- Mindenki Z Fold7-et akar
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #113417 üzenetére
Userbenchmark és 2gen vs 6gen:
7600K-val nagyon elégedett voltam évekig (pedig nem akkor vettem és használtam amikor megjelent, hanem 2019-ben vettem és 2022-ig használtam napira), kár hogy csak 4 magos/4szálas... de az a 4 mag nagyon erős, alapon is (turbo 4,2 GHZ és all-core), 4,8-ra húzva meg nagyon meglódult.
Szerettem volna egy 8700K-t a helyére, de úgy hogy megmarad a Z170-es OC Formula lapom. A moddolást még csak meg is csináltam volna, de a 8700K nem akart olcsó lenni.
így elengedtem, és lett Zen 2 (3600X/3300X majd később 5600X/5600G).
13600K: Z-s lapban nagyon vaddisznó tud lenni (húzás nélkül is), nálam Z790-ben +100 MHZ P core és +300 MHZ E core, a CB23 multi tesztjét eltolja all-core max frekin. -
válasz
frescho #113388 üzenetére
Aki kapja marja...- igen már említetted hogy lenyúlta az örökös. Nálam nem, mert már RyZenét is upgradeltem, meg a procin kívül kapott ívelt nagy monitort, meg 8TB EXOS vinyót, és valami 2TB SSD- t is, úgyhogy eléggé mogorván néztem volna, ha az X99- et lenyúlná...
a végén megfertőznek ezek a fránya PC-k - engem 1988- ban fertőzött meg az első, nincs antibiotikum rá, lehetetlen hogy kigyógyuljak belőle. -
válasz
frescho #113361 üzenetére
Már 32 bit - kíváncsivá tettél, Nálad az már non retró, hanem abszolute overkill gép
A 2011-et meg drágállottam - hát igen, nekem a kínai 2011 v3 lap is 52k- ért jött Spanyol EU tempről, drágállottam én is, de ha belegondolok, lefedi/pótolja az egész ix sorozatot. Proci meg szuperolcsó volt, RAM pedig sima asztali verzió a fiókban várta, nem kellett olcsó szerver RAMot vennem.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #113361 üzenetére
W3680 az x58/1366
Tény hogy a 1155 az 32GB max, a 1366 pedig 48GB, kivéve ha 2 procis konfig.
A 6. Gen számomra unalmas, és érzékeny cucc.
Mondjuk elraktam 2 lapot hozzá egy új Asus Maximus IX Apex és egy újszerű Extreme várja hogy nyúzzam őket.
Alza-ba vicces áron árulták ezeket, mikor a 8-9 gen eljövetele után a kutya se vette őket.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #113336 üzenetére
Azért az i7 2600-->6700 váltás szerintem nem volt ekkora lépés.
[link]
Sokkal olcsóbban megoldható lett volna az i7-2600-ast 2600k-ra vagy 2700k / 3770k-ra váltani, kis tuninggal tudják azt amit egy sima 6700. [link]Volt is erről egy jó teszt ph!-n
Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-igDe ahogy én is írtam egy xeon w3680 sokkal jobb volt játékra, mint az i7 6700 [link] , ráadásul iszonyat húzható cucc volt, simán alapfeszen 1GHz tuning bennük van.
-
válasz
frescho #113347 üzenetére
hétvégén meglesheted, hogy én hogy DOS-olok - ok, dobjál majd be linket róla.
aki bacsis oldalát próbálja törni/dosolni - hopp, gondolom valami irigység lehetett a hackelőben.
Néha olvastam, de már régebben léptem be admin joggal, utoljára mikor szerkeszteni próbáltam egy blogomat, szétesett a move főmenü is, nem értek a forráshoz, az már nekem túl bonyolult.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #113336 üzenetére
Tényleg speciális eset, de igen, a 6th gennek és utána az M2/NVMe slot nagy előnye volt, azt anno sajnáltam is, hogy az LGA1150-es lapomon nincs. Ha lett volna már 2018-ban olyan SSD-t veszek, így viszont csak 2022-ben lett olyan SSD-m. És elsőre nem is tűnt hű de gyorsabbnak, hanem amikor M2-ről visszaváltottam SATA3-ra, pár napra, na akkor éreztem csak igazán, hogy mennyit dobott rajta. Na meg a 64GB RAM támogatás sem rossz.
A 9700-nál meg persze, azért a 8 fizikai mag csak sokkal több mint 4+HT.
" Játékokban a egy GTX760 is simább érzést adott" --- Nekem ugyanez volt amikor a 4330-at kicseréltem egy 10400F-re, a GTX950 úgy megtáltosodott, hogy alig ismertem rá.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #113322 üzenetére
A 6000-es széria a gyakorlatilag 5-9s. Mivel ugyan megjelent 3db 5000-es elnevezésű Broadwell I7, de a tényleges generációváltás az elmaradt.
(Tényleg csak én nem láttam még 11th gen I3-at vagy nincs is?)
Úgy vettem észre, hogy 2-4th között nem volt érdemes váltani. 6th-nál pont a DDR4 volt ami miatt esetleg, de ha azt nem nézem, akkor pont inkább 8th genig nem volt érdemes váltani. Ott viszont érdekes dolog történt, mert az I3 és az I5 két maggal nagyobb lett, ahogy az I7 is, de az még HT-t is kapott. Ehhez képest a 9th gen nem érdekes, ott csak az I7nél lett HT helyett +2 mag, így az I9 kivételével a teljes 9th gen hanyagolta a HT-t.
A 10th gen ami megint érdekes volt, mert ott a 2-7th gen I7 lett az I3, az I5 gyakorlatilag a 8th gen I7, és az I7 meg 9th gen I7 csak már HTval."De egy 2600 ->6700 váltást is nagyon lehetett érezni." - hát... lehet, ezt így nem próbáltam.
-
leweegee
aktív tag
válasz
frescho #113123 üzenetére
Akkor a volt gyakszitanárom is ilyenforma mérnök lehetett, mert sokszor amíg mi kint fociztunk gyakszi helyett, ő bent ivott, és mindenki hallgatott a másikról. Egyébként fájó szívvel gondolok ezekre az időkre, hisz rengeteg lyukkártya olvasót, asztal méretű vinyót, és egyéb 70-es 80-as évek béli finomságot bontottunk szét kidobás előtt. Akkor értéktelen vackoknak tűntek ma felbecsülhetetlen értékek lehetnének. Na de ez van, az élet nem habostorta. Tovább göngyölítve ezt az alkohol vonalat, első munkahelyemen már az gyanús volt, hogy gyakorlatilag a két fő kérdés állásinterjún az volt, hogy 'oszt inni meg focizni szeretek e? Mivel pozitív választ adtam felvettek (igaz a fociról füllentettem), majd szembesültem a tényekkel, hogy ott 10 emberből 11 alkoholista (állami cég), szóval érdekes munkavégzések voltak. De valahogy mégis öszeszedett az ember az élményeken kívül, némi tudást is, amiből a mai napig elehet építkezni, szóval jóvoltazúgy. Manapság már sokkal unalmasabb és szárazabb minden, valahogy hiányoznak azok a régi jó dolgok.
-
Lord Myn
senior tag
válasz
frescho #113025 üzenetére
Ja, bocs a második részt azt már Foxinak írtam, igen, megy valamennyire a német, de kivételesen ennyit még spanyolul is értek...
Egyébként amit még igazán érdekesnek találnék és jó lenne látni egyet élőben, az az Apple IIGS, az is kb. az Amiga 1000-essel egy időben jelent meg, de volt amiben többet tudott, ilyened nincs véletlenül?
-
Lord Myn
senior tag
válasz
frescho #113022 üzenetére
Egy PCJr sokkal érdeksebb darab. - Találkoztam vele, érdekesnek érdekes, de k* lassú és a wireless billentyűzete a'la ZX spectrum sem volt túl effektív...
Nem véletlenül lett bukás.
hogy működik egy Amiga? Hardverileg 32/16 bites, tele volt különböző fantázianevű segédprocikkal, szoftverileg grafikus OS - Workbench, emlékeim szerint Unix alapú és 40 éve amikor kijött, igazi UFO technika volt, a '80-as évek végefelé találkoztam vele először és tudtam, hogy egy ilyen muszáj nekem, de sose jött össze, csak haveroknál próbálgathattam...
-
-
Lord Myn
senior tag
válasz
frescho #113010 üzenetére
Volt abból 386DX is... Tudom, hogy csak egy PC klón, de ezeknek az akkori brand gépeknek megvolt a varázsuk a spéci BIOS-ukkal, meg a nem teljes kompatibilitásukkal. Hidd el, nekem is az Amiga szívem csücske, írigyellek is a gyűjteményedért...
(Ha véletlenül kiadják az A500 Maxi-t, rögtön le fogok csapni egyre, pedig az is csak egy replikába oltott emulátor lesz, na de mégis, majdnem olyan...
)
#113013FoxiestFox: a szemednek is?
Én már nem tudnék visszaszokni...
-
válasz
frescho #113010 üzenetére
Hát látod, egyesek már a tucat vuduk árát is az égbe kívánják.
Az Amigák egy másik világ, nem értek hozzá, milyenek vannak és mennyiért reális itthon, de ahogy néztem zárt és nyitott liciteket, benézegetnek 100k fölé a szép állapotú darabok, főleg, ha meg is vannak pimpelve.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112925 üzenetére
a topikból többen is megajándékoztak k6/2/+/3 procikkal az elmúlt 1-2 évben, de kidobva is találtam k6/2 konfigot, szóval pénzt nem adtam egyikért se, csak néha apróságokat, de inkább a super socket 7 alaplapok a drágák (amiken agp is van), azoknak az ára 10-50 között mozog.
-
Fenyő
őstag
válasz
frescho #112925 üzenetére
Hja darabja kb 4 ezer ft volt postástul és már arra is kicsit húztuk a szánk, mert akkor még alig került vmi 1-2 ezresnél többe retró témában (de leginkább utánad vágták, csak vigyed), szvsz most minimum 10x-esét érheti, de lehet alá is saccoltam, K6-2+-ok mennek ilyen tizenpárezrekrért, a 3+ jóval ritkább, igaz a 2+-t is lehet moddolni 3+-ra, csak egy ellenállást kell átforrasztani rajta, de egyrészt nem 100%, hogy működik is a letiltott cache rész, másrészt elég macera leszedni majd visszaragasztani a kupakot, hogy tutira ne is sérüljön semmi, ahhoz azért meg egy 2+ is is ritka, hogy szétbarmoljam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112870 üzenetére
" Most ölik meg a szemem előtt azt a részét a szakmának amit szeretek csinálni. " - Ne is mondd, közel 10 évig dolgoztam egy városi, viszonylag kis PC és mobiltelefonos boltban, amikor még a fizikai boltok voltak a boltok. Mindenesként eladtam, weblapot igazgattam, adatbázist kezeltem, rendeltem, gépet szereltem stb. Erről már szerintem többször meséltem itt a topicban. Félek, ezek az idők már nem jönnek vissza, pedig imádtam csinálni. A hétfő volt a kedvenc napom, mert akkor kezdődött a hét, volt hogy szabadnapomon is bementem, hogy mi újság, mi a helyzet? Tényleg érdekelt az egész sorsa, az enyémnek is éreztem az egészet. A szívem először akkor szakadt meg mikor ott kellett őket hagyjam, másodjára meg akkor mikor alig egy évvel később hallottam, hogy végleg lehúzták a rolót
pláne, hogy a főnöknek is kb az élete volt az a bolt.
És sajnos ezek a városi fizikai boltok nagyon kezdenek kihalni, Debrecenben a 2000-es években a közelben tizenhárom boltot tudtam, 2023 elején mikor elmentem HDMI kábelt venni, már csak három volt meg ezek közül ..."Lesz még nagy sírás a full cloud vonal miatt" - egyetértek. Lásd fentebb, ahol kifejtettem milyen sok veszélyt látok ebben.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #112870 üzenetére
nekem ezt az uberalles SCSI temarol az az ismeros ~2000 korul akart meggyozni, de addigra ez tema elegge kifutott
otthonra ez qrva felesleges volt
WinXP telepitoben is egy rakat SCSI vezerlo benne volt alapbol, also sorban lehetett latni is, hogy sorban betolti oket, de a popularisabb EIDE meg a SATA vezerloket ugy kellett FDD-rol beadni neki
na arra az nLite-l csinaltam egy tuning WinXP installert, amiben az akkori alaplapokon hasznalt Realtek hang + LAN meg a IDE/SATA Raid vezerlok driverei benne voltak meg egy csomo mas gyartoe is, meg XP frissitesek is
pont rament egy 8cm-s mini CDRW-re, ami 200MB volt
sokszor semmit nem kellett utolag beadni telepites utan semmit, mert mindent felismert egybol, nem volt sarga felkialtojeles semmi
neha update-ltem a CDRW-t -
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112864 üzenetére
Itt keleten szerintem még a 30%-al alá is lőttem, elvileg országos adat volt mindenkit beleszámolva. A szakgányolást is jobban fizették. Egyébként igaz később, de diákként diákmeló/ajándékok/locsolkodás/Windows telepítések, később gépszerelésekből én is elég szép összegeket tudtam összekaparni, bár ez már a 2000-es évek eleje volt.
A 2010-es évek végén meg több cégnél is volt olyan, hogy a diákok jobban kerestek mint a rendes ottani dolgozók. Pesten ez különösen igaz volt, ott a diákok ugyanis még jobban kerestek mint az itteni diákok, abból a szempontból ennek a régiónak szó szerint 7-8 év lemaradása vanDebrecenben az a "szuper", hogy már drága a lakhatás és a megélhetés mint Pesten, viszont szarul keresel mint Borsodban vagy Békésben. (na jó, itt fejezem be, mert mostanában nagyon sok orromra koppintás volt már moderátori részről)
Összességében én azt látom, hogy te szerencsés voltál."93 végén 386SX-et építettem amikor felétek a C64 ment. 95-ben a 486 DX2-vel is csak futottam a trend után" És így van, te is ráerősítesz, ahogy akkoriban nagyon gyors volt a fejlődés. Egyébként itt a faluban, még '97-ben is bőven a C64 ment, csak akkor már a többség floppyzott. Olyan 1999-2000 fele kezdett nagyon durván elterjedni a PC, pár hónap alatt szinte az összes C64 PC-re cserélődött.
"Ez azért jó, mert este ezt kiegészítésként belemesélem a következő magyar verzióba." -- örülök, hogy inspiráltalak
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #112853 üzenetére
SCSI nagyobb vallalati kornyezetben nagy halozaton lehetett jobb inkabb, sok device mellett egy gepben, meg sok halozati adatforgalomnal
otthon 1-2 egyseggel lofutty ertelme sem volt, csak feleslegesen dragabb, foleg hogy epkezlab halozat se volt meg igazan, meg a 10Mbps is sok volt LAN-n
egy ismeros is probalgatta mutatni hogy mennyivel gyorsabb, de mihez kepest az?
egy 5-6 evvel korabbihoz kepest?
wow, ott a PC mas resze is lassabb volt
5-6 ev alatt lett 486-s gepekbol Pentium 2
nalunk a suliban is minden PC amiket hasznaltunk pl az AutoCAD-l rajzolni, vagy ilyen alap DOS-s temakra, az mind IDE-s volt
kiveve a Phare programos nyelvi laborban levoket (ezt Göncz Árpi bá adta át), ahol egy kulso SCSI lezerlemez olvaso volt, amibe ilyen 30cm koruli lemez is belement
de a C: abban is sima IDE volt
a 386-486-k meg a Pentium-k ezen kivul mind sima IDE HDD-sek voltak akkoris
nalunk vmi Novell(?) halozat volt, ami mar a BIOS POST kepen bekerte a jelszot es azzal kaptal halozati elerest, R/W jogosultsagokat a meghajtokon is -
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112853 üzenetére
Nem megfelelően közelíted meg a kérdést. A program futásnak sebessége a lényeg, mert azt kell futtatni. Ez az én esetemben a wallet. Ehelyett tudományos megközelítést alkalmazva méréseket akarsz végezni és ez alapján dolgokat hasonlítgatni, konklúziókat levonni. Ennek ebben a kontextusban nincs is értelme, hiszen a cél az, hogy a feladat gyorsabban fusson, és nem az, hogy elméleti számadatokat mérj. A végeredmény az, hogy a vinyók rövidesen mennek a kukába, mert oda valók.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #112842 üzenetére
SCSI-bol is voltak egyre ujabbak is, senki nem 8bit-s ISA-s 1502-s szakadvanyon keccsolt addigra
amikor en vettem az elso CD iromat 1998 korul az 4x-s sebesseget tudott es volt benne 2MB buffer
csak arrol 3sec-g elkavirnyalt HDD lemezmuvelet nelkul
ez PC-nel mar akkoris qrva sok ido volt, hogy ennyi ido kiessen
en meg adtam neki +8MB buffert a 64MB RAM-bol, ami a gepben volt
azaz azzal egyutt 15-16sec-g kihuzta volna akkoris az iro, de 1000% kizart hogy ennyi ideig ne tudja a HDD "visszatolteni" azt, akkor vmi nagyon nagy sz4rnak kellett volna lennie a geppel, hogy leuruljon ennyi buffer
siman lehetett mp3-t hallgatni kozben, vagy a dial-in modemen netezni, mert frutti 48kbps ami 6kB/sec volt, az fika adatatvitel
ennel az mp3 is 5-6x tobbet igenyelt
nekem volt eleg RAM-m is a gepben, az iras is kulon HDD-rol ment, kulon EIDE csatornan is volt hozza egymaga az iro is, nem volt oda-vissza adatatvitel egy masik egyseggel azon a kabelen, nem az egy szem szetparticionalt HDD volt az C: oprendszer+pagefile-nak, a D: game+mp3-knak meg az E: az ironak, hogy aztan a szegeny csori HDD feje azt se tudta eppen hol legyen
ehhez mar akkoris eleg gyorsak voltak a PC-k, hogy ne okozzon problemat, csak esszel kellett osszerakni
nem a csucs Pentium CPU kellett aranyaron, frutti 8MB RAM-l pl, meg a hoki Quantum LCT HDD, mert a csucs CPU mellett se normalis mennyisegu RAM-ra se epkezlab HDD-re mar nem adta ki a budget-bol ugy, hogy meg a CDiro is beleferjen
aztan amikor mondtam neki, hogy be kell allitani 8MB buffert az iro sw-ben, meg pislogott ki a buksibol, hogy dehat 8MB RAM van a gepben osszesen
jah, hat akkor talan rakni kene bele tobbet
90-s evek kozepi 386/486-s idokben meg biztos nem igy volt, de nem hiszem akkoriban egy CD olvasoja is lett volna sokaknak egyatalan, hogy ez szamitson
hangkartyak is sokaknak egy Adlib volt, SB2.0, neha SB16, az SB AWE32 meg GUS PnP meg a MAX egy igazi urtechnikanak szamitott
azt is elobb raktak PC-kbe, mint egy CDROM-t
CDROM-k elterjedese a multimedias PnP gepekhez volt inkabb kotheto a Win95-98-l, addigra PC-knek lett annyira gyors az adatavitele, hogy a SCSI-re mar nem volt erdemi szukseg, foleg nem home juzereknel a 1-2 HDD + 1 optikai meghajtos gepeknel
hangkartya nelkul lof4szt sem ertel vele a jatekoknal, szoval az ment bele elobb, mint CD olvaso, vagy foleg iro
amire ezt is lekovette a juzerek nagy resze nem 1995 volt mar, hanem 97-98
a Win95 is vhogy 1995 vege fele jelent meg (a magyar), sokan eleve a OSR2-vel kezdtek csak hasznalni a 3.1 helyett, mert akkorra lett hozza hardverileg eleg "eros" PC-juk egy korabbi 386-s vagy 486-s helyett
1999-2000 korul mar UltraATA100-s atvitel is volt meg a Pentium2-k Celeron 300A-k
ott az, hogy ne tudsz CD-t irni barhogy, fel sem merult mar
szoval amire kezdett tenylegesen elterjedni CDRW, ez a SCSI dolog siman tulhaladott lett -
Pikari
veterán
válasz
frescho #112842 üzenetére
A syncelés idejét mérem. Illetve látom, mert a gép előtt ülök. Az általad idézett elméleti számadatokat nem, és nem is fogom, mivel azon kívül, hogy szép grafikonokat rajzolj belőle, nem jók semmire.
Ha már dunning kruger hatás, gondolom a videókártyád teljesítményét se úgy méred, hogy egy pixelt kirajzolsz a sarokba, és benchmarkolod, hogy hány nanosecundum volt...
A walletek syncelése nem 15 perc, illetve attól függ, hogy mennyi időt kell behozni. A walleteimben általában egy teljes napot vesz igénybe egy hónapnyi lemaradás behozása (HDD-re). Monero esetén sokszor két napot.
SSD-vel ez pár óra alatt megvan, és ott inkább már a proci a szűk keresztmetszet, nem az io. Még ha a vinyó össze is szarja magát, hiába az a világ legjobb sas hdd-je, akkor sem ennek a teljesítménynek a tized részét se hozni. Illetve talán akkor fogja a tized részét hozni, ha az slc cache tele lesz (de azt a syncing nem fogja eltömíteni, de egy adatbázis is csak akkor, ha pl egy iwiw kaliberű portált futtatsz).
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #112834 üzenetére
UltraATA33/66/100/133 is tudott SCSI command-kat meg UltraDMA modokat is
szoval nem latom a lenyegi diffit, azon kivul, hogy 2x annyiba kerult
lehet ilyen 486-knal meg szamottevo volt a diffi, de a Pentiumoktol kezdve, amikor bejottek ezek az egyre gyorsabb UltraATA meg UDMA modok is a EIDE HDD-ken a 80 eres kabelekkel, szerintem igazabol csak nagyobb volt a fustje, mint a langja
nem veletlenul koptak ki a CDRW kozul is az elso 1-2 ev utan, mert feleslegesen dragitottak a rendszert
foleg otthoni 1-2 egysegnel
DVDRW-bol meg kb nem is lattam SCSI-t....lehet volt, de alapveteoen senki nem kereste akkorra mar
par even belul ott voltak a 8x-12x-s CAV CD irok EIDE-n is, es megsem lettek kiloszamra söralátétek, es azzal mar csak par perc volt egy 700MB-s lemezt megirni
en a SCSI rendszer 2x-s felarabol vettem tobb RAM-t, abbol az ironak +8MB buffer, oszt hello, meg egy jobb VGA-t
annak mindig tobb ertelme volt
eleinte voltak kulso SCSI-s A4 meretu lapscannerek is, de az USB csipobol lenyomta mindet, mint a fost -
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112834 üzenetére
Rendszeresen kriptót syncelek mindenféle RPM-es vinyóra 5200-tól 10k-ig, ami épp kéznél van erre a célra, már kb 10 éve (300 bájtos rekurzív random readok egy 300-800 gb-os adatbázisból).
Nincs különbség, mindegyiken kb ugyanaddig tart és egységesen a seek time a szűk keresztmetszet. Ha stopperrel megmérnéd, akkor biztos az jönne ki, hogy az egyikkel mondjuk 8 óráig tart, a másikkal 8 óra 10 percig... Értelme ezeknek a vinyóknak nulla, cégek behülyítésére jó. Egy SSD-vel a wallet hideg indítása és pár hétnyi tranzakció felsyncelése bekapcsolás után kb 5-6x gyorsabb (de van olyan coin, ami akár több százszor is gyorsabban syncel így, pl monero).
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112758 üzenetére
ironikus módon a 2 db 1.5 terás seagate azóta is megvan. amikor azokat kaptam 2013, akkor láttam először satát, mert ilyen modern vagyok.
aztán az egyik egyszer elkezdett kattogni, azt hittem, megdöglött, de nem: a firmwaret kellett frissíteni bennük, mert elérve egy bizonyos óraszámot, bugra futottak.
ez a két vinyóm az, ami a legtovább húzta úgy, hogy aktív használatban van mind a mai napig (nálam mentek majdnem 10 évet, az előző tulajdonosnál is lehúztak párt évet). az elmúlt 2 évben csak backupolok rájuk, már nincsenek gépben (de akár lehetnének is, semmi bajuk nincs).
persze azok nem oylanok, mint a mostani 1-2 terás vinyók, hanem ezek ilyen nyúldobó cuccok 8 fejjel.
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #112742 üzenetére
Komáromban a Nokiánál egy nő a micsodájában vitt ki telefont, ő azon bukott meg, hogy orvoshoz kellett mennie, mert nem tudta kiszedni... Remélem, a vinyókat meg turbokat máshogy vitték.
A "Tesco titok" c. kiadvány ha ismerős, abban (illetve azokban, volt 2. rész is) is jó sztorik vannak, mit hogy loptak kb minden szinten.
A saját vinyókat tekintve nálam van egy nagy sötét folt, csak azokra emlékszek biztosan, amik újonnan kerültek hozzám, de volt jópár használt darab is a P2-ben például(fő gép kb 2003/4-2006-ig kis megszakítással). Az első egy MFM-es, 40 MB-os, félmagas, 5,25-ös darab volt a 286-osban 1992-ben. Ez volt az első PC, még tesómmal közös. Idővel ezt a gépet teljesen kisajátította, a fejlődésére nem volt rálátásom, alkalomszerűen használtam kb 2000-ig, akkor költöztem külön. A P2-ben valami 40 gigás rémlik, ami mellé később lett egy 80-as.
Az első, amit magam vettem, egy 160-as Samsung volt a 2005-ben használtan átvett P4-hez (MSI 865/P4 NW 2 GHz/2×512 MB ram/9800pro 128 MB). BIOS-t kellett frissítsek, ami rajta volt, nem tudta a 48 bit LBA-t, 137 gigát kezelt csak. Valamikor nyáron vettem a gépet és a merevlemezt, ősszel elvitték a betörők.
Aztán jött egy 250-es Samsung a 2006-ban használtan vett Athlon XP-hez (MSI KT6 delta/Tbred B 2400+/2×512 MB ram/9600pro 256 MB). Ez a vinyó mai napig megvan, van még egy ugyanolyan, amit használtan vettem, RAID0-ban mentek elég sokat pótolható adatoknak. Valamikor 2009-2010-ben vettem egy 500-as Seagate-et, ez pár év alatt durván bad sectoros lett (370+), Pedig PH! tesztgyőztes típus volt. Szerencsére a Dohány utcában a "Víz" szaküzlet elfogadta a garancia igényemet, ráfizetéssel cseréltem egy 2 terás Barracuda LP-re. Az 500 gigás volt az utolsó online "nagy" merevlemezem, ez már csak offline ment (és megy azóta is), csak ha épp rámásolok, vagy filmet nézek róla. Egyben itt váltottam 7200-as fordulatú meghajtóról 5400/5900-asra, azóta csak ilyet vettem. Még egy ugyanolyat a rákövetkező évben, valamikor 2014-15. körül még kettő újabb Seagatet, szintén 2 terások (Video 3,5 HDD), 2020-ban 2 4 terás Ironwolf-ot. Az első SSD 2012. végén egy 128-as Samsung 830 volt, ez is megvan a mai napig, gépben van, jópár darab követte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112742 üzenetére
"benne volt mindenki a buliban..." --- ezt hidd el, hogy jobban tudom, hogy milyen mint hinnéd.
Csak nekem fura volt, hogy még a google is '97 végére 2.1-es HDD-t hozott. Mondjuk vannak itt olyan szerencsés emberek akiknek a hardverek már a megjelenésük napján megvoltak. Ehhez képest én sehol nem voltam, pedig a nagykeres hozzáféréssel, meg a mesterhez való bejárással, kb 1 évvel hamarabb láttam minden újdonságot mint az átlag halandó, és nagyon hardverem (messze nem minden azért!) hónapokkal hamarabb megvolt mint ahogy a haverok hozzájutottak. Anno eléggé sok mindenről kérdezgettek, hogy milyen? (pl a Hyper Threading volt ilyen, többen is kérdezgettek, hogy gyakorlatban mihez tudom hasonlítani? de ugyanez az első kétmagos gépekről is).
vagy pl nálam már akkor ketyegett 5GHZ-re húzott Pentium D, mikor a haverok az 1 mag 1.7-2GHZ-nél (meg annyinál se) tartottak. A saját berkeimen belül eléggé élen haladtam, sokszor nem is annyira a saját cuccokkal, hanem, hogy miket próbálhattam ki. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112731 üzenetére
Az adatokat alig, de valóban ki lehet bogarászni
Érteni értem, csak nem gondoltam volna, hogy ilyen korán volt már ekkora HDD ténylegesen.
Azért hozzátenném, én egy HW-t kb akkora datálok, mikor ténylegesen el lehetett érni a boltokban, megjelent az árlistákon, cikkeztek róla, esetleg elkezdett elterjedni. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112722 üzenetére
A Google is hasonlóan emlékszik, rá keresve a dolgokra, azt írja, hogy '97 végén 2.1GB volt a legnagyobb HDD, és 1.2GB az átlag. Ezzel tökéletesen jasszol azzal amire emlékszem. 98 végére stimmelne a 4GB is. Ahogy '99-ben is a 10GB az OK.
Szóval szerintem csak egy évvel arrébb emlékszik, akkor helyre kerül minden.Nem hiszem, hogy 300km ebben nagy tétel lett volna, Székesfehérvár is ugyanebben az országban van, és ne felejtsük el, hogy Debrecen a második legnagyobb város, szóval ami itt nem volt, az nem is igen létezett.
-
Fenyő
őstag
válasz
frescho #112695 üzenetére
Igen ez köztudott, ezért használtak/használok emm386 helyett hardveres umb drivereket (286-486 közötti gépeken, az meg pár % pluszt jelent, szóval úgy még nagyobb a különbség emm386-hoz képest, ami meg -10%, szóval egy 10-15% lehet nyerni vele), persze ha kell ems memória is és nincs hardveres ems kártya (githubon vannak free projectek, kb egy 10-esből össze lehet legózni) a gépben akkor be kell nyelni, de mivel egyébként is jópár progi fúj az emm386-ra amúgy is bootmenut érdemes írni egyet nélküle, egyet pedig vele.
envagyok: a szoftveres és 3dfx verzióhoz szinte biztosan volt nocd patch (azokat biztosan cd nélkül használtam), meg vami fakecd-és kisegítés is rémlik, de már régen foglalkoztam vele...
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112675 üzenetére
Azért vettem 1. és 2. gent összehasonlításnak, mert azt mondtam hozzászólásokkal feljebb (neked), hogy annak a szintjén van, ezért ennek az alátámasztására hoztam az adatokat. 8. gen i3 processzorom nincs, így nem tudom összehasonlítani sem - találgatni meg nem akarok, hogy hogyan viszonyulhat hozzá.
-
arn
félisten
válasz
frescho #112638 üzenetére
Nem ebbol indulik ki, nem emiatt fejlesztenek a kinaiak - jelenlegi publikus procikjuk is tud 32 szalat. Es az adatgyujtes egy dolog, de hogy kontextusban tudjak kezelni, egy masik, es hogy a valaszokkal befolyasolni tudjak az embereket, egy ido mulva azt veszik termeszetesnek, amit mond. Gyk ugy idomitjak vele a tomegeket, ahogy akarjak.
-
arn
félisten
válasz
frescho #112624 üzenetére
A lemaradasnak szvsz azert nincs tul nagy jelentosege, mert par evnyi lemaradas (x eve mennyivel hasznaltad mashogy a geped?), siman megeri nekik, hogy nincs rajta vmi hatsoajto, vagy esetleg ok raktak bele olyat, ami nekik kell.
Az ais feldolgozok a legkritikusabb most, de szvsz a felszin alatt sokkal durvabb dolgok lehetnek, mint amit a publikussa tesznek. Az ai egy olyan ossznepi megfigyelest es kontrollt tesz lehetove, amirol korabban csak almodtak. Pl a publikus valaszok finomhangolasaval ai hitlerkent lehet rangatni az embereket. Ezert sem gancsoskosnak ezeknel a cegeknel, hamar elkussoltattak az adatvedelmet firtato oldalt.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112624 üzenetére
nem a számadatok a hazugságok, hanem a mérési módszertant szándékosan úgy alakítják ki, hogy hamis képet alakítsanak ki.
például ha egy 30w-os zhaoxin kx5000 szériás processzort egy 100w-os intel i5-el vagy egy 180w-ra felfeszelt és overlclockolt core2quaddal összehasonlít valaki, és konklúzióként leírja, hogy hö hö hö még a tizeniksz éves intel processzornál is lassabb, az nem újságírás, hanem a szakmába való szándékos beleszarás, lejáratás, technológiai hadviselés. ráadásul ez nem mostanában történt, mivel ezek már - ahogy említetted is - régebbi termékek. Azt nem tudom elképzelni, hogy egy olyan teszter, aki ezeket teszteli, több évtizednyi munkássággal önmagától legyen ennyire sötét, mert nincs hozzá elég képzelőerőm.
A kx5000 egy széria. Többféle modell van többféle magszámmal, ami nekem van, az a 2 ghz-es, 4 magos. Valószínűleg ez a legelterjedtebb. (Az én biosomban nem lehet overckockolni, kínaiul meg nem beszélek, hogy próbálgassak olyat találni, amiben igen.)
A Kx7000 nem intel magon alapul, ez is egy hazugság volt, amit többek között abu terjesztett a prohardveren, egy amerikai dezinformációs kampány anyagát vette át. Tökéletes példa a zhaoxin ellen indított dezinformációs kampánynak. Hogy az intel majd pont egy ellenséges ország szankcionált vállalatának adja ki a licenszet a magjához, ehhez sincs elég képzelőerőm. A Kx7000 a saját magjuk, mivel centaurhauls szerepel a cpuidjében.
Q: miért centaurhauls van a cpuidben zhaoxin helyett?
A: ha nem centaurhauls van a cpuidben, akkor betöltésnél kékhalálozik a windows.A fejlesztők nem a zhaoxintól léptek le, hanem a zhaoxinHOZ (és az intelhez) léptek le a viától, mivel a via már nem fejleszt processzort.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112612 üzenetére
a kx7000-ret leginkább a hivatalos specifikációk alapján, összehasonlítva a kx5000-rel.
a kx5000-ret pedig az alapján, hogy van nekem itthon - és amiről a legblődebb delíriumban fetrengő drogos terelést és hazudozást olvasom már 5 éve az interneten, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal.
sajnos te is ugyanezeket a félinformációkat hangoztatod, amiket egymástól átmásolgatva megkérdőjelezhető hitelességű forrásokban, lejárató céllal írnak, aztán az amerikai érdekek mentén terjesztenek, és céljuk, hogy a zhaoxint rossz fényben tüntessék fel (ha már kinyírni nem tudták, legalább legyen rosszabb a híre).
itt van például a kx5000, ami "nem ugyanazt hozza, mint amikor még viának hívták", hanem adott órajelen kb 2-4x gyorsabb mint amit a via leggyorsabb (quadcore) magja hajdanán tudott.
az immár 8 éves kx5000 valódi teljesítménye kb egy második generációs i5 szintjével egyezik meg (azonos órajelen kb 15%-al lassabb), emellett tudja ugyanazokat az utasításkészleteket is (pl avx) és a platform a megszokott képességeket is hozza (csm/mixed mód, uefi, pci-e slot, pci slot, sata, m.2, stb).
a processzor nem ellopkodott, elavult, másolt, hanem már az egész centaurhauls is a zhaoxin tulajdona, mert felvásárolták őket. a kx5000 már teljesen az ő munkájuk volt.
KIVÉVE az igp-t, ott a kx5000-ben egy az egyben az s3 utolsó integrált grafikus dizájnját használták újra. a kx6000G-től kezdve már saját igp-t használnak.
a baikalnak sosem volt saját magja, licenszelt arm magokat használtak, az ő vesszőfutásuknak még csak távolról sincs köze a zhaoxinhoz.
éppen ezért kell gyűjtögetni ezeket, kipróbálni, mérni, nem a fudot benyelni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112612 üzenetére
Megnéztem én is, paraméterek pedig durvák : Century Avenue, 8C/8T, 4MB L2, 32MB L3, two DDR4-3200/DDR5-4800 channels, 24 PCIe 4.0 lanes. Órajelet nem tudunk, de az eredmények alapjén olyan mintha bitang alacsony órajelen menne...
A 4th gen I5-ösök azok 2014 januáriak. Ettől még persze így 2025-ben ez tényleg több mint egy évtizedes lemaradás, egy olyan területen ahol 2-3 év is versenyképtelenné tenné. Single threadje meg akkor (lévén a második generációs C2D 2007-ben jött ha jól emlékszem) jó lesz 18 évnek is.
#esmegmilennehamukodnenek XD -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112606 üzenetére
Egy az egyben a szívemből szoltál.
Azt én sem tartom valós alternatívával, ami egy 7-8 évvel ezelőtti CPU szintjén mozog, bármennyire is egzotikus. Ez pont olyan széllel szemben pisi lenne, mint anno egy 500MHZ-es VIA C3-at venni játék célra, Celeron Tualatin helyett mondjuk.Ráadásul ezek - mivel kínából jönnek - igazán olcsók sem tudnak lenni, hiszen már a 1-4 genes I5-ös CPUkból is van használtan kemény 2-4* ezer ft-ért, hatalmas és szintén olcsó használt alaplap választékkal.
Azért mennyivel kellene ez alá mennie egy kínai CPU-nak, hogy szívjak a vásárlással, várjam még megjön, szívjak a spéci lappal, és azt mondhassam rá, hogy na igen, ez valós alternatíva. Enélkül maximum érdekesség, sokadik "játszós" projectnek.* tavaly nyáron kemény 2000ft-ért vettem 4th gen I5-ös CPU-t (I5 4430, 3GHZ, 4C4T nem épp egy erőmű), használtan, doboz és hűtő nélkül, magánszemélytől, de hát ezzel akkor is nehéz versenyezni.
-
válasz
frescho #112588 üzenetére
De ahogy elértem a Win95-98 érát máris lankad a lelkesedésem
Pedig akkor volt az ébredő erő első fázis.Persze sok DOS cím elszállt sebességben, de a korhoz még tartottunk korábbi retró gépeket is. Később a modern lassítókkal már a Zen2 is képes XT/1MHz- re, tehát fontos a modern retró set.
HD-s kártyákra ? : XP driver van, Win98 jól jönne -
válasz
frescho #112581 üzenetére
Itt, rajtam kívül még 1 ember pakolt modern gépre Win98- at. XP- t már többen, ha jól emlékszem négyen(sajnos az eredmények képmentéseinek linkjeit a Google már itt is elkeverte). Relatíve ritka a reakció rá, a hsz hiánya árulkodik, gondolom nem akarják közvetlen leírni, hogy ostobaság az egész, és aki ilyet tesz, nem normális.
A fentebb linkelt videóban is látszik, hogy annó amit még én vezettem be itt, Win98/XP setup modern gépre, már külföldön is utánozzák amúgy(Vogonson is publikáltam, onnan vették az ötletet, gondolom), mindegy, lényeg hogy ott népszerűbb a modern retró.
- a naptárazós konfigok hívei többségben
- közepes korú konfig esetén általában már az XP- t is elvetik, Win7 a kezdő
- írtam gyakran félretró videókról másodlagosnak, modern gépben XP- hez, csekély fogadtatás, Jokeph és KROK640 kollégát szokta csak érdekelni. Érdekesség viszont hogy most is ment hosszas diskurzus az ilyen korú kártyákról(direkt nem szóltam bele...). -
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #112543 üzenetére
barmelyikben nezve jobb volt, nem csak mpeg lejatszaskor
ennek melyik resze nem vilagos?
nem az eger kurzor ment tole gyorsabban win95 desktop-n
vhogy celszerubb volt hardveres hangkartyat is venni, mint sw-bol leeroltetni a CPU-val, pont ezert sem terjedtek el kesobb az MMX-s softmodemek meg hangkartyak se, pedig voltak ra probalkozasok
akkoris voltak mar diffik a videokartyak teljesitmenye kozott
csak sokaknak a videokartya a "hm, legyen vmitol kép is a monitoron" kategorias tema volt, csak tokre nem ennyirol szolt mar akkor se -
envagyok
veterán
válasz
frescho #112540 üzenetére
Igen, ma 8000ft 13L Benzin, akkoriban 130L benzint vettél annyiból.
Engem a régi kompromisszumok akkor is zavartak, talán a P4 2.4G , asus p4p800, asus gf4 ti4400 v 4600 már nem tudom pontosan, meg asus 6800ge idején meg utána a q6600/p35 lap/gf8800 volt a maga korában legtrendibb konfigom de arra a korra is inkább p4 3.4ghz/asus p4c800-at raktam inkább össze, meg qx6700-át nforce680i sli lappal, 8800 ultra slivel
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #112532 üzenetére
1996 januarban Pentium 75-m volt 8MB RAM-l, meg egy Miro Video 20SD 2MB-s VGA-val (S3-868), 1,3GB-s WD HDD-vel
a VGA tudott hardveres Mpeg-1 gyorsitast is eleg jol, a korabeli cuccokhoz kepestez konfig azt a kisrepulobol kiugros ejtoenyos mpeg-1 tesztvideot 30fps-l letolta full screen-ben
azert nem volt meg karira, mert kb kirabolodtak a boltok
fel evvel kesobb 16MB EDORAM volt benne meg 2,4x CDROM meg SB32AWE, abbol is a fullos hangprocesszoros verzio ilyen erositos hangszorokkalugyanezt a videot az ismeros P100 + 16MB RAM + S3-Trio32 1MB gepe 18-20fps-l tudta csak lenyomatni
nem kicsit volt ideges miattaaztan atraktuk bele az en VGA-mat es ugy egybol ment a 30fps annak is
ez a VGA +20k-s felar volt az alaphoz kepest, akkor a P75 vs P100 CPU-k kozott meg volt olyan ~70k-s ardiffi
innentol nekem mar fejben "megvolt" az az input, hogy video akarmire elsosorban jobb VGA kell, mint CPU
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112510 üzenetére
Alapvetően azért összefügg a hűtés hangereje a fogyasztással, mivel az határozza meg a disszipáló hőt.
Ugyanakkor abban igazad van, hogy a régi hűtők szarabbak voltak. De nekem azért az Athlon XP-n egy elég komoly hűtés volt (nyilván akkori tekintetben) ami alapfeszen simán szobahőmérsékleten tartotta a CPU-t, csakhogy 1.5V@1.85V -ön ment nekem napira 2669-en. Ott azért komoly plusz volt.
bááár... igaz hogy előtte az összes többi gépem is hangos volt, tuningtól függetlenül. -
arn
félisten
válasz
frescho #112447 üzenetére
Megneztem megegyszer, framelockot vrrel egy dos introval, amiben van modex 60hzen, vga 70hzen meg vmi harmadik mod 63hzen. Ez datapathon nehez volt normalisan beloni. Itt rendesen megy persze, de minden scene felvaltva mas modot hasznal, es a modvaltasok a lock miatt nem tul szepek, ez kb olyan modvaltasi sebesseg, mint amit a legtobb lcd tud, nem crt szintu.
Lock nelkul, de a forras frekvenciahoz igazitva eleg hasonlo. Fix 60hez persze villam az egesz, itt egyertelmuen ezt preferalom, mert a mozgo kepnel inkabb csak a scrollnal veszed eszre a 70-60hz konverziot, hogy nem folyik a kep.
Lecsekkoltam azt is, hogy mennyire smooth a scroll, es ez volt az, amiert dobtam az egeszet - en semmivel sem latom jobbnak, mint a fix 60hzes kivezerlest, lehet maga a monitor trukkozik vmit. Vrr nelkul kep se lenne, igy tuti mukodik a dolog, es tenyleg annyi hzen kapja a jelet, amit az ossc is ir.
Csak abbol gondolom, hogy a monitor kavar vmit, mert a modex 60hzes scrollok szep smoothok, es emlekeim szerint az amiga is az volt, de ott is lehet fix 50hzet allitani, vagy vrrel megoldani.
Lehet ez vmi pal/ntscvel osszefuggo dolog, hogy azok ma is tamogatott modok, addig a vga hulyesegei max 800p meg ilyen modokban elfogadottak, nem a kiprobalt 1080pben.
Szoval ezzel az oled monitorral es ossc proval 2560x1440 60hz a nyero kimenet, legkompatibilisebb es retroelmenyre is a legjobb kompromisszum a modvaltasok sebessege, es a nativ felbontas miatt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #112457 üzenetére
Na igen, végül elérték, hogy az Intel a 2st gen - 7th genig tartó I3 : 2C4T (HT); I5 : 4C4T; I7 : 4C8T (HT) gyakorlatot elvesse.
Valahol öröm ez, hiszen végre nem apró reszelgetés volt 1-1 új gen, hanem megindult valami, annyira, hogy a 10th gen ismételteni magszám emelésére már én is bejelentkeztem, 4th genről. Másik oldalról viszont annyiból rossz is ez, hogy így lassan fejlesztenie is kell(ett) az embernek. Egyébként ha ez nincs, akkor egyrészt ma is jól elvagyok a 4th gen I3-al (hiszen 4 szál mindenre elég lenne), vagy jó eséllyel mostanra egy I7 4770-el, és a tudattal, hogy gépfejlesztés 10 évre letudva. Hm... unalmas volna -
-
-
válasz
frescho #112440 üzenetére
Nálam a sima OSSC a felbontásváltásoknál hajlamos elveszteni a jelet. Ilyenkor elsötétedik vagy tele lesz képi hibával, egy bemenet oda-vissza kapcsolás javítja.
Ami még bosszantó, hogy nem enged elmenteni default beállítást. Minden bekapcsolásnál újra kell paraméterezni.
De lehetséges hogy ez azóta változott, mostanában nem néztem a frissítéseket. -
arn
félisten
válasz
Ez osscnel is pontosan igy mukodik, csak lehet a monitorod nem fogja kezelni. Beallithatod, hogy fixalja a bemenethez a kimenetet, duplazza, tartsa szinkronban, etc. ez a kepernyovaltas sebesseget is befolyasolja, egy dosos demonal eleg idegesito, ha eltunik a kep egy idore. Ha fixen nagyom, gyk gyorsabb mint egy digitalis crtn. Probalgattam oket.
Framelock
Defines output refresh rate and how it is generated.
On: Output refresh rate is locked to input. Minimizes latency, but any interruption in input (e.g. video mode change) may temporarily break sync on output side. [default]
On (2x source Hz): Output refresh rate is locked 2x input. Useful for BFI. Same conditions apply as above.
Off (source Hz): Output refresh rate is not directly generated from input, but using an external clock source instead. Refresh rate is set to match input as closely as possible.
Off (preset Hz): Output refresh rate is taken from the output preset, see #Adv. disp timing
Off (50Hz): Output refresh rate is not generated from input. Output is 50Hz if supported by the selected output resolution setting.
Off (60Hz): Output refresh rate is not generated from input. Output is 60Hz if supported by the selected output resolution setting.
Off (100Hz): Output refresh rate is not generated from input. Output is 100Hz if supported by the selected output resolution setting.
Off (120Hz): Output refresh rate is not generated from input. Output is 120Hz if supported by the selected output resolution setting. -
-
Pikari
veterán
válasz
köszönöm az érdekes információt.
amúgy eredetileg a processzor közös részei (beleérte az fput is) a processzor normál órajelénél 30%-al magasabb órajelen jártak volna a chipen belül.
ezt végül az amd valamiért nem tudta meglépni. komoly stratégiai hibának tűnik, hogy erre alapoztak, főleg, hogy végül ez technikailag nem is volt kivitelezhető.
de hogy dekóderből is csak egy volt, az felvet néhány kérdést. például azt, hogy miért nem tudtak beletenni további két szimpla és egy mikrokód alapú dekódert a prefecth mögé a későbbi generációkban. ha tényleg ez volt a szűk keresztmetszet, akkor ennek egyértelműen növelnie kellett volna a teljesítményt komoly mértékben. vagy még azt tudom elképzelni, hogy azért nem, mert máshol is voltak ugyanúgy hasonló bottleneckek, és sehogy sem tudták rendesen skálázni az egészet.
-
arn
félisten
válasz
frescho #112436 üzenetére
amik nekem voltak: kiprobaltam par atalakitot az amazonrol, ezek szart se ertek. a datapath jo, ha digizni akarsz elsosorban, "nezni" kevesbe. az ossc jo volt a maga limitaltsagaval, ment modern oleden, ami egy hatalmas ugras volt kepminosegben.
eddig messze az ossc pro a legjobban hasznalhato. vettem melle olcson egy regi elgato hd60s+ capturet (asszem - szaz fele van), igy mindent az ossc kezel, a capture kartyanak szerencsere igy nem kell semmivel se foglalkozni, csak fogadni az ugyanolyan kimenetet. igy mar nem kell a datapath sem a modvaltasok miatt - igaz egy eve nem is probaltam ki
ami a legfontosabb, nem vagyok mindenfele regi kijelzore utalva (boszme crt, osregi lcdk a bemenetek miatt), barmilyen modern kijelzot vehetek, ami tetszik, tudom a regi gepeket vele hasznalni. ugy vettem, hogy a modern kijelzo resze, igy mar annyira nem veszes az a 350 eur, egy eve maga az oled sem volt olcso.
-
arn
félisten
válasz
frescho #112422 üzenetére
A sima ossc nem scaler, frekvenciat, felbontast tobbszoroz. Pl dos eseten a 640x400bol lesz 1280x800 70hz, annyi trukk van, hogy a 700x400at is 400pkent kezeli. Ez a felbontas es frissites meg a kijelzon mulik, hogy kezeli e a bemenete. Pl egy 1024x768 mar mehet nativban.
Az ossc pro mas teszta, bejon a kep, mint az osscn, de fix felbontast kuld ki. Tud olyan modban mukodni, mint az ossc, meg scalerkent, es van egy kozbenso mod is, ami mukodesben valahol a ketto kozott van. Mindegyiknek mas a mukodesi elve, mas elonyokkel es hatranyokkal - mennyire tolerans a kimenet resze, mennyi delay van rajta, hogy valt modot, etc.
Nalam most 3440x1440 monitoron van, a legjobban az valt be, hogy fixen 2560x1440 60hz kuld ki mindent, igy fuggetlen a bemenettol, es mindenfele idiota frissitest, felbontast lekezel (ossc itt nem adott kepet tobb esetben), plusz a kepernyomod valtas sebessege gyorsabb mint akar crtn. Mivel a kimenet fix, a bemenetet ugy gyurja, hogy a legoptimalisabb legyen ehhez a felbontashoz. Ezt auto megcsinalja, szinte csak panningot szoktam az egyes kartyakon allitani.
Egy dolgot hianyolok rajta… a frekvencia matchet az oledhez. Tehat hogy a 70hz 70hz maradjon. A sima ossc 70hzet kuld ki, de pl az oledem ezt visszaalakitja 60hzre. Az ossc pro 60hzet kuld ki ebben a felbontasban fixen, tehat az ossc pro kezeli le. Itt mar bejon a limit, mert 1440p 60hzig tamogatott, 1080p 120ig. Vrr modban ki lehet kuldeni akarmilyen frissitest, tehat megcsinalja a vrr 175hzes monitoromon a 70hzet - a fix kimenet viszont annyira rugalmas es gyors, inkabb maradtam annal, es lemondtam a smooth scrollrol 70hzre (sok jatek amugy is modex 320x240 60hzen).
A retrothink abban tobb, hogy 1440pre is nagyobb frissitest tud, meg ki tud kuldeni 4k felbontast (de mar ott 60hz lesz a max), az ossc pro 2880x2160 at tud trukkozve, az meg a monitoron mulik e, megeszi e a 4:3at. Meg ugye kerdes hogy oldottak meg a frekvenciavaltast, ami dosnal kritikus, es 2x annyiba kerul.
Jelenleg 4k monitornal lehet jobb valasztas az 1080p kikuldese vrrel, a fele akkora akkora felbontast valszeg siman duplaznak a monitorok, blur nelkul. Tvn majd lehet megnezem.
-
arn
félisten
válasz
frescho #112421 üzenetére
A datapath haklisabb a vga kimenetekre, jobban latszik a kulonbseg, meg eleve tobb kimenetet nem kezelt rendesen, mert digitalisan foltosodott a kep pl tsengen bizonyos felbontasokban. osscn ezeknek nyoma sincs, mongy azota eleve a jobb kimenetes kartyakat hasznalom. Osscn inkabb a fenyerokulonbsegeket venni eszre, melyik mennyire szaturalt ilyesmi, az elesseg kevesbe gond.
A masik, hogy a kartyakat ugy hasznalom ahol jol mukodnek, pre 95 kartyakon csak dos van.
Datapathra csinaltam toolt merni a minoseget, meg kalibralni ha szukseges. Osscnel erre kb semmi szukseg, nem igazan tudnad beloni jobbra, a nagyfelbontasu kepek (pl win 1024) meg ugy jelennek meg, amilyen minosegben sose lattad crtn. A filtereket bemeneti felbontasnak megfeleloen allitja (doshoz nearest, winhez lanczos, de csinalhatsz sajat filtert is).
-
válasz
frescho #112427 üzenetére
Általános napira elég jó az FX, de a tesztek, gamek halványak. A GTX1060 meg nem emeli az órajelet Win8.1 alatt, 3DM99- re alapon marad. GeF7900- al meg nem tudtam még stabilizálni a Win98- at.
XP támogatás van, az felmegy biztosan, Win10 szintén, és valszeg a Win11 is. -
válasz
frescho #112421 üzenetére
Igaz hogy toleráns a CRT, de azért válogatós is, a Gef 2 GTS-emnek kifejezetten béna képe van a 957p-men XGA felbontás felett, a csóró Radeon pedig amit mutattam fentebb, karcol mint álatt, és szerintem a színei is jobbak.
Azért úgy tűnik, 2000 körül még volt gyenge DAC jó videokártyán is. -
válasz
frescho #112322 üzenetére
Hasonló tapasztalataim vannak egy T40-nel, ez a sztorija.
Most is itt van a polcon mögöttem a többi között. -
-
válasz
frescho #112296 üzenetére
Majdnem vettem egy 600X-et egy 5-ösért a napokban.
Volt fent egy szép. Rám is írt haverom hogy rámegyek-e, na mondom, kell is meg nem is (túl sok vacak szindróma), ha nem megy el aznap estig, megveszem.
Elment. Kicsit bánom. De hát van 770-em, hasonló képességű gépek, csak a 600 jobb form factor. -
Pikari
veterán
válasz
frescho #112296 üzenetére
a 125w-os táp valószínűleg egy 300as celeroncs mellett lehetett eredetileg. socket5 vagy socket7 mellé inkább még AT tápokat volt divat rakni akkor is, ha az alaplapokon már kezdett az atx csatlakozó is megjelenni.
2000-ben az év elején még sokaknak 486 vagy p1-75 volt, volt, 2001 elején meg már hirtelen 300-400 mhz-es géppel nyomultak az alsó kategóriában is (nyugatmagyarország), szóval kb 2000-ben történt meg az, hogy véglegesen kifutottak a low endből az mmx-et nem támogató dolgok.
-
arn
félisten
válasz
frescho #112283 üzenetére
Ugy hogy fps benchben mindig valtozik eppen mi a szuk keresztmetszet (proci, mem, fsb, video), egy cpu bench meg csak a proci teljesitmeny szamit. Sose fog ugy skalazodni, csak ha a cpu a limites. A masik, hogy van optimalizalva, mit hasznal belole - a landmark egy dummy dolog, a quakeben meg ppro optimalizacio van mar fpura. De pl egy vlbs dx4 mar gyakran cpulimites, foleg ha vmi modernebb bench.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #112260 üzenetére
nincs, ez teljesen egyértelműen túl sok egy régi codegen oem tápnak.
a teszted során ránézésre több módszertani hibát vétettél, például a leírásod alapján valószínűleg nem volt floppy meghajtó a gépben, nem volt optikai meghajtó (legalábbis használva nem volt), az általad használt 350PNF táp magassabb hatásfokú és fél havi minimálbérbe került, a raid alapján feltételezhetően az akkori vinyóknál újabb, kb fele akkora fogyasztású vinyókat használtál a tesztben, processzor stressztesztet mértél a teljes gép stressztesztelése helyett (pl cd írást elindítva, valamit tömörítve, közben játékot futtatva ablakban, stb), nem voltak különféle perifériák a gépedre csatlakoztatva (tuner kártya, hálózati kártya, modem, webkamera, stb), ezért kicsit olyan érzésem van a teszteddel kapcsolatban, hogy kitaláltad azt, hogy márpedig egy 100w alatti fogyasztást fogsz mérni, és ezért el is értél egy ilyen eredményt.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP Zbook Fury G7 I7-10850H
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3034, 100% Akkumulátor
- Új és újszerű 17.3" Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest