- Netfone
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Szilícium-szén teleppel készül a Galaxy S26
- Milyen okostelefont vegyek?
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #91636 üzenetére
DDR2-ből tudja a 4*2 GB-ot, DDR3-ből 2*2 GB-ot kell tudnia (2*2 GB OCZ Platinum 1333-assal és G.Skill RipJaws 1333-asokkal ment).
Ha van DDR2800-as ramod, nem leszel átrányban vele, főleg ha felpiszkálod a CPU-t és a ramot hozzáigazítod.
Occsón: Elég sok DDR2800-as ram tudja a 900/933 MHZ körüli értékeket hozni.
Drágábban: Persze a legtutibb valami jóféle 1066-os GEIL volna pl., ezek mennek 1200 körül is.Arra figyelj, ha nem stock DDR2/DDR3-as ramokkal használod, hanem olyanokkal amik szabvány feletti feszt kérnek, előfordulhat, hogy előtte stock rammal kell indítani és felemelni a RAM feszkóját.
4 modul DDR2-nél szükség lehet az IMC fesz emelésére is (nem biztos, de lehet).[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Tim82
félisten
válasz
KROK640 #91638 üzenetére
Ha nagyon kell, meg tudom oldani köztetek a továbbítást. Hosssszu kolléga nincs túl messze tőlem.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Hosssszu
őstag
válasz
KROK640 #91630 üzenetére
Selejtezés közben találtam WinME telepítő CD-t (sajnos csak papírtartóban) és nem felragasztott serial matricát (ami már lehet nem is ragad ennyi év után).
Úgy gondoltam, hogy akit érdekel, annak ingyen átadom.
Két darab van belőlük, de értelemszerűen érte kell jönni.
Budapesten, pontos cím priviben. -
válasz
KROK640 #91625 üzenetére
A MAC egy piszok jó célhardver konfiguráció annak minden előnyével és hátrányával.
A MAC OS-el meg semmi nem versenyzik, mivel az adott verzióknak csak az adott konfigokon kell futnia, nem kell kismillió hardverrel kompatibilisnek lennie.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fatpingvin
addikt
válasz
KROK640 #91592 üzenetére
részemről sincs harag, tudom hogy egysíkú vagyok ilyen téren, de van jobb dolgom is mint hogy egy számomra felesleges ÉS unszimpatikus dologgal foglalkozzak mindenfajta külső kényszer nélkül. a windos alapvetően a tömegtakarmány desktop OS, szinte mindenki aki nem gondolkodik a kérdésen azt használ mert azt kapta először. aki nem, az valószínűleg tudja is mit csinál és miért, végülis elnevezhetjük elitizmusnak is. nincs ezzel gond, és ez senkit nem minősít, csak kezeljük tárgyilagosan a dolgot. én eközött a kettő között vagyok azzal hogy linuxon is kezdtem, aztán amikor már tényleg meg kellett valamit tanulni akkor maradtam is ezen.
biztos van olyan probléma amire értelmesebb/praktikusabb/kényelmesebb megoldás megtanulni hogy hogyan működik a windos és azt használni, én szerencsére eddig se a magáncélú felhasználásban, se munkában, se az akadémiai pályafutásom során nem találkoztam ilyen helyzettel. (amúgy szándékom sincs rá, bár tökugyanez igaz a macos-re is, csak az valahogy soha nem kerül elő ilyen kontextusban)A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Tim82
félisten
válasz
KROK640 #91592 üzenetére
Szerintem javasoltam neked már máskor is, de a "parancssoros Linux" helyett tényleg próbálj ki egy mostani, friss grafikus felületű Linux disztrót. Felhasználói élményed, sikereid kezdőként az utóbbival lesznek és ez teljesen rendben van. Nem várható el, hogy nulláról indulva az előbbivel bármilyen reális fejlődésed legyen, ez klasszikusan az a helyzet, amikor nemhogy hegymászói tapasztalatok, hanem bemelegítés nélkül is szeretnéd megmászni az Everest-et.
Én úgy 2009 óta próbálkozom Linux disztrókkal. 2016-ban jutottam el odáig, hogy másodgépre napi használatra feltegyem hosszú távon. Talán 2020-ban odáig, hogy szívesebben ülök le mondjuk egy Linux Mint-es gép elé, mint egy Windows-os elé. Ha a játékok terén a Windows-nak nem lenne valamennyi előnye, akkor már akár teljesen száműzni tudnám az életemből.
Ez egyben nem jelenti azt, hogy utálom a Windows-t, de több apró nyűgöm van vele, mint egy Linux Minttel.
fatpingvin kolléga védelmében, a megnyilvánulásai semmivel sem kirívóbbak, mint egy Windows-"fannak". (Idézőjel azért, mert igazából szerintem értelmezhetetlennek kellene lennie, hog egy OS-nek "fan"-jai vannak, mégis úgy néz ki, hogy vannak...) Ha ő Unix-like rendszereket látott otthon, azokon szocializálódott és se a tanulmányaihoz és kutatásaihoz (ha jól emlékszem, bioinformatika), se a napi munkájához nem szükséges Windows, miért kellene ismernie? Mi nyilván más módon szocializálódtunk (DOS, majd Windows nálam, a Linuxszal való ismerkedés csak később jött), de attól még, mert a végfelhasználók nagy része a mienkhez hasonló szocializációval rendelkezik, nem csak Windows van.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #91591 üzenetére
Attol fugg mit csinalsz vele… pl indits el parhuzamosan 5 installt
de lehetne talalni meg jopar esetet. Aki nem hasznalja ki, ugy valoban semmi ertelme. Kb ugyanaz mint a sokmagos proci.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #91595 üzenetére
Az elmúlt jópár évben egy Lenovo X201 tablet volt az elsődleges netezős gépem, és ha nincs kedvem a nagy gép elé ülni, azt veszem elő most is. I5-520UM van benne 1,07 GHz-cel és a gyári 160 gigás Hitachi merevlemez. Hozzászoktam, hogy sokat töltöget, sokat gondolkodik, szóval nem vagyok olyan hamari, ki tudom várni.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #91595 üzenetére
Egy normális videójáték 1-2 másodperc alatt bent van a gameplayben. Én az AAA hulladékokat élből ignorálom.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #91592 üzenetére
Én kb 2013-ig windowst használtam elsődlegesen. Bár már jóval előtte, a kétezres évek közepétől kezdve elkezdtem ismerkedni a linuxxal, mert a távoli szervereken, ahova be kellett jelentkeznem, az volt. Emiatt aztán muszáj volt felrakni a fő gépemre is másodlagos rendszernek, olyan 2006 körül. A legtöbb divat-disztró persze hulladék volt, de aztán megtanultam az ilyen vicclinuxokat elkerülni.
2007-ben volt olyan időszak többször, hogy hetekig-hónapokig csak linuxot kellett használnom. Ekkor még nem győzött meg a linux, bár lenyűgözött a funkcionalitása. A windowst kerestem benne, és úgy akartam használni, mint a windowst, ezért aztán sosem volt 100%-os a felhasználói élmény.
2013-ban viszont végleg linuxra váltottam, az xp után, mert windows vonalon már jött ez a gagyi tartalomfogyasztói irányzat, ahol a gép feletti kontroll helyett a tartalomfogyasztás van előtérbe hozva, a funkcionalitás kárára.
Egy-két évig hiányérzetem volt a windows után, de ez megszűnt, és ahogy elkezdtem a linuxot linuxként használni, már nem a windowst kerestem benne, hanem felépült a háttértudásom, rájöttem, hogy a windows gyakorlatilag minden tekintetben a linuxhoz képest egy lassú, funkcionálatlan hulladék, ahol gyakran 6-7 db kétes forrásból származó shareware programok kombinálása kell olyan dolgokhoz, amit linuxon kb 2 sor begépelésével másodpercek alatt el lehet érni, arról nem is beszélve, hogy ma már a linuxnak a hardvertámogatása is mérföldekkel jobb.
Egyszerűen úgy érzem, hogy a windows már semmilyen tekintetben nem képes versenyre kelni a linuxxal, érzésem szerint a windows teljes piaci részesedése abból fakad, hogy ez van belobbizva az oktatási intézményekbe, és mivel generációk nőttek fel rajta, az embereket túl lassan lehetne leszoktatni róla, na meg persze a videójátékok nagy részét erre írták. Ezzel nem vitát szeretnék szítani, csak leírtam a véleményem, és elfogadom, ha valaki ezzel nem ért egyet.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz
KROK640 #91567 üzenetére
Az úgy patent. Én M2- őt még nem is használok
, nekem a SATA SSD is űrkori gyorsaság. Mondjuk a 24/7- esben nem is tudnék, mivel a 6-7 SATA csatit kiütné, de ott fontos driveok vannak jelenleg. Ha nagyon akarnám a Zen2 gépembe(vagy a már félretro Haswellbe - ott mégtöbb a PCIe sáv) tudnék M2- őt pattintani, de nem fontos, ahogy említettem, a SATA is bőségesen elegendő nekem, meg a videokártyák alá nem is akarok forrósodó cuccot, jó a satás, az csak max 40 fokos.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
KROK640 #91556 üzenetére
Szerintem is elég ha a bootdrive(k) SSD, minden másra jó a HDD. Annyi hogy a 24/7- es gépbe ami +ban kellett, oda már 2.5"- os laptopvinyókat vettem, fokozatosan átállok, bár még ebben a gépben is van kettő régebbi 3.5"- os.
Néhány játékot azonban már inkább SSD- ről szoktak futtatni(Fiam is), sokkal pattogósabb a betöltés állítólag, evvel nincs tapasztalatom, régebiekkel játszom...ha játszom, mostanában ritkábban. Inkább filmezek, olvasgatok.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz
KROK640 #91470 üzenetére
De W9x és előtte lehet DOS alól is bűvészkedni, pl. Volkov/Norton Commanderek és a kedvencem, a Dos Navigator. Nem grafikus, de 2 paneles mindegyik, mint egy lecsupaszított TC.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Tim82
félisten
válasz
KROK640 #91448 üzenetére
két iPhone (3G és 5SE)
A második az valami fura, kiskereskedelmi forgalomba soha nem került, egyedi prototípus lehetett. Esetleg kínai klón az Aliexpressről.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #91448 üzenetére
Nem brandfannak kell venni, hanem azt venni, ami jo… ipad helyett sose vettem mast, ezen tul meg csak ki se probaltam az apple cuccokat, mert nem erdekelt - most a munkahely miatt van negy - es jol mukodik az okoszisztema, majd ha mas lesz jo, vagy a munkahely mast tamogat, akkor azt veszem.
Os szinten hasznalok win/macos/linuxot, kb ugyanazt tudjak, max mas a tamogatottsaga az adott teruleten, oda is azt kell hasznalni ami az adott teruletre neked megfelelobb. Ebbol a fansagbol mar evtizedekkel korabban kinottem.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #91437 üzenetére
Nem tudom mennyire koveted a hwhireket de azota kijott mar harom generacio, es a “65” wattos proci 150 fole ugrik az elejen. Hogy ezt kibirja a tap resze megvetetik veled szepen a dragabb lapot es tapot.
Hogy a laptopban milyen tendenciak vannak, ajanlom atolvasasra:
[link]Ezek mobilprocik, 150+25 wattos gpuval… procibol konkretan desktopba nem raknek ilyet, nem egy par literes hazba.
Megtehetnek, hogy fele annyi fogyasztassal tiz szazalekkal lassabb hwt csinaljanak, de nem teszik… nekem semmi bajom a magas fogyasztassal, ha hatekonysag tarsul melleje, de ami most a legujabb tophwnel folyik akarmelyik gyartonal az kabare lassan.
Amugy de, amiota munkahelyen macbookot adtak, vettem otthonra is egyet - apple szagu vagy sem, jelenleg ezt az uzemido, sebesseg hatekonysag dolgot nagyon messzirol szagoljak. A pcmet csak azert nem adtam el eddig, mert benne van a digitalizalokartya a retrohwekhez, de mar ez sem fog visszatartani, mert honapok ota be sem kapcsoltam.
A macbookom procija tokkal vonoval 10 watt, a munkahelyi vmivel tobb, de legalabb 3x gyorsabb mint a hasonlo aru thinkpad elotte, ugy, hogy egesz nap kibirja az akku es nem terdel le 3 ora utan. En akarhogy kerestem pcs vonalon hasonloan jo hasznalhato gepet hasonlo minosegben egyszeruen nem adnak. Vehetsz gyorsabbat, esetleg hasonloan keveset fogyasztot, vagy jo minosegut… de a hasonloan jo balansz sose lesz meg.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #91437 üzenetére
Az tuti hogy akkora kompatibilitás nincs máshol mint a PC x86/64 vonalon
Bődületes az átfogás, akár a régebbi(emiatt nem is tettem OFFba, mert már a retrora is érvényes ez), akár az újabb gépeket nézzük. Tesztelt élmény pld a K5 + R9800Pro, inverze pedig a Win98 + PCIe S775. Újabb gépnél is említhetem az oprendszer átfogást, RyZen az XP- től a Win11- ig ok. Nagyon sok hardver és szoftver keverhető, kombinálható. Ez a többi platformra nemigen jellemző, bár mondjuk az indokolatlanul túlárazott Apple rendszert nem ismerem, nemtom ilyen szempontból milyen, de nem valószínű hogy a rugalmas bővíthetőség jellemezné.
-
válasz
KROK640 #91402 üzenetére
Nem sokon múlott, hogy én is vidéken nőjek fel. Sok időt töltöttem így is "lent" ahhoz, hogy átérezzem amit írsz. Szerencsére apám hamar belecseppent a számítástechnikába, így amire emlékszem szinte mindig volt valami otthon az első kitből összeforrasztott ZX81-től kezdve, sőt előtte is, csak azok céges cuccok voltak. A legkorábbi ami eszembe jut egy programozható, mágnescsíkos számológép amit akkor került elő a diplomata táskából amikor a Deltát néztük és abban is volt valami hasonló szerkezet.
Nade a gépre áttérve: Nekem a levetett hardver jutott, ami így is le volt maradva az élbolytól, de diákmunkával kiegészítve már elment. pl. 95-ben lett olyan 386-os VLB-s gépem amiben futott az 5V-os 486DX2, szóval "csak" arra kellett összekaparni a lóvét. Előtte 386SX volt 48Mhz-re tuningolva, de a többi része még XT klónként kezdte a pályafutását. A fércelést tovább toltam azzal, hogy nem vinyót cseréltem, hanem inkább egy 2x CD-ROM-hangkártya párost kapott a gép, hogy legyen hangja a játékoknak. Ez kb. arra volt elég, hogy egyel magasabb szinten csorgassam a nyálam a jobb gépekre.
Apple témához: Látszik, hogy nem használtál huzamosabb ideig OSX-et. Jól kitalált és a célközönséghez csiszolt. Nem jó mindenre, de hatékony és hasonló minőséget nem veszel olcsóbban PC-ből sem. A baja az, hogy magas a beugrási küszöb és nem jó mindenre. A PC sokkal rugalmasabb platform, több lehetőséggel. De több kényelmetlenséggel is.
Pikari: A következőt már azon vittem. Az utolsót meg már google docs-ban írtam. Halad a technika...
zoltanz: A cég eddig is és ez után is megveszi a gépet, de az otthoni felhasználók nagy része nem fogja. A mi 5-10%-os rétegünknek persze kell a gép, de a maradék 90% konzolozni és telefonozni (sic) fog. Tartalmat fogyaszt, max 1-2 képet posztol és az "írás" kimerül az "Itt vok-Mibe kerű-Eadó gummi..."
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #91382 üzenetére
A pceladasban benne vannak a hordozhato gepek is, az asztali gepek meg irrealisan tularazottak es borzalmas a hatekonysaguk - a notis hwek fogyasztanak annyit (150w gpu, meg 50-200w cpu), amennyit az asztalinak illene.
Jelenleg az apple gyart olyan hwt, aminel gondoltak ra, hogy fogjak hasznalni, a pcsek meg arra gyurnak, hogy jol mutasson vmi 10secig a benchmarkban. De ez nagyon vissza fog nyalni, vagyis mar el is kezdodott, meg az a maradek gepfejleszto is besokall, az eladasok meg beleallnak a foldbe - az apple meg rohog a markaba, hogy a tularazott gepekbol is halalra keresik magukat.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #91386 üzenetére
"Igazán érdekes változás 2005-ben jött, amikor egyrészt lassult a fejlődés"
2005-ben lassult?
Akkor jöttek a 2 magos processzorok, a 7xxxgtx és a radeon 1xxxXT vga-k
A 2004-es 6xxxgt és x850xt után a videókártyák is hatalmasat ugrottak.
2006-ban meg a core2 és 8800gtx.
2012 környékétől lassult le a fejlesztés, a 2. Gen i7 után kb 5 évre a processzorpiacon a ryzenig és a 8. Gen intelig.[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #91390 üzenetére
Van C2D-m (T9600, 4 GB RAM, HDD, Win 7) és 1st gen core i-m is utóbbi mellesleg U-s (1,1 GHz, 8 GB RAM, HDD, Arch alapú Linux KDE-vel), böngészek mindkettővel, ha kell. Nem FB-t, és YT-ot is ritkán csak. Nincs panaszom, működik mindkettő teljesen használható szinten. Utóbbit napi netezésre is használom, akár 8-10 lappal is teljesen használható, többel azért már sokat gondolkozik. Hogy a régi idők "netezni még jó" gépeihez képest ezeket hol lehet elhelyezni? Jó kérdés... Kb ugyanazon a szinten vannak szerintem a mostani csúcsgépekhez, mint mondjuk 2009-2010 táján egy komolyabb P3 az akkori csúcs vasakhoz képest. Netezésben mondjuk akkor talán nem is a gépek teljesítménye volt korlátozó tényező, hanem az internet kapcsolatok sebessége. Manapság a gigabites kapcsolat a fejlett világban nem számít különlegesnek (kivéve, ahol jelenleg lakok, 16/1 Mbps sávszéllel kényeztet a sors... ), a jóval nagyobb átlagos sávszélesség nyitott utat az erőforrászabáló netes tartalmaknak. Nehezebb helyzetben van most ezen a téren egy 10 éves gép, mint 15 évvel ezelőtt egy akkor 10 éves, de azért még mindig nem teljesen használhatatlanok.
-
válasz
KROK640 #91386 üzenetére
94-ben a 386 volt az alja a kínálatnak. Na jó használtan volt lejjebb, mondjuk egy 286. Jó barátomnak az volt, még egy szakdolgozatot is összerakott rajta, manapság amikor előkerül a téma már nem értjük hogyan. 486DLC volt az igazi értelmes belépő szint. Korabeli árlisták: [link] Jó böngészést
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640 #91382 üzenetére
"Ez egyébként számomra érthetelen, mert a laptop tulajok 95%-a saját bevallása szerint sosem hurcolja a gépet, de mégis belemegy abba, hogy lemond a bővíthetőségről és az egyszerű javíthatságról miközben kétszer annyit fizet gyengébb teljesítményért, mintha asztalit venne."
Sokan tepsifonról interneteznek, és úgy vettek valamikor notit, hogy "sose fog elavulni".
Mára internetes site-ok nincsenek optimalizálva, plusz tele vannak tolva legerőforrásigényesebb multimédiás tartalommal, reklámokkal, ráadásul a böngészők lettek a leg "vas" igényesebb appok (nem beszélve az utasításkészlet Os követelményekről) , aztán ott a Windows-ok "vas" bélpoklosága.
Tiszta autofellátor (ön cumiztató) mutatvány mikor elé ülnek többet gépelni, keresgélni.[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #91381 üzenetére
Ez meg a ló túlsó oldala. 85-től a C64-nek elkezdett leáldozni a csillaga. Az, hogy folyamatos olcsósítás mellett tovább gyártották arra volt elég, hogy jó konzolhelyettesítő lett belőle. 94-re már reménytelenül elavult volt az olcsó 386-ok mellett. Persze a magyar falusi fizetések mellett semmi sem volt olcsó, a C64 is éppen csak megfizethető, de ez nem a C64 érdeme.
-
válasz
KROK640 #91203 üzenetére
*Csillag: Korábbi emlékeimből az lehet, hogy integrált vga-val nem, csak külön vga kártyával működik együtt.
Én minden körülmények között az E7300-at választanám, mert van SSE 4.1, a tuning meg nem nagyon izgat.
Az a 775i65G amúgy engem is izgat mint win98 retrótól kezdve win7-en böngészésig alkalmas lap mellesleg Sata-val mATX méretben.
Egy kis mini dell (de nem low profile) házikóban el tudom képzelni. (35x28x16)Identicalness is the tendency to propagate to collaborate and to interact only with people who are very very very very very much like you. Epitome of this is the selfie. https://www.youtube.com/watch?v=dmXcjvL9VSc&t=39m45s
-
fatpingvin
addikt
válasz
KROK640 #91270 üzenetére
ezen nem fogok vitát nyitni. értem hogy savanyú a szőlő de ez nem érv. nem igazán gyártanak arra a célra hardvert hogy a gyártó szempontjából legacy besorolású egyéb termékekkel való tovább operálást megkönnyítsék. szerintem is rossz ez a berendezkedés de letagadni hülyeség.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
KROK640 #91207 üzenetére
Illetve itt volt említve, hogy a feszültség emelést nem nagyon támogatja, valamint processzor terheléskor nagy a vdrop. Nem tudom, de ha a 7300 az újabb mikron, talán kevesebb dzsúdót igényel, kevésbé veszi ki alaplapból az energiát?
Ez az M0 steppinget jelent? Ezt látni a procin? E6700ban melyik a jobb stepping B2-nél? -
Tim82
félisten
válasz
KROK640 #91203 üzenetére
A Tim által belinkelt listában benne van a CPU (eh, én is azt néztem és az 3.0 nem 2.0)
Nincsen benne, úgyhogy rossz listát nézel."You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
válasz
KROK640 #91196 üzenetére
A 775i65G R2.0 nem támogatja az E8600- at, ahogy nézem a gyári oldalt, az R3.0 sem. Előbbi(ez van nekem, ehhez tudok viszonyítani) BIOS- ában nincs feszemelés sem, gondolom akkor az utóbbiban sem, tehát a tuning korlátozott, valamint az elérhető FSB miatt is - 1333- at tuti nem tudja. Az E6600- at 2.4-->@2.6GHz- re tudtam húzni benne, persze nekem elég, mivel ezen lapnál a Win98 támogatás a lényeg. 2610MHz/1160FSB a max, efelett instabil, mivel alapból kevés feszt ad a CPU- nak, és/vagy a magas FSB- t nem bírja.
A Xeonok és a Quadok is felejtősek, ahhoz kicsi a VRM ezen a lapon. Az erősebb procikat pld P5Q- ba, vagy hasonló lapba érdemes pakolni.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Fred23
nagyúr
válasz
KROK640 #91196 üzenetére
Asszem, az E8600 nem megy abban a lapban, de mondjuk megérne egy próbát, pláne, ha van hozzá moddolt BIOS.
Ez a "legerősebb" bele való proci mondjuk relatív, programtól függ. Ahol sokat számít a több cache, ott az E6700 a nyerő, ahol meg nem, ott akár az E7300 is nyerhet kicsivel. Nagy difi mondjuk nem hiszem, hogy lenne bármiben is e kettő között. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #91042 üzenetére
Ha jól emlékszem 600-as Celeronról váltott 1300@1733-as Tua Celeronra meg MX400-ról GTS 32MBra. Hát bőven látható előrelépés volt.
Az 1700-as Celeronom MX 400 64MBval csak kullogott utána...
De az igazi király Tóni haverom volt a 2100MHZ-re húzott Tua Celeronjával volt, kezdetben TNT1-el, majd ő is Geforce 2 GTS-el. Csak a Geforce 3 megérkezése után tudtam vele felvenni a versenyt (jobbadára inkább már az Athlon XP 1700+-al, akkor még 2200+-on)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz
KROK640 #91029 üzenetére
Az már igaz.
Az előd PII-esen (Slot1 Pentium II 450 MHZ), 384 MB RAM-al sem volt azért rossz (XP picivel lassabb volt), de tény hogy javarészt a P4-en használtam és sokkal jobban ment természetesen (az XP is).Ami viszont biztos: a War3+TFT-nek sokat hozott a gépcsere, ezt főleg LAN-ban adta ki.
64/128 MB RAM-al a W98/ME nálam is pattógósan ment a PII-esen, és elég is volt neki.Az én játékaim 2002/2003-asak vagy újabbak, ez is előny volt. Csakúgy mint a kiforrottabb geforce driverek.
TNT2: havernak volt, nekem anno S3 Savage 4 volt, 8 MB AGP-s, ehhez képest a TNT2 király volt, de én az S3-at előszőr GF2 MX 400-ra (64 MB) majd GF2 GTS -re (32MB, de nem volt visszalképés) és csak ez után jött a többi.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #91015 üzenetére
W2000 Professional-t éveken át használtam, XP mellett is, jobban ugrott és megbízhatóbb is volt (SP2 után az XP is beérte). nVdia 3Ti 200/4200Ti/6600GT VGA-kkal hibátlanul teljesített, az áltlam játszott címekben is, pl.: SC1/BW, COD1/UO, WarCraft3+TFT, korabeli NFS-ek.
A kikapcsolás félelmetesen gyors volt (ekkoriban a P4-es gépem volt, 1.8 NW P4+Asus P4PE -i845 és 1*512 majd 2*512 MB DDR333 RAM, SATA1 120 GB Seagate Barracuda HDD-vel) - még el se engedtem kb. a power gombot, már le is állt a gép.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #91022 üzenetére
HD4850et akartam írni, csak megcsúszott az ujjam. Az a videókártya a 9800gt nagy ellenfele volt a maga idejében.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #91015 üzenetére
Hát, igazából eddig minden gépemet alapból eléggé megtömtem ram-mal, szóval nem kellett sokszor bővítenem. A Lynnfield kapott a 2×2 giga helyett 2×4-et, előbbi a másodgépben folytatta. A P2-re nem emlékszek, de úgy rémlik azt se kellett fejlesszem, vagy ha mégis, találtam helyet a kikerülő moduloknak. Az Athlon XP volt amúgy egyedül 3 slotos gépem, az 2×512 megával futot nálam az elejétől a végéig, az Athlon II X2 volt 4 slotos, azon kívül csak 2 slotosaim (brand sff, majd mini-ITX) voltak.
-
zsid
senior tag
válasz
KROK640 #90835 üzenetére
Megjött a 939-es lap, holnap majd kipróbálom.
A proci egy Athlon 64 3500+ (CAAEC )
A memóriát elírták a hirdetésben: 2x512MB Apacer 400 CL3 és 2x1GB Kington 400 CL3 volt a lapban ( KVR400X64C3A/1G). Ha működik akkor ennyit megért[ Szerkesztve ]
<tRucKdriFteR>
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #90838 üzenetére
Igen, írja a manualban, hogy 3 slottal is mennie kell a DC-nek. Majd megnézem 2×1 GB + 1 GB-tal
Az MSI-ben nekem is két modul volt (2×512), mert komplett gépként vettem (VGA nelkül, ha jól emlékszek), 512 volt benne alapból, így volt egyszerűbb bővíteni. Előtte volt volt egy NW P4 2 GHz, MSI elég csúcs 478-as lap, 2×512 DC ram, MSI 9800pro, de elvitték egy betörés során, talán 1 hónapig se volt meg. Innen volt meg a DC "becsípődés", azóta is törekszek rá, de az Athlon XP-vel csak így volt egyszerűbb.
Előtte egy P2 400-am volt, talán 256 MB rammal, azt voltam kénytelen tovább használni, míg sikerült összeszedni a pénzt az Athlon XP konfigra. Már ezt a P2-t is Win XP-vel használtam, az azt követő gépeken szintén, majd 2009-ben váltottam a 7-esre, és egészen mostanáig maradtam annál Windows vonalon. Van már 10-es is, de nem álltam még át a használatára, nem játék9s felhasznaláyda inkább a Manjaro Linux.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #90838 üzenetére
nForce 2/3/4 a feszesebb ramokkal többet hozott, pl. DDR400 CL2-2-2-5.
-
válasz
KROK640 #90806 üzenetére
Egyszer kellett megvenni a jót és azután lehetett fejleszteni. Persze a szerencse sem ártott, meg azért így egyben a nagy váltásnál nem kis pénzt kellett belecsorgatni.
zoltanz: Előtte is bőven volt fejlődés, csak ugye ide nem értek el.Pl. nézz meg a TRS-80 mellett egy VIC-20-at vagy Atari 800-at. Na meg az árukat is, hogy mennyit esett. Aztán jött a C64, majd a 16 bitesek. Egy ST vagy Amiga itthon évekkel később is jó gép volt. A PC is ha lassan, de biztosan fejlődött, ha kicsit lemaradva is, de a 386-VGA-SB trióval kb. át is vette a vezetést. JA és az is fontos, hogy mi mennyibe került, a C64 sem a tudásával hódított egy ponton túl, hanem széles szoftver kínálata mellé olcsó is volt. Annyira olcsó, hogy még a csóró magyarok is meg tudták venni és hazacsempészni.
arn: Linkelj már be pár tesztet amiben korabeli játékok, tesztek vannak. Mert azt tudom, hogy a Pentium sokkal gyorsabb volt, de arról nem győztél meg, hogy egy DX4 100 nem volt bőven elég 95-ben. Fellapoztam 96-os 576-ot és még abban is sok helyen, mondjuk GP2-nél DX2-őt írnak 8MB RAM-mal. A Syndicate-et is felleltem, ahhoz a 486DLC tényleg kevés volt, de a DX2-vel már 80MHz-en is szépen ballagott. Az Apache Longbow-hoz is elég volt, de a 8 helyett sokat dobott a 16M RAM.
Ha valakit érdekel, akkor jó olvasgatást, sok kellemes emléket visszahozott.
Pikari: Ha meglenne az a lóvé amit eltoltam gépre, autóra és barátnőre... Ma már tudom mibe lett volna érdemes fektetni. +20 év tapasztalatot csak 20 év alatt lehet megszerezni. Van akinek ennyi idő alatt sem sikerül.
zoltanz: Nah még egy project. ABC80 elkészült, kipörgött egy C64, egy XT-vel elakadtam, most egy Primót forrasztok össze. Erre a a kupac tetejére ráraksz még 2 lapáttal
zsid: Szép fogás. Megszokásból én NF2 mellett tenném le a voksom, de azok meg hajlamosak elhullani. A VIA-ból több volt a gagyin gyártott, ezért az ellenérzésem. Ma már azt mondom, hogy nem a chipsettel volt ott sem szerintem a gond. Krok is többször írta, hogy mennyire bele lehetett nyúlni 1-1 rossz lappal. Pechtől függően elment, vagy lassú volt, vagy rossz karma esetén random fagyott.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90810 üzenetére
Jobban jártál volna egy high point vagy silicon image PCI-os ide vezérlővel [link]
Ezeket kb ilyen 3 ezerért meg lehetett kapni. De lehet, hogy egy bios update után a régi alaplapod is rendesen ette volna a vinyókat.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640 #90796 üzenetére
Nekem is a kedvenc időszakom amikor tényleg dőltek a hardverek Pentium2-BX440, nVidia TNT, (Yamaha, Cirrus Logic, ) kortól a Pentium4 (Celeron), Radeon, AMD K7-ig (Duron), Via. Olcsó mégis megbízható alaplapok Acorp társai, asztali procis notik. (Suliet programban)
Persze voltak elő-utó zöngéi. IBM, Quantum fireball, 3Dfx, Matrox, Cyrix, Hangkeltők (Sound Blaster AWE, Gravis) majd Core2 (Xeon-nal) Radeon R300, Geforce NV40. Teljesség igénye nélkül.[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #90797 üzenetére
Már nem.
Sajnos kisfiamra kitalálták,hogy magatartásproblémás, és csak fél napos lehet az oviban, párom meg jobb ha dolgozik, mert ő olyan otthon megőrülős típus, így most alkalmi ez+az van itthon napi 3-4 órában. A párom bolti eladó (Mo., szakképzettség nélkül) fizujából számoltam ki a napi 15-16k jövedelmet, ée az abból vásárolható számtech cuccokat.
De a ritka régi cuccok vásárlásával úgy vagyok, hogy nem sajnálom rá a pénzt, mert a szememben többet ér mint egy újabb autó, új ruhák, wellness, kaja, étterem.
Ezek fentebb mint pénztemetők.
Úgy látom, minden befektetési formánál jobbat mennek a retró cuccok, lásd pl. voodoo 5-ösök, Gravisok, és sorolhatnám. És hiába jött covid, háború, így is emelkedik az áruk.
Ez a 130k nettó szerintem nem így van.
A minimálbér is 200k felett van már, vagy nem?[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #90791 üzenetére
Érdekesség - szinte az összes felsorolt kártyára tudom mondani, hogy mind jó, legalábbis DOS alá tuti, Win alá már változékony. DOS alatt pofátlanul overkill kártyákat teszteltem, a HD3850-70- ig semmi különbséget nem láttam, ugyanúgy ment minden probléma nélkül, mint pld egy S3Trio- n. Jelenleg meg az Ati Rage- t és az NV7900GS- t váltogatom(ezek vannak a PCIe775- ben), de nem találok a 7900- ra sem semmi inkompatibilitást, tehát a relatíve korai DOS gamek is ugyanúgy mennek mindegyiken.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90786 üzenetére
2000-ből nekem ennél is roszabb kártyák rémlenek átlaghumánoknak. 4-8 megás sis 6326, trio3d, virge, intel i7xx vagy 8xx integrálva, rage 2+, és hasonlók.
igazából ezek közül a rage2 és a virge a legroszabb, persze csak 2000-res szemmel nézve.
-
válasz
KROK640 #90759 üzenetére
2000-ben már volt olcsó és elfogadható teljesítményű kártya. Ha nem valami nagyon himi-humi MX2-vel játszott az ember, akkor az elfogadható volt 1024x768-ban, 800x600-ban meg már jónak számított. Itt egy kicsit elkésett teszt: [link] Ez jobb és tükrözi az emlékeim: [link] UT 1024x768-ban is elkocogott, de Sam-hez már jobban vissza kellett venni. Persze sokan ekkor még egy TNT-nek is örültek, ezt is teljesen megértem. szerencsére ekkor már jobban el voltam eresztve. A BH6-ban húzott 1GHz-es Copperminnal jól elvoltam, még a 8500 mellé is elég volt.
1366-os témához: Nézegettem, csorgott a nyálam, de sikerült kihagyni. Gyerek mellett, válság után más volt a prioritás. De az egy nagyon ütős platform volt, aki beruházott és kicsit is értett a tuninghoz, az nem járt vele rosszul. Szervereknél isn agyot futott, az R710-ekbe jó sok RAM-ot lehetett belapátolni és IPC-ben is jó volt. A DB-k megtáltosodtak rajta. (Gép olcsóbb, mint a fejlesztő...)
arn: Árlistán a különbség azonos confignál, ha mind a kettő 100MHz-es volt (486 vs Pentium) 999 vs.1799DM volt 95-ben. Érdekes, de a 75MHz-es Penya nem érte meg, mert az árdiffi, gondolom a drága alaplap miatt nagyobb volt, mint a gyorsasági. A Pentium C2C nem volt kétszer gyorsabb, főként a DOS-os játékoknál ahol még az FPU kevesebbet nyomott a latba. Ráadásul a nyers erő nem fordult le 1:1-ben mondjuk FPS-re, csak ott ahol rá optimalizálták a Penyára, mint a Quake. Persze én is tudok most olyan tesztet előhozni aminél megvan a 2x előny, de akkoriban pl. nem konvertálgattunk szakmányban videókat, de még mp3-mat sem. Ha extrázod, akkor persze kezd eltűnni a 80%-os árdiffi, lemegy 50-60%-ra ami már tényleg tükrözte az erő arányt. Azonban ott volt az az apróság, hogy az már jócskán meghaladta a kinti mérnök rokony fizuját is, így maradt a DX4. Az, hogy a 486 arch elfogadható volt az is alátámasztja, hogy az 5x86 elég sokáig (főként 160MHz-re húzva) sokak számára élhető alternatíva, persze már inkább office-lightos játék vonalon.
Bile Demon: Pont úgy törtek be hozzám, hogy az íróasztalon darabokba volt szétszedve a gépem, mert megjött a 8500. Szerintem azért nem vitték el, mert nem értettek hozzá. De az összes távirányítót, CD-t megbugázták, na meg kirámolták a bárszekrényt is.
petakpa1: Szép nagy ugrás volt az SX után a Penya. Én szépen végigjártam a létrát. Munka suli mellett, ösztöndíj, leeső maradékok, halálba tuning, volt ott minden, hogy tartsam a lépést. Nagyon jó befektetésnek bizonyult.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #90754 üzenetére
Nem érzem különösebb szerencsének.
(Vagy ha arra gondolsz... akkor nekem is voltak utána rosszabb időszakok... Építkezés, közben a kocsit ellopták és a bank egyben követelte a lóvét. Visszadátumozott levelet küldtek 2 nappal a határidő lejárta előtt... Vagy amikor neked volt a 768MB RAM, akkor én a 128MB-re is kölcsönt kellett kérjek... hosszú)
Az akkor 2006-ban minőségi csere volt. Rá is fért a konfigomra az upgrade. Előtte több, mint 2 évig nem változott a konfig IC7 P4 3000MHz NW + 1GB RAM. Az Athlon 64-et, ahogy volt kihagytam, pedig sokan meglépték.
Egyedül az ATI Radeon 9800PRO-t sajnáltam belőle, mert az nekem akkor is elég volt még, de váltani kellett PCIe-re. (Nem akartam "antituning" AGP-s Asrock lapot az IC7-G után).
Amiben viszont szerencsés voltam, jókor voltam jó helyen és jó döntést hoztam, amikor megvettem a Q9450-et. Szükségem nem igazán volt rá, de eljátszottam a gondolattal.
A főnök (egyben haverom is) mondta, hogy megy a városba, mit hozzon?
Épp a névnapom volt. Hát akkor egy Q9450 kéne.
Égető szükségem nem volt rá, de olyan olcsón adták, hogy nehéz volt kihagyni.
Talán egy árban volt, az E6400-al 60e Ft alatt volt (mármint a két évvel azelőtti árával). Ilyen kifutó ár lehetett.
Jó cucc volt a Q9450. 1-2 hónap múlva már nem lehetett venni, csak a felezett caches változatok voltak már.[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
válasz
KROK640 #90767 üzenetére
Az s1366 (X58 HEDT platfrom) számomra az igazi 1 st. gen, ennek a desktop variánsa az s1156 - itt 4/8 volt a max CPU, és könnyen össze lehetett öket keverni a hasonló számozásuk miatt.
(pl. s1366 6/12-es Gulftown: i7-970, s1156-as Lynnfield: i7-870)
Az i7-975-öt azért nem írtam, mert az is 4/8-as.
Irodai selejtezésből ilyet kifogni, azért az kemény.
Nem az a tipikus irodista setup.
Se az ára, se az egyéb jellemzői miatt, ezt valszeg nem a csajok használták word/excelre.
Ráadásul IGP sincs, ami + költség.Desktop vonalon az első értelmes CPU, ami ezeket közelítette az a 2. gen Sandy i7 volt, abból is csak a csúcs, a 3. gen Ivy i7-ek már csak 2 mag/4 szállal voltak lemaradva, minden másban jobbak voltak/nem voltak roszabbak.
Amikor ezek megjelentek (az s1366) a teljesítményóükkel egyenesen arányosak voltak az árazásuk is, CPU, lap, és RAM (csak DDR3) tekintetében is.
Kedvelem a platformot, rengeteg SATA és pci-e sáv, sok USB, a kései lapoknál USB 3.0 és SATA III is akadt.#90769Bile Demon:
" (Nem akartam "antituning" AGP-s Asrock lapot az IC7-G után)" - na én pontosan ezt tettem, P4 Prescott után lett Athlon A64 X2 5200+ és egy Asrock Alive dual e-sata II lap, amiben tovább tudtam vinni az AGP-s Sapphire X1950GT-t. A COD-ok megtáltosodtak tőle, a VGA szerintem (anno nem méregettem) csak szotyizott a P4 mellett.[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #90763 üzenetére
Abból túl sok nem volt, és nem csak szimplán 6 mag, hanem 12 szál is, a maga idejében mindent is überelt, egy jó X58-as lapban, és természetesen az OC adott volt, szinte kívánta is.
pl.: i7-970/980, esetleg i7-995 extreme és i7-990/980 extreme, azaz a Gulftown-ok.Meg persze van Xeon verzió is, nem is egy.
Mivel van Phenom II X6 1090T és Xeon X5690 procim is, láttam a difit az s1366 javára, nem is vitás.
Az X5690 alapon is durva jószág, az 1090T 4 GHZ-re tolva is csak kullog mögötte.X5690 3,47@4,00 GHZ (itt a 6600GT-n van +10 MHZ az 1090T-s 4 GHZ-es méréshez képest):
X5690 3,47@4,4 GHZ (lehet ment volna tovább, de nem eőltettem, ezt könnyen összehoztam még):
Az 1090T-t nem mertem 4 GHZ fölé tenni, kevés jóféle lapom van hozzá.
Egy erősebb VGA-val még jobban kidomborodna az X5690 ereje.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90757 üzenetére
6 magos Socket1366 lett a 6 magos phenom2 helyett. Papíron 30%-al gyorsabb. A valóságban meg lazán 3x.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #90721 üzenetére
A C2D órajelével én is úgy voltam, hogy semmiképpen nem akartam, hogy visszalépés legyen a 3GHz Northwood után. Review-k alapján nem volt ok aggódni, de akkor se akartam lejjebb adni, mert hiába 2x annyi mag és 2x annyi bit.
Volt Centrino-s laptopom, úgyhogy azért volt róla fogalmam, hogy van jobb architektura a Netburst-nél...Amikor megjelent a klasszikus Conroe alapú C2D, talán 4 féléből lehetett válogatni:
E6300 aggasztóan alacsony órajellel...
E6400 alig drágábban, biztosabb választásnak tűnt. - hátha jobb szilikon -
E6600 50% felárral +10% órajel
E6700 csúcs cucc 200% felárral +20% órajelVolt idő gondolkodni, mert eleinte nem is lehetett kapni... igény az volt rá.
E6400-at vettem és nagyon lestem az Lxxx számot, hogy jó legyen. Lapból is a friss ropogós tuningbarát Giga P965-DS4-et választottam.
Ment is 3GHz-n.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
válasz
KROK640 #90721 üzenetére
Elképedtem, amikor a 3 GHZ-re húzott 1.8-as NW P4 után ugyanazt letoltam egy C2D alapú 1,8-as Celeronon..., egészen pontosan ez egy Celeron 420-as volt. Poén fogyasztás, poén melegedés, ugyanúgy 1C/1T és hát na...
Ha ezt a maga idejében is tudtam volna... valszeg nem marad ki az s775.
De kimaradt, mert amikor váltani akartam, az első s775-ös CPU-k gyakorlatilag átültetett Prescottok voltak, azzal meg nem lettem volna kint a vízből és olcsó az sem volt.[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #90710 üzenetére
Ramok megmaradt filléres ecc reg-ek. (2666-os micron @ 3200 memtest stabil, talán 3400/3600 a max amit mennek) Bios moddal kezeli, de ecc rész nem megy. Majd cserélem mert ennek a procinak kell a 3800-4000-es ram.
Lesz mellette majd valami régebbi quadro ha valami nem menne jól, dx9-10-11 az emulálva megy rajra, dx12, vulkan stb az új apikkal elég erős. De pl crytek motoros játékok meg rohadt jól futnak dxvk api fordítóval.
7980xe brutál tuningot tud (ezen példány 4.7ghz-t is ment all core) de nem lehet hűteni, kell neki a víz. Avx512 tesztben 500w-ot mutatott amíg le nem throtlingolt.Na meg kukázott gépből mai fogás (valami low end celeronos volt)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #90711 üzenetére
4/8-as CPU alá nincs értelme menni - új gép esetén, és ez a nagyon belépőszint (mindeközben még mindig van 2/2-es Cerka 2022-es gyártás !
).
a 4/4-es i5-7600K-t a Chrome is le tudja terhelni, főleg ha közben elkezd dolgozni a WIN telemetria meg egyéb nyalánkságok - a 4/8-as R3 3300X meg vidáman karcol.Alap manapság a 6/12-es de egyre inkább tendálódunk a 8/16-os vagy az egyéb nagy mag/szál számok felé, WIN is észreveszi.
#90712envagyok: P4 óta figyelem, az erős CPU sosem volt hátrány, sőőt... a grafikából lehet viszacsípni a GPU javára, de a gyenge prociból nem lesz erősebb igazán (most nem a GHZ-ekre gondoltam, a 3,6 GHZ-es korai s775-ös akármit bármelyik kis órajeles C2D alázza).
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #90670 üzenetére
A voodoo 2 sli konfig az ASUS P2B, P2-450, ASUS V3400 Nvidia Riva TNT, és hogy ne csak mindig creative legyen, Diamond Monster Vortex2-es hangkártya:
A dual Opteronos konfig hűtőt keres a 2. Procira, igazából minden más megvan hozzá:
A dual s462-höz meg 2db Athlon MP procit keresek, mert nincs az a pénz, hogy kinyissam, szétvágjam a gyári csomagolást:
-
törölt tag
válasz
KROK640 #90642 üzenetére
Gondolkodtam rajta hogy hogy lehetne megcisnálni, mert van olyan változata a lapnak amin nincs ISA busz, de 4 slot van.
Sajnos így is az a helyzet hogy a PCIE slothoz olyan közel van a ram slot, hogy a videókártyát alulról feszíti a két arra az oldalra eső kis műanyag rögzitő pöcök, de nem tudom hogy kell őket sérülés és barmolás nélkül kiszedni... -
fatpingvin
addikt
válasz
KROK640 #90602 üzenetére
tökre nem ugyanarról beszélünk, nem tudom leesett-e...
én magukról a hulladékudvarokról. olvass vissza egy kicsit csak hogy ne beszéljünk el egymás mellett...A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #90595 üzenetére
Majd megnézem pontosan, valami 1700 rémlik, de jópár éve akadt utoljára kezembe az a gép...
A régi Athlon XP-m kb 2004-2005. körültől volt meg 2006-2007. körülig, a 939-est aztán 2009-ben váltotta asszem az AM3-as Athlon X2. Nagyon szerettem ezt a gépet, a mai napig az egyik leghalkapp gépem volt, hozta a teljesítményt, amire kb szükségem volt, de aztán 2010-ben mégis mennie kellett. MiniITX alapú i5-760 váltotta 5770-nel, amihez magam építettem a házat. Később ez az alap kaptt egy 7870-et és custom vízhűtést, az alaplap meghibásodásáig használtam. Akkoriban a felhasználáshoz kicsit overkill volt, de épp belefért a büdzsébe, és nagyon akartam azt a fejlesztést.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #90590 üzenetére
Napi szinten használok alig magasabb órajelű processzorokat, i5-520UM-et, amit még nem láttam turbo órajelen, csak alapon (1,07GHz), és Celeron 847-et (1,1GHz). Teljesen jól elvagyok velük.
Lassan ezek is retró cuccok lesznek
Egy ideje olvasgatom a topikot, nagyon tetszik, amiket csináltok. Volt egy projektem, amit végül sztornóztam, HP SFF P4-et akartam 630-as procival, 4×1 giga rammal használni retro gamer célra valami relatív korhű VGA-val (HD2600 például) Azt a gépet végül kidobtam (a procit és a RAM-ot természetesen nem, a VGA-t még nem szereztem be hozzá), de most újra ihletet kaptam. Van lent a pincében egy Asus gép 462-es foglalattal, Sempron 1700 volt talán benne gyárilag, az is megvan, de valami Athlon XP is kell legyen valahol. Majd egy némileg izmosabb AGP VGA kell hozzá, jelenleg csak egy-egy alap ATi és Nvidia van, ha igaz. Annó az első komolyabb gépem egy Athlon XP 2400+ (Thoroughbred B) volt 1 giga (2×512, de ugye ennek nem sok jelentősége van) RAM-mal, 9600pro-val. Ezt egy 939-es 3000+ (asszem Venice) követte 3850-nel, majd egy AM3-as Athlon 2 250 785-ös alaplapban ugyanazzal a VGA-val. Ez volt aztán az utolsó AMD-s gépem egyelőre.
Az utóbbi időkben jólesett olvasni ezekről a generációkról, ideje hát felelveníteni kicsit ezt a korszakot.
[ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #90584 üzenetére
Igen és gondolj csak bele, amúgy se lenne értelme a valódi 3MHz-es órajellel hajtani.
3GHz órajelhez képest 1000x annyi ideig tart a számítás és közben a fogyasztás csak mondjuk a tizedére-huszadára csökken, de a számítási teljesítményéhez mérten borzasztóan nagy marad (pl. szivárgási áramok 0 órajelen is megmaradnak).
Jobban megéri 2-3GHz körüli órajelen -ahol a legjobb a számítási teljesítmény/fogyasztás arány- gyorsan befejezni, aztán lekapcsolni a használaton kívüli áramköröket.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #90574 üzenetére
A minimum órajel valahol 2800-3400MHz körül van Ryzeneknél, legalábbis nekem annó a Zen3-nál nem akarta jobban visszavenni. Ez valószínűleg azért csinálta így az Amd, hogy gyorsabban tudjon max-ra kapcsolni. 700mV-ról 1,5V-ra tölteni a kondikat tovább tartana, mint mondjuk 1.2V-ról.
Ezek a 3MHz körüli effektív órajelek úgy jönnek ki, hogy a processzor 3GHz-n dolgozik 1mp alatt mondjuk 10 x 100us összesen 1ms-ot. A maradék 999ms-ra pedig le van kapcsolva az órajel.
Intelnél is van régóta órajel kapuzás:
Mar Core2-nel is volt:
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
válasz
KROK640 #90564 üzenetére
RMclock szépen megy az AthlonXP- n is, meg az akörüli konfigokon, 939- en is még használtam, jól szabályoz ott is.
A Zen2- nél néztem hogy mennyire lefinomították ezt hardveresre, szinte nullára leszedi a magfrekiket, ha nincs felhasználás, a CPU kisablakban látszik.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #90562 üzenetére
4.5GHz-n használom, alulfeszelve. Az 5GHz az Windows kijelzési hiba. Talán annak tudható be, hogy gyárilag a Base freq 4GHz, Turbo 4.4GHz. Én használok minden energiatakarékos nyalánksagot, de a Windows azt hiszi, hogy a 4.5GHz lett a Base.
4.6GHz megy neki fesz csökkentés nélkül.
4.8GHz-t 1.28V-al tudta, amikor utoljára próbáltam (2015) de ugye ennek is lekvár van a chip és kupak között...Bruhe
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #90555 üzenetére
Az sem mellékes, hogy ugyanazt a teljesítményt kevesebb hőtermelés/Vcore mellett éred el, továbbá nagyon jól visszaveszi a szorzót a rendszer amikor nem kap nagy terhelést. Egyedül a lefogató műnyagból kell kicsit levágni/lereszelni hogy a gyári vagy tuninghűtő felférjen a procira, onnastól mindegy megy rendesen ECS lapokban.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90555 üzenetére
Van egy turinos laptopom. A videókártya memóriahibás rajta. Szét kéne kapnom, és berakni a hőágyú alá.
-
válasz
KROK640 #90516 üzenetére
Amikor kijön valami új, akkor az drága, de szépen esett a 754 ára. Aztán átnevezték Sempronná. De ami ott volt átnevezésekből azt az Nvidia is megirigyelhette volna. Voltak közöttük érdekes darabok: [link]
ABulldózerbe belegondolva egy nagy bajuk volt. Nem érték meg az árukat. Tudták volna olyan áron adni amiért már nem lettek volna rossz vételek. Rx480-nál megjelenésekor sem volt csúcs kártyájuk, mégis értelmes áron adva egész jó forgalmat vittek vele.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90501 üzenetére
Az nvidia kártyákat gyengébb procival is jól ki lehet hajtani. Többek között ezért van a dedikált grafikus kártyák piacán 4x akkora piaci részsedésük. Ami phenom2 mellett ment nekem 11 fps-el 4850-el, az 8800gt-vel volt 25 fps, és így tovább. Főleg opengl alatt. Azért az AMD megcsinálhatta volna úgy a drivereket, hogy legalább a saját processzoruk a saját videókártyájukkal jól működjön, de még ez a bravúr se sikerült nekik
-
zsid
senior tag
válasz
KROK640 #90516 üzenetére
Pár haveromnak a koliban S939 volt és csorgott is a nyálam rendesen.
Én Abit KV7 + Barton 2500-ról váltottam Asus K8N + Sempron 2800+ ra majd S754-es Athlon64-re és egyáltalán nem éreztem gyengébbnek vagy visszalépésnek. Persze nálam a Barton 2500+ az csak "3200+"-ra volt húzva, egyszer próbálgattam az ennél komolyabb tuningot, de valami 2310-2320MHznél nem jutottma tovább, szóval maradtam a klasszik 2500+@3200+ beállításon.
A Sempronok viszont meglepően jól bírták a tuningot,a 200-as FSB-t asszem feszemelés nélkül is fel lehetett tolni 300-ra ami 2400MHz-et jelentett ( és mivel a ramok bírták azok nálam 480MHz-en mentek mellette). Emlékeim szerint nem volt ez gyengébb a normál Bartonoktól, bár a 2600+MHz-es megoldás nálad az majd +20% volt a 3200+ felett
A gépházra mindig fel kell ragasztani a processzorhoz kapott marticát, hogy mindenki lássa mi van benne!
<tRucKdriFteR>
-
zoltanz
nagyúr
válasz
KROK640 #90507 üzenetére
Nekem volt több X2 -es notim is nem egy, kis játékra is alkalmas HD2600 vagy HD4570-el. Sokkal költséghatékonyabb volt mint az Intel, azon az áron kaptam volna egy kicsit gyorsabb Cpu-s Core2Duo-t hozzá egy GMA 950 -es grafikus lassítóval.
Még ma is van egy X2 notim 2x1600 MHz és Radeon X3100 + CrystalHD-vel filmezésre multimédiára retro játékokra szuper.[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #90516 üzenetére
S754-nél nagyon számít milyen ram van hozzá, mert limitál a memórisávszélesség. Minimum 400MHz ajánlott, de 500MHz is mehet ha bírja a proci. A mobil Athlon 64-ek pedig szépen mennek megfelelő lapban akár 3GHz-et is (nyilván a szorzózár miatt ajánlott 2,2Ghz vagy nagyobb alapórajel hozzá.) A korai 130nm-es példányok nem annyira jók, de a 90nm-es változatok jobban tuningolhatóak és alacsony feszen is tudnak menni ha visszaveszi az órajelet a rendszer. Saját tapasztalat alapján tuningolva nem gyengébb a csúcs K7-es procikhoz képest, az SSE2 majd SSE3 és 64-bites OS támogatás pedig egyértelműen jobb választás XP SP1 és SP2 rendszerekhez Win98SE mellett.
-
válasz
KROK640 #90507 üzenetére
Tavaly év vége felé teszteltem s754-es gépet, túlzás nélkül mondhatom, hogy az nForce2-es Soltek lapomba lévő Athlon XP 2800+ agyoncsapta, pedig nem is tudom benne maxon hajtani (lehet, limitálja a lap BIOS-a, újabb nincs hozzá).
AM2-ből Brisbane X2 5200+-om volt - kifejezetten sorozatszám alapján ezt vettem, a másik 2 5200+-ban fele ekkor a magonkénti L2 Cache, majd AM2+-ból lett Regor X2 240 és végül AM3-ból a Suzuka Opteron 1381 (Phenom II X4 valamelyik, 2,5 GHZ-es órajellel, 3 GHZ-et csuklóból megy a gyengébb M3A78-EM lapban is).
#90510frescho: Minden olyan alkalmazásban intel felé lejtett a pálya, ami az egymagos teljesítményt igényelte - ezt a csorbát csak a RyZen-el sikerült orvosolni.
Az s939 (X2-ben gondolkozva, hogy érdemi váltás legyen) az első drága AMD-nek maradt meg az emlékezetemben, így s478 Prescott után átlépve a dolgot AM2 lett.
Az FX8320e megvételével nagyobb bakot még nem lőttem anno, DOOM2016-ot szépen viszi, de én csak SC2-vel játszom, az meg fixen 1 magra épít, de az bármilyen erős lehet/kell is.
#90511KROK640: de, pontosabban 5600X. Meg január óta i5-13600K is, párhuzamosan, ez a kettő adja a fő gépeimet, a többi már csak mellékszereplő.
-
válasz
KROK640 #90503 üzenetére
Mindig akartam egy i7-7700k-t, de évekkel előbb letettem róla, a mai napig poén az áruk.
Inkább 2 éve vettem egy vatta új RyZen 3 3300X-et.
i3-7350k/i5-6600k és i5-7600k procikat lapokkal együtt meg elrakom talonba, jó lesz retrózni majd.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #90402 üzenetére
Valamint egy modern gépre még a Win98- at is fel kell pakolni(már amelyikre felmegy, és tudja is a user hogy kell felvarázsolni) a V2- höz, ezt is figyelembe kell venni. AthlonXP- vel is megtudom majd próbálni, kiderül hogy a csúcstartó tud-e valamit, ami miatt jól megy, vagy mindegyik S462 lapban jól hasít.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90403 üzenetére
Nekem VIA chipsetes celó volt, akkoriban sajnos nekem se jutott eszembe beleapplikálni egy P3 procit, pedig van rajta slot-1 és socket370 foglalat is. A lapot nemrég megtaláltam egy fészerben, ahol kb 10 évet volt kidobva pár köbméter fa alatt, ahonnan kiszedtem, letörölgettem, és pöcc-röff indult is
Sajnos az usb portok felé az áramkör átszakadt a viszontagságos évek alatt, de más baja nem lett. Na szórakozásból beleraktam egy p3 procit, mondván, úgyse fog működni, erre szó nélkül indult vele. Lebenchmarkolva azt találtam, hogy a 700 mhz-es p3 proci a kb 500 mhzre húzott celeronhoz képest 2.5x gyorsabb az általam futtatott dolgokkal. Ha ezt akkor tudtam volna, nem updateltem volna gépet, csak procit.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90394 üzenetére
Ja, azokban az alaplapokban nagy részt menni szokott a coppermine pentium3 proci is 700 mhz-ig (a 100 mhz-es fsb-vel ellátott változat), csak ezt az emberek nem tudták, ezért sokan szarabb (katmai alapú slotos) p3ra váltottak ekkor, na az elég nagy öntökönszúrás volt.
-
válasz
KROK640 #90392 üzenetére
Nincs PCI busz, nem lehet bepattintani
. Valamint érdekes módon úgynézki hogy P-III Copper mellett megy igazán jól a Voodoo2. Tua mellett csökken a teljesítmény. Ha jól emléxem AthlonXP- vel tartják a csúcsot, abban is jól megy tehát. Nemrég próbáltam 4GHz- en PCIe S775- ben, nálam gyengébb lett mint Copperrel. Azért megpróbálom nemsokára AGP S775- ben is, hátha avval jó lesz...
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90390 üzenetére
Helyes volt az aggodalmad. 2 gigánál nagyobb modulokat a c2dhez való chipsetek nem nagyon szokták szeretni, némelyik már a 2 gigás modulokat is csak úgy támogatja, hogy az órajelét erősen leveszi hozzá (vagy a magasabb órajelűvel be se bootol).
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #90388 üzenetére
Egyetértek. A legtöbb ismerősömnek socket5/7 alapú gépe volt még 2003-ban is, tipikusan 128 vagy 192 mega rammal, felhúzva p1 mmx-el felhúzva 275 mhz körülire, 2-3 db 1-2 gigás vinyóval, videókártya gyanánt max 8 megás s3 vagy ati kártyákkal. Akik nem játszottak, azok meg pci-os trident, vagy trio.
Aztán amikor ez már vészesen kezdett elavulni, akkor jöttek a Celeronok, 400 mhz-ről felhúzkodva 500 MHz tájára, vagy afölé
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #90235 üzenetére
64 meg 96MB-al kísérletezek - elvileg a 430FX csak 64-et tud cache-elni, de mérésekben nem igazán tapasztaltam különbséget ha túlléptem - de azért majd erre is jobban rámegyek... inkább az tűnt fel, hogy FPM memóriával egy hajszállal gyorsabb mint EDO-val, pedig az időzítéseket ugyanoda állítom és elméletben az EDO a fejlettebb
igen az USB nehézkesen terjedt... ott van a Jetway J-656VXB lapom, a rajta lévő 82371SB-ben elvileg már van USB, de a tüskéket fel se tették... van Shuttle HOT-603 is, AMD-640 chipset ami valójában VIA VP2, azon már ott van... 430HX-es alaplapokra is többnyire már rákerült, de a legtöbb alaplap csomagba a kivezetés bele se került, spóroltak rajta, úgyse kell az a vevőnek, ha meg igen akkor majd szerez valahonnan
#90236 zotyesz66
a déli hídon múlt - 82371FB-ben (PIIX) nem volt, 82371SB-be (PIIX3) már belekerült de ahogy a fenti példa mutatja, még akkor se mindig vezették ki[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- Visszafogott árazású, 300 Hz-es monitor az AOC gondozásában
- Házi hangfal építés
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Hibátlan - INTEL Core i7-9700 8mag 8szál max. 4.7GHz LGA1151v2 CPU processzor
- Gondolkodjunk? Ryzen 9 3900x Érdekel OEM Hibátlan CPU INGYÉ FOX
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Gondolkodjunk? Ryzen 5 2600x Érdekel OEM Hibátlan CPU INGYÉ FOX
- Hibátlan - INTEL Core i7-9700K 8mag 8szál max. 4.9GHz LGA1151v2 CPU processzor
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest