyira draga volt, csak a celeronok megjelenese nyomta le az arat 98 masodik feleben. a c300aval azonnal elavulta valt az mmx
-
válasz
KROK640 #64836 üzenetére
Feltételezett nagyjábóli erősorrend. Egy vegyes SD/DDR lapban való tesztelésre, hogy mennyit számít a DDR- re váltás. Kissé bénáztam, a tesztek vége felé derült ki hogy van a laphoz kétféle custom BIOS, avval már ment rendesen az alap és a tuning is. Meg kéne ismételni, de végülis a célt nagyjából láttatta, hogy mennyit hoz a konyhára a DDR.
(#64861) hege8888 : az XP- t nemtudom hogy megy-e úgy, de Win2000 biztos, mert azt már installáltam, a telepítőkészletet HDD- re másolva, az alábbiak szerint :
- Win98 CD-ről csinálsz két partíciót ( C:, D: )
- leformázod a C: meghajtót bootolhatóra ( format c: /s )
- a Win2000 CD-ről az I386 könyvtárat átmásolod a D: meghajtóra
- a D:\I386\winnt.exe paranccsal elindítod a telepítést...Hátha van valami hasonló recept, vagy ennek analógiájára működne az XP install, egy próbát megér...
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #64835 üzenetére
Wow, ez nagyon nem rossz ! Vagyis jó !
Zsír kis proci ! Egy jó T.bred léghűtéssel, 24/7-re úgy tűnik magasabb órajelre lehet képes, mint egy Barton.
1.85v még nem kifejezetten magas fesz ezeknél, igaz már lényeges lehet a hűtés is huzamosabban ezen a szinten használva, de mint a példa is mutatja, nem okozott gondot. -
válasz
KROK640 #64832 üzenetére
Kétségkívül a TBred is jó, de már Thorton és a sima TBird is jó kezdet volt. Itt leválogattam néhány darabot a sorozatból egy kis analizálásra.
Az azonos órajelű P4- el lépést tart a Barton. Ebben a kis gyorstesztben látszik hogy a 2400MHz- en pörgő Barton CPU Queen és PhotoWorxx- ben lenyomja a 3600MHz- en futó P4EE- t is, sőt a PhotoWorxx eredmény még a 3915MHz- en futó Prescottnál is jobb
, persze a többi tesztben elmarad, de ha a P4EE és a Prescott is 2.4GHz- en menne akkor xarrá alázná őket.
Az a 2669MHz szép eredmény, nálam 2400Hz- en plafon van, itt még teljesen stabil, de már további kisebb emeléstől is instabil lesz, akkor is ha visszaosztom a RAM- okat. Persze majd ha blogolom a gépet, körbejárom még alaposan. Jobb hűtő, tuningramok, beállítások...stb.
Amúgy az AMD felívelő korszaka a SlotA- val kezdődött, aztán később az Intel a Core2 szériájától folyamatos fölénybe került, de manapság szerencsére megint van verseny a Ryzen megjelenése óta.
-
válasz
KROK640 #64825 üzenetére
Az Asus- on a gyártás idejét mutató matrica 98/12. hó, tehát simán lehetne rajta SD foglalat. Lehet hogy mivel a max FSB
csak 6675, emiatt nem tettek rá, bár az SD sávszélessége 66- on is nagyobb mint az EDO- nak. Szerk : elnéztem - 75MHz - tehát 100 MHz SD- vel CL2- ben már elég tűrhető lenne a sávszél.
A K5 PR166- nak, a gyári spec szerint 116.7 MHz a def órajele. 2.5x66- ot kell beállítani, melyet a mag 1.75x66.66- nak vesz - [link] .
A PR és a + - os rendszer nyílván kereskedelmi okokból született, az AthlonXP sorozat viszont jól sikerült, a Barton jó teljesítményű, robosztus proci, a maga korában, főleg az ár/teljesítmény mutatója jó.
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #64820 üzenetére
Jaja, vannak beteg számok itt-ott, de az mind téves kalkuláció. A cpu-z ablakok mutatják jól a dolgokat. Hiába no, nagyon nincs ilyen cpu a support listán.
A ram órajelek s478-hoz mérten magasak nyílván. Létezett ddr1-est támogató imc, ami ilyesmit bemelegítő mozdulatként csinál. -
quailstorm
félisten
válasz
KROK640 #64808 üzenetére
Ebben az alaplapban nem megy Tualatin. Ettől függetlenül a HL gépigénye elvileg az általam megadottnak a töredéke lenne, azért egy 30FPS+-t elvárnék stabilan.
Most tápot cseréltem, brand gépből való Delta táp. Itt közelebb vannak a ref értékhez a 12V és 5V értékei, és egyelőre a vinyó se rosszalkodik. Most fut egy HDD felületellenőrzés, aztán kiderül, hogy FPS gondon ez okoz-e javulást.
SiS 650 vagy SiS651 chipset Universal AGP-s. A csúcs AGP-ket kihajtani nem fogod tudni univerzális AGP-s lappal, de elindulni el kéne nekik benne.
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #64763 üzenetére
Nforce-nál az simán műxik úgy ! A 3. dualizáló
slotba lehet egy 2x akkora kapacitású sticket tenni. (elvileg).
Szintén egy pár napja készült [ram válogatás] videom. 2x256 + 1x512 Geil.
(És saját véleményem szerint erősen ajánlott egy Cr1-es biost felrajzolni arra a bios csippecskére !
Simán tudja imc (és ramok is) és látható javulást okoz !) -
quailstorm
félisten
válasz
KROK640 #64793 üzenetére
Nyilván nem Mbit, akkor se ha rosszul írtam.
Akkor teljes spec:
Win98SE nyelv összevissza, de végig ez az alaplap volt alatta install óta (2013).
Intel Celeron Coppermine 1.1GHz
FSB 100MHz
PCChips M754LMR+
384MB RAM (32MB system reserved)
ATI RV100 DDR 64MB 64-bit bus, de PCI (mivel az AGP-re van rakva az integrált)
Szóval ez a Radeon 7000VE
20GB-os WD HDD (Aidában nem látszik).
WD200BB-00DEA0, 2003. Jan. 20. 6 bad sector
Alapvetően nem kéne gondja legyen, mert a klónozás az gyors volt rá. Ma kellett átmásolnom a Nikimitől, mert az egyáltalán nem szándékozott elindulni, csak erőteljes ütlegelésre, de ez nem újdonság, inkább kicseréltem. (aztán ha kiderül, hogy azt is a táp intézte, akkor ideges leszek, de elvileg így kaptam vissza haveromtól, mikor kölcsönadtam)
És még ott egy Diamond MX300, mert az lenne a lényeg. Most a Bartonos gépen nincs W98SE. Így ez a konfig a legerősebb gépem W98-cal.Táp az egy Take Me! rettenet (350W), apám dobta ki, ha jól emlékszem azért, mert irtó zajos lett a ventilátora.
Most megy egy ideje másolás külső tápról tolt HDD-vel és nem indulgat újra, szóval szerintem táp lesz. De hogy a táptól tud-e lassú is lenni az jó kérdés.
Már meg lett beszélve párszor a topicban hogy ez nem egy jó gépalap, de hogy még a Radeon 7000-el se igazán hozza egy TNT2-es gép szintjét az már igazán érdekes.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #64778 üzenetére
Nem hagytam ki.
ott van a végén a sornak. NW 1,8 Pentium (s478).
A Gf3 Ti 200-am egy Inno 3D kari volt, 500 Ti szintet hozta OC-ban (moddolt hűtéssel), szerencsére a 64 MB Vram 1024*768-on nem volt gátló tényező.
A következő már egy Abit Siluro Gf4 Ti 4200 volt, az FX5xxx széria kimaradt, látván a gyalázatos teljesítményt DX9-en, majd már Gf 6 6600GT jött, még AGP-s.Ez még mindig ugyanaz a konfig, annyi hogy a CPU 3,0 GHZ-en futott (mint kiderült, gyárilag 3,0 GHZ-es volt, visszabutitva 1,8-ra).
-
válasz
KROK640 #64538 üzenetére
Frescho megválaszolta. Amiatt teszteltem mert az eddigi mérések inkább a procierőt vették előtérbe a Doom1- nél, kisebb prociktól --> K6-III+/600- ig is lesz mért sor 1 videoval, ott majd kiderül hogy valóban áll-e a teória.
(#64540) jokeph : +1
, még akkor is ha itt végül a Matrox hozott legtöbbet.
(#64541) gban : azon én is csodálkoztam hogy Virge- t nem találtam szabadon, minden példányom gépben van
.
(#64542) r0b3r : jó kártya, érdemes a nyúzásra, nekem is van belőle, de nem indul, majd még rápróbálok azért...
#64543 : Q3 alatt főleg (ja persze, S3- al el sem indul), de mint írtam már Chasm és Q1 szoftver render alatt is látszik az erősebb video, Ti200, FX5700, stb előnye, sőt még a GeF2MX, GeF4MX is jobb ott, magasabb felbontáson kevésbé lassulnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Medence topik
- Spórolós topik
- BestBuy ruhás topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motoros topic
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest