-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
őstag
Lenne par kerdesem az LVM-es titkositassal kapcsolatban. Megneztem par YT videot (eppen Debian 11-12-vel mutattak be) es szepen meg is tudtam ismetelni a VirtualBox-ban. A rendszer elindult. Kulon root, home, swap.
- Ha a laptopon egy Win11 melle akarom telepiteni, akkor meghagyom a Windows altal letrehozott EFI particiot es csinalok egy boot particiot boot flag-gel?
Mert a VirtualBox-ban EFI particiot boot flaggel csinaltam, a boot particio mar nem boot flag-es
- Lehet engedelyezni a hibernalast valahogy LVM-es titkositasnal?
- Ha ujratelepitem a rendszert, akkor csak kivalasztom a meglevo LVM-es koteteket a Debian-os telepitoben es felcsatolom a home-ot? Mintha titkositas nelkul telepitenek...
Ezt meg ki fogom probalni VB alatt. -
cog777
őstag
válasz
I02S3F #32320 üzenetére
Hello, a szerintem nem remenytelen a helyzet. A lenyeg hogy a gepelest segitse valami. A hangvezerlesrol nem tudok nyilatkozni (erdemes rakeresni). A masik dolog hogy magat a gepelest shell alatt es szerkesztoprogramokban is segitse egy "autocompletion" funkcio, azaz ajanlja fel a paranccsot ha mar beirtad az elejet.
Par kollega hasznal masfajta shell-t, nem bash-t. Asszem zsh-t, ahol tab kiegeszitessel irjak be az utvonalakat.
A szerkesztoprogramokban meg egy egyszeru vim, micro-ban is be van epitve alapfoku parancskiegeszites, a GUI-s szerkesztok pl VS Code meg tobbet tudnak.Ebbe az iranyba mennek el.
Masreszt, az automatizmus a baratod lesz, kell csinalnod egy script gyujtemenyt ami legeneralja neked a megoldasokat, valami sablon alapjan, ez lehet docker, VM, akarmi.Remelem sikerul valamit kitalalnod.
-
cog777
őstag
válasz
fatpingvin #32197 üzenetére
A neten talatam egy listat: [link]
Elsore a connman-en akadt meg a szemem.
Remelem segit... -
cog777
őstag
Van egy alkalmazasunk, portaudio-t hasznal. Nehany kollega VNC-n keresztul kapcsolodik a gepekhez. Felvetodott hogy a hangot is at kellene vinni, ehhez nem jo a portaudio, de azt a tanacsot kaptam hogy ha pulseaudio-t is feltelepitem a gepekre, akkor valahogy ossze tudom kapcsolni a portaudio kimenetet a pulseaudio-val es igy mukodne a VNC-n keresztul a hangatvitel.
Van ezzel kapcsolatban valakinek otlete hogyan lehet ezt megoldani? Valamilyen pulseaudio beallitassal esetleg?
-
cog777
őstag
Hello, szeretnem a pulseaudio-val megoldani hogy a hangszoro kimenetet (v fulhallgato kimenetet) visszahurkolni a mikorfonba valahogy.
Az oka az, hogy talatam egy morze dekodolo radios szoftvert - lfdigi - es a websdr-en talalhato morze-t szeretnem automatikusan dekodolni. Laptop beepitett hangszorojabol a mikrofon siman tudja venni a morzet az fldigi es mukodik rendben. Csak nem akarom a kornyezetet zavarni vele, illetve barmilyen zaj belezavar a vetelbe.
Igy jo lenne valahogy csinalni egy kapcsolatot a kimeno hangeszkozbol egy mikorfonba.
Bonusz: ha megvan a kapcsolat, akkor jo lenne ha meg en is tudnam hallani, nem csak egy zart hurok legyen a hangkimenet es a mikrofon kozott.
hanem hangkimenet -> mikrofon es hangkimenet -> hangszoro(fulhallgato) lenne.Tudtok ebben segiteni?
-
cog777
őstag
Sziasztok!
A Debian Jessie 8 alatt 3.16-os kernelt hasznalom, minden mukodik csak neha a hibernalas nem. Ki szerettem volna probalni a 4.1-est a backport repobol. Feltelepites utan viszont nincs wifi.
Valamilyen modul hianyzik?
A wifi modul: Network controller: Intel Corporation Wireless 7260 (rev 73)
Ehhez a nonfree firmware fel van telepitve.Hogyan tudnek nekifogni a hibakeresesnek? Valamilyen tampontot adnatok?
lsmod kiirja az iwlwifi-t ami (szerintem) tartalmazza a driveret a wifinek. 4.1 kernel alatt is betoltesre kerul... -
cog777
őstag
Sziasztok!
Van egy Lenovo laptopom hdd-vel es Windows 8.1-el. Raktam bele egy 64gb-os ssd linux-nak. A BIOS-ban beallitottam az SSD-t boot-ra, termeszetesen a Manjaro linux felvette a GRUB-ba a Windows 8-at. A GRUB az SSD mbr-jebe telepult. (Hopp: az ssd-t regi mbr tipusura particionaltam, nem GPT-re, szamit?) Viszont a windows nem kepes elindulni:
Windows Boot Manager
Window failed to start...
...
Status: 0xc000000e
..stb.
Elmagyarazza hogy rakjak be egy install lemezt es javitsam meg.
Kellett volna valami csinalnom mielott atallitom a boot sorrendet a windows-ban?Mielott megprobalom "kijavitani" gondoltam megkerdezem...
Amugy csak a helyreallito pendrive van keznel, nem kaptam hozza install lemezt.(Visszaallitva a boot sorrendet mukodik rendesen a Windows)
Koszonom a tanacsokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged