- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pista0001 #114017 üzenetére
P1-hez inkább Win95 OSR2 és DOS kombó való, elve még az SD ramos lapok többsége is 128MB-ot kezel maximum. Celeron 300A/333 tuningolva jó win98-hoz voodoo 3 2000/3000-es kártya mellett.
Pentium II tuning nélkül gyengus már XP-hez, Windows 2000prof. való hozzá, azzal nagyon hasít a PII Xeon is egyébként.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pista0001 #114015 üzenetére
Nagyon modern gépre hiába rakható fel, de ha idővel bejön bármiféle gebasz, akkor nem egyszerű újrarakni a rendszert. A legpraktikusabb PIII tualatin Celeron és hozzá univerzális AGP-s X4-es DDR-es alaplap ami megy voodoo kártyákkal is, AGP 8X-hoz már vagy S754 vagy S775 való. PCI-E alapon is megoldható a jó Win98, csak lesznek játékok amikhez nem létezik jó driver, és pixelhibák/villódzások lehet egyes esetekben, nagyjából 2002-es év az utolsó ahol lehetnek ilyen problémák, 2003-as címeknél már nincs!
Core 2 Duo vagy Athlon 64 X2 nagyon jó 7800GT/7900GS kártyákhoz amivel Win98 alatt minden késői játék kimaxolható maximális élsimítás mellett 1024p felbontáson. -
válasz
Pista0001 #113941 üzenetére
A nagyon gyorsa P4-ről jutott eszembe apósom első gépe. Tudom, hogy nem retró, de azért jellemző a korra.
Neki nem kell! Feleségemnek is mondtam, de csak a vállát vonogatta. De kezembe akadt egy Compaq SFF P3-mas 2002 tájékán. Talán 733-866 közötti P3 lehetett a cuccos, hozzá való kis monitorral kompletten, nem hagytam akkor selejtezni, csak a csomiig. Nade a lényeg, hogy az öreg úgy rákapott, hogy ő húzta be a barátait, azon cseteltek webkamerával, ha nem tudtak találkozni. Aztán kibújt belőle a mérnök, tervezgetett rajta, lett újabb gép, tuner kártya, digit fényképező és hozzá ami kell. Fiam vele kezdte el a support tanulását, mert egyre több dolgot lepasszoltam neki, mondjuk 'Egy kártyát te is ki tudsz cserélni' felszólítással.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #113450 üzenetére
"Ramból sose lehet elég." - ezt épp nekem mondod?
A 366-osomban akkor volt 192MB RAM mikor a nagy gépekben még 128 volt a menő, de álltalában 64MB-al jöttek az ilyen teljesítményű gépek. Aztán volt 466-osom 768MB RAMmal (szerintem már mindenki unásig tudja a történetet, hogy hogy és miért) amit 384MB RAMal adtam el, és az volt az egyik selling pointja, hogy milyen sok RAM van benne.
Athlon XP-s korszakba eleve 640MB RAMmal léptem bele, és 2GB RAMmal nyugdíjjaztam, mikor ez az átlag embernek a 256-512MB esetleg 1GB RAM időszaka volt.
A Core I3 4330-at 2014 január elején 16GB RAMmal kezdtem, akkor amikor 4-8GB RAMokkal javasolták még a gépeket. Aztán 2020-ra abban is 24GB RAM lett. Most épp úgy vagyok 32GB RAMmal, hogy tavaly meg előtte 48GB volt, és most is igazából csak egy döntés és pár perc kérdése lenne az egészTe is jól teszed, hogyha a rendesnél többet raksz bele, a sok RAMnak hátrányát még nem láttam. (maximum azt, hogy fölösleges)
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #113090 üzenetére
Igen Win 7-re gondoltam.
Én anno még az Athlon XP-re is feldobtam 2009-ben, (akkor már 2GB RAMom volt hozzá, ami DDR1 volt), de a Phenom 9500-on kezdtem igazán használni (2009 decemberében, mert a Phenom 9500 is eleinte XPvel volt), ami még vastagon DDR2 volt nekem. De a DDR3-at tényleg végig kísérte, én végül 2021 tavaszán váltottam el róla Win10-re, kényszerből, mivel az új gépemnek már nem voltak driverei Win 7-re. -
válasz
Pista0001 #113118 üzenetére
Majd takarítok, mert poros mint állat, utána lövök fotót. Takarítás nem az erősségem. Mondjuk egy nagytotálba még 20mm- es obival sem férne bele, a 4 óriás doboz, a szoba sarkaiban +center középen, a Kenwood erőlködőn vannak. Ezek csak külön befoghatók, a 2 pár studio és a bögreszettek persze nagyjából beférnek a pulttal együtt.
Ízelítő, pár hangkártya :
És az ász kis kínai filléres, mely lenyomja a fenti fotón látható 3x drágább Onyx- et is, konkrétan nem bírom abbahagyni a zenehallgatást vele :
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #113087 üzenetére
Azért az, hogy Win98-tól W11-ig minden megy rajta már eleve sokoldalúvá teszi. Emiatt retroban kb minden időszakhoz jó (nekem pl a retro igényem 99+%-át lefedné, a Win 95-höz és a 3.1-hez időarányosan nem volt 0,1% közöm PC-s pályafutásom során), még ha egyáltalán nem is autentikus. Manapság meg tényleg nem a legjobb, de 18+ éves rendszerről beszélünk.
Még Win-re is elmegy szódával "csúcs" gépnek, csak inkább megjelenéskorinak és nem kifutó korinak. Bár, kifutás kori csúcsnak még egy I7 4790 alapú gép is vitás lehetne éppen...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #112807 üzenetére
Igen, ezek is benne lehetnek. Mondjuk én személy szerint hatalmas kockázatnak látom azt, hogy valaki az adatait csak online tárolja, akkor is ha pár dollár.
Ahogy a streaming cégekkel is megvan a baj. A virágbolti verziókat meg egy ideig tárolni is kell, szóval ott pont nem baj a sok hely.
A gamer meg pont elfér 1-2TB-on (ami az SSDk asztala mostanság) hiszen az ember egyszerre max 5-6 nagyobb AAA címmel játszik egyszerre, azok még 100GB-ossával is "csak" 500GB.Az árakat mesterségesen tolták fel, még 2012-ben az árvíz után, aztán valahogy sokéven keresztül otthagyták, mondván az emberek úgyis megveszik. Csak sajnos elszámolták magukat. Amikor kezdett az SSD terjedni, egy ideig csak kiegészítő meghajtónak, leginkább csak a Windows meg 1-2 program fért rá (emlékszem mikor még 32-64GB volt egy SSD jellemző kapacitása) még elment, hogy az emberek megveszik a drága HDD-ket is, mert kell, de sajnos tartósan fent felejtették a HDD árakat, és ez azt okozza, hogy a HDD az átlag embernek egyre inkább kiváltódik.
Mindenestere ha mondjuk 201-ben megkérdeztek volna, hogy szerintem 2025-ben mekkora lesz egy átlagos otthoni PC tárterülete, aligha mondtam volna azt, hogy ugyanannyi kb mint most, ugyanaz az 1-2TB ... Pedig a szomorú valóság az, hogy így van.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #112748 üzenetére
A "Tesco titok" c. kiadványt pont akkor olvastam mikor a Tescoban dolgoztam diákként xD
Ahogy látom azért te is fel vagy szerelkezve winyókkal.
Nekem az első SSD egy OCZ Vertex 3 120GB volt, és bitang gyors volt, meg nagy előre lépés. Utána a többi SSD-met nem éreztem gyorsabbnak nagyon még az M2-t se. Kivéve mikor tavaly ilyenkor tönkrement az ADATA, mert akkor HDD-re kellett váltsak pár napra. Nos, HDDvel a rendszer még 48GB RAM mellett is fájdalmasan lassú volt. Utána a Samsung 980Pro M2, maga volt a csoda -
válasz
Pista0001 #112776 üzenetére
Az 1.5TB Green belassult, irdatlan ideig tartott a mentés másik vinyóra, akkor undorottam meg a WD- től. Mondjuk ma már az olcsó tárolók korában nem gond, alap hogy a fontos adatok a gépen + még 2 féle adathordozón a fiókban is mentve legyenek.
Viszont a WD élmény megmaradt, nemcsak nekem, sokan bexopták a parkolómániás Green szériát.
A Seagate gagyi SMR laptopvinyóim már régóta túllteljesítették az Enterprise szintű sokéves TBW- t, semmi bajuk, mennek mint állat. Ugyanígy a kommersz Toshibák is. -
válasz
Pista0001 #112748 üzenetére
Winchesterek nálam valahogy az alábbiak szerint alakultak.
- 1991 - 40 MB MFM
- 1992 - 80 MB ?
- 1993 - 210 MB Quantum - nagyon gyors volt
- 1995 - 420 MB Conner - rosszul esett, hogy sokkal lassabb lett mint az előző, de legalább lett helyem
- 1996 - 1,7 GB Quantum Fireball - brutális állat gyors volt. Akkor jött be a sorozat, a csodájára jártak.
- köv években volt pár egyre nagyobb Quantum Fireball
- 2000 - 30 GB IBM Deskstar DTLA-307030 - nekem ez volt az utolsó csoda HDD-m. Iszonyat gyorsnak számított, atom stabilnak is bizonyult.
- utána kommersz Maxtorok leginkább. Nálam nagyon beváltak.
2013 -ban fingott ki életem első HDD-je, WD 2TB, adatvesztéssel, akkor nagyon sokat tanultam hogyan juthatunk hozzá az utolsó kis bithez is még mielőtt végleg kilehelte a lelkét. E miatt majdnemhogy megérte.
10.000 rpm Velociraptor kimaradt, pedig az is egy érdekes állatfajta ahogy olvastam róla. -
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pista0001 #112516 üzenetére
az Broadwell-EP Xeon E5-1650v4 6c12t is levette magat ~3-5W-ra meg 1200MHz-re idle, kulonben meg 4GHz-n tekert, ha az kellett
ezek T meg L-s CPU-k nem alapjaraton ketyegve fogyasztanak kevesebbet, hanem kisebb a max orajeluk es azert
ilyen speedstep temat mar a desktop foglalatos K7-s mobil Barton is tudott 20 eve is
az sem mindig tekert 1833MHz-n, ha kell, ha nem
Abit KV7-s KT600-s DDR-s anyulapban volt egy ilyenem anno
az A64-ktol kezdve meg alaptema volt a Cool'n'Quiet funkcio
[link] <-2002 -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pista0001 #112496 üzenetére
szerinted ez a fogyi mennyivel kevesebb idle allapotban, mint egy barmi massal lenne?
ezek csucsban(!!) nem mennek egy x orajel fole, ezzel van megfogva a max fogyija
de idle allapotban ugyanannyi az orajele meg a Vcore-a, mint a csucsverzios CPU-nak is
ilyenkor par W-t eszik csak barmelyik -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #112493 üzenetére
Akkor meg eleve az USDT-be kellett volna rakni.
Nálam erősen nap milyenségétől függ, hogy mennyit megy a gép de amikor bekapcsolom (mert van olyan nap, hogy nem), akkor azért egy 2-10 óráig megyen. A fogyasztás pedig nem is annyira amiatt lényeges, hogy IDLE-ben hány W-ot fogyaszt és az megdobja-e - a más miatt amúgyis combosabb villanyszámlát, elvégre valljuk be még egy gamer PC is keveset fogyaszt olyanokhoz képest, mint mosógép, hűtő, mikró, porszívó, légkondi, mosogatógép, villanytűzhely stb. - a villanyszámlát, hanem, hogy mennyire necces lehűteni. Jól szellőző nagy PC házban persze még olcsóbb hűtővel sem gondilletve, hogy milyen a "zajártalom" mellette.
Azt meg halkan említem meg, hogy eleve relative hangosan zúgó PC-k mellett nőttem fel, aminek a csúcsa minden bizonnyal az 1466@2669MHZ-es Athlon XP volt, ugyanis ott 5000+ -on pörgött a hűtő folyamatosan (és Win alatt sem vette vissza az órajelét, ahogy a húzott GeF3 sem). Ehhez képest az elmúlt két PC-mmel nem egyszer jártam úgy, hogy kikapcsoltam menetközben mikor visszaértem mellé, mert annyira csendes volt, hogy nem tudtam, hogy megy -
-
zotyesz66
őstag
-
válasz
Pista0001 #112496 üzenetére
Ez az rx6300 kártya 4.0 4x-es, egyértelműen modern platformra készült ugyanakkor 3.0 4x-en sem hiszem hogy lassabb lenne. Szerintem 2.0 4x valamennyire már visszafogná de úgy is bőven igen jó teljesítmény/fogyasztást hozna.
Gyerekek gépében válltana ki már sokadik videókártyát. (GTX650-es volt benne de bios moddal kinyírtam majd kell külső íróval javítani, most HD7750-es van ami elégséges de jobb lenne valami gyorsabb, R9 380-as valamiért cseszik menni a gépben de másikban jó, RX580-ast kapok még egyet de az zabál és nem kell ennyire erős, így inkább low power modern kártya lett. Intel A380/IrisXE lett volna korábban de régi játékok kompatibilitása miatt inkább eladtam, nvidiának meg nincs semmije modernben, azaz valami quadro P400 ilyesmi lett volna még jó.
Ja és az RX6300 röhögve átépíthető passzívra a maga 30w-jával.L-es xeont használok 2618Lv3-ast (75w) Dell T5810-esben, de maga a low power részt ki is nyírtam azzal hogy turbo hacket raktam rá (8mag 3.4ghz all core turbo, -50/-50mv core/imc), így olyan furcsa eset állt elő hogy fullra kiterhelve ugyan annyit fogyaszt mint egy 1620v3 (140w). Persze leginkább benchmarkok alatt de valósan nyilván kevesebbet.
E3-1220LV2-t tudom ajánlani ha v2-es kell, a maga 17w-jával könnyű passzívra építeni. Illetve akár melyik modern procit (v1,v2-est is szerintem már lehet) TDP állítással (szoftveresen quickcpu-val lehet windows alatt de némely biosban is van TDP beállítás lefelé)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #112486 üzenetére
"elsősorban a fogyasztás, másodsorban a teljesítmény fog dönteni" - egy kis hörcsög rohan a mókuskerékben és az látja el energiával?
vagy mi lehet a szempont egy ilyennél, mikor upgradel az ember, de igazából nem a teljesítmény hanem elsősorban a fogyasztás számít. Számít ezutóbbi, én is ki szoktam emelni, de hacsak nem valami extrém fogyasztásról van szó, akkor minden esetben a teljesítmény az első.
(Még akkor lehet ez ilyen fontos, ha valami olyan gépben van ahol nem tudod lehűteni pl mini pc)Mindenestere kiváncsi leszek a konklúziódra.
4C4T 3200/3600 6MB csere 4C8T 2700/3900MHZ 8MB -re. Ez így paraméterek alapján jó csere lenne. -
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pista0001 #112223 üzenetére
ebbe eredetileg egy C2D T7250 technika volt meg 2x2GB RAM es a 54Mbps Wifi es 80GB HDD
SSD-t mar masnap megvettem bele, mert a HDD-vel 2-3 percig boot-lt a Win7-x64 is rajta
abbol lett felpimpelve igy.... 10 eve megvan
Dell dokkolo meg Dell szivargyujtos autos tolto is van hozza
standalone ECU-t programozni vettem meg anno, mert van rajta hardveres RS232 isebbe ennel eggyel nagyobb orajelu CPU-t lehet csak belerakni 800 FSB-sekbol, de az 3x annyiba kerult volna +200MHz-ert, mint ez
a 1066 FSB-seket ez nem is tudja -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #111867 üzenetére
Én is láttam ilyet, de általában a megadott minimális konfignál alacsonyabbal nem nagyon érdemes próbálkozni. Azért vannak kivételek, pl ha pár éve I5-öt írtak minimumnak (4C4T időszakban) az garantáltan ment I3-on is (2C4T). Sőt, mostanság is láttam olyat, hogy I7 a minimum de I5-ön is megy, úgy látom magok tekintetében ez nem olyan éles határ.
Mikor régen játékteszteket csinálgattam, akkor a gépigényt úgy adtam meg, hogy :
minimum gépigény : Az általam legkisebb ismert konfig amin még elfut, ha ezt nem tudom tesztelni, akkor a hivatalos minimum igény
Ajánlott gépigény : Ha jól ment, akkor az amin teszteltem, vagyis az aktuális gépem, ha nem, akkor a gyártó által megadott ajánlott, esetleg annak is felé lőve ha indokolt volt.
Később a gyári adatokat használtam, csak odaírtam, hogy én min játszottam, és azon milyen tapasztalataim voltak. -
-
ityam
őstag
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #111530 üzenetére
Rákerestem, és támogatja a Xeont.
A legjobb választás az E3-1286 V3 lenne, ami 4C8T 3700MHZ és 4100MHZ turbo. Gondolom ez arany áron lesz, de ez kb a I7 4790-el egyezne meg, sőt 100MHZ-el még gyorsabb is.
Ezután az E3-1285 v3 és E3-1280 v3, ami egy az egyben I7-4790, utána pedig az E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3 kvártett áll, ami az I7 4770-nek fele meg. Szóval választék az van, kérdés ezek mennyibe lennének.
Az epic az lenne, ha emellé támogatná az ECC RAMokat ilyen esetben, mert akkor pláne nem sajnálnám belőle a 32GB-ot
Egyébként ez a vonal most felcsigázott, mert így kipipálhatnám a Haswell Xeon rendszert is, ugyanakkor a régi gépet jelentősen feljavítanám, és még mindig tudna lenni egyfajta "Win 7 max" gépnekem az a gyakorlati tapasztalatom 2014-2015 vonalon, hogy egy magas órajeles I3-al jobban járt az ember mint egyalacsonyabb I5-el, és egyelőre nálam is ez a helyzet itthon. Hangsúlyzom, Win 7-el, mert én 2021 márciusáig Win 7-et használtam, és mindent azzal mértem. Valamint nyilvánvalóan ezen a gépen is maradna a Win7, mert szerintem Haswell mellé az való.
Plusz az én esetemben az I5-ösöm asszem 3GHZ-es (nem emlékszem pontosan a tipusára) míg az I3-asom 3700MHZ-en megy, és mindkettő 4T proci, csak épp az I5-nek van 700MHZ hátránya.Egyébként épp ma bővítettem és telepítettem win-t egy következő (fogalmaim szerint már minimum is fél retro) gépre : I5 2500K, 8GB RAM, Radeon HD4600, 1TB SSD (ez volt a bővítés, egy 500GB-os HDD helyére ment). A Tulaj rá se ismer(t) a gépére sebességben, pedig még ettől függetlenül javaslok neki +8GB RAMot. Igaz Win 10 ment rá, oda meg nem árt.
Igaz a Nehalem ennél is egyel régebbi, azoknál emlékeim szerint még a 4-6-8GB RAM volt a menő, a nagyon high-endeknél meg a 12GB. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #111505 üzenetére
Fogalmam sincs. MSI Z97 Guard Pro a lap neve. Mondjuk jó ötlet lehet akár, ha támogatja.
Itt az I7, 32GB RAM nyilván a platform kimaxolása lenne. Ha a praktikusságot nézzük, elég a 16GB RAM is, hiszen ami tényleg profitálna a 16 VS 32GB RAM különbségből, annak jó eséllyel az I7 4770 is kevés lenne...
Nem mellesleg ha már CPU, igazából az I5 sem biztos, hogy olyan nagyon jó megoldás, mert igaz, hogy 4 mag, de jó alacsony órajelű, míg a most benne lévő I3 (4170) meg jó magas órajeles (3700MHZ), és a kor játékai még a sok MHZ-es magokat szeretik, a több szállal meg alapvetően nem annyira tudnak mit kezdeni. Emlékszem, hogy 2014-2015-ben bizony gyakran előfordult, hogy az I3 4330-am jobbnak bizonyult játékra, mint egy-egy kisebb I5 ... (pedig akkor még több tízezres árkülönbség volt még köztük).
Alapvetően még a I3 4170, 16GB RAM és RX570 8GB is elég lehet, ha veszek egy 2017-et mondjuk ahol egy 2014-es gép van feljavítva 2017-es kártyával, teljesen valid és korhű lehet, ráadásul gyanítom, hogy 2020/21-ig egy játékkal sem lenne problémám. -
válasz
Pista0001 #111105 üzenetére
Nemrossz persze.
Phenom II helyett i5 760-nal csináltam hasonlót - nem hasonlítható, az i5 sokkal kevesebb TDP- vel elvan. Nem néztem most perpill cpuworld- on, de mindenképp az i5, ami sokkal-sokkal modernebb szilícium, és ezen nem változtat az sem hogy mit írnak gyári TDP adatra.
Mostani első gyorstesztekkel pld a Vishera @4GHz nagyjából fele teljesítményt ad mint a Haswell Xeon @2.6GHz- en/ez pedig nagyjából egy erős @2.6GHz i7- nek felel meg. Persze ezek a teljesítmények.Visszatérve a házakra és a hűtésekre, a Phenom-II nálam is durva szellőzést kap - ThermalTake M9.( a vánszorgó Vishera is profi házban).
Haswell Xeon szintén nagyon profi szellőzésű Sharkoon házban(ez jobb bármelyik háznál).
Azonban nagyjából azonos körülményeket teremtve is, az AMD minden esetben elmarad az Inteltől, ez így volt régen is, így lesz a jövőben is sztem, hacsak nem történik valami hatalmas földindulás. -
válasz
Pista0001 #110936 üzenetére
Pont így voltam W500-nál tavaly, illetve kaptam egy T500-at haveromtól pár hónapja, az is végstádiumban volt zsanérilag, már alig lehetett becsukni, pedig egy szép állapotú, valószínű keveset ment gép. Por se nagyon volt benne.
Az alis-ebayes új genuine zsanérok elfogytak, most már csak olyanokat küldenek, amik utángyártottak és kifejezetten alacsony minőségűek, ráadásul nincsenek normálisan síkosítva se.
Múltkor olyan zsanérpárt kaptam ebayről, hogy a bal oldali gyári de használt, a jobb oldali új, de utángyártott volt.
Megfelelő síkosítás és fogóval 15 percnyi hajlítgatás után egész jó lett, illetve egy hőlégfúvós hevítés-WD40-kimosás-síkosítás után a már beállt gyári zsanért is sikerült megcsinálnom egész jóra, eltettem tartaléknak.Jó kis gép még mindig a T500.
Mindig használgatom kicsit, mikor elém kerül, bár ezt el fogom adni nemsoká, mert tök fölösleges, mindent amit lehet rajta gémelni, inkább W701-en gémelek bár, ez lehet, igazságtalan összehasonlítás (de hát DX10 éra mindkettő).
Van még eltéve egy működő W500 alaplapom is, őrizgetem hogy egyszer csinálok belőle valamit, de sose kerül rá sor -
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #110871 üzenetére
Használtam kb 2 évvel ezelőttig 4850et és 8800gt-t, de nem mint retró kártyát, hanem mint fő kártyát, azok is 512 megásak voltak. Vagy szinte teljesen üresen állt a vram, vagy pci-en keresztül swappelték a contentet maguknak. Ezzel nem is volt semmi baj, amíg régebbi drivert használtam, az újabbak bugosak és lassúak voltak, ott komoly akadásokat és fps dropokat okozott, ha elfogyott a VRAM, a régebbiekkel meg se érezték.
-
-
válasz
Pista0001 #110487 üzenetére
Ez volt a másik amitől tartottam, mikor 8 centis házra váltottam vissza a 12 centisről.
Semmi gond nincs már belőle szerencsére, mert lehet eleget tenni bele, hogy meglegyen a szükséges légszállítás, és a Noctua ventik hangját sem hallani, főleg hogy közel sem kell max fordulaton járniuk. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #110441 üzenetére
Jó, nyertél
Mondjuk azt megjegyzem, hogy 2002-ben a nyári szünet kezdete előtt vagy 2 nappal adtam el a 466-ost (és pont akkor nem volt barátnőm sem, egy évvel előtte ugyanakkor és egy évvel utána ugyanakkor is volt, de pont akkor nem!) és majd aug elején jött az 1700-as Celeron, addig bizony tömény unalom volt a szünet. De hogy ne örüljek akkor is csak egy 2MB-os VGA jött bele. Alig vártam, hogy GTA3-azhassak. Nagy késéssel tudtam csak elkezdeni, mert a megjelenésekor nem volt olyan VGA-m amivel ment volna, sőt a CPU-m is harmat gyenge volt hozzá, 466@766MHZ, és egy kölcsön GeForce 1-essel játszogattam 192MB RAM mellett, csak a nagy tuning miatti melegedés miatt állandóan fagyott meg újraindult a gép
ráadásul ilyenkor hang sem volt mert a hangkártyát is ki kellett venni. Végül két hónap teljesen gép nélküli időszak, után az 1700-as Celeronom megérkezett és már csak egy bő hónapot kellett várjak a GeF2 MX400 64MB-ra, és csaphattam is neki. Enyhe szépséghiba volt, hogy másnap kezdődött az új tanév első napja ... (illetve, hogy az előző iskolai év végére mindenki végig vitte aki számított az osztályban). Emellé imádtam, és csodás időszak és emlékek társulnak hozzá. Érzelmi alapon de mai napig nekem ez a nagybetűs GTA. Pedig egy kiforratlan valami. (most toltam elég sokat a GTA 3 definitive editionnel)
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #110418 üzenetére
Ez ilyen modern "kinai" cuccnak tunik. Ehhez hasonlo "kombo" cuccom van (https://vi.aliexpress.com/i/1005003109016816.html, Innostor IS611 chipset), ezen tobb regi HDD nem megy. Van egy 10ezer eves, korabeli FireWire+USB 2.0 to PATA 3.5" hazam, valamilyen idoszamitasunk elotti Oxford Chipsettel, az latta a "lathatatlan" diskeket is. Szoval, ha USB-vel akarsz PATA-t piszkalni, celszeru "modern" helyett, regebbi chipsetet tartalmazo cuccot valasztani. A modern chipset abszolut lowend, a regi pedig lehetet highend is.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #110413 üzenetére
Már egy ideje keresgélem a régi vizesblokkjaimat, de nem találom sehol. Tudtommal nem adtam el egyiket sem, és a többi korabeli vizes cuccom mind megvan, szóval egyszer csak meglesznek azok is...
Megtaláltam viszont végre a S370 réz hűtőimet, régóta kerestem azokat is.
A jobb szélső Titan, a másik talán valami brand gépből van.Találtam "modding" cuccot is, külső vízhűtés csöveihez való az egyik, a másik fénycső kapcsolójához szerintem.
Merevlemezeket is találtam, ezeket kezelheti vajon a VIA vagy az Nvidia Athlon XP korabeli déli hídja? -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #110403 üzenetére
Igen, ez pont ez a 2003-2004-es időszak. Vagy a procin spórolt, vagy azért vett TBred B-t, mert úgy volt vele, hogy tuning nélkül olcsón úgyis behozza, ha nem is a Baron szintet de a közelébe ér.
2003-ban pl volt egy időszak amikor az 1700+ az mindössze 12 ezer ft volt. Egy Tbred B 2700+ meg 72 ezer. Na most az általam szerzett 1700+-osok mind mentek kivétel nélkül 2700+-nak ... Aztán jött később a Barton, ami persze a csúcs Tbred B-khez árazódott. Még, sokkal csábítóbb lett hirtelen az, hogy vesz az ember egy 1700+ / 2000+ -os jobb Tbred B-t és felnyomja 2200MHz-ig. Majdnem a csúcs Barton számai jönnek, csak itt-ott marad le, cserébe igen szép összeg a zsebébe marad (a konkrét példámnál mondjuk 50-60 ezer simán, ami akkor egy havi fizu volt majdnem); amit aztán el lehet locsolni jobb VGA-ra, több RAMra vagy nagyobb HDDre. Ezt pedig ügyesen adagolva még használhatóbb is lehet a gép, mintha mindent procira öntene.
Meg aztán az is lehet, hogy úgy volt vele, hogy vesz egy jó alapot, aztán nagyobb CPU és VGA meg mehet bele később. Vagy egyszerűen csak irodai gép volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #110396 üzenetére
Akkor az már egy későbbi gép lehetett. És ahogy írod is folytatásban, 2006 tavaszi. Akkor már bőven volt KT600 sőt, KT880 is.
2006 tavaszán már csak elvétve nyomtam ki Athlon XP-ket, vagy a letárolt válogatott 1700+-ok mentek ki jól meghúzva (2200MHZ-en adtam át eleve) vagy 3200+ Bartonok mentek még. De akinek nem nagyon kevés pénzből kellett gép azt már az S939 vagy méginkább Pentium D irányba tereltem. Aztán nyáron megjött a C2D, meg kora ősszel az S939 X2-t is láttam (akkor igazolódott amit gondoltam, hogy hosszabb távon 939-re lesz érdemes építeni - ezáltal az S754-et teljesen kiejtettem a kínálatból). De az már erősen kezdett más világ lenni mint 2006 (számomra legalábbis) gyönyörű tavasza.
Nem mellesleg én is 2006 tavaszán ugrottam át 512MB-ról 1GB RAMra, sőt azon év nyár végén lett a napi órajel 2200MHZ helyett 2669MHZ.2005 végén 2006 elején azért PII 400MHZ elég kemény lehetett napira. (ejj, ezek a rablók is, pont a jobb gépet vitték el
)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #110381 üzenetére
A KT333/400 anno nagyon elterjedt volt, mint olcsó megoldás. A KT600 már komolyabb volt sokkal, és SATA is ott jelent meg (meg persze az NFcore2-n), tehát akkor tuti, hogy KT600-as lapod lehetett.
A legkomolyabb a KT880 volt, ami sok tekintetben már az NForce 2 Ultra-t is túlszárnyalta, csak két nagy baja volt : Egy, hogy nagyon későn jött a többi chipsethez képest, kettő, hogy ehhez képest drágább volt mint az akkor már nagyon jól bejáratott NForce 2-es lapok. -
válasz
Pista0001 #110345 üzenetére
Nekem a S462 nForce oldalon az a gondom, amit már gyakran írtam, és természetesen egyedi lehet és/vagy az itteni ellenvélemény -
- Bartonnal félek hogy kiolvasztja a proci magát a procifoglalatból
- Prescott ehhez képest jéghideg, ez természetesen már korábban is vitaalap volt, sokszor postoltam, nézeteltérések alapból, viszont nálam ez van. Sokkal modernebb volt annó az Intel gyártástechnológiája, és sokkal hűvösebb a Presi, mint annó a Barton. Hab a tortán hogy a Barton marha jó proci, de csak kismértékben tuningolható, evvel ellentétben a mezei D0 3GHz Presi lazán megy léghűtéssel 4150MHz- et is...tehát nincs verseny.Prescott kazán - ilyen hsz- ok nagy valószínűséggel jönnek, ezekre nem is válaszolok már, mivel kifejtettem korábban, több paraméter alapján is hogy ez miért nem igaz, ill retró hiedelelem - a rertró hiedelemekből már rengeteget sikerült cáfolnom az évek során.
Visszatérve a Barton vonalra, a KT600- ban a Barton is hideg, az igaz a fentiek alapján hogy a Prescott tuningolhatóságágát nem fogja elérni, de legalább a Via- ban használható ésszerű/tuningolt órajelen is, nem kell tartani attól hogy kigyullad a gép.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #110322 üzenetére
Én is igyekeztem DivX-et tölteni, de nem mindenből, mindig volt elérhető. Pl anno a Bangkok Hillton c sorozatból én csináltam meg a magyar DivX release-t, és töltöttem fel. (a kép forrása DVD-s volt, szinkron máshonnan volt, összeraktam és DivX-ben feltöltöttem)
Időnként kellett ilyeneket csinálni, és akkor jól jött a HT, ha netalán közben az ember mást is akart a géppel mint a folyamatjelzőt nézni. Még később persze már 4GHZ-es Pentium D805 volt erre a célra, az Athlon XP mellett. Előbbi(ke)t sajnos rendszeresen el kellett adni, hogy legyen pénzem, de akkoriban mindig csináltam helyette gyorsan másikat. (nagyker áfamentes áron megjött a gép, összeraktam tesztelés címen hazsnéáltam, mikor kellett a pénz eladtam normál áron, haszon bezsebel és már készült is az új gép)
Aztán meg ugye jött a Phenom 9500 ami 4 magos volt, és így könnyebb volt már ez.Egy haverom Franciaországban él, neki már 2005-ben 15/1Mbites netje volt, aztán a 2020-as évek elejéig az is maradt (ADSL2), bár aztán emelték 24Mbitre.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #110308 üzenetére
Nekem a Digi itt mai napig nem elérhető, pedig már a 2000-es évek végén láttam, hogy az lenne nekem a legjobb. Főleg nagy feltöltési sebességét irigyeltem, de a down is tetszett. 2000-es évek közepén akkori barátnőmék lépcsőházában hirdették, 10-20Mbites feltöltéseket akkor, mikor én letöltésben nem értem el annyit, és mindezt az én netem árának feléért. Sokat is arányjavított nekem a csaj
A filmeket akkor te is lekonvertáltad DivX-be ahogy én
Emlékszem nekem emiatt volt nagyon fontos egy HT-s CPU, később meg inkább 4 magos. (mondjuk a 4 magos Phenom 9500 és a 2 magos HD3870X2 CPU+GPU kihasználó konvertálásokban már nagyon ütött a maga idejében).
Igen, a telefont (és annak bekötését) is hozzászámolva, már lehet, hogy pariban volt a kettő. De nekem pl azért nem volt lényeges, mert szüleim ragaszkodtak a dual ISDN adta két telefonvonalhoz (munka miatt kellett faternak az egyik vonal, muter meg állandóan cseverészett a másikon), ráadásul a matáv/Té emiatt az ADSL-re kedvezményt is adott, így valahol a közepes Chello árában jött nekem az 1Mbites (később 2, majd 8) Mbites ADSL, két telefonvonallal. Ráadásul én nekem csak az ADSL részt kellett fizetni, a telefont nem is, szóval még olcsóbban is megálltam, mindezt forgalomkorlát nélkül. Cserébe szarabb volt a feltöltésem.
A másik jelentős ok pedig az volt, hogy míg ADSL-t 2004 dec 28-án szereztem, addig UPC csak 2007-ben jött a faluba, így "elkésett". Ennek ellenére jó volt, mert 2012-ben tudtam rájuk váltani amikor a Tré már vállalhatatlan netet adott (4Mbitet is alig tudta stabilan, havi 8K-ért, a UPC meg 30Mbitet adott 3200ft-ért).
Aztán, hogy a történelem ismét forduljon, a manapság UPC-ből Vodává, és Lölő internet szolgáltatójává avanzsált, rommá züllesztett infrastruktúrás vacakkal vagyok nagyon eléegdetlen, az árat folyton emelik, miközben hónapok óta szenvedek a connect-disconnenct-connect-disconnenct-connect-disconnenct-connect-disconnenct-connect-disconnenct (mindezt kb 1-2 mp-nként) problémától. Százszor jelentettem nekik, néha megjavul egy időre, de végeredménybe véve max pár napon belül mindig visszatér kora tavasz óta. Arról nem is beszélve, hogy csak idén volt két négy napot is elérő kimaradásom, meg két olyan ami egy nap körül volt. Szóval érik a T-re való váltás (Digi rendületlenül nincs, de jobban belegondolva ez nem csoda, hiszen családiházas övezetben még ígyis jelen van két nagy, ebből az egyik optikával). Már csak azért is, mert ez a technológia amivel a mostani netem van, már elérte a határát, és hír sincs arról, hogy fejlesztenének.Most nem tudom, hogy milyenek a szlovák viszonyok, de a 2000-es években nagyon durván előttük jártunk ebben a kérdésben. Sőt, ha van valami amiben (élelmiszer árakon kívül) megelőztük Ausztriát, akkor ez, ott jellemzően még mindig 100Mbit körül karistolnak, bár ott a terep is kicsit bonyolultabb. (Németországban 2020-ban, igaz elszórt hegyi tanyasi területen meg kemény 3Mbitem volt, fogtam is a fejcsim, mert akkor itthon már 500Mbiten toltam)
Egyébként a jobb nethez már gép is kell rendesen. Egy haveromnak 1/1Gigabit van (Digi) de egy C2Q + 8GB RAM + HDD + HD8470 konfigot használ napira, és néztem amikor tölt, a közelébe sincs a gigabitnek, de a gépe mégis gy néz ki mint amit 100%ban leterheltek, mert a gép nem is bírja. Sőt, ha HDD-re töltök, akkor nekem mikor elkezd folyamatosan írni, akkor nagyjából egy 350MBbitet tud tartani stabilan.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #110303 üzenetére
Azért megjegyzem, hogy a korabeli hozzászólásokat végigfutva, a Chello és a Chello plus volt a korszak legdrágább lakossági internetelőfizetése.
Akkoriban viszont - most magamból kiindulva - még a 15-17"-os monitoron szóba sem jöhetett, hogy egy filmet ne SDben nézzünk (650-700MB). Ha hébe-hóba valami csak DVD-n volt elérhető azt is letöltés után gyorsan átkonvertáltam, a DVD formátumot nem szerettem, mert alig láttam a különbséget az SD-vel, de a film 7× annyit foglalt, ami tárolási és mozgatási szempontból is problémás volt. Asztali DVD lejátszóm meg sosem volt, így ez sem volt szempont.
Az átlagos játékok 1-2 CD-n jelentek meg ami 700-1400MB, és akkoriban még főleg igaz volt, hogy hosszútávú kapcsolatban éltem a játékaimmal (jobban megnézve 1-1 kivétellel ma is igaz ez) így egy játék hónapokig elég volt.
Ha ebből a perspektívából nézem a 30GB 42 vagy legalábbis 21db filmre elég volt havonta, ami akkoriban bőven jó volt. (és mondjuk minden hónapban tárolni ezeket sem lett volna könnyű, bár állandóan írtam a DVD-ket, de a cikk írásának a pillanatában még asszem csak 2×120GB HDD-m volt).
A helyzet akkor árnyalódott volna nekem (ha Chellom lett volna) mikor 2005 elején öcsémnek külön gépe lett, akkor ugyanis, a játékos ízlés után szép lassan a filmes is kezdett elválni, plusz ő a közös multik miatt rengeteg hangkapcsolatot is fentartott. És ekkoriban mértem rendszeresen az adatforgalmunkat, a 30GB-ba ezután már kb sosem fértünk bele, de nem ritka volt, hogy 60GB-os keretet is elértük ketten együtt. Ami - lévén ADSL - nem érintett minket.
Ami viszont még a Chello forgalomkorlátjában nagyon jó volt, hogy csak belassították az embert, de plusz díjat vagy kikapcsolást nem vont magával, és végülis email/fórum ilyesmi elment 128/64K-val is, pláne, ha nem volt időbeli korlát.Ezzel szemben Szlovákiában nem volt ilyen jó a helyzet, főleg vidéken. 2005-ben egy kisebb szlovák netszolgáltatónak dolgoztam (W-system), ahol a következők voltak a csomagok :
64/64K - Limit 1GB
128/128K - Limit 3GB
256/256K - Limit 5GB
256/256K - Limit 10GB
és Anetta egy csaj aki külön fizetett (a csúcs csomag kb dupláját) 256/256 - nincs limit.A durva az, hogy ezek a csomagok, akkor drágábbak voltak, (egy ft-ban nomiálisan alacsonyabb szlovák bérszint mellé) mint itthon a hivatalosan korlátlan ADSL csomagok, ahol addigra az 512 volt a belépő, és 2Mbited is lehetett akár (nekem pedig 1Mbitem volt).
Ez persze vidék volt, mi két faluban szolgáltattunk, és azért ilyen volt, mert egy 1,8Mbites vonalat kaptunk Pozsonyból (javarészt egy olajvezeték alatt jött, de volt ahol a vasúti sín alatt) amit aztán a központból osztottunk szét, és ilyen sebességek is csak azért mentek, mert - mint minden internet szolgáltatónál - az volt az alapfeltételezés, hogy egyszerre soha senki sem akarja a maximális sávszélt kihasználni. Esténként ígyis voltak gondok, mikor sokan hazamentek, főleg mikor elkezdtek feljárni egy új videó megosztó oldalra, egy bizonyos youtube-ra.
Pozsonyban másabb volt a helyzet, ott a UPC akár 768-as netet is adott akkoriban, bár még mindig a nominálisan alacsonyabb szlovák bér mellé, drágábban mint itthon (az akkor már 1536, vagy 3072-est).
Az igazi nagy dobás akkoriban a svéd UPC volt, ahol 10Mbitet is lehetett lakosságilag rendelni, ráadásul a magyarnál is olcsóbban.
Meg a másik nagy dobás a berobbanó Digi volt, ahová a legjobb haverom el is ment dolgozni, miután a szlovák társaságnál leköszöntünk, lehet, hogy akkor nekem is ebbe az irányba kellett volna menni, de kicsit más utat választottam. (Számtech boltba mentem dolgozni)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest