- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
envagyok #103494 üzenetére
Rendes tőlük. Annyi, hogy így alanatur nem lehet lefordítani. De a freedosos srácok megoldották.
Lehet lefordítnani és használni. Egyébként egy csomó furcsaság és kavarás van a kód körül. link.
S jah, a fel nem tett kérdésetekre a vaálsz, hogy mostanában kicsit foglalkozom freedossal. Igaz, hogy netbsd-vel kéne, de majd jön az is.
-
válasz
envagyok #103361 üzenetére
Persze mindenkinek meg kell találnia azt ami neki örömet okoz. A guminő után is még van sok-sok lehetőség, teljesen megértem azt aki nem akar megint nősülni, mert a múltban már elég tapasztalatot gyűjtött. De ettől még ezeket nem lehet feleségnek hívni.
Egy példa: Mosolyogni szoktam amikor youtube-ra töltögetik fel a DOSboxos videókat ahol minden simán fut, pedig pl. a DOTT intro egy 286 sokszor be-be szaggatott. Megértem, hogy egyszerűbb az emulátor használata. Nem kell levenni a polcról, CMOS-t buherálni, SET BLASTER-t állítgatni, felmásolgatni, digitalizálót hergelni. De ez számomra nem retró, mert az előkészületek hozzátartoznak az élményhez. Mindjárt csinálok is egy videót igazi vason.
Minden marginális cucc drága, vagy nagyon olcsó. A kettő között ritka az átmenet. A mátrix nyomtatóknak sincs ára, pedig azok is lassan ritkaságnak számítanak.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #103233 üzenetére
A dx10-et az XP magas piaci részesedése nyírta ki, ezért maradt ki szinte teljesen. olyan 2012 után esett le annyira az xp részesedése, hogy szép lassan megnyíljon az út a dx11 előtt, de persze a játékokat kifejleszteni se 5 perc, úgyhogy pár év még kellett.
Most ugyanezt látjuk, a dx12 minden centiméterért erősen küzd.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #103020 üzenetére
Erre sose talaltam pontos infot, meg igazabol a nyakon szereplo tervezes es a piaci megjelenes sem ua. De ilyenekre emlekszem: 2.2, 2.4, 3.4, 3.7, 3.73, 3.74
A 3.4es az 93as volt, a legutolso rev az 94es. De ezek az adatok szerepelnek a kartyan, konnyu rakeresni. 95ben vettem 3.73asat, kesobb azt csereltem 3.4esre, mert volt egy olyan bugja, hogy vmelyik demo az egyik oldalon szolt. Akkor azt hittem a mixer miatt, de a 3.74esnel nincs ilyen gond. Igazabol sose hasznaltam guson mixert. Az a 3.4es megvolt egeszen becsbe koltozesunkig (az egyetlen hw, amit sose adtam el), amikor apam kiszorta egy retro geppel a szemetbe.
-
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #102979 üzenetére
A játékokról szólván, a coppermine+P3 korszakban az SBlive az alaplapi selejtekhez képest általában hozott egy extra 5 fpst néhány játékban a kisebb proci overhead miatt, ami a szaggatás hátáráról átdobta a játékokat a jó játékélménybe, de a core2 korszakban sok értelme nem lett volna életben tartani.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #102977 üzenetére
Ott a legnagyobb baj az volt, hogy a gyártók értelmi fogyatékos programozói által saját kezűleg implementált ,,gyorsítás'' általában 5-10x lasabb volt, mint a microsoft integer bitshiftelős mixere, de ami még ennél is roszabb, hogy néha kisegfaultoltak a memóriaterületből a driverek (sis, cmedia), aztán idővel mindenkinek elege lett belőle.
-
-
törölt tag
válasz
envagyok #102768 üzenetére
Köszönöm a tippeket, válasz mindenkinek:
Minden érintkező rész át van kenve kontakt-al.
CPU lábak, Cache fogalaltok, IC-k, RAM slotok, RAM modulok, PCI+ISA slotok, VGA érintkezője.
Foglalat kompresszorral kifújva, kontaktot a cpu lábairól kapott.
Minden ilyesmi rendbe lett téve, miután nem indult a gép és szét kellett szednem.
Kontakt gond szerintem nem lehet.Három Cache IC készlettel próbáltam.
1. (8+1)x32x8 gyári cache IC-kel. = 256k
2. (8+1)x32x8 másik lap IC-kel = 256k
3. (4+1)x64x8 másik lap IC-kel = 256k
4. Csak kipróbáltam (4+1)x32x8 készlettel is = 128k (már itt a TAG 8k elég lenne)A lényeg, hogy több készlettel és több jumper beállítással próbáltam.
Félrejumperelés esetén kaptam egy "Cache Bad - Disable Cache function" üzenetet.
Amikor elméletileg jól volt beállítva, akkor a fentebb is leírt dolgokat produkálta.
Belekezdett betöltésekbe, de elakadt.
BIOS minden esetben van. Ha ott kikapcsolom az "External Cache"-t, akkor rendben betöltődik.
CPU is jól van konfigolva, mielőtt elraktam sokáig szórakoztam vele, komplett rendszert (DOS/W3.11+W95) tettem rá. Amúgy a CPU hűtve is van (borda+fan)RAM-okat is cserélgettem, nem azzal lesz a probléma.
Waitstat-eket állítgattam, de végül kínomban már a bios "load-safe"-el betöltött beállítással hagytam.Létezik, hogy az UMC chipset adta meg magát?
Egy 486 esetében az L2 cache hol van elhelyezve? A cpu eléri közvetlenül vagy chipset használja? Azért kérdem, hogy esetleg a cpu adta meg magát vagy a chipset?
Illetve mivel ez Amd-x86-133-ADW cpu (és nem ADZ) ellentmondásos dolgokat olvastam, ezért az L2 cache-t próbáltam átíró és visszaíró módban is.
De nincs változás.
Ha be van kapcsolva elakad a gép.Ami eszmbe jutott kipróbáltam és mégis ...
Eddig ment, most nem megy és nincs ötletem miért. -
arn
félisten
válasz
envagyok #102466 üzenetére
Ha lesz eleg hazam, majd lehet vmelyiket ujra megepitem, vegulis annyira mindegy, hogy a dobozban vagy a hazban van az alkatresz. Szamomra nehany korszak olyan semmilyen, pl az mmx egyetlen gepkent tok jo ultimate pc, de doshoz tul gyors, winhez lassu, amolyan atmeneti idoszak es senki foldje. Vagy a ss7, sose birtam, hiaba nepszeru, bena az egesz platform, meg ezek a late 3dfx kartyak sem tul jok.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #102339 üzenetére
Tisztaban vagyok vele, mi mikor volt
Tnt melle kb felesleges a v2 (osszel jott ki), es a riva128 jobb dos ala, ami szinten fontos itt, epp ezert maradnak az isas kartyak is. A dosos demok miatt a 2001es gepben is lesz gus.
[link] pl itt is nagyon hasonlo konfig van.
Epp az a celom, hogy kevesebb legyen az atfedes a konfigjaim kozott, es jobban korszakokra osszam oket, es ezeket a korszakokat jol hasznalhatoan toltsek ki, ebben az esetben dos/win9x 95-98 idoszakra. A 3ds hangkartyak 98ban epp hogy szerepet kaptak, a 2001es win98se konfigban (tb1400 + gf3 + live + guspnp) lesz erdekes, ami majd a 98-2001 idoszakot fedi le.
-
válasz
envagyok #102339 üzenetére
A Riva és a GUS örök, tökmindegy/és-vagy nem mindegy milyen gépbe teszed. RivaPCI : sokkal erősebb gépbe is ok, másodlagos DOS kártyának, AGP, vagy akár PCIe gépbe is, már amelyikben van PCI slot, amelyikben meg nincs, oda mehet a kiváló kínai PCIe to PCI konverter. GUS : relatíve erős gép kell a késői scene demókhoz, így a használhatósági minimum már 2000 környékére elérte a gyors P3/Copper-Tua szintjét, mivel game kevés támogatja, ez kártya a demókban verhetelen. Game címekhez jobban kompatibilis az SB vonal. Tehát összességében a GUS annál jobb, minél gyorsabb gépbe tudod pakolni, amelyiken még van ISA slot, az teljesen érdektelen ilyen szempontból hogy mikori ez a kártya, ezen példa alapján is tisztán látszik, hogy a naptárazás a mai retróban, idejétmúlt dolog, ill aki ragaszkodik hozzá, legyen, mindenkinek saját kiváltsága, ha saját magát xopatja.
-
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #102180 üzenetére
a trident kimaradt, nekik is volt *PAPÍRON* 3d kártyájuk, de erős a gyanúm, hogy a 9750 volt az első, amit ténylegesen is kapni lehetett, az meg már 97ben ért a piacra, ahol olyan kártyákkal kellett már szembe néznie, mint pl a rage pro, vagy épp a sis 6326, miközben a teljesítménye virge/rage2 szint.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #102140 üzenetére
Nem sok van, viszont több olyan cím is van ahol erősen ajánlott mert nagyon ráver a konkurenciára. Pl. Uprising 1/2 és Recoil játékok jól néztek ki voodoo 3 2000/3000 kártyával a szokásos NFS/Unreal címek mellett.
Mondjuk nem rossz egy jobb darab passzív TNT2 kártya sem, bár Win98SE-hez geforce 3/4 + voodoo 2 SLI kombó az igazi.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #102025 üzenetére
En is igy csinaltam, eloszor volt egy p3as bx, utana epitettem a dx4et, majd az mmxet, stb
de ezek az egy seggel tobb lovat tobb szempontbol korlatos lehet.
Folyamatosan teszteltem, melyiken mi hogy fut. De nekem ket fontos volt, a 2000 kornyeki cimek, meg a 92-94 dosos idoszak. A p3al es a dx4el eleg jol le lehetett fedni. Ami lassabb volt, az mar p3on is ment altalaban, es a dx4en a korai vgas cimekig siman le lehet menni. Ami az elott tortent, az meg nem nagyon erdekel…
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #101936 üzenetére
Amalfiban voltam sok-sok éve. Nagyon szép, de nagyon drága, ha pedig nem IT-s távmelót csinálsz akkor kimerülnek a vendéglátásban az ember lehetőségei.
Itt a fórumon egy Hobizoli nevű tag van megzakkanva Floridáért, amit nemigazán értek, mert kb úgy vagyok vele mint te : nincs az a pénz amiért ott élnék. USA-t nagyon bejárnám, de hogy ott éljek, az kb kizárt. Talán Washington vagy oregon állam ami szóba jöhetne, de ott is valami vidéki kisváros a hegyek között.
BTW : Ciprusról és az ott élésről van saját tapasztalatom.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #101923 üzenetére
" a hazai gyászos egészségügyi, oktatási körülmények, világrekord áfa, drágaság, szar utak, lopós vezetés, áldemokrácia, orosszopk@d@s, stb" - kísértetiesen hasonlóak a gondolataink ezzel kapcsolatban.
Én Bregenzben nézegettem lakásokat, egy Pesti panel áráért ott is kapni lakást, a Svájci és Német határtól 5-10 percre, a Boden tó partján, hegyek között. Egyedül az éghajlat szívás, november elejétől december közepéig szinte állandóan ömlik az eső, utána február végéig meg a hó. De nagyon szép, és bármilyen munkát is találsz azzal négyszer annyit fogsz keresni mint itthon. Az évnek egy részét már 4 éve ott töltöm, szóval tapasztalatból beszélek.
Anno családilag mi is filóztunk Ausztrálián (még a '90-es évek első felében) de végül nem léptük meg, és valahogy nem bánom.Gyerekkoromban az 1991-92-es évek egy részét volt szerencsém dél Spanyolországban (Aguadulce) eltölteni, és nagyon szerettem. Talán innen a nagy vonzódásom a mediterrániumhoz, és ezért szerettem annyira Cipruson is élni (2015).
Dél olaszországba nem mennék, mert szép, de ha nincs távmeló IT vonalon, akkor bukta. Ha már az a környék, akkor sokkal inkább Spanyolország. -
arn
félisten
válasz
envagyok #101936 üzenetére
Az amalfi partvidek eloben is csodalatos, de elni ott? Az mas kerdes. Szvsz jol gondold meg, rengeteg jobb hely van a vilagban, valencia, palma de mallorca klimaban is kellemes.
Florida nekem tetszik, marmint a hetkoznapokban, az eletkorulmenyek - de kulturalisan nulla, meg az a nyari fulledt meleg semmi penzert nem kellene. Amerikaban egyre inkabb felkapjak a lecsuszo kalifornia helyett.
Klimaban nalam madeira a bajnok
siman visszavonulnek oda. Jokat kirandulnek, meg ellennek a magam kis vilagaban.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101930 üzenetére
Delolaszorszag roma alatt kezdodik, eszakolaszorszag teljesen mas kavehaz, az eszakolasz tovidek meg olaszorszag legelitebb helye… az osszetort autok, koszos utcak, altalanos szar kozbiztonsag nem tul vonzoak, sok kornyek magyarorszagon is gaz lenne. Napoly pl gyonyoru varos, de a korulmenyek miatt kb a vilag segglyuka. Palermo meg rosszabb, de videken ebbol kevesebbet eszlelsz. Az emberek az idegenekkel eleg baratsagtalanok, es be vannak fordulva gyakran. Ha nagyon delolaszorszagba vagysz, sorrento es amalfi kornyeke szep, de ott tuti nem fognak neked 1 euroert hazat adni. Csoborbol vodorbe esnel, csak mashogy szar.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101923 üzenetére
Pont a mafia melle tervezted?
Delolaszorszag meg az olaszok szerint is afrika, nem veletlenul neptelenedik el, es onnan voltak a nagyobb kivandorlasok. Raadasul a kozeljovoben a nyari 40 fokok sem lesznek tul kellemesek. Olaszorszagba nyaralni kell menni, nem ott elni.
-
válasz
envagyok #101872 üzenetére
Ebből a szempontból egyszerűbbek a gépeim. Itt inkább az adatátvitel a kihívás. Mi mivel kompatibilis, hogyan lehet valahogy előtelepíteni egy rendszert, ha már van egy image, akkor vajon linux, valami régi Windows-os progi vagy esetleg egy köztes Mac látja és tud injektálni további telepítőket. Egy nem túl extrém példa:
A régi Mac-ek 50 pin-es SCSI rendszerek, de van DB25-ös SCSI portjuk. Oda lehet feldugni mondjuk egy ZIP drive-ot. Igen ám, de arra fel kell másolni. Tehát kell egy IDE-s vagy LTP-s ZIP. Aprócska baj, hogy hiába lehet olvasni Mac alól a FAT-et, de az nem viszi át a file attribútumokat. Tehát így nem lehet megnyitni. OK, jöhet a Mac saját file rendszere. De Win alatt azt is bukjuk. Tehát akkor tömörítsük be a saját formátumába, de milyen stuffit fut ezen a vackon? Legyen emulátor, de az meg nem szereti a ZIP meghajtót. Elvileg megy, gyakorlatban hajlamos fagyni. Szóval a végén emulátorban pakolgatja fel az ember, majd a ZIP-re visszaírja az image-t.
Persze a 8 biteseknél van ami még bonyolultabb. Nem véletlen, hogy szeretem az SD adaptereket.
-
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #101788 üzenetére
Akartam is írni, hogy tapasztalatból tudom, hogy biztosan tudja magáról aki ezzel küzd.
Nálunk is hasonló a helyzet, 2 kisgyerek mellett, feleségem támogatása nélkül szinte a semmi időből összerakott retro projektek, de a nagyobb ovis, 4 éves fiamnak tetszik.
Szerintem jobban is jár a mi gyerekkorunk játékaival majd, azok inkább játszhatóak és igényelnek fantáziát a pixelek helyett. Én anno képzelettel kiegészítve max. részletességgel játszottam végig a Prince of Persia-t vagy a Stunts és társait
petakpa1: Így jó ha kijön heti néhány óra.
-
válasz
envagyok #101797 üzenetére
MiniToolPW, evvel tudtam pld kiegészíteni a 8Gigás DOS7.1EE partíciómat 90gigás extended FAT32 partícióval, az alsó drive a képmentésen. A Hirens bootDVD- n van. A Win10-11 partíciókiterjesztése nem ok, mert az automatikusan alignál, arról pedig a DOS/Win9x nem indul, XP már igen.
-
-
-
válasz
envagyok #101764 üzenetére
Ha meghibásodik egy retró gépben a HDD, úgyis másikat kell a helyére tenni, tehát ki kell szerelni. Emiatt én a használós Zenben intézek mindent. Van DOS6.22/7.1 bootmédiám, mindenféle adathordozón, emiatt tök egyszerű. Win98/XP- ből pedig fullvariáns image a modern gépen, amit bármilyen adathordozóra szintén ki tudok karcolni(HDD emuláció).
Az imageket itt meg is osztottam, nem kell mást tenni mint letölteni, aztán kiírni bármire. USB adott a modern gépen, IDE HDD- re meg van filléres USB to IDE to SATA konverter, kártyaolvasó általános, vagy akinek nincs, olcsón beszerezhető, tehát SD- re is, meg CF- re, de utóbbit nem használom, mert elavult és drága.
Hálózati boot azért nem jó, mert :
-boot EEProm kell a retró gépbe is.
-ennek ellenére modern gépről a retró gép már nem fog bootolni hálózaton, a Win10-11 hálózati megosztása már a helyi hálón is kolosszális paranoiába torkollot, lehetetlen akár egy könyvtárat is megosztani, akár simán(retró géppel még csak-csak). Egyirányban még felenged a retró gépre a mindenki megosztással, de sztem ezt is le fogják tiltani. Telefonról wifin még beenged...meddig??
-NASról sem bootol állítólag, és hogy lássam a tartalmát Win8.1- et kell indítanom, 10-11 nem enged hozzáférni.
-a hálózati boot setupolását 2 ember ismerte a melóhelyemen, de sosem volt egyiküknek sem annyi ideje hogy elmagyarázza nekem, pedig kértem. -
-
válasz
envagyok #101751 üzenetére
Quadro széria letisztult, látszik is a 4700x2-esen hogy nincs fölös borítás mint a 9800gx2-esen.
Mindíg olyan érzésem van hogy ami nem referencia pcb az valahogy olcsósítva van desktopra. (persze nyilván vannak a full top kártyák ahol nem így van)
Tesla kártyáknál ugyan ez. Van bennük valami prémium érzet.
Példának Tesla P4, rohadt jól össze van rakva. Alig melegszik (egy 8cm-es silent venti elég neki, hatékony.
Most meg vagyok lőve mert pont vadászok cuda képest kártyára chatgpt helyi futatására. Őlődök keményen Tesla P40 (24gb vram előny, de építeni kell hozzá hűtést/nem biztos hogy elfér a házban), RTX3060 12Gb (GPU erős cudára) vagy valamelyik bányász CMP kártya, esetleg 1080ti (11Gb) ha lenne valami jó. GP102-100 lett volna csak rozsdást küldött ebayről az olasz... nagyon a p40 felé hajlok még a sok macera ellenére is, a kicsi p4 már kevés ramsávszélre -
válasz
envagyok #101749 üzenetére
Igen! El ne felejtsd hogy quadróknak nincs értékük. (mondjuk ez itt előny) Viszont én többre tartom őket mint az asztali megfelelőiket, annak ellenére hogy gyakran lassabbak de legalább nagyobb eséllyel működnek.
https://www.ebay.com/itm/166484963989 (itt lehetett tenni ajánlatot, egyből azzal kezdem ha van rá lehetőség hogy alkudok)
Innen vettem, bontott cuccokat árul. Vannak jók de így már nem merek tőle venni.
Úgy vagyok vele oké 9eft nem nézem hogy esztétikailag milyen de az a miniumum hogy működjön. Még azt is elnéztem volna ha egy smd hiányzik és nem veszem észre, de a pcie sávoknál nézem meg elsőnek mi hiányzik, az bár pótolható de plusz meló. A többi SMD-nek meg nem tudom az értékét, nagyobb munka cserélni.
Szóval engem nem zavar ha karcos vagy éppen olyan helyen hiányos ami nem is számít semmit. A gyűjteményi az más kategória, szerencsére használni veszem nem nézegetni mert fullos karcmenteset nem lene merszem használni. -
válasz
envagyok #101746 üzenetére
Hát ezaz hogy nem, 9eft volt postával, ennyért nem lett volna baj ha működik az nem érdekes hogy karcos. G80 alapú kártyából tudom hogy már kevés van működő, szóval ha jó lett volna akkor még azt mondom megérte. A nagytesója hibátlan Quadro Fx5600 került 12eft-ba de az nekem megért ennyit.
Visszakapom az árát nem azzal van a baj hanem a sok elcseszett idő. -
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #101737 üzenetére
Nem kell, hogy minden oprendszeren fusson, csak azon kell működjön, ami a teszgépeden van, elvégre ahogy a visszaállítást, a klónozást is tudod azzal végezni, csak arra az időre át kell pattintanod bele a lemezt. Én az Aomei szoftvereit használtam eddig ilyesmire, nézd meg, melyik tudja azt, ami neked kell.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101737 üzenetére
Az en tudasom szerint… Csinalj isot a vinyorol, majd toltsd vissza (en ezt csinalom, van tobbfele iso kulonbozo feladatokra - usbre is feltolthetem, es arrol bootolok) - errol mar tobbszor irtam. Az esetleg mukodhet, hogy a mar letoltott isot bemountolod a rendszeren ami a backupot csinalja, es leszinkronizalja a frissitett adatot.
De ezzel tobb gond van… egyreszt nem tudod hasznalni a gepet, ha eppen a backupot csinalja (lassu retro gepekrol beszelunk), a masik, hogy akarsz oda visszatolteni vmit, ami eppen meghalt, es nem mukodik. A backup/restorehoz mukodo rendszerek kellenek.
Amit irsz gyk barmilyen nas tudja file alapon, de ez adatok mentesere szolgal nem rendszerekere.
-
válasz
envagyok #101703 üzenetére
Ha nem valami szuper extrát akarsz, akkor ne tedd. Amikor van értelme:
- 4-nél több meghajtó
- Naggyon- nagyon csúcs gépet építesz és számít az a +20% disk sebesség
- Korai CD író próbálgatása
- Apple/ HP UX/Solaris vagy valami olyan unix/munkaállomás ami nem kezel csak ilyesmit -
arn
félisten
-
envagyok
veterán
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101655 üzenetére
Epp ezt akarom elkerulni, hogy minel kevesebbet kelljen a regi hweket csesztetni, megbontani. Bar mindenbol lehet vmi olcsot talalni, ami bealdozhato.
Osszeirom, hogy mikor tuntek el, illetve melyik hw tamogatta oket utoljara:
isa ~2002
vlb ~1996
agp ~2005
pci
pata
floppy
stbAztan hogy hol lesz a vallalhato es hasznos keresztmetszet. Ahogy latom elsosorban a driveokra fogok fokuszalni, mert az egyszerubb, es hasznosabb - a tobbi kivitelezhetetlen. Vagy vmi testbenchre kell epiteni, hogy a kritikus hw cserelheto legyen atfedesekkel. A masik, hogy nem is nagyon kell mindent tesztelni, mert olyan ritkan fordul elo - azert olyan sok hw nem esik be manapsag, inkabb a tobbi gep karbantartasa a cel vhol. Azt mar ennyi ev tavlataban is latom hogy hullanak az alkatreszek.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #101652 üzenetére
Nekem úgy van megoldva, hogy van egy 386, egy 486dx2 vlb, egy s939 agp/pci msi, egy s370 bx440, egy lga775 kis asus lap egy atx, egy at táp.
Ez kb befér egy kis dobozba, és azt húzod elő egy hungarocell lapra, ami kell ép.
386/486 dos-al, s370 win98-se-vel, s939 az újabb agp karikhoz win xp, a lga775 lap xp/win7/win10 multiboot-sl -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #101576 üzenetére
Én biztos vagyok benne, mivel egyszer egy teljes napon át keresgéltem hozzá a ramokat, hogy eltaláljam a megfelelő kombinációt, amivel működött
De normál ramokkal csak 512 megát fog látni, szóval kár próbálkozni, ha csak nincs több száz felesleges memóriamodulod, lehetőleg 256 megás DS modulok.
-
válasz
envagyok #101578 üzenetére
Kettő 815T van itt a repertoárban, ST6, TUSL2C, nekem nem sikerült 512 fölé menni. Bár azóta jött egy csomó SDRAM, 512 és 1GB- os is lett pár darab. BX- ben kísérleteztem utoljára(az is régebben), elég kevés a BX ready is köztük, 256 és 512 is indul pár, de csak a felét látja, meg van pár 128- as, ami BX komp, mert fut, és teljesnek látja. Én is kíváncsi lennék hogy valaha sikerült-e bárkinek 512 fölé menni, úgy hogy valósan működik is.
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #101576 üzenetére
Igen, mivel vogons-on is találsz róla infót, továbbá itt a fórumban is sikerült pár embernek tesztelni saját gépen. Viszont a bios beleszólhat, ezért gagyibb lapokban nem nagyon szokott menni, azoknál fél giga marad többnyire. Az az érdekes, hogy theretroweb sem mindig friss adatokat közöl, pl. jóféle 440BX-nél 768MB SD ram helyes az 1GB EDO mellett, 440LX-nél egyes asztali lapoknál 384MB-ot ír ki, holott a többség fél giga SD ramot is kezel, 1GB EDO mellett. (Pl. Abit LX6-nél pontos az adat.)
-
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #101414 üzenetére
#101413 #101417 thx
thx. Samsung g8 oled
mai szemmel, vagy a korabelivel?
Szvsz szokas kerdese, jatszottam par palyat, akkoriban ilyen volt, ha 60+ fpst akarok ahhoz mar legalabb vmi kozepes pentium kell, a dx2 olyan 25 korul tud atlagban. De absz elvezheto szamomra.
93as build, nincs benne gus (nincs is korai rev gusom), ket jatek miatt nem is lenne ertelme. De erosen gondolkodom rakta, hogy van e ennek barmi fele ertelme a dx4 mellett. Mostanaban kovetek egy “kettes” szabalyt, nincs a konfigban ennel tobb drv, hangkartya, videokartya, etc, amugy mesterkelten tulzsufolt az egesz. Tesztkeppen atraktam a dx4bol a dx2be a midivezerlot, ott volt gus+sbpro+roland, most ebben van a sbpro+roland. Az egesszel a problemam, hogy 93as sweket hasznalni mar macera, sokminden kiforratlan, a korabeli vinyok kicsik, meg jatekok teren is vhol a 93-95 a dosos aranykor es midikorszak vege. A dx4el meg az a gond - hogy ott a s5, ami talan meg jobban hasznalhato. Majd szep lassan lemeccselem, hogy mi hogyan fut, melyiket hasznalom szivesen.
Egyszer mindenkepp… de kezdem feladni, mert nincs sok ertelme, hogy az ember megcsinalja szepen, aztan egy ev mulva hasonlo.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Nintendo Switch 2
- Milyen autót vegyek?
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 3
- OLED TV topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged