-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #81512 üzenetére
"1992, 1995, 1997 majd 1999-től..."
Amit felvetsz már értelmetlen. Gyakorlatilag '92-re eldőlt a kérdés és már csak az volt a kérdés meddig húzzák. 94-ben csődbe ment a Commodore.
Az jobb kérdés, hogy 87-ben hogyan merték kihozni a big box A2000-et ugyanazzal a procival amivel 85-ben bemutatták az akkor már A1000 néven futó Amigát. Mert a low end A500-ban még értem a dolgot, de az A2000-ben???
Hasonlóan jó kérdés, hogy mi tartott 1990-ig, hogy 68030-at rakjanak egy gépbe alapból és 640x480-as felbontású (non interlaced production mode) képet csiholjanak végre ki.Most tegyük fel a következőt, lépcsőzetes fejlesztés mellett:
87-ben már 68020-szal hozzák ki alapból az A2000-et
88-ra elkészül az ECS, az A500-ban alap az 1MB RAM
89-re 68030 + VGA szabványú kimenetre (monitor kompatibilitás) dolgozó chipsetet fejlesztenek ahol a hang CD minőségű és további RAM-mal a felbontás/színmélység tovább emelhető. Ez adja az A3000 alapját
90-ben Az A500+ a piacon marad olcsó gépnek, a 4 SIM foglalat (egyszerű RAM bővítés akár 4MB fast RAM-ig) és IDE port abban is megjelenik és kap egy dupla órajelű 68010-et, hogy tartsa a lépés a konkurenciával. A3000+ jelzéssel emelt órajelű CPU-s verzió is kapható.
91-es CES-re Az A3000 és A500+ közé megérkezik a 68020 alapú 2MB-os A600 az A3000-ben bemutatott chipkészlettel.
92-ben az A500-at kivezetik, az A600 marad a belépő gép. Az A3000 áttervezve, olcsósítva marad a középkategóriás dobozos gép, de megjön a vadi új chipset multimédia támogatással, 68040-re alapozva. Ekkor már pletykálnak az új szériáról amit az Apple-Motorola-IBM-Commodore quartett fejleszttette procira alapoznak valamiféle unix alapokon...Semmi olyat nem írtam aminél a fejlesztések szétforgácsolódtak volna. Amit kifejlesztenek szépen ütemezett késéssel tolják le az olcsóbb kategóriába. 3 gépet tartva a piacon folyamatosan van big box, közepes és olcsó gépük. De még az olcsó is fejlődik, mert minden évben jön valami: egy kis RAM (esetleg jó bővíthetőség), dupla órajelű proci (20-30% boostot jelent csak, de az is számít), IDE port...
Érdemes megnézni az Apple-t. Pedig ők is döglődtek a prémiumba tolással, de volt portfólió amiből a kedves kuncsaft választhatott.
-
válasz
KROK640 #81483 üzenetére
Soroljam az aranykoromat? am386 dx40, i486DX2 66, Pentum 200MMX, AMD K6-2 400, Thurnderbird 1000+ és környéke igaz nagyon sokáig nem tartott, mert pár hónap után váltotta a Palomino 1800+, majd a következő aranykorszak a 3200+os Barton volt. Asszem itt volt a vége, szerettem még nagyon az Athlon II x240-est is, de az már nagyon a vége volt a hosszú aranykorszaknak. Ott már tuning se volt, sőt az volt a lényeg, hogy minél alacsonyabb feszkón menjen a proci. Volt előtte egy feloldott Sempronom is ami két maggal ment, az volt az utolsó tuningom, de az meg bugos volt, ment is vissza az eladónak.
-
válasz
KROK640 #81487 üzenetére
Tudom, de mint említettem nálam
- 16GB sima már eleve a fiókban figyelt
- vettem +16- ot, 32 nekem elegendő
- a sima 32- vel két legyet ütök egy csapásra, mivel a TUF450- be is ez kell, azt is ki tudom próbálni evvel a készlettel, majd a kínai TF után, persze ha kiköböztem milyen proci legyen bele, és be is szerzem. -
-
válasz
KROK640 #81483 üzenetére
Igen, piacképesebb volt szerintem is ezzel az elnevezéssel, ha a kisebbségnek (nekünk mondjuk) nem is jött be. És igen, izgalmasabbak voltak mindenképpen, mint a P4-ek, ha éppen jobbak nem is (mikor hogyan ugye).
zotyesz66: Legjobb opció tán az eBay, nekem most is van elmentve legalább 10 db 462-es lap. Például ezt a JETWAY 830CF Rev.:2.0-t biztosan nem fogom megvenni a horror szállítási költség miatt, de ha valakinek esetleg van rá keret, szerintem jól járna vele, de még az ország is, mert amúgy nem hinném, hogy van akár csak 1 db is belőle Magyarországon:
Erre keresve kidobja egyből biztosan: JETWAY MOTHERBOARD 830CF 3902A568 MB-J830.
Olcsóbban beszerezhető jókat nem merek betenni, hátha még lesz rá keretem. -
válasz
KROK640 #81462 üzenetére
Sajátból nálam a legerősebb az 1200-as, ezt a képet netről szedtem. Viszont szerintem is érdekes. Mondjuk nem tudom, milyen mélyre kellene vágni egy-egy híd feloldásához, tippre 0,25 mm se lehet, de azért ez nagyon nem mindegy. Az összekötés sokkal egyszerűbb.
Nekem a Thunderbird core a kedvencem, az első saját építésű gépem egy 900-ast kapott, sosem felejtem el. Egy XP 1800+ jött utána, az se volt rossz, mégis összességében csalódást keltett már a boltban -simán csak azzal, hogy nem kerámia foglalatot kapott, és ezért számomra olyan kis gagyi hatásúnak tűnt; meg aztán ehhez még az a gagyi marketing név is (Athlon 1533 sokkal szimpibb lett volna). A teljesítményétől se estem hanyatt, mert többet vártam volna tőle. Szóval így nekem a Thunderbird Athlonok lettek az első szép procis emlékeim, viszont retrózásban meg mégis sokáig hanyagoltam őket, mert úgy voltam velük, még az 1800+ se volt valami szuper Deus Ex (2000)-hez, kár is lenne feleleveníteni az élményt. De aztán megláttam egyet aprón, és megvettem. Ahogy megérintettem a kerámiát, tudtam, hogy itt gépépítések fognak jönni, és dacára a relatív kis teljesítményüknek (Deus Ex-hez mérve), számomra ez a kedvenc korszak, és kész. Pedig ha a szívem nem húzna hozzájuk, az eszemre hallgatva 2003-2004-es gépeket építenék leginkább. 0 probléma, maximális kényelem, és hatalmas választék szép cuccokból.
Az 1200-as mondjuk már 24 fps minimumot tud Deus Ex-ben, ez a legalja az elfogadhatónak szerintem, a mozis 24 képkocka/másodperc se véletlen, ott is a legkisebb már elviselhetőre lőttek. Nagyon kevés, de már nem tragikus.
-
válasz
KROK640 #81464 üzenetére
Az tök jó, ha már legalább 1 embert(esetleg többeket is
) érdekel, az ilyenfajta retro agymenés
Ja persze akkor már minimum 2 fő, mivel a proci küldője is kérdezte hogy postolom-e.
Lényegében akkor indult a vezérhangya ezirányba, mikor UK- ból a törzsretros kolléga elküldte a procit(ajándékba) a kis Hungarise falumbaMellesleg, nehogy bárki is gondolja hogy jó hát ez olyan smafu, ki tudja mit/mikor/hogyan...
...elmondanám hogy anno az első GUS kártyámat, a GUSMAX- ot is Ő küldte, akkoriban szintén ajándékként, ma mennyit ér... -
arn
félisten
válasz
KROK640 #81442 üzenetére
Ez csak urugy… megveszik dragan, miert adnak olcson? Az arak mentek is lefele, es minden van raktaron. Nem ugy van, mint nemreg, hogy draga is volt, es kapni se lehetett. Pl a 6800-6900xt ara teljesen osszecsuszott, aztan eredetileg vmi 2x araszorzo van kozottuk msrpnel. Raultek az arakra, errol van szo.
A tmsc is mondta, hogy sokan a raktarra gyartattak, hogy magasan tartsak az arakat.
a legutolso generacios kartyakbol vmelyik tipus 10-20 helyen polcrol kaphato (konkret kartya, nem a gpu tipus), mirol beszelunk? Ha par napos beszerzest allitok 40-50es boltlista van.
-
-
válasz
KROK640 #81400 üzenetére
Semmi extra. Van fuvaros ismerős aki most fogja abbahagyni a fuvarozást, mert a mostani 2-4 86-osa (nem tudom pontosan mi van neki de valami XT feletti, Pentium előtti gép ahogy lejött abból amit mondott) nincs neten és áprilistól online kell az adózást intézni (UK).
Legutolsó számláját is egy öreg mátrixon nyomtatta ki és úgy postázza át.
Mai napig az a számítógépe és azon csinál mindent. Egy öreg ezer éves DOS-os számlázó programmal. De áprilistól nem fogja tudni használni és egyszerűbbnek találja kilépni a bizniszből mint venni egy új gépet. Mondjuk az is hozzá tartozik, hogy a tag benne van a korban, 70-75 éves körül van. -
válasz
KROK640 #81417 üzenetére
Nemtom, de tesztelhető, megosztható minden tapasztalat, úgyhogy várjuk bárkitől.
De amúgy én is utaltam ilyenekre a topicban és a blogjaimban is, arról már nem tehetek hogy szinte senkit nem érdekel, na jó, esetleg 1-2 emberkét...eléggé befulladt az egész Logout.
Pld futó blog- ra reagálás, hogy miért nincs több retro cikk, meg várjuk, aztán ha van akkor meg le sem x***ák -
válasz
KROK640 #81405 üzenetére
Ja-ja, belépő Zen proci occsó, VGA nincs, de kiegyeztem a GTX1650OC- vel, amúgysem vagyok hardcore gamer, a félretro gameket pedig ez is üti-vágja. Sőt az összeépített gépembem alap Asus B450, de most retro tesztre rendeltem egy B450Pro- t
(lement az ára, és natív Win7 drivere is van még, emellett 10 és 11-re is frissítették már) , meg is érkezett, bár gőzöm sincs hogy a retro 6600GT indul-e benne, de csodásan néz ki a lap, és bitang nehéz a jobb oldali chip és VRM hűtők miatt. Mindenesetre a sima B450- ben indul és megy a 8600GTS, úgyhogy talán a 6600GT- re is van némi esély, vagy a 7900GS- re
Proci a várandós, még nemtom hogy Zen 5 vagy 7 legyen hozzá, 5- el Win7 alatt sincs USB mizéria, gondolkodom egyelőre...
-
válasz
KROK640 #81401 üzenetére
Lesz, azonnal felteszem tesztre, amint megjön, feltéve ha megérkezik. Talán bízok benne, mert nem mertem berendelni, de a Fiam mondta, bízd ide, meglesz az...Ő profi az Alinál. 500e HuF- es bicót kapott nemrég ingyen Aliról.
Régebben : buszra sétáltunk ki, közben beszélgettünk, mondom egy ilyen kéne Aliról, Ő meg nyomkodta a telefonját. Felszálltunk, leültünk kb 5 perc telt el, azt mondja - meg is rendeltem neked... -
válasz
KROK640 #81400 üzenetére
Há' mé', offline mindegy nem ? Amire nekik kell, akkor ezekszerint jó. Ha nem megy netre vírust gyűjteni, akkor ok.
Bár én akkor talán fejlődőképesebb vagyok, igaz 61éves, immár nyugger, retromániás, de viszonylag fiatalon 28 éves koromban rakták elém a 286- ost, ráadásul Pascal/Assembly program karbantartással(ez nagyon meghatározta a további életemet)...fejlődgettem, a nethez azért én is viszonylag későn csatlakoztam. Nagyjából azért szinten vagyok, belépő RyZennel...meg mivel régen kezdtem, a DOS sem okoz gondot.
Tegnap pedig érkezett csomó viszonylag modern cucc, melyeket retro teszteléshez fogok használni, ez olyan reciproka az általad írtaknak kb. Nemrég végeztem a gyorsfotózással, majd publikálom.
-
válasz
KROK640 #81374 üzenetére
Tomato TX98 - a világbajnok, egy lappal sem sikerült elérnem eddig a Win98 boot idejét, anno vinyóról, de mintha SSD- ről ment volna.
Frekiállítás Win alól OnTheFly : ahogy említettem SS7 lapoknál már mindegyiken ment/megy. K6Speed, CPUCool, SetFSB programok, aztán go. Gondolom akkor a későbbieken is, pár kivétellel, ahol belegyűrték a chipsetbe, vagy akármi más...
775 PCIe- s lapon mindenesetre szintén ok. Ezen kellett még használnom, mivel a BIOS- ban nincs overclock. -
Czo
addikt
válasz
KROK640 #81354 üzenetére
Nekem ez "eletem elso VIA lapja". Ezt anno a szuloknek vett gepbe vetettem, mint a leheto legolcsobb valamit, amivel lehet majd szamlat kiallitani. Sajat celra epitett gepekben csak Intel volt a multban (jelenleg is), kiveve azt a kb 2 hetet, amikor felultem az AMD 750-es vonatra. Emlekeim szerint az Abit es ASUS lapjaimon nem %-ot, hanem feszultseget kellett allitani.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #81352 üzenetére
A doublespace/drivespace nem ment, csak FAT16-val. Mire a WinME megjelent, annyira egyeduralkodova valt a FAT32 es a nagy driveok, hogy ki lett kapcsolva a tamogatasa HDD-nel. De pl, tovabbra is hasznalhattad floppyn vagy ZIP lemezen.
Egyebkent, az otlet nem volt hulyeseg, mert a 386-osokkal eljutottunk oda, hogy a tomorites igazabol kepes volt gyorsitani az I/O-t, igy amellett, hogy a tarhely is novekedett, a teljesitmeny is nott. Az NTFS egyebkent az NT 3.5 korul kapott beepitett tomoritest, ami azota is meg van benne, sott a jelenlegi verzioban is aktivan hasznalt. Kapcsold be a beepitett filekezeloben, hogy mutassa szinesen a tomoritett allomanyokat es egy csomot fogsz talalni belole a Windows folderen belul.
A szabad hely szamitasa pedig a lemezen korabban fennallo aktualis tomoritesi aranyt vette figyelembe, semmi baj nem volt vele.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #81350 üzenetére
Ha nem definialod a brandet, akkor nem jelentheted ki, hogy minden 5x86 az 486. A Cryix 5x86-os CPU-ja pl felepitesben nem hasonlit a 486-osaira, inkabb egy kiherelt 6x86-os. Szoval, az AMD 5x86 az tenyleg nem mas, mint egy AMD 486-os, csak eppen 4x szorzoval. A Cyrix 5x86 egyebkent egy elegge furcsa allat volt. A 6x86-ban meglevo register renaming, branch prediction, minden benne volt, csak le volt tiltva. Engedelyezes utan, igencsak esznel kellett lenni, mert ezek a featureok bugzottak is rendesen (szoval, nem veletlen, hogy ezek le voltak kapcsolva).
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #81339 üzenetére
Pedig jol ment az 32-vel. A Windows 2000 volt az, aminek mar az NT 5.0 neven kikerult betait is stabilan hasznaltuk, akar 32 MByte RAM mellett is, mert ha este 98-bol atbootoltal, akkor a nt5/2k egy stabil alapot biztositott ahhoz, hogy a hajnali 2-3ig tarto internetezesnel egyszer se induljon ujra, azaz, hogy egyszer se kezdodjon elorol a matav szamlazasa
Ahogy jottek a service packekben az ujabb featurek, vagy ahogyan egyre tobb ramot foglaltak a telepitett alkalmazasok, ugy egyre szukebb lett a 32, de a 2k volt az, ami szerintem rendesen hasznalhato volt azon a gepen, ami meg volt adva minimumnak.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #81294 üzenetére
Az EpoX lapomon nincs a BIOS-ban FSB allitas, hanem fizikai jumperek vannak a lapon. Itt, ha megnezed a 11-es oldalt, a RAM mellett, az ATX Power csatlakozo alatt van a JP7 es a JP8, a 15. oldalon ott a leiras a jumperek allitasahoz.
Megmertem multimeterrel, hogy a jumperek 3-as laba az a GND, az 1-es laba pedig kozel 3.3V, de nem teljesen. Tehat, ha epitek valamit, amivel GND-re tudom huzni a 2-es labakat, akkor tulajdonkeppen tudom allitani az FSB-t (mert ugye, a tablazat alapjan, ha mind a ketto jumper kozepso labat GND-re kotom, akkor 66MHz, ha csak a JP8-2es labat, akkor az 100MHz, ha pedig egyiket sem, azaz "lebegoen" hagyom (ez a nincs rajta a jumper allapot), akkor az 133MHz.
Igyhat fogtam egy minimal Arduinot, amire ravezetekeltem mindezt es rakotottem a COM1-re. Irtam egy programot Pascalban, amivel tudom allitani a Jumpert. Itt jott az "elso" para, mert a jumper "atrakasa" utan a sebesseg marad, ami volt, sott a reset.com/reboot.exe sem eleg. Sott, a sima reset gomb sem, csak a kikapcs, bekapcs segit. Tehat "ki kell tudnom" kapcsolni es be kell tudnom kapcsolni a gepet. Ehhez az kellett, hogy megnezzem hogyan mukodik a "power gomb" az alaplapon. Tehat fogtam meg nehany labat az Arduinon, rakotottem az alaplapra a power gomb helyere, plussz masik ketto labra pedig rakotottem a hazon levo power gombot. Majd kiegeszitettem a szoftvert. Igy a power gombot, nem csak fizikailag a gombbal, hanem "programkodbol" is be tudom huzni. Eloszor egyebkent azt neztem meg, hogy hogyan kell assemblyben ACPI-vel kikapcsolni a gepet, de rajottem, hogy bekapcsolni nem tudom
szoval, marad a powergomb elcsaklizasa igy is, ugy is.
Igy a modul, sorosporton "reagal" olyan parancsokra, mint, "slow power press" (ez 100ms), "long power press" (ez 5 masodperc), "power cycle" (ez letol egy 5 masodperces "long"-ot, majd var egy masodpercet, majd ezutan letol egy 100ms-es rovidet, magyaran hosszu power gombbal kikapcsolja, majd visszakapcsolja a gepet), "adott jumper float-ra allitasat", illetve "adott jumper GND-re kotese". Illetve, jumper allitas utan, a modul soros porton viszakuldi, hogy "mi a helyzet", azaz, hogy tortent-e valtozas a jumperekben fizikailag, vagy nem. Tehat ha mar GND-volt es ujra GND-re rakoatom, akkor jelzi, hogy mar GND, egyeb esetben pedig jelzi, hogy megcsinalta.
A Pascal oldali EXE meg ugy lett megirva, hogy "figyel" a valaszra, igy ha atkapcsoltatom 66MHz-re, de jelenleg nem 66 MHz-n fut, akkor az atallitas utan tol egy "power cycle"-t, egyeb esetben pedig siman nem csinal semmit.
Aazaz, az indito batba berakott "SETFSB COM2 66MHz" parancs, ha 66-on van, akkor nem csinal semmit, ha pedig nem 66-on van, akkor kikapcs/bekacsolja a gepet.
Itt, ha nagyon lusta lennek, meg lehetne mahinalni, hogy legyen "allapot kezeles", azaz automatan induljon el a Windows 98 command prompt onlyban, es legyen visszahivva az adott BAT, ami kezdemenyezte az egeszet, de ennyire lusta nem vagyok. Bar ez is szep feladat lenne.
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #81294 üzenetére
írta, hogy jumperelős alaplap - tehát az alaplapi órajelgenerátor PLL adott lábait földre/tápra kötve tudod utasítani hogy milyen FSB-t adjon a procinak - ezt egyszerű egy arduino segítségével baxtatni
illetve a modernebb PLL-ek már I2C buszon is utasíthatóak, amire vannak programok is, pl SetFSB, CPUPLL, SpeedFAN-nak is van ilyen menüpontja - de ez már windowsos téma...
az mondjuk mák, hogy 66-100-133 váltást is kibír röptében a vas - nekem az a tapasztalatom hogy a PCI/AGP órajel osztó váltással járó átállításokba hajlamosak belefagyni a gépek -
válasz
KROK640 #81276 üzenetére
Q3 a képkockaszámhoz kötődik a számítások nagy része.
Nem a sebzés maga hanem az hogy több fps-el rendelkező játékos előbb kapja meg az adatot oda és vissza, meg persze egy rakás bugot okoz a nagy fps.
Legjobban a codokban mutatozott ez meg. Akkoriban igen jó gépem volt és gyakorlatilag tartoltam a nagy fps-ekkel. Olyat képzelj el hogy nagy pályán célzás nélkül minden második lövésemet fejesnek adta be, meg hangtalanul raktam a bombát(450fps), vagy tudtam akár kúszva futni hangtalanul (650fps), meg persze ha kellett akkor pályából kiugrálni (125,333fps)
Aztán ezek a bugok mentek tovább a következő Cod részekbe is. -
válasz
KROK640 #81274 üzenetére
Nekem csak az v1-essel voltak problémák win98-al több lappal és cpu-val.
Rush kicsit más, attól függetlenül hogy ugyan úgy voodoo1 van rajta máshogy szólítja meg a driver. Lassabb is a voodoo1-nél, meg hát ugye ott van a félelmetes alliance chip is. Az ötlete jó volt de a megvalósítás pocsék. -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #81179 üzenetére
Eddig nekem ilyenekből hiány volt, csak 1db SB Live!-om volt (a kézműves összeszerelésű változat), de pl. SB128 egy se. Cmedia chipes is csak alaplapra integrálva van. Remélem jók lesznek, vagy lesznek jók is köztük.
DarthSun: Igen, pont azt akartam megnézni mit tud a 8500, ha ki van rendesen hajtva. Az 1400-as Athlonnal is 8k körül fut, talán nem lesz GPU limites vele a 2001-es konfig.
-
válasz
KROK640 #81172 üzenetére
értelme nem volt amúgy
Akkor még nem, ma is overkill miatt teszek Win98 alá 1 vagy 2GB ramot, meg az UT2004 is meghálálja. De ez egyéni hepp, meg az UT megy XP alatt is, de 98 alatt feelingesebb.Munkára...Virtuális gépek futtatása, nagy CAD- ezés, renderelés, videovágás 4k- ban ? Talán ezekre jól jön a bivalyerő
Napi általános használatra még a leváltott gép is megfelelő.szerk : az LG BH16NS55 blue ray író nálam is befigyel, nemrég vettem újonnan, ő meg selejtezi
Bár ez is egyéni, legtöbben már idejétmúltnak tartják az optikát. Bár azért nem árt ha a mentések megvannak BD lemezen is. Pld ha jó sok fontos mentett anyag lesz majd a 18TB- os vinyóján, és az meg esetleg rosál...akkor milyen jól jön ha máshol is le vannak zsírozva.
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #81152 üzenetére
de akkor az már nem Palomino volt gondolom hanem Tbred-B, és abból is valami szerencsésebb példány - úgy rémlik hogy a Palomino procikra jó ha pár százast rá lehetett húzni, bőven 2GHz alatt véget értek, a Tbred-B 1800+ volt az ami nálam is 2.2GHz-et futott különösebb feszemelés nélkül az NF7-ben
@ilyam
hát igen, a híres/hírhedt FOP38 rakéta porszívónekem is volt egy időszakom, amikor nem zavart a hangja, sőt direkt teleraktam indokolatlanul a gépházat mindenhol ventikkel hogy minél nagyobb vihar legyen a biliben... lehet valamerre még meg is kéne lennie, mert el biztosan nem adtam, és ki se szoktam dobni ilyesmit
az hogy kicsapkodta az alaplapodat, esélyes hogy valami baja lehetett vagy a lapodnak, vagy a hűtő példányodnak, mert se én, se ismerősök nem tapasztaltak ilyesmit - valami szerencsétlen példány lehetett
a KR7-el valami nagy zűr lehetett, de másnál is olvastunk hasonlókat... egy KT7A lazán kenterbe verte az 1200-as Duronnal a KR7-ben lévő Palominot. már nem tudom pontosan felidézni, de talán valami giga kt333 lapra lett cserélve, és ég és föld lett a különbség. a KR7-en valami totális hardver akadás/dadogás lehetett, vagy valami úgy melegedett el benne belül hogy kívül nem is nagyon lehetett érzékelni. az akkor aránytalanul méregdrága giga lapról meg kiderült, hogy iszonyat ostoba tervezési hibákkal tűzdelték tele, pl nem lehetett rá normális méretű procihűtőt tenni, annyira közel tettek több VRM alkatrészt is a foglalathoz, meg emlékszem hogy hosszú volt a kritizálható "ezt miért éppen így" lista rajta, de legalább gyors volt... -
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #81148 üzenetére
Valamikor akkortájt jártam középiskola végén, amikor jöttek az első Palomino-k, és emlékszem egyik barátom éppen valami ütős gépet akart összerakni... Hát persze hogy jött hogy valami 1.8-2GHz-es P4 kellene mert hát az Intel az isten... Kinyomtattam valami 20-30 oldalas tesztet - talán anandtech? mintha valahol még pár éve is láttam volna azokat a lapokat keveredni a cuccaim között - és a szünetekben azt nyálazgattuk napokig oda-vissza, hogy hát bizony az 1400-1500-1600MHz valós órajelen járó Palomino hogy leiskolázza gyakorlatilag mindenhol a 2GHz-es Willamette P4-et, ráadásul jóval olcsóbb, tehát több marad vidkártyára is... Még találgattuk, hogy a rövidesen érkező Northwood vajh mennyivel lesz fickósabb az előző magnál a dupla L2-vel, de hát az még drágábban indul, ááá nem érdemes rá várni... Aztán úgy rémlik végül egy 1800+ lett egy Abit KR7 KT266 DDR lapban - na ez az utóbbi hatalmas baklövésnek bizonyult - valamiért olyan retek lassú volt hogy az iszonyat... Nyilván vadásztuk az új BIOS-okat, drivereket, megoldást rá, de csak nem sikerült értelmes tempót kiimádkozni belőle, úgyhogy le lett cserélve rövidesen, de már fogalmam sincsen hogy mire... Mindenesetre az meghozta a tutit, villámgyors lett a gép
-
-
flymi
addikt
válasz
KROK640 #81130 üzenetére
Ez olyan kérdés kábé, mint Amd vagy Intel...
Maradjunk annyiban, hogy a hd3850 mellett ott van még az élmezőnyben a hd4670 is, valamint az x850-ek és az x1950 verziói.
Zöld oldalról pedig a sokkal ritkàbb 6800 ultra és a geforce 7-es széria csúcskártyái. Igazából felhasználás/játék függő, h melyik kártya az aktuális legjobb.
De ha szigorúan nézzük, akkor röviden csak bólintottam. -
válasz
KROK640 #81098 üzenetére
Fél év külföld, tanulás és tanítás után hirtelen sikerült belenyúlni. .com lufi közepén az iparba becsöppenve és iszonyú mennyiségű túlórával futotta gépre, csajozásra és még autóra is. Az elsőhöz értettem, a másodiknál elég szerencsétlenül válogattam, a harmadiknál meg csak annyit mondok: Alfa Romeo...
-
válasz
KROK640 #81070 üzenetére
Megvan az első rész, de ez még nagyon általános lett.
A következő rész az FDM alkatrészekről fog szólni és az A8 mókolásról. Na az nagyon vicces lesz, mert van képem saját magával nyomtatott vázról, 8-ról 12-es acél szárakra átépítésről amit követett IKAS-s polchoz lecsavarozás. Ezen felül bekerült a gépbe egy Hajdú mosogép alá való gumiszőnyeg, valamint egy adag kézi súlyzó ketlebellel kombinálva, mert még mindig mocorgott. Na meg a reklamáló szomszédok akik a hangja alapján a gyereket gyanúsították, hogy valami lézeres-lövöldözős játékot tol vagy körfűrészel, vagy mindkettő.
Harmadik rész meg a don't do that tipusú CorXY-ról fog szólni ami az előző tapasztalatok, na meg Boris ajánlása alapján készült.
-
válasz
KROK640 #81070 üzenetére
Kiujjam nyujtom es tobol teped le a karomat. Nah majd este irok egy elso reszt a blogomba minden konkretunm nelkul. A sajat epites meg kap egy kulon bejegyzest.
arn: Akkor nekem rohadt hamar lett a BH6-ba betolva. Igaz az egy swarcz munkaberkent (azota elevult) kerult hozzam. Elvileg nem dolgozhattam volna mashol es termeszetben, egy PIII-mal fizettek ki.
-
válasz
KROK640 #81058 üzenetére
Persze, elfér a műhelyes részlegben. De mi érdekel belőle pontosabban? A hogyan működik, a hogyan ne fuss vele vakvágányra, a mit lehet olcsón kihozni, vagy a mire használható kérdésre szeretnél választ kapni?
envagyok: Van matrica leszedő spray. Lefújod, vársz kb 5 peret és simán lehúzod. A maradék nyálkát meg leszedi az alkohol.
-
válasz
KROK640 #81050 üzenetére
Igyekszem objektíven nézni. Ami a legnagyobb baja volt az a sok hulladék aranyáron. Ez színtiszta rablás volt. Ennek az volt a hozadéka, hogy olyan emberek is vettek gépet, merthogy "támogatott" akik amúgy nem tették volna, mert ilyen a magyar ember. Szakmabeliként az volt a vicces nézete, hogy ezek ugyanannyiból vehettek volna normális gépet is.
Másik téma:
Retróhoz kapcsolódik, de nem teljesen szorosan. Az egész ott kezdődik, hogy ki akartam próbálni a 3D nyomtatást. Vettem valami kínai vacak legó készletet. Aztán elkezdtem tuningolni. De amit akartam többször nem fért ki az asztalra. Egy Amiga-hoz való kiegészítő végül átbillentett és mások DIY építéseit megnézve építettem (80%-ban saját tervezés, 20-ban másoktól átvett, majd újratervezett) egy szép méretes 3D nyomtatót. A vázát 21-es rétegelt lemezből csináltam ami hogy finoman fogalmazzam elb*szott gondolat, de már így marad. Sokalltam az ALU frame árát, így most van egy atom merev fa vázam aminek a legnagyobb baja, hogy van vagy 40 kg. mindennel együtt. A tápegység egy R710-es Dell szerverből érkezett. A fűtött asztalt 24V-os kivitelből alakítottam át 12V-ra. Az összes elemet a kis nyomtatóval nyomtattam ki, de ehhez már azt is át kellett alakítani, hogy minden kiférjen. Még van bőven rajta mit fejleszteni, tervben van többek között az automatikus szintezés, a kábelezés újra bandázsolása, a tárgyhűtés és a mozgórészek fogyókúrája is. Nem lett a legszebb, de a lényeg, hogy már van a szerkezetben 100 óra üzemidő ami alatt egy TCM vezérlőt kellett csak cserélni és most azt az Amiga turbo házat nyomtatja amiért az egészet megépítettem. Szóval végülis csak retró számítógéphez tartozik ez is
-
válasz
KROK640 #81041 üzenetére
8 évvel ezelőtt hasonlóan értékeltem. De vannak árnyoldalai is. Hogy magam idézzem:
Akkor mindenki azt hitte jól jár, de azt hiszem, hogy ez csak keveseknek sikerült:
- A forgalmazók közül néhányan tuti jól jártak, másoknak nem volt öröm.
- Nem jó értelemben emlékezetes Karácsony előtti rohamot indukált az üzletekben. A plusz papírmunkának hála szép torlódások alakultak ki.
- Persze volt egy-két jó vétel, akció, de aki nem értett hozzá az könnyen lukra futhatott. Nem egy gépről derült ki, hogy le van zárjegyezve, de az adott összeállítás igencsak kehes és a kötelező oprendszert képviselő UHU/SUSE/RedHat linuxon nem fut a Call of Duty.
- Az akkor már aktív netezők gazdagabbak lettek egy lerakatnyi trollal.Volt jó oldala is a programnak:
- Élénkítette a forgalmat.
- A kezdeti limitációk egy részét eltörölték, szinte mindenki jogosult lett és elég sok dolgot lehetett elérni elfogadható áron.
-Sok embert indított el a digitális világba. (Ez előny még akkor is, ha csak mézesmadzagként működött.) -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #81041 üzenetére
Ritkán, de voltak nagyon jó szettek is.
Pl: Intel P4 2,4 GHZ Pentium+i865 MSI lap+2*256 MB DDR400 ram + GF4 MX 440 64 MB és kapaszkodás, az egyik ilyen gépből megörököltem kihordási idő után egy SB AUDIGY SB0160-at, ami a mai napig is műkszik.Mondjuk a Matsonic lap+1,7 Celeron+256MB kombótól a falra tudtam volna mászni már a maga idejében is.
-
flymi
addikt
válasz
KROK640 #80992 üzenetére
Jó ez még! Valamire...
Kár érte, kiváló ügynök volt! -
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #80879 üzenetére
Hajajj... postoltam másfelé is ezt az eredményt.
Amivel azt értem el, hogy egy régi angliai ellenfelem a P4-esét kiállítaná ellenem... (ööö keresztbe fogja lenyelni ezt a 3250MHZ-es Athlon XP-t, hogy rossz lesz nézni, és még mustár vagy ketchup sem kell majd neki) de kaptam ám a török tuningos társaktól is megkeresést, és természetesen a francia vonal is felizzott... (ott van a The BE(A)ST, meg adott esetben megannyi álmatlan éjszaka)
Egyenlőre nem tudni, hogy mikor és mi lesz pontosan, ha valamikor egyáltalán elvileg elméletileg talán éppenséggel, esetleg megeshetne, hogy összejön valamiféle versenyféleség, akkor amennyire a jogi/ígéreteim lehetősége megengedi... szigorúan fejben, elméletileg lejátszva, akkor amennyire a lehetőségeim engedik, vajon érdekelne bárkit egy esetleges verseny itteni publikálása? (pl Monster VS BE(A)ST, de az effelé varacskoláshoz már kell a NIO is... ) Gondolom azért annyira nem érdekes. (ha mégis az lenne jelezzétek)
Már ha egyáltalán egyszer megtörténne... -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #80302 üzenetére
FX 5200/GF 6200-at a cimbik vettek amikor megjelentek, úgyhogy láttam hogy nekem a GF3 Ti 200 (Ti 500 órajelen) és a GF 4 Ti 4200 még nem cserélendő a DX7/DX8-as játékaimhoz.
Nekem MSI NX6600GT volt, floppy segédtápos, az nem volt hullós (a nagyon hullós az az Inno3D volt ebből a szériából).
AGP-ből aztán GF7-et már nem vettem, Sapphire X1950GT volt az uccsó a maga idejében, előszőr még a P4-es gépbe, de annyira nem tornáztatta meg.
Viszont az AM2-es Athlon X2 5200+ (2*1 MB L2) az már meghajtotta ahogy kell, Asrock Dual-Esata II lapban.
Utána a kövi lapom Asus M3A78-EM volt (AM2+), többféle procival - Athlon II X2 240, X3 455 és Opteron 1381, sokáig elvoltam a HD3200 IGP-vel, majd első pci-e VGA-m 2012 körül egy Gigabyte HD5670 1 GB GDDR5 volt, ez a mai napig is működik, már havernál van. -
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #80236 üzenetére
Utánakérdek majd ott vagy a lapom topikjában (X79-es még, DDR3), de sanszos hogy így megdobhatja.
4*2 GB 1600CL9 XMp-vel betöltve is el van idle 100W körül (úgy hogy a CPU fix 3,7 GHZ-en jár), ez 40W minusz a REG ECC-hez képest, 3 modullal ugyan kevesebb, de a fogyi difi így is brutál.Jelenleg Sandy Bridge EP Xeon E5-1620v1 van benne, az Ivy Bridge EP Xeon E5-1620v2 változat takarékosabb picivel, és jobb valamivel az IMC-je is.
-
válasz
KROK640 #80235 üzenetére
Ahogy emeled az órajelet és behozod a DDR memóriát fog nyílni az olló az Athlon javára. A széttuningolt 150-160 MHz-en járatott SD RAM-os Tua persze ezt kompenzálja, de az nem üzemszerű állapot. Amúgy a Tualatin vonalat Izraelben vitték tovább és aztán amikor a P4 falhoz ért lett belőle a Core széria.
-
válasz
KROK640 #80212 üzenetére
VH6T kondizás a folytatáshoz. A többi eléggé spec, hát nemtom...meglátjuk.
Tua vs Copper azonos órajelen az jönni fog. Meg valszeg az AthlonXP- t is be tudom illeszteni ebbe, mivel az Epox 8KRA2i lappal ellátott 462 config is tesztelésre vár.Prociból minden is megvan
, lap + videokari korlátozottabb, de azért elég sok
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #80153 üzenetére
FDD: jó ha van legalább egy netes gépben floppy és nem kell duplán mozgatni az adatot. Persze inkább CF kártyán szoktam 486-hoz és MMX-hez, de pl. a 286 vagy a IDE kártyája nem szereti a CF-et.
A 3570K, ami megy 4.2GHz @ 1.0V.
Utánaolvastam az éjjel és kb. a helyén van: [link]2500K-hoz képest nem érzek gyorsulást, nem is vártam. Az is jól megy.
Inkább csak hőmérséklet és hűtés zaj csökkenést. (ház és CPU hűtő maradt).
Illetve a böngésző görgetés, ablakok rakosgatása simább lett.Lehetne még centizgetni, hogy 4.4 vagy 4.5GHz, de ott már csak romlana a hatásfoka és nem is igazán van rá szükség.
Másodlagos gépnek, filmezni, netezni bőven jó.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #80129 üzenetére
FDDC: floppy csati
USB3 kuka: felesleges lesz a PCIe x1 kártya, ami az előlapi USB 3-hoz kellett. A Z77-ben van inteles előlapi+hátlapi csati is.Amúgy, teszteltem és jobb, mint a 2500K-s konfig. (4.2GHz @ 1.0V).
21W idle (egész gép). 31W Full HD lejátszás IGP HW decodinggal.A forrasztott kupak vs. kutyagumis különbségtől féltem, de nem igen vettem észre semmit, mert alig fogyaszt (AVX P95 95W).
Már át is szereltem.
A 2500K + z68 fog menni más gépének. (Az is elég jó cucc.)
-
balintka
addikt
válasz
KROK640 #80126 üzenetére
Ebben az időszakban én is gyakran cserélgettem a gépeim. Nagyon sokáig P1 233 MMX volt, 64 MB SDRAM-mal (1 foglalat volt a VIA Tomato alaplapon, ez volt a max. memória amit támogatott), aztán ismerősöktől olcsón vettem át pl. LX alaplapot Celeron 300A-val, aztán volt Abit BH6 + Celeron 366/466? PPGA átalakítóval.
Utána vettem aztán újonnan az Abit ST6-ot és a 1.3-as TuaCeleron-t, már kifutó korában (talán 2001 szeptemberében, pont a szülinapom környékén). Emlékeim szerint a proci 27e Ft volt. A VGA ekkora GF2 MX400 volt, talán pár hónappal vagy fél évvel később lett Abit Siluro GF4 Ti4200x 64 MB-os, ez meg talán 42 eFt volt, a 128-ast szerettem volna, ami 47-48 eFt lett volna, de azt már nem tudtam, akartam kipréselni érte. Középiskolás 3.-os voltam, zsebpénzből meg nyári diákmunkás fizetésből ennyit tudtam kihozni. Ez a gép egészen 2005-ig, a Sulinet végéig megvolt, nagyjából elvitte az újabb játékokat is, aztán akkor vettünk Athlon64 3200+, Asus vmi alaplapos, 1 GB DDR ram-os gépet, ebbe 6600GT ment (amit Sulineten kívül tudtam csak megvenni bele). Új 17 colos Samsung 740N monitor is lett hozzá.
De szép idők is voltak ezek.
Tegnap próbáltam ki a P3-S 1.4-est a TUSL2-C-ben, futtattam erre is 3DMark 2001 SE-t, az 1.26-os P3-S-re és az 1.4-es TuaCeleron-ra. Ha érdekel vkit, feltehetem az eredményeket.
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #80118 üzenetére
azért az áreséshez/növekedéshez az is hozzájárul nem kicsit, hogy orbanescu első regnálása közepén/végén 2001 közepén 300 körül volt 1$, aztán a rosszabbulélünkmintnégyéve idején az a fránya $ hogyhogynem szemtelenül lement 190-220-ra - most azt ne is nézzük hogy a 2008-as válság elején még 150-160-ra is, mert az speciális helyzet volt, nem a forint erősödése okozta - aztán most meg akkor "jó" ha 330 alá benéz... az eszelős drágulás egy része bizony ennek is köszönhető...
de az is tény, hogy 2000-egynéhányban valóban voltak nagyon olcsó, labdábarúgós platformok - a tizenezrekért kapható celeron/duron procik, gefX mx-ek, stb - komplett gépet lehett tényleg összedobni 100-150e-ből ami játékra is teljesen alkalmas volt... egy egyébként ugyanez az aranykor volt 2015 környékén is, hogy igazából a sok sok éves, olcsón árult közép/lowend cuccon is ugyanolyan jól el lehetett játszani, ha meg megvettél egy vidkártyát 50-60e-ért az a mai napig full jó, de jelen helyzetben esélyes hogy még a köv 5 évben is ez lesz, mert a játékfejlesztőknek az az érdeke hogy minél több példányt adjanak el, tehát kénytelenek lesznek ezekre is odafigyelni -
jokeph
nagyúr
-
válasz
KROK640 #80091 üzenetére
"sokkal drágább egy ilyen gép mint 5 éve, vagy 10 éve, vagy 20 éve ... Sokkal."
Ez nem igaz. 20 éve sokkal drágább volt egy gép. 30 éve még inkább. Az emlékek csalókák és sok mindent megszépítenek. Nézd meg ezt az árlistát. Vajon miért volt 2001-ben a jó mérnöki fizu mellett is BH-os alaplapba betuszkolva a legjobb proci? Talán azért, mert a 200k-s fizu ból(buttó, átlagfizu duplája és kb. a felét kaptam kézhez) sajnáltam új deszkára kiadni 30k-t, ha abból lehetett venni az MX helyett egy rendes Gef 2-őt.
Az árak lementek valamikor a Phenom 2 magasságában. Pontosabban nem a csúcs ára ment le, hanem sokkal jobban széthúzódott a választék és egy generációból is volt Celeron-Pentium-i3-i5-i7. Az AMD-nél is volt Athlon, meg Phenom mindenféle magszámmal megáldva.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640 #80074 üzenetére
"Anno floppyra volt GERHER, HYPRA load, és egy teljesen más világ (gyakorlatilag Norton/volkov commander).
Ezek vajon hogy működtek?"Gondolom egyfajta szofveres tömörítés. Gyorsabban települ, indul.
Megtaláltam Photoshop enciklopédia 1994 magyar! nyelvű dokumentációt CD/ könyvet. 281 oldal
[antikvárium] -
válasz
KROK640 #80012 üzenetére
Szerintem az L simán a low-ra utal, vagyis hogy alacsony profilú. Órajelekről láttam képet, és a memória chipről is, minden a 128 bitre utal.
zotyesz66: A leendő enyém is hardveraprós, és 1.1-es. 64 bites GPU-Z szerint, de szerintem a progi téved, mert 10k fölötti pontot ad 3DMark2001-ben, ráadásul nem is egy erős driverrel. Ilyen órajelekkel pedig szerintem ennyi pont csak 128 bites busz esetén lehetséges:
Hamarosan kiderül, de szerintem 128 bites, és a GPU-Z téved.Nálad hány pontot ad vele a 3DMark2001 egy 3-3.2-es P4-es procival?
-
zotyesz66
őstag
válasz
KROK640 #79996 üzenetére
A duronban az L1 cache volt jóval nagyobb, az AMD azzal kampányolt, hogy összesen több cache van benne. A lassabb cumine celeronok 66-os fsb-vel mentek (talán 800-ig), de persze majdnem mind ment 100-ason, de nem sokat segített rajta, mert másképp is lassítva volt.
Azért voltak jó viás deszkák is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged