- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Azzal C0/C1 megáll :/
A vicc hogy 2 a7v133-ből mindkettő ugyanezt csinálja.
De most találtam egy nmt kt133 lapot, az meg 00-val semmi életjelet nem ad.
Már látom, ez hasonlóan nehéz, mint a korai 775 a nagyfogyasztású p4 és pentium D procikkal.
A lapok nem bírják a terhelést.
S370, slot1 lapokkal messze nincs ennyi gond. -
KROK640
nagyúr
"A maga idejeben azert tuningolt az ember hogy penzt sporoljon es kitolja a cseret" - igen, és ez működött is, pl az Athlon XP-m így sikerült 6,5 évet húzzon, enélkül szerintem nagyjából 2 évig lett volna használható (1700+ -ként).
" mar allitolag nem annyira egyszeru a tema" - nem tudom, az utolsó Celeronom az 1700-as Wilamette volt, azóta nem volt egy sem. Viszont a 4th gennel egyidős Pentium G3258 -at baromi jól lehetett tuningolni, magát a CPU-t meg is tartottam (csak a lap kapott egy komolyabb CPU-t).
Sőt, a Celeron G6900 óta nem is hallottam a Celeronokról, ami kb 2017-es CPU... van még egyáltalán Celeron?
#117670 envagyok : helyes, várom az eredményeket
-
czundermák
aktív tag
Magam részéről nem szoktam tuningolni ezeket a hardvereket, csak az elgondolást firtattam. Nyilván egy egy teszt erejéig hajt a kíváncsiság, de ez is jobbára hardver függő. Az 1333-as Tbird is alul feszelve üzemel a jelenlegi játszós gépben. A GF2 Ti-t is cseréltem egy gyengébb Gf2 Pro-ra, hogy inkább az "kopjon".
-
KROK640
nagyúr
A proci tényleg kicsit kapja, de a sorozatszáma szerint eleve 2800+-nak volt gyártva, és azt alapfeszen is tudja is, hiába 1700+-nak van kiadva.
A proci 2006-tól ment 2669-en, 2010-ben vissza lett véve, most vagy 2 éve megint 2669-en megy, de majd lejjebb veszem. De igazából némi feszemeléssel ezt is tudja.A GeForce 3 -asom meg szerintem gyárilag is Ti500 volt, kb amióta megvan (23 éve) megy gond nélkül Ti500 szinten. Már szinte nem gondolnám, hogy bármit is rövidít az élet tartamán ennyi tuning.
-
envagyok
veterán
S462-ből úgy vettem észre, csak a korai sdramos alaplapok pl. Via KT133A amik ritkák már, de az újabbak nem annyira, most is van aprón 3k-ért Gigabyte lap, sőt Abit NF7 is. Prociból is ha nem 3200+-os, olcsón beszerezhető, és a gf3 ti200 se ritkaság.
Ezekkel jól el lehet bohóckodni, nincs gáz, ha valami elhal.
S939 se drága még, pl. az ASUS A8N SLi alapú lapok tömegével vannak, ráadásul szuper tuninglap, ha tuningolni akarsz, nem kell bele drága 4000+ vagy x2 4800+ FX-60 proci. Ami alatta van, az megint olcsó. Vga pcie 7600gt szintén gombokért megy.
P4-re is egy p4p800, 3ghz-es prociig sok van, 775-re ha nem extrém ritka lapot használsz (asus rampage, maximus extreme, formula, stb) , szintén szuper a P5Q, de a nem csúcsmodell x38 (P5K) , p35 lapok szintén pár ezres kategóriák, nforce 750i szintén megfizethető kategória, 8800gt szintén sok van bele olcsón. Procit E5450-et 4000ft-ért hirdettem, 2 maroknyi van belőle, kutya se vette, de Q6600, Q6700, E8500, E6600, 6700 is pár ezres. AM2 is jó alap tuningra, crossfire és nforce sli lapok is pár ezerért halmokban vannak, 6400+ a kicsit drágább,de az összes többi proci apróért tömegesen van.Persze én se hajtanám szénné a dfi nforce2 462, abit nf7-s v2.0, asus rampage extreme, blitz extreme, maximus extreme, crosshair, stb lapjaimat, mert fájna az elvesztése, persze alapfeszes vagy +0.1v tuning még belefér.
Mondjuk tény, hogySzerintem tuningra a legélvezetesebb a 775, pentium4 vagy 2 magos 45nm core2 procival. Simán benne van a lassabb darabokban a 100% tuning.
Most Krok640 beszámolója alapján kedvet kaptam kis s462 tuningra én is.
Krok, mire kell odafigyelni az AthlonXP prociknál hajthatóság szempontjából? -
czundermák
aktív tag
Az órajeltől semelyik alkatrésznek nem lesz baja, legfeljebb, a minimális melegedésre kell odafigyelni.
A feszültség emelésre és a vele járó erősebb áramra fel vannak készítve a lapok. Nyilván itt az 1 tized még nem a világ vége, ha 462 vonalon maradunk példaként, egy Palomino és Thunderbird páros alap feszültségen, alap órajelen, bizonyosan jobban megrángatja a VRM-et, mint a Tbred és a Barton akár 1 tized emeléssel. Ezeket érdemes kikísérletezni, nem annyira ördögtől való a retro OC. Olyan kártyák esetén végképp nem, ahol a GPU megegyezik épp a GF3 esetén (NV20 vs. NV20) csak órajelben térnek el.
-
-
envagyok
veterán
Persze, kb mint a cf kártya ide adapter, vagy az xtide.
Igazából megkönnyíti a játékok használatát, telepítését.
Unom már kiirogatni a lemezeket, az eredeti játékokat szinte lehetetlen beszerezni.
Szoftveres emuláció dos alatt nem is tudom létezik?
Windows alatt a daemon meg a 10mb lannal elég lassú. -
Lord Myn
senior tag
Igen, emlékszem még a korai évekre ('91-től kezdve mindig volt hangkártya a PC-imben, mert a PC speaker "hangjától" öngyilkossági gondolataim támadtak...
- ez egyébként a mai napig így van, csak ma alaplapi audio = pc speaker, még ha tényleg van 1-2 minőségi alaplapi hangkeltő a drágább notikban vagy alaplapokban).
Azért volt egy pár hw mixes cucc GUS-on: Doom 1.2 verzió előtti (sokkal jobban szólt, mint a későbbi sw mixes buildek), Epic játékok: Silverball, One Must Fall, Epic Pinball, nagyon máshogy is szóltak GUS-on, mint SB-n, de még tudnék sorolni, csak később ('95<), már nem vették a fáradtságot, hogy külön támogatást kapjon a GUS hw mix feature.
Lehet, hogy a korai 16-os zsugák elég zajosak voltak (max. 50-60 dB SNR), de a 8bitesek még rosszabbak voltak, még egy AM mono rádió "minőségét" sem érték el, úgyhogy mindenképp előrelépés volt. -
Lord Myn
senior tag
Írtam a konkrét példákat, kiemelve, hogy csak PAS16 és WSS támogatás van a 16-bites hangra, tehát ott van előnye a WSS-nek az SB-vel szemben (mivel akkor még nem volt SB16 driver a Sierra játékokhoz, később jött frissített AUDSB.DRV, ami már tartalmazta a 8- és a 16bites támogatást is).
...legtobb esetben a filterek, es kimeneti frekvencia kulonbseget hallodDe azt hidd el, meghallod, hiába 8bitesek a hangminták, nagyságrenddel jobban szól Segy 4 csatornás mód, ha 16/44kHz a mix, mint a 8/22... (A GUS-ról nem is beszélve, ami hardveres mixing-et tudott, a'la Paula (Amiga), csak "kicsit" több csatornával).
-
Lord Myn
senior tag
A Sierra CD-s játékokban kb. 93-tól (KQ6, Laura Bow 2, Freddy Pharkas, stb.) már 16bites hangmintákat használtak tömörítve (nem véltetlen, hogy a CD lemez nagyját a beszéd foglalja el). Az Aladdin meg 4 csatornás MOD zenét használt (+ hangeffektek), tehát ott megy egyértelműen kellett a 16bites mix (kihagyták még azt a ziccert, hogy GUS kompatibilis legyen, a kövi játék, a Lion King már az volt).
-
envagyok
veterán
-
Próbaltam kiszúrni a vidin, de nem látszik. Talán a végére lehet írva valami, de nem tudom kivenni: [link]
A P60/66-ról osztom a véleményt. Érdekes, de ahogy a legtöbb első újítás valamiért kehes. Kellett neki egy revízió, hogy jó legyen.
vrob: Foglalatosak voltak és árulták ahogy a kedves vevő igényelte. Nevetséges, hogy a 8900CL alig került többe azonos RAM mellett, de gyorsabb volt. Ráadásul az 1MB-os verzió hatalmas parasztvakítás volt. Erre akkor döbbentem rá amikor felbővítettem, majd átpakoltam az IC-ket inkább a GUS-ba. Erről persze akkor nem igazán tudtunk és a saját kárunkon tanultuk meg...
Az átverést azért írom, mert a DAC, a monitor ára és a gyorsítás hiánya szinte teljesen értelmezhetetlenné tette. Ahol ki lehetett volna használni oda lassú volt, nagy felbontásnál interlacedben kellett volna mennie vagy a DA-ja már alig bírta. 512-nek még volt értelme, 800x600-ban 256 színnel még elment szódával egy Trident. Ahol még jó lett volna több RAM az képek nézegetése, de azok meg főként GIF-ek voltak 256 színnel. Szóval a senki földje volt, mert akinek nagyobb felbontás, vagy színmélység kellett annak erősen kevés volt, akinek meg kevés pénze volt annak nem igazán volt szüksége a true colorra vagy 1024x768-ra. 95-96 fordulója felé lett olyan gépem aminél tényleg értelmes volt az 1MB VRAM, de az már egy VLB CL gyorsító volt egy 486 mellett egy Belinea monitorral. CAD bedolgozást csinálgatam (rajzolni kellett) és ott jól jött, de akkor is inkább a felbontás, mint a nagy színmélység kellett.
-
envagyok
veterán
Nálam is ez jött le kb., hogy ez a P60/66 Socket4 történelmileg ugyan mérföldkő és érdekes is, de használatban igazából a dx2-66 nem sokkal rosszabb, legalábbis DOS alatt, de a Pentium nem is igazán erre készült, játékokat nézve meg a Windows 3.1 még nem sok pluszt hozott. A WinG gyakorlati hasznát nem teszteltem, és abban korban nálunk a suliban még sehol sem volt a Windows 3.1, és nem sokkal később a windows 95 is jött, látott, győzött a DirectX-el együtt.
Erről a WinG-ről van valakinek tapasztalata, hogy a linkbrn lévő játékoknál mekkora gyorsulást hozott DOS-hoz képest? -
Lehet, azt nem írtam fel és nincs képem sem. Elő tudom ásni, de már visszamentek a tartós tárba. Ilyen számok voltak rajtuk, ez kb. a fele vegyesen ISA és VLB:
De ide is írtam amikor tesztelgettem, hogy voltak anomáliák a méréseknél. Legalábbis annak gondoltam, de jobban belemenve a különböző implementációk voltak az okok. A legszebb, hogy a leggyorsabb ISA-s kártya 20MHz fölötti ISA sebességet is kibírt, erről videó is van
-
elfelejtette
veterán
-
KROK640
nagyúr
De még mennyire, és ez nagyon jó ebben
Nekem manapság is pörögnek olyan címek, mint a Flat Out 1, CC.GENERALS+ZERO.HOUR, Red Alert 3, (bár ezutóbbi kettő helyére most tanulgatom a Tempest Risingot), Unreal Tournament '99. De fent van és néha játszom, a Rally Championship 2000, Midtown Madness, Quake 3, Mafia 1, (2-3, Definitive), Carmagedon 2, Wheelman, Worms - Armageddon, Warcraft 3 ...
-
KROK640
nagyúr
A sima GeForce 3 az igen ritka, még a saját idejében is csak 1-2t ha láttam, átlag user gépében meg messze nem volt divatos. Sokkal inkább Ti200-at láttam sokat, meg 1-1 "pénz nem számít" helyen 500-ast, de még abból is többet mint sima GeF3-ból.
Így van, a Ti4200 hiába gyorsabb, sosem volt csúcs, sőt ha az MX sorozatot nem nézzük, a valódi GeF4-ből a belépő volt.
De egyébként Dartsunnak azt próbáltam elmagyarázni, hogy anno nekem GeF3 Ti500 128MB-ról semmi de semmi értelme nem lett volna 10 ezer ft ráfizetéssel Ti4200 64MB-ra váltani, így ki is maradt a Gef4.
Elhiszem, hogy így visszanézve "felülről" a Ti4200 jobb kártya, de nekem a 3-as eleve adott, másrészt a 4-eshez nem igazán fűz nosztalgia, mivel a maga idejében pont a fentebb említett okok miatt sajátként kimaradt. (Sőt, a haveri társaságban sem nagyon volt, max 1-2)Az autós példád nagyon helyt álló
(hogy azt ne is mondjam, hogy előveheted a Swift legfelszereltebb limitáltabb modelljét, az átlag ember messze nem figyel fel rá annyira mint mondjuk egy 1958-as Mercury Turnpike Cruiserre) -
KROK640
nagyúr
"akkoriban egy csucs, vagy kozel csucshw toredekebe kerult" --- a mostani nominális árának? Az biztos! A reál árának? Az nem biztos ...
"foleg ha egy ti200 megjeleneskori arat nezed (175 dollar)" --- vagyis a belépő és a csúcs HW között szerinted sokkal kevesebb volt a reál különbség?
Egyébként meg ez is azt támasztja alá amit írok, mert így az új hardvereknek több idő kellett az elterjedésre, még akkor is ha "olcsó" kategóriába jött." konfigok eletciklusa nagysagrenddel rovidebb volt, ha a megjeleno jatekok futtathatosagat nezed" --- Ez így van, vagyis úgy terjedtek el 12-24 között a megjelenési idő után (vagyis viszonylag lassan) hogy valójában sokkal jobban rá voltak kényszerülve az emberek a váltásra, mint manapság.
De érdemes megnézni a PC-s játék magazinokat, mikor milyen géppel teszteltek, már az is ad egy képet, de átlag Pistikénél akkor még régebbi cuccok mentek."A konfigok eletciklusa nagysagrenddel rovidebb volt" - így van, pont ezért gondolom azt, hogy régen ('90-es évek vége, 2000-es évek) sokkal drágább hobbi volt ez összességében mint ma, pláne ha az ember csúcs vagy csúcsközeli HW-t akart a magáénak tudni. Még azzal együtt is, hogy reál értéken ma igencsak drágák a csúcs HW-k.
Amikor 2022 elején össze kellett dobjak egy akkor eléggé csúcs gépet (I7 11700K, 128GB DDR4, RTX3090 24GB, 1TB M2, 2×4TB SSD, 2×18TB HDD) akkor az egyik "létjogsultsága" az volt, hogy akkor most 8-10 évig nem kell majd gépre költeni meg legalább 5-6 évig a gépigényeket sem nézegetni.
ha belegondolsz, ezt régen kb lehetetlen lett vlna kivitelezni. Mert ha mondjuk '99 tavaszát nézem a 366-os/400-as Celeronnokkal (a boltok akkor azt kínálták) vagy a 450-es P2-vel és ehhez nézek hozzá 10 évet, akkor 1ST Gen I sorozatnál tartunk majdnem, de még 8 évvel is, 2007 tavaszán vagyunk, amikor már majdnem egy évesek az első C2Q CPU-k is. Akkor 400-as Celeronok már nemhogy az átlag otthoni usernek (akinek még Athlon XPje, vagy Athlon 64-e, vagy C2D-je volt 2007-ben) de már a leglepukkantabb irodába se kellettek.
Aztán az más dolog, hogy a I7 11700K, 128GB DDR4, RTX3090 24GB, 1TB M2, 2×4TB SSD, 2×18TB HDD konfig 5-7 év múlva hogy fog muzsikálni, de szerintem lényegesen jobban mint egy 400-as Celeron 2007/2009-ben.
Tehát igen, a fejlődés most már lényegesen lassabb. -
Nem csak tesztek léteznek. Történelmi elemzések, viták a kontextus ismerete nélkül nehezen rövidíthetőek. Amikor ezt megteszik lesznek azok az egyszerűsítések, hogy a nácik rosszak, az SS meg különösen. Közben ez sokkal bonyolultabb lehet például a kényszersorozás miatt.
Ezt a trendet én sem értem, az átlátható 5 pont helyett 5 hosszú fellengzős bekezdés. Aztán hámozd ki a mondandót.
-
Én azzal nem vagyok megelégedve, ahogy néhányas PCI-E vagy AGP-s kártya hirdetést tesznek fel (legyen az ATI vagy Nvidia). Direkt van külön kategóriája, de valamikor szimplán berakják a Retro Hardverek-be azt jólvan az úgy.
Persze nem kell annyit kattinta, meg gondolom ezt többet is nézik, de például én aki ezt nem szokta csekkolni (csak most, pont ez miatt) annak elég "idegesítő". Persze mindenki úgy hirdet ahogy akar, csak ha egyszer van egy direkt kategóriája, akkor használjuk már.
-
Pista0001
addikt
Úgy vettem észre, hogy a reto kategóriákba el lehet jutni a hw kategóriából is, meg a retroból is. Szerintem ez így rendben van. Alaplapnál meg processzornál könnyű dolguk van az embereknek, a proccesszorfoglalat szerint be vannak kategorizálva bizonyosak a retro alá, de pl memóriát (DDR3 C2D-től nem is tudom, 8-9. genig volt talán) hol vágod el?. Még talán a vga-t is lehet a generáció alapján... Na de tápot? Házat? Stb.
-
-
SIS496- al meg a videósebesség meglepően alacsony, SPi elég jó.
A 471 tud jól beszállni a versenybe, ahogy mondtad, meg egy különleges Via, amit említettem. Az Octek hippo is ott van a szeren.
Mondjuk ezeket már retróként toltam.Annó nálam 486DX40 után K5PR100 jött, utóbbival már jól mentek a Doom nagyobb custom pályák.
-
Ja-ja, az LS486- ban van.
A SIS471 korábbi, de sokkal jobb, még Te ajánlottad, de nem tudtam hovatenni, aztán jött 1 db baráti áron, és tényleg lealázta a köztes PCIst.
A tesztemben viszont már egy Via csúcsragadozó szerepel a PCI fronton, földbe tapossa a leggyorsabb VLB buszos S3 lapokat is.Valami nagyon ritka, és külföldön csillagászati áron megy, persze itthon hiába a leggyorsabb S3, hát...nem lehetne eladni 400 dollárért. -
-
Hat, ugye nem kene leteznie abban az appban a detection routinennak es meg lenne oldva a problema... Mert tulajdonkeppen, barmit csinalhat az app, ha neked azon az I/O cimen vagy akar szoftveres vagy hardware megszakitasi vonalon nem az van, aminek az app fejlesztoje szerint lennie kene, akkor ott csunya baleset lesz. Ez ott, inkabb hibas program, mint rossz kornyezet... Az ilyen jatekokat hordtak vissza az emberek a boltba es kertek vissza a penzuket.
Az EMS pl. (marmint, ha QEMM vagy EMM386-rol van szo), akkor az atkapcsolja a cput virtual 86 modba es rak be pl. VCPI/DPMI drivert is. Ilyenkor pl. lehet van olyan hivas,, amit meghiva az app, ami valojaban "lenyulodik" es nem tortenik a valosagban.
-
Ez egyebkent, inkabb programhibanak tunik, nem? Ami IRQ-t vagy I/O cimet nem allitassz be az adott szoftver setupjaban, azt nem kellene a szoftvernek hasznalnia. Mert ha megprobalja, es ott nem az van, amire a fejleszto gondolt, akkor csunya dolgok tortenhetnek. Maga a SCSI BIOS is rendes hivasokat ad, ezert tudsz DOS-t bootolni a diszkrol, ott sincs semmi, ami osszeakadhat. Nem lehet, hogy az a szoftver van trehanyul megirva?
-
-
En mindegyik INT vonalat bejumperelnem. Mert van a 4 vonalad (osszesen 4), ez elcsusztatott sorban van bekotve minden egyes PCI slotra. Tehat, az elso slotnal az A, B, C, D vonalak rendre az A, B, C, D-re lesznek kotve, viszont a masodik slotnal ez el fog csuszni, es ott mar a B, C, D, A lesz bekotve, es igy tovabb. Azt szoktak meg leirni a leirasba, hogy melyik slotnal melyik vonal van ramapelve az A, B, C, D pinekre.
-
Pikari
veterán
logikailag biztosan rossz ez az információs tábla, tudtommal ugyanis ezt úgy szokás (aztán javítson ki valaki, ha tévedek), hogy belülről a pci hub (int(X+slotszám))%4 képlet szerint strideolja a kártya fizikai inta vonalát, a pci kártyák eleve az intat használják, és csak akkor használnak pl intbt hogyha több irq kell nekik. ez csak akkor történik meg, ha például egy pci kártyán mondjuk egy videókártya és egy hangkártya egybe van integrálva, és emiatt két irq kell neki. ennek a táblázatnak többszörösen nincs értelme. eleve nem inta/b/c/d formában kellett volna megadni, hanem foglalatonként, hogy melyik foglalat melyik irq-ra legyen állítható (ez az adott foglalat inta-jat jelenti). de lehet, hogy butaságot beszélek, mert ez már rég volt.
-
-
envagyok
veterán
Megnéztem az 1993-as DOOM benchet pár PCI kártyával.
Pentium 166 overdrive procis socket 5 lappal mérve.Avance L. 58,26fps
ATI Mach64 63,83fps
Cirrus Logic GD5430 65,92fps
Cirrus Logic GD5434 66,33fps
Trident 9440 66,62fps
S3 968 70,72fps
S3 928 71,88fps
Tseng ET4000W32 72,51fps
S3 868 72,72fps
Tseng ET6000 78,45fps
Tseng ET6100 79,71fps
Ark1000PV 80,83fps
Ark2000MP 80,83fpsÚgy látom, az S3-nak jobban fekszik a teszt.
Ami érdekes volt, hogy kíváncsiságból egy rendition v2200-ast, és a Matrox Impressic plust is kipróbáltam, de azokkal nagyon lassú volt a Doom.
Próbáltam indítani előtte az UNIVBE 6.7-et, de nem segített az sem.
Van rá ötletetek, mi lehettet a gond? -
envagyok
veterán
Matrox Impression Plus?
Ráadásul szép a képe 220mhz ramdac, és létezik rá több korai 3d gyorsított játék.
Tseng 4000-esből is van pci -
Mondjuk egy ilyen 1993-ból
https://vgamuseum.ru/gpu/weitek/diamond-viper-pci-weitek-power9000/Mondjuk én megelégszem egy S3 864-es cuccal is mint régi PCI kártya.
-
envagyok
veterán
Elsősorban a hozzájuk illő top lapok érdekesek most, hogy miket érdemes keresgélni.
2002-ben állóvíz volt?
Mondjuk a Slot-A-t nem tagolnám már szét 3 részre (első/ghz/top), elég abból egy.
A top thunderbird Athlon jó ötlet, ráadásul van párban tb Athlon MP-m, azt eddig is terveztem amolyan Windows XP debütáló pc-nek, akkor jött le consumer vonalra a több processzor támogatás, és dx, opengl, minden megvolt.
Intelből erre már össze van rakva dual tua 1.4s v5-el (ez csak a dupla dual miatt került bele, biztos jobb lenne egy firegl8800 vagy radeon 8500, esetleg gf4, vagy quadro 980xgl) -
fpeter84
senior tag
igen, ez az anand-os palomino cikk ez megvolt már akkor is - kinyomtattuk osztálytársakkal és úgy nyálaztuk át és nem hittünk a szemünknek, hogy cirka mindenhol úgy elveri az 1800+ a 2ghz nw-t hogy öröm nézni
az azthiszem nem derült ki a cikkből sehol hogy a viszonyítási P4 milyen chipsettel milyen fsb-vel, de esélyes hogy az még egy korai 400-as rendszer - nyilván jó lappal, magas FSB-vel agyonhúzva már a P4 is összekapja magát, a Palomino meg minimálisan volt csak húzható... de aztán jött a TBred család, aminek a szerencsés tagjai 50%+, szóval ott még tudta tartani magát az AMD, csak a Bartonok végefelé jött el az izzadságszagú próbálkozás és lemaradás, amikor a PR érték nőtt csak gyorsan, a valós sebesség már nem olyan ütemben... -
Ahhoz persze sehogy. Ma viszont fontos a madness mániám miatt.
A kezdővéleményem az volt hogy a környéken sokáig vezette a slágerlistát, meg nálam nosztalgiafaktoros, alapból ahhoz viszonyítok.
A Te kezdővéleményed a naptári volt, arra írtam az én álláspontomat, hiszen tudjuk hogy én szívesen keverem a vasat, egy konfig pontos időhűsége nálam másodlagos. Ha mondjuk Buldózerbe pakolok V2- őt, az azért jó, mert elképzelem milyen lett volna, egy akkor még nem létező gépben.
Ragaszkodsz a naptárihoz, amire én azt mondom rendben. Te viszont a másféle nézetbe pedig általában belekötsz. -
Megnézem majd SLI- vel, az FX8320 setelése következik, arra amúgyis fel kell köszörülni a 98- at. A 7000+ pötty 3DM99 alatt elég beszédes, jó hát azért a 7900GTX 75000 pontjától kicsit elmarad.
2 kiló port, dzsuvát már kifújtam belőle, de még az előlapon is van rákövült réteg, amit le kell sikálnom. -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
Thunderbird, Palomino már megvannak, a Pluto meg az orion nem annyira. Mint írtad ritka cuccok voltak, meg akkoriban mikor azok mentek, akkor leginkább még Celeronokkal foglakoztam, és kb az 566@850MHZ volt a szent grál, régebbi vonalon meg a 300A@450 ...
Különben mai napig emlékszem arra amikor az Athlon XP-ről először hallottam : ültem a suli második emeleti aulájában, valami aktuális következő órát vártam, amikor egy PC-s újsággal a kezében jött egy Inteles haverom és egy pici cikkecskét lobogtatott arról, hogy mostmár Athlon XP-nek fogják hívni az Athlont, és hogy + -os rendszer lesz... "majd egy 1400-as procira ráírják, hogy 1600+ átverve azzal a vevőt, hogy nem is annyi MHZ-es" károgta dühösen, kidülledt szemekkel*. XP : mint a Windows? Egész jól kihasználják - vélekedtem. Majd mondtam, hogy ez a + -os rendszer viszont nem túl jó, majd ember legyen a talpán aki kiszámolja, hány MHZ mennyi + és hogy az a plusz mennyit is fog érni? Akkor még nem is sejtettem, hogy bő egy év múlva már nem csak a pluszt tudom majd kiszámolni, de azt is, hogy mennyi is az ami a prociban van?
* Nálunk eléggé durván ment a fanboykodás, kb 80-20% az Intelesek javára. Ha pedig valaki a másik táborból vett gépet, korábbi haverjai rögtön számonkérően néztek rá. Egy példa mikor Guszti akart mondani valamit (pár nappal előtte állt át Duronra) és másik osztálytársam azzal zárta rövidre : "Te k*ssolj, most vettél AMD-t!"
Na ebbe a környezetbe csöpppentem bele abba, hogy belecsöppentem az Athlon XP-k világába, és a sorozatszámításba, és pár hét alatt rendesen kezdtem az AMD-s oldalra evickélni
Viszont az "átállásom" könnyű volt, mert vagy három korában Inteles évfolyamtársnak válogattam igencsak jól húzható Athlon XP-ket, így hamar tömeges átállás let a vége ... aztán meg nem is olyan lassan jött az érettségi. Utána valü nyáriszünetben még tartottuk egymással a kapcsolatot, aztán már nem ...
Az elmúlt években kettő nagy AMD-ssel is összefuttam véletlenül, nosztalgiáztunk a régi szép időkről, Athlon XP-ről stb. Jah és el flexeltem a 2006-os és a "modern" tuning eredményeimmel is -
Hát mindenki azt épít amit akar, én pl nem csináltam minden évszakra gépet, úgyhogy több átfedés van korszakok között, mint nálad.
Továbbra is tartom hogy az említett előnyei miatt van fent az ára.
Magas használati érték.
Tehető kb mindenbe, mint Glide gyorsító, de akár arra is alkalmas amire mostanában használgatom, scenariozgatni, hogy milyen lett volna a koránál újabb játékokat kipróbálni rajta.Már a fél Deus Exet befejeztem Vudun, pedig ott a Gef 2 a gépben.
-
-
+ @fpeter84
Valóban volt egy időszak, amikor mélyponton volt a Voodoo, nekem is akkor lett pár darab ingyen és olcsón.
Meg több más korábban jónak számító, ma retróként pedig már ritkuló alkatrész. Kollégák pld tudták a retró becsípődésemet, a leselejtezett gépeiket ingyen vagy néha baráti áron adták. Meg 2 számtech-bolt is dobozba gyűjtötte a kidobandót.
Topiklakóktól is kaptam sok érdekes-értékes cuccot. A császár a 600+ processzor lett, ami ajándékba jött.Voodoo2 nálam nagy nosztalgiafaktorral bír, fénykorában nagyon ment a környéken. Szállóige volt : nincs a gépedben Voodoo2 ? - akkor az xar gép.
-
czundermák
aktív tag
Valóban semmi közepe, de nem feltétlenül mérvadó a csúcs proci egy-egy korszakhoz. Szeretem a felső közép kategóriás vonalat, mert reálisabb képet fest az adott időszakról. Szívesebben tettem volna bele 1133-ast, de azt nem bírtam ennyire alul feszelni.
Az 1400-as egy hónappal a Palomino előtt jelent meg, az 1333 viszont előtte fél évvel, szóval, ha úgy vesszük ez tovább volt a csúcson mint az 1400-as.Pont így vagyok a Tualtinnal. Nagyon jó az a proci, de sosem volt csúcs, legfeljebb az adott foglalatra. Tua korszakban már voltak bőven Athlon XP-k és Northwood P4-ek. Egyiket sem tudná igazán helyre tenni teljesítményben. Megérne egy külön cikket ez a korszak, mert rengeteg magtípus és verzió volt egyszerre a piacon 2000-2002 közt használható sebességgel.
fpeter84: kisebb áram terhelhetőségű tápoknál egy ilyen 20 pines csatival rendelkező lap képes volt langyosra melegíteni a 12V-os vezetéket, ezért tényleg fontos az erős, jó minőségű táp egy Tbird alá.
-
KROK640
nagyúr
Az 1400-as is Pala volt? Nem Pluto vagy ilyesmi? (bár azok mintha régebbiek lettek volna)
Amúgy most elővettem két Palomniot is, és mindkettő 1,75V-ot kér. 2100+ -ig léteztek ezek. Aztán ugye Tbred A/B volt, előbbiből nem is tudom hirtelen melyik volt a legkisebb, Tbred B-ből 1600+ volt az alja, de olyan ritka volt, hogy gyakorlatilag az 1700+ -t lehetett annak tekinteni.
Felfelé a csúcs a 2800+ (2250MHZ, 166FSB) és a 3100+ (2200MHZ, 200FSB) volt, ami meg is jelent, de a sorozatszámok megtanulmányozása alapján az AMD 3600+ -ig egészen biztosan számolt ezekkel a CPU-kkal. Ezek 2800-2900MHZ-en jártak volna FSB-től függően. Egy bizonyos korból meglepően sok 1700+ tudja ezt, szóval biztos, hogy valamikor voltak ilyen dédelgetett álmok.Bartonból 1833MHZ-től indultunk, és a csúcs a 3200+ (2200MHZ, 200FSB) amit mindenki ismer, de létezett egy 3200+ (2333MHZ, 166FSB) változat is. Ezutóbbiból sok ment 2400-on, de létezett olyan is, ami a 2750MHZ-et is eltudta érni.
Nekem egy hatalmas toronyhűtőm van az Athlon XP-m mellett, 5500PRM-en már konkrétan olyan mintha egy működő porszívó mellett ülnél. Ez frankón lehűtötte a CPU-mat még 1466@2669MHZ-en is, de amúgy egy elég hűvös CPUm volt alapból.
-
czundermák
aktív tag
Igen, a hűtés nagy gond a korabeli hűtőkkel, ezért érdemes alul feszelni a Tbird-et. Nekem amiatt lett az 1333-as a választási mert ez tudott minimum egy tizeddel alacsonyabb feszültséget, azóta úgy tűnik már két tizeddel is stabil. Itt már nincs probléma, a VRM-ek is épp hogy langyosak. Igaz CPU coolerrel jól megkínáltam, papíron ez egy 2002 végi Barton - Thoroughbred-re inkább való fullréz hűtés, hasonló mint a tiéd.
Ebből a hűtőből valószínűleg már tudnék engedni így 1,55V -on, de még várok, hátha találok valami hasonlóan szép full rezet kisebb méretben.
A Cooler Masternek volt ekkoriban egy kezdetleges hőcsöves hűtése ami elbír a Thunderbird-el, sajnos a pontos nevét nem tudom.FoxiestFox: Deus Exhez élvezhető sebességre még csak épp megfelelő egy ilyen masina, oda tényleg elkél az Athlon XP, vagy egy alacsonyabb órajelű Northwood P4.
-
Igazából az lenne az érdekes hogy az A3D játékok szuper sebességgel fussanak.
Még az is felmerült bennem hogy legyen inkább Athlon XP, de inkább valami korábbi kellene... Pl Deus Ex. Szuper A3D hang, de azért kéri a gépet.
UT, szintén, minél gyorsabb annál jobb.
Van Delta, FSP, és Chief tápom is abból az érából, egyik biztos jó lesz.
Az FSP a P4-ben is kipróbálta magát, ha az ment neki, ez is fog.
CPU hűtésre pedig van egy Thermaltake Volcanom, teljesen réz, csak megteszi.A többi választ is köszi, ennyi elég lesz elindulnom.
-
-
KROK640
nagyúr
Jah...azt hittem azokban az években volt annyi RAMod. így utólag retronak meg rendben van persze
Nekem megvan a teljes sor, akkor most lenyomom napjainkig :
1999 - 32MB
2000 - 96MB
2001 - 192MB-768-384MB
2002 - 256MB
2003 - 640MB
2006 - 1GB
2007 - 1,5GB
2009 - 2GB
2014 - 16GB
2016 - 8GB (igen itt downgrade volt)
2020 - 16GB, majd 24GB
2021 - 16GB
2022 - 32GB / 48GB
2023 - 32GBÉrdekes, hogy a 4GB-t azt teljesen kikerültem, ha 2016-ban nem szorulok meg akkor a 8-at is kikerültem volna. Ugyanez igaz VRAMnál is 2GB-ról 12GB-ra ugrottam
Van ugyan itthon 8 és 10GB-os kártyám is, de 4GB-os semmilyen nincs.
-
KROK640
nagyúr
Igazából amikor retro csúcsgépet építesz az lehet korhű, de a korszakot anyniból nem tükrözi, hogy nem az volt az álalános gép.
Nem vagyunk egyformák, de én általában olyan retro gépeket építenék/építek amik a korszakban az emberek többségének azért meglehetett, maximum kicsit feljavítva (pl 366-os Celeron 256MB RAMal meg TNT1-el 1999-re) -
fpeter84
senior tag
amikor 2000-ben összeraktam a K6-2 konfigot, akkor csak 64MB PC133-ra volt pénzem, és úgy rémlik hogy az is közel 20 pénz volt... amikor 2001-ben a Cel2 kitérő után hozzájutottam a lenti történetben említett közel ingyen KT7A-hoz, akkor már addig is sztem több volt, de abba vettem egy 512MB-os PC133 modult kevesebb mint 10e-ért, újonnan boltból (2001 vége, 2002 eleje lehetett)... csak azért nem vettem kettőt belőle, mert az 1db-ról is úgy éreztem hogy tényleg bőven elég az 1200-as Duron mellé... de sztem 2003-ban már bőven több rammal futottam én is pedig akkor még csóró diák voltam...
-
ata99
tag
Régebben láttam itt a topicban egy táblázatot, amelyikben szét voltak irva, hogy melyik évben mi jött ki, mi volt az adott korszak szintje. Kár hogy az nem került bele a témainditó hsz-be, mert az, aki ezt nem szórja a kisujjából úgy, mint Ti, az ennyi év után rengeteg évnyi csúszást összehozhat a HW-kben.
-
envagyok
veterán
Most hirtelen 2 2003-as tesztet is találtam 1GB rammal.
[link] [link]
Nem mondom hogy kevés volt az 512M ram, de csúcsnak nem mondanám.
Azért az már bőven XP idő volt vírusírtókkal, tűzfalakkal, msn messengerrel, millió rezidens programmal.
Én sokat kódoltam videót, zenét, meg persze játszottam, gyakran futottam swappelésbe, nincs annál rosszabb. Persze lehet, hogy rossz programokat használtam. -
hobizoli
nagyúr
PC66-s modult tuti nem vettem volna P2-P3 korszakban
P1-hez vettunk ilyet a TX chipsetes anyulapba, de akkor meg nem volt nagyobb orajeles
amikor lett PC100 is, meg 133 is, akkor csak azokat, akkoris, ha az FSB nem indokolta volna
nem kerult sokkal tobbe, hogy ezen megerje szarakodni
....foleg nem egy teljes uj PC araban nezve
ezt a Duron melle vett "-6" jelzesut is PC133-snak arultak amugy, mert magasabb JEDEC szabvany kb nem is lett ezekhez mar
DDR1-bol is volt DDR466-s modulom, hivatalosan az is csak DDR400-nal volt arulva -
hobizoli
nagyúr
650-s Duron melle vettem egy PC133-s 256MB-s modult 2001-ben, amin "-6" vegzodesu chip-k voltak (=166MHz)
eloszor neztem is, hogy aaazanyád
hazaerve elkezedtem allitgatni a BIOS-t...
a vegen Abit KT7A-Raid-ben 150MHz FSB-n CL2-2-2-2 1T turbo timing-l ment
a Sisoft Sandra-ban nezve kicsivel 1GB/sec atvitelt tudott igy
igazabol az szabott hatart csak neki, hogy 155MHz-nel nem lehetett magasabb FSB-t sem beallitani, es 150 utan 155MHz jott, amit a 6,5x szorzoval 1008MHz, es azt mar nem birta el a CPU
160-t egy 6x szorzoval azert csak beprobaltam volna neki (=960MHz), mert 975MHz-n meg ment barmeddig a 6.5x150-n -
envagyok
veterán
Mondjuk az MSI dual s940 lapból nálam is csak egy van, de Opteronnal megy csak jól, mert az FX nem tud multiprocesszoros rendszerben menni.
Nálam van egy i7-3970x + ASUS Rampage IV Extreme + gtx690 pc, szerintem írtam is róla, tuti kis cucc, de egy Titan/Titan black SLi konfig is jól hangzik.
Itt is van : [link]
Az a jó a 2011-ben, hogy több évet le lehet fedni vele, max procit/vga-t kell cserélgetni igény szerint -
Bile Demon
őstag
Esetleg a 6 magosok:
2010 i7 980x + GTX 480
2011 i7 990x + GTX 590 (?)Félkonfigként van nekem i7 990x + Rampage II Extreme és i7 980x + Sabertooth X58 is, tetszenek, stabilak gyorsak, de már évekkel korábban összeraktam a Sandy 2500K 5GHz+ / GTX 980Ti-t overkill XP konfignak.
-
KROK640
nagyúr
"amikor az intel kijott a core2 duoval, lemosta az athlon64et, es par honappal kesobb meg ott volt a qx6700" - erős év volt az a 2006, hiszen annak az évnek az elején (január) jött meg a Cedar Mill, és végére meg már qx6700 is volt. Gyakorlatilag három generációt ölelt fel az az év, manapság meg évente jön új gen, de gyakorlatilag csak minden második-harmadik gen érdekes, és akkor rögtön lapot is cseréltetnek velünk.
-
envagyok
veterán
Elite PC Titan FX a neve a dual s940-nek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen TV-t vegyek?
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- World of Tanks - MMO
- Battlefield 6
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook és Messenger
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 6 és 12 GB-os Quadro RTX A2000 kártyák - garanciával
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Doogee S Mini ütés/por/vízálló telefon
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest