-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93532 üzenetére
Probalj regi-regi lemezeket. Olyanokat, amiket a 90-es evek elejen keszitettek. Nekem volt 60 darab 5.25"-os HD-s lemezem, ezek kozul anno 1-2 lett hibas. Nemreg ujra betoltam az osszeset a gepbe, 5-6 volt hibas, a tobbi tokeletes. Verbatim, 3M peldanyok. Kesobb attertem 3.5"-s floppyra, ebbol 120 darab volt. Ebbol a 120-as keszletbol kb 40-50 volt olyan, aminel a track 0 rossz lett, es kb 18-19 darab a teljes keszletbol, ami tokeletesen hibatlan.
-
ityam
őstag
válasz
envagyok #93512 üzenetére
Nekem doom3 ból az rémlik hogy fejlesztés közben jött ki valami fejes animáció és ámultam rajta hogy milyen élethű ez a fej animáció, és hogy írták hogy ez az engine majd gef 3 al már jól fog menni. Hitetlenkedtem mondjuk, mert akkor volt szerintem a nagy újdonság a gef3. vagy lehet hogy akkor még csak gef2 volt?. Mindenesetre nem hittem el hogy gef3 al ilyen szintű élethű grafika jól fog menni.
Végül mire megjelent a játék már nekem is szerintem radeon 9500@9700PROm volt és azon jól ment, akkori szemmel szerintem.
Bár 2 éve egy i7 4770, R9 270 videókártyával felraktam a gamét és max beállításokkal voltak még mindig nem szimpi megakadások, mégha általánosan már ezen a konfinogon szépen ment, de még mindig volt pár beröccenés ami miatt meglepődtem hú b@zdmeg ez még mindig nem fut reccenéstelenül. Pedig ez a konfig elég messze van a Pentium 3-4 korszak gef 3 szintjéhez képest, még ha 2 éve már megmosolyogtató konfig is volt az i7 4770 egy r9 270 el. -
arn
félisten
válasz
envagyok #93475 üzenetére
A guspnp semmi elonyt nem hoz, csak az isa timingos mizeria, es a kesoi interwave support miatt kerult bele. Az 1m gus korlatot szinte vegig betartottak a hwmixes dosos demokkal. Tovabbi hatrany, hogy az interwave es a gf1 nem teljesen azonos sebesseggel jatszak a modulokat vhol, igy elofordulhat elcsuszas ha ahhoz idozitettek az effekteket.
Mindegyik demohoz odairtam, hogy mivel rogzitettem - abbol latszik mit mivel volt erdemes lejatszani, nezd meg oket. Szvsz a dx4-mmx-p3 jol lefedi az igenyeket, de vhol csak egy demonak epitettem egy konfigot, es kulon kellett programot irnom a capturehoz a modvaltasokhoz (ez csak a rogzites miatt erdekes). Amugy igyekeztem a legoptimalisabb gepet hasznalni, ahol lehet inkabb fole love, hogy elvezhetoen fusson.Anno csinaltam demovetiteseket, ahol tobbnapnyi tesztelesembe kerult, mire minden lefutott, ezt a tapaszalatot nehez atadni par kommentben
A csatornan is volt, hogy fel napig keszult egy capture. Sokan megis kotozkodtek, aztan elegem lett belole, kinlodjon vele mas. Nem egyszeru tema, de szvsz te sose fogsz annyira belemelyedni ebbe, hogy “minden” fusson. A nepszerubb cimek altalaban rendesen futnak egy nemi odafigyelessel osszerakott gepen.
Demo, nemi tulzassal, kavedaralora is keszult, a 3dfx sem kivetel, de nem emlekszem normalis cimre.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93466 üzenetére
Attol fugg, melyik kor erdekel… nem letezik olyan gep, ami mindenhova jo, ezek amator produkciok, par elerheto gepen teszteltek oket, es mivel elegge feszegettek a hw korlatait, van hogy modernebb gepen nem megy, regin meg lassu.
dosra:
* cpu: sok demo nincs idozitve, nem fognak hitelesen futni. De ha egyet kellene valasztani, az a p3 lenne. Gyorsabb felesleges. Ez alatt mmx, az alatt meg egy dx4 pl.
* vga: jo vga es vesa kompatibilitas kell. A riva128 a legjobb mindenfele univbe nelkul. Univbevel a virge/trio/vision is remek. A modernebb nvidiaknak ugyanaz a vesa/vga resze csak kevesebb felbontassal, es mar nincs hozza univbe, ott az ilyen 512x384 stb kiesik.
* hang: gus classicon minden ment, 93 elotti cimekhez sbprode gondolom nem akarsz mindenfele egzotikus demot nezni
Jellemzoen vannak egzotikus cimek, amik csak egy adott builden indulnak el.
win: mint a jatekok, semmi extra. P3, 2000ig elso geforceok, sblive. Kesobbi demokkal meg kevesebb a gond, nagy reszuk hasonloan fut modern gepen, mint a jatekok. Glidera talan egyket vmi jott ki, nem jelentosek.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93460 üzenetére
Biosonkent valtozo lehet hogy hivjak, es mit csinal… csinalj kepet rola kepet. De regi gepeknel vmi safe biosbeallitassal nem szokott gond lenni.
Vhol ezert volt nagy kulonbseg a regi lapok teljesitmenye kozott, pocsek beallitasokkal futottak… az asus vhol regen erre epitett brandet, hogy ok nagyjabol jol belottek, es az asus “gyorsabb” volt. Meg joval kesobb is boszen hasonlitgattak az ugyanolyan chipsetes lapok teljesitmenyet.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #93435 üzenetére
Nekem mindenféle RAM van benne a világ minden tájáról vegyesen, 100ns is. Csak azért nem cseréltem még egyformára, mert így érdekesebb és nem volt vele gond. (Memtest ok, jól szól).
Én eddig azt hittem, hogy a memória a GF1 mögött van, ha egyszer jó, akkor jó, de Czo tapasztalata elgondolkodtató. Gyors gépben elképzelhető, hogy ez lesz a szűk keresztmetszet. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #93435 üzenetére
Nekem 80-as gyors gepen szemetet hagyott a ramban. A GF1 mellett a RAM nem ugy van, mint a rendszer RAM, vagy a video RAM, hogy be van mapelve adott memoriacimre, hanem a GF1-en at lehet beletologatni az adatot. Itt tenyleg segithet az ISA cikulusok lassitasa, mert akkor a GF1 is tobbet var, igy lehet addigra vegez a lasabb RAM. Nekem, most a Max-ban is 60-as van, _de_ az egy EPoX-ban van, ahol ezekszerint, nincs gond az ISA timinggel.
-
törölt tag
válasz
envagyok #93424 üzenetére
Közel sem biztos, hogy ez a gond, inkább érdekességként hozom fel:
Anno az Amiga 500 gépeket bővítettük fel ilyen 256k/4bit dram-okkal.
Javarészt az akkor már teljesen értéktelen isa trident kártyákból kerültek ezek ki. Ott volt vegyesen mindenféle verzió.
Amiga "level-entry" gépek esetén jelenleg is fennálló probléma, hogy a tápegység 5V feszültsége a gépházon belül már lényegesen alacsonyabb. Például sok problémát okoz A1200 bővítőkártyák FPM/EDO ramjaiban, hogy ott már sokszor csak ~4.7V vagy kevesebb mérhető.A lényeg, hogy anno az A500 ChipRam bővítéseknél (alaplap és trapdoor) belefutottunk olyanba, hogy amikor ~4.8V volt mérhető 5V helyett és beraktuk az IC-ket a meglévőek mellé, akkor az adott DRAM típus nem szerette, holott papírforma szerint mennie kellett volna.
A vicces az volt, hogy ugyanez a DRAM ugyanekkora fesz. mellett simán működött, ha másik meglévő dram mellé lettek betéve és a problémás mellett is működött, ha emeltünk a feszültségen, hogy 5V legyen.Amit ezzel mondani szeretnék csak annyi, hogy esetleg valami oxidálás (pl. isa slot) vagy egyéb kontakt helyen megnövekedett ellenállás miatt talán nincs meg az 5V a dram ic-n és ezt nem szereti a GoldStar. Esetleg érdemes rámérned, hogy mennyi jelen pillanatban a dram tápfesz.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93427 üzenetére
Ott is hibasak? A linkelt ramok nekem jonak tunnek, oszinten szolva jol mukodo kartyanal meg sose lattam hibas ramot gusnal
viszont erkezett hozzam mar ugy gus, hogy hibas, aztan csak a fenti timing problemaja volt.
Azt tippelnem, hogy a regebbi rev gusok erzekenyebbek ra.
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93416 üzenetére
128k-s DRAM kell bele. Ha lassu a RAM, problemas lehet gyors geppel. A kepedien levo ramok kompatibilisnek tunnek. Ami nem latszik benne, az lehet, hogy tonkrement. Ha veszel bele ebayrol/alirol, akkor probalj 60-70ns korul venni. 80 eseten egy p1-p2-nel mar problemak lehetnek.
-
válasz
envagyok #93409 üzenetére
A ZX81 kitben volt, amit a konyhaasztalon forrasztott össze Apám a segédletemmel. Értsd: adogathattam neki az alkatrészeket. Jelenleg hardver csoportban vagyok vezető mérnök. A hobby és a munka eléggé összefolyik.
vrob: Vidi nagy TV, aztán lett Junoszty, amit egy szintén szovjet Elektronika színes kis TV követett. Ezt már távközlési szakiránynak hála magam javítgattam, mert elég instabil volt, mindig volt valami baja. Amigához RGB modot is kapott, de aztán a feszsokszorozó túlvilágra költözése után egy Daewoo kis TV követte. Bár ez felesleges volt, mert jött a PC és valami beégett hercules monitor. Az se maradt sokáig, mert a Trident 8900CL és egy valami másból átalakított Memorex monitorral beköszöntött a színes VGA korszak. Az a Memorex elég sokáig megvolt, de egy 15"-os Belinea monitor aminek csodás lila bekapcsoló gombja volt leváltotta.
-
válasz
envagyok #93404 üzenetére
Commando, 1942, Last Ninja... Jó hosszú listát lehetne írni. A sakk a Battle Chess volt szerintem. Demóból nem is tudom melyik volt ami a legnagyobb meglepetés volt, de én inkább a játékokra tartogattam a lemezeket, a végén volt kb 40-50 játékom, egy ilyen kisebb lapozhatós műanyag doboznyi. Volt akinek ennél sokkal-sokkal több jutott, de én ezzel is nagyon boldog voltam. Először közös vas volt otthon, aztán egy lépés lemaradással követtem az Öregem, de az ő gépéhez is oda-oda könyörögtem magam.
Eleinte ollóval vagdostuk, de aztán valahol vett Fater egy lyukasztót hozzá.
arn: Nekem mázlim volt, 82-ben lett ZX81. De ahogy másoknál is ennek az ára többszörösen megtérült. Az Amiga nagyon felemás dolog, mert szinte csak játékra használtam, pedig másra is lehetett volna és egy sokkal gyengébb PC váltotta amit eleinte nagyon bántam. Minden egy vagyon volt, de korai emlékeim között (talán óvodás lehettem) van olyan amikor néztük a programozható számológépeket a Deltában, Apám meg somolyogva elővett egy mágnescsíkos HP-t az aktatáskájából. Persze céges volt, de így egyértelmű, hogy korán beállt az érdeklődési irányom reál irányba.
Az elsőt A500-at a rendszerváltás végén láttam a Csokiban, talán 87 végén vagy 88 tavaszán. Inkább azt mondanám, hogy már a C64G időszaktól indult el és a 90-es évek elejéig ment. Az igazság az, hogy ez persze nem a hardcore, mert volt A1000, de azt még annyira sem tudtuk kifizetni. Talán azt mondanám olyan 88-92, majd az 1200-es és 600-as megjelenésével volt még egy áresés, de akkor már itthon is jöttek a PC-k. Visszanézve az 1200 már az utolsó próbálkozás volt és olyan 94-től már csak vergődés volt, már a játékok is PC-re jöttek, nem a klasszikus Amiga/Atari ST által képviselt vonalra.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93375 üzenetére
Alaplap es bios fuggo melyik hogyan kezeli az isa buszt, altalaban a kesobbi isas kartyak kevesbe halkisak erre. Pl a 3.74es gus mar a tx97ben sem szazas, a p3ban meg rosszabb, timinggal jobb, de van olyan kartya, ami igy se mukodik. Anno az abitoknal nem emlekszem semmifele anomaliara a 3.4es gussal, egeszen thunderbirdig hasznaltam.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93372 üzenetére
A 3.7-esen van ICS mixer, es allithato a "kulso csatornak" hangereje. Tehat minden hangforras (linein/micin/cdin/gf1) be van kotve a mixerbe, es igy lett hangeroallitas. A korabbi verziokon nem volt mixer, csak "szol/nemszol" modon lehetett kapcsolgatni a bemeneteket.
A korabbi verziokon szerintem nem sok olyan van, ami beleszol a hangba. Inkabb diszkret aramkoroket vonogattak ossze 1-1 ASIC-ba, meg olyan "segedaramkorok" kerultek a kartyara, a amivel a megaem pl. 32 bites protected mode jateknal is tudja csinalni az emulaciot.
Mit jelent az, hogy mashogy szol? Ha az egyiknek szaradtabbak a kondijai, mint a masiknak, az is mashogy szol, de ha a mixeren nincs minden fullra csavarva es ugyonugy beallitva, akkor az is "hallhato".
-
válasz
envagyok #93346 üzenetére
Amit írsz , 2007-2008 már jóval későbbi történet.
De alapvetően az volt amit írsz, hogy sokan nem engedhették meg maguknak 90-es években.
Óriási volt a kereslet minden szemétre. Mindent el lehetett adni. Nem retronak, hanem használati terméknek.
96-97-ben még MFM vezérlőket, ütött kopott XT alkatrészeket szereztem és adtam tovább egy helyi kereskedőnek, aki a legolcsóbb volt közel s távolban. Volt hogy nyekergett az 5 és 1/4-es , dupla magas HDD. Rendesen meg kellett olajozni a csapágyait és jó lett
Egyik szomszéd meg 97-ben vett vadonatúj, eredeti, fullos kiszerelésű IBM XT-t, monitorral, mindennel.
Azt spéci nem tudom honnan szerezték, tényleg tök új volt, dupla DD-s lemezolvasóval. HDD nem volt benne, de az volt a legolcsóbb PC amihez hozzá lehetett jutni akkor.
Engem nem kérdeztek meg róla, de akkoriban biztos megpróbáltam volna lebeszélni Őket, ne tegyenek ekkora hülyeséget, nehogy megvegyék, nem jó az már semmire.Milyen érdekes, mekkorát változott a világ. Akkor egy ilyen cucc semmit nem ért, majd most 26 évvel később egy kisebb vagyont érhetne ugyanez.
-
válasz
envagyok #93346 üzenetére
Nézem a 2.számla végösszegét, 1213 Euro
, mondtam már korábban is hogy gazdag vagy, de ezekszerint nemcsak most, hanem régóta és alapból. 2007- ben 1000 dodó költőpénz is csak álmaimban volt, 1213 E meg hű de gazdag lennék...
-amúgy most sincs annyi valuta a tárcámban, asszem csak 2-300 dodó+Euro környékén valahol. -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #93344 üzenetére
Itt is vannak:
8800gts 640mb, mikor visszavittem a meghalt 8800gtx-et, inkább azt vettem: 2007.január elején vettem, a legelső review 2006.11 végi, de több inkább 2007 tavaszi:Nézzétek egy jobb DDR2-800 cl4 2x1gb árát akkor:
Majd egy év múlva, mikor apám megkért, hogy öcsémnek állítsak össze egy olcsóbb pc-t:
Itt meg egy hd4870 2008 nyarából:
Az is 2008 júliusban jött ki pedig, és akkor vettem.
-
-
törölt tag
válasz
envagyok #93332 üzenetére
Most azon gondolkodom, hogy egy 10k+ áron lemez vásárlás mennyiben jelent ebben az esetben mentést?
Mert ugye nem megjavítom az eredeti lemezt, hanem cserélem. Veszek bele egy másikat.
Ráadásul egyre nagyobb a gyanum, hogy a Sparq hibásodott meg.
Egy lemez formázás esetén nehéz elképzelnem, hogy a művelet közepén egyszerre az egész lemez megpusztuljon és érzékelhetetlenné váljon.
Lehet az is, hogy valamelyik fej adta meg magát.
Szóval ha vennék lemezt akkor lehet lenne 2db lemezem 0db drive-al.
Emiatt talán jobb elrakni, hátha sodor a közelembe olcsón valamit még ebből az élet. -
válasz
envagyok #93332 üzenetére
Szerintem nincs univerzális igazság
Minden hozzáállás valid, amíg az illeszkedik az adott személy igényeihez és lehetőségeihez.Én pl nem gyűjtök semmit, de a fentebb taglalt IBM workstationt szeretném talpra állítani mert beleszerettem, és ha úgy alakul hogy költeni kell rá, meg fogom tenni.
De én évente 1 hardverrel vagyok így, van akinek pedig az az élete hogy havi szinten szív ilyesmivel -
válasz
envagyok #93328 üzenetére
Igazad van!
Havi 60e-t tankolok csak a munkába járáshoz. De egy kis bevásárlás (azaz a nem is vettem semmit kategória) is alulról karcolja a 10eft-ot. Innen nézve egy rakás retró cucc nem is drága, sőt!De az valahogy nem megy hogy átálljon az agyam retróknál is ezekhez az árakhoz. Mondjuk én sváb vagyok a rosszabbik fajtából, by default minden sok amit költeni kell.
Néha szörnyülködve nézem ahogy a szomszédék legalább 2 dobozzal elszívnak naponta, na abból mennyi jó hardvert lehetne venni.Azaz annyiból hátrányos vagyok hogy simán nekiállok kukázni is. Elképzelheted hogy a Fekete Avensis megáll a kuka mellett és egy rendezett ruházatú irodista IT-s kiszáll fogóval és csavarhúzóval a kukák közötti szemétből egy szétvert gépházat szétszedni.
Tudom nem az a minőség mint a patika gyűjtői darabok de ezeknek is van varázsa.
Ugyanakkor ez egy sokágú hobbi, nálam is hegyekben vannak a hardverek (nem gyűjtői állapotban) és egy rakás dolgot most csak az értéke miatt tartok meg (nem kell nekem egy doboz voodoo3-as kártya).
Mostanában mai tesztekhez is használható hardvereket bütykölök. Z440, T5810 workstation és azokba procikkkal szórakozgatok meg adogatom el őket.Van az a speckó voodoo kártyám (powercolor evilking extreme) amire ráköltöttem már 20k+t és nem tudja senki sem megcsinálni....
Most kellene rá ember aki kompletten az összes alkatrészt kicserélné rajta ami meg tud hibásodni. Azaz minden ramot, kondik és magát a fő chippet is van egy rakás voodoo3-asom anyagnak. Vagy a PCB lehet törött valahol ahol nem látszik. -
-
törölt tag
válasz
envagyok #93325 üzenetére
Hat, nem tudom mennyi a kenyer ara, de nagyon remelem, hogy viccelsz.
Kulonben hamarosan a "kenyeren-vizen el" kifejezes a luxust fogja jelenteni.Amugy hogy formazas alatt adta meg magat 44%-nal es most keptelen barmit olvasni, egy kicsit fej-problemara hajaz. Remelem nincs igazam.
Szoval van eselye annak, hogy uj lemezzel is ilyen lesz. Emiatt nem kapkodok az ugyben. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #93266 üzenetére
Hát ez durva szitu. Nem tudom, hogy mennyi RAMot tudsz belerakni a laptopokba, de adott esetben 4GBval jó lehet, ha viszont netezni is akar rajta, akkor mindenképp Win10. Lehet, hogy nem lesz gyors, de ideje lesz, és lényeg, hogy menjen neki a net gondolom.
Linuxohoz nem értek annyira, de feltétlelezem - mint az átlag emberek nagy része - ő sem, éppen ezért szerintem most nem azaz élethelyzete van, hogy nekiálljon egy új oprendszert tanulni. -
Pista0001
addikt
válasz
A lényeg, hogy ne rolling vagy half-rolling disztribúció legyen, mert ha egy frissítés után valamit hegeszteni kell, akkor kieshet a gép, míg rá tudsz nézni. Bár magamnak nem telepítenék Ubuntut, de nem túl hozzáértőnek valami lts verzió, vagy valami arra épülő tiny linux disztro lenne a legjobb. Korszerűek, biztonságosak, sokszor faék egyszerűségűek, és csak akkor kellhet a segítséged, ha valami nagyobb frissítés van. Kb 10 éve egy abszolút csak alap felhasználó ismerősöm indult világ körüli útra, egy netbookot vett, amire Ubuntut gettem neki, teljesen jól elboldogult vele.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #93290 üzenetére
Igen, tapogatózó teszt alapján 4 másodperc múlva már 40 °C+.
Biost igaz még nem szedtem ki, megpróbálom azt is.Rendesen el volt csomagolva, nem csak kartonok közé állítva, így remélem nem a tárolás miatt lett baja. Kevés hardver döglött meg az évek során, pedig lett volna miből válogatni a kaszásnak.
Délután bízom benne, hogy a reggeli, ablakon átszűrődő napsütés meghozza a kedvét. -
Czo
addikt
válasz
A 32 bites Windows 10 meglepoen jol megy egy 2.33-as, T7600-as C2D-n, mar 3 GB RAM mellett is. A baj nem az OS-nel van, hanem a "lightweight" weboldalakkal. A Chromium-os Edge egyebkent, azon a konfigon meglepoen jol megy. Nem olyan buttersmooth, mint a korabbi Edge volt, de messze jobban teljesit, mint barmi mas. Szoval nem elvetett otlet.
A Linuxok abbol a szempontbol jobbak, hogy nem tudja ra ket kattintassal felrakni a BirtneySpearsVirginAgainChekThisOutNow.jpg.exe-t. -
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #93271 üzenetére
Ahogy Czo említi, a ramok párban voltak benne, vakrammal, másik slotokban, Samsung 1066-al, syncmax 800-al és dell optiplexből származó beazonosítatlannal is. A gond nem itt van, nem a ramra panaszkodik a post alatt, a 0,0 konkrétan meg sem kéne jelenjen, mert még a BIOS sem tölt be ilyenkor. Próbáltam CPU és memória nélkül, VGA nélkül is, a helyzet ugyan az.
Probalnám hozzá való procival, de nincs s423-as, talán 2 hét múlva megjönnek. A kisebbeket beszereztem, 1,3-1,5-1,7 GHz-es típusokat. Ezek még emberi áron vannak ebayen egy német eladónál, az 1,7-es sem volt egészen 4000 forint. Idehaza, drágábban kapni, ha egyáltalán felbukkanik valahol. Ritka anomáliák egyike.
Ez a Northwood már volt benne annó, gond nélkül ment, azért is raktam bele gondolkodás nélkül.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #93010 üzenetére
jah, az volt az első HT-s otthoni processzor. Mai napig emlékszem mikor egjelenése után nem sokkal ott lehettem egy kibontásánál, és beszerelésénél, és első kézből láthattam "mit mutat".
#93009 Czo : Ahogy emelkedik az ember az adott platform csúcsához, úgy emelkedik az ára. ( Talán kivéve ha nem olyan régi még csak 4-5 éves (Az I7 6800K ára 20 ezer ft körül van, gyakorlatilag egy gyengébb IPC-s nagyobb fogyasztású I5 10400)
De ennek ellenére tudok olyan Athlon XP 1700+-ot is, hogy durva az ára -
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93019 üzenetére
Driverbol, nekem Sony csatlakozosbol, SONY CDU33 volt (szerintem ez volt a tipus, de a fene se tudja pontosan, az eject csak kikopte a talcat), ahhoz SLCD.SYS volt a DOS driver neve, cimboranak volt valami Panasonic olvasoja, ott rohogtunk szerencsetlenen, hogy sehol nem szerepelt a Panasonic nev, mindenhol csak a Matsushita Kotobuki Electronics, es akkor biztos atbasztak a kinaiak
(persze, akkor meg nem tudtam, hogy a gyarto a Matsushita, es a Panasonic az csak az egyik brand, amivel ertekesitenek). Ehhez aszem MKExxx.SYS nevu driver volt, ahol az x, az szam.
Azt nem tudom, hogy ha volt 3rd party drive, ami Panasonic interfacet hasznalt, de maga a drive nem Panasonic gyartmanyu volt-e, az mukodott-e a Panasonic driverrel. Ez lehet igen is, meg nem is. Technikailag nem kotelezo, mert ezek "picsaegyszeru" interfacek. Tehat nem kell, hogy minden gyarto, ugyonazt a "bitsorozatot" hasznalja ugyonarra a funkciora.
A jumperek sem egyertelmuek szerintem, mert a Sony es a Panasonic driveon is volt jumper, ID valasztasra (1 kabelen lehet tobb drive!). Szoval, nem csak azt kell nezni, hanem azt is, hogy az tenyleg az IDE Master/Slave jumpere legyen.
A legegyszerubb, a legjobb, ha a driveon levo cike alapjan meggooglezod, hogy o micsoda es mi kell hozza. Kb lehetetlennek tartom, hogy ne lehessen a drivert beszerezni.
92-ben meg nem volt ATAPI. 93-94 korul, mar boven leteztek IDE csatlakozos, de nem ATAPI-s CD-ROM driveok, de 94 korul szerintem, mar ATAPI is (csak akkor, meg nem ATAPI-nak hivtak, hiszem az ATAPI szabvany, az 98-as).
Amikor a Windows 95 kijott, nekem ATAPI-s 4x Sony volt, a kinezetere emlekszem, de Googleval nem talalom a driveot, ezt siman latta a Windows 95. Volt ismeros, akinek szinten IDE, de nem ATAPI driveja volt, azt ahogy korabban is irtam, csak akkor latta, ha be volt toltve a DOS driver. Kb egyszerre vettuk, az arara nem emlekszem. Mivel 96-tol internetezek, igy nem tudom, hogy talaltunk-e volna ahhoz a drivehoz abban az idoben (95 nyara) Windows 95 drivert.
-
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93012 üzenetére
En nem ertem a kerdesed.
Vannak olyan driveok, amelyek IDE es vannak, amelyek nem IDE csatlakozot hasznalnak, ha mazlija van az embernek, ez szemre latszik. Pl. azert, mert nem 40 tus csatlakozot hasznal. Ilyen drive lehet a SONY 34 tus csatlakozoja, vagy pl. a SCSI 50 tus csatlakozoja. De vannak valoban 40 tus csatlakozoval szerelt peldanyok, azok kozul tenyleg akad olyan, ami valodi (tehat, szabvanyos) IDE csatlakozos, meg olyan is, ami Mitsumi vagy Panasonic csatlakozos (ezek szinten 40 tusek), aminek viszont nemhogy nagy, de kicsi koze sincs az IDE-hez (tehat, veletlenul sem mondhatjuk ra, hogy szabvanytalan IDE). Az IDE csatlakozora dughato, peldanybol is tobb fele letezik, attol fuggoen, hogy az ATAPI interface elott jelent-e meg a drive, vagy utana. Az ATAPI hozta el a generikus csomag atvitelt (PI - Packet Interface) az IDE csatlakozon, elotte csak a merevlemezekhez hasznalt atviteli megoldasok leteztek. Igy tehat letezik olyan 40 tus, szabvanyos IDE csatlakozos CD-ROM, amely nem megy a generikus, OAKCDROM.SYS ATAPI driverrel. Ezeknek ugyonugy sajat, csak rajuk jellemzo DOS-os driver SYS-uk van. Ezek a driveok egyebkent Windows 95-vel lettek katasztrofalisak, en egyet sem lattam, amihez volt Windows 9x-es driver, ha pedig be volt toltve a DOS-os driver, akkor ugyan ment Win95 alatt is a CD (driver nelkul, mintha nem is letezett volna), de visszakapcsolt a Win95 real modu driverekre es a csiganal is lasabb volt.
Szoval, mit ertessz szabvanytalan IDE alatt? Illetve, ha a Mitsumi es Panasonic interfaceu driveokat erted szabvanytalan IDE alatt, akkor a Sony driveok meg szabvanytalan floppyk? Hiszen, a floppy is 34 tus. Vagy a szabvanyos IDE csatlakozos, de nem ATAPI interfaceu driveok a szabvanytalan IDE-k?
-
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #93004 üzenetére
Mikor elvitték az ES Coppermine-om 100200 Forintért Vaterán, és ez fel sem fér a Telex listájára. Visszakézből pofon vág a valóság.
Számomra, így visszacsöppenve a retro világába sok év kihagyás után az árak meglepőek. Nem tartom irreálisnak, ha tényleg valaki gépet akar játékra építeni magának, oda 20-30 ezerből lehet P1-P4 vonalig bármi használhatót összekotorni.
A kurens hardverek régen sem voltak olcsók, de kezd nyílni az olló, és a szakadék egyre mélyebb a használható és a ritkább cuccok árazása közt. Példának okán, nincs érdemi különbség egy 3000+ Barton és egy 3200+ közt, használati értéküket tekintve, mégis hatalmas az árkülönbség.
Nagyon visszafogottan állok a dologhoz, a régebben eladott és felszámolt gyűjtemény árából vásárolgatok, nincs túlköltekezés, de közel sem tudnék annyi mindent össze szedni 1-2 év alatt, mint 15 évvel ezelőtt sikerült. Talán a Core 2 érából lehetne viszonylag lazán betárazni, ha már az is retro lett ugyebár.
Visszagondolva arra, hogy 120km bringázásba, egy sörbe és 4000 forintba került 8 darab SL6BY Tua P3, az kemény...
Hogy méhtelepen találni, régi mosógép és ledobott rozsdás drótkerítés leadásakor egy Socket 8-as Asus lapot...
A bolhán egy nap alatt három Slot 1 dual szervert 4 kör megtétele után negyedére, azaz 2500 forintra lealkudva elhozni...Lehetne még sorolni, de sokkot kapnék tőle.
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #92933 üzenetére
Ismerek személyesen egy tagot, aki vaterán próbálkozik nemzetközi árak alatt valamivel, bár várni kell de előbb-utóbb talál vevőt, mondjuk teszt képekkel bizonyítva árulja, valamint hirdetéseit angol nyelven is írja, így nem ritka, hogy valamelyik európai országból veszik meg. Mondjuk ugyanez itt az aprón is segíthet, azt is megtalálja a Google kereső.
-
-
válasz
envagyok #92960 üzenetére
Ebayen sokkal drágábban is eladhatta volna.
Egy kezdeti 3D próbálkozás volt, amúgy egy zsák fos, ő is szerepeltette a legrosszabb videokártyák sorozatában, de gyűjtői értéke kétségkívül van.
-
válasz
envagyok #92926 üzenetére
Win98 alatt a Multimedia/Midi- ben a szintit. Az Awe ContPanel- ben pedig látok GeneralMidi- t és UserSynth- et is, itt kell kavarni. Pontosabb leírást csak ha van előttem bekapcsolt Awe- s gép.
-
Lord Myn
senior tag
válasz
envagyok #92878 üzenetére
Részlegesen tud, csak SC55 módban (szóval nem autentikus MT32, tehát csak azok működnek vele, amik a gyári hangkészletet használják).
A dedikált htpc-n munt módszerrel úgy indulnék el, hogy FSMP + Munt Vsti-t telepítenék rá (lehet loopmidi is kell, de nem biztos), bár nem tudom mit szól az oldschool PC a MIDI-USB kábelhez, ez még lehet problémaforrás.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92866 üzenetére
Kicsit mindig varialtam a gepekkel, de alapvetoen
A milleniumi gep p3 600-1000, gf256-gf2.
2003 - athlon xp 3200+ r9800pro
2006 - qx6700 8800gtxA demok mindig az aktualis nepszeru hwekre keszultek, win alol keves gond volt veluk, a dos sokkal macerasabb, mert gyk azon a gepen ment hiba nelkul, amilyen az illetonek akkoriban volt, aki csinalta
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92847 üzenetére
A 90es evekben gyk evekkel kesobb futottak rendesen a dosos demok, win alatt kevesbe jellemzo, egy jobb gepen rendesen mentek. De hozza tartozik, hogy a dosos korszakban az aktualis jatekok szinvonala elott jartak, gyk hobbikent szinvonalasabb es jovobelibb grafikat raktak le az asztalra, mint a “profik”. Ez a varazs eltunt a winnel, csak haladtak a korral inkabb, es a muveszibb oldalon volt a nagyobb hangsuly.
A gus csak a dosos demokhoz kellett, es foleg ott is olyan 96/97ig volt fontos, mert utana egy csomo lib tamogatta a blastereket es a gepek eleg erosse valtak, hogy nem halt meg a gep, ha zenelni es rajzolni kellett egyszerre (a gusnal a modullejatszas minimalis prociterhelessel ment) a swmix miatt. Win alatt mar nem nagyon hasznaltak modulokat, gyk ugyanugy szoltak mint a jatekok.
Nincs “direkt” gep demora, a p3 jo a kesoi demokra, oda mar guspnpt tettem doshoz, mert kozvetlenul tamogattak a vegen. De ha gusod volt, gyk az egesz dosos korszakot le tudtad fedni vele.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92843 üzenetére
Pont a napokban irtam, ha visszabb tekersz ezen az oldalon, mar lathatod is.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92845 üzenetére
Demoknal a dosos korszak olyan 99/2000ig tartott. A wint nagyon ruhelltek - itt volt is egy tores a demoscenen, olyan 96-97ben volt egy csucs, onnan meg lefele. Aztan 2000ben kapott lenduletet megint immaron win alatt, ekkor sok erdekes dolog szuletett, es ugy 2010ig ment is meg a dolog - azota szvsz takareklang.
En 2000ig vettem benne reszt aktivan, utana csak fel szemmel kovettem. Ahogy en latom, egy generacio szorakozasa volt, akik a 90es evekben valtak felnotte, most is ugyanazok uzik.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92832 üzenetére
Barmit
scsi/ide/mfm vezerlot, merevlemezt, mikroszamitogepet, mikrosutot, arcade jatekgepet, szamologepet, televiziot, dvd lejatszot, stb. Tenyleg a barmi a jo szo, amikbe ezek belekerultek es gondolom, kerulnek ma is, hiszen akkor nem lenne gyartasban. Kb barmi, amihez kellett egy minimalis szamolasi kepesseg, kb z80 kerult bele.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92830 üzenetére
Lehetsz destruktiv es kiveheted egy nem kello, regi barmibol, de csodaval hataros modon, a Zilog ma is elo ceg, a Z80 pedig lassan 50 eve van folyamatos gyartasban. Igy vehetsz ketes eredetut az Aliexpress/e-bay oldalakrol, de tokeletes peldanyt az elektronikai boltokbol is (pl. tme.hu vagy digikey.com).
Nalad egyebkent az ali/ebay is jo lehet, mert neked nem 20MHz-s peldany kell, hanem 2, igy neked jo az az alis, ami eredetileg 2MHz-s, de at lett festve pl 8-10-20 MHz-nek. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #92815 üzenetére
Egy google kereses mindig segit
Ez ugyan, egy masik revizionak tunik, de elegge hasonlo. Itt jol lathato, hogy egy Z80 lenne ott.
-
válasz
envagyok #92796 üzenetére
Nagyjából átfutottam. A midi akkor azért nem stoppolt nálam, gondolom, mert az aweutil /s mindíg benne van az autoexecben. A többi hiba meg elkerült
, valamint azok nem is hibák sztem, ezek annyira zseniális kártyák hogy hibáról értelmetlen beszélni. Minden utasításra jó választ adnak(még a gagyi HDMA problémás Vibra is, ott a driverben lehet gond ? ), néztem saját kóddal is. Initet és rezidens hangerőt írtam hozzájuk.
Awe64 : van asszem 4, 3 sima és egy Gold. Külső midim nincs, elég drága és ritka már. A Goldon van SimmConn panel/32MB EDO, elég az, pont belefér(26MB a 28- ból) a kedvenc Roland minta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest