- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #103751 üzenetére
Én jónak éreztem az 1,8-as P4 NW-t, 3,06 GHZ-re tolva.
2008 elején tufatosult bennem, hogy kevés a P4 akármi, mivel a 6600GT-t egy X1950GT váltotta, az meg csak malmozott kb, persze így is javult a game, de akkor iss.
Azóta a benchek hozták az akkori elképzelésemet, azaz az X1950GT-hez is inkább dukált egy nagyobb órajelű AM2/AM2+-os Athlon X2 valami (ezt meg is kapta egy öszvér Asrock lapban anno, Atlon64 X2 5200+ (2*1 MB L2 cache) mellett), HD3850-hez meg Core 2 alapú Pentium vagy Core 2 Duo, szintén 3 GHZ körül, legalább.Giga P35: mennie kell SSD-vel.
írtam PÜ-t.
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #103748 üzenetére
A tárhely manapság nagyon változó, mert nagyon eltérő igények vannak: aki nem sok fájlt tölt le vagy tart meg, azoknak 1-2TB SSD elég szokott lenni Stream és felhő mellett, aki pedig szinte mindent letölt, azoknak meg 40-50TB sem feltétlenül elég. Ami sokak részéről várós, hogy a következő generációs APU-k már elég jó MI-vel fognak rendelkezni, így lejátszás közben SD/HD tartalmat tudnak felkonvertálni FDH/UHD tartalommá, emiatt lehet spórolni a tárhellyel.
-
erer1000
őstag
válasz
KROK640 #103336 üzenetére
Huh azért kicsit kultúrális sokk így hallani ciprust
Elég spártai. De ha ennek ellenére megy az élet, a munka, és happy akkor lényegtelen milyen vas van alattad
ő most lett 30 pár hete, én 1 hónap múlva leszek 27szóval én 7-14(15) éves korig voltam a laptoppal (utána 17 éves koromig Athlon XP 2800+ 3GB SDR, 6600GT. 18 évesen Athlon 64 6400+ 550Ti 16GB DDR2, 19 évesen Phenom II 925, többi ugyan ez, 19 évesen FX8350, 1050Ti, 32GB DDR)
ő meg 18 évesen kapta a HP-t, addig az az asztali volt
-
erer1000
őstag
válasz
KROK640 #103323 üzenetére
Akkor bátyám a foshugy gépével köröket vert rád
2GB DDR1, Celeron D 336, ATI Radeon x1550, 512MB DDR2 (AGP) és 40GB HDD, egészen 2012-ig.
Ő ezen kezdte el a programozó és 3D grafika tanulását, de szerencsére 2012-ben kapott egy laptopot egyetem miatt:
AMD A6-3400M 1,40 - 2,30 GHz, 4 Mag, 4 Szál
Memória: 4GB DDR3
Háttértár: 250GB SATA HDD, 100/100%,
Videokártya: AMD Radeon HD 6520GElég karcsú volt akkor is már, de megcsinálta a karrietjét ügyesen, és 25 évesen 1. lakását vette meg pesten.
Már csak nekem kéne valami karrier tündöklés, mert még nem igen ragyog a csillagom
-
erer1000
őstag
válasz
KROK640 #103310 üzenetére
Testvérem, én 2004-2011ig használtam esténként a fentebb említett Toshiba satellite 300cds laptopot az említett speccel. :')
MSN, klánháború, IRC chat, és ezer éves játékok.
2010ben első weblapom is ezen írtam. HTML, PHP tanulás itt kezdődött.Igen, nem volt a leggyorsabb ha netről volt szó, hiába opera turbo és képek low res-re állítva.
-
válasz
KROK640 #103194 üzenetére
3DM01 nem gond, régóta ingyenes a MadOnion weblapjáról. Nem is FHD- ben futtatott benchről van szó, 1024 a default, abban fut a teszt, aztán FHD desktopra ki lehet pakolni a szokásos ablakokat. GeF3 tudja a FHD desktopot, tapasztalatból mondom, még a GeF2 is...
szerk : de ha bármi probléma is lenne a folyamatban, melyről én nem tudok, akkor vedd semmisnek az interpellációmat.
-
válasz
KROK640 #103177 üzenetére
Nalam 423 (Willamette 15x100) es 478 (Willamette 15x100; Northwood 20x100; Northwood 30x100) sockettel volt P4 (a 775 kimaradt), VGA-bol pedig sorrendben, Asus 7700, majd Asus 7100 ezutan Asus 8440, Gigabyte 5900XT, Asus N6600, majd megszunt a PC, mert az Apple x86-ra valtott.
-
válasz
KROK640 #103151 üzenetére
Én is egy 2005-ös Antec P180 mATX verzióját nyúzok. Mondjuk a sötétszürke kockán nem látszik, hogy mennyi idős
Autó vonalból a német a középutas. Van normális szabályozás és megfizetett, felelősséget ismerő szakemberek a vizsgán. Odaviszed, jól átnézi egy ember aki ért hozzá és el tudja dönteni, hogy biztonságos-e. A fék/futómű vonalon kérik a TÜV papírt, vagy annak megfelelő mérnöki tervdoksit, de ugye senki sem akar megpusztulni, tehát ez szerintem teljesen OK. Ha ez megvan kipróbálják, végig zavarják a soron és mehetsz Isten hírével. De ha valami nem tetszik, akkor is tételes listát kapsz, hogy mit kell kijavítani és határidőt, hogy azon belül ugord meg a lécet. Kockafejűek, de legalább tiszta mit kell teljesíteni.
Itthon meg ide-oda küldözgetnek, tologatják az aktát, már érvényben nem lévő szabályokra hivatkoznak, az érvényeseket nem tartják be stb. stb. Évekkel ezelőtt amikor akartam feladtam, de ma sem jobb nézve a kopasz nepper videóit.
-
válasz
KROK640 #103149 üzenetére
Hiába van helikopter venti, ha a magról a talp nem tud elég hőt levenni, a venti a bordára kerülő hőfokot tudja lefújni. Korábbi AthlonXP sorozathoz elegendő lehet, de a tuningolt Barton kicsit más. Mondjuk egyelőre nálam a Prescott marad a próbapadon, 4145MHz- el megeszi tízóraira a legerősebb S462 procit is...
-
válasz
KROK640 #103138 üzenetére
Annyit tapasztaltam hogy a mobile 3000+ Barton megy korábbi lapban is, persze ott kevesebb tuningot bír, és így nem is melegszik annyira. NForce- ban relatíve nagy órajel, de tűzforró, fullréz hűtővel, de korabeli kialakítás, ez is kevés hozzá. Rá kéne applikálni egy modern tornyot, a 180W TDP- re jelölt már elbírna vele.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #103094 üzenetére
Nem instabil, csak mivel nincs benne semmi takarekos mod folyamatosan fullon teker, es nem csak a hutot, de a tapot is nyuzza. Jelenleg a hangja zavar, de mivel tobb evtizedre tervezek ezekkel a buildekkel, nem tul jo omen. Jo lesz nekem valamivrl lassabb de felet fogyaszto p3.
Ezeknel a prociknal nem erdekel a tuning, csak azt tudja, ami ra van irva, retro gepet a fenti okok miatt nincs sok ertelme nyuzni.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #102945 üzenetére
A blogolás, cikkezés más sztori, de amúgy nyilvánvaló az ok. Ha csinálsz egy saját felületet, valahogy oda is kell vonzanod az embereket, valahogy rád kell találjanak. A közösségi médiában az emberek már jelen vannak, a kapcsolati hálón keresztül rád fognak találni. A követés persze nem garantált, az már inkább a tartalomtól függ.
A csoportok megvalósítása már egy külön történet, a kereső valóban nem túl erős oldala a fb-nak. Az elrendezés alatt nem tudom, mit értesz.
Számomra nagyon hasznosak voltak külföldön megismerni embereket, jó szerelőt találni a motoromhoz, az autómhoz, motoros társaságot találni, amikor cimbora nem ért rá, stb. Emellett sok hasznos (és még több haszontalan) információt is találtam a csoportokban. Manapság már csak havi pár alkalommal nézek rá a Fb-ra, akkor is csak 5-10 percre alkalmanként, szóval mondhatjuk, hogy lejöttem róla, de főleg a 2010-es évek első felében nekem nagyon hasznosak voltak a csoportok.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102942 üzenetére
De, volt párszor, meg most is van ilyen-olyan célra, amire használnom kell, csak már nagyon rég felhagytam azzal, hogy a közösségi médiát közösségi médiaként használjam. Van, amit csak ott lehet elintézni, akkor arra a 30 másodpercre felnézek, és ennyi, meg esetleg hirdetések miatt havi egyszer-kétszer, munka miatt felnézek, hogy jött -e attól üzenet, akitől jönnie kell, de ezek ilyen napi összesen 5x10 másodperces dolgok. Kocsmázás, meg ilyen hülyeségek, engem nem különösebben érdekelnek. Aki tényleg barát, az felkeres, vagy te keresed fel, de nem azért, hogy teátrálisan sört igyál vele a kocsmában. Az meg, hogy ki milyen színű gatyában ment a balatonra, milyen pártpolitikai plakát alá tud jól hangzó coelho idézeket írni, milyen képeket/mémeket osztott meg, meg kétszeresen nem érdekel már. És ezt nem azért mondom, mert hogy én ilyen trendi akarok lenni, vagy különbnek tartanám magam, hanem tényleg nem érdekel. 1000 dolgot, ami a számomra a legfontosabb, ha felsorolnánk, a facebookozás nem lenne közte. Sőt. Minden egyes percet, amit az oda kattintással töltök, életem olyan elvesztegetett perceinek tartok, ami soha nem fog vissza jönni. 10-15 éve, amikor még a közösségi média kezdetleges változatainál tartottunk, én is több időt töltöttem vele, mondjuk iwiwem sose volt, pedig többen is ajánlották, hogy küldenek meghívót, de mindig visszautasítottam. Ráadásul ha a környezetemben megfigyelem, az ilyen nagy faceboookozók azok, akiknek abszolúte semmi élete nincs, a szociális életük abszolút nulla, ezt kompenzálják inkább a közösségi médiás jelenléttel.
-
válasz
KROK640 #102789 üzenetére
A P4- es Win98 is elég hosszú install, sok spéci set, sok buktató, végén meg kell egy finomhangolás. Végülis kijavítottam, aztán készítettem imaget. A madness gépekre is elég komplex, ott még a DOS is, amiatt készültek imagek, melyeket felhőbe is töltöttem, ha valaki elakadna, nem is nagyon kell help, letölti, működik, valamint látja realtime a konfig fileokat.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #102697 üzenetére
Sajnálattal olvasom mindhármótoktól, hogy milyen nehéz időszak volt az nektek. Szerencsére nekem nem alakult rosszul, nem is teljesen értem, hogy mi lehetett nálatok a probléma. Ingatlan hitel?
Ugye 2008-ban "pukkant a lufi", én abban az évben váltottam az Athlon XP-ről Athlon 64-re, aztán 2009. legvégén AM3-ra, 2010-ben Lynnfieldre, és mellette normálisan éltem az életem. Ha kedvem volt meginni egy sört, akkor nem kellett elgondolkodnom, hogy sör vagy vacsora... Nem voltak nagy dolgaim, drága ruháim vagy autóm, de azért egész klasszul megéltem, pedig egy kisvállalkozásnál dolgoztam gyakorlatilag betanított munkásként.
2012-ben aztán külföldre költöztem, az elég nagy ugrás volt egzisztenciálisan is. Azóta viszont csak árnyaltabb, másodkézből származó információim vannak az otthoni létről.
-
válasz
KROK640 #102702 üzenetére
Sajnos manapság akármi is lehet, semmi nem biztos, ahogy mondják a T2-T3- ban, a jövő nem eldöntött. Minden amit eddig biztosnak hittünk, eltűnhet.
Bár az új modellek szerint, a múlt-jelen-jövő egyszerre létezik, az időkúp eseményhorizont csak illúzió, az entrópia+idő nyila miatt látszódik a tapasztaltnak. -
válasz
KROK640 #102683 üzenetére
Pörgesd. Tele infós képmentés 3Dmarkkal, lehetőleg az összes trackkel jóljönne...tudom mondtam már, és azt is tudom nem egyszerű, most is tapasztalom, bár én ráérek elbogarászni vele.
Ja, hávájdidzsi, nem kell menni melózni(2+ éve), el kell ütni az időt progresszív tevékenységgel, a sok agysejt pedig sok kalóriát kér, ezért ritkítani kell néha bikavér-bevitellel
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102679 üzenetére
Ja a HD4850. Én azt a kártyát használtam 2 évvel ezelőttig (ingyen volt, szemétben találtam). Előtte használtam egy 8800GT-t, gondoltam, a HD4850 majd jobb lesz tőle. Hát kb fele annyi fps volt vele mindenben, ami nem benchmark. Benchmarkok szerint a 4850 egyenrangú, vagy erősebb, hiszen eleve másfél generációval újabb kártya. Szórakoztam, szenvedtem vele egy ideig. Visszatettem régebbi drivereket, és láss csodát: immáron nem fele annyi fps volt, hanem kétharmad-háromnegyed
Eközben a 8800gt nem lassult újabb driverekkel, illetve ahol igen, ott erősebb proci mellett visszahozza a lassulást (újabb driverekhez általában erősebb proci kell). Ez volt a TNT1-el is, ahol az első pár driverrel még remekül megy a kártya P1 és Cyrix mellett is, az újabbakhoz már 400 mhz fölötti k6/2 vagy 400 mhz körüli celeron kell, a legújabbakhoz meg már alighanem valami erősebb coppermine p3, szóval azt az nvidia nagyon benézte, de aztán geforce FX-el véletlenül eljátszották ugyanezt. Később tanultak a hibájukból, és a dx10-es kártyáikkal már nem követték el ezt a hibát.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102648 üzenetére
ASUS V3400TNT
Általában ez szokott lenni a retró gépemben (250 mhz cyrix 6x86mx mellett). Mindent agyonver. Amúgy abban a gépben, ami neki volt (400-as k6/2) konkrétan a savage4 ugyanúgy skálázódik, mint a tnt1, szóval nem vágom, hogy miért akarta annyira elkeseredetten kicserélni, mert semmivel sem lett volna előrébb. A savage4 drivereit ugyanis pont úgy lőtték be, hogy az ilyen low-end gépeken nyújtson tökéletes teljesítményt, a TNT1hez viszont régebbi driverek kellenek, ha nem akarsz diavetítést ezeken a gépeken.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102645 üzenetére
Azoknál a szuperskalár processzoroknál 300 mhz fölött már kell az l2 cache, ha rendes skálázódást akartál az órajellel, mert az SD ram elérése túl lassú. Benchmarkokon kívül pl egy 300 mhz-es k6/2 és egy 500 mhz-es k6/2 között alig van különbség a legtöbb feladatban, ezt látva az amd behozta a k6/2+ és k6/3 processzorokat az arch élettartamának vége felé, immáron l2 cache-vel felszerelve.
-
válasz
KROK640 #102635 üzenetére
300-ból volt a sima cache nélküli és a 300A a teljes sebességű 128k L2-vel. Na ez utóbbi volt az igazi.
A cache nélküli 266-os 400-ra húzva szinte lineárisan gyorsult, mert leginkább RAM limites volt, a fix szorzóhoz meg FSB-t kellett emelni. Szóval tuningolni azt is érdemes volt, nem ott volt a gond. A legnagyobb baja az ár/érték aránya volt, mert a drága lap kelett a 100-as FSB-hez, de a proci gyenge volt. A 300A alig volt drágább rendszer szinten, de a teljesítménye szépen megugrott.
-
válasz
KROK640 #102604 üzenetére
Nalam, ha visszatekintek, sokal nagyobb ugrasok voltak. A Win98 erara mar nem emlekszem, viszont tudom, hogy a Socket 423-as P4-hez (1.5GHz Willamette) 256 MB RAMBUS volt a TH7-ben, majd kb. 1 evvel kesobb, a TH7-II-be (eloszor 1.5GHz Willamette, majd 2.0 Northwood, majd 3.0 Northwood), mar 512 RAMBUS kerult. Ezt hasznaltam egeszen 2006-ig (az ido 95%-ban Linux ment, igy soha nem tunt fel, hogy ennek a memorianak kevesnek kellene lennie). 2006 elejen jelentek meg az Inteles Mac-ek, igy jott az elso Intel CPU-t tartalmazo iMac (T2500), amiben 2 GB memoria volt (ez az "elmeleti max"). Az Intel CPU miatt gondoltam ugy, hogy mostantol lehet a "fogep" is Apple, mert igy megkapom az osszes vilag (OSX, Linux, Windows) dolgat 1 gepben. A 2011-ben megjelent OSX Lion (10.7-es verzio) nem tamogatta a 2006-os gepet, az Xcode (ez a fejlesztokornyezet, amivel macOS-re es iOS-re is lehet fejleszteni) pedig 2012 tavaszan dobta a 10.6-os verziok tamogatasat, igy a gep nyugdijazva lett, jott helyette egy ujabb iMac (i7-2600), amiben 8 GB memoria volt (32GB-ig lehetett volna boviteni). Ennek a gepnek a tamogatasat 2018-ban erkezo macOS Mojave dobta, igy tudvalevo volt, hogy 2019-ben az Xcode is dobni fogja, ezert 2018-ban vettem egy MacBook Pro-t (i5-8259U). Mivel a 8 GB memorianak a fele se volt hasznalva, igy az uj gep is 8 GB memoriat tartalmazott. Kb 2020-2021 korul kezdett egyre jobban emelkedni a RAM igeny. A 2018-as gepem meg tamogatott (tehat megy rajta az aktualis macOS), de ugy gondolom, hogy a mostani lesz az utolso verzio, ami megjelenik ra, igy ideje volt upgradelni. Az uj gep is MacBook Pro (M3 Pro), ebbe 36 GB memoria kerult. A regi gep most nem csinal semmit, pedig 2025 januarig meg garancia is van rajta (lehet, hogy el kene adni? de nem hiszem, hogy van meg erteke egy Inteles MBP-nek)
. A mostani gepet 2030-31-ig tervezem hasznalni.
Szerk: a 2006-os iMac 512 MB-vel lett vasarolva, mert ugy gondoltam, ha Linux alatt eleg, ott is eleg. Nos, nem
. Maga az alap OS elnyomkodhato volt, de ha csinalni kellett valamit, es ez a "valami" PowerPC kodu volt (ahogy az ARM-os macOS futtatja az Intel-es macOS programjait, ugy futottak az Intel macOS alatt is a PowerPC appok. A 2011-es iMac pedig 4 GB-vel lett vasarolva, de rogton kiderult, hogy amire eleg volt 32 bites CPU-val, 32 bites OS alatt 2GB, arra nem eleg 64 bites OS alatt, 4 GB memoria...
-
törölt tag
válasz
KROK640 #102604 üzenetére
Én anno Q6600-at használtam 4GB-al, de akkoriban XP helyett a Win2003 Server-t használtam a PAE 36bit miatt.
Úgy emlékszem az Enterprise verziót, ami kis állítgatás/install után teljesen XP kompatibilis lett.
Simán kihasználta a 4GB RAM-ot, plusz fölé tudta címezni a VGA RAM területet, driverek is klappoltak.
Futottak játékok és minden amit azelőtt XP-n.Egyetlen dolog volt probléma, hogy az akkori HP nyomtató/szkenner nem működött, mivel tiltva volt a driverben az enterprise felhasználás. Fel is hívtam telefonon a HP-t, ahol elmondták, hogy ez azért van, hogy vállalati felhasználáshoz vegyek támogatott nyomtatót 5x áron, ami kb. ugyanazt tudja.
Az volt az utolsó HP termék amit vettem. -
Pikari
veterán
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #102485 üzenetére
Nem hiányzik egyik sem.
A Vistát megnéztem korban hozzáillő hw-en a közelmúltban, nem nyűgözött le. Annó 2006-ban Athlon XP-m volt, TbredB 2400+ 1 giga rammal, Via chipszetes MSI lapban, 256 megás Radeon 9600pro-val, szóval fel se merült a Vista. Már ha megvolt már akkor... Korábban volt egy MSI 965-ös lapban 2 GHz-es Northwood szintén 1 giga rammal és 128 megás 9800pro-val, de betörés során elvitték. Még jó, hogy az addig használt P2 400-as Compaq sff gépem megvolt még, alap netezésre, filmre továbbra is tudtam használni.
2008. végéig húzta aztán az Athlon XP, egy 3000+ Athlon 64 váltotta nForce4 lapban GF6600GT-vel és szintén 1 giga rammal, ezzel se merült fel a Vista. Később fejlesztettem 2 giga ramra és HD3850-re, de így is maradtam XP-nél. 2010. elejére aztán már Athlon II X2 lett 785G-vel, 4 giga rammal és a HD3850-nel az előző konfigból (aztán az IGP-vel is egy ideig), ezen már 7-et használtam. Ez a konfig volt aztán az ellopott gép utáni második legrövidebb ideig, ugyanazon év őszére már i5-760 volt P55-ös lapban, a 4 giga rammal az előzőből és HD5770-nel, természetesen ez már csak 7-est látott. 2012 végén kapott 8 giga ramot és HD7870-et, de a 8-as ugyanúgy nem merült fel, mint az Athlon XP-vel a Vista, pedig ebben az esetben a hardware elbírta volna.
Minden új oprendszernér kivártam, csak akkor váltottam, ha jó volt a sajtója.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #102463 üzenetére
Amikor nekialltam az egesznek 8 eve, egy gep volt csak tervben, aztan ahogy gyultek a gepek, a cpu socketek kore kezdtem epiteni, de a vegen nagyon sok lett az atfedes.
Imadom oket megepiteni (szvsz a retrozas legizgalmasabb resze), de mindet ugy terveztem hogy amellett, hogy vmi szamomra erdekes korszakot mutat be, jol hasznalhato masinak legyenek. Most jott el az igeny, hogy ezek jobban illeszkedjenek egymashoz, mert amugy olyan gepeket csinalok, amiket sose hasznalok.
Nincs ebben semmi irreverzibilis, nem adok semmit, barmikor visszaepithetem oket, ha meggondoltam magam. Nemelyikbol csak egyegy kartyat vettem ki, mert masik gepbe tettem. Meg vmelyik gep osszeszedese vagy ot evig tartott, sajnalnam is.
A mostani logika jobban illeszkedik a ms oprendszerek megjelenesehez: dos, win95, win98, xp, etc, illetve mivel en 1993ban kezdtem vhol ez az origo, es szeretnek minden jatekot autentikusan de kompromisszummentesen jatszani. Ha nagyon tematizalni szeretnem a mostani felallast, vhogy igy nez ki:
1993, dx2, 486 vlb aranykor, dos, sbpro, opl3, mt32, gmidi, dos jatekok aranykora
1995, socket5, pentium classic, late dos, gus, awe32, hullamtablas kartyak, ami lassu dx2on
1998, late win95/win98, 3dfx aranykor, kesoi dosos jatekok, korai dx, glide
2001, win9x aranykor, 3d hang, late dos demoscene demok, isa vege
2004 (ez is csak tervben a 940 alapu fx kemeny dio - jelenleg egy top athlon xp konfig), winxp sp1 korszak, amd-ati aranykor
2006, late winxp, quad, 8800gtx, 3d hang vege
2012, win7 era (tervben - 7970, ee proci, stb)vmi ilyesmi, igy gyk barmivel tudok jatszani a 93-2012, tovabb mar ugyse nagyon kovettem.
-
-
válasz
KROK640 #102419 üzenetére
2006-ban már 2669MHZ-re kellett emelnem az Athlon XP-m órajelét
Akkor már az X2-nél húztam 270MHz-re a HT és elkezdtem spórolni a Core2 cserére. Ki is húzta a szerencsétlen a "megfizethető" q6600 idejéig.
Pikari:
A c2q-kat nem szokták kidobni, de tény, hogy előfordul, mert én is találtam már három-négymagosokat többször is.
3 magos C2Q? Nem Athlonra gondoltál?
KROK:
(neked a BH hogy vitte a TUA-t?
) Sőt, ha mégis vitte a Tua-kat valami trükkel, akkor akár 1400-ig is nyitva volt az ajtó, ami némi OC-vel 1733-on még a koria P4 cerkákat is verte... és mindehhez egy '99-es lappal kezdtél.
Linkeltam a bejegyzést pár napja. Átalakítóba ment a Tua. Sajna csak 150MHz-ig ment el a lap, de atom stabil Win 2k-val 133MHz-ig volt. Ezért volt értelmesebb az 1100-as Tua Cerkával hajtani. Az tutin 7/24-ben ment, olcsó volt és még nem igazán korlátozta az FSB/RAM.
DarthSun: Látom elkezdted az végrehajtást.
-
válasz
KROK640 #102408 üzenetére
Ryzen 1600AF-es rendszert cserélne, de a mostani Ryzenek nagyon sok esteben memória problémásak
Akkor ő elég jól követi a modernizálást, 1600AF még jól használható, legalábbis napi mindenesbe. Új játék erős videókártyával - persze már kevésbé hajtja ki. Modern RyZen, memóriagond?- nem követtem annyira, válogatós, vagy a proci IMC- vel van probléma?
-
válasz
KROK640 #102410 üzenetére
Igen, ez az időszak durva volt proci, memória, vgakártya szempontból.
Másik ami visszagondolva furcsa, hogy a monitort is milyen gyakran cserélgettük ugyanebben az időszakban, ahogy én láttam.
Nemtom, másnál is ez volt?
Ahogy jöttek be a nyugati használt, kidobott, egyre nagyobb CRT modellek, 14-15-17-19-20-21 coll. Az utóbbiakban a beltartalom miatt is, hogy minél nagyobb kHz H-syncet tudjon.Manapság sokkal tovább bírják a monitorok.
Az utóbbi 15+ évben meg még csak nemrég kezdtem a 3. monitorom nyúzni. ... habár arn nemrég elbizonytalanított, hogy OLED-re kellene váltani. -
arn
félisten
válasz
KROK640 #102416 üzenetére
Ott huzod meg a hatart, ahol neked tetszik, miert kellene epp jan 1 vagy dec 31? Amugy nekem is 366@550 majd 566@850ben volt a geforce, majd a gts, mert csucs kozeli teljesitmenyt kaptal toredek aron. De ettol fuggetlenul miert raknek bele retroban a celeront, ha p3at is rakhatok bele hasonlo arban? Nem a csorosagom felidezese okoz oromet a retrozasban, es ezert sem erdekelnek a kompromisszumos megoldasok.
-
válasz
KROK640 #102408 üzenetére
Vedd figyelembe az inflációt is, ne csak a Ft-ban számolt árakat.
KROK640: 97-2005 között is el lehetett karistolni részben 3 éves géppel. Csak olyan volt mint nagyapám baltája main már 3x cseréltünk fejet, 4x nyelet.
A BH6-tal a 300A-tól eljutottam 1400-ra húzott Tualatinig. XP-nél is lehetett Bartonra upgradelni ami 1-2 évvel kitolta a kihordási időt. Aztán 939 3000+-ba is került X2-es 3800. A GPU-k is apránként cserélődtek.
-
válasz
KROK640 #102308 üzenetére
Görögöknél. Itthon vagy le se szartak, vagy szivatni akartak abban az időben. Mondjuk mostanában sokat javult az arány a zsandároknál ebből a szempontból, már találkoztam néhány elhivatott fiatallal. (Na meg egy lerakatnyi 1 bitessel is...)
Felhős témában olyan régimódiak vagytok. Hogyan fogjuk így a tia dataitokól is kibányászni a pénzt?
A fiam szerint paranoid vagyok. Legalábbis ezt mondta addig amíg nem mutattam neki 1-2 dolgot, hogy mit csinálnak egyesek, meg a többiek. Pedig én nem is értek hozzá, mert csak infrázok. Szóval a konklúzióm: Felhőbe költözni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #102303 üzenetére
Arról ne is beszéljünk, hogy a kiadó bármikor lelőheti a szervert, és onnantól a drága pénzen megvett, teljesen legális blue-ray lejátszhatatlan lesz.
Ez igaz a streamelhető tartalmakra is, a szolgáltatók úgy variálják a kínálatot, ahogy akarják.
A P55-ös lapomhoz járt Creative X-Fi szoftver, de nem tudom aktiválni, mert a Creative lelőtte a támogatást. Legálisan megvan, mégse tudom használni, mintha meg se vettem, csak béreltem volna.
Az Epic/Steam féle platformokkal is ez a bajom, mi van, ha valamelyik játék kikerül a kínálatból? Minden megvett játékot letöltve kéne tartanom, hogy offline mindig meglegyen? Van egy játék, ami a libraray-ben megvan, de a kínálatban már nem szerepel, szóval az se biztos, hogy le lehet még tőlteni, vagy ha még le lehet, akkor meddig...
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102303 üzenetére
Nekem nem kellenek átvezető animációk egy játékba. Ha filmet akarnék nézni, akkor nem bajlódnék a játékkal. A full hd textúrák meg máris felférnek a dvd-re, ha 100%-os jpg tömörítés helyett mondjuk 70%-osan tömöríted. Kb ugyanúgy néz ki, csak 8 mega helyett 80 kb lesz. Csak a mai fejlesztők már ehhez is buták, folyik ki a szar a fülükből.
-
válasz
KROK640 #102297 üzenetére
Felhőt használok azért, de módjával, és csak amennyi ingyenes. Bizonytalan egy dolog, megosztáshoz jó, de sosem lehet tudni mikor variálnak, tűnnek el a feltöltött cuccok. Jobban szeretem ha offline is megvannak a lényeges fileok.
Még a böngésző/oprendszer setek exportálása hasznos, új install esetén csak néhány kattintás, aztán a megszokott környezet fogad. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102297 üzenetére
Én mobil racket használok erre a célra. A mai satás rackek olyanok, hogy nincs már belső fiók, hanem egyszerűen csak betolod, egy sínen, mert a csatlakozó ugyanott van rajtuk
De a laptop vinyókhoz lehet venni ilyet 2000 forintért, és akkor kvázi lett egy (vagy több) 500 gigás pendrájvod.
-
válasz
KROK640 #102254 üzenetére
Amikor idegenrendészetre mentem (bőven EU előtt volt) és közölte a zárás előtt 30 perccel a zsandár, hogy menjek vissza már meg sem lepődtem. Másnap kicsit beszélgettünk, majd üti be a pecsétet. mondom valami papír nem kellene? A válasz: Áh minek, ki az a hülye illegális aki másodjára is visszajön ide
Megoldotta, hogy el is végezte a munkát, de az csak egy frappe feletti beszélgetés lett.
tengeri viharról az orvosiba?
Tengeribetegség. Szerencsére a hajóorvos is rádióamatőr volt, jót dumáltunk.
'95-96-ban szereztek Floppy meghajtót
Akkor már filléres tétel volt. Azt bánom, hogy 99 környékén nem tankoltam föl ezekből a cuccokból.
"a nagy floppy nem volt védve, és nem mellesleg sokkal több is fért rá (360KB VS 1,44MB), és sokkal gyorsabbnak is éreztem."
A DD-hez képest tényleg 2x gyorsabb volt, de a HD már 1.2MB-os volt és sebességre egyezett az 1.44-es verzióval. Az alacsonyabb adatsűrűség miatt viszont megbízhatóbbnak bizonyult nekem, már ha az ember ésszel kezelte: Nem hajtotta félbe, zsúfolt 20 lemezt egy 10-es tartóba, dobálta tok nélkül stb.
Ami kimaradt: A 90-es évek elején viszont mindenhol és mindenkinek inkább 5.25 volt. A közepére fordult át a dolog, de még akkor is meg lehetett ugrani az oda-vissza másolást. Aztán a közepes floppy kihalt, követte a nagyot. A kicsi még maradt egy rövid ideig BIOS-t frissíteni.
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #102258 üzenetére
Lehet jól járnál blu-ray íróval, 3K alatt van 50GB-os lemez, ami olcsóbb mint 10db 4.7GB-os DVD, én is szeretem az optikai meghajtókat, egyesek ész nélkül temetik. Habár az zavar, hogy 2007 vége óta 25GB-ról 100GB-ra nőtt a legnagyobb lemez kapacitása, tehát bő 16 év alatt X4-es növekedés a leghosszabb és legrosszabb stagnálás mióta van PC.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102256 üzenetére
Igen, nos igaza volt az illetőnek. De ugyanakkor tévedett is, hiszen bármikor befuthatott volna egy olyan ismerős, aki azon akart volna adatot hozni/elvinni. Mint ahogy most is bármikor jöhet valaki IDE vinyóval (vagy épp cd/dvd lemezekkel, floppykkal), hogy mentsd le a régi adatait pl, akkor azért elég gáz, ha egy informatikus letolt gatyával áll a helyzet előtt, hogy dehátezmárrégi. Miközben a cuccok hozzá lehet, hogy kapásból ott vannak a fiókban, csak trehányságból nem építette be, mert minek az már?
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102254 üzenetére
Hát a floppy nagy áldás volt a magnókazettás/cartridgekazettás/romos megoldásokhoz képest. Csak mivel két fajta volt (5.25 és 3.5) ráadásul a c64 és a pc eltérő formázást használt, így az adatok hordozhatóságának a problémáját csak részben sikerült megoldani vele
Persze nekem 5.25 volt akkor, amikor majdnem mindenkinek már 3.5, ami sok bonyodalmat okozott.
-
válasz
KROK640 #102244 üzenetére
Geia sou! El sem tudom ma már képzelni, hogy miként tudtam vizsgázni görögül
A tudásom mára kimerül pár köszönésben, udvariassági formulában, alapvetően tudok rendelni-vásárolni. Passzív tudásban kicsit több maradt, megértem az étlapot és sikerrel vettem egy kis szigeten az autó bérlést is. Ez utóbbinál vicces volt, hogy felfogtam, hogy mit vakerál végtelen sebességre kapcsolva a nő, de válaszolni már csak tőmondatokban tudtam. Mondjuk azt is úgy fogtam fel, hogy pár szót megértettem, néhányat kikövetkeztettem, a lusta sógorát meg visszatérően szapulta aki éppen elvitte az egyik autót mosni.
Hazafelé a komp olyan viharba került, hogy az orvosin kötöttem ki. Mire elértem a magyar határra 30 centi hóban autókáztam. A határőrök rendesek voltak behívtak a bódéjukba, kb. 2 órát vártam, hogy átengedjenek, mert kint egy balesetnél elveszett az útlevelem. Mire átértem bezárt a másik oldali benzinkút, Keszthelyre éppen hogy csak begurultam.
De a C64-et is fejleszteni kellett. Amikor először lett, akkor szinte minden ment magnóval, aztán már turbó betöltővel, még kicsit később már floppy is kellett. szerk: Czo már leírta
-
válasz
KROK640 #102245 üzenetére
, ja, meg monumentális is. A 6850- en mindíg keveselltem az 1 ventit. Mondjuk a kettő már elég, a 3 az meg olyan extra feeling, gondolom nem fog túlmelegedni. Flexelős hogy a HDD öböltől csak kb 2-3 centire van a vége. 6850- en futott a DOS, haver mondja - bekapcsoltad a 486- ost - nem, ez 8C/16T Xeon/HD6850. Feelinges lesz hogy a 6870 esetén is ugyanúgy nemnormálisnak fog nézni.
-
válasz
KROK640 #102244 üzenetére
Ez, azert, a C64 eseteben sem teljesen igaz. Az "utantoltos" jatekokat, pl. nem tudtad jatszani, ha nem volt floppy meghajtod, mert a jatek veletlenszeruen erte el a filejait. Miutan "alap lett", hogy mindenkinek van floppyja, azutan kezdtek el jonni az ezt is requirenmentskent hasznalo szoftverek. De ugyonez igaz a REU modulokra. Mivel nem volt elterjedt, ezert alig hasznalta valami, ha sokkal tobb embernek lett volna, akkor sokkal tobb szoftver tamogatta, vagy esetleg kotelezoen kovetelte volna. Ugyonigy jart a C16/Plus4 is. A "baseline" a C16 volt, igy keves Plus4-es szoftver szuletett.
Szerintem, '97-ben mar elo-elofordult egy egy ejszakai internet session, meg irceles az irc.bme.hu-n.
Az elmult masfel hetben, kb annyira nem toltott be a PH forum kulfoldrol, hogy lehetetlen volt olvasni. De kb 1 napja, mar teljesen jol megy ujra.
-
válasz
KROK640 #102236 üzenetére
Értem a viccet, csak nem mindig szeretem.
Az eredeti állításod:
Akkoriban meglepett milyen gyorsan fejlődnek a gépek, mert előtte ahhoz voltam szokva, hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd.
Én ennek a második felére reagáltam. A C64 már 85-ben sem számított jónak, a 90-es évekre meg már végzetesen elavult volt.
De nem is baj, hogy ez volt, cserélgettük a játékokat, programozgattunk, remek idők voltak, egy pillanatig sem bánom, hogy kimaradt mondjuk a 286 meg a 386.
Ez viszont már teljesen mást jelent és át tudom érezni. A C64-em amikor lecserélődött (rokonságban szépen láncolt listaként mentek a gépek végig) szintén vidéken kötött ki. Még évekig használták amíg nem kapták meg a 386-om
Nekik szállítottam a programokat amíg saját lábra nem álltak. Okosan rendezgetve nem volt hiányérzetük, pedig akkor már a BBS-t is régen lecserélte az internet.
Melyik városban voltál?
Szalonikiben 2 hónapot és 4 hónapot Pátrán. Nagy buli volt, jó ösztöndíj, csajok, napsütés, strandon bográcsozás, homokban elásott Zsiguli, nemzetközi kolesz és a fiatalok örök önbizalma. Akkor elég tűrhetően beszéltem görögül amit sajna mára majdnem teljesen elfelejtettem. Gondolkoztam egy hosszabb low budget őszi kiruccanáson autóval, komppal a félszigetre, csak kéne hozzá egy hónap szabi.
A 300A+BH6 kombót December 24-én reggel vettem meg a Ready-ben. (A hazaút kalandos volt a 15 fokból. Komppal atom nagy viharban, de nem volt más, mert előtte ugye lebombázták a Duna hidakat a szerbeknél.) Nyár végén jelent meg és tudtam, hogy kell. Egy Riva került elsőnek a szettbe, mert az volt már csak raktáron. A BH6 elkerült sógoromhoz, majd vissza hozzám. Most jut eszembe, hogy a gép történetéről még írtam is: [link]
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #102229 üzenetére
A GF3Ti200-hoz sok szép emlékem fűződik, sok-sok LAN partyval fűszerezve.
Én kéz alól vettem az enyémet, doboztól, 2004-ben 15e ft-ért, és piszok boldog voltam vele.#102230KROK640: lélekben fiatal maradtam.
Ált. iskola 7-8. osztályban fakultáción még C16-osok voltak 89/90-ben, majd szakközép 1.-ben 90/91-ben TVC 64k+.
Havernal volt C64, sok-sok játékot toltunk azon is '86-'90 között, másik spannak TVC, a bratyeszának meg Amiga 128 - fantasztikus dolgokat láttam rajta.
Saját 64k+ TVC-met '94-ben vettem meg (maszek pénz), majd '96-ban még egy komplett TVC-t dual FDD-vel.
2001-ig rendszeresen használtam, 2000-ben lett előszőr tesómmal közösen egy PII-es PC. -
válasz
KROK640 #102205 üzenetére
Abból tudok kiindulni ami volt itthon.
Nem itthon, hanem a kis falutokban. Már a 80-as években Amigát akartunk, 92-ben meg már 386-os gépet hákoltunk össze. Persze a játékok és demók optimalizáltak voltak, mert a vas szabványos volt. OK, voltak kis eltérések az egyes verziók között, de messze nem akkorák, mint a PC-nél. 80-as évek végén, 90-es elején az Amiga pörgött itthon nagyon, de valószínűleg ezt nem láttad tornyos kis faludból. Az említett 94 meg már a 486-os korszak volt, az Amiga is dögrovásra került sajnos.
Pikari: "Esetleg átszokni a különféle toolok újabb iterációira, vagy linuxra."
Van amikor sajnos nincs újabb iteráció, Win 10-en meg nem megy. Ahol lehet linuxot használok, pár dolgot ha volt repo át is forgattam, de 1-2 program miatt a műhely gépemen ott a Win 7.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #102206 üzenetére
A W10-et trükk nélkül fel lehet tenni, nem kell moddolni semmit, a nem UEFI BIOS-os lapokhoz (s775/1366) legacy/MBR módban kell megcsinálni a telepítőt Rufussal pl. vagy az MS gyári progijával, a Windows 7 USB/DVD Tool-al.
Bár nálam s1151v1/s2011/AM4-en is így van.
Ezt még anno a napi használatú s775-ös partygépre "kényszerből" matekoltam össze mint lehetőséget még W7-nél előszőr majd W10-nél is teszteltem és tökéletes. -
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #102205 üzenetére
Az utolsó bekezdésre reagálva:
Azért több oka is van, hogy nagyon elavult hardverrel már nem lehet böngészni sem. Egyrészt ma már kellenek az újabb kiterjesztések, másrészt a böngészők és egyéb weblap motorok is fejlődnek (a konkurencia miatt eleve nem is tehetnek mást hosszútávon), kisebb részben van benne a mesterséges ösztönzés, végül egyik cégnek sem éri meg a nagyon sebezhető és amúgy is lassú rendszereket támogatni/életben tartani a nagyobb fajlagos költségek miatt. Erre részben gyógyír a Linux, de attól még az sem megoldás mindenre és mindenkinek. XP-re 2019-ig jött frissítés, és csak az utolsó 3 évben kérte az SSE2-t hogy betöltsön, Win7 64-bit is sokáig frissült, egészen 2022-ig jött még ki támogatás hozzá. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102203 üzenetére
A tpm-et a windows 11 követeli, nem a windows 10, annak a hiánya nem lesz akadály core2duon.
Hogy xp-t mire lehet használni, ismerőseim példáiból kiindulva adattárolásra, a meglévő régi programjaik futtatására (munkához kell nekik), filmnézésre, dvd és cd írásra, és játékra használják (dx9 korszak játékaival).
Én is mondtam nekik többször már, hogy tegyenek fel windows7-et, de elzárkóztak előle, mert azon egy-két régebbi cucc, ami nekik kell, nem működik. Úgyhogy lélekben felkészítettem őket arra, hogy érdemes lenne nekik esetleg egy külön vinyóra feltenni a win7-et, aztán tetszőlegesen el lehet indítani azt, amelyik épp kell.
Esetleg átszokni a különféle toolok újabb iterációira, vagy linuxra. Általában mereven elzárkóznak ettől is. Az én ismerősi köröm a burnout paradisenál, alone in the dark new nightmarenél tart. Én személy szerint már elértem modernebb szintet, de AAA-val nem játszom, így aztán az általam kinézett játékok gépigénye is eléggé szelíd szokott lenni (kandagawa jet girls, megadimension neptunia).
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #102203 üzenetére
Ezt én is megerősítem, 2015-2016-os címekhez is inkább 8. vagy 9. generációs procikat érdemes venni használtan aki spórolni akar, minimum 4 mag 8 szál de inkább 6 mag 12 szál ajánlott, nagyjából RX 5700XT erejű kártyával. Egy ilyen konfig kompatibilis Win11-el is, és gen3-as NVME SSD-vel a legújabb játékok is elindulnak.
Én örülök, hogy végre elhagytuk a 2012Q1-2017Q1 közötti állóvizet, nem volt jó a hosszú pangás, pláne laptop téren volt hatalmas előrelépés az utóbbi 5 évben. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #102184 üzenetére
45nm-es C2D/C2Q-vel simán mene a W10, meg ami ez után jött bármelyiken iss.
A korábbi C2D-k esetén előfordulhat, hogy csak korábbi Build fog menni, a legfrisebb már nem.W11-et sikerült feltennem 3.gen mini gépre is, bár erősen moddolt OS, szóval megy amíg megy rajta.
Most épp W7x64 Ultimate OS-t klónozok az X79-es tartalék gépemen W10x64 alatt (i7-3820/240GB SATA SSD/4*2 GB RAM QC-ben/HD7870/Giga X79 UD3), SSD-ről HDD-re.
2 magos procival amúgy már tényleg szenvedős a netezés is, egy kisebb órajelű quad is jobb már.
Ezért király az X58 - 6/12-es CPU, és az X79 - 6/12-es CPU, de ide már van 8/16-os vagy nagyobb is ha csak a sok mag/szál kell.
Mivel W10-ról van szó, az SSD alap követelmény (laptopban meg pláne!), és a 8 GB vagy több RAM is erősen javítja az élményt. Ha nagyon türelmes az ember, a 4 GB RAM még határesetes, de elmegyeget.
Játék: olyannal kell játszani, ami minden körülmények között is megy, NFS-ek, RTCW, PopCap játékok bármin és bármi alatt is futnak.#102191Fücsök007: az UEFI BIOS önmagában nem követelmény, ha így lenne sosem ment volna s775/s1366-os gépeken.
W10/W11: maradi vagyok, az összes gépemen amin W10 fut, az mind legacy/MBR-ben megy, csak a W11-em fut a fő gépen UEFI/GPT-ben, ez is csak kényszerből, telepítéskor nem volt dVGA-m, csak az Intel UHD770 IGP, és ez esetben nincs lehetőség legacy/MBR módra.
#102194FoxiestFox: minden relatív, de igen, csak az igényeken múlik.
A leggyengébb cucc amin W10-et futattam ez volt (böngéstésre, email, yt videó):
C2D T8100, 2*1GB RAM, 7200RPM Toshiba 2,5" HDD és az Intel GMA X4500 IGP - na jó, ehhez semmi rendes drivert nem találtam, a CPU dolgozott rendesen, de végül is ha összeszedte magát, akkor ment. -
válasz
6th gen és annál régebbi gépre még a Win10 se megy fel
A Win10 felmegy 4.gen Haswell Xeonra, és a Win11 is lazán. Jól is néznénk ki ha nem menne fel, 32GB RAM szuper-modern kínai lappal, 8mag/16szál, a szükséges utasításkászletek is rendelkezésre állnak.
Egyben a legjobb retró gép is, 1MHz XT tempótól 3.4GHz- ig skálázható, PCIe slotok BIOSból engedélyezhetők, tilthatók. A másodlagos kártya, a HD6850 pedig kiváló DOS/XP alá. -
Pikari
veterán
válasz
Nagyon szó szerint vetted az egy-két évtized kifejezésből a második évtizedet, de elsősorban core2duokra és hasonlókra gondoltam (core2duo = 2006). Fel tudod rá tenni a win10-et is, ha nagyon akarod, például a biztonságosabb bögészési élmény elérése végett (a linuxról ne is beszéljünk, az tökéletesen kompatibilis velük)... de ne abból indulj ki, hogy mindenkinek abból áll az élete, hogy az internetre nyáladzik a gép előtt, vagy hogy aaa videójátékokba temetkezve éli az életét.
Sokaknak pl Windows XP van még, csak épp nincs rajta internet, mert eleve inkább a telefonjukról neteznek. Amúgy a windows 7 is tükörsimán megy core2duo gépeken. Sőt, egy debian linux is lxdevel, pöcc-röff. Sőt, még egy újabb pentium4-en is tökéletesen futnak ezek (64 bit + ht). Csak épp tele kell rakni rammal, de mivel ezek a gépek meg 4 gigánál nem szoktak többet tudni, ezért már nem nagyon van hová fejleszteni őket.
Az megint relatív, hogy kinek mi a sok éves játék. Én személy szerint kb 4 éve még radeon x1550-et használtam. Aztán utána jutottam hozzá egy 8800 gt-hez az egyik fórumtársunk jóvoltából, aki valószínűleg olvassa ezt a hozzászólást. Először a fiókban pihent egy évig, aztán beszereltem a gépbe, és azt használtam egy ideig. Aztán találtam a kukában egy 4850-et, és utána azt használtam kb fél-egy évig. De visszament a 8800gt, mert sokkal jobbak a driverei... Aztán olyan másfél éve felfejlődtem directx11-re, és lga 1366-ra.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102105 üzenetére
Valójában nekem személyesen + a munkahelyeimen + ismerősi körömben 2020 óta kb 10 db hdd döglött meg, és 1 db ssd. Volt közöttük minden: vadi új, csökkentett kondíciójú, használt, és mindenféle márka randomra. Nem ebből próbálok statisztikai relevanciát levonni, de a blackblaze meghibásodisi adatai, amit fent linkeltem, elég beszédesek, hiszen ők lemezek tízezreit használják.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102096 üzenetére
Az a bajom velük, hogy megbízhatatlanok, különösen az smr meghajtók, amit szétrázzák magukat. Tele van velük az internet, hogy mennyire szarok, nézzél utána, ha tényleg érdekel. A nagyobb kapacitású hddket eltűröm a gépemben kényszerből kb még két ssd generáción keresztül, amikor is végleg felteszik a keresztet a nagyobb hddk sírjára is.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #102082 üzenetére
Ez nem igaz, van ssd-t is felfelé kerekítettem. Vannak 4 terás ssdk 90 ezer alatt is, tessék itt van kapásból egy, de lehet látni időnként 70 körül is. Nem a legalacsonyabb árakat írtam ide sem, hanem egyszerűen 80-ra kerekítettem, mivel kb annyiba fog kerülni, mire eljut hozzád. De ha át akarod verni magad a seagate csodálatos smr lemezeivel, amik 50 giga random írás után fél mega/secre kapcsolnak pár óra erejéig, és kb a 10. steam játék rátelepítéstől letörik róla az olvasófej, hát tedd azt, én nem fognak benne megakadályozni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Videó stream letöltése
- Elektromos autók - motorok
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- Jogász topic
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple MacBook
- Milyen egeret válasszak?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- macOS PC-re
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 256GB
- Emlékezetes gamer élmény, amit megvásárolhatsz VAGY akár ki is bérelhetsz! Akár rèszletre is!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest