- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #100142 üzenetére
Az acorp tortenetere kivancsi lennek, kik alltak mogotte. Olyan 96 kornyeken meg csak mas olcso brandeket matricaztak, de 97-98ra mar voltak sajat modellek is (gyanitom ezt is mas csinalta, de a nyakra is rakerultek, nem csak egy matrica volt). Aztan amikor elerhetobbe valtak a mashol is elerheto brandek, ugy el is tunt. Van egy sejtesem, hogy direkt a keleteuropai piacot celoztak.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #100120 üzenetére
Az 5600G IGP-vel lesz használva ?
Jó paraméterek, sajna a linkelt tipussokkal nincs ismeretem.Talán másnak lesz.
5600G mellett jó eséllyel mennek a 4000/4400-as ramok is, 4000-en és IF=UCLK módban, azaz IF 2000MHZ és a RAM is 2000 MHZ (valódi órajel=effektív/2, a 4000/4400 az az effektív).
5600G+B350 ITX, G.Skill Trident Z RGB 2*16 GB 4400CL19@4000CL19, laza set, CPU és IGP default:
3DMark aktuális 5600G IGP-vel (Wraith Prism RGB hűtő):
3DMark 2001SE/03/05/06: -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100096 üzenetére
Jaj, nagyon sokan kidobták már az optikát. Én még nem. Igaz mostmár 6 hónapja nem írtam semmit, de gyűlik az anyag, plusz elfér a házon belül a DVD író.
Amiben még fantáziát látnék, csak drága az egy bluray író.
Mondjuk filmeket pont nem érné meg kiirni, mert legközelebb úgyis jobb felbontásban kell (rengeteg régi filmem van divX/Xvid SDben kiírva CD-re, ha kell ugyanazt húzom 720/1080P-ben), de különféle adatokra jó lenne.Nagyjából Phenom 9500 magasságától vettem észre (de talán már az Athlon X2-esek ilyen 3800+-tól) tudnak pendriveról bootolni és telepíteni, de sosem baj, ha ott van az optika mint tartalék lehetőség.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #100096 üzenetére
Aham.
Én is így tapasztaltam, 10-15 éves holmikhoz jobb az optikai lemez, megbízhatóbb. Hogy a régebbiekről ne is beszéljünk. Tettem is a Lynnfield és a 4. gen. gépbe is ODD-t, a 462-be 2-t is. Mondjuk az egyiket cserélem rackre szerintem. 3 IDE ODD-m van, még ki kell tapasztaljam, melyik a legmegbízhatóbb, melyik maradjon a gépben.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #100039 üzenetére
A SATA-s SSD is veszettul tud melegedni egy USB-s hazban. Van ilyen Icy-Box hazam, amikbe most 2x2TB Samu 870 EVO SSD-k vannak RAID0-ban. Ha valos, USB 3.1-et tudo hostba dugom, akkor 1-1 session reszere elegge meleg tud lenni a doboz. Ami itt, ebben az esetben fembol van.
-
válasz
DarthSun #100034 üzenetére
A "kamu" SSD árát meg nem duplázták 12.- én, de már 300Ft- al drágább, úgynézem hogy a dollár-árfolyammal mozog. TLC nandokat írnak amúgy, hogy az van rajta...
Kíváncsi leszek a plexi tokra is, gondolom jó forró lesz az M2 benne, bár valamelyik ábrán nyilak mutatják a hő irányát az alsó rézcsíkok felé, meg USB csatolással gondolom a kisebb tempó miatt kevésbé melegszik talán. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100022 üzenetére
Nekem is volt olyan időszak, mikor akadt pár borravalós ügyfél
sajnos javarészt azokat a pénzeket sem hardverekre tudtam költeni
Procilimit : tyűű, 4th gen I7 (igaz HT nélkül) 5500MHZ-en ... Szép tuning, és a HD3870 aztán itt meglett hajtva
Nekem már sajnos nincs meg a HD3870X2, pedig most megnézném mit mutat a 4GHZ-es I5 10400F alatt
A másik dolog, hogy fontos a elbontás is, alacsony felbontáson persze van procilimit de ahogy emeled a felbontást úgy lesz egyre inkább a kártya hajtva. Itt ugye 1024×768 van, de mondjuk FHDben megnézném, hogy mikor fogyik el a HD3870 ereje még egy ilyen proci mellett is(alacsony felbontáson : 1680-ig max - emlékszem, hogy a GTX950-esem is megtáltosodott az I3 4330 után mikor I5 10400F került mellé, főleg 4GHZ-en. Rá se ismertem a kártyára)
100K. Jajj ne, itt egy topicban minden megvan, nem értem miért kell darabolni meg archiválni (és az hová kerül?). Körülményesebb lesz keresni csak. Anno mi is csináltuk (másik fórumon ahol modi vagyok) ezt a 20 ezrenkénti új téma nyitást, de már rájöttem, hogy ha nem törli az ember a postokat (de igazából még akkor sem, mert az adatbázisban benne maradnak, csak nem olvashatónak lesznek megjelölve), akkor semmi értelme, azonkívül, hogy nehezíti a keresést.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100004 üzenetére
Nekem AGP-ben a HD szériához már nem volt szerencsém, legalábbis sajátként tutira nem.
De igen, AGPben az a csúcs, és a HD3850-el jól összehasonlítható az AGP VS PCI-E is.Szépnek szép, a példány, de itt-ott már látszik egy kis kopás, meg mintha fakult volna a cimke is (jajj de szerettem ezt a "művészeti alkotásokat helyezünk el a kárták hűtésén" időszakot
)
Hát Zen2-vel már aligha volt procilimit
(és gratulálok mindannyiunknak, a topic elérte a 100000 hozzászólást, sőt már meg is haladtuk
)
-
-
Pista0001
addikt
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #99986 üzenetére
Jah, tényleg Sandian, még én is bevettem hirtelen, hogy Samsung
jó trükk.
Perszem, ha kiváncsi vagy, és a helyén kezeled, akkor megér 11K-t, talán kapunk egy jó hamis SSD tesztetmeg kiderül mire használható
ADATA Legend 710 és a hűtőbordája is rajta volt. Tavaly ősszel kezdte, hogy a HDD Sentinel szerint lement a kondiciója 0%-ra. De sokan megnyugtattak, hogy ne aggódjak, nem lesz baja, másoknak is van ez és hibátlanul megy. Az ADATA programja szerint 100%-os volt, ne aggódjak.
Aztán elmentem Ausztriába, hazajöttem, és tegnap - 2 héttel a gari lejárta után - megdöglött.
Jött egy bazi nagy kék halál miközben dolgoztam, és többet nem tudott talpra állni a rendszer rajta.
Rendszervisszaállítás és hibajavítás sem lehetséges. Na sebaj, akkor bootoljuk a régi rendszert a 480-as SSD-ről. Gyorsan bedobtam a gépbe (pár hete szedtem ki és tettem el). Azon a Windows bejött, nézem az M2-es SSD-t, tartalma olvasható. Restart, telepítőből formáznám, nem lehet, hibaüzenet. Google keresés, HDD leköt, ugyanúgy formázhatatlan. Particiót látszólag törli, ténylegesen nem. Restart után ugyanazt látom mint előtte, egy használhatatlan kékhalállal induló Windows ami nem tudja magát helyreállítani. Papíron már partició se kéne, hogy rajta legyen.
Jó, akkor klónozzuk rá a régi rendszert úgyis az lett volna a vége. 2 óra 20 perc után még 6%, majd hibaüzenet. Újra próba, már az elején hibaüzenet. A lemez írásvédett.
Ok, akkor formázzuk TCMD alól. A lemez írásvédett.
Töröljünk : a lemez írásvédett
Átnevezés : a lemez írásvédett
Lemezkezelő : a lemez írásvédettAkkor kineveztem főrendszernek a 480-as SATA SSD-n lévő Windowst, amivel csak az volt a baj, hogy 2022 december 28-ai volt, annak minden előnyével és hátránnyal. Szóval elég sok mindent kell majd rajta újra rendezni, meg újra belakni.
Igazából ha nem mentem volna ki Ausztriába, akkor még garancia időn belül megdöglött volna, csak így "élte túl" a garancia időt, hogy kapott 45 nap szünetet. ígyis csak 13 nappal sikerült ... Mondjuk mire hazaértem nem sok értelme lett volna, addig konkrétan azonkívül, hogy a HD Sentinel 0%-osnak mutatja és néha van egy - gyaníthatóan hozzá köthető, de nem egyértelműen reprodukálható - kékhalál, azzal szerintem messzire nem jutok. Annyit megtehetett volna, hogy dec 27 előtt áll be így, mert ezt az állapotot már érdemes lett volna visszaküldeni, de igazából a két ünnep között a fű sem nő, meg eleve a hazatérésem miatt, sandás, hogy már akkor sem tudtam volna intézni a garanciát. Úgy tűnik ennek így kellett lennie
igazából csak azt sajnálom, hogy a kiesett munka miatt gyakorlatilag kétszer vesztettem el az árát.
Annyit még hozzáteszek, hogy a nagy kék halál előtt már vagy 1 órán át 100%-on volt hajtva, és azért érdekelt volna, vajon hány fokos lehetett.
Érdekes, hogy ez már nem az első flash drive, amit úgy látok meghalni, hogy egy írásvédett időkapszula lesz. Szerintem a közeljövőben meg kulcstartó, úgy sem hiszem , hogy sok ember járt a kulcscsomóján 1TB-os M2 SSvelMost helyette egy Samsung 980 Pro-val szemezek, az 1 vagy 2TB-os legyen-e az még kérdés.
Azért meg külön áldom magamat, hogy a SATA SSD-n nem szántottam be a régi rendszert, hanem meghagytam tartaléknak
-
válasz
DarthSun #99986 üzenetére
M2- vel tapasztaltam én is hogy nagyon gyors a Win11boot, pedig egy nem ajánlott Kingstont kaptam ajándékba. Kingston A400 SATA- ból is van 5db, ami meg már a kifejezetten nem ajánlott, de prímán működnek évek óta, de tudom, a nagy számok törvénye, sokat adtak el belőle, emiatt több hibás lehet, de a %- os arány nem magasabb, mint egy jobb típusnál.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #99950 üzenetére
Ez nekem mindenhogy gyanús. 4TB-os kapacitást még SATA SSDből is több mint gyanús 11000 ft-ért (nemrég 1TB-os SATA3 SSD-ke kínáltak pont 11900ft-ért, itt helyben az oldalon, még abból sem mertem venni, pedig noname volt, volt aki vett, azt mondja, hogy jó).
Ehhez jön az, hogy ráadásul M2-es is, na ez tényleg tuti hamis, ráadásul Samsung 990Pro ...Sajnos tegnap megdöglött az M2-es SSD-m
(szerencsére volt egy 2022 dec 29-es backupom a SATA SSD-n, betoltam azt és van rendszerem, de érezhetően lassabb mint egy M2 SSD), és épp most nézek SSD-t.
Egy 1TB-os Samsung 980 Pro 40 ezer fölött van, a 2TB-os változata 65K környékén, a 4TB-os pedig 170 ezer ft!!! ha mondjuk 135 ezer lenne, az még hihető lenne, talán 110 ezerért is, de 11 ezerért kizárt, hogy ez valódi legyen! Eleve 1TB-os M2 nem létezik 20 ezer ft alatt (ok, MO-n, de na ... ) Jah és ez a linken 990Pro ami átlagban még 15% felárral van a 980 Prohoz képest ... -
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #99949 üzenetére
Köszi, jól fognak jönni!
Tegnap érkezett az FX3450, kisebb kavarral. Az eladó egy FX3500-at küldött helyette, majd a csomag visszaküldést nem tudtuk megoldani, így azt is megvettem. Konkrétan gombokért.
Hirtelen a semmiből lett két újabb Quadro, hétvégéig megvan a hobbi program így.A teszteredmények alapján nincs sokkal lemaradva a 6800GT-hez képest, így megnyirbált GPUval. 27477 pontot dobott E6400-al a 2001. Köszi a képeket, nem voltam képben, hogy mennyire életképesek a Geforceokkal szemben. Megnyugtató, hogy jól mennek.
Fücsök007
Gyors reggeli teszt volt, 13170-et kap E6400 mellett az FX3450 3DMark 2003-ban.Egyetlen érdekesség, hogy a két Quadro kártya közül egyik sem megy 16x PCIE sávval, csak 8-at ír a gpuz. Lehet ez a P5B Premium hibája, túl van a fénykorán a tesztbench. Megpróbálom más lapokban majd.
jokeph
A 6800LE jöhet, igazából bármelyik a felsoroltakbol, ha emiatt nem kell sok időt kidobni. -
válasz
DarthSun #99956 üzenetére
Amúgy a QLC hátránya hogy hamarabb elveszítheti a NAND a csapdázott elektronokat. Ha hónapokig a fiókban van, akkor kérdéses lehet az adatok megléte. Állandó áram alatt, folyamatos frissítés, nincs gond. Ha beválik, akkor folyamatos üzemben lesz nálam, letöltések, stb.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99894 üzenetére
Csak ámulok és bámulok...
AM4: közbe, életembe előszőr, Ryzen Masterral futtatom a CO setet, per/core módban, megadott -20 alapértékkel értékkel.
Kíváncsi vagyok, egyáltalán elindul e rendesen, illetve ha igen, akkor hoz-e valamit (jobb hőfok ua teljesítmény mellett pl.). -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #99820 üzenetére
Jó, de az AMD. Intelnél sajnos már a Win 7 sem megy fel a B560-ra, nemhogy a Win 98 ...
(ezért is kellett áttérjek Win 10-re, mert Win 7-re pl alaplapi driverem sem volt, így hang, hálózat és VGA driver nélkül lassú tárhely kezeléssel vállalhattam volna a Win 7-et csak) -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #99772 üzenetére
Nekem is minimális a bizodalmam a felhőkkel kapcsolatban, tűntek el adatok, lettek fhosra tömörítve, fizess folyamatosan, vagy törlik stb. Én is csak a megában bízok, de abban is óvatosan, inkább offline van mentve minden, akár két HDD-re is. Local mp3 készlet, online sávszélt zenehallgatásra ilyenkre nem is áldoznék. 500Mbites netem van, a 22Mbit feltöltéssel amúgy sem tudnék élvezhető sebességgel nagyokat felhőzni.
Itt is percre pontos modern buszok vannak (tavaly lettek kicserélve vadi újakra) nyáron légkondi, télen jó fűtés. Itt a MÁV is jól működik, modern vonatokkal, szóval a tömegközelekedésre semmi panaszom nem lehet
(a buszmegállókba viszont egy évig azt állítanám ott minden nap aki tervezte, mert látszik, hogy olyan tervezte, aki sosem buszozott, csak az autóból ülve szeretné szépnek látni, a célszerűség meg mellékes)
-
válasz
DarthSun #99774 üzenetére
Szerintem nem érdemes korhű hangzásra lőni.
Annak idején nem volt cél a jó hangzás, csak "béna számítógép csipogás" hangosítására tervezték ezeket. Legyen az Sony vagy egyéb brand, egyikük sem gondolta komolyan.Én biztos egy mai dobozra lőnék, amit egyébként nagyon meg is érdemelnek az Adlibtól, és az első 16bites kártyáktól kezdődően.
Annak idején szerintem csúnyán elhanyagolták a PC-khez szánt hangzást.
Aki tehette külső hifire kötötte.Egy mai Eris pl. nem rossz egynek. Olcsó, retro gépen, GUS, SB16-ra én is használok egy 3,5-öst.
Az ár kategóriájában hozza amit kell ... csak az fekete.
M-Audio-ban van az AV32 ami még olcsóbb és hasonló hangzású ... de az is fekete.... nem tudom létezik-e retro/bézs/besárgultműanyag színben normális hangzás, vagy az egyet jelent a gagyival?
-
brabbitz
aktív tag
válasz
DarthSun #99773 üzenetére
nyugat heves megye. Itt is jön(inkabb probal) időben jönni a busz, de 'valahogy' megesik hogy előbb indul el, vagy később (emiatt a csatlakozás se vár be jellemzően), lerobban útközben, amiről a szomszéd faluból kapsz infót mert egyébként a Menetrend.hu-n, vagy akar mashol nem kapsz róla infót, ez volt az utolsó buszod, nem jön másik vagy majd csak szószerint fél nap után, igazolást nem tudsz kérni mert 2 éve 'ideiglenesen' zárva van a Autóbusz állomáson lévő iroda, konkrét az életük elvételére vonatkozó fenyegetéseket kell tenned finoman szólva hogy haladjanak az ügyeddel, ne tünjön el a buszállomásról a buszod mikor hivatalosan is be van írva stb stb. Bőven tudnék mesélni. A helyzet az hogy pestiek sírása arra vonatkozóan hogy nem szeretik a tömegközlekedést mert az utasközösség egy rakat ****, nem nagyon tud meghatni. Volánnal egyszerűen nem jársz jól. Főleg ha csak erre vagy utalva. (pl diákként.). Emiatt támogatom azokat akik inkább autóznak vidéken, teljesen más mint a fővárosban.
-
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #99730 üzenetére
XT alaplapon 4164 van, annak sajnos kevesebb lába van.
Korai 286-osban 41256, az meg csak 1 bites...Anno a komplett XT-m Herkules monitorral, 8088-2 volt, az lassabb mint a Te 8088-1 végű procid, kicsit megtévesztő a jelölés, az 8 Mhz volt, de a Tiéd 10 Mhz
NEC V20 procis alaplap amit megtartottam az egész használható már
Milyen billentyűzet lehet jó hozzá? -
sidi
aktív tag
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #99697 üzenetére
Rendben, értem, legközelebb privátban írok, úgy is konkrétan Neked szólt.
Csodálkoztam is, hogy Neked ne lenne, de akkor miért nem tettél beléjük FPU-t?
Most pont azon vagyok, hogy feltöltsem a gépeket FPU-val is :)
Aki FPU-t szeretne tesztelni, itt egy remek írás: [link] -
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #99693 üzenetére
Köszönöm, ez több mint amire gondoltam
Honnan lehet RAM-ot szerezni Rubyhoz?
Az FPU nem ingyenes, de azért nem hirdetem mert nem akarok mindenképp megválni tőle, olyannak adnám, akinek tényleg szüksége van rá használatra, de látom Neked van
Remélem ez nem ütközött szabályokba... -
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #99587 üzenetére
Köszönöm :)
Nekem csak 12 Mhz-es, 20 Mhz nálam már 386 SX... azt is letesztelem majd :)
Megjegyzem, a blogodban láttam először 20 Mhz-es 286-ost, nekem csak AMD 16 Mhz a csúcs, de nem akarom az alaplapot cserélni, mert a biosa passzol az eredeti házhoz :)Videokártya pedig Ruby EGA/VGA van benne, bár nem nagy szám, de annál érdekesebb:
[kép]
Ilyen mint ez, csak nincs teli RAM-al: [link]
Nem tudom érdemes-e 286-os gépben 512kB-ra bővíteni?
(majd amikor takarítom lefotózom és blogba is lesz a géppel együtt.)Milyen jó, hogy belinkelted a LandMark teszt képet, régen használtam, sokat gondolkoztam a nevén...
Meg is találtam a DOS 6.22 és Win 3.11 Boot CD-den: [link]
Azon bár egy util mappába ömlesztve, de minden benne van :)Honnan lehet biztonságos forrásból leölteni hasonlókat? van valami gyűjtemény?
DarthSun, neked van amúgy FPU ezekhez a gépekhez? XT-hez i8087-ből van egy plusz, aranykupakos, ha érdekel írj privátban. (287 sajnos nincs nekem olyan ami menne 20 Mhz 2/3-án.)
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #99661 üzenetére
De ez nem a "megvett", hanem tulhajtott, irrealis teljesitmeny. En senkit nem ismerek IRL, aki ne stock orajelen jaratna a naponta hasznalt dolgait. Ha volt a gepedben, egy 775-os 1 magos vagy 2 magos Prescott 3.2GHz-vel, majd ezt kicserelted egy 1.86-s E6300-as C2D-re, akkor alig-alig ereztel gyorsulast, cserebe a cooler, amit kaptal a C2D-vel, hang nelkul uzemelt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #99628 üzenetére
Jó, de azért tegyük hozzá, hogy az egy erősen csúcs Haswell, 32GB RAMmal, egy gyorsítós VGA-val, és akár M2 SSD-vel... teljesen más világ.
Ahogy a C2D (nem mindegy, hogy E2140 + 1GB RAM vagy E8600 + 8GB RAM, netán esetleg Q9650 + 8GB RAM) a Haswell is igen széles kálán mozog.#99629 DarthSun :
Hát azokután, hogy ilyen 1700-as Celeronjaik voltak, meg a Win XP modern oprendszer ... és a hotel manager menú volt a 3200+-os Bartonnal, simán elhiszem, hogy azt hitték, hogy én mondom rosszul, és a 16GB az nem a RAM hanem a HDDKész időkapszula volt az a hely.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #99649 üzenetére
A 478-at se dongoli a sarba. Nem azert erzed foldbe dongolosnek, mert egy darab vegrehajtoegyseghez hasonlitod a Core2 2 magos felepiteset? Most igy hirtelen Geekbenchben kerestem ra, az en 3.0 GHz-s S478-as CPU-m tesztjere, majd melle nezve egy 3.2-es Pentium D 840-et, kijon, hogy 1 szalon, itt bizony 17% elteres van, ami kb az FSB/orajel es az arch valtozas (de szerintem, foleg az FSB) (https://browser.geekbench.com/v3/cpu/compare/36440?baseline=9022117), ha pedig mellenezed az E6300-at, akkor a gyorsulas, 1 szalon, a 478-as 3.0-as P4-hez kepest "csak" 30% (https://browser.geekbench.com/v3/cpu/compare/8873845?baseline=9022117), mikozben eltelt 4 ev (meg a P4 FSB-je itt 400Mhz, a C2D pedig 1066MHz). Ha pedig a Pentium D-hez nezem, akkor boven 10% alatt marad az "ugras" (https://browser.geekbench.com/v3/cpu/compare/8873845?baseline=36440).
Itt egyertelmuen az volt az elony, hogy "kiesett" a kazan a gepbol
. Nyilvan, clock for clock nagy ugras a C2D, de ha szinte "teteje" P4-rol valtottal a bemutatott uj csalad aljara, akkor a zajon kivul, nem volt nagy valtozas. En pl errol a 3.0Ghz S478-as Northwood 400MHz FSB P4-rol valtottam, fo asztali gepnek 2006 februarjaban az iMacra es az abban levo Core Duora. A gep alig-alig gyorsult (marmint, ha tobb dolgot csinaltam egyszerre, erezheto volt a 2 mag), de a zaj, az 0 lett. Szerintem, a zaj hianya volt a leges legnagyobb ugras.
Pikari: Nem szoktam overclockolni a cuccaimat, a nevlegesen hasznalom. Ha keves, valtok/cserelek. Valszeg, ha meg lett volna kuldve a C2D, vagy nem az "alja" kerul a gepbe, akkor mas lenne a feeling, ott egyertelmuen az volt a cel, hogy a PC is elkalhuljon ugy, ahogy az iMac tette.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99626 üzenetére
Az bizony, ez meg még működik is, mázli.
Igazából az Abit NF7-s 2.0-át kerestem (hót egyforma a színük, az IDE csatik is kb. ugyanúgy vannak rajta) és ezt találtam. Piszkosul megörültem neki, végre egy értelmes lap, amibe bármit is belenyomhatok.
Van egy IC7-G is, de az sajna nem indul.
Azóta eltelt majd 3 év, ha elémkerül, azért megvallatom még, hátha... ezért kerestem az NF7-est is, bár a zárlat jellegű hiba nem szokott megjavulni állásában.#99632Fücsök007: Bizony, így van.
#99634DarthSun: ha végzek az IS7-el (most épp a Radeonokat nyomatom (nVidia gyűjtemény kész), jelenleg egy Yuan 9600-ast), s775 lesz nálam ismét a porondon, X38,P35/45-el biztosan és Q6600/E8500/E3120/X3360/L5408-al.
Asus P5Q-ban (P45+DDR2) az X3360-asom viszi a 4 GHZ-et, Asus P5E3 Deluxban (X38+DDR3) az E8500 pedig a 4,4 GHZ-t.
Meg még van egy P35-DDR3 és nForce valami is (mindegyik Asus), azt mindig elfelejtem hogy melyik (DDR2-es).#99636Czo: azt nem csodálom, a 2 CPU ég és föld (feltételemvén, hogy az E6300 egy C2D).
A D840 teljesítményét egy Pentium E6700 kb megduplázta volna, ugyanolyan hüvösen és csendben mit az E6300 (kb. belépő szint felett picivel van), mert gondolom ez egy Core 2 Duo E6300 volt.
Ha Pentium E6300 lett volna, szintén feltűnő lett volna. -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #99634 üzenetére
Pedig, a maga idejeben "nem volt az". Marmint, kicserelve 2006 nyaran, a Desktop gepben a Pentium D840-et egy E6300-ra, szinte nem volt sebessegnovekedes. Egyetlen egy dolog valtozott, a zaj. Ugyonolyan halk lett a desktop gep, mint az iMac 20", amibe akkor 2.33-as CD (T2700) volt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #99628 üzenetére
Persze hogy elég, ha nem csak proci van 8GB ram mellett. Itt most a belépő kategóriáról volt szó, sokszor vga nélkül. Másik példa: az Abit IX48-Max 1,5 éve még napi használatban volt win7 64-bit-es rendszerrel 8GB rammal és HD7770 kártyával, Sata SSD-vel, a Q9550S pedig 3,4GHz-en járt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #99597 üzenetére
Alapvetően mostanság nekem nagyon kicsi szelet a retro (konkrétan kimerül 1,5 Athlon XP-ben és egy fél C2D-ben) alapból modern gépekkel foglalkozom.
HDD emiatt van 1TB vagy felette, mert ha teszek még bele akkor az a minimum tárhely amiért megéri a fogyasztása, lés a fizikailag elfoglalt helye, bára napi gépemben 2TB a legkisebb, és már egyértelműen a 4-6-8TB-osok felé orientálódok ha HDD: De SSD-ből sem szeretem az 512-nél kisebbet, cserélgetős beugrós SDDnek van két 120-asom, egyébként ott is 512GB felfelé vannak M2 meg 1TB és feletette. Mondjuk most az SSD-k jó drágák lesznek1TB SSD : Akkor vészesen nem lassítja USB3.2-ben, de ugye ezek mégis M2-es SSD-k
Amúgy persze, sok félmodern gépnél játék tesztekhez, programokat hordozgatni több mint tökéletes. Sőt, akár arra is, amire te használod.
-
válasz
DarthSun #99595 üzenetére
Kooproci 3Dbench alatt nem számít (igazából elég kevés helyen van haszna 286 alatt), 1 megás Trident 8900CL van benne, 0 wait staitre jumperleve, ahogy a memóriák is zéró késleltetéssel mennek, összesen 4 megányi, ebből 1 megát adtam kb ems-nek (van hardveres ems vezérlője a lapnak), 2 maradt xms-nek, 1 mega 640k között meg vmennyi umb van még. Az isa bus default 7.xx Mhz-en megy, annak a húzásával lehetne még a Landmark video tesztjét meg a 3Dbench-et is emelni, de a húzott isa bust a hangkártyák nagyon nem szeretik, könnyen ki is purcanhatnak tőle (az SB Pro-t azt sajnálnám ami benne van), nincs kedvem szétkapni hozzá.
Van egy 12Mhz-es Nec V20-as Turbó XT-ém 3DBench rekordöntéshez is. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #99593 üzenetére
Igen, a rertrohoz kifejezetten kellenek is ezek a kis HDD-k, sőt oda még a 32GB alatti is jól jön.
Mint írtam régebben, 2009ig nekem is láda számra volt 20/40/60/80/120/160GB HDD-m, de meg kellett váljak tőlük. Maradt egy 160-as SATA, egy 320-as SATA (ha még megvan nagyon régen nem láttam), és a felett csak 1TB+ -os HDDk vannak. SSDből két 120-as van, meg egy 480-as a többi ott is 1TB vagy nagyobb, de azokat kifejezetten modern rendszerekhez vettem.1TB külső SSD : használtam már ilyet, de az USB csatolás lassítja.
-
válasz
DarthSun #99583 üzenetére
AM3 : Qemm és Memmaker optimalizáció fail, a végeredmény kimenete - Command.com not found.
Jemm ok, de a Doom fagy. Mindegy ezt így hagyom, lehet hogy majd hónapok múlva rájövök a megoldásra.
Viszonylag erős konfigfüggés, videokártya, chipset beleszól. Az egy dolog hogy 5 féle gépre seteltem, de más konfig keverhet. Kereszttöltés ok, tehát némelyik gép a másikéval is jól működik. Emiatt az ismeretlen gép is tuti indul legalább 1 vagy két settel. Esetleg még az is lehet hogy más komponensekből álló AM3- on rendesen fog futni a Doom.5 gépre akkor kész, következik a menüzés, majd kiírás DVD- re is, hogy arról is rendben indul-e, ha minden rendben, akkor töltöm fel.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99543 üzenetére
Hát, az NF4-es BIOS-ában nem láttam AHCI-t, csak IDE mód van.
A lap egyáltalán nem látja.
Mondjuk, egy misét még megér, egy ötlet:
Megnézem IDE-SATA átalakítóval (fordítva is működik, egy mikrokaocsoló áthűzásával), hátha.Szerencse, hogy megtartottam pár régebbi IDE DVD/RW-t.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99521 üzenetére
Nem is gondoltam, hogy igen.
Én viszont igen, a mostani tudásommal valszeg meglenne a megoldás.Vista: madness kíváncsiság volt csak, de végül is hiba nélkül ment rajta.
#99520KROK640: ha látja az SSD-t a lap, szinte biztos hogy jó lesz.
Nemrég belefutottam egy s462-es lap limitjébe, a 128 GB-os SSD-t nem látta, a 32 GB-os meg simán ment. A pontos laptípust otthon megnézem majd.
NF4-ben már ment az 1 TB-s WD Green simán SATA-ról és ide-sata konverterrel is, a BIOS is bootolhatónak látta.
Viszont az ODD-m nem kezelte le, igaz egy egy BD/RW volt, sima DVD ODD elvileg ment volna.#99533KROK640: nf2-es Soltek lapom (SATA nincs), ide-sata átalakítóval ugyan látta amit rátettem, de nem volt bootolható.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #99517 üzenetére
A pluszos procik mar 2000 kozepe, addigra a bx is kezdett kihalni, jott a duron a budget procik koze. Nekem nem remlik, hogy 99re a celeron olyan hude draga lett volna. 98ban meg a ss7 lapok es procik is hasonloan dragak voltak.
Igen ali, es korabeli drvek… nem adom fel
arra vagyok kivancsi milyen volt ez a konfig 99ben, nem 2000+ben. Az apmel pl a gus akadt ossze, az mar megvan, a v3 drvnek meg dx7 kellett… ami tobb mint fura, de jo uton haladok a debugolassal. De agyrem milyen hulye hibakkal kell megkuzdeni.
98as konfigot akarhogy tekertem keptelenseg volt agpvel stabilra megcsinalni, itt a v3 miatt remelhetoleg meglesz, az olyan mint a faek ficsor szempontjabol. Viszont az analog kimenet az egyik legjobb, az osscn semmit se kellett szinte allitani, a geforceon meg kuzdottem mint a malac a jegen, de igy eleg jo lett. Ez a bemeneti kalibracio amugy eleg sokat mankoz a kartyakon, kar hogy ilyesmi nem volt a korabeli monitorokon (gain, phase, stb).
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99518 üzenetére
Mint pl én.
Sosem jöttünk rá, hogy a 98SE miért volt egy instabil cucc rajta (nem a SLOT1 kari bűne volt, keresztteszteltem Win ME-vel).
A Win ME viszont atomsatbilan ment rajta, csak úgy mint az XP és 2003-ban RAM upgrade után rápróbáltam a Vistát is, na az döcögött még 320 MB RAM mellett is. -
arn
félisten
válasz
DarthSun #99512 üzenetére
Hat a k6-3 sok vizet nem zavart a maga idejeben, epp ezert van manapsag keves belole
Mindenki celeront tuningolt, amdnel meg vehettel dragabban egy tobbsegeben
lassabb processzort egy problemas platformmal. A k6-3 nem volt olcso, amikor kijott, a p3hoz araztak, ami rohadt draga volt.
Epp most kinlodok hogy osszetakoljak egy 99 alapon vmit ss7re, ha mar a 98as nem jott ossze korabeli drvekkel, de ez meg v3al is remalom, pedig nem bonyolitottam tul a konfigot (nincs ket videokartya meg harom hangkartya, mint a bxben volt). -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #99495 üzenetére
A grafikonról számomra az rajzoilódik ki (amit már korábban is részben megfigyeltem), hogy az órajel emelése szinte semmit sem segít 250-300 mhz környékétől, viszont az fsb emelése szinte lineáris gyorsulást ad. Egyértelmű, hogy maga a platform a szűk keresztmetszet. Ezen az l2 cache processzorba integrálásával lehet valamennyire javítani, de az alap problémát nem oldja meg az sem, csak minimálisan kitolja ezt a limitet.
-
válasz
DarthSun #99496 üzenetére
Nos megy a Giga lapban a 9800Pro, úgyhogy a kéznél levő 2k01-el q2-vel le is teszteltem , ez utóbbinál később vettem már csak észre, hogy 16 biten kellett volna 32bit helyett, így az végül nem összehasonlítható, plusz nálam alapon ment a vga (meg amúgy is mindenféle különösebb finomhangolás nélkül, pl az agp is csak 1x-esen ment, csak utólag vettem észre, de szvsz ss7-nél nem számít túl sokat);
Amúgy, ha már 3d tesztek, több korabeli játéktesztet tettem volna bele, annó ki is gyűjtöttem jó párat, amivel lehet benchelni;
Akkor a terv az volt, hogy korai 3d vga-kat (3dfx széria, Ati Ragek Fury Maxig, Cirrus Laguna3D, Intel 740, Matrox Mystique-től G400Maxig, Nvidia Riva128-tól Geforce256-ig, Rendition Verité, S3 Virge-től Savage2000-ig, Sis 6326-tól 315-ig, Trident 3Dimage és Blade3D stb, stb.)tesztelek (97-2000), mondjuk sok karin jópár teszt el sem indult volna amit kicsit talán szűkítettem volna, neki is fogtam (egy Abit BM6 Celeron 1000 kombón), csak egy kezdeti eredménysorig jutottam amikor realizáltam, hogy ez baromi időigényes;
-
válasz
DarthSun #99492 üzenetére
Mármint, nem magadhoz képest ofkorsz, az világos, hogy ua. a vga, hanem 266@440 MMX-et hasonlítani lehessen bármihez is garafikus tesztek alatt, kéne az egyforma vga, 9800pro, az pont elég hálklis az SS7 Alis lapokra, bár sok Viással sem megy. Igazából annyira sikerült rájönnöm, hogyha nem sima ref 9800-as, hanem 9700pro nyákos a 9800-as (ez leginkább +floppy betápról ismerszik meg, nem a nagy molex van rajta), akkor azokkal szinte mindig megy, ref nyákos meg a lapon múlik, de inkább nem, mint ingen és full atx-es lapban nagyobb eséllyel megy, mint baby at-és ban (persze itt is atx-es táppal), de majd akkor bele próbálom ebbe a Giga lapba a 9800-ast.
Quake2-nél a 3Dnow patchelt verzió iszonyú sokat dob k6-x-es procikon, egy V3-al 70 fölé, MX400-al bőven 100 fps fölé kerül vele 1024x768-ban. -
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #99483 üzenetére
Nem ertem a kerdest, a socket5 hivatalosan 75-120as procikat tamogatott, a socket7 133tol jott, de termeszetesen visszamenolegesen kompatibilis.
De ezt a lapgyartok termeszetesen rugalmasabban kezeltek, socket5bol is volt olyan, ami tudott 3x szorzot, es a 133as procit is bele tudtad tenni szinte minden socket5 lapba. A socket7 elsodeges ujitasa a dual feszultseg volt, amit sok gyarto nem is implementalt (nem volt ilyen proci a piacon).
A p100 eloszor socket5be jott 94ben, a p120, 133 mar 95os. A k5 96os.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #99461 üzenetére
Amiga 1200-al voltam hasonlóan.
Amikor elkezdett érdekelni, akkor emelkedett az ára 0-20000Ft tartományról 30-40k-ra.
Mondom várok, majd lesz 20 körül.
Aztán egyszercsak 60-80 lett, mondom várok, biztos ledz 40-ért.
És így tovább.
Most 200-tól van.
Amiga 600 is elhangzott a napokban.
Rákerestem vaterán, jófogáson, és rosszul lettem.
Szerencsére sikerült majdnem mindent beszereznem, ami kell, már csak kb tucat cucc van a bakancslistán. -
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99420 üzenetére
Hát, a B450 hátránya, kevés pci-e sáv, az is 2.0, a CPU-ból jön 3.0 az első x16-os slotra+az M2_1-re (BIOS limitáció miatt akkor is 3.0 lesz ha a CPU - mint a tiéd is - egyébként 4.0-ás vezérlővel bír).
A lapgyártók elég változatos módokat használtak fel a meglévő pci-e sávok kiosztására (ezért is írom a megfelelő topikban hogy vásárlás előtt nagyon meg kell nézni, mi az igény és fog e menni, mert már sokan becsípődtek ez miatt).
X-es lapok jobbak e szempontból is, de azért kivétel ott is akad.X79/X99-nél nincs ilyen gond, csak a CPU-n múlik milyen gen/mennyi pci-e sávot fogsz majd tudni használni, a 2 db full x16 mindig megvan.
Mégis, nekem az az érzésem, hogy nem a 4 sáv a probléma, hanem hogy az a slot a B450-es PCH-ba van bekötve.
#99424KROK640: Athlon 64 X2 4400+ a CPU.
De a GTX 960 valóban túlzás mellé, azért benchelni jó.Sajna nem látok lehetőséget a lap pci-e konfigjának módosítására, BIOS-ban legalábbis.
Van a lapon 2 sor jumper a két x16-os slot között, oda annyi van írva hogy SLI enabled (jelenleg disabled), nem volt kedvem még legózni vele, s lehet értelme sem volna.
Amúgy poén, most Radeon HD5670-et vallatok benne, és mindegy melyik slotban van, akkor is csak x2-es a kapcsolat. -
válasz
DarthSun #99430 üzenetére
Van egy 266-os MMX-em, ami némi mod után (2-2 lábat kell a cpu-n összekötni) simán megy S7/SS7 lapban (ami tudja a kellően alacsony feszültséget hozzá, bár az Asusokat ha jól rémlik még mod után sem kedveli, de pl Gigákban pöpecül megy), röhögve megy alapfeszen 450-et (112.5x4), ha érdeklődésre tart számot majd előkotorhatom.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest