- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kroni1
veterán
válasz
nomad138 #63953 üzenetére
Hát valóban, elég sok fesz kell neki a stabil 4.4-hez. Én már itt nem is tudnám hűteni a léghűtőmmel, nálam 1.368V-on IBT stabil 4.4-en, és 1.392V kell a 4.5GHz-hez. Kicsit szomorkodtam mert láttam itt ennél sokkal alacsonyabb fesz mellett is stabil eredményeket, de úgy látszik akkor elég nagy a szórás..
Amugy mi a különbség az FX patchelt és a sima IBT közt? A patch nélkülivel lehet tudni, hogy mi a baj FX-ek alatt?
-
Methionyl
senior tag
válasz
nomad138 #63953 üzenetére
A hibát a kevés fesz miatt dobta, de így már okés, IBT értekek is
Hőfokokra nem tudok mit mondani
az első CPU azt kevéslem szóval az nem lehet valós, a második CPU pedig sokallom bár elvileg más ahogy kibogarászta Hablaty. Egyedül a CPU 0-nak van csak-csak hihető értéke, de azok nem valós hőfokok hanem csak becsült de maradjon 62 alatt (ahogy tudom) de ha nincs throttling és ahogy látom szépé végig ment, nem lehet baj, játékok alatt majd szintén teszteld, hogy miket produkál.
Iletve ha nem nagy kérés CineBench R15 és RealBench-et kérhetek?
-
Habugi
addikt
válasz
nomad138 #63939 üzenetére
Hát nekem nehéz megnyilatkoznom ebben a témában mert előrehaladott állapotú hűtésmániás voltam/vagyok..
Látod legányoltam az alaplapi NB bordát is különösebb apropó nélkül, OC problémám sem volt de biztos ami tuti a VRM bordára is tákoltam ventit..[link], szóval nagyjából behatárolhatod hogyan tudnék megnyilatkozni.
Az NB voltagehoz határozottan ne nyúlj, ellenben a CPU-NB-t nyúzhatod.
Azt írtad már kapott egy kis fesz viszont nem tudni milyen órajelhez (2200-2400 stb..), lehet csak átsiklottam felette. Első blikkre érdemes csak a CPU órajelet húzni, kikeresni/tapasztalni hol a vége ahol még normálisan tudod hűteni. Nem szerencsés egyszerre több mindent állítani/húzni/feszelni, mert amikor instabillá válik akár IBT akár más felhasználás közepette akkor fejvakarás lesz majd vajon mi miatt mert ugye több mindent is állítottál. Szépen egyesével favágó módszerrel sokkal biztosabb.C&Q és egyéb energiatakarékos funkciók.., ez megint egyéni becsípődés kérdése. Nálam az 1.5V-os CPU fesz mellé is ki volt kapcsolva az összes ilyen funkció mert úgy hiányoztak mint üvegesnek a hanyatesés, ugyanakkor van akinek morális válságot okoz ha max órajelen pörög a proci Idle állapotban és/vagy nem veszi vissza a feszt.
Ahogy neked tetszik, a procinak baja nem lesz tőle az tuti, az enyém is köszöni szépen jól van, semmi baja, más használja teljes megelégedéssel. Felül a téma összefoglalóban Orrmány mester említést tesz róla hogy keményebb tuningokhoz érdemes lehet őket kikapcsolni de mivel nálam soha nem volt egyik sem bekapcsolva a relatíve kemény tuning mellé így nincs viszonyítási alapon okozhat-e galibát ha egyik-másik bekapcsolva marad. -
Habugi
addikt
válasz
nomad138 #63937 üzenetére
Szerintem a jelenlegi 1.4V-al többet is fog bírni mint 4.2Ghz, százasával kezd el emelni úgy hogy közben feszt nem adsz neki, keresd meg hol a vége.
Nekem másfél évig volt rendszeresítve 1.5V de ez azért már elég soknak számít, ha tudod hűteni akkor mehetsz feljebb simán 1.47-1.48V-ig nyugodtan. Keresd meg mennyi kell neki 4.5-4.6hoz, jók az esélyek hogy ennél kevesebbel is be fogja érni, olyan 1.43-1.45V-ra tippelnék de ahány proci annyi féle..
Kalkulált maghő szinten törekedj arra hogy 65-70°C-on belül maradj stresszteszt közben és 70-75°C-on belül kupak szinten.
Megjegyzem ilyenkor ami stressz ~IBT VH stb.. közben soknak vagy határnak tűnik/tűnhet, az játékra mindennapi használatban még nyugodtan rendszeresíthető mivel töredék terhelés, bő 10+ fokkal kevésbé melegszik.
-
Habugi
addikt
válasz
nomad138 #63933 üzenetére
Azóta átszerkesztettem a postot elnézésed kérem, a Northbridge szenzora lesz az mégis és nem a VRM!
Az egyes a VRM a kettes az alaplapi NB egyébként.
CPU-NB fesz nyugodtan maradhat btw..
Az említett progit tedd fel, nem ismerem de több helyen hivatkoztak rá hogy könnyű kinyomozni vele.
-
Habugi
addikt
válasz
nomad138 #63928 üzenetére
& Methionyl
No hát rákerestem, nem egyszerű szülés. A legtöbb lapon a TMPIN1 az alaplapi NB de ezen a MSI lapon úgy néz ki
ez valóban a VRM.
Kavar van ezzel kapcsolatban az MSI fórumon is.., nagy valószínűséggel az alaplapi NB, info: [link]Van egy MSI CoreCenter nevezetű progi, erre hivatkoznak sokan hogy érdemes elindítani a HWInfo mellé és összeegyeztetni hogy kiderüljön mert lap revizió függő hogy VRM avagy Northbridge..
Mindkettőnél üzemi hőmérsékleten belülinek számít elvileg, kvázi baja nem lesz, viszont a magas VRM hőmérséklet okozhat tuning szinten galibákat.
Engem speciel anno zavart hogy az alaplapi NB borda érinthetetlenül forró volt, pusztán a tudat miatt lecseréltem nagyobbra, megjegyzem előtte évekig nem vettem észre/nem fogdostam kvázi ebből baja nem lett.
-
Methionyl
senior tag
válasz
nomad138 #63924 üzenetére
Nem rossz de használj FX Patch IBT
másik pedig, hogy nekem nem tetszik az a ~ 90 fok CPU. Ezért se szeretem a MSI 970-et mert furán méri..de ha csak a "magokat" nézzük (Package) akkor még okés
Illetve ha már tesztelsz, ne Standard-on legyen hanem Very High-on -
-
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #45571 üzenetére
Az a 65 fok IBT alatt egyáltalán nem vészes. Megérte alulfeszelni az NB-t. Nekem jelenleg 4,6GHz-en üzemel a proci, IBT very high alatt 68 foknál megáll. Az a lényeg, hogy a maghő ne haladja meg a 61-62 fokot, AMD ennyire lőtte be a normálisat. Idle ne foglalkozz vele, csak számolt érték és pontatlan. Terhelés alatt kalibrálódik mondhatni fix értékre.
Ja, és a stress test alatti 68 fokos socket játék alatt 55 fok.
-
nomad138
tag
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #45554 üzenetére
Ha throttling lenne, akkor nagyobb lenne a differencia a Double Precision-os mérésnél. Az a probléma nála, hogy a Fatal1ty Killer-ben egyáltalán nincs LLC beállítás. El tudom képzelni, hogy Normal-ra van force-olva, azért nincs normális feszültség-kalibrálás.
(#45555) eldiablo: 8+2 -es tápfázisú pedig.
-
pipo112
őstag
válasz
nomad138 #45432 üzenetére
A probléma a tápodba lesz mert az a táp pont a nem ajánlott tápok között van gyenge a belseje ami meg rá van írva nem felel meg a valóságnak , de kérdezz rá a milyen tápot vegyek totyikban.
amit ajánlani tudok neked FSP Raider 550 vagy XFX 550 pro vagy Chieftec ctg 600w
ehhez a konfighoz ami neked van ezek dukálnak minimum .
mind 3 megbízható jó minőség nem úgy mint a TT smart -
Yllgrim
őstag
válasz
Szia, napkozben neztem, csak hat a melo
Szoval, milyen hutod is van pontosan tipus szerint?
Amire en gondolok, h adj egy kis tuningot annak a procinak, alap orajel nem az igazi az FX-eknek, vgyis nem rossz, de lenyeges teljesitmeny novekedes erheto el.Throttling: A jelenséget becsületes nevén Thermal Throttlingnak nevezik...ha a procid csak egy pillanatra is túlmelegszik, belassít és időbe telik amíg ''visszakapaszkodik'' a rendes tempóra...
Amiket erdemes megnezni, hogy jol le van-e pasztazva a proci, es jol fekszik e rajta a huto, mivel most csereltel procit, gondolom jol pasztaztad, Vizion tett be egy linket ma, hogy csinald, X alakban.
Ha az jo, akkor erdemes a tapon elgondolkodni, elvileg "budget" kategoria, en nem tudom megitelni h jo-e (en igyekszem mindenbol a "legjobbat" venni (ezert van FX-em a masik ceg termekei helyett
)), kerdezz ra a Tap-os topicban. Alaplapot majd masok kielemzik
Elvileg nem kellene nagy gondnak lenni, Windows-t ujrahuztad, driverek a helyukon?
Hazban hany ventillatorod van, milyenek? A gondot az okozza, hogy pillanatokra felmelegedhet a proci nagyon es ezert visszavesz a teljesitmenybol, Bios-ban kellene allitgatni, fix feszultseg, kis orajel emeles, energiatakarekos modok kikapcsolasa, turbo kikapcsolasa, magyaran kicsit megcibalni a bajuszat h egyenletes rehelesen menjen, ne o allitgassa a sajat kenye kedvere. Ha most 3.5Ghz, akkor mondjuk felrakni 3.75-3.8Ghz-re es ennyi.
-
ViZion
félisten
válasz
láttam, de el kellett mennem, offban írtam mi történt. Utána nem olvastam vissza, h írtak-e. A tép szép, moduláris, de nem venném meg. Prime alatt VGA-t nem terheled, ennyit bírnia kell neki.
alaplap számomra ismeretlen, de ha bios friss, rosszat nem írnak, nagy bordás VRM van, akkor az csak nem rossz. Most is azt tudom mondani, h összefoglalót olvasd át, Asus tuning leírás segíthet belőni a gépet. Ha winDOS-t is újraraktad, akkor sok minden nem maradt...
Driverek gondolom fent vannak, eszközöknél hibát nem jelez. Gondolom HDD is jó, nem töredezett és nem a közepén van a game.Játék alatt kellene monitorozni a dolgokat, MSI afterburnert használt talán macsek. Mindegy is, nézni kellene (és logolni) mindent.
-
-
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #42371 üzenetére
Az a pár % semmit nem jelent, azzal ne foglalkozz. Arra viszont nincs tippem, hogy mitől jár 3,0GHz és 3,3GHz között a processzor. Prime/LinX alatt is ezt csinálja?
VGA BIOS frissítést ír az Aida64, de amíg nincs probléma a kártya működésével (pl. ugrál a kép, anomáliák, stb.) addig ne bántsad.
-
-
marquuard
veterán
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #42363 üzenetére
Turbo Core-t ne kapcsold be. Nem az összes magot turbózza 3,6-ra, hanem azt hiszem, hogy csak hármat. Azt próbáld meg, hogy 3,6GHz-ra lövöd be a magokat, TC-t kikapcsolod, és 1-2 lépcsővel feljebb viszed a feszültséget BIOS-ban. Turbo Core elég magas feszültséget ad alapból a CPU-nak.
-
marquuard
veterán
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #42331 üzenetére
Jójó persze a Gigabyte csak annyira szar mint az Asus, MSI, meg a Sapphire
hagyjuk már, mindig le kell szólni a Gigát, ez alap
nekem is az van, láss csodát tökéletes, miközben sorra mennek tönkre a Dual-X Sapphire-k. Ne hallgass arra aki leszólja, tapasztalatuk sincs a Giga felől.
-
ViZion
félisten
válasz
nomad138 #42282 üzenetére
Rakd majd vissza 1600-ra a ramot, ha stabil a proci tuning. csak a tuning idejére jobb levenni, akkor biztosan nem lehet azzal gond. Ha furmark alatt is jó és nem lassít be magkat IBT alatt sem, akkor jónak kellene lennie. Driverből meg azt használd, amit javasoltak.
-
ViZion
félisten
válasz
nomad138 #42265 üzenetére
Akkor 1,3 V-hez keress frekit. Ramot elég, ha visszarakod 1333-ra, ott 1,5 V lesz, oda elég. HT link és CPU NB is legyen 2000, sebességben minimálisat jelent, ha minden stabil, akkor majd ráérsz ezzel kísérletezni. Memtest -meglepő módon- ez a neve. Pendrivelinux.com Ezt letöltöd az oldalon magyarázat hozzá. Utána a memtest oldalról a zip-et leszeded, nem kell kicsomagolni, ezzel kiírod üres pendrájvra, bootolsz vele és hagyod futni egy- másfél órát. Ha pirosakat dobál, akkor rossz. Ezt hagyd a végére, mert nem ramnak tűnik. Bios resettel és beállítással kezdjed, meg a driverekkel, tuning progik törlésével.
Ha furmark alatt recés a kép... akkor az nem sok jót jelent, gyaníthatóan VGA memória hiba. Jó lenne másik VGA-val tesztelni. Heavent vagy ilyesmit is nézz meg, vRAM igényes beállításokkal.
AHCI-t az alaplap progijaival rakja fel, nem, nem az Inteles kell. Elvileg a VGA telepítőkben is van, akkor felrakta már.
-
ViZion
félisten
válasz
nomad138 #42254 üzenetére
Szerintem a bios beállításokon túl ott valami driver hiba is van. Haladj sorban: VGA, ramok, ki-be, csatlakozókat ki-be, ellenőrizd, hogy VGA-n venti megy-e. Mivel nem borul meg a gép, gyanítom, hogy nem ram hiba, de egy memtest futtatás sem árthat... ne a winDOS ram tesztet, mert nemrég azon átment egy laptop nálam, majd a memtest nem győzte sorolni a hibákat... fain. Procin is mozgasd meg óvatosan a hűtőt, hogy nem laza-e.
Bios beállításokról volt szó, CPU NB-re is adhatsz kicsi plusszt, akár ramot is feljebb rakhatod, HT link és CPU NB legyen 2000, ramot rakd 1333-ra @1,5 V és ezzel ezeket ki is zártuk mint hibalehetőséget, sebességben picit vesztesz, de ez minimális, viszont a procit lehet húzni...
Nah, akkor proci: szerintem ragaszkodj a 4 GHz-hoz, első körben. IBT-vel teszteld, találj meg egy jó feszt, amin még tudod hűteni. Figyled a magok sebességét pl. open HW monitorral, na meg a hőfokokat is.
Driverek: laphoz az oldalukról szedd le a drivereket, VGA-hoz is a stabilt, ne a bétát, illetve kérdezz rá a topikjában, melyik a legstabilabb ahhoz. A mindenféle szoftveres tuning szutykokat szedd le! Autoruns-al vagy CCleanerrel nézd meg milyen progik indulnak, milyen szolgáltatások. Folyamatokba is nézz bele, mi az, ami sok CPU-t vagy ramot foglal. AHCI drivert is rakj fel. Net keretrendszer 4.0 és 4.5 fel kellene raknod, meg amúgy is a frissítések jó része nem viccből van...
Marad még egy lehetőség... esetleg a VGA-nak van valami ram hibája. Furmark-al küldjed meg, ha furákat csinál, csíkoz, akkor ott lesz a hiba. Driverre tenném a voksom, de azért kis összegben VGA hibára is...
A proci tuning meg csak így alakult, majd belejössz, de szvsz nem ott van a gond.
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #42254 üzenetére
Legelőször tényleg csináld meg a BIOS resetet. 270X topikban olvastam, hogy végigflashelted az összes BIOS verziót, ezek után kell egy BIOS reset. Aztán újra beállítasz mindent.
Hülye kérdés, de a kártya ugye x16-ban van?
Esetleg kiszedhetnéd a slotból a kártyát, és újra ráköthetnéd a tápra. Előfordulhat, hogy valami nem érintkezik pontosan, de ezt kétlem. Egy próbát mindenképpen megér. Milyen tápod van? Mert a sima 270 csak egy tápcsatis, a 270X meg kettő. Előfordulhat, hogy a táp nem tud elég kakaót leadni a VGA felé.
-
-
pd
tag
válasz
nomad138 #42228 üzenetére
Hát én ezt nem értem. Az előbb már nem megjavult, amikor visszavetted a HT órajelét?
Azt meg ugye nem gondolod komolyan, hogy ha a VGA-t lecseréled egy gyengébb (de inkább közel azonos teljesítményű) fajtára, akkor jobban fognak menni a játékok? Egyébként is a valóságtól elrugaszkodottnak tartom, hogy az FX6100 - R9 270X párosnál CPU limit legyen, főleg minimális tuninggal (3,6 GHz biztosan megy alapfeszültségen is és az is majdnem +10%).
Ráadásul most olvasom, hogy írod, hogy volt sima 270-ed, azzal ment minden frankón. A 270X-nek kb. 5%-kal nagyobb a teljesítménye, mint a 270-nek, szóval még ha a 270-nel pont a CPU-limit határán lettél volna, akkor is ha 5%-ot ráküldesz a CPU-ra (+200 MHz), akkor ugyanott vagy, ugyanúgy ki kellene hajtania.
Aki a játékok akadozására azt mondta, hogy CPU-limit miatt van, nem nagyon értette a dolgát.
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #42212 üzenetére
Írtam, hogy ne nyúkerálj hozzá, mert galibát okoz.
Mindegy, lényeg hogy eddig minden stimmel.Ez nem jár garanciavesztéssel. Szimplán betűzdeltem a bordák közé 4-5db régi gépház hátuljából kiszedett fémlapokat. Előtte raktam rájuk pasztát. Ez azért jó, mert ezek a lapok átveszik a meleget, és azt a processzorűtő ventilátora hűti. Ötletet kösz mégegyszer Pancsermeste
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #42205 üzenetére
Folyamatokra nézz rá, mi mennyit kajál, és ha van szokatlanul magas CPU használattal rendelkező folyamat, azt írd le. És ez a jelenség most van először? Kezd nagyon érdekes lenni.
Látom lee56 írt. Én úgy tudom, hogy a lapodnak a CPU/NB frekvenciája gyárilag 2000MHz, neked meg írtuk, hogy 2200MHz legyen. Variáltad azt?
Másik megoldás, mivel alaplapi BIOS-t frissítettél, reseteld az UEFI beállításokat, és csináld újra a tuningot.
-
lee56
őstag
válasz
nomad138 #42200 üzenetére
Vagy amikor CPU-NB instabil tuningot kap, vagy kevés feszt, vagy túl magas frekvencián megy amit már nem szeret. Ennek is lehet első jele hogy a windózban az AERO vagy megy egy ideig és átvált normálra, vagy alapból el se indul, de akkor mással is valószínűleg fagynia kellene.
Ha automatán van BIOS-ban a CPU-NB neked akkor próbáld meg kézzel lejebb venni 2.2 vagy 2 GHz-re feszültséget hagyd auto-n, ha azon volt.
Amúgy Asrock Ex3 nem a legjobb lap tuninghoz, extrémebb VRM terheléseket nem nagyon bírja, és a régebbi Bulldozer alapú procik még többet is fogyasztottak, szóval nem a legjobb kombód van jelenleg, ennek is lehet köze a laggosabb érzetnek amit írtál, ami valószínűleg throttlingolásból ered, ezt pldául egy coretemp vagy OCCT progival te magad is kiderítheted, mert ezek ki tudják írni az aktuális működési frekvenciát, és ha leesik rögtön láthatod, occt még grafikont is készít tehát játékból kilépve is láthatod hogy esett-e vissza a freki menet közben (játék közben ez bizony okozhat nem kis laggokat).
-
marquuard
veterán
válasz
nomad138 #42194 üzenetére
Ez a villogó sávos anomália inkább VGA probléma miatt lehet. Feladatkezelőben azért ellenőrizd, hogy van-e olyan folyamat, ami lefoglaja a CPU-t. Ha a Rendszermegszakítások nevű folyamat terheli a CPU-t, az csak Win újratelepítéssel oldódik meg.
Amit múltkor írtam 270X topikba azt megcsináltad? Driver Uninstaller-el letörlöd a drivert, újraindítod, és felrakod a 13.12 WHQL-t.
-
Picturemaker
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest