Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Azonnali navigációs kérdések órája
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
vadkörte
addikt
-
RaZroX
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Oksa, köszi!
-
RaZroX
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
[link] Ez jó lehet?
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Mac Mini M2-höz szeretnék külső SSD házat venni amibe bele tudok tenni 2.5" SSD-t.
Igazából nincs igényem semmi extrára, a sebesség legyen minél jobb, a ház ehhez mérten minél elérhetőbb árú.
Tudtok esetleg javasolni jól beváltat?
A Minin az egyik Thunderbolt csatit használnám rá természetesen. -
válasz
tacsk0
üzenetére
A macOS a nagyon gyakran írt és olvasott fájlokat RAM-ban cache-eli, pont az SSD élettartama védelmének érdekében. A hosszabb ideig nem használt, nem rögzített (mozgatható) memóriaterületeket pedig akkor swapeli (tömörítve), ha megtelőfélben van a memória, és kell még operatív memória, esetleg fontosabb a file-cache, mint az alig használt, de memóriában tartott, mozgatható adatok memóriában tartása. A swap (ami valóban a beépített SSD-n található tehát csak nagyon extrém esetekben lesz folyamatosan írva-olvasva, és nem tudom elképzelni, hogy ilyen esetet maga a bittorrent okozzon. Ezért ha maga a bittorrent nem cache-el valamelyik rendszerkönyvtárban, és külső adattárolóra/adattárolóról dolgozik, akkor maga az oprendszer nem fog cache-elni "magától". Azt sajnos nem tudom, hogy a bittorrent alkalmazás programozói szábndékosan nem cache-elnek-e rendszerkönyvtárban (nem igazán fogom, miért tennék, de soha nem lehet tudni...) ezért nem tudom a választ a kérdésedre, de hátha segítenek valamennyire a fentiek a megnyugvásban. Én arra tippelek, hogy ha HDD-re torrentezel, akkor nem lesz cache-elés a beépítet SSD-n, szóval emiatt nem félnék a torrentezéstől M1/M2 alapú gépen.
-
válasz
Armandus
üzenetére
"A modern SSD-ket teljesen felesleges óvni."
Ami sajnos tényszerűen nem igaz. Bocs.
Az SSD-t alkotó NAND-chipek élete véges - ha modern, ha nem, és az írás/olvasások számától függ. A modernnél legfeljebb hosszabb az életciklus. De folyamatos használatnál, intenzív írás/olvasásnál Jóval kevesebb lesz az, mint 10 év, bármilyen modern.
A modern Mac-ejk SSD-jével annyi csak a gondocska, hogy ha egyetlen NAND chip tönkremegy, az a teljes SSD-t (tehát az esetleges második vagy harmadik-negyedik) NAND chipet használhatatlanná teszi, és a gép elhalálozik. A NAND-chipek egyenletes terheléséről maga az M1/M2 SoC gondoskodik, tehát az többé-kevésbé egyenletes lesz, szerencsére. De ha egy meghal, a gép is meghal, méghozzá teljesen, mert T2-es inteleknél és az M1/M2-nél már az UEFI (a Mac BIOS-a) is az alaplapra tett SSD-n van, nincs külön UEFI-memóriachip, mint a T2 előtti Intel-esgépeken. Ezt pedig jelenleg csak teljes alaplapcserével (vagy NAGYON vállalkozó-kedvűek számára a teljes NAND-chipkészlet nagyjából ugyanolyan típusú /mondjuk törött képernyős/ donorgépből való, körülményes és "hit or miss"-jellegű "transzplantációjával") lehet megoldani. Az Apple illetve a NAND- beszállítói nem árulnak ilyen NAND-chipkészleteket, és az Apple szervizek tudtommal nem is csinálják meg ezt a "transzplantációt"). A Youtube-on vannak nagy Apple-buherálók (pl. Luke Miani), akik megpróbálták pl. az egyszerű "vegyük ki innen, tegyük át abba" jellegű SSD-bővítést Mac Studio-val, és elég csúfos kudarccal végződött, szóval ha meghal az SSD akármelyik M1-es vagy M2-es gépben, akkor kuka lesz a gép, és harmadszor is leírom: ehhez elég egyetlen NAND-chip halála. Óvni tehát érdemes, kérdés, hogy lehet-e. De a kérdés mögött meghúzódó szándék is eléggé megalapozott. Bár nem biztos, hogy az a kérdés, hogy a bittorrent cache-el az SSD-re vagy sem, szignifikáns lesz a beépített SSD élettartamára nézve.Just my two pence.
A témát felvető fórumtárs viszont csiszolhatna a stílusán

-
Ear001
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Mert itt tök érdektelen a meddig bírja az akku ha állandóan töltöm, meg mivel pucoljam a kijelzőt téma.
-
tacsk0
aktív tag
Torrentezni szeretnék a MacBook air-en egy külső hdd-re. Ugye nem cachel az SSD-re? Szeretném "óvni" és nem akarom fél év alatt kinyírni.
-
vadkörte
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Van egy W-Rite i1 Colorchecker Por Kit-em (na jó, nem az enyém, hanem a fotóklubunké) ami Windows-on tökéletesen működik. Elvileg MacOS-sen is kell(ene) működnie, viszont a tapasztalat (meg külföldi fórumok) alapján az "ARM" rendszerekkel egy szoftverhiba miatt nem működik együtt. A javított legfrissebb programokkal sem.
-
Mikika
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Mac-hez lett kalibrálva.
-
Mikika
aktív tag
Sziasztok
MacMini M1 Ventura 13.4
Vettem egy monitort amit kalibráltattam.
Hogyan tudom az .icc kiterjesztésű fájlt használni hozzá?
Köszönöm -
Krethx
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
"megmutatja hogy eddig hogy is kellett volna ezt csinálni mindenki másnak."
Az tény engem is lenyűgözött a Vision Pro. Nagyon tetszett.
Viszont hogy eddig hogy kelet volna azzal nem értek egyet. Valahol el kell kezdeni. Annak idején kb. 1992-93-ben láttam először VR-t. Csepelen egy Amiga klubban. Lenyűgöző volt az is. Föleg abban az időben. Pedig csak vektorgrafikás játékok voltak rá. Körbe is lehetett nézni stb. (Mint ma.) Azon a gépen egy Autós játék ment. A gép lelke pedig egy Amiga 3000 volt. Virtual Reality from 1992 on a Commodore Amiga -
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem valtozott semmi. Ha az allobol indulsz, az ar annyi, amit irtal, ha a fekvobol, akkor az 250 ezerrel dragabbrol indul, mint a labakon allo torony. Ha kersz kerekeket, akkor a rack mar csak 50k-val dragabb. Az emlitett 6.2-es ar, meg akkor jon ki, ha beikszeled a dupla input periferiat es kered a 2 szoftveres ajanlatot is.
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Akkor már bővítették az áruházat a tegnaphoz képest

-
Parson
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Jogos. Tény, hogy vannak már ilyen téren hasonló eszközök. De az is tény, hogy elsö iPhone bejelentésekor is volt már 1-2 palm-top meg csetlö botló mobilinternetmegoldások... Ergo nem látok rendes ellentmondást.
-
-
-Skylake-
addikt
ja hat ezt nem akartam mondani miutan tegnap ejfel korul meg felneztem alvas elott... katasztrofa, ezert mondom, szakmai oldalhoz mar nincs ennek koze. jo hogy van, de ez nem egy szakmai oldal. ez komolytalan. alapbol teljesen komolytalan, hogy nem eloben cikkeztek, az meg hogy majdnem egy teljes nappal az event utan, raadasul egy olyan utan ahol talan 10? eve most eloszor mutat be uj kategoriat az apple, vicc.
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nekem az 5,7 milla is húbakker Plusz azért az durva, hogy alapból annyit tud a GPU, mint 7db Afterburner kártya(1 millió HUF/db!).
Amikor a DDR5 max.sávszélessége 64GB/s addig az M2 ultrában ez 800GB/s. Még a PS5 GDDR6-nál is 2x gyorsabb. Szóval ez eszméletlen tempót feltételez. -
vadkörte
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
26 millió???
Ez volt a mai napnak az a pillanata mikor jó volt, hogy ültem.
Ennyire nem követtem sosem az almás híreket, eszközöket. Mivel sosem hittem volna, hogy valaha "addig süllyedek", hogy valaha is almás leszek. Ehhez a 26 misihez képest az új, szinte ingyen van.A magyar Pro aloldal 3D renderelés esetén (OTOY Octane 4-ben (bennem van a hiba, de nem mond semmit a cím
) a 8 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W5500X esetén kb. 7,6x-es, a 28 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W6900X esetén már "csak" kb. 2,7x-es teljesítménynövekedést prognosztizál. És ez még "csak" a fullos alapgép, és a PCI-E slot-ok még nincsenek kihasználva.Felfoghatatlan...
-
válasz
vadkörte
üzenetére
A korábbi Pro maximális konfigurációja durván 26 millió (leírom: huszonhatmillió) forintba került. Na, az volt a húúúbakeer!!!

A mostani, ha mindent beleveszel (szoftvereken és extra trackpaden kívül), csak 5,7 millió forintba kerül.
Kíváncsi lennék a 26 milliós korábbi és 5,7 milliós jelenlegi Pro teljesítmény-arányára. -
cigam
titán
válasz
vadkörte
üzenetére
A 15" Air-el nincs gondom, az árán kívül
A ultra teljesítménye valóban "felfoghatatlan", de ez a szemüveg nem az én világom, szokni kell. Akárcsak az árát. Persze ha megnézek egy 70-80"-os OLED TV árát, már nem is olyan sok. Minden relatív.Nekem egyből az a régi-régi tévés kabarétréfa jutott eszembe, amikor egy mindentudó orosz órát mutat be, és kérdik, hogy minek ez a két bőrönd hozzá? Ezekben vannak az elemek

Armandus
Az. Szeretik magukat feltüntetni a legnagyobbnak (lehet azok is, nem érdekel), de mivel magyarázzák, hogy ignorálják az Apple bemutatót? Ok, a Mobilaréna foglalkozott az iOS-el, meg az órával, de semmi más. Mintha nem is történt volna semmi. -
vadkörte
addikt
Na igen, kicsit túltengenek a Computex2023-es tartalmak. Kétségtelen, hogy akad közöttük pár kifejezetten érdekes, de akkor is. Még az éjjel átfutottam az alma pont hun a sajtóanyagot. A PCW és az Androgeek is egész jó cikkeket írt a WWDC2023-ról.
A 15"-os Air szerintem kissé nagy. Méretileg. A 13,6-os kijelző alakja elég fura azzal a felső bevágással, de az pár éve a kameralyukra is ezt mondtuk aztán megszoktuk. De legalább még hordozható méretű. A nagytesó nekem már fizikailag lenne nagy.
Az új Studio-k egyszerűen lenyűgözőek. Mind teljesítményben, mind a hozzá kapcsolódó árazásban (ez utóbbin nem csodálkozok)
A Pro-ra csak annyit tudtam kinyögni, hogy húb+
Kíváncsiságból azért összekonfiguráltam egyet. Nem volt jó ötlet
Viszont a fullos Studio és a fullos Pro ára között olyan hatalmas árrés nem tátong (kicsit több, mint az új Studio alapára)
Ez a szörnyeteg (Pro) már tényleg nem a mezei homeuser-eknek való, de még egy jobban felszerelt Studio is elgondolkodtató lehet, hogy átlag felhasználói szinten kell-e ekkora brutális nyers teljesítmény.
A szemüveg. Még próbálom feldolgozni, de ehhez az én HW konfigom kissé lassúcska.
-
cigam
titán
PH!-s fiúk jól bealudtak. Vagy annyi sok milliót fizet a computex2023, hogy nem marad hely egy "one more thing"-re?
A Telex-en előbb lett róla hír, mint itt. Szánalmas! -
RaZroX
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
A Lite ránézésre ugyan ez, bár lehet csak annak tűnik. Most felraktam ezt is, de ugyan azt csinálja.
-
RaZroX
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
A Lite is ezt csinálja sajnos.
-
válasz
kleinguru
üzenetére
Van bizony.

A fő problémám (mint sokaknak) az a memória és tárhely bővítés árai. Érdemben ki tudnám használni a 32GB/1TB M2 Pro Minit, de ebben a konfigban az már 950, ezt a mostanit 500-ért vettem, és 90%-ban ez is elég.
A mostani 16GB memória többször volt már sárgában hobbi projekt fejlesztése közben. (Ilyenkor nyitva van Visual Studio for Mac, Visual Studio Code, Azure Data Studio, Safari, néhány Terminál és a Docker amiben fut egy SQL Edge konténer)
Tárhelyből is kevesebb, mint 100GB szabad most már. Alkalmanként tesztelgetem milyen a gaming Macen (mint sajtreszelővel khm...), és hát a mai játékok már nem pár gigák csak. Emellett még Parallelsel próbálgatom mennyire kiforrott a Windows 11 futtarás ARM-en. (Meglepően jó amúgy.)
Szóval nem épp az alap emailezésre, böngészésre kell csak.
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Így értem, akkor van még benne tartalék

-
válasz
kleinguru
üzenetére
Nem sajnos. Egyelőre egy sima M2 Minit vettem (16GB/512GB), így a 120 Hz-et sajnos nem tudom kihasználni az OLED TV-n. Munkahelyi Lenovo laptopom HDMI 2.1-es, azon már úgy használom.
Viszont ez nem lesz sokáig így, megvan rá a biztos vevőm használtan családom belül, így egyfajta tesztüzemként vettem csak márciusban. Ez az első privát Macem, így nem akartam rögtön túl nagy összeggel beszállni a platformra. De eddig eléggé bejön, így év vége fele tervezem M2 Pro Mini-re upgradelni, és onnantól ez is 120 Hz-en megy majd.
-
Egy Mac mini M2-es vételén gondolkozok. Mennyire jó ötlet, ha filmeket is szeretnék nézni rajta, szóval a HDR és a Dolby Vision is jó lenne, ha menne mókolás nélkül? Most egy Windows-os PC van a TV-re kötve, de az nagy is, meg már nem azon játszom, így feleslegessé vált.
-
RaZroX
addikt
"Ha a "piros" karikaval zarod be, akkor az vagy az appot, vagy az ablakot fogja bezarni. Ez app fuggo, ami app tobb ablakos, ott jellemzoen az ablakot zarod be, de az app futva marad (ilyenre pelda pl. a Safari, TextEdit, Messages, Terminal es meg sokan masok), ami viszont egy ablakos, ott legtobbszor az ablak bezarasa, bezarja az appot is (ilyen peldaul a Calculator vagy a System Settings)."
Persze, ez nem új infó.De most tesztelgettem amit mondtál és úgy is van. A telegram van sz@rul megírva. Mármint nekem ez az...
Más appnál most nem tapasztaltam, de a telegram és telegram lite csinálja. Ahh baromi idegesítő, írok majd a supportnak.Köszi
-
válasz
RaZroX
üzenetére
Ha a "piros" karikaval zarod be, akkor az vagy az appot, vagy az ablakot fogja bezarni. Ez app fuggo, ami app tobb ablakos, ott jellemzoen az ablakot zarod be, de az app futva marad (ilyenre pelda pl. a Safari, TextEdit, Messages, Terminal es meg sokan masok), ami viszont egy ablakos, ott legtobbszor az ablak bezarasa, bezarja az appot is (ilyen peldaul a Calculator vagy a System Settings).
Tehat szerintem, amit masodjara bezarsz ablakot (a videodat nem lattam, mert csak letolteni akarna, en viszont nem akarom letolteni), az egy egyablakos program, aminel igy, a program is bezarodik. Amikor pedig, bezarsz egy programot, akkor a macOS mindig atvalt az elozo programra (hiszen, mindig van, egy aktiv program, aminek pl. latod a menusavban a menuelemeit).
A Telegram app szembemegy a Design Guidelinennal es amikor aktiv lesz, elohozza a bezart ablakat. Nem kellene ilyet tennie, ez valoszinuleg egy bug lesz (kiveve persze, ha direkt irtak meg igy a fejlesztok
) . Kiprobalni nem tudom, mert nem hasznalom.Mas programnal is megfigyelted ezt a jelenseget? Teszemazt, Telegram helyett pl. egy TextEdit-tel vagy Safari-val? Ha ott is csinalja, akkor felraktal valamit, ami ezt csinalja. Ha ott nem, akkor tenyleg "hibas" a Telegram app. Azaz, ebben az esetben, nekik kell reportolnod a bugot, hogy ki tudjak javitani.
-
RaZroX
addikt
Azt mért csinálja (pl. a Telegram), hogy ha az ablakot bezárom, majd megnyitok egy másik appot és annak is bezárom az ablakát, akkor ismét előjön a Telegram ablak?
Baromi idegesítő...
Ventura 13.4 (de ezt korábbi MacOS is csinálta már)
-
Sziasztok! Egyik ismerősöm két 2008-as iMac-et használ párhuzamosan egy KVM switch segítségével. A kettő között hogyan lenne érdemes fájlokat és vágólapot megosztani? 10.11 El Capitan fut rajtuk, úgyhogy a Handoff nem játszik. Valami olyan megoldást keresek, ami internet nélkül is működik. A lényeg, hogy olyan legyen, mintha 1 gép lenne a kettő, így az AFP / SMB megosztást csak végső esetre tartogatnám. Tudtok ehhez valami jó appot?
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Mac mini m2 pro verziót használsz?
-
f012345
csendes tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretné kérni. Ma érkezik meg az új Mac minim, de a régi is használva lenne. A kérdés az, hogy csináljak egy új apple id-t, vagy az új gépen is használhatom a régit? -
tacsk0
aktív tag
Sziasztok
Mi az oka annak, hogy egy a1657 (Magic mouse 3) és egy a2449 (Magic keyboard with touch id) SN számát nem ismeri fel az apple oldala? Azt írja nincs ilyen. Nem ütöm el és nem ütök 0 helyett O betűt. A gépem (MacBook Air m1) felismeri az eszközöket. A dobozon és a kiegészítőkön ugyan azaz SN szerepel.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Egyetértek. Monitornak az iroasztalon 32 Colnál nagyobb az egyszerüen szvsz (szubjektiv véleményem szerint) fölösleges. (Nekem 28 colos külsö monitorom van.) Játékra meg Filmnézésre inkább egy külön 60 colos TV (van... bár már egy 85 colosban is gondolkozom, de valszeg csak majd az új lakásban, ha költözés lesz...).
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Ha én lennék most monitorkeresésben, egy 42 colos tévé azért már túl nagy lenne (nekem!!!). Konkrétan nagyobb, mint az egyik családtag (aki idős lévén a napjai nagy részét tévézéssel tölti) szobájában lévő, legalább másfé-két méterről nézett öreg és buta Sony LCD-tévénk. El sem tudom képzelni ezt egy munkaasztalon - legalábbis nem az én munkámhoz), aállandóan a fejemet kellene ide-oda mozgassam

-
válasz
miresz
üzenetére
"Monitornak" nekem egy LG OLED TV vált be. (LG OLED42C21LA)

PPI-ben pont a retina fele, 110 körül van, így a skálázás macOS-en is jól működik. Nekem a mérete tetszik, a képminőség meg hát... OLED. Szinte tökéletes.
Színekben, kontrasztban szerintem a Studio Display is elbújhat mellette (csúcsfényerőben persze nem), a 0.1ms válaszidőről és a 120 Hz-ről nem is beszélve.
Nekem a méret mellett azért is erre esett a választás, mert nem kizárólagosan a Mac Mini-hez lett, néha játszom is ugyanennél az asztalnál PS5-tön, arra meg végképp tökéletes (HDMI 2.1, VRR, ALLM, HDR) -
MasterMark
titán
válasz
soundsonic
üzenetére
A lefele növelés az a csökkentés amúgy.

-
válasz
soundsonic
üzenetére
-
soundsonic
aktív tag
Őszintén szólva nekem azért vannak fenntartásaim az osexel. Igaz alig 2 hete használok macos-t, de a windows ,főleg a 11 nagyon felhasználó barát volt ehhez képest. A ventura menürendszere szinte nulla a windowséhoz képest. Ami néha jó, de sokszor meg hiányolok egy csomó személyre szabhatóságot. Kék hallálom sok éve nem volt, lefagyni sem fagyott le soha. Meg ilyen kis apróságok, hogy pl a weboldalt nem tudom külön egér scrollal meg kontrollal növelni. Meg hogy csak felbontás lefele növeléssel tudom méretezni az ui-t. Ajánlottak appot, rá de úgysenem.. Hosszú listám van egyenlőre, de nem részletezem..

-
miresz
veterán
Hát nem tudom, én eddig nagy megelégedettséggel használom a [Samsung M8] -at a Mac mini mellé. Végignézve a külföldi teszteket ez az egyik legjobban ajánlott monitor Mac minihez. Ez is 60Hz, és drága, de 32" és jól felszerelt, és nem utolsó sorban baromi jól néz ki! Az animációk smooth-ok szerintem, mihez is kellene itt 60Hz-nél több? Játszani én sem játszom már max nagy néha egy kis War Thunder, de azt is V sync-el tolom, úgyhogy nem jelent gondot. Viszont az usb-c csatlakozás baromi jó, meg a kiegészítőimnek is jó szolgálatot tesz. Szerintem szép képe van. Amit a negatívumának írnék az a hangszórója. Abban basszus az nem nagyon van, de mondjuk egy penge vékony monitorba nem is nagyon férne el komolyabb hangkeltő. De ez sem szól rosszul. Mondjuk nekem amúgy is mindegy mert hangfalakat használok! A kamerája és a mikrofonja is elég jó.
Amúgy a MacOS-ről: Eddig nagyon bejött, már ha nagy néha vissza kell ülnöm meló miatt Win-es gép elé minden olyan nyögvenyelősnek tűnik, rajt pedig az is egy jó gép. Nem mennék vissza semmiképp, baromira tetszik!
-
-
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Az LG elmehet a busba egyebkent, a nevezektannal. Az Apple arult korabban LG UltraFine 5k-t (ezt az itthoni boltok is arultak), annak az elso tipusa volt a "27MD5KA". Ez nem volt jo, ahogy sokaknak, ugy nekem is csereltek "27MD5KB"-re. Ez egyebkent, alig volt olcsobb, mint most a Studio, elvileg $1399 volt az ara, tehat 200 dodo az elteres. Ez discontinued lett (nem csak az Applenal, de az LG-nel is). Azt tudom, hogy ebben tenyleg az a panel volt, ami az iMacban is van.
A MediaMarktban arult tipus az "27MD5KL", ezt arulja az LG az USA-ban is, "szinte" ugyonannyiert, mint korabban. Azert szinte, mert az $1299-es ara, egy szazassal olcsobb, mint korabban volt az UltraFine 5k.
Szerintem, tovabbra sem para, ha ennel a monitornal 200-300 dodoval dragabb az Apple monitora (marmint 200 ugye a regihez, es 300 az uj UltraFine-hoz kepest).
Itt inkabb ujra az lesz a kerdes, hogy az USA netto 1299-es monitor, ami jelenleg ~450k forint, es az USA netto $1599-es monitor, ~555k forint, abbol hogyan lesz az MM/Alza es a tobbiek uzleteben magyar brutto 400k alatti ar, illetve, miert lesz az Apple ara itthon brutto 765. Nyilvan koze van ahhoz, hogy amikor megallapitottak a 765-os arat, akkor eppen rekordokat dontott a dollar, az eurohoz kepest, a forint ehhezk epest lathatatlan porszem volt.
A dollaros ar szerintem rendben van, marmint, ha ugyonazzal a szemuveggel nezed az arakat, amilyen szemuveggel megveszed az iPhone-t, iPad-ot es a Mac-et.
Viszont rohejes, hogy igazabol nem jovok ra, hogy a "27MD5KL" az miben masabb, mint a "27MD5KB".
A magyar arak egyre inkabb elszakadnak az ertelmes valosagtol. Lassan kb semmit nem eri meg itthon megvasarolni.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Parson
üzenetére
valo igaz. ezer forintert nem lenne szar, en sem ezt mondtam. en szeretnem ha mindenki aki olvassa ertene, hogy mirol van szo: ez egy ultrafine 5K egy apple design-nal, egy iphone 12 hardware-evel, egy kozepesen pocsek webkameraval es egy kimondottan kivalo (a sajat szegmenseben) hangszoroval. na most lehet azt mondani, hogy ez egy jo pakk, csak akkor itt az "ezt nezed egesz nap megeri aldozni ra"-rol 350k-ig van szo, a maradek 500ezer a webkamera/hangszoro/design.
mindenki dontse el, hogy ez mennyire funky. ja es 60hz. 60. onmagaban szanalom, ha meg melleteszem hogy MINDEN MAS apple szamitogep/telefon/tablet 120hz, na akkor lesz vsak igazi gigalol. ahoz azert oroszlansziv kellhet amikor ledokkolod a 120hz macbookot , feleled az 1millios studio display gepallat es elkezded gorgetni az index.hu-t. valoszinuleg azonnal lefejelnem az asztalt ezutan a mutatvany utan. de a szemem mindenkepp kivennem az elso konyhakessel ami szembejon. felreertes ne essen, elviselem a 60hz-t annyi penzert amennyiert meg annak helye van (brutto 90ezer forintig bezaroan) -
-Skylake-
addikt
nem az a baj vele hogy draga, hanem hogy szar. 800k-1M forintert 60hz monitor az egy kurvanagy vicc maximum, mas biztosan nem. egyebkent meg ott az ultrafine 5K , 350ezer forintert ami NETTO ugyan az a panel (es nem tulzok, konkretan az. az iMac-be eddig is az Lg gyartotta a panelt, az ultrafine csak annyi hogy kulon LG nev alatt is elerheto az iMac "monitora")
szoval ez nem a savanyu szolorol szol, a studio display egy szar termek es ennyi. 500k-ert is szar lenne. -
madgie
titán
válasz
vadkörte
üzenetére
Azért a Generatív kitöltés most elég erős a PS-ben, meg a "csomag" része a LR is, amitől nehéz lenne sok-sok év után elszakadni (és ezt Capture One bétatesztelőként mondom).
cigam: nem hiszem, hogy savanyú lenne a szőlő, ha nem akar ennyit kidobni az ember az ablakon egy egyszerű LCD-ért. Az Apple telefonokban ott az OLED rég, a jobb laptopjaikban, tabletekben a Mini LED, aztán nyóccázé' vegyem meg tőlük a 2015-ös technológiát?
Sidorovich: kicsit butább, de jó alternatíva, ellenben rettentő gagyin néz ki szegény. Azért ügyes az Apple, mert akárhogy nézelődik az ember a monitor-piacon, kb ott köt ki a végén, hogy hát jóvan, akkor már a 4.5K iMac... bár nekem szerintem marad a régi iMac, míg szét nem esik (16" MBP M1 Pro meg van mellé, azt ki tudom húzni a 65" Mini LED tévére, ami a felébe se került a Studio Display-nek...) -
cigam
titán
válasz
vadkörte
üzenetére
Tipikus savanyú a szőlő esete. Ha nem tetszik/nem tudod megfizetni, veszel mástól másikat.
Más gyártóknak(Lenovo, Asus,..) kínálatában is vannak kisebb felbontású, de drágább monitorok. És?
Mert a többi prémium márka "törlőkendője" olcsóbb? A "gamer" cuccokról már ne is beszéljünk.Egész nap azt nézed, talán az egyik legfontosabb alkatrész, amire nem szabad sajnálni a pénzt.
-
soundsonic
aktív tag
válasz
vadkörte
üzenetére
Természetesen megvan a V2 licence. De, hogy őszinte legyek az ecsetkezelessel nagyon nem vagyok elegedett. Nem tudom hogy mondjam, de ezt azt hiszem úgy hívják, hogy nem elég fluid.. Ezért inkább krita -ban próbálkozom. Mindegyik progihoz, affinityhez is vettem egy csomó ecsetet, de hat.. Most beinportaltam a clip studioba a ps ecseteim, de a cpt meg annyira sem tudom használni mint a többit -
vadkörte
addikt
válasz
madgie
üzenetére
"...a lónak a micsodáját, azt fogok én azért annyit fizetni."
Hogy lehetsz ilyen fillérszekszuáló???
800E egy 27"-os monitorért igazán aprópénz...
Amihez a VESA adaptert is úgy kell külön kérni, vagy majdnem 200E-ért veszel egy állítható állványt (a kinézete korrekt, de akkor is, a VESA adapter meg eléggé KTSZ-es kókánynak látszik, akkor is ha nem az...)
Bár a nyomott alma mintás törlőkendő 10E-ért, vagy az "okoskulacs" 42E-ért is hmmm... érdekes.#39203 soundsonic
"Szerkesztesre meg affinityvel probalkozom PS helyett."Ha a megszokáson kívül nem köt semmi a PS-hez, akkor az Affinity programjai teljes mértékben ki tudják váltani az Adobe termékeit. Az universal licensz-szel egyszerre három platformon - Windows, MacOS, iPadOS - is használhatod a programokat. Egyedül a CameraRAW hiányzik de az nagyon.

-
válasz
Alex91
üzenetére
Meg mindig nem ertem, hogy miert lenne megfizethetetlen. A 24"-es iMac alapmodell, ugyonannyiba kerul, mint amennyibe elotte a 21.5"-os verzio kerult.
Az ARM erkeztevel, a 14" es 16"-os MBP gepeket kiveve (amiknek egy kicsit nott az ara), a tobbi gep ara vagy nem valtozott (pl. iMac 24", vagy 13"-as MBP), vagy csokkent (MacBook Air, Mac Mini).
Szerk: A Studio Display is olcsobb, mint a 27"-es iMac utolso ara volt.
-
madgie
titán
válasz
-Skylake-
üzenetére
A "régi" 27-es iMac kijelzőn kívüli részét az M2 Pro Mini is simán kiváltja, de maga a kijelző valóban a Studio Display-re marad, ami hát, izé... meg a lónak a micsodáját, azt fogok én azért annyit fizetni. Még ha Mini LED lenne, oké, de így, egy mezítlábas LCD-ért...
-
MasterMark
titán
válasz
soundsonic
üzenetére
Olyan nincs, hogy nincs ékezeted, állítsd magyarra a kiosztást, és lesz. Én is USA ANSI billről írok magyarul.
-
soundsonic
aktív tag
Vegre felszabadult nemi hely az asztalomon. Ja es bocs, de nincs ekezetem. Azon gondolkodom, hogy lehet egy csomo felesleges programtol megszabadit igy a setup.Foleg pixelgrafikaval utom el az idot, vagy neha 3D, de igy hogy beintegraltam az ipad et nem kell majd remelhetoleg rajztablamonitort hasznalnom. Kritat es adobe frescot hasznalok. Namost a fresco csak ipadre es windowsra van. Ezert valt feleslegesse a monitorom
Sajnos ezt nem tudtam elore. Ps lenne de a fresco 4000/Ft/ev
Szerkesztesre meg affinityvel probalkozom PS helyett. Na, szaz szonak is egy a vege, mutatom, hogy milyen sok helyem lett igy 
-
blakey
titán
válasz
Ear001
üzenetére
Apple TV-n futó kliens nem kódol semmit, mindent natívan tud lejátszani. Ha Plex klienst kéne ajánlani, illetve ahhoz eszközt, akkor az Apple TV-n futó az egyetlen, amit bátran tudok ajánlani, sehol nem használom, de Apple TV-n néha azért elvagyok vele és tényleg jól működik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Suzuki topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Google Pixel topik
- Visszakerült a GOG az eredeti társalapítóhoz
- World of Warships
- Óra topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

26 millió???
) a 8 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W5500X esetén kb. 7,6x-es, a 28 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W6900X esetén már "csak" kb. 2,7x-es teljesítménynövekedést prognosztizál. És ez még "csak" a fullos alapgép, és a PCI-E slot-ok még nincsenek kihasználva.
A ultra teljesítménye valóban "felfoghatatlan", de ez a szemüveg nem az én világom, szokni kell. Akárcsak az árát. Persze ha megnézek egy 70-80"-os OLED TV árát, már nem is olyan sok. Minden relatív.
Viszont a fullos Studio és a fullos Pro ára között olyan hatalmas árrés nem tátong (kicsit több, mint az új Studio alapára)

Az pisis kislányoknak való!
TigerCat