- Netfone
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Szilícium-szén teleppel készül a Galaxy S26
- Milyen okostelefont vegyek?
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #113326 üzenetére
"De egy 2600 ->6700 váltást is nagyon lehetett érezni." - hát... lehet, ezt így nem próbáltam.
De én igen, mondjuk speciális eset vagyok. 2600->6700->9700 Mindegyiknél elég szép előrelépés volt. 50% és új tech amiért már érdemes váltani. Pl. NVMe slot nem volt a 1155 esetében és simán bele tudtam tuszkolni 64GB-ot a 6700 mellé. A 9700 renderelésnél a 8 fizikai maggal több, mint 60%-kal volt gyorsabb a 4 mag + HT-nál. Játékokban a egy GTX760 is simább érzést adott, 1060-nal meg főként. [link]
https://frescho.hu
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #113326 üzenetére
i7-2600K-ról nem volt értelme, de mondjuk i5-2400-ról 3770K-ra vagy 4790K-ra már igen, hisz a memória és órajeltuning sokat számított a nagyobb L2 gyorsítótár mellett.
Egyébként sokan elfelejtik az OEM PC-be való 65W TDP-s változatokat, ott nagyon jó ma is az i7-10700 proci minimum 16GB rammal ha 2933MHz-en járnak a ramok. -
válasz
KROK640 #113299 üzenetére
Pedig pont a 6-os (igaziból az 5-ös) indította el az új szériát. A 7-9. generáció szinte 1:1 arra épült, csak kicsit tuningolták, meg növelték a magok számát. A 2. széria után igaz, hogy nincs olyan új amire érdemes lett volna 1-2 generációval megelőzőről váltani. Mondjuk egy 6 vs. 9 is csak a + magok miatt érte meg a hákolást. De egy 2600 ->6700 váltást is nagyon lehetett érezni. Mára már a 6700 is elavult.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #113319 üzenetére
Érdekes a HT/SMT amúgy. Retró teszteknél érdemes kikapcsolni, azokat lassítja, retró és modern oprendszer alatt is. Valamint a magokat is jobb korlátozni. XP - 2C/2T, Win10/11 - 4C/4T hoz a legtöbbet. Egészen 3DM05- ig, 06 már gyorsabb 8C/16T- vel. Meg persze az általános használat is jobb Win10/11 alatt 8C/16T- vel, valamint a középrégi játékok is már díjazzák a sokmagot.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
hobizoli
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #113310 üzenetére
8-9gen-ben az a baj, hogy a prolibb i5-i7 verzioknal sincs HT es ahhoz kepest meg "draga" a CPU (is)
szinte ugyanannyiert lehet venni 10-11gen-t is mar, amiben meg van
i5-10400F van 30k alatt is, a i5-8600 meg 9600-k meg 35-40k
i5-11400 38-40k
es a 11gen mar PCIe 4.0 es DDR4-3200 is alapbol ehhez
sot, 12400 is van 40k-ert, amiben van L3 cache is
alaplapok is ~20k es felfele mindhez
szoval az a 8-9gen megint az kb, mint ami anno 2-3-4gen is volt
kb ~ugyanannyiert vehetsz 1-2gen-l ujabbat, ami azonos orajelen is gyorsabb vmivel, de az orajel is nagyobbtöbb drón kell ;P
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113310 üzenetére
"De az LGA1366 meg vagányabb
"
Ezzel teljesen egyetértek. Régóta szeretnék HEDT-t vagy workstationt, azzal a Dellel ez megvalósult, hála az ismeretlennek a szomszédságban. Van 1366 is Mac pro képében, de azért csak piszkálja a fantáziámat egy DIY 1366. Matx-et szeretnék (MSI X58M vagy Asus Rampage II/III Gene), 7870 crossfire-rel leginkább, de vga téren hajlok kompromisszumra.
-
gban
veterán
válasz
KROK640 #113307 üzenetére
Én nem értem, valóban...
Hülye vagyok, de azért mert belemegyek ilyenekbe....
Ki várja hogy egy 12 éves konfig árából újat vegyek????? Hol írtam ilyet????
Válaszban írtam arra hogy jobban megéri egy jóval újabbat venni, és olyan kontextusban hogy nem éri meg újabbat venni ha megva a régi mert azért nem kap az ember semmit, így ha nem érzi a szükségét az ember, nem éri meg lecserélni.
Nem fair az összehasonlítás? Csak az előző kérdés ugrik be megint, hogy elolvastad....?
Annyi volt a kiindulás hogy egy komolyabb játék minimum gépigénye jóval magasabb hivatalosan mint a valós, csak hogy vegyél új hardvert.
Erre jött a válasz hogy kötve hiszik hogy egy pár éves játék flottul fut egy 10+ éves hardveren. Feltételezéseken alapulva. Míg én gyakorlati tapasztalatot írtam le. És nem írtam hogy fullban megy hanem hogy simán játszható.
Erre jöttek a csoda kommentek hogy jobban megéri ezt vagy azt venni mert ugyanannyi vagy még olcsóbb is. Amikor szó se volt olyanról hogy mit vegyünk.
Hanem hogy a régin is elfut valami. Ennyi volt részemről a ténymegállapítás.
Erre a sok csoda-kommentnek az a vége hogy nem fair egy maival összehasonlítani meg ne várjam hogy a régi árából lecserélem egy tök újra.
Én is hozzáteszem a magamét:
Postázást nem vállalok.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #113297 üzenetére
ezek akkor 2nd hand dolgok voltak, menoknek mar 1.5GHz koruli XP-je vagy 2+ GHz P4-e volt
ez volt akkor az AMD Cerka300A-ja, vkinek pont az helyett raktam be is
az Athlon XP-k vetele miatt a lila, keramia tokos Tbird-k eladoak lettek, es arra csereltek le a Duron-okat
megvolt a upgrade lepcso lefele, hogy XP <- Tbird <- Duron
mondjuk kesobb nem is neztem meg mar, hogy pl 166 vagy 200-s FSB-n DDR400-l ezek mit muveltek volna amugy
lehet 1x ki kene probalnitöbb drón kell ;P
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113303 üzenetére
Khm... 4 GHz az alap, 4,5 a turbo....
Még 16 GB ram kell neki, hogy menjen a 4 csatorna, meg valami klassz vga... Egyelőre egy RX6650-em van talonban, de annál combosabbat érdemelne. Ja, meg fel kell hajtanom egy combosabb tápot.
Ma 8 fok van, tegnap 12 is volt, úgyhogy még nem... De a zombis játékban már zombival megyek, hogy szokjam a helyzetet...
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #113302 üzenetére
tegnap a FB-s HA-ra felrakott vki egy 1366-s i7-970-t, ami 2009-s technika + 8GB RAM, + GF750Ti-2GB +SSD +HDD +haziko.... +kutyafule stb....50k
itt a PH-s HA-n meg i3-8100 szinten SSD + HDD-vel meg 40k [link]
OK nincs benne VGA, csak IGP, de az a 4K-s videot letolja ha csak YT-web-FB a cel, meg egy 4GB-s RX470/570 16-18k bele, es azzal meg korbe is hugyozza azt az i7-t nem sokkal tobbert
nem mellesleg a Win11 is felmaszik ra csont nelkultöbb drón kell ;P
-
gban
veterán
válasz
KROK640 #113302 üzenetére
Elolvastad miről szólt a diskurzus?
Arról hogy az i5 2400 máig megállja a helyét kompromisszumokkal, és az értéke szinte nulla, ezért bármi csere vagy értelmetlen vagy drága. Már ha ilyened van 10 éve mondjuk, és amiket futtatsz azoknál nem tapasztalsz egyértelmű csereigényt.
Hogy jön akkor ide a 12th gen I5?
És mennyiért, amikor pont arról volt szó hogy nagyon sokaknak az az alapfelállás hogy megvan az adott i5 / i7, nem pedig 'mit vegyek most?' a téma?
Ahogy eggyel fentebb írtad is, a csere nem csak a procin múlik.
Amúgy nemrég vettem egy i7-2600-t 5k-ért, az i5 2400 helyére.
Ennyit megért a csere, úgy hogy az i5 el is ment, másrészt ha tényleg valami modernre cseréljük, csak jobban elmegy az i7-tel majd.
Far Cry Primalban nulla a benchmark különbség...
Lehet a 6-ban kijön már valami, de gyanítom, aminek szuper proci volt az i5, az van elég régi ahhoz hogy ne legyen gyorsabb egy szintén 4 magos de 8 szálas procin.[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
Pikari
addikt
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113194 üzenetére
nem a fura leosztást szeretik, hanem 3 csatornás a memóriavezérlőjük (lga 1366).
ez volt az intel első prociba integrált memóriavezérlője, és kissé elszúrták a dolgot, úgyhogy inkább a biztonság kedvéért telerakták cache memóriával is azokat a procikat, hogy kompenzálják a dolgot.[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113185 üzenetére
Én azok alapján a cikkek alapján, amiket ezek a magazinok leközöltek, vontam le azt a tanulságot, hogy nem szabad megbízni a gamemagok és a nagy tesztoldalak eredményeiben, mert vagy szándékosan hamis képet közvetítenek a termékekről, vagy hibás a teszt módszertan.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Lord Myn
senior tag
válasz
KROK640 #113178 üzenetére
Igen, többek között ezek, ma már megmosolyagtatók...
Egyébként az összes módszer arról szólt, hogy azt aki becsületesen megvette a szoftvert jól megszivassák.
Ezért veszek általában a GOG-on játékokat, messze ott van a legtöbb játékom (~600)."War does not determine who is right - only who is left."
-
Tim82
félisten
válasz
KROK640 #113178 üzenetére
a Civilizations acél helyett disznót termelő kovácsára
Settlers lesz az."You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #113176 üzenetére
intel siman hypeolva volt, a Duron-k meg le voltak nezve...sosem ertettem miert
aztan gyorsabb gepet lehetett osszerakni belole megis, jobb VGA-val, amivel pl a texturak vagy a felbontas magasabb szinten lehetett...azaz nem is ugyanazt lattad azzal
mondjuk anno Oldman nick-l irogato muki nagy intel hittéritő meg buzerator volt, regen a PCGuru-ba is irt neha cikket, es nyomta az inteles mantrakat
ot ott eleg sokan olvastak, sajat forumja is volttöbb drón kell ;P
-
válasz
KROK640 #113157 üzenetére
XP-ről kb. csak a játék miatt váltottam anno W7-re.
Mivel nemes egyszerűséggel a Blizzard fogta magát és bumm, kilőtte a Battle.net supportjából az XP-t.Online fiók: nah, ez az amit soha nem használtam, és jelenleg sem használok (W1124H2-őn sem), csakis az offline rendszergazda fiók játszik.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
hobizoli
nagyúr
válasz
nemtom ilyennel nem talalkoztam meg az Ali-s X99-s deszkanal se
hóótt siman ment evekig a 3000Ft-s Win10 kulccsal az is, sosem tiltodott le
most is a RX6750XT kiugrott, RX7900 GRE beugrott, 2x ujraindult a Win11, oszt csak megyen
tovabb tartott a szereles mint a 2x Win11 reboot miattatöbb drón kell ;P
-
Czo
addikt
válasz
Az a 3000-4000 forint, az csaloka. Az csak egy kulcs, amit tudtal venni korabban ugyonugy 8-hoz, 7-hez, xp-hez, 2000-hez is. Az csak egy kulcs, amivel aktrivalhatod/tovabb megy a telepito/nem pampog, hogy lopott a szoftver de, nem feltetlen lesz ettol hivatalosan is Windows liszenszed. Ha hivatalosan akarsz Windowst vasarolni, ugyonugy zsebbenyulos az ar (dobozolt szoftver ~ 100k, OEM ~30k).
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113141 üzenetére
Én is 2009-ben váltottam rá, akkor Athlon II X2-m volt 4 giga ram-mal. S939-es 3000+ Venice-en is használgattam 1 giga ram-mal, ez volt akkoriban tévére kötve a filmezős gépem, de láttam mindenféle notebookokon is akár 256 mega ram-mal is, 1,5-1,6 GHz-es Centrino-kkal.
Aktívan használom manapság is félretró gépen (Lynnfield), a Haswellen nálam Win 10 van az Epic miatt. "Rendes" napi használatban úgy 2017-2018-ig volt nálam, akkor álltam át Linuxra. Kb egy éve van napi gépen is Windows 10, illetve már 11. Nem vagyok elájulva tőle, de végülis elmegy. Komoly hibába még nem futottam bele.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113148 üzenetére
Szerintem az xp-nél újabb windowsoknak már nincs értelme azon felül, hogy a microsoft tömhesse a zsebét. Ott lett vége annak, hogy az igényeket szolgálják, és jött be az, hogy elkápráztassák és lehúzzák az embert a baromságokkal.
Azóta csak nagyobb, lassabb és szarabb lett a windows. A fontos featureket bele lehetett volna patchelni, pl a jobb ütemezőt, jobb tcp implementációt, gyorsabb libct, vagy ha nagyon akarják, akár az újabb directxeket is ki lehetett volna arra hozni ahelyett, hogy új oprendszert írnak, új driver modelleket találnak ki újra és újra (az xp se dx9-el jött eredetileg, hanem csak dx8al), és megtartani a méretét és a gépigényét azon a szinten, ahol eredetileg is volt. 64 bitre meg megtartani a 2003 alapú xp-64-et, és portolni armra...
De persze, nem tették. hogy úgy kell a 15 éves windowsokat kicsavarni az emberek kezéből, utána meg könyörögni nekik, hogy visszajöjjenek androidról pc-re
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113143 üzenetére
személyes ismerettségi körömben (akiknek gépet telepítek néha pl) kb 60% a windows7 aránya perpillanat a home usereknél, irodai felhasználás során kb 30% körüli.
-
válasz
KROK640 #113088 üzenetére
Zen2 is átfog XT DOS szinttől Win11- ig, mai lehetőségekkel. És azért a Win11 picit jobb rajta, mint S775- ön.
PCIe S775 vesztett a DualCore csatában is, félretró DOS/Win98/XP- re a Phenom-II-X2 maradt házban nálam.
AGP verzióban viszont a S775, abban ő a tuti.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #113088 üzenetére
Win 7 után már semmiképp sem retro...
"Még Win-re is elmegy szódával..."
Ha Win 7-re gondolsz, akkor azt valóban nehéz belőni. Én AM3-as Athlon II X2-n kezdtem használni, ami akkor még nem is volt olyan régi, de sokan a még meglevő 775-ös és AM2-es (vagy még régebbi) gépen váltottak rá. A kifutása is csak a támogatás megszűnése után történt meg, szóval akár a 6-7. generáció is bőven belefér... Talán nem túlzok, ha azt mondom, minden, ami DDR3, az autentikus Win 7-hez.
-
Pista0001
addikt
-
válasz
KROK640 #113084 üzenetére
23H2 bizton, 24H2 már tudtommal nem mene.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #113052 üzenetére
nem akarok demotiválóan hangzani, de ami 1600 mhz-es athlonxp-n nem megy rendesen, az 2500 bartonnal se fog.
fesz emelést biztos nem kockáztatnék.
-
vrob
aktív tag
válasz
KROK640 #112894 üzenetére
Érdekes olvasni, hogy a SATA kábelekkel, csatlakozókkal mennyi mindenkinek volt gondja.
Nekem soha egyel sem volt semmi, igaz csak brand gépekbe való kábeleket használtam. Csatlakoztattam, és úgy maradt, ennyi.
Emlékszem amikor először láttam ilyen lockos SATA kábelt, annyi jutott eszembe, hogy már megint valami értelmetlen gagyizás, látszatra próbálják minőségibbé tenni a terméket.
Álmomban nem gondoltam, hogy annak volt értelme, aztán úgy tűnik mégis volt ahol igen. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112893 üzenetére
ez attol fugg hogy volt megoldva
ha belso PCI/PCIE buszon keresztul erte el SATA meghajtot egy kulso chip miatt, akkor kellett a dirver
ha chipset nativ tudta akkor nem
az A64 X2-s notimban is SATA HDD volt mar, es sosem kellett drivert adni neki hogy a telepito lassatöbb drón kell ;P
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #112861 üzenetére
Most 4.gen i5-őst 16g rammal ssd-vel kb 1-2 napi fizu megvenni 20-30k
30 évvel ezelőtt 1 napi fietésből pc-hez semmit, max levegőt vehettél.
Mikor apám a c64-est vette nekem a 80-as évek elején, pár havi fizetése ráment.
A ram ára is hatalmasat esett.
2007-ben a DDR2 512MB márkásabb ramok kb 80€-ba kerültek, 250ft volt akkor az euro, szóval 20000ft volt, miközben 63k volt a minimálbér.
Most 16GB DDR3 10K, de a ddr4 se drágább, amit 4-8 óra alatt meg lehet keresni.
Mindezt úgy hogy rekordgyenge a forint.
Használtan 500GB HDD is kb 500ft most használtan 120-as ssd 2-3000ft
Vicc ami árak vannak.
Windows licensz is kb 1 órai munkabér, régen nagyon nem így volt.
Ezért is nem éri már meg pc-vel foglalkozni, nulla óradíjat tudsz belőle kihozni.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112848 üzenetére
Úgy értem a celeron mellett. Mert nekem 2x-esen írva már a 233mas p1 mmx mellett se szokott buffer underrun lenni, 40 pines ide kábellel, közös kábelen a vinyóval.
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112828 üzenetére
amikor volt a Covid mitta HO meg az otthon tanulas, akkor egy nyugidjas neni megkerdezte tolem az Auchan-ban hogy ez a notebook jo lenne-e az unokajanak, ami ki van rkava
az is a 4GB RAM 500GB HDD es vmi N-s Celeron.... 99k-ert
mondtam neki ha "hasznalhato" gepet akkor venni az ilyen vegletekig lebutitott helyett, akkor 8GB RAM es SSD alatt ma mar nincs gep, amit meg szabadna venni
na pl olyanok is voltak 120-130k-ert kirakva
ha jot akar venni akkor 16GB RAM es 500GB SSD....olyan is volt 170k-ert
nyilvan ebben mar a CPU is patentabb volt
vegul nemtom melyiket vette meg, de remelem nem azt a 99k-st megis, mert egy buntetes azzal csinalni barmittöbb drón kell ;P
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #112821 üzenetére
2003ban vettunk ekkora sata vinyot
jok volt a samu vinyok, kiveve, hogy vibraltak es raztak a hazat. A zajszintet mindig befogatas nelkul csinaltak, csak a silentpcreviewnak jutott eszebe kesobb, hogy ezt is nezni kellene.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #112815 üzenetére
Vírusírtó
Ismerős hívott át a múltkor, mert kicsit agyatlan fiacskája valamiért 5-6-szor rendelt vírusirtó előfizetést.
Fura módon a céget nem izgatta, hogy ugyanazon az egy szem gépen fut a 4-5 előfietés, évi 100k körül vonogattak tőlük.
A lemondási linkkel nem lehetett lemondani, ügyfélszolgálati chaten próbáltam, de ott is kb 20* meg akartak győzni arról, hogy minek mondaná, le, így tuti a védelem
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112817 üzenetére
Meg a legtöbbeknek nincs vállalkozó szemléletük sem, nem forgatnak semmit semmilyen bizniszbe. De még a saját életük hatékonyabbá tételére sem. Ahogy írod: netflix, vírusírtó, minden évben új luxus facebookozógép hitelre, macskakozmetika.
De megfigyelve prohardveren is a trendeket (természetesen ez a topik kivétel) mondjuk 99%-ban, ha gépet fejlesztenek, ott sem a munkavégzés a cél. Maximum bebeszélik maguknak, hogy nekik a munka miatt kell a gép, mert a munkahelyén ő valami adatbázist piszkál, akkor ő a nagy informatikus, és akkor neki a munka miatt ilyen meg olyan luxus gamer videókártya kell, meg világítós számítógépház, hát persze
Vagyonokat adnak ki értelmetlen baromságokra, bele se gondolva, hogy valójában a felhasználói élmény se lesz jobb. De végülis ez nekem csak jó, mert miután megunják egy év után, egy nullával a végén kevesebbért megkaphatom én, akinek tényleg esetleg szüksége van az adott cuccra.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112815 üzenetére
Én is azt figyeltem meg mondjuk, hogy aki 10x annyit keres, mint én, valahogy mégis mindig szegényebb, mint én.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #112806 üzenetére
Azt az illeto szvsz el tudja donteni, hogy 1tb kell neki vagy 8.
Engem regen mindig zavart a vinyo hangja, mar 94ben is szivacsra raktam a vinyot ket okbol, joval halkabb volt, nem kellett kicsavarozni mindig masolasnal. Akkor kezdtem visszacsavarozni, amikor mar megszunt a haveroktol valo masolgatas.
Erdekes retronal meg igenyelem hogy legyen a gepnek zaja. Nem idegesito, csak halljam hogy mozog
nem igazan tudom megmondani mi az a hangszin es zajszint, ami meg kedvemre valo, mert volt hogy azert raktam ki vinyot, vagy ventit (kartyat) a gepbol, mert tulment egy hataron. De a diszkret vinyokerregest kifejezetten birom, bizonyos vinyoknak tok jo fejhangja van.
Pl:
* a nagyon regi kocka wdk, ha nem csapagyas, egesz jo.
* a kockawd ezust verzioja (95ben jott kb), meg kifejezetten kedvelt reszemrol, a gyors fejmozgas miatt gyorsnak is tunik (amugy nem az lemerve)
* seagate barracuda iv, wd raptor - ezek baromi jo vinyok, minimal vibracioval - szvsz a 2000 ev kozepe volt a vinyogyartas csucsa a fejmozgas halkitasaval
* korai connerek lassu, mint a kmko, de a hangja etalon dos korszakban. Diszkret motorhang, szoft klittyklatty.Amit kevesbe:
* fireballok, a hangjuk hatareset. Motorhang ok, de eros vibralo fejhang.
* korai 7200es ibmek csapagyasodnak, szep fejhangjuk van amugy, de az allando hangos motorhang idegolo lehet.Szoval itt is meg kell talalni a hasznalat es sebesseg kozotti balanszot, es dbonkent valtozik melyik vinyo mennyire van elhasznalva, nem nagyon reprezentativ a jelenlegi hangjuk a regi hangjukat illetoen, es ez sajnos jobb nem lesz. Meg persze a haz is befolyasolja, mennyire es hogyan veszi at a vibraciot.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
válasz
KROK640 #112808 üzenetére
Manapság elég sokféle pár dolláros ajánlat van. Záporoznak, sokan beleugrálnak, aztán azt veszik észre hogy már a jövedelmük jelentős része ilyenre megy. Úgy vannak kreálva hogy belépni könnyű legyen, a felmondás pedig minél nehezebb.
Ingyenes felhőben tárolok pár gigát, könnyebb megosztani, de legjobb ha a fiókban van még legalább 2féle médián mentve. Felhővel gyakran variálnak, főleg a Google, mindíg költöztet. Átmásoltam a cuccokat, de mégis elkeveredett egy csomó, sok fotót meg betömörített, pedig volt hely bőven. Milyen jó hogy offline is megvan.Vinyók árát rendesen fent felejtették, és még azon is drágítanak folyamatosan. A 20TB EXOS 160ezer, ennek 80ezer körül kéne lenni kb. A 8TB EXOS 74ezer volt karácsony előtt, most jóval drágább.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #112806 üzenetére
Szerintem van egy másik tényező is. Illetve 2, még inkább 3.
Az egyik az online tárhelyek terjedése és kapacitás növekedése, a másik a streaming, a harmadik az egyre nagyobb sávszélesség. Sokan nem tárolnak már filmeket, streaming szolgáltatóknál rengeteg film, sorozat elérhető. Fotókat sokan online tárhelyen tárolnak, így bárhonnan elérhetők, ezek kapacitása is több tera már akár pár dollárért havonta. Aki nem akar streamingért fizetni, és virágbolti filmeket néz, azoknak se kell sok tárhely, 5-10 perc alatt lejön egy HD film értelmes minőségben, nem kell sok ideig tárolni.
Akinek kell a kapacitás, az a gémer. Baromi nagyra híztak a játékok, egy átlagosabb is 30-50 giga, AAA címek, open world játékok 80-100 giga vagy több... Viszont neki kell a nagy sebesség is, így ssd-t használ.
A kereslet is megcsappant szerintem, és nem csak az ár miatt, amit szerintem mesterségesen toltak fel, hogy még valamennyire rentábilis legyen a dolog. Szerintem csak idő kérdése, hogy a vállalati szektorra korlátozzák a gyártók a termelést.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #112798 üzenetére
Nem sok gépembe férnének bele...
De méginkább amibe beleférnének, azoknál a funkció nem feltétlenül indokolná.
Az Asus Terminator A7VT már a sata hiány miatt kilőve, de amúgy egy 40-es és egy 80-as merevlemezzel ki van maxolva a ház kapacitása, és a korabeli játékokhoz sincs szükségem több tárhelyre.
A Mac pro 5.1-be beférnének, de nem kell bele. 3 db 500-as van benne, 1 a rendszer, 2 raid 1-ben csak párom fotóinak. Ez a gép csak az Aperture miatt van.
Van egy Dell T310 szerverem, de nincs használatban, főleg mert csak 2 caddy-m van hozzá. Afféle "homokozónak" szántam 4 500-as merevlemezzel és 1 valamekkora ssd-vel, de várja a sarokban a sorsát.
Van 1 Lenovo M93p sff, ebbe 1 3,-es lemezt lehet tenni, ebben is egy 500-as van, alap netezésre, régebbi játékékhoz használom, szóval ebbe se kell nagy háttértár. A hdd-t majd egyszer cserélem ssd-re, de nem sürgős.
Van még egy Dell 3020, de az elfekvő készlet, az összes többi gép meg vagy HP USDT, vagy mini ITX. Utóbbiak Chieftec IX (3 db) és Jonsbo A4 (2 db) házakban vannak, mindkét típus tud fogadni 3,5-es merevlemezt, de a Jonsbok csak játékra vannak, 2 Chieftec limitált NAS funkcióknak (nem multimédia), szóval itt is indokolatlan a nagy lemez. Na jó, a játékosoknál nem, de a Lynnfielddel elvagyok 1 db 240-es ssd-vel, a modern gépben egy 128-as (a Samu 830)és egy 1 terás van most, hamarosan kap egy 2 terás m.2-t, az 1 terás lehet, hogy ki is kerül...
A 3. Chieftec van médiafogyasztásra, de ahhoz nincs olyan kiegészítőm*, amivel beférne 3,5-es lemez, és amúgy se lenne értelme 1-et fixen beépíteni.
* A másik kettőhöz van, de egy nem gyári kiépítés van vele összerakva 4 db 2,5-es lemez lehetőséggel, egyelőre 3 és 2 meghajtóval.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #112788 üzenetére
Sose dolgoztam sem ott, se más ilyen méretű cégnél.
Hát jah...
Ámultam és bámultam én is, amikor először telepítettem majd bootoltam ssd-ről. Onnantól egy jó darabig nem is volt merevlemez gépben, csak dokkolóban használtam. Mostanában félretró gépeket használok hdd-vel, nekem egészen élhető, de azért a polcon van már pár ssd ezekhez, csak rá kéne szánnom magam a migrálásra. -
válasz
KROK640 #112723 üzenetére
Gyors keresés: 98 szeptemberi Made in Hungary 10.1G
Szerintem nem ment át a helyi dolgozók + leesett a kamionról lényege. A lábasjószág mind elkelt a környéken töredék áron. Így lehetett nagy vinyót megfizetni. Ahogy egy időben Győrben fütyülős csigákat lehetett szerezni autóhoz.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #112721 üzenetére
Biztos
nalam vhogy igy alakult…
93 120m
94 540m
96 1.2g
97 4g (ez volt ibm kamionos)
innentol kodos
2001ben a 40gs maxtor szallt ela cdre iras rovid ido alatt inkabb csak archivalassa valt, mint helysporolassa, 96ban meg sokat szamitott.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #112723 üzenetére
2000-ben vett PII-esembe került 10 GB-os HDD, azért nem 15 GB-os, mert az épp nem volt a boltnál ahol rakattam össze.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #112719 üzenetére
96 elejen meg ilyen 540-850m vinyokkal nyomtuk, egymashoz masoltuk at a cuccokat, hogy el tudjuk vinni kiirni a cdnyi cuccot
97re lett kamionos 4gs ibm.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #112711 üzenetére
En 96ban emlekszem ilyen 2500ftra… akkor meg ertelme is volt, mert hasonlo meretu volt, mint a vinyom. 99re mar toresekbol sem fert tul sok egy cdre, meg szinte mindenkinek volt egy ismerose, akinek volt iroja
en is egyik havernel potyaztam ugy 97-98tol.
-
válasz
KROK640 #112710 üzenetére
CD burner manapság is okés, azzal írtam ki RW/BD lemezre a moddolt XP-t (By DarthSun).
Nero-t folyamatosan frissítettem, 3-astól egészen a 8-as főverzióig, utána a végéig csak a 8.x.x Micro Editiont használtam, ez sallangmentes és nem akarja a média fájlokat sem elvenni a lejátszóktól.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
KROK640 #112707 üzenetére
A virtual optikai meghajtót már a 10 GB-os HDD mellett is tudtam értékelni a PII-es gépemen.
Nem kellett várni a drive felpörgésére, és nem szállt el évenként 1 drive a sok felesleges lemezkergetéstől.
A Daemon Tools volt talán a legjobb a korai időkben - a Virtual Clone Drive (Clone CD) mellett, az Alcohol 120% mellett, később lett a full ingyenes Alcohol 52% - ez utóbbival lemezt nem lehetett írni, csak ISO-ba másolni és virtual romból nyomatni, nekem meg csak erre kellett.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112701 üzenetére
Desktop form factorban ezeket a világpiacon nem árulják, csak Kínában és Oroszországban.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112684 üzenetére
A kx5000 széria kivitelét tiltotta be. A KX6000 szériát nem. Azt nasokban/minipckben árulták egészen egy évvel ezelőttig az eu-ban is. Na az TÉNYLEG megérte, mert olcsóbb és gyorsabb, mint a drágább n3xxx-es és armos szarok (ráadásul az is 32gb-t támogat). Össze is szedett valami 0.5%-os piaci részesedést vele a zhaoxin a világpiacon pár éve. De most perpill nem árulják, max kifutó termékként, és a maradék KX6000G chipek csak oroszországba mennek exportra.
2025-ből visszanézve ez a chip egy történeti érdekesség, és nem értem, miért vagy konkrétan az én általam birtokolt modellre ennyire ráfixálódva, és miért konkrétan annak a piacképességét próbálod vizsgálni, amikor kb 50 processzoruk van még ezen kívül, ami ennél sokkal modernebb és sokkal gyorsabb.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112672 üzenetére
Azért nem találsz rá árat, mert ezt nem exportálták kínán kívülre, ugyanis a kínai állam betiltotta a kivitelét ennek a processzornak. Ezért aztán hogy mikor, hogyan, kiken keresztül, és mennyiért került hozzám, a láncolatban szereplő személyek védelme érdekében nem tudok közzétenni semmilyen adatot, de ne gondolj nagy összegre. forintban 5 számjegyű volt.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112672 üzenetére
A tomb raideredben sem. Elindult, és tükörsimán futott.
Legalábbis az első 1 percben.Aztán a videókártyám elérte a 100 fokot, elkezdett írtózatosan visítani a ventillátora, és le kellett vennem a grafikát lowestre, hogy működjön, de az már nem a zhaoxinon múlt
Amúgy első gen i3-nál egyértelműen jobb választás, mivel adott órajelen kb ugyanakkora teljesítményt tud, és újabb utasításkészleteket támogat, továbbá: 32GB ramot is támogat (DDR4-et), és van rajta m2 slot is (általában), ami az első gen i3-makon nincs, továbbá, tud EFI-t, amit az első gen i3mak nem szoktak tudni, továbbá: a komplett zhaoxin gép TELJES terhelés alatt fele annyit fogyaszt, mint az első gen i3 IDLE-ben. Szóval annál biztosan jobb vétel volt a zhaoxin.
Random 2. gen 4 magos i5 került 2017-ben 45 ezer forintba árukereső szerint (csak a proci) teljes gép rammal, alaplappal, mindennel talán 200-300 körül. Gyanítom, hogy egy zhaoxin build is akörül mozoghatott, szóval nem látom, hogy miért ne lett volna piacképes.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112670 üzenetére
Én első-második generációs i5-i3 körüli teljesítményt említettem a kx5000-hez, ami nagyjából meg is van. Azzal kapcsolatban nem akarok messzemenő következtetést levonni, hogy az ennél újabb intelekhez képest hogy aránylik specifikusan ennek a modellnek a teljesítménye (főleg egy szintetikus benchmark alapján), mivel személy szerint 3. vagy újabb generációs intel processzort sose benchmarkolgattam, inkább az az érdekes, hogy ha egyik elől a másik elé átülsz, nem nagyon fogod észrevenni a különbséget.
-
válasz
KROK640 #112668 üzenetére
Ebben a tesztben is visszaköszön, hogy az i5-12400F AMD megfelelője teljesítményben az az 5600X, ami egy hangyányit még erősebb is, de csak egy hangyányival.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112665 üzenetére
na az r20 elindult.
az i5 5300al még egész jól tartja a lépést, bár az 5300 kb 45%-al gyorsabb, amit részben a magasabb órajelnek köszönhet. bár tegyük hozzá, hogy az csak két magos.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #112660 üzenetére
Majd észben tartom.
Bár nem szoktam sűrűn variálni, akkor változik csak, ha már nem lesz üzemben.
#112661KROK640: 12400F+32GBDDR43600CL16+RTX3070(már ha a VGA számít), OC nincs, ebben a lapban nem lehetséges.
Itt is, mint az 5600X-nél (aláírásomban lévő konfig) Chrome-ban futattam, de úgy hogy minden ment ami alapból szokott, azaz Chrome-ba nyitva 50+ oldal, egy aktív YT videó-val, + az összes hasztnált háttérfolyamat/progi fut folyamatosan.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112662 üzenetére
a cinebench nem indul el, mert az ms-rt---akármicsoda.dll hiányzik a rendszerről, mert a fejlesztő egy értelmi fogyatékos volt, én meg nem akarok random dlleket letöltögetni az internetről. úgyhogy az kilőve.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112662 üzenetére
Ez egy 8 éves proci, a zhaoxin akkori leggyengébbje. 28nm. Szóval azért egy 10400F ellen összeereszteni sok értelme nincs.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112639 üzenetére
rise of tomb raiderhez mennyi ram kell? csak 2 db 4 gigás ddr4 stickem van.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112639 üzenetére
-az unigine heavent korábban kipróbáltam rajta, az pont ugyanannyi fps mint intel vagy amd procival adott videókártya mellett. gondolom inkább gpu limites, mint cpu intenzív.
-3dmarkot utoljára 2001-ben láttam, már akkor se ért semmit, de természetesen meg tudom nézni rajta valamelyik újabbat.
-a szintetikus benchmarkok (cinebench, stb) meg egyéb értelmetlen, megbízhatatlan grafikonmutogatók nem reprezentatívak a teljesítményre nézve, de ettől még meg tudom őket nézni, és le tudom őket mérni, bár 0 értelme van.
-a krakenbenchmarkos linked nálam domain not found, az octane pedig error not found, ezekszerint már nem is léteznek.
-a tomb raidert majd megpróbálom.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112625 üzenetére
Ez egy lenovo alaplap. Ezek integrált processzorok, szóval nem lehet cserélni. Privátban küldhetsz kívánságlistát, és majd ha legközelebb előszedem, akkor lemérem, aminek a teljesítményére kíváncsi vagy. De random több száz gigás AAA játékokat nem akarok beszerezni csak azért, hogy azokat lemérjem, szóval inkább csak egységsugarú dolgokat.
-
válasz
KROK640 #112616 üzenetére
Nagy kár a sok képért.
A fő gépben i5-13600K van, mostanában erősebb CPU nem kell nekem.
Én azért szemezek egy RTX 4060-al, volt szerrencsém kipróbálni a 13600K mellett, fantasztikus cucc, alig eszik, nem melegszik és nagyon megyen (közel RTX 3070, kb 3060 Ti).#112618Pista0001: ez még az első P4, i845-el, tényleg Asus sárga.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112604 üzenetére
A zhaoxin már kx7000-nél tart, ami 1. gen ryzen szint. A kx6000 a közelmúltig elérhető volt aliexpress szintű oldalakról rendelve magyarországra is. A Masterdeejay által tesztelt kx5000 proci (ami phenom 9500 szintje) pedig ma is elegendő irodai, internetezgetős, facebookolgatós felhasználásra, de azt a modellt már nem forgalmazzák.
VGA fronton még megjött a Glennfly (Zhaoxin) is, és az MTT (Moore Threads) is, ezek szintén kínai gyártók.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112594 üzenetére
Igen, de a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest most van új szereplő a processzor és dgpu fronton is. Igaz, magyarországról nem könnyű őket még beszerezni, de a lehetőség adott.
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112562 üzenetére
Az rx 470 meg az 570 is kb ugyanaz.
De ja, a gcn1 megért 7950-től kezdve a 370x-ig néhány átnevezést minimális finomhangolás mellett, de még a 4xx-es széria egyes elemei (pl 450) is azon alapulnak
és akkor ezek hardverből dx11.1-et tudnak, közben teljesen randomra ezeken a generációkon belül vannak 12-es kártyák is. a radeon 7790 meg dx12-es
-
Pikari
addikt
válasz
KROK640 #112560 üzenetére
igen, összevissza nevezgették a kártyákat. de ekkoriban az nvidia is azt csinálta. náluk sokszor ugyanazon modellnév alatt 3 különböző chip generáció is fut (pl gt 730) és zsákbamacskaként lehet tippelgetni, hogy vajon melyiket kapod. akár 3x sebességkülönbség is lehet, arról nem is beszélve, hogy más apikat és feature leveleket támogat az egyik gt 730 a másik gt 730hoz képest
-
válasz
KROK640 #112553 üzenetére
R9 a kategória de nem kis keverc van. pl: R9-es volt pl a 270 ami ~7850 lenne. meg ugye volt R9 370 és R7 370-es is ...
Yutani
Nekem a korai GCN egy kutya.
7970 2048 feldolgozóval 280x/380x oké fejlettebb, nagyobb órajelű de annyira nagy előrelépés nem volt.
7950 1792 feldolgozóval 280/285/380..
7850/70 szintén 270x/370....stb
Valahogy összefolyik az egész nekem. Később Fury-m volt az rohadt jó kártya meg később a vega széria, kitűnően skálázható szét lehetett őket hajtani.Az biztos hogy amikor kijött a 380-as és megvetem (saphire nitro backplate edition, 7970 6GB-t váltott na az egy kályha volt!) az után pár hónapra rá lett csak normális nem kékhalálozó driver. Nagyon elcseszték az indulását. Illetve a gyengébb hűtésű kártyák kályhák voltak.
Ami most van nálam Gigabyte gaming az egészen kellemes, nem túl hangos és zero fan-t is tud igaz ez kései példány 2015-ből.Ja Rebar támogatás is GCN2.0-tól volt szépen halkan bevezetve ami csak utólag derült ki.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KROK640 #112547 üzenetére
HD6870 1 GB - ezt is agyoncsapták a VRAM-al, oké van belőle 2 GB-os is, de az is korlát (amikor megjelent még nem volt az, manapság igencsak).
RX 550 erősebb GPU-ban mint a HD6870 (papírforma szerint közel 20%), viszont amíg a Farming Szimulator 19-et agyonvágta a HD6870 1 GB VRAM-ja, addig az alig erősebb RX 550 4 GB VRAM-os VGA-n meg elfogadhatóan ment, monitoroztuk a játékot menet közben, az RX 550 4 GB-nyi VRAM-ja is 80-90% között volt használatban.
Kár, hogy a HD6870-en nem volt 3 GB VRAM, kb úgy lett volna súlyban a GPU-val.
Forza Horizon 5-ben ugyanez volt a szitu.#112548KROK640: 2008, talán ebből a korból is van valamim amit érdemes lenne összetenni.
-
-
válasz
KROK640 #112525 üzenetére
R9 380 és a GTX 960 teljesítményben mondható egálnak (van mindegyikből a 4 GB VRAM-os verzió), GTX 950 marginálisan gyengébb, a gyenge pontja a 2 GB VRAM, a GTX960/R9 380-ból is van 2 GB VRAM-os, hamar ki lehet futtatni őket belőle. Ez még a jóval gyengébb GPU-s RX 460-ra is megáll.
A sima GTX 1050 érezhetően gyengébb, a 1050 Ti picivel erősebb és ezt kisebb fogyival tudja.
Eltekintve attól, hogy a GTX 1050 Ti újonnan sosem volt megérős az árazása miatt, egy kellemes perf/W kari, kéz alól pici pénzért jó opció most már.
Az R9 380 egy igazi "zabagép" a többihez képest.#112527hobizoli: azt a pár embert, aki számított, meg tudtam győzni hogy a W10 gördülékeny használatához igenis kell az SSD, és simán áldoztak rá a Core 2-es/AM2+/AM3-as gépeikbe, valamint a hasonló korú laptopjaikba.
Egészen egyszerűen tartottam egy techdemo-t 1 laptoppal, W10 telepíve HDD-re és SSD-re, szerva itt-csere ott, nem kellett stopper a difi észrevételéhez.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- 3D nyomtatás
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Hibátlan - INTEL Core i7-9700K 8mag 8szál max. 4.9GHz LGA1151v2 CPU processzor
- BESZÁMÍTÁS! - Új Intel LGA1851 Processzorok & Alaplapok
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5-12400F LGA1700 OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- Gondolkodjunk? Ryzen 5 2600x Érdekel OEM Hibátlan CPU INGYÉ FOX
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest