- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iGO Primo
Aktív témák
-
Raymond
titán
Pedig igy van
Miutan a terveket leadod a gyarnak az is legalabb 3 honap mire visszakapsz egy chipet. Pusztan elmeletileg a tervek leadasa es a tomeggyartas elkezdese kozti ido lehetne 6 honap de ez gyakorlatilag nem kovetkezik be soha. Olyan meg nem volt hogy minden elsore mukodott volna. Egyszeruen a szimulatoron nem tudod letesztelni a chip valos mukodeset csak azt hogy a belso logika mukodik. Miutan megkaptad az elso darabokat azutan kezdheted megnezni milyen orajeleket is tudsz valojaban elerni es hogyan. Ha nem azt ami a design tervben szerepel akkor johet a keresgeles es javitgatas. Ezen kivul ott van meg a tobbi, klasszikus bug is.
''Te véletlenül nem a ramp-up időszakról beszélsz?''
NemA ramp-up csak a tomeggyartas megkezdese utan indul be. En meg az elotte levo idoszakrol beszeltem.
-
Raymond
titán
A ''chip megtervezve, ennyi volt'' es az elso tomeggyartott termekek kozott kb. 1 ev telik el. Lehet par honappal (2-3) rovidebb, de akkor mindennek szuperul kell mennie. Miutan a vegso termek megvan a kartya tervezes minimum 4-8 het. Utana teszt es certifikalas szinten par het/honap.
-
ftc
nagyúr
igen 90nm volt R520...
de a GPU bonyolultsága végett a 80nm is uj nekik....a 65nm-n probálták szerintem,de akkor további csuszasok lettek volna mondjuk fél év....a szimuláciokban igen elég sűrűn.Főleg,hogy ott elméleti szinten megy a elgtöbb szimulácio...gyakorlattól sokszor eltér
[Szerkesztve] -
Mackósajt
senior tag
Ahhoz képest, hogy milyen dörgedelmesen indultál neki, egyszerűen csak kiegészíteted, amit mondtam. (Kivéve a rossz telepatikus képességekről tanúskodó találgatásokat arról, hogy mit gondolok.)
Annyit tennék hozzá, hogy az ATI-nak gondjai voltak a múltban a chiptervei megvalósíthatóságával, és egyes hírek szerint ez most is így volt.
Van valami információd arról, hogy a két kisebb chip tervezése mikor milyen fázisban volt?Én nem azt vitatom, hogy segítettek, hanem azt, hogy mennyire.
-
rocket
nagyúr
Anno olvasgattam sapphire forumat, es az ottani moderatorok csomo embert ravettek olyan tap megvetelere a hivatalos ajanlas kapcsan az x1950prohoz amivel meg az x1950xtx is siman elfut CF modban.
Valamilyen szinten lobbiznak (zoldhasuakkal) a vga gyartoknal a tap gyartok, ezert adnak meg mindig olyan ertekeket amihez a valosagnak koze nincs.
Ez a 750watt mar tenyleg vicc ketagoria, cf-hez meg 1200wattost ajanlanak? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Felépítésbeli különbség. Az x1000 széria lényegében egyfutószalagos rendszer. Az az előnye, hogy textúracímzés esetén használhatóak maradnak az ALU-k, mivel a funkciónális egységeket ''elkülönítették'' egymástól. A GF6-7-tel az nv a hosszú futószalagokra gyúrt. Minden futószalagban két ALU van, de csak az elsőhöz tartozik TMU. Ugye a mai grafkarik problémája a textúra és az információs térképek kezelése. Mivel a Shader programok inputjához szükségesek adatok ezeket főleg textúrában tároljuk el. A baj ott kezdődik, hogy a címzés 150-200 ns időbe kerül. Ha a GF6-7 széria textúracímzést hajt végre akkor a futószalagon belül a második ALU fog számításokat végezni, lévén az első feldolgozó egység foglalt.
A jövőben ez vélhetőleg változni fog, a textúrákat képletek alapján lehet majd számolni, ezzel kiütve a címzés idejét.
''Szerinted az ATI nem tud videochipet tervezni?''
Tud ő. Az R600 az én szememben nagyságrendekkel jövőbiztosabb, mint a G80. De azokat az embereket kell meggyőzni a vásárlásról akik ennyit vártak azért, hogy ''agyonverje'' az AMD a 8800GTX-et. Szerintem a potenciális vásárlók körében nagyon kevés olyan ''informatikus'' van aki pixelfutószalag fogalmánál tovább jut. Főleg úgy, hogy ennek a fogalomnak, sem az R600-ban sem a G80-ban nincs értelme.
''tesztekben világosan ki fog jönni''
Az kétségtelen, hogy előbb-utóbb az R600 megveri a G80-at, de ehhez olyan környezet kell ami fekszik neki, olyan környezet ami talán leghamarabb év végén lesz.
FUDzillát nem szeretem, az ilyen IT pletykalap. -
Raymond
titán
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ha jól tudom a gyártástechnológiával szoktak gondok lenni, nem a chipek ''lekicsinyítésével'', szóval ha valóban kész voltak már január-február környékén, mostanra akár gyárthatnák is a 65-ösöket, rosszul gondolom?
Bár tény hogy magának az AMD-nek sem rég sikerült átállni 65nm-re, de tesztpéldányok már november környékén voltak.
-
Raymond
titán
Szereny velemenyem a kovetkezo:
Egy chip tervezesenek elejen ki vannak jelolve bizonyos celpontok es fel van merve milyen kriterium alapjan erhetok ezek el. Az egyik kriterium az orajel az adott feldolgozo egysegek szama mellett. Az R600 1Ghz+ orajelekhez volt tervezve (ahogy az a sok pletyka kozott itt-ott elobuj az utobbi par evben) de ez nem jott nekik ossze. Azert kellett annyiszor eltolni a kiadast mert megprobaltak a problemat orvosolni. Ugy nez ki egyelore meg mindig nem jott ossze a dolog, de mar nem varhatnak tobbet a piaci helyzet vegett es ki kell adni azt ami van. -
decibel
aktív tag
Miért lesz gyorsabb dx10-ben? Az oké, h tendenciózusan több és intenzívebb shadert használnak, de a dx10 pont a megnövelt textúrákról szól. Tehát ha most tmu limites, a jövőben a nagyobb textúrákkal méginkább az lesz, így csak speciális esetekben képes profitálni a brutál shader erejéből. És ez nem feltétlenül köthető dx verzióhoz.
Nekem úgy tűnik, hogy az r600-at elsősorban gpgpu feladatokra tervezték, ezért tűnik relatíve gyengének a teljesítménye játékok alatt. -
haky
senior tag
''Tehát főleg azért vártak a megjelenéssel, mert most már 1-2 DX10/DX10-re patchelt játékkal demonstrálni is tudják, hogy mit is tudnak a kártyák''
Ezért vártak??? Azért basszus mert rohadtul el vannak késve. Nem vártak, hanem nem tudtak időben kiadni egy valamire méltó VGA-t. Remélem összejön nekik és lesz konkurense az nvidia-nak.. Én zöld párti vagyok, de anyagilag úgy a jó ha van ellenfél (árverseny).. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az R600-ban a TMU és a ROP egységek számában került homokszem a gépezetbe. A jelenlegi modern játékok főleg TMU limitesek.
Persze igaza van az AMD-nek építkezünk a jövőre, de eddig sem sikerült az átlag embereknek elmagyarázni, hogy ha most ''x'' megveri ''y''-ont, akkor ''y'' miért lesz erősebb később. Hazánkban amúgy is luxus szakértői segítséget kérni.
[Szerkesztve] -
-
Raymond
titán
''Ha meg a szokásos SIMD blokkokról van szó, miért beszélnek (ők is és az NV is) scalar egységekről?''
Gondolom mert az egysegek maguk tenyleg scalar. Ha osszehasonlitod a regivel a mostani vegre tud hajtani 6 (na jo 5) teljesen fuggetlen operaciot. Tegen muszaly volt egy Vect4 es egy Scalar-t kuldened. Ha nem volt scalar akkor mondjuk 80% volt a kihasztnaltsaga es egysegnek. Ha csak Vect3 volt akkor 60%. Akkor volt 48 darab ilyened (csak a PS-t szamolom). Most mind a 64 tud 5 kulonallot. Az hogy legyen munkajuk a scheduler es a dispatcher dolga. -
-
-
Komplikato
veterán
Jó, a 24 az valójában sokkal több, mint 24, de engem az 4db ROP aggaszt, az egésznek olyan RV530/535 bukta szaga van.
P.S. Mennyire kell komolyan venni Fuadot, ha azt írja, hogy a 2600-os széria GPU hiba(?) miatt (nem jó az A12) június végére csúszik legalább? Annyiszor írt már hülyeségeket. -
Raymond
titán
Az US elonye hogy az osszes shader felhasznalhato barmely thread feldolgozasara. Mindegy mirol van szo, csak kell egy szabad egyseg es az megkapja a feladatot. Kulon VS es PS eseten ez persze lehetetlen. Ha nincs minek feldolgozni a geometriai adatokat akkor a PS-eknek varniuk kell.
A vect4+1 es ss kerdest megvalaszolja a linkelt slide gondolom. -
Raymond
titán
A jatekoknal most PS limitaltak a kartyak, tahat ha az ujabb termekben annyi egyseg van osszesen mint eddig PS volt akkor nem a legjobb a helyzet. Nem szamolhatsz 24+24-el mert egy shader vagy ez csinalja vagy azt. Ha mondjuk 8 dolgozik a vertexeken akkor csak 16 marad a PS-re.
Itt van viszont valami uj: [link] -
Raymond
titán
''Akkor a Fudzilla elmélkedése, vagy inkább okoskodása R600 vs. G80 ide vonatkozó összehasonlítására felejtős...''
Fudzilla barmilyen elmelkedese/okoskodasa felejtos. Annyi ev alatt amiota a grafikus kartyakrol irkal az alapokat nem birta megtanulni. Ehez kulon tehetseg kell - a gyerek egy barom. -
FireGL
aktív tag
''Ha jól értem ezt a PCIe mappingot, ez némileg olyan, mintha a procin lenne egy PCIe vezérlő. (Vagy a K10 utáni generációban lesz egy igazi PCIe vezérlő?) De ha jól sejtem, ez lényegében azért előnyös, mert lecsökkenti a késleltetést, a protokollfordítás kiküszöbölésével.''
INQ: AMD to integrate PCIe [link]
HardwareOC.hu magyarul: PCI Express csatornákat a processzorokba [link] -
-
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest