- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #104571 üzenetére
Sajna kikoptak.
Magam részéről GF6800LE/7600GS/7600GT/7800GS vagy X1950GT/HD3850 a nyerő, ez mind megy P4 i865 és felette lapokban, régebbit meg nem nyaggatok ahová GF4 kellene.
Mindenre amit tudok használni, az a GF6200 PCI.Sosoem volt olyan játékom, ami GLIDE-ot igényelt volna (legalábbis nekem nem tűnt olyanak egyik sem, ment a fentebb sorolt VGA-kkal minden flottul).
így igazából a Vodoo nekem egy drága cuccnak maradt meg, amit én ki sem használnék. -
arn
félisten
válasz
DarthSun #104566 üzenetére
Pedig az elso tnt is jobban hasznalhato kartya a v2nel. En sose ertettem a hypeot… a v1 forradalom volt, a v2 folytatta, fel evig az volt a kiraly, de a tnt utan teljesen elveszitettek a fonalat. Szinte semmilyen ujabb ficsort nem tamogattak, agps texturazast hirbol sem ismertek, keves volt a texturamemoria, es gyaszosan alacsony felbontasuak a texturak. Kb fel-egy evvel kullogtak a piac mogott, a v2ot a megjelenese utan kevesebb mint egy evvel harmad aron adtak - szoval nem tudom milyen elokeloseg volt benne.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104560 üzenetére
Átlagfelhasználó esetén sem baj ez, mert a nagyobb disztribúciók alapból tartalmazzák ezeket a firmwareket néhány éve
Én a szoftverkörnyezetet fordítva érzem. Szerintem a linuxos alternatívák szinte mindenből jobbak a windowsos változatnál. Windowson kétes eredetű fizetős vagy shareware programokat kell használni a legalapvetőbb dolgokhoz is, linuxban meg nyílt forráskódú programok tízezrei vannak a repókban mindenféle funkcionalitás eléréséhez. Windowsra van egy két népszerű húzó title, de azon kívül semmi nincs rá, maximum a linuxos programok windowsra átportolt silány minőségű változatai, amelyek windowson programtól függően kb 10-80%-os sebességdeficittel működnek.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104555 üzenetére
Drivereket nem nagyon lehet linuxra telepíteni, mivel a driverek - jobb esetben - be vannak égetve a kernelbe. 1-2 driver van, amik le vannak választva, drivermodulként, és ezeket manuálisan modprobe-val lehet betölteni, vagy esetleg néha ilyen modulokat fordítani (pl ritka xgi videókártyák 2D display driverei).
Általában az szokott lenni, pl bizonyos wifi kártyák és hasonló dolgok esetén, hogy van egy zárt forrású firmware, amit be kell a megadott könyvtárba rakni, ahol a driver (ami már bent van a rendszerben) működni tudjon.
Amit te le akartál fordítani, az valószínűleg valami kamu driver volt, mert függőségük a drivereknek nem nagyon szokott lenni valamilyen c fordítón, és az adott kernel headerjein kívül.
xfi hd-hez nem volt szerencsém, csak sound blaster livehoz, az rendesen működik mind a mai napig. Legalábbis 48 khz-ig, a drivere valamiért nem kompatibilis nagyobb sample rate-val, bár életemben eddig 1x volt olyan, hogy valaminek 48 khz-nél nagyobb sample rate kellett volna.
De annyira azért nem rossz a helyzet. Sőt. Ha megfogsz egy ezer éves ISA hangkártyát, akkor az jó eséllyel szólni fog linuxon. Ugyanez nem mondható el már XP-ről sem, Win7-ről, újabbakról, nem is beszélve. Illetve, ha rádugsz egy nyomtatót linuxra, az is működésre bírható azért, ellentétben mondjuk windowson, ahol ha egy régi webkamerához, nyomtatóhoz 32 bites XP drivered van csak, akkor sok esélyed nincs, hogy mondjuk win10 alól azzal nyomtatgass/kamerázgass. Szóval ma már a linux sokkal kompatibilisebb, mint a windows, leszámítva talán a wifi vezérlőket, amik mind a mai napig tudnak csúnya meglepetéseket okozni.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104527 üzenetére
Igen, a dos a régi bios interruptokat és különleges memóriaterületeket bizgerálja, a csm bekapcsolásával ezek (látszólag) oda kerülnek, ahova kell.
Az egával szoftveresen visszafele kompatibilis a vga, szóval az nem csoda, hogy az fut.
Én viszont személyesen alacsony szinten vga-ra/egara/cgara (és persze herculesre) csak monokróm színmélységet programoztam, szóval a színkezeléssel kapcsolatban már bizonyára vannak eltérések, ha valaki nagyon alacsony szinten akarja, pl azt hiszem az ega és a vga palettát más interrupttal kell átállítani, és hasonló problémák vetődhetnek fel. Mert egyszerűen nem láttam értelmét a 16 meg 256 színnel való szütyögésnek. Főleg úgy, hogy egyes módok szín planárokat használnak. Szóval nálam a 16 szinű és 256 színű módok kimaradtak, és monokrómról egyből 16/24/32 bitre ugrottam (vesa/svga).
-
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #104343 üzenetére
Én a Toshiba féle Hélium mentes (max. 10TB) enterprise class. HDD-t ajánlom.
Nekem több is van belőle (perpill 6db). 2018-től kezdve vettem ilyeneket.
MG06ACA sorozat.
Az elődei is beváltak. 2-3-4TB-os modellek kb. 10-12 évvel ezelőtt amiket vettem tavaly adogattam el őket. Hibátlan volt mind.
Sok lemez/fej. Nem feszegették a határokat ezekkel.
Nincs belassulás, egymásra lapolódó írás (shingled recording).(Az ára nem biztos, hogy tetszeni fog.)
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104349 üzenetére
Valójában ma már mindenki évtizedekre vesz gépet, nem cserélik 2-3 év után, mert értelme se nagyon lenne. Átlagembernek asztali gépben ilyen i5 2400 szintű cumó szokott lenni. A laptopok persze újabbak, de azt is azért cserélik, mert széttörik, letörik a zsanér, megpusztul az akksi, és hasonló okokból. Szóval annyira azért nem csodálkoznának az első gen ryzenen sem.
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104345 üzenetére
Ironikus módon az egyszerűbb alaplapi SATA portok még általában kompatibilisek is szoktak lenni velük még core2 korszakból is. A baj a profibb eszközökkel van, pl usb kombó rackek, profibb alaplapokon az lsi vagy via chipsettel szerelt portok, sas/sata kombó csatlakozók, ezek sugárban kihányják a belüket tőlük, vagy 2 terára limitálnak. Olyan 2013-tól felfele általában már kompatibilisek a cuccok.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #104343 üzenetére
Előre szólok, hogy ezek az 5tb és afölötti méretű vinyók nem olyanok, mint a régi fél-1 terásak, hogy örök élet+1 nap, ha megdöglik is, max 1-2 fájl olvashatatlan lesz, stb.
Személyes tapasztalatom a 80-90%-os hibaarány 2 éven belül. És itt a hiba arányt nem úgy kell érteni, hogy lesz rajta 1-2 relokált szektor, hanem fatális hiba egyik percről a másikra
Fejhiba, tányérok komplett demagnetizálódása, kattan kettőt és leáll, 1 kbyte/sec olvasási sebesség terabájtokon keresztül... Tartós tejet ne vegyél nekik.
Ezen felül az alaplapok, rackszekrények, biosok egy része nem is kompatibilis a 2 tb fölötti driveokkal, úgyhogy nem is mindenhova tudod bepakolni őket.
Szóval ha ilyet veszel, akkor jobban teszed, ha szatyor számra hordod őket haza, és hetente backupolsz.
Mindegyikre ez vonatkozik, legyen az seagate, wd, toshiba, bármelyik modell, smr, cmr, héliumos, levegős, kb kosárra dobálni jó velük, mert szép nagy mfm vinyót megszégyenítő súlya van némelyiknek.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104335 üzenetére
Belelatsz itt mindenbe, a mobiltelefon a szuk keresztmetszet. Teljesen mas szint a szineket es a tonusokat illetoen, mint az lcd vagy akar a crt. Le akartam fotozni a crt emulaciokat is, mert jopofa, de interferal a kamera szenzoraval. Inkabb csak hdmi capturrel lehetne.
A samsung panelja meg jobb is a gamutot illetoen, mint az lg hattervilagitasos megoldasa.
-
-
válasz
DarthSun #104273 üzenetére
Úgy-úgy:
20 évesen még a fejed is kinőtt..
Pakolgattam negyedgőzzel a gépeket. Most döbbentem rá, hogy ez volt a könnyű rész, még ki kell találni, hogy a monitorokat hogy bűvölöm le a polcról. Eddigi legjobb ötlet, hogy befogom az apródot.
KROK640: Néha érzem a hátam, de a kerti munka jó hatással van. Egy kis fűnyírás, permetezés, megigazítás, valamit farigcsálás. Heti fél-egy nap elmegy ilyenekkel és felér egy laza edzéssel. Érdekes, hogy akkor nem volt bajom amikor a 2m-es földelőt ütöttem le a földbe, meg az elektromos cuccokat szereltem a beállónál.
-
-
-
válasz
DarthSun #104255 üzenetére
"Nehéz esetekre is van pár speckó sorom a config.sys- be."
Avagy a stabil Win 98 hack hackjának a patchelése
Te is szereted látogatni azt a medvét. Nekem becsípődött a hátam, pedig mára monitor tesztelést terveztem. Most kénytelen leszek valami mással elütni az időt. Mondjuk egy kis C64 floppy emulátor buherálással.
-
válasz
DarthSun #104229 üzenetére
Igazából mindenkié kritizálva van. De szerintem így helyes, formáljuk egymás véleményét. A stílus ami néha nem sikerül, 20 év nem volt elég nekem sem hogy ne legyenek bántók a kommentjeim, pedig próbálkozom
Másik. Manapság, retróban mi az elfogadott VGA kártyáknál a VBE kiterjesztés 1.2-ről vagy 2.0 -ról, 3.0-ra patchelésre?
Sokáig S3 kártyáim voltak amikre van free S3VBE meg S3Refresh progi is, ezért sajna ezt nem oldottam meg anno univerzálisan. Van egy régi Univbe-m, de az nem működik. Újabb Univbe meg azt írja hogy lejárt a grace period.
SiS, Chips és Ali PCI kártyákkal próbálkoznék. Amúgy általában jól működnek, csak a demók nem mennek, kb egyik sem amit próbáltam. -
válasz
DarthSun #104232 üzenetére
Követik mind a 304-en
De mivel úgyis hobbi és magamnak dokumentálgatom a dolgokat, ezért nem izgat. Ha látogatószámot akarnék, akkor megvan a recept hozzá, de nem akarok a balettban ugrálni. Ma kijátszottam magam, a fotelben pihen több, mint fél tucat gép és mindegyiket "kipróbáltam." mivel szabadnap lesz, ezért holnap is oda megyek
A Volari pontosan ez az amiért rizikós, mert nem tudod mi lehet a baja. Mondjuk most belenyúltam én is egy jó kis 286-tal, de már töröm a fejem, hogy hogyan lesz javítható.
Yutani: igen, de hívhatjuk 264-es szériának is. Egy jó kis magyar gyártású SD kártya adaptert próbálgattam. Csináltam róla egy kb. 3 perces unboxingot, majd megvágom ahogy jut rá idő. Most a hétvégi kiállításra tesztelgetem a gépeket, a fele már megvan
PMoon: Már leírták. Ritka és gyorsan kihalt. Ez éppen az a fajta ami a gyűjtők szemében pénzt ér. Egy MWave hangkártyával meg az ajtót ékelik ki.
-
válasz
DarthSun #104229 üzenetére
A tiéd kritizáljuk az enyéimet meg le se szarja senki. Ez már csak ilyen. A lényeg, hogy évezzük a játékot.
Valakit érdekel egy jó kis C= TED-es cucc?
A Volariért, ha működne teljesen érthető, hogy ad valaki ennyit. Egy döglöttért már furcsa. Még jó, hogy nem vagyunk ugyanolyanok, így talán meg lesz javítva/mentve.
-
válasz
DarthSun #104217 üzenetére
Generációs változásokra írtam, ami ez emberi mértékben leginkább a méretek ekkora távon. Próbálj meg belebújni egy 1000 éves lovagi páncélba.
Nyilván minden hasonlat sántít, mondjuk én már csak reagáltam a sejtes témára.
De teljesen mind1, ha tényleg ebbe kötsz bele, akkor meg se próbáltad értelmezni a mondanivalót belőle. -
-
válasz
DarthSun #104212 üzenetére
De a sejtek ugyanolyanra cserélődnek ki, nem egy több generációval újabb énünk jövőbeli sejtjeire.
Ha mondjuk lecserélgetnénk a sejtjeink és tudásunk egy jövőbeli űrlény relatívunkban lévőre, az mennyire lenne hiteles 2000 évek eleje énünk?
Gyorsabban szaladnánk?
Lehet..
Kompatibilisek lennének velünk az űrruhák 3000-ből is?
Tuti..Csakhogy akkor már nem a 2000-es évek retró megfelelői lennénk
-
válasz
DarthSun #104192 üzenetére
ahogy öregszem
: A balta is öregszik, csak velünk szemben valójában már egy remake, mert minden ki lett rajta cserélve. A valóságban nem dédnagyapám baltája, mert a fejet nagyapám, a nyelet én cseréltem rajta.Na ilyen ez a modern gépen retró. A vasat lecserélted. Az OS nagy részét is lecserélted mindenféle patchekkel, driverekkel, kernel hackekkel. A hangkártya, a CPU is már valamilyen emulációs réteggel teljesíti a feladatát. Végül még az eredeti progiból is remake lesz.
Ez már nem retró, csak annak érezzük. Szórakoztató és kényelmes és mert emlékeztet a múltra, ezért boldogan használjuk. (Mint én a kisbaltát.) De a valóságban már olyan messze van az eredetitől, mint Makó Jeruzsálemtől.
arn: Azért minden kártyának megvan a maga hangja. Ha jó a lejátszó, akkor a DA-ra kimenő jel ugyanaz, de az analóg részek lekerekíthetik a hangot. Persze legalább ennyit számít az erősítő+hangfal, mert ma már nem azokon a tejfölösdobozokon hallgatjuk, mint régen.
-
Yutani
nagyúr
válasz
DarthSun #104193 üzenetére
Azon kívül, hogy retró korban van, az ámítástechnika egy érdekes bekezdése. Teljesítményben persze gyatra, de nem az a lényeg ennél. Van S3 Deltachrome dobozos kártyám is, de az is alig érdekelt valakit a tavalyi BRSZK-n, mint ahogy a PCIe S3 Chrome S25 és S27 kártyák. Idén nem is viszek VGA-t, csakis hangkártyát.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #104189 üzenetére
Egy modul az csak egy file, patternekkel es hangmintakkal azzal jatszod le, amivel akarod, a gus nem csinal itt semmi kulonoset. Ugyanugy fog szolni blasteren is (vagy akarmilyen hangkartyan), ha megfelelo a lejatszo.
A midi azert mas, mert ott minden hangminta a hardverhez kotheto, romban/ramban - modulnal errol szo sincs. Egy midit nem tudsz ugy lejatszani, hogy ne legyenek jelentos elteresek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #104197 üzenetére
Nekem max suli időben, hogy nem kell menni suliba
Nekem manapság évente 270 szabadnapom van(más topicok után) sok fórumozó szerint én vagyok az igazi szabad ember
De 2007-2009 is úgy dolgoztam, hogy hetente hétfő-szerda és minden hétvége nekem hosszú hétvége volt.
(szerintem elég lenne ennyit dolgozni -- majd leölnek ezért a topic lakók)
Óvatos vagyok, barátnőm elpilledt, én meg 3-4L bor után kezdek zavarba jönni, addig nincs gond, kóstolgatom is. Értelemszerűen most az Athlon XP pihenget, és várja a következő bevetést(legutóbb meglőttem 250-es FSB-vel szegény CPU-t ami 133-as alapból, és a sorozatszám alapján is 233-asra készült) (úúú, de elmondanám hogy mi rettentere készülök, de sok mindent ki kell tesztelni --- ezért sincs 3D Mark és egyéb teszt se, mert minden ami megy az lazába teszt)
De most OFF-osan alszik -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #104174 üzenetére
Ki mit tol az ünnepek alatt? -- Az barátnőt és az Athlon XP-t
Külön semmi kajával nem készülök, holnap spagetti lesz, indolotalanul horribilis mennyiségű sajttal és hússal, meg ma pizzáztunk (50cm, sonka-gomba-kukorica, extra sajt) egy vendéglátóipari egységben, de ennyi.
Persze ez jól néz ki amit kitettél ... sosem jutott még eszembe, hogy pünkösdre külön extra kajával készüljekViszont van betárazva 4L fehérbor, és 4 üveg Egri vörös
Emelett Jager, Vodka és Ziwania is akad ... .
-
válasz
DarthSun #104179 üzenetére
Köszi. 16-osból rendeltem egy adagot. Már ez is overkill, felfér rá az összes program ami megjelent a C= TED szériára sok-sok-sok példányban.
mai gépen, már a régi címek is sokkal jobban futnak mint a korabeli retrón, úgyhogy egyértelmű hogy a jövőt a modern retró határozza meg.
Az első állításból nem vezethető le a következtetésed. Persze a mai vason jobban fog futni, azt emulálsz amit valaki megírt és elég jól sikerült. De ebből hogy következik, hogy egy emulációnál a programon kívül bármi más retró? A futtatott progi pedig hány százalékot jelent? Tovább megyek, ha már a program is egy remake, akkor már semmi sem az a történetben. Kb. dédnagyapám baltája. Örömmel használom, most ütöttem le vele 2m-es földelőt, de az igazság az, hogy talán csak az ék eredeti ami a cserélt fejet tartja
-
válasz
DarthSun #104184 üzenetére
Pld a Live kimenete, SBEmu, VSBHDA + CPUSpd, és a saját hagyományos hamis EMS esetén :
A naptárazós retró gépek sajnos nem is álmodhatnak ilyen szintű kompatibilitásról, mivel a modern driverek akkor még nem léteztek. Összességében nekem lejött hogy mai gépen, már a régi címek is sokkal jobban futnak mint a korabeli retrón, úgyhogy egyértelmű hogy a jövőt a modern retró határozza meg.
-
válasz
DarthSun #104173 üzenetére
Ezeröcsin tanultam, de azután sokáig hajtottam egy kispókot.
A hétvégi program készülés a gyereknapi kiállításra. Szedegetem össze gépeket és tesztelgetem őket. Erről jut eszembe mit is ajánlottatok SD kártya beszerzésre? Kellene egy fél marék pár Gigás darab olcsón.
-
válasz
DarthSun #104174 üzenetére
Bemásoltam a DOS7.1 külső SSD- re az upgradelt verziókat, gyorspróba, hamar ment, az elérési utakban csak az új könyvtárakat kellett módosítanom. Kompatibilitás öröklötten hasonló, pár címnél fejlődés, de már a korábbi verzióknál is a kedvenc címeim is ok(a sima Tyrian is, ami nagy szó, mert naptárazós retró gépen is előfordulnak gondok).
Bitang nagy az affinitás, kedvelem a naptárazós retró gépeket, de úgy néz ki, hogy a madness szint egyenértékű lett velük. -
-
válasz
DarthSun #104103 üzenetére
Ritkának ritka konkrétan a Trio64V2 csippel kombinálva. Retroban nem nagyon találkoztam még vele, de ebben a kategóriában ez nem tudom mennyire növeli az értékét.
Nekem mondjuk pont ugyanannyit érne mint bármely egyéb gagyi, kommersz 4megás pci kártya. Egy fikarcnyival sem ér többet, de mondjuk én nem vagyok kereskedő.
Egy brand vagy egy a korának kiemelkedő kártyája inkább kellene. -
-
válasz
DarthSun #104092 üzenetére
4 megás PCI kártya az annyira nem ritka, nem? Kapásból ott vannak a Virge kártyák, nekem is van itthon.
Vagy nem tudom, annak idején legalábbis Dunát lehetett velük rekeszteni. Lehet lemaradtam, közben kidobálták mindet?
Plusz van egy Riva128-am is PCI ami 4 megás.+Az átlátszó házhoz.
Nagy dilemma nekem, hogy milyen házat építsek.
Van pár mini PC belsőm, amikből akarok retro miniket építeni - még csak rendelgetem a kiegészítőket aliról, meg konfigolok - de nem tudom, hogy fém ház, vagy 3d nyomtatott vagy plexi vagy mi legyen ...
A plexi biztos jó ötlet ezekhez a sok 10 éves alkatrészekhez? Nem jobb ezeknek sötétben, egy zárt, nem áttetsző házban? -
válasz
DarthSun #104082 üzenetére
Szerintem ez nem annyira különleges kártya.
Nem a Trio64 piacra kerülésének egy csúcskártyája. Ez az a korszak, amikor már szupergagyi volt a Trio meg a Virgács, és keverték is a csipeket, ahogy éppen megmaradt.Volt Trio64-em sima, amikor még középre kijött mint megfizethető PCI-os kártya. Majd lett helyette V+ -os, az is "brutál" fejlődés volt. Már interpolálta a legelső kisfelbontású MPEG videókat az egyik tengelyen.
És ezek annyira nem voltak még szuperolcsóak.
A V2 már olcsóbb lett. Ennek a 4 Megás változata meg szerintem már olyan korban és olyan pozícióba érkezett aminél nem nagyon volt lentebb.
Szerintem -
gban
veterán
-
válasz
DarthSun #104073 üzenetére
Sott ugye, ez nem "csak" virtualizalt. Marmint, a 3D Mark 2001 kodja az x86, azt a Windowsban levo ARM-x86 emulator forditja ARM-ra, aminek van szeirntem hatalms overheadje. Ehhez lehetne futtatni valami CPU benchmarkot, hogy kideruljon mennyire. Majd erre az allapotra jon meg ra a virtualizacio overheadje, grafikanal pedig jon a vmware driver overheadje, ami valoszinuleg nem DX8-ra van optimalizalva es ez forditja at az Apple sajat Metal API-jara a grafikai hivasokat (amikrol nem tudom, hogy mennyire hasonlo a ketto rendszer gondolkodas modja, mert egyiket sem programoztam). Igazabol, en annak is rettentoen orulok, hogy ilyen cimek elindulnak.
NFS3-at probaltam egyedul elinditani, az "nem ment". Az erederti verzio az "elindul", ha Win98-ra rakom a kompatibilitast, meg strictre az x86 emulaciot, viszont a 3DSetup nem indithato el, mert azt irja, hogy "Error! Could not open game rergistry key". Igy csak software rendererben megy, cserebe grafikai glitches ( [kép] [kép] [kép] ). Bejon a palya is, menni is lehet, hang is van. (video link).
Talaltam valami modern patchet (meg nem mondom, hogy hol), ezzel el tudom inditani D3D-vel, van gyorsitas is a menuben (megvan a csak 3D gyorsitasnal meglevo animacio, stb), viszont a jatek nem indithato el, a loading csik kb 95%-nal megall. Task managerbol kell megolni.
-
válasz
DarthSun #104063 üzenetére
Hat, az emulalt rendszer 58958 pontra kepes. A screenshotra felrakott info cuccoknak nem sok ertelme van. Szoval, ARM macOS rendszeren virtualizalt Windows 11-en futott egy x86 32 bites benchmark, ami a Windows 11/ARM -ba epitett x86 CPU emulatort hasznalta, a grafikahoz pedig a vmware emulalt D3D11/OpenGL kepes GPU-t a Windows szamara.
A benchmark kozben bezartam kb mindent OSX-en es fullscreenne tettem az ablakot, igy pedig volt GPU skalazas is.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #104031 üzenetére
Pontosan ugyanilyen volt a munka helyi gépem!!! Végre meg is tudom mutatni nektek. Erről írtam régóta, hogy mintha lebegnének benne az alkatrészek, és full átlátszó ház.
Nekem akkor egy 1700@2700+ Athlon, 512MB RAM, és egy GT 6600 lakott benne, 2×120GB HDDvel. Plusz két ODD.
Sokáig egy ilyen volt a munka helyi gépem a csodájára jártak, mígnem egy nap kivásárolták alólam(pedig én akartam)
Akárki belépett az üzletbe, csodálta.
Én meg közben, mai napig ezzel operálok -
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #103990 üzenetére
Ezek vannak fenn:
Win98 SE angol
PATCHMEM
CREGFIXPCI busz driver
Nvidia driver + shutdown fix (R. Loew féle, de egy másikat is próbáltam a végén, hátha)
DirectX 9.0c dec2006Aztán a végén az NVSIZE patchet (ami az NVCORE.VXD-t patcheli) is feltettem próbából, bár X58-nál nem volt rá szükség.
Semmi mást nem tettem fel az alaplap/CPU-hoz. USB reménytelen, talán külön kártyával menne. Az AHCI-t próbáltam még, valamelyik kérdőjeles eszközhöz feltenni, de nem nyert.
Próbáltam letiltani:
-Mindent, ami nem kell.
Bővebben:
UEFI (CSM only)
COM, LPT, LAN, HDAUDIO
Felesleges P core-ok
HT
Turbo
VirtualizációNem változott semmi. Indul a rendszer, amikor minden engedélyezve van, akkor is. A 3DMark2001SE, ami nem indul, nem tudom beragad e háttérfolyamat vagy ilyesmi, de az MMX-es ablak leokézása után már nem jelenik meg semmi. 3DMark2000 esetén ugyanez.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #103876 üzenetére
A patch az jó, legalábbis W10 alól a kis Ryzenen elindul az MMX-et hiányoló üzenet után.
Win98 + Alderen viszont nem segít.
Tegnap megpróbáltam újra az X58-al is, de ott is kékhalállal indul már. Van valamikori mentésem a rendszerről, de sanszos, hogy korrupt lett már tavaly. Augusztus óta nem próbáltam a 990X-el, de azóta annyi féle konfigon próbáltam már.
Na mindegy újrarakom valamikor. -
válasz
DarthSun #103894 üzenetére
Horror áron vannak a jobbak. RTX szériára Gelided szoktak ajánlani de az nyilván fölösleges retrókhoz. (kb 20eft lenne padozni egy nagyobb RTX kártyát)
Sima olcsó arctic elég, az is jobb mint a gyári ami már valószínűleg szétment. [link] Vastagságot le kell mérni. GPU pad is van ugyan de azok drágák és fölöslegesek, még a 3080 GPU-ra is sima paszta kell.
Nekem retróra kis felületre MX5 vállt be, nagyobbra MX4 vagy MX6.
MX2-t meg az eleve alig melegedőkre használom.Alternatívának szoktak lenni Alin copper padok ramra és gpu-ra is, én kissé félek tőlük mert eléggé merevek és a fene se tudja hátha túl nagy feszültség lesz felrakáskor.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #103865 üzenetére
CREGFIX-et azt hiszem nem tettem be az autoexec-be, mert 2500K mellett nem kellett, most meg el is felejtettem. Még rápróbálok.
Alderen a frissen telepített rendszer, ami elindul.
PS/2 bill és SATA SSD működik.
PCIe GPU működik.3DMark2000 és 2001 nem indul. MMX-es üzenet leokézva, utána nem történik semmi.
Ezt feltettem: 3DMark2001 SE\e2mfc.dll, 3DMark2001 SE\e2driver\e2_d3d8_driver_mfc.dll
Nem változott ettől semmi.
#103866 arn :
Nekem jól elvan a Thunderbird 1400 OEM AMD hűtővel. Nem néma csendes, de nem is zavaróan visítós.Bartonos konfigban is az OEM hűtő van.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #103853 üzenetére
Alder lake-re feltettem a Win98-at. Friss telepítéssel. Viszonylag simán ment. (PATCHMEM, CREGFIX).
Előtte próbáltam az X58/CORE2-n működő rendszert indítani, de nem töltött be, és a 120GB-s image se, ami tőled származik. Mindkettő a grafikus Windws 98 töltő képernyőn akad el, alul animálja a csíkot, de fél óra után se fejezte be.
Nvidia driver felment a 7900GT-hez.
3DMark 2000 és 2001SE sem indul. MMX-et hiányolja a procitól, utána pedig nem tölt be.
Restart DOS mód-ban nem indul, hanem Windows protection error-t ír ki. Leállításra is ugyanez.Még egy "érdekesség". 4th gen gépemen volt egy Virtualbox alá telepített Win98. Ez átklónozódott az új konfigra,
5700X Ryzenen ez se megy Virtualbox-ból... Elindul SB16 hang is van, de Explorer egyből elszáll, nem jön be a tálca se. Bámulhatom az üres zöld desktopot.
OS/2 és Ubuntu 22.xx bezzeg indul. -
válasz
DarthSun #103845 üzenetére
Azt hiszem te a kivételt képezed a célközönségben
Lehet dobnának egy hátast, ha nyitnál nekik egy jegyet, hogy az új cuccukon szarul fut a Win98.
MasterDeeJay: Egyszer én is nekiláttam egy ilyen projektnek. Aztán mire hazaértem egy pár napos melóból a fiam már beszerelte a gépébe. Azóta is azt használja a csibész.
Amibe ma belekezdtem azon meg elaludna a 90%, szóval a kommersz kártyák még mindig jobbak. -
válasz
DarthSun #103846 üzenetére
Ebayen kell válogatni. Legolcsóbb x299 platform talán valami brand dell vagy lenovo workstation használtan ha alkudható, de ekkor nincs tuning.
Most futtatam amúgy 3dmark-ot a timespy-t bár nem vagyok híve az ilyeneknek. [link]
RTX3080-assal újítottam be, gyárilag használhatatlan, alulfeszelve újrapasztázva viszont semmi hangja sincs és kevesebbet eszik mint az intel A770-esem miközben nem is kicsit gyorsabb, Cyberpunk PT-el simán játszató igaz frame gennel (ez még a fos hűtéssel volt). [kép] frame gen nélkül [kép]De hogy ON is legyek, hétvégén esélyes hogy jön basics és már szedem össze a kártyákat.
-
válasz
DarthSun #103842 üzenetére
A fronted alulméretezésének "hála" a skálázódása sem az igazi. Nem tudom mit toltak a tervezők, de elég kemény cucc lehetett. Azt gondolták, hogy az akkor vert helyzetben lévő AMD-re fognak optimalizálni a fejlesztők. Aztán amikor kirúgtak 10%-ot, meg seggbe a maradékot, akkor a Ryzennél már a single thread teljesítmény is a helyére került és mellé mag is akad bőven. Intelnél meg csak pislogtak
-
válasz
DarthSun #103821 üzenetére
A belső rész állandó fesz és órajel mellett is le-fel kapcsolgatja a nem használt részeket. Oliverda jól leírta. Direkt nem magokat mondok, mert ezek nekem nem teljes értékű magok. Így hívni hasonló megcsúfolás, mint amikor a bőregeret mozgáskorlátozottaknak szánt autónak hívták.
-
válasz
DarthSun #103830 üzenetére
https://www.ebay.com/itm/125785459428
Asrock x299 lap egy év garival 65eft
https://www.ebay.com/itm/166561955595
Supermicro x299 43eft + Áfa (ez szerényebb tudású de top márka)X299 előnyei:
rakás pcie sáv és m.2, tengernyi sata, asrock lap meg megy olcsó ecc reg ramokkal is régebbi mikrokóddal a 7xxx szériás procikkal. 1-2Tb ram támogatás. [link]
(ecc reg előnyeit nem kell ecsetelnem, nem kályhák, olcsóak és könynebben is veszel többet egy féléből)
Win11 hivatalosan is támogatott
rakás extra van: usb3.1, wifi, dual lan, bios frissítés usbről proci nélkül (lehet kísérletezni mikrokódokkal)
SLI és CF hivatalosan is támogatott (bár quadro sli szerintem nem vagy a sima GTX-es)
VRM-el nem kell törődnöd ha nem extrém módon tuningolsz. (gondolok itt 18 mag 4.5ghz felett 500-600w tdp avx512-vel...stb)
Lényeg hogy nem lehet összehasonlítani am4-es lapokkal.
Az tény hogy egy szálon gyengébbek, azaz pl 5600x jobb egy szálas játékokban mint akár melyik proci ezen a platformon.
Nálam a 7980xe húzva elég RTX3080-ashoz.AMD threadripper drágább sokkal.
-
-
válasz
DarthSun #103825 üzenetére
x79, x99, x299 mind ilyen 1.9-2v körül értéket állít elő és a proci oldja meg magának a feszt.
Azaz a full fapad matx kínai lap is elbírja a 18 magos procikat is (csak a hővel kell kezdeni valamit ha all core unlock hack is van). Igazából a HEDT és nagyobb szervereknél ez az alap, így nem kell a lapnak bazi nagy borda meg rakás fázis. Egyedüli kivétel ha kínai lapra ráerőszakolsz unlocked húzva procit 200w feltti tdp-vel mert az azt eredményezi hogy lethrotlingol a vrm.
Pédának mennek egy cm magas bordával is 200-400w-os xeon procik nagyobb lapokban (3467-4677).
Nálam az x299 lap VRM-je kézmeleg úhgy hogy 200-300w megy rajta át játékok alatt de 500w-on sem durván ég úgy hogy nincs aktív hűtése.
Szóval előnye hogy a lap egyszerűbb vrm résznél, hátránya hogy a proci viszont drágább és nagyobb bár utóbbi tényező pont azt eredményezi hogy nagyobbat könyebben is lehet hűteni. Mai procik különösen szenvednek tőle, újabb ryzenek főnek 100 fokon mivel kicsi a felület, nem lehet elvezetni rendesen. -
válasz
DarthSun #103811 üzenetére
Az AMD hasonlót követett el a Bulldózerekkel. Az agresszív power gating (magyarul mi lenne?) úgy rángatta a táp áramköröket, hogy azok sokkal jobban melegedtek, mint korábban. Ezt aztán nem szerették a gyengébb lapok és throttlingolt a gép. Egy mai i7-hez képest sehol sem voltak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #103746 üzenetére
Na, nekem ez is fura volt.
Egyik oldalról a számtech bolt miatt, és a rengeteg ügyfél miatt, meg a cégesen magamnak összerakott majd pár nap múlva tovább adott gépek miatt nagyon is láttam a C2D erejét, de sajátban nem volt. Kihúztam egészen 2009 novemberéig az Athlon XP-vel, utána meg a Phenom 9500 jött.
DE : 2010 elején lett egy C2D E2140-esem, ami 1600@4800MHZ-et tudott, de versenyen csak a CPU meg a LN2 volt az enyém, semmi más.
Aztán már sok évvel később innen Jokephtől jött egy Giga P35-ös lap, meg egy E7400, ez a gép már félkész, csak RAM hiányzik belőle, VGA HD6850 1GB lesz, remélem menni fog a 120-as SSDvel, tápnak meg egy 600W-os Coolermasterem lesz mellé (overkill az tény, nem is korhű, de ez van), de a monitor sem lesz korhű egy 22"-os 1680-as kijelző kerül majd mellé.Tehát tulajdonképpen sajátba nekem is utólag lett C2D, mert az egész időszakot kihúztam Athlon XP-vel.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #103734 üzenetére
A processzor és az alaplap (már amelyik) visszafele kompatibilis az ősrégi 16 bites kódokkal, igen. Csakhogy ezt is emulációval érik el. 16 bites utasításkészlete tranzisztor szinten már nem létezik a processzorokban nagyon rég.
A processzor 16 bites real módja a kompatibilitás biztosítása miatt van lejen. A fő célja ennek az, hogy elinduljon például a video bios, a hálózati és lemezvezérlő kártyák boot romjai, aztán chs interruptokkal a boot loader be tudja tölteni a második szintű boot loadert (ezt főleg a bios emulálja), addig is legyen billentyűzeted (szintén a bios emulálja). Persze ha teljesen jól csinálták, akkor el fog indulni rajta a dos, és a windows 3.1 is, a windows 95 már nem szokott, az túl kényes.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #103702 üzenetére
P4+DDR nekem anno megvolt, i845/875 lapokkal és 1,8 NW/2,8 Presi procikkal.
PII után (2003 ősze) néztem mire lehetne váltani, jó PIII még nem volt olcsón, bármilyen RAMBUS ramos cucc meg über drága volt.
3 hónap alatt összekalapáltam az első P4+DDR rendszeremet (Asus P4PE i845p+1,8 NW P4+512 MB DDR333) , ehhez jött még 2004-ben a SATA Seagate Barracuda HDD, hadd hasítson a szekér.
A Core 2-vel voltam úgy mint Te a P4+DDR-el.
De pár 5-6 nagyjából összepecáztam azt ami a csúcs közelében volt.s478 nálam a végletekig futott, 2008-ban váltottam AM2-re, majd AM2+, AM3 és AM3+ 2016-ig.
-
válasz
DarthSun #103724 üzenetére
Belemenjünk a részletekbe? Elég kritikusan állok az IBM-hez és az Applehez is, na és a C= managmentjéhez is, ja és a...
S100-as busz és CP/M = ISA és MS-DOS.
A gép felépítése a korabeli Z80 alapúakat másolja. Azért is választották a 8088-at, hogy fel tudják használni az olcsó és jól bevált 8 bites társ vezérlőket. Ez okos húzás volt, de ebben semmi tehetség, vagy forradalmi nem volt. Más gépekben bevált kapcsolások és adatlapi példakapcsolások halmaza az IBM PC.
Az oprendszer sem MS igazán, hanem egy fejlesztőtől vették meg potom pénzért. Bevallottan egy CP/M klón, de abból kihagyták pl. a user és jogosultság kezelését. Mondhatjuk úgy is, hogy egy butított valami. Tökéletesen illet rá a quick and dirty ahogy elnevezte az írója. Az első 2 fő kiadás, de pontosabb azt írni, hogy a 3.3 verzióig finoman fogalmazva is kihívásokkal teli volt.
Az IBM az én olvasatomban összelapátolt egy az akkori üzleti célra használt CP/M-nek megfelelő gépet 16 bites procival, de hibrid 8 bites felépítésben. Valami oknál fogva a vas felépítését nem védték le, mert nem gondolták, hogy ez ekkora érték, később a PS szériánál már megtették ezt a MC-lel.
Az egész PC sorozat fejesztésén is látszik, hogy mennyire tétovák voltak vele: Ez az üzleti piacon beágyazott óriás elkezdte eladni a gépet. Volt hozzá támogatás és sok-sok marketing. Aztán jöttek a klónok és a tyúklépésben fejlesztés. Az első szériánál voltak hiányosságok, ezt az XT-vel javítgatták. Nagyobb táp, HDD kezelés, alaplapon több RAM... De a procihoz nem nyúltak, 1 MHz-et nem emeltek rajta, pedig eltelt 1.5 év. Újabb 1.5 év kellett az AT-hoz, elsőre EGA-val és még egy kis idő a VGA-hoz. PCJr-be közben belebuktak. Amíg totojáztak a PCJr másolattal a Tandy jó bevételre tett szert. A klónok is a fejükre nőttek, a 386-ot sem az IBM hozta ki. Aztán még próbálkoztak, de már nem ők diktálták az iramot. Olyan ziccereket hagytak ki, hogy a fal adta a másikat.
Az IBM-nél nagyobb lúzereket csak a Commodore-nál lehetett találni a 80-as évek közepétől.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #103729 üzenetére
Persze, érdekességnek elmegy, de nagyjából a 400-as Celeron óta rájöttem, hogy a RAM VRAM arányban a 4:1 kb az egészséges.
Egyszer már levezettem, a "Krok féle skála" ami így nézett ki :
16MB RAM - 4MB VRAM - 2GB HDD
32MB RAM - 8MB VRAM - 5GB HDD
64MB RAM - 16MB VRAM - 10GB HDD
128MB RAM - 32MB VRAM - 20GB HDD
256MB RAM - 64MB VRAM - 40GB HDD
512MB RAM - 128MB VRAM - 80GB HDD
1024MB RAM - 256MB VRAM - 160GB HDD
2048MB RAM - 512MB VRAM - 320GB-500-1000GB HDD
4096MB RAM - 1024MB VRAM - 1000GB HDD
8192MB RAM - 2048MB VRAM - 2000GB HDD
16384MB RAM - 4096MB VRAM - 3000GB HDD (itt is van kis torzulás)
32768MB RAM - 8192MB VRAM - 4000GB HDDHa megnézem a VRamom és a gépben lévő HDD-t, arra jutok pont kellene még 16GB RAM nekem, a mostani 32GB mellé, ugyanis akkor így nézne ki :
49152MB RAM - 12288MB VRAM - 6000GB HDD
kb így lenne egyensúlyban a skálám szerint. Bár jelenleg még a 32 is bőven elég, megkockáztatom, hogy még 24GB-val is eltudnék lenni.
Érdekes, hogy ezt a skálát még a 64-128MB RAMos időkben találtam ki, és előre levezettem 1GB RAMig, és tényleg így is lett a harmonikus konfig addig. Több mint 23 éve írtam le először, és megdöbbentő, hogy még ma is helytálló. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #103726 üzenetére
czo azt próbálta elmondani, hogy a 16 bites alkalmazások futtatása nt alapú rendszerek esetén egy hardveresen gyorsított emulátoron fut. Az emulátor gyorsítását maga a processzor végzi (ez a processzor v8086 módja, ebben a módban a processzor látszólag 16 bites utasításokat futtat), az interruptokat belőle meg elkapdossa az oprendszer (windows esetén az ntvdm nevű alacsony szintű szoftver).
Csakhogy ez a hardveresen gyorsított 16 bites emuláció nincs már meg 64 bites üzemmódban, mert az AMD kivette az AMD64-ből a v8086-ot (csak 32 bites módban elérhető). A microsoft meg nem akart szoftveres 16 bites x86 emulátort írni, inkább kidobták az ntvdm-et.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #103642 üzenetére
Igen, ezzel én is találkoztam, és ez eléggé rossz, hogy hiányos weboldal, képek és termékleírások nélkül, bios fileokat vagy drivereket pláne ne is keress, miközben ahogy írod is, egy 10TB-os HDDre ráférne az egész mindenestől, pláne, hogy a 2000-es évek első felébe meg előtte csak bélyeg méretű képeket használtak a termékekről.
-
válasz
DarthSun #103723 üzenetére
Az Intel 32 bites Windows NT-ben levo DOS es Windows 3.1 kompatibilitast az NTVDM csinalja, ami a 386-os CPU-val megjelent "Virtual 8086" uzemmodot/lehetoseget hasznalja, amit ezek a 32 bites processzorok tudnak. A "long" mod eseten (ez a processzor 64 bites uzemmodja) a processzor tud 32 bites utasitasokat futtatni, viszont nincs mar meg a "Virtual 8086" utasitaskeszlet, ezert az NTVDM repult a 64 bites Windowsokbol. Ezert nem tudnak a 64 bites Windows kiadasok sem Windows 3.1, sem MS-DOS programokat elinditani, mert a hardver nem tudja.
Amirol en beszelek, az a "Windows on Arm", amikor ARM64 processzoron, nativan fut a Windows. Ez a Windows, igy el tud/tudna inditani ARM64-re forditott Windows alkalmazasokat. Viszont ilyenbol keves van, ezert bele lett gyurva egy x86 illetve x86-64 emulator, ami teljesen transzparensen mukodik. A korlatozasok kb ugyonazok, mint anno x86-x86-64 valtaskor voltak, tehat peldaul, a kernelkodoknak nativ ARM-nak kell lennie (peldaul ezek a driverek).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- PS4 + VR szemüveg / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest